Dodaj do ulubionych

Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego

21.02.04, 11:33
Kto popiera ten protest niech się wpisuje albo mi przesyła dane: imię i
nazwisko, adres

Protest przeciw ZABUDOWIE WESOŁEJ POLANY w Lasku Wolskim

My, Obywatele Krakowa, protestujemy przeciwko uchwale Rady Miasta
umożliwiającej zabudowę Wesołej Polany na terenie Lasku Wolskiego. 4 lutego
2004 Radni wbrew opinii Prezydenta, architektów i urbanistów z Biura
Planowania Przestrzennego, opinii Jurajskich Parków Krajobrazowym i protestom
tysięcy mieszkańców Krakowa podjęli uchwałę o zmianie planu zagospodarowania
i pozwoleniu na zabudowę jednego z największych skarbów przyrodniczych i
kulturalnych Krakowa - Wesołej Polany na terenie Lasku Wolskiego.

Wesoła Polana to historycznie ukształtowany teren rekreacyjny rozciągający
się pomiędzy al. Kasztanową a granicą Lasu. Stanowi ona strefę ochroną
znajdującego się tuż obok rezerwatu Skały Panieńskie i znajduje się w
bezpośrednim sąsiedztwie niepowtarzalnego skansenu z niedawno spalonym
kościółkiem i kilkoma drewnianymi chatami. Jest to bez wątpienia jeden z
najpiękniejszych i najbardziej malowniczych zakątków naszego miasta tłumnie
odwiedzany przez tysiące Krakowian i trasa szlaku turystycznego na Kopiec im.
Piłsudskiego i do ZOO; miejsce, gdzie jeszcze do niedawna znajdował się
jedyny w Krakowie wyciąg narciarski.

Realizacja uchwały Rady Miasta podjętej na wniosek Stanisława Rachwała z
klubu LPR doprowadzi do bezpowrotnego zniszczenia wartości przyrodniczych i
kulturowych tego magicznego miejsca i postawienia na Wesołej Polanie osiedla
trzypiętrowych bloków - taki bowiem projekt przedstawiony został w Wydziale
Architektury przez inwestora. Uchwała jest też zaskakującym prezentem Radnych
dla właściciela tego terenu, firmy Invest Akord, który dzięki niej z dnia na
dzień zyskuje warte dziesiątki milionów złotych tereny pod budownictwo
pozbawiając jednocześnie mieszkańców Krakowa jednego z najbardziej
atrakcyjnych i popularnych terenów rekreacyjnych.

Jest jeszcze szansa na zablokowanie uchwały Radnych. Jeśli nie zgadzasz się
na zamienienie Lasku Wolskiego w ponure blokowisko - podpisz listę
protestacyjną!

Pamiętaj - następne mogą być Błonia!
Obserwuj wątek
    • kocibrzuch Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 21.02.04, 11:44
      Obiema ręcyma się podpisuję. Strasznie lubię to miejsce, jest trochę oddechu w tym zapchanym mieście
    • speni Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 23.02.04, 12:45
      Popieram ten protest.
      Podpisy składają: Ja, Mój Mąż i Moja Córcia Marysia (co prawda jeszcze bez
      prawa głosu, bo ma zaledwie pół roczku, ale to właśnie ona najwięcej na tym
      przedsięwzięciu straci)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Jeszcze raz stanowczo RADO protestujemy
    • to.ya Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 23.02.04, 12:47
      Mój podpis masz.
      Będę zbierać gdzie się da i od kogo się da.
    • Gość: Zawodowiec Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 13:13
      a to że koparki będą hałasować oraz to że wasza dzielnica straci status
      ekskluzywnej(zreszta ten mit o wyjątkowości wymyślili sami mieszkancy tej
      części miasta)

• to.ya Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) 23.02.04, 13:16
        Jaaaaaaaaaasne. Ściska strrrrasznie!
        Głównie o to, że drzewa, sarny, zające to dzieciom trzeba będzie pokazywać na
        zdjęciach lub filmach z "NG".
        A na spacery (po m.in. resztki świeżego powietrza) wcale nie trzeba będzie
        nigdzie chodzić, bo wystarczy butla z tlenem i foto-tapeta...
        • Gość: Zawodowiec Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 13:24
          beznadziejne argumenty

<Głównie o to, że drzewa, sarny, zające to dzieciom trzeba będzie pokazywać>

to to już jest w ogóle durnota że z powodu dzieci które po 2-4 razach sie
          znudzą widokiem saren
          • blue.angel Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) 23.02.04, 14:13
            Gość portalu: Zawodowiec napisał(a):

> beznadziejne argumenty
            >
            Twoje niby lepsze???

> to to już jest w ogóle durnota że z powodu dzieci które po 2-4 razach sie
            > znudzą widokiem saren

czemu durnota? Czemu znudzą? To jest główna zaleta Wesołej Polany, ze niezbyt
            daleko od centrum Krakowa można zobaczyć kawałek przyrody i zieleni. Dzikiej.
            Można sobie pójść na spacer, zrobić piknik, poodychać świeżym powietrzem,
            popatrzeć w spokoju na łąki i błękit nieba, uspokoić wzrok...
            Już mam dość nowych osiedli wybudowywanych na Woli, ale rozumiem pęd niektórych
            do mieszkania tutaj. Chcą mieszkać wśród zieleni, ale tej zieleni jest coraz
            mniej...
            To co teraz wymyślili radni, jest działaniem na szkodę mieszkańców Krakowa.
            Wszystkich. Nie tylko Woli. Bo mieszkańcy Woli nie przyjeżdżają samochodami na
            spacer w niedzielę, mimo wszystko...
            pozdrawiam
            blue
          • blue.angel Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) 24.02.04, 21:17

> to to już jest w ogóle durnota że z powodu dzieci które po 2-4 razach sie
            > znudzą widokiem saren

No dobra. Więc jeśli ci się uda zobaczyć z dzieckiem sarny 2-4 razy, tak żeby
            mu się znudziły to będziesz niezły. Ja na samej Polanie widziałam chyba 3 razy
            (w lesie częściej), a mieszkam tu od urodzenia. Pamiętaj, że rośnie pokolenie
            dzieciaków, którym się wydaje, że krowy są fioletowe:/ Chodzi o żywą, prawdziwą
            przyrodę, to jest naprawdę piękne, cudowne miejsce i budowanie tu nawet 1 domku
            to absurd totalny. Owszem, marzył mi się kiedyś dom gdzieś tak w połowie stoku,
            ale jak zaczęłam myśleć poważniej (miałam jakieś 10 lat) to juz wiedziałam, że
            nie wolno i to bez sensu. To że ty tego nie rozumiesz, świadczy o tobie jak
            najgorzej...
            blue
          • garg_ul Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) 24.02.04, 21:55
            I kto tu ma beznadziejne argumenty? Jak czytam takie wypowiedzi, jak twoja, to
            jestem za wycięciem wszystkich lasów tropikalnych - im szybciej skończy ci się
            tlen, tym lepiej.
      • to.ya Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) 23.02.04, 13:38

> a to że koparki będą hałasować

Rewelacyjny argument...
        • Gość: ayanne Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 19:37
          Popieram!!!! A da sie to zablokować jakoś? Na pewno??
      • Gość: Krakusek Re: Lepiej powiedzcie ze wam żal d.. sciska:)))) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 12:33
        Jasne, ze im dupę sciska. Maja chalpiska kupe szmalu warte i nie chca tam
        wpuscic wiecej ludzi, a tym bardziej blokow bo status straca!!
    • myszfilip Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 24.02.04, 21:50
      Popieramy. Gdzie ta lista w realu? mYszfilip.
      • blue.angel Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 24.02.04, 22:18
        myszfilip napisała:

> Popieramy. Gdzie ta lista w realu? mYszfilip.

Hmm... w sklepie na Woli, z tego co wiem
        I jeśli dobrze zrozumiałam, możesz wysłać dane (nazwisko, imię, adres) na
        wesola_polana@gazeta.pl albo napisz tam i zapytaj:)
        I nic więcej nie napiszę, bo znowu zostane posądzona o bycie 10 osobami naraz:)
        Pozdrawiam ciepło
        blue
        • Gość: kasia Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego IP: *.cable.mindspring.com 25.02.04, 03:34
          Podaje link Fundacji Partnerstwa dla Srodowiska
          Krakow, ul Bracka 6/6

www.epce.org.pl

w tejze organizacji

Krakowski Fundusz Ochrony Przyrody

www.epce.org.pl/kfop/index.htm
          Partnerstwo organizuje obchody "Dnia Ziemi" w Krakowie w Kwietniu i zarzadza
          programami Greenways

Maja fundusze i ostentacyjnie ich misja jest zachowanie wartosci krajobrazowych
          i kulturowych - wiec zorganizujcie sie i zawiadomcie o sprawie i o protescie i
          zwerbujcie dla sprawy.

Pracuja tam raczej ludzie mlodzi.

Sa finansowo niezalezni wiec moze nie beda sie bac ze administracji miejskiej
          nadepna na palce.

Napiszcie jak poszlo.
          • Gość: kasia Re: Gdzie lista w realu? IP: *.cable.mindspring.com 25.02.04, 14:00
            to wlasciwe pytanie. A kto jej bedzie szukal?

Jesli na serio chcecie zbierac podpisy to trzeba ustawic sie (stoliczek)
            w przelotowych punktach Rynku z lista i wlasciwie spreparowanymi ulotkami o
            sytuacji - (i z radnymi wyszczegolnionymi imennie)

Miec kopie ktotkiego! listu protestujacego na forum ktory mozna wydrukowac i
            przeslac listownie czy e-mailem do urzedu miasta.

Zebrac grupe ktora bedzie zbierac podpisy chodzac od domu do domu.

Zbalezc organizacje ktore moga byc sprzymierzencami - patrz poprzedni post.

Skoro pozwolenie wydano wbrew wydzilu planowania miasta to znalezc prawnika pro-
            bono ktory zajal by sie ta sprawa - w sadzie.

(To naiwne w sytuacji polskiej ktos powie? A moze trzeba probowac a wtedy sie
            okaze.)

Zmiany wymagaja niestety wysilku i zorganizowania. Chyba ze to jest tylko to
            co zwie sie po angielski "a feel good exercise"

Pozdrawiam

KS

• blue.angel spotkanie 25.02.04, 20:07
              Spotkanie mieszkańców Krakowa z radnymi Miasta Krakowa w sprawie protestu
              przeciw zabudowie Wesołej Polany odbędzie się 1 marca 2004 o godz. 18.00 w
              Szkole Podstawowej nr 72 przy ul. Modrzewiowej 23.
              Tyle w części oficjalnej. A ja się tylko zastanawiam, radni stchórzą czy nie
              stchórzą...
              Pozdrawiam
              blue
          • hm_tak Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 16.03.04, 18:41
            ...i w ogóle są bardzo przyzwoici i godni polecenia, prawda, Kasiu??
            Uczciwi, nikomu nic nie kradną, na nikogo nie donoszą,
            nikomu nie przypisują niczego nieprawdziwego. Słowem kompania jest znakomita.
            pps.org/newsletter/Dec2002_Photo
          • hm_tak Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 16.03.04, 18:46
            ...o , i tu...: pps.org/info/newsletter/Sep_2003/Sep2003_News
    • Gość: Dj LoPeZ Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego IP: *.backspace.com.pl / 80.48.253.* 15.03.04, 10:19
      JESLI KTOS RUSZY LASEK WOLSKI TO JA OSOBISCIE Z KUMPLAMI SPALE MU DOM KTORY
      BEDZIE TAM WYKONANY, NAPEWNO NIKT NIE JEST ZA TYM ZEBY TO ZABUDOWAC. LUDZIE
      MYSLCIE TO NIE BOLI!!!!!!!!!!!GDZIE BEDZIEMY JEZDZIC NA ROWERKU W LECIE????
      GDZIE POJDZIEMY NA SPACER ZE ZNAJOMYMI???ZASTANOWCIE SIE:)POZDRO NARQA.
      • Gość: xxx Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.04.04, 19:12
        popieram i jak coś dołącze
    • Gość: pepo Wiedziałem, supermarkety to zasłona dymna(n/t) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 19:10
    • viiva Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 17.04.04, 19:50
      W zasadzie popieram i co wiecej jestem za tym, by w miejscu spalonego kosciolka powstala jego
      (kolejna) drewniana replika, a nie nowy murowany kosciol, o ktorym niektorzy mysla.
      Wartoscia tego rejonu Krakowa, oprocz przyrody byl wlasnie ten malowniczy zakatek z
      gontowym kosciolkiem.
      • Gość: Tereska. Kaganiec na duszpasterzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 11:57
        Dawny drewniany kościółek został pewnie podpalony na polecenie księdza
        mającego "aspiracje" do nowej wystawnej parafii,której wielkość i świetność
        oraz najnowszy Mercedes nie byłby kompatybilny z zabytkiem. Aby uniknąć
        podobnych pomysłów tych "uczciwych duszpasterzy" i wyleczyć ich z gigantomanii
        należy zawsze odbudowywać przez wykonywanie replik zniszczonych obiektów. Po
        wprowadzeniu takich przepisów zaręczam,że ogień zacznie omijać wszelkie stare i
        zabytkowe,chistoryczne kościółki.
        • Gość: UltraViolet Re: Kaganiec na duszpasterzy. IP: *.d1.club-internet.fr 18.04.04, 16:40
          Glupia niewiasto, akurat proboszcz na Woli poswiecil 15 lat zycia na odbudowe
          poprzedniego spalonego kosciola... I w roku pozaru kosciol byl wreszcie
          gotowy... Zreszta byla o tym mowa na forum nie raz.
          Pozdrawiam wszystkich przeciwnikow zabudowy Wesolej Polany!!!
          UV
          • epimeteusz Re: Kaganiec na duszpasterzy. 18.04.04, 20:21
            Akurat hipoteza, że to sam kler podpalił jest bardzo pociągająca: tylko nie
            wiadomo, czy to stary probosz, ktory mial ambicje zrobic z tego kosciala
            centrum pielgrzymkowe, a samemu "uzdrawiał" i miewał objawienia podczas mszy
            czwartkowych, czy tez jego wrogowie (a wiem, ze mial ich sporo), ktorzy
            uwazali, że nad Łagiewniki nie będziesz miał żadnych innych miejsc kultu w
            Krakowie (całkiem zresztą racjonalne myślenie: nie po to żeśmy się wykosztowali
            na taki kościół, żeby nam w jakiejś drewnianej szopie podrzędni księża
            objawienia miewali). Ale to oczywiście spekulacje. Prawdopodobne są i inne
            hipotezy.
            W roku pożaru był gotowy? Co za brednie, był gotowy wiele lat wcześniej!!! Co
            do intencji proboszcza nie ukrywał on (np. chodząc po kolędzie), że marzy mu
            sie wielki budynek socjalny obok, bo w chacie, w której mieszka wiatr hula i
            okna nieszczelne.
          • hm_tak Całusy i wsparcie 21.04.04, 17:48
            Gość portalu: UltraViolet napisał(a):

> Glupia niewiasto, akurat proboszcz na Woli poswiecil 15 lat zycia na
            odbudowe
            > poprzedniego spalonego kosciola... I w roku pozaru kosciol byl wreszcie
            > gotowy... Zreszta byla o tym mowa na forum nie raz.
            > Pozdrawiam wszystkich przeciwnikow zabudowy Wesolej Polany!!!
            > UV
        • hm_tak Cześć Tereska 21.04.04, 17:47
          Udaj się na kolanach do "chistorycznego" kościółka. Tam się dowiesz, że kościół
          z Komorowic pod Bielskiem (Przeniesiony na Wolę)został już raz podpalony i
          wieloletnie starania miejscowego proboszcza doprowadziły do powstania repliki
          tego cudeńka - tm razem jednak z upancernionym przyziemiem, które ocaliło w
          czasie ostatniego podpalenia przedmioty kultu.
          No to pa

Gość portalu: Tereska. napisał(a):

> Dawny drewniany kościółek został pewnie podpalony na polecenie księdza
          > mającego "aspiracje" do nowej wystawnej parafii,której wielkość i świetność
          > oraz najnowszy Mercedes nie byłby kompatybilny z zabytkiem. Aby uniknąć
          > podobnych pomysłów tych "uczciwych duszpasterzy" i wyleczyć ich z
          gigantomanii
          > należy zawsze odbudowywać przez wykonywanie replik zniszczonych obiektów. Po
          > wprowadzeniu takich przepisów zaręczam,że ogień zacznie omijać wszelkie stare
          i
          >
          > zabytkowe,chistoryczne kościółki.
    • longwehicle Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 17.04.04, 20:21
      Oj gzie my żyjemy!!!???!!!.
      Czy wiesz ,co to jest włąsność prywatna,chyba nie>Ciebie było stać na
      wybudowanie domu w okolicy!!.Własciciedla tych działek prawdopodobnie nie,lub
      odebrał swą własność!!!.I co ma wcinać suchy chleb,on to sprzedał a kupiec ma
      prawo dysponować gruntem dowoli!!!.Co do mieszkańcó dzielnicy mam swą własną
      wyrobioną opinę/niezbyt pozytywną!!/Za dawne dzieje,gdyby prawo sięgało wstecz,
      3/4 domów stałoby pustych a ich "szczęśliwi" właściciele karmiliby ptactwo na
      parapetach Monte!!!.
      • hm_tak Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 18.04.04, 13:02
        Strasznie się Pan rozjuszył Sire,

proszę więc spojrzeć raz jeszcze krytycznie na to, co Pan napisał. Nie ma Pan
        racji. Za grosz. Właściciele tych działek od nie-wiadomo-kiedy wiedzieli
        doskonale, że nie będą one przeznaczone pod zabudowę. Trzeba było pokładać
        nieograniczone zaufanie w korupcji i kombinacji, by sądzić, ze będzie inaczej.
        Nie jest też prawdą, że własnośc prywatna stanowi panaceum na wszystko,
        ponieważ góruje nad nią we wszystkich normalnych krajach interes publiczny.
        Miasto, gdyby nie zapaść PRL-u, miałoby pieniądze na wykupienie tych gruntów,
        ALE W CENIE PARKU, podczas, kiedy ich właściciele marzą o tym, by były one
        warte po 100$ za m. kw, tak samo jak działki sąsiadów. Tak nie jest i nigdy nie
        było. Chyba, że tak jak Pan Obudowicz, robi się tzw "Cuda nad planem".Czyli
        kupuje się zieleń, a później zamienia się ją cudownym zamienieniem na znakomite
        parcelki M4. W Krakowie działa przynajmniej kilka takich "spółdzielni", które
        specjalizują się w cudownych przemianach.

longwehicle napisał:

> Oj gzie my żyjemy!!!???!!!.
        > Czy wiesz ,co to jest włąsność prywatna,chyba nie>Ciebie było stać na
        > wybudowanie domu w okolicy!!.Własciciedla tych działek prawdopodobnie nie,lub
        > odebrał swą własność!!!.I co ma wcinać suchy chleb,on to sprzedał a kupiec ma
        > prawo dysponować gruntem dowoli!!!.Co do mieszkańcó dzielnicy mam swą własną
        > wyrobioną opinę/niezbyt pozytywną!!/Za dawne dzieje,gdyby prawo sięgało
        wstecz,
        > 3/4 domów stałoby pustych a ich "szczęśliwi" właściciele karmiliby ptactwo na
        > parapetach Monte!!!.
    • lennin Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego 18.04.04, 10:31
      W pelni popieram ten protest!
      • Gość: mi.ka.n. Re: Protest przeciw zabudowie Lasku Wolskiego IP: 212.244.107.* 18.04.04, 12:26
        Protest popieram w całej rozciaglośći.Jako dlugie lata byłam
        przyszywaną,przeszczepioną zza Buga krakowianką.W Krakowie urodzilam moje
        dziecko.Lasek Wolski byl moim głównym celem spacerów.Dziś jezdze tam tylko do
        mojej licznej bardzo bliskiej rodziny.Ale lasek dalej nawiedzam.Toż to płuca
        Krakowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka