tangel 27.12.04, 14:02 Czy ktoś wie co oznacza czy z czego się wzięła nazwa ulicy "Stróża Rybna" to jest przecznica z Płaszowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hm_tak Re: ul.Stróża Rybna 27.12.04, 14:11 Nooo - ja wiem. A jaka jest nagroda? (c: Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Smażona rybka za nagrodę 27.12.04, 14:16 ale wiem że nizej jesiotra w galarecie i potrójnej porcji kawioru nie zejdziesz. Słusznie, bo i po co komu wiedziec za za friko.... trudny A moze za niewielką nagródkę przyblizysz pochodzenie nazwy ulicy ZMP w Bielsku B.? Odpowiedz Link Zgłoś
tangel Re: ul.Stróża Rybna 27.12.04, 18:58 Czy nikt nie wie skąd nazwa ulicy "Stróża Rybna" przecznica z ul.Płaszowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyjkl;' Re: ul.Stróża Rybna IP: *.static.setooperator.pl 21.02.23, 15:41 cytując bibliotekę cyfrową PK: Stróża Rybna – ogromne królewskie przedsiębiorstwo służące przechowywaniu prze- znaczonych na sprzedaż ryb20. Znajdowało się ono w rejonie obecnych ulic Krupniczej i Czystej – „położenie stróży określają dwa ramiona Rudawy łączące się pod Kawiorami, do tego dołączono jeszcze jakieś sztuczne sadzawki”21. Pod nazwą „Pobrzeże” osada funkcjonowała jeszcze w XV wieku, później wyparła ją całkowicie nazwa „Rybitwy” (Rybaki, piscatura de suburbio Cracoviensi), pojawiająca się od 1436 roku i określająca osadę przy Stróży Rybnej22. Wprawdzie historycy wskazują na nieco bardziej przesuniętą w kierun- ku północnym w stosunku do Pobrzeża lokalizację Rybitw, nie jest jednak wykluczone że z biegiem lat nastąpiło nieznaczne przemieszczenie osady w kierunku królewskich stawów i Stróży lub translokacja nazwy Odpowiedz Link Zgłoś