Dodaj do ulubionych

ogród botaniczny dla Krakowa Kto za?

27.02.04, 15:29
Czy zamiast wydawać pieniądze na stadiony dla dziesięciorzędnych drużyn piłki
nożnej nie lepiej zainwestować w ogród botaniczny z prawdziwego zdarzenia
Atrakcja i dla turystów i dla miejscowych / przy rosnacym zainteresowaniu
ogrodami dochód z biletów tez bedzie To co mamy i nazywamy ogrodem
botanicznym to smetna nora między klinikami na Kopernika
Obserwuj wątek
    • soczewica Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? 27.02.04, 15:38
      giwia napisał:

jak najbardziej jestem za!

> to smetna nora między klinikami na Kopernika

aczkolwiek nie uważam tego zdania za prawdziwe.
      :)
    • Gość: behemot Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 15:44
      1. ta smetna nora to najstarszy i jeden z najwiekszych ogrodow botanicznych w
      Polsce
      2. UJ planuje zalozenie ograodu botanicznego w Pychowicach (kiedys....)
    • peteen Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? 27.02.04, 16:02
      mnie się NASZ ogród podoba, zwłaszcza, kiedy wszystko rozkwita...
      "to coś" jest pełne uroku...
    • blue.angel Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? 27.02.04, 16:39
      Jak najbardziej jestem za, stadiony piłkarskie nie obchodzą mnie zupełnie, a
      zieleń kocham:) Ale raczej nie ma co na to liczyć, bo obecna rada miasta ma
      tendencje do zabierania krakowianom terenów zielonych, a nie oddawania nowych
      (vide Wesoła Polana i wcale nie jestem monotematyczna).
      Nie żeby obecny mi się nie podobał, ale wolałabym mieć w Krakowie dwa:) Albo
      chociaż jakiś park z prawdziwego zdarzenia:)
      pozdrawiam serdecznie
      blue - ogrodniczka
    • emka_1 za a nawet przeciw 27.02.04, 19:22
      znaczy za: jeszcze jednym ogrodem, arboretum czy czymkolwiek duzym, zielonym,
      pięknym, porządnie zaprojektowanym i prowadzonym. za fachowym zajęciem się
      wszelką zielenia miejską - tu niestety potrzebne sa jeszcze pieniądze.

przeciw: nazywaniu ogrodu botanicznego smętna norą.
      • jottka Re: za a nawet przeciw 27.02.04, 19:43
        no zaraz, ale ogród przy kopernika jest własnością ujotu i - niezależnie od
        atrakcji dla szerokiej publiczności - placówką naukową

tzn. to uniwersytet musiałby mieć sporą forsę, którą zdecydowałby sie wydać na
        odnowienie, poszerzenie czy jakiekolwiek uatrakcyjnienie ogrodu. że wątpię, w
        sytuacji (roz)budowy kampusu na pychowicach + coll maximum, zdaje sie i tak na
        kredyt

i cuś nie widzę, jak to światłe i hojne miasto funduje nam dodatkowo coś w
        rodzaju drugiego kew garden :(
        • emka_1 Re: za a nawet przeciw 28.02.04, 12:53
          owszem, ogród jest własnością uj, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby
          właściciel powołał np. fundację zajmującą się pozyskiwaniem funduszy celowych.
          poza wszystkim ogród jest zabytkiem i jako zabytkowi należy się właściwa opieka.

patrz wspomniany kew garden - co prawda królewski ogród botaniczny, większy,
          bogatszy,wpisany na listę unesco (nie tylko z powodu 'zabytkowości" ale także
          wkładu w opisanie i ochronę gatunków), współfinansowany przez national trust
          (agendę ichniego 'ministerstwa kultury'),jest ogródem żywym. prowadzi
          działalność nie tylko naukową. pozyskują fundusze jak się da i skąd się da.

przyciągnąć zwiedzających do ogrodu w krakowie łatwiej niż np. do warszawskiego,
          który jest w powsinie, czyli jednak trochę oddalony od centrum.

btw. 10 zł za bilet na ciekawą wystawę nie jest wcale cena wygórowaną, pod
          warunkiem, ze pieniądze będą wykorzystane na ogród, nie administrację
          ogólnouniwersytecką.
    • Gość: 7 Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.02.04, 00:19
      ja osobiscie nie uwazam, zeby potrzeba bylo zastepowac ta "nore" czyms o powierzchni
      srodmiescia. kiedys tam chodzilem i bardzo mi sie podobalo. poza tym, pieniadze na stadiony
      predzej czy pozniej sie zwroca, a bileciki do ogrodu botanicznego? musialyby byc chyba po
      10zl, hehe. poza tym te dziesieciorzedne druzyny (jak fajnie mowic o czyms, na czym sie nie
      zna) robia wieksza promocje miasta za granica niz jakis skrawek zieleni. czy dla ogrodu
      botanicznego beda tu przyjezdzac ludzie z zagranicy? bo oni przywoza kase- nie ludzmy sie, ze
      miasto dorobi na wycieczkach szkolnych!!!
      • Gość: ewa2 Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.02.04, 08:31
        w takim razie zamiast "gdybać - co by bylo gdyby" proponuję cegiełki na rzecz
        ogrodu botanicznego Krakowie.Sama dam kasę - tylko w jakiej formie ,gdzie i
        komu .Kasę na rozwój Ogrodu Botanicznego w Krakowie.Pozdrawiam ..........
        • seven ja moge dac, ale na stadion n/t 28.02.04, 10:44
          Gos´c´ portalu: ewa2 napisa?(a):

> w takim razie zamiast "gdybac´ - co by bylo gdyby" proponuje˛ cegie?ki na rzecz
          > ogrodu botanicznego Krakowie.Sama dam kase˛ - tylko w jakiej formie ,gdzie i
          > komu .Kase˛ na rozwój Ogrodu Botanicznego w Krakowie.Pozdrawiam ..........
    • Gość: Cover Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: 80.48.246.* 28.02.04, 19:33
      Nie jestem stąd, tylko stamtąd, do ogrodu pójde, na stadion nie.
      • seven Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? 28.02.04, 20:56
        a jak dajmy na to metallica bedzie chciala przyjechac do polski to beda mieli wybor miedzy
        ogrodem botanicznym i spodkiem w katowicach gdzie dac koncert, super
        • Gość: TGIF Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 29.02.04, 07:28
          "Tak" za ogrodem, ale rowniez "tak" za dobra lokacja!
          Czy egzystujacego ogrodu nie daloby sie jakos rozbudowac, polepszyc, etc.
          Czy nie byloby fajnie spacerkiem pojsc sobie na herbatke w sniezne zimowe
          popoludnie? Nie wiem czy bedzie wielu chetnych, zeby wsiadac w autobus i jechac
          kilkanascie km na peryferie, zeby zobaczyc tropikalne rosliny.
          Co do spraw finansowych, to idea fundacji nie jest zla. Osobiscie z checia
          doloze "kilka groszy" na ten szczytny cel!
          • Gość: ewa2 Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.02.04, 08:26
            jeśli są ludzie myślący tak jak mój przedmówca to zróbmy coś dobrego dla
            naszego Ogrodu.Wszelkie propozycje mile widziane!!!A może tak Dyrekcja Ogrodu
            zechce powiedzieć,gdzie mozna dorzucic swoje 5 groszy /oczywiscie
            symboliczne/.Chętnych do wspolpracy zapraszam.ewa1900@ buziaczek.pl
          • Gość: giwia Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 29.02.04, 12:13
            Tak naprawdę to w starym ogrodzie najgorsz jest ciasnota I skąd pomysł, że
            botaniczny musi być uniwersytecki??? Na całym świecie są ogrody botaniczne
            nalezące do miasta np wspaniały we Frankfurcie/ ja wiem, że Krakow to nie
            Frankfurt i dlatego nie oczekuję tej skali ani takiego zamiłowania do
            ogrodnictwa/Jednak w Krakowie rządzą ......
            • Gość: jaskrawy Zima w ogrodzie botanicznym IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 13:27
              Widzę, że piszą tu przede wszystkim ci, którzy do Ogrodu Botanicznego nie
              chadzają. Gdyby chadzali, wiedzieliby, że nasz Ogród jest wystarczająco duży,
              by się w nim zgubić, że ma wspaniałe zadrzewienie i doskonale zaprojektowane
              alejki. Że bolączką wielbicieli Ogrodu, do których się zaliczam, jest przede
              wszystkim to, że Ogród zamyka się od listopada do kwietnia na klucz. Nie
              potrafię tego zaakceptować. Walory przyrodnicze ogrodu botanicznego to nie
              tylko kwiaty, rabaty czy rośliny tropikalne. To także nastrój. Inny wiosną,
              inny jesienią, czy latem. Odwiedzam ogrody botaniczne i parki we wszystkich
              miastach, do jakich trafiam. Zamykanie ogrodu na kilka miesięcy praktykuje się
              tylko w Krakowie. Jakiś bezduszny urzędnik uniwersytecki zamknął Ogród na klucz
              i nikomu to nie przeszkadza. Chodziłem protestować, to mi powiedziano, że
              ogrodu trzeba pilnować, bo strasznie kradną. A zimą przychodzi zbyt mało
              zwiedzających, by się zwracały koszty zatrudnienia stróża. Takie wyjaśnienie to
              bzdura. Ogród botaniczny powinien być otwarty przez cały rok jak dobre muzeum.
              • Gość: ewa2 Re: Zima w ogrodzie botanicznym IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.02.04, 13:44
                popieram Cię !!!!Ja też o wielka ochota wybrałabym sie teraz zimową porą do
                Ogrodu Botanicznego.Można pooglądać,wypić pyszna kawę,herbatę,zjeść dobre
                ciastko........... tylko dlaczego nie w krakowskim ogrodzie botanicznym ???Co
                na to Zarządca.?!?!?!
                • Gość: sceptyk Re: Zima w ogrodzie botanicznym IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.02.04, 13:58
                  od kiedy w krakowskim ogrodzie botanicznym mozna "wypic pyszna kawe, herbate, zjesc dobre
                  ciastko"? zwlaszcza w zimie, w tym sniegu - rotfl&lol. hehes, chcecie `punkt gastronomiczny`,
                  czy ogrod botaniczny.
                  • Gość: ewa2 Re: Zima w ogrodzie botanicznym IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.02.04, 14:00
                    to nie idzie o "punkt gastronomiczny" ale o wspaniały ogród czynny także
                    zimą.A cos ciepłego to tylko przy okazji a nie zamiast.............
                    • jottka tonie 29.02.04, 14:26
                      chodzi o 'pomysł, że ogród bot musi być uniwersytecki', jak ktoś wyżej napisał,
                      tylko o to, że jego obecny status prawny tak wygląda. powstał jako placówka
                      naukowa ujotu i taką rolę pełni do dzisiaj, tj. jest utrzymywany z funduszy
                      uczelni i wykorzystywany do celów badawczych, publiczność jest niejako 'przy
                      okazji'.

można oczywiście tworzyć ogrody publiczne, nic nie stoi na przeszkodzie - wbrew
                      obawom m7 one potrafią być bardzo zyskowne i ściągać tysiące ludzi z całego
                      świata :) tyle, że są to ogrody np. w holandii czy przede wszystkim wielkiej
                      brytanii, gdzie ogrodnictwo wielbi bałwochwalczo cały naród i niebywałe dla nas
                      sumy wydaje publicznie i prywatnie na te cele.

bo to jest kosztowna rozrywka i utrzymanie 'wspaniałego ogrodu' zimą oznacza
                      przede wszystkim ogrzanie szklarni, a to są b wysokie koszty, które uczelnia
                      tnie od kilku ładnych lat i zdaje sie mocno ogranicza w związku z tym zakupy/
                      wystawy.

a niezależnie od ogrodu na kopernika ogrody za miastem też mogą być atrakcyjne
                      dla ludzi, patrz ogród bot w lublinie - położony z dala od centrum, w pięknej
                      okolicy, b duży park, który taką wiosną rewelacyjnie wygląda, jak na paru
                      hektarach kwitną setki różnych tulipanów i innych stokrotek :)

no a jeszcze poza tym rozbudowa czy budowa nowego ogrodu nie przeszkadza w
                      niczym budowie stadionu, opery czy jeszcze innego przybytku kultury - tyle że
                      wszystko wymaga forsy :( albo pomysłu, czasu i sił na jej zdobycie, co też jest
                      ciężkim zajęciem

• Gość: jaskrawy ryby w Ogrodzie Botanicznym IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 15:27
                        W stawach Ogrodu pływają sobie ryby. Na zimę się ich nie wyławia, tylko pozwala
                        wmarznąć w lód. Po zimie trupki się wyławia i wpuszcza nowe ofiary. Dyrektor
                        ogrodu uważa, że to normalne w świecie przyrody...
    • Gość: kaśka Re: ogród botaniczny dla Krakowa Kto za? IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.02.04, 19:38
      dwoma rękami jestem za..........ale taki jak ktoś pisał :czynny cały rok
      z "pyszną kawą".Też dorzucę parę groszy.............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka