Dodaj do ulubionych

ul.Stróża Rybna

27.12.04, 14:02
Czy ktoś wie co oznacza czy z czego się wzięła nazwa ulicy "Stróża Rybna" to
jest przecznica z Płaszowskiej.
Obserwuj wątek
    • hm_tak Re: ul.Stróża Rybna 27.12.04, 14:11
      Nooo - ja wiem. A jaka jest nagroda? (c:
      • trudny2002 Smażona rybka za nagrodę 27.12.04, 14:16
        ale wiem że nizej jesiotra w galarecie i potrójnej porcji kawioru nie zejdziesz.
        Słusznie, bo i po co komu wiedziec za za friko....
        trudny
        A moze za niewielką nagródkę przyblizysz pochodzenie nazwy ulicy ZMP w Bielsku
        B.?
      • tangel Re: ul.Stróża Rybna 27.12.04, 18:58
        Czy nikt nie wie skąd nazwa ulicy "Stróża Rybna" przecznica z ul.Płaszowskiej
    • tangel Re: ul.Stróża Rybna 28.12.04, 11:19
      i nik nie wie co z tą "Stróżą Rybną"
    • Gość: hyjkl;' Re: ul.Stróża Rybna IP: *.static.setooperator.pl 21.02.23, 15:41
      cytując bibliotekę cyfrową PK:

Stróża Rybna – ogromne królewskie przedsiębiorstwo służące przechowywaniu prze-
      znaczonych na sprzedaż ryb20. Znajdowało się ono w rejonie obecnych ulic Krupniczej
      i Czystej – „położenie stróży określają dwa ramiona Rudawy łączące się pod Kawiorami,
      do tego dołączono jeszcze jakieś sztuczne sadzawki”21. Pod nazwą „Pobrzeże” osada
      funkcjonowała jeszcze w XV wieku, później wyparła ją całkowicie nazwa „Rybitwy” (Rybaki,
      piscatura de suburbio Cracoviensi), pojawiająca się od 1436 roku i określająca osadę przy
      Stróży Rybnej22. Wprawdzie historycy wskazują na nieco bardziej przesuniętą w kierun-
      ku północnym w stosunku do Pobrzeża lokalizację Rybitw, nie jest jednak wykluczone że
      z biegiem lat nastąpiło nieznaczne przemieszczenie osady w kierunku królewskich stawów
      i Stróży lub translokacja nazwy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka