Dodaj do ulubionych

"PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi..."

16.04.10, 12:51
"PiS: Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi Katyń i Wawel"

Szczęka opada. Obowiązkowo to gonili nas w podstawówce pod pomnik
żołnierzy radzieckich pod Barbakanem, a teraz? - pod sarkofag
Kaczyńskiego!
Obserwuj wątek
    • totus.tytus i dziwisz się, że skutki tego będą opłakane? 16.04.10, 13:00
      ivyzz napisał:

> "PiS: Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi Katyń i Wawel"
      Koszty tego obowiązku pokryje oczywiście... no kto?
      To może jeszcze w pakiecie tej turystyki patriotycznej dołożymy parę miejsc?
      Ach, przepraszam, już była taka propozycja.

> Szczęka opada. Obowiązkowo to gonili nas w podstawówce pod pomnik
      > żołnierzy radzieckich pod Barbakanem, a teraz? - pod sarkofag
      > Kaczyńskiego!
      Kasa, misiu, kasa (to cytat, a nie do Ciebie personalnie. Miś by mi nie darował).

Nie ma jak dobra kampania wyborcza. Stosowny czas, miejsce i przede wszystkim
      forma. PiS-owi gratulujemy przyszłych wyników wyborczych. Znowu ktoś uknuł spisek...
      • zablokowany-obrazliwy-nick Powstała nowa firma PiStour? 16.04.10, 13:06

• Gość: gość 1 Re: Powstała nowa firma PiStour? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 09:35
          Tak WAWEL TO DLA BOHATERÓW LUDZI O NIESKAZITELNEK MORALNOŚCI.KAZDY KTO W
          WARSZAWIE TO WIE ŻE TE WSZY PISOSKIE TO NAJWIEKSZA PLAGA W POLSCE,TRZEBA TO
          ZNISZCZYC TYCH ZŁODZIEJI DARMOZJADOW NIEUKÓW I I ZLODZIEJI PUBLICZNYCH PIENIEDZY
          PRECZ Z PISEM I KACZORAMI.
    • ania-bell Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 16.04.10, 13:04
      To dobry pomysł.
      Każdy uczeń w pewnym wieku powinien odwiedzić Obóz w Oświęcimiu i
      Muzeum Powstania Warszawskiego, jeśli dodamy do tego Katyń i Wawel
      jako całość a nie tylko jedną kryptę to otrzymamy najlepszą lekcję
      patriotyzmu i historii Polski.
      • ivyzz Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 16.04.10, 13:11
        Owszem, ale czy obowiązkowo? Niech szkoły decydują o wycieczkach
        patriotycznych - wedle własnego uznania i możliwości finasowych.
        NIEOBOWIĄZKOWO i bez przymusu.
        • ania-bell Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 16.04.10, 13:14
          Tak samo obowiązkowo jak mamy w szkole lekcje historii, polskiego
          czy matematyki. Uczniowie uczą się tego samego w każdej szkole więc
          i wycieczki patriotyczne powinny zawierać przynajmniej taki program
          jako uzupełnienie lekcji histori.
          • totus.tytus Porównanie niezbyt trafne 16.04.10, 13:24
            patriotyzm to jedno, a finanse to drugie.
            Są dwie możliwości:
            (1) zapłacą rodzice (czyli my rodzice ze swoich dochodów, których niekoniecznie
            możemy mieć)
            (2) zapłaci budżet (czyli my obywatele ze swoich podatków).

Czy jest trzecia opcja? Sponsor?

Cui bono? są chętni do sfinansowania "wycieczek patriotycznych"? A może
            teleportacja całymi klasami tam i z powrotem?
            • ania-bell Re: Porównanie niezbyt trafne 16.04.10, 13:32
              Rodzice płacą za każdą wycieczkę, każde wyjście do kina czy teatru.
              Jeśli jakiegoś rodzica nie stać to każda szkoła ma swój fundusz z
              którego może taką wycieczkę opłacić.
              • ivyzz Re: Porównanie niezbyt trafne 16.04.10, 13:39
                Ciągle w Polsce sporo dzieci przychodzi głodna do szkół, które nie
                mają pieniędzy na dofinansowanie obiadów. Skąd wezmą na samoloty,
                pociągi, zakwaterowanie w Katyniu?
                • ania-bell Re: Porównanie niezbyt trafne 16.04.10, 13:45
                  Nie wiem skąd masz takie informacje że szkoły "nie
                  mają pieniędzy na dofinansowanie obiadów".
                  Ja mam dzieci w szkole i wiem, że takie pieniądze są.
                  A co do drugiej sprawy to jest to kwestia szerszej dyskusji i
                  poważnego zastanowienia się nad sposobem finansowania ewentualnych
                  wycieczek.
                  • ivyzz Re: Porównanie niezbyt trafne 16.04.10, 14:06
                    Skoro masz za co, to ciesz się życiem i daj żyć innym.
              • totus.tytus to niestety nie jest argument 16.04.10, 13:43
                to, że rodzice płacą za każdą wycieczkę. Płacą za te wycieczki, w których ich
                dzieci biorą udział za zgodą rodziców (przypominam, że rodzic ma prawo odmówić
                udziału w danej wycieczce, i ma wtedy obowiązek zapewnienia opieki swojemu
                dziecku w tym czasie). Nikt nie zmusi rodzica (prawnego opiekuna dziecka) do
                obowiązkowego uczestnictwa. Nie ma takiego prawa w tym kraju, bo byłoby to
                naruszeniem władzy rodzicielskiej będącej jednak wyższym prawem niż wywiązywanie
                się z obowiązku edukacyjnego. Pani - jak sądzę z wypowiedzi - raczej
                jednoznacznie sugeruje, że miałyby to być "wyjazdy obowiązkowe", a więc władza
                rodzicielska zostałaby wyłączona. Obawiam się, że naruszałoby to Konstytucję RP.

A fundusz szkolny - jeśli Pani ma styczność z praktyką a nie wyłącznie z teorią
                - również tworzą rodzice ze swoich wpłat, więc proszę pomyśleć, kto w istocie
                zapłaci za to. Życzę mimo wszystko podejścia nieco mniej książkowego a
                zdecydowanie bardziej życiowego.
                • ania-bell Re: to niestety nie jest argument 16.04.10, 17:11
                  Wydaje mi się, że moje podejście jest życiowe i przypominam, że cały
                  czas rozmawiamy o propozycji bo nic nie zostało postanowione. Ale do
                  rzeczy, w jednej ze szkół gdzie na wyjazd na wycieczkę nie
                  wszystkich było stać zaproponowano aby reszta rodziców, którzy mogą
                  dopłacili po 5, 10 zł i uzbierały się pieniądze na wyjazd dziecka.
                  Chcieć to móc. I jeszcze jedno obowiązkowo nie oznacza, że wszyskie
                  dzieci pojadą ale obowiązkowo jako punkt programu dla szkół.
                  • Gość: seb Re: to niestety nie jest argument IP: *.superkabel.de 17.04.10, 16:31
                    Wiesz Pani ania-bell,
                    ile kosztuje nasz kraj obecny spektakl ?

Ty piszesz o kilku zlotych od obcych rodzicow - za te pieniadze ,ktore sa w tym
                    momencie wydawane na Krakow mozna dofinansowac wszystkie dzieci w Polsce !

Inna sprawa jest ,ze sam fakt NARZUCANIA lub czynienia czegos OBOWIAZKIEM jest
                    sprzeczne z zasadami DEMOKRACJI .

Tylko narod moze o tym zdecydowac a nie klika PiSu z Dziwiszem w roli glownej .
                    Propozycja OBOWIAZKU ??!? Paradoks
                    • ania-bell Re: to niestety nie jest argument 17.04.10, 17:27
                      Oj to chyba nie mamy prawdziwej demokracji bo w konstytucji masz
                      zapisany OBOWIĄZEK nauki do 18 roku życia; cyt. "Nauka do 18 roku
                      życia jest obowiązkowa".
                      Więc jak to jest? Konstytucja łamie zasady demokracji?
                      Piszesz: "za te pieniadze ,ktore sa w tym
                      > momencie wydawane na Krakow mozna dofinansowac wszystkie dzieci w
                      Polsce !" ale czy na pewno by one poszły na dzieci a nie np. na
                      kolejne biuro poselskie PO czy PiS albo załatanie dziury w jakiejś
                      dziedzinie gospodarki.
                      W tym kraju zawsze były pieniądze źle wydawane, nieważne od tego kto
                      nim rządził.
                      A co oznaczają Twoje słowa "Tylko narod moze o tym zdecydowac a nie
                      klika PiSu z Dziwiszem w roli glownej "; czyżby najpierw wydajmy
                      kilka milionów na organizację referendum, potem następne kilka na
                      pochówek ale czy to będzie sprawiedliwe dla narodu, więc od razu
                      zróbmy referenduum dla 96 osób gdzie mają być pochowane.
                      To może wtedy kochany naród będzie szczęśliwy!.
                      • Gość: seb Re: to niestety nie jest argument IP: *.superkabel.de 17.04.10, 17:44
                        Nie pisz kobieto o konstytucji...

Wszystko co sie w chwili obecnej dzieje w Krakowie : dzieje sie wbrew
                        konstytucji i zasad demokratyczynych.

Odbylo sie referendum w sprawie Wawela ?

Zdecydowaly jednostki bez porozumienia z ludem ?

Mamy dyktature Kaczynskiego????

Odpowiedz sobie na te pytania.

Przypominam tragedie:
                        09.05.1987 r. Katastrofa samolotu Ił-62M Tadeusz Kościuszko Warszawa (PAP). 9
                        bm. po godz. 11.00 pod Warszawą w Lasach Kabackich wydarzyła się tragiczna
                        katastrofa. Rozbił się polski samolot pasażerski IŁ-62M Tadeusz Kościuszko
                        lecący czarterem z Warszawy do Stanów Zjednoczonych. Zginęły 183 osoby

Czy ofiary tej tragedii otrzymaly rownie godny szacunek ?
                        Pomoc finansowa ?

Prosze o troche obiektywizmu.
                        • ania-bell Re: do Seba 17.04.10, 18:16
                          Skoro według Ciebie "Wszystko co sie w chwili obecnej dzieje w
                          Krakowie : dzieje sie wbrew > konstytucji i zasad demokratyczynych"
                          to prosze przytoczyć mi fragment konstytucji gdzie jest napisane
                          gdzie i za czyją wolą ma być pochowany Prezydent.
                          Może Ja czegoś nie doczytałam ale wydaje mi się, że o tym w
                          konstytucji nie ma.
                          Co do pomocy finansowej dla rodzin ofiar tragedi z 1987 r. o której
                          mówisz Ja nie wiem czy dostały czy nie i chyba nie to jest w tej
                          chwili najważniejsze.
                          Jeszcze raz przypominam, że zorganizowanie referendum też kosztuje i
                          to duże pieniądze.
                          • Gość: seb Re: do Seba IP: *.superkabel.de 17.04.10, 18:33
                            Tonaca chwyta sie nawet brzytwy ...

Odpowiedzialas sobie na postawione pytania ?

Nie odpowiadaj na fragmenty Tobie wygodne-udziel pelnej odpowiedzi.

Nie bede Twoim cenzorem (co nie jest oczywiste na tym forum )

Organizacja referendum z pewnoscia nie kosztowalaby ulamek tego co zostanie
                            wydane w Warszawie i w Krakowie.

Niezapominaj aspektu zamykania sklepow,restauracji,interesow w podczas
                            przygotowan i przebiegu pochowka w Krakowie ...to takze kosztuje
                            pieniadze-obroty ludzi ,ktorzy z tego zyja.
                            A posrednio takze Panstwo Polskie gdyz bedzie mniej wplywow z podatkow...

Wez kartke i napisz dla siebie samej: ZA i Przeciw , plusy i minusy tego
                            spektaklu, wlaczajac do tego opinie innych krajow europejskich.

TVP pokazuje Polske owszem : zalezna i w rekach kleru, bez kontroli nad wladzami
                            lub jej przedstawicielami.
                            Polske w mackach DZiwisza i Kaczynskiego.
                            • ania-bell Re: do Seba 17.04.10, 19:01
                              Pytania były skierowane do Ciebie a nie do mnie samej a jak widzę
                              odpowiedzieć na nie nie potrafisz.
                              Brzytwy się nie chwytam; dla mnie nie miało znaczenia gdzie będzie
                              pochowany Prezydent; jest w Krakowie jest OK, byłby w Warszawie też
                              w porządku. Koszty są duże, jak zawsze w takiem wypadku; czyż nie
                              był drogi pogrzeb Piłsudskiego albo Sikorskiego?
                              To że sklepy będa zamknięte - też mi argument; jestem osoba wierzącą
                              i dla mnie niedziela to czas poświęcony Bogu i rodzinie a nie
                              mamonie. Ja do sklepów w niedziele nie chodze a korki nie są mi
                              straszne mam je na codzień w Krakowie.
                          • antygona72 Re: do Seba 18.04.10, 12:51
                            ania-bell napisała:

".. Co do pomocy finansowej dla rodzin ofiar tragedi z 1987 r. o
                            której mówisz Ja nie wiem czy dostały czy nie i chyba nie to jest w
                            tej chwili najważniejsze..."

Dlatego, że było tam Kaczyńskich? Tragedia w Lasach Kabackich to
                            najtragiczniejszy wypadek w historii polskiego lotnictwa!!!!
                            • antygona72 Re: do Seba 18.04.10, 12:57
                              Dlatego, że NIE było tam Kaczyńskich? Tragedia w Lasach Kabackich to
                              najtragiczniejszy wypadek w historii polskiego lotnictwa!!!!
          • Gość: freiman Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: *.elwico.pl 18.04.10, 12:39
            dodałbym jeszcze że obowiązkowo przelot do Smoleńska powinien się odbywać
            samolotem tu 154 , może zdarzy się jeszcze kilka awarii i będziemy mieli trzeci
            Katyń , czwarty Katyń itd , a potem jeszcze większy płacz o ziemi przeklętej
            która nie wiadomo dla czego tak się okrutnie obchodzi z polskimi patriotami
      • miszczu.pll Re: Jakoś do tej pory PiSowcom to zwisało 16.04.10, 13:14
        Obowiązek oglądania grobu Kaczyńskiego? owszem dla moherów i PiSdzieciaków. Może
        jeszcze groby pozostałych PiSbohaterów?
      • ipta Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 18.04.10, 06:37
        A szczególnie trzeba uczyć Młodych Polaków frazy z przemówienia ministra Becka
        że --guzika nie oddamy bo drogę na Zaleszczyki znamy.
      • nekochian Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 20.04.10, 21:42
        Oczywiście, że to świetny pomysł. Ale niektórym patriotyzm nie w smak.
    • Gość: thabib nowy lenin? IP: 95.155.118.* 16.04.10, 13:41
      obowiazkowe wycieczki to byly w czasach prl, do muzeum lenina
      • miszczu.pll Re: oby nie skończyl;o się to tabliczkami w stylu 16.04.10, 14:03
        "tu stała stopa........." w tym miejscu "nasz ..........głęboko westchnął" a
        tu"spojrzał w dal"
      • antygona72 a może od razu wiece i pochody ? 16.04.10, 14:08
        A czy wiece na cześć Wielkiego Wodza też będą obowiązkowe ? To może
        od razu jakieś święto państwowe? Przynajmniej było by wolne w pracy …
        • totus.tytus nie kpij sobie. 16.04.10, 14:20
          antygona72 napisała:

> A czy wiece na cześć Wielkiego Wodza też będą obowiązkowe ? To może
          > od razu jakieś święto państwowe? Przynajmniej było by wolne w pracy …

Zobaczysz wkrótce, co nasz Sejm z Senatem postanowią (uchwała przez aklamację,
          oczywiście, a jakże, bo taki prikaz przyjdzie z Episkopatu), jak tylko chmura
          pyłu wulkanicznego opadnie (jeśli spadnie na Wiejską, to może się opóźnić).

"Zostanie po nas pusty śmiech pokoleń", ot co będzie.
        • adria231 Re: a może od razu wiece i pochody ? 17.04.10, 19:01
          Z pewnością czeka nas przed wyborami PIS-owska feta - urodziny
          prezydenta.Pis chce na Wawelu przypomnieć narodowi bohaterskiego
          prezydenta wywodzacego się z PIS -u wykorzystując do tego tragedię
          niewinnych ofiar katastrofy w Smoleńsku i ich bliskich.
          Może należałoby przełożyć umieszczanie płyt pamiątkowych z
          nazwiskami ofiar na okres po wyborach prezydenckich( np.15 sierpnia).
          Urodziny brata można obchodzić w gronie rodzinnym, jak przystało na
          kochającą rodzine.
    • wirus_to_ja Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 16.04.10, 14:27
      rozumiem, że te obowiązkowe wycieczki będą refundowane ze Skarbu Państwa
      najlepiej z funduszy PIS. Mam 3 dzieci - nie stać mnie nawet na wakacje nad
      morzem czy inne atrakcje i nie wyobrażam sobie zaciągania kredytow na
      obowiązkowe wycieczki.
    • maquis.drake Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 16.04.10, 14:28
      Zbijanie majątku politycznego na ofiarach katastrofy jest cokolwiek nie na
      miejscu, pomijając fakt, że jest zwyczajnie odrażające.
      • Gość: Krzysiek Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: 193.169.148.* 16.04.10, 15:59
        Na szczęście dzieci nie mam ale samo sformułowanie "obowiązkowo"
        przyprawia mnie o dreszcze.
        • totus.tytus coś jak służba w LWP: 16.04.10, 16:06
          "zaszczytny, patriotyczny obowiązek".
          A co się działo w koszarach, o tym nie mówiono.
    • Gość: Krakowianin Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: 62.152.134.* 16.04.10, 16:48

Obowiązkowo to funkcjonariusze PIS-u mogą, ale muszą się pocałować w
      d..., może to pozwoli im zmądrzeć.
    • Gość: Karolina Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 19:01
      Oczywiście sfinansuje to, jako pomysłodawca, partia pt. Prawo i Sprawiedliwość
      ze SWOICH składek... Już widzę te tłumy rodziców, który godzą się wysłać swoje
      dzieci w tak felerne miejsce...
    • pos3gacz Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 17.04.10, 19:40
      ivyzz napisał:

> "PiS: Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi Katyń i Wawel"
      >
      > Szczęka opada. Obowiązkowo to gonili nas w podstawówce pod pomnik
      > żołnierzy radzieckich pod Barbakanem, a teraz? - pod sarkofag
      > Kaczyńskiego!
      ============================
      Obowiązkowo, to trzeba by niektórych leczyć na nogi.
    • Gość: Alekx Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: *.chello.pl 17.04.10, 23:16
      I pewnego dnia PiS rozda czerwone legitymacje, a wszystkich przeciwników wyśle
      na ciężkie roboty!
      To jest totalitaryzm!
    • Gość: Kasia Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.10, 23:29
      A gzie jest to napisane co?
    • cyndyndanda popieram jak najbardziej - ze Smolenska do Katynia 18.04.10, 07:12
      powinni isc na kolanach, baz jedzenia i baz picia!!!!
      • Gość: gość Re: popieram jak najbardziej - ze Smolenska do Ka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.10, 10:28
        PiS: Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi Katyń i Wawel
        Tylko nauczyciel niech nie zapomni przy nagrobku L.K. powiedzieć prawdy jak
        miernym był prezydentem za życia....
        • Gość: lala Re: popieram jak najbardziej - ze Smolenska do Ka IP: *.acn.waw.pl 18.04.10, 11:57
          wawel jak najbardziej, z tym, że szybciutko przebiegamy ptrzez przedsionek do
          krypty wielkiego marszałka. katyń niekoniecznie. i na pewno nie obowiazkowo...
    • Gość: Krzych Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. IP: *.chello.pl 19.04.10, 11:12
      Ich szaleństwo się pogłębia. Czas bić w dzwony na trwogę.
    • bussie Re: "PiS:Niech każdy uczeń obowiązkowo odwiedzi.. 20.04.10, 14:41
      Rozumiem, że w związku z tym, że ktoś chce nałożyć na szkoły obowiązek nawiedzenia krypty pod wieżą Srebrnych Dzwonów zostanie zniesiona opłata za wstęp do krypty. Przecież nie można zarabiać na takiej tragedii... Przecież obowiązkowa edukacja w tym kraju jest bezpłatna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka