Dodaj do ulubionych

Likwidacja ikarusów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 19:25
W dzisiejszym "Echu Krakowa" jest fotka starego jelcza którego oferuje
MPK /fajny artykuł proponuje przeczytać/ ale najciekawsza jest rozmowa z
przedstawicielem MPK który mówi że wziązku z zakupem 50 solarisów skasowane w
tym roku będą wszystkie IKARUSY z rocznika 87,88,89.Tak więc zamieniamy
przeguby na krótkie???
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Likwidacja ikarusów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 19:43
      Namieszali coś w tej Krakowskiej, zresztą jak zawsze. Ciężko powiedzieć, co
      właściwie miał na myśli autor artykułu. Ja na przykład zrozumiał, że MPK
      sprzedało na przetargu trzy autobusy z roczników.

A Solniczki w większości wejdą za 120M.

Michał Wojtaszek
    • Gość: Voith Re: Likwidacja ikarusów IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.02.04, 20:51
      kilka słów do Gicka prowadzącego (i nie tylko :P)
      NIE MA CO KASOWAĆ - nie da się zastąpić Ikarsa autem krótkim zresztą z tego co wiem to ikarusy będą raczej utrzymywane w jaknajlepszym stanie niż kasowane, bo nie ma czym jeździć, no chyba ze jak spod ziemi wyrośnie nam nagle obok 50 przegubów...
      jest jeszcze jedna możliwość :D będą jeździć parami :P
      • mouset Re: Likwidacja ikarusów 11.02.04, 21:21
        Ale coś w tym jest, ponieważ MPK nie będzie inwestowac w przeguby gdy odpadnie
        Ruczaj obsługiwany dziennie p. 32 duże wozy
        Poza tym trwają przymiarki do krótkiej 130, są brygady przegubowe mające wyjazd
        po 7 które na 130 mogłyby coś zrobić
      • Gość: gicek Re: Likwidacja ikarusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 21:31
        Z całym szacunkiem do Voitha ,przeczytaj co ten dziennikarz pisze,a chyba nie
        rozmawiał z ochraniarzem
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: Likwidacja ikarusów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 21:47
          > Z całym szacunkiem do Voitha ,przeczytaj co ten dziennikarz pisze,a chyba nie
          > rozmawiał z ochraniarzem

Z całym szacunkiem do Ciebie, ale czytałem ten artykuł i nie wiele z niego
          jestem w stanie wywnioskować.

Michał Wojtaszek
          • Gość: gicek Re: Likwidacja ikarusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 21:59
            Zrozumiałem jak ten gośc twierdzi , po to zakupuje się solarisy by zastąpiły
            jeżdrzące po Krakowie przestarzałe ikarusy
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: Likwidacja ikarusów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 22:01
              > Zrozumiałem jak ten gośc twierdzi , po to zakupuje się solarisy by zastąpiły
              > jeżdrzące po Krakowie przestarzałe ikarusy

W każdym razie nie jest to prawda. Solniczki mają zastąpić przede wszystkim
              Jelcze 120M.

Michał Wojtaszek
              • mouset Re: Likwidacja ikarusów 11.02.04, 22:03
                Ale pośrednio także ikary, trwają intensywne prace nad powrotem krótkiej 130, a
                i 129 jest na cenzurowanym
                • Gość: jony Re: Likwidacja ikarusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 22:06
                  Słyszałem o 159,a nie o 129
                  • Gość: Voith Re: Likwidacja ikarusów IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.02.04, 22:10
                    co słyszałeś? że bądą jeździć całodzienne 159 ktrótkie? BZDURA!

a tak BTW - ma ktoś link do tego artykułu albo skan? bo ja nie miałem okazji przeczytać, a żeby podyskutować przydałoby się przeczytać

PS do Gicka: mówi się ochroniarzem a nie ochraniarzem
                    • Gość: pudel25 Re: Likwidacja ikarusów IP: *.whitemouse.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 00:52
                      159 było juz kiedyś tylko krótkie, ale jeździło dużo częściej.
                • Gość: Michał Wojtaszek Re: Likwidacja ikarusów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 22:07
                  > Ale pośrednio także ikary, trwają intensywne prace nad powrotem krótkiej 130,
                  > i 129 jest na cenzurowanym

Cięcia na obu liniach raczej nie są wskazane.

Michał Wojtaszek
                  • mouset Re: Likwidacja ikarusów 11.02.04, 22:30
                    Michałku codziennie jadę 130 i przegub jest uzasadniony przy obecnej f tylko
                    między 6 a 8.30
                    • Gość: js Re: Likwidacja ikarusów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 23:59
                      Przegubowce są potrzebne przez większą część dnia. W szczycie popołudniowym a
                      nie tylko rano czasami autobus jest tak przepełniony że pasażerowie nie mogą
                      się zmieścić nawet do przegubowca (np. przystanek Nowy Kleparz w kierunku
                      Azorów), pozatym zdarzają się takie okoliczności że nawet poza szczytem jest
                      tłok gdy luidzie np. jadą wyjeżdżając na weekend na dworzec i z dworca(
                      zwłaszcza piątki, ale nawet soboty i niedziele). Żeby mogły jeździć krótkie
                      trzeba by zwiększyć częstotliwość która i tak jest już duża i zwiększyły by się
                      wydatki. Na tej linii potoki pasażerów są bardzo zmienne. To samo tyczy się
                      wielu innych linii :)
                  • Gość: Locutus Re: Likwidacja ikarusów IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 12.02.04, 04:08
                    Zaczynam się trząść ze strachu, bo wiem, że nasze MPK, co by o nim dobrego nie
                    mówić, niestety jest zdolne do podjęcia takiej decyzji... :-|

Pzdr.
                    LOKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka