Gość: a na uj zrobili IP: *.salbis.net 24.05.10, 20:58 zapisy elektroniczne, na stronie widać ile jest podań o jaki akademik: www.usosweb.uj.edu.pl/ ale liczy się i tak dochód a nie szybkość składania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a. Re: Walka wręcz o miejsce w akademiku IP: *.pk.edu.pl 24.05.10, 21:10 To może by w końcu zrobili weryfikację tych stypendiów socjalnych, jak niektórzy wykazują dochód 9zł na osobę lub 12zł a bilet do domu takiej osoby kosztuje 20 w jedną stronę! Osoby te przyjeżdżają swoimi samochodami, mają laptopy, aparaty i kamery za kilka tysiaków, kupę kasy na "pier%doły", mamusia z tatusiem wynajmują nieruchomości a dochodów nie wykazują, pracują na czarno. Tylko czemu w takim razie opieka społeczna im nie pomaga? Jak na Politechnice mogą dawać najwyższe stypendium komuś kto ma 9-12zł dochodu na członka rodziny a kasa mu z portfela wystaje. Uczciwi zawsze mają pod górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozalia zlikwidować akademiki i stypendia socjalne IP: *.opera-mini.net 25.05.10, 11:02 to nie będzie kolejek Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui beton Alicja Z. ciągle się trzyma... 24.05.10, 21:12 ciekawe ile miejsc Alicja Z wynajęła w tym roku innym uczelniom (np szkole kosmetologii czy coś takiego). niestety z racji zamocowania na uczelni Alicja Z pozostanie zapewne na stanowisku dożywotnio. co z tego, że nienawidzi studentów i ogólnie uważa ich za karaluchy. o tym napiszcie Gazeto, ale do tego trzeba kogoś z minimum umiejętności w dziennikarstwie śledczym. no chyba, że chociaż raz Gazeta zaskoczy profesjonalizmem. @ usos - na UJ też nie lepiej. dochód liczy się od zawsze. ale sam usos nie rozwiąże problemów kiedy paniom w dziekanacie się nie chce (vide - wieczne opóźnienia w wypłacie stypendiów, nieraz wielomiesięczne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar32tek Re: beton Alicja Z. ciągle się trzyma... IP: *.pk.edu.pl 24.05.10, 23:41 w tej chwili nie mogę tego znaleźć ale widziałem na BIPie PK ogłoszenie w którym szukają nowego kierownika osiedla studenckiego... szkoda że dopiero teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar32tek Re: beton Alicja Z. ciągle się trzyma... IP: *.pk.edu.pl 24.05.10, 23:42 www.pk.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=323&Itemid=1 pardon, nie na BIPie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C Re: beton Alicja Z. ciągle się trzyma... IP: *.admin.pk.edu.pl 25.05.10, 09:42 Ciekawe jakie nazwisko wygra? Boję się nawet pomyślec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: beton Alicja Z. ciągle się trzyma... IP: *.law.uj.edu.pl 25.05.10, 09:55 Opóźnienia w wypłacie stypendiów na UJ to "działalność" samorządu studenckiego - nie potrafili podzielić środków. Pani z Dziekanatu nie wypłaca stypendiów, bo są przelewane przez pełnomocników w systemie USOS właśnie. Ale oczywiście łatwiej powiesić kilka psów na mitycznej "Pani z Dziekanatu" niż sprawdzić, jak jest naprawdę...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Walka wręcz o miejsce w akademiku IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 00:12 Stałem w tej kolejce. Tragedia- ludzie którzy siedzieli przez całą noc pod jedynką zostali wypchnięci przez tych którzy byli na liście do listy, chociaż pojawili się w sumie chyba 6 razy. Co do Pana prof. Mikulskiego i Pani Zalewskiej to się szkoda wypowiadać. Obydwoje mają studentów gdzieś. No może oprócz socjalnych, bo oni są wielce pokrzywdzeni przez los. Tylko, że ok 30-40% z nich ma dochody 50 zł/miesiąc, bo rodzice pracują za granicą lub unikają Urzędu Skarbowego. Politechnika NIE JEST PRZYJAZNA STUDENTOM, a ponad to jest chyba ewenementem w skali kraju, przez rektora ds. studenckich Pana Mikulskiego, który wykręca się jak może od decyzji ważnych dla studentów. A i owszem człowiek miły i przyjazny, który jak kolega wytłumaczy Ci dlaczego nie potrafi, lub nie chce podjąć decyzji. Zresztą od czasu zmiany rządów na PK wszyscy wykręcają się od odpowiedzialności- i dziekani i rektorzy. Wniosek? Jeśli chcesz iść na PK to lepiej pomyśl i idź na AGH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 08:13 Mam tylko małe pytanie? Dlaczego inne uczelnie radzą sobie z problemem naboru studentów? Skoro stwierdzono, że dochód się liczy, to czemu tego nie podtrzymano. Nie było by wtedy kolejek, przepychanek itp. A co do socjalnych, skoro mam dochód 9 zł większy tzn. że stać mnie na wynajęcie mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiopa Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.devs.futuro.pl 25.05.10, 09:28 A podany w artykule filmik na you_tube nie istnieje... chyba że źle szukam to poprawcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suchero Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: *.143.246.94.ip4.artcom.pl 12.08.10, 22:26 istnieje:) www.youtube.com/watch?v=Oz6a3eATIGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.rwd.prospect.pl 25.05.10, 09:41 www.puhit.com.pl/5/domy-studenckie/ Rewelacja to moze nie jest ale mieszkalem tam dwa lata i dalo rade :), wszystko zalezy od towarzystwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 09:44 Sam pilnowałem sobie tego już od czwartku wieczorem, w piątek rano jak zobaczyłem, że ktoś zrobił listę, zapisałem się i czekałem w tej kolejce do niedzieli. Tym którym zależało i myśleli o tym, miejsce dostali. Tłumaczenie, że po zajęciach się wróciło i było na 300. miejscu listy jest nie realne bo lista była od godz 6.00 rano. Od tej godziny już ludzie stali! Co do stypendium socjalnego: przekroczyłem 30zł limit a i tak nie stać mnie na własne auto które niektórzy "socjalni" mają lepsze niż niejedni rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JeszczeMieszkaniec Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 13:38 o czym mówisz człowieku- o liście dowiedziałem się po 7 rano- czyli godzinę po utworzeniu- byłem już grubo za 100 miejscem na ds4 i za 200 na ds3 czyli bez najmniejszych szans... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thawk Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 10:38 tylko ciekawe czemu wszyscy ze stypendium socjalnym, skoro są tacy biedni wybrali najdroższy akademik? czemu wszyscy poszli na DS4 skoro maja takie niskie dochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepowiem bójka... IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 11:10 Krótki filmik obrazujący sytuację na miejscu: www.youtube.com/watch?v=Eu2oT4ODchk Słaba jakość, ale nagrywane komórką. Oto przyszła elita narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: bójka... IP: *.epfl.ch 25.05.10, 12:09 Jaka elita człowieku? Od pewnego już czasu w Polsce osoby z wyższym wykształceniem takowej nie stanowią. Przecież magistra ma prawie każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: bójka... 25.05.10, 12:21 > Jaka elita człowieku? Od pewnego już czasu w Polsce osoby z wyższym > wykształceniem takowej nie stanowią. Przecież magistra ma prawie każdy. Dokładnie. Teraz inżyniera prawie każdy może mieć, bo PK przerzuciło się na masową produkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: bójka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:32 a ty bydło jesteś, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: bójka... IP: *.pk.edu.pl 26.05.10, 18:53 moze PK robi masowa produkcje....ale chcialem zauwazyc ze teraz wszystkie uczelnie nastawily sie na jak najwieksza liczbe studentow...juz nie wspomne o agh gdzie nawet humanistyczne kierunki zaczynaja tworzyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Eh PK ;) IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 12:11 Trzeba mieć nerwy żeby studiować na PK, nie wiem z czego to wynika. Generalnie często jest nerwowo, ale co ciekawe na Juwenalia, to każdy by się dał zabić za PK i dumą śpiewa hymn. To taka trochę Polska w skali uczelnianej, narzeka się, ale jednak coś tu trzyma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sh Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.ar.krakow.pl 25.05.10, 12:12 Tak to jest jak z roku na rok uczelnia przyjmuje coraz więcej pierwszaków jednocześnie nie budując nowych domów studenckich (za to nowe budynki wydziałowe jak najbardziej). Cztery lata temu na mój kierunek przyjęto ok 150 osób, w zeszłym roku ponad 200! Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że największa sala wykładowa na wydziale ma 144 miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... 25.05.10, 12:16 Zaczęliby przyjmować o połowę mniej bydła na studia, to porządek sam by się w końcu zrobił. W tej chwili PK obchodzi tylko ilość studiujących, bo dostają kasę od łebka, a gdzie ich upchać, jak uczyć, to już nie ważne. Bójki do akademików jakoś mnie tym bardziej nie dziwią. Teraz byle dres może się dostać na studia techniczne, bo PK zaniżyło standardy do granic możliwości. Byle przyjąć tylu studentów ilu się pomieści w salach (a czasem i więcej) i za każdego wziąć pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: *.236.spine.pl 25.05.10, 22:41 o, wielki znawca sie znalazl z zarzadania i marketingu zapewne. studiuje na pk juz od kilku lat i jakos nie widze tam pierwszych lepszych dresikow. dostac sie latwo? nie do konca - zdecydowanie latwiej wyleciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: *.chello.pl 27.05.10, 09:39 rozumiem że studiujesz na PK i wiesz jak sprawa wygląda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponczek Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: *.pk.edu.pl 30.05.10, 22:07 Byle dres? Chciał bym poznać osobę, która ma o sobie tak wysokie mniemanie, iż uważa, że ma prawo oceniać kogokolwiek. Studia są po to, aby kształcić ludzi, znaczy to: z bezpostaciowej masy, którą nazwano bydłem, tworzyć piękne umysły z nowymi świeżymi pomysłami. Głównie chodzi o to żeby rozciągać a nie zawężać grono ludzi inteligentnych. Smutnym jest fakt, że znajdują się ludzie, którym ich własna osoba zasłoniła resztę świata. Nie jesteś tak wspaniały jak Ci się wydaje kolego. Jeśli chodzi o akademiki to faktycznie sytuacja nie jest wesoła i w niczym nie przypomina sytuacji na innych uczelniach. Jednak z tego co mi wiadomo to na PK tak już jest i pewnie nie prędko się zmieni a szkoda. Na akademikach "bydło" było, jest i pewnie będzie to w końcu uczelnia techniczna. Same chłopy :P Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z 31.05.10, 08:28 > z bezpostaciowej masy, którą nazwano bydłem, tworzyć piękne umysły z > nowymi świeżymi pomysłami. Głównie chodzi o to żeby rozciągać a nie zawężać > grono ludzi inteligentnych. Jak masz jeszcze takie złudzenia co do kształcenia na uczelniach wyższych, to powiedz mi lepiej, czy jesteś z drugiego czy dopiero pierwszego roku? Bo chyba wyżej już zaczyna dominować realizm. Tekst o pięknych umysłach z nowymi pomysłami naprawdę mnie rozbawił. ;) > Smutnym jest fakt, że znajdują się ludzie, którym > ich własna osoba zasłoniła resztę świata. Nie jesteś tak wspaniały jak Ci się > wydaje kolego. Haha a czy ja gdzieś napisałem, że jestem? Piszesz, że nie jestem tak wspaniały jak mi się wydaje. Pomijając fakt, że mi się nigdy tak nie wydawało, to masz absolutną rację. Ba, prawda jest taka, że gdyby ktoś dbał o poziom nauczania, a nie robiono "łapanki", byle zapełnić sale do granic możliwości byle kim, to ja sam bym się na studia nie dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponczek Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: *.pk.edu.pl 31.05.10, 11:27 Nie o Tobie jest ta rozprawa, ale o problemach uczelni jednak nie potrafię szczędzić sobie języka. Dla wyjaśnienia zaznaczę, studentem nie jestem. Dziwi mnie fakt, że pędzisz w zaparte. Skoro sam zostałeś zaadoptowany przez uczelnię w wyniku "łapanki", następnie wypowiadasz się jako osoba lepsza od "byle dresów", i dopisujesz jeszcze, że nie uważasz się za kogoś wyjątkowego. Trochę hipokryzja, nie sądzisz. Ja Cię kolega o nic nie oskarżam. Próbuję jedynie uświadomić, że w świetle prawa każdy ma prawo do studiowania, kto spełnia warunki rekrutacyjne. Masz racje pierwszy rok polega na tym, żeby zapełnić sale po brzegi. Jednak nie słyszałem jeszcze, żeby wszyscy studenci pierwszego roku pozostali na drugim. To się nazywa selekcja i jak ktoś nie spełnia oczekiwań względem niego czyli nie potrafi ogarnąć swoim umysłem materiału, który jest mu wpajany najczęściej kończy na innej uczelni. Słabszej mniej uhonorowanej. Cieszę się, że udało mi się Ciebie rozbawić, mam nadzieję, że śmiech nie odwrócił Twojej uwagi od przekazu jaki niosę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Studencki biją się o akademiki, kolejki jak z IP: 77.236.0.* 30.05.10, 23:41 WIesniaki wracac na wies!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.enion.pl 25.05.10, 13:14 niezły bajzel... za moich czasów jak zaczynałem studia to czegoś takiego nie było... a tez były problemy z miejscami bo akurat zaczęli remont "Leona" ale już dużo wcześniej było wiadomo kto ma, a kto nie ma miejsca w akademiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbo Studencki biją się o akademiki, kolejki jak za ... IP: *.tktelekom.pl 25.05.10, 13:22 pani zalewska się takim stanem rzeczy bardzo podnieca, lubi jak ktoś ją błaga.. wiem bo mieszkałem w Leonie 4 lata. Niech ktoś się tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: *.ip.netia.com.pl 25.05.10, 13:42 ktos zna nazwisko tego zjeba od listy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;p Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 18:16 a Tyś kto jest że sie nie podpiszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjeb Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.pk.edu.pl 27.05.10, 14:32 tak znam go ale od listy na ds 4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjeb Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.pk.edu.pl 31.05.10, 11:49 to ja twój stary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: 188.201.255.* 25.05.10, 13:53 szkoda, ze dla politechniki nie ma miejsc w akademikach. ale moze mlodziez zrozumiala, ze po ekonomii pracy juz nie ma wcale i szturmuja uczelnie techniczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 14:27 Miejsca są dla cudzoziemców i "kosmitów", ale dla studentów PK to już brakuje. Najgorzej wygląda to wieczorem gdy ludzie śpią pod gołym niebem, a aura raczej nie jest biwakowa. Może by im kierownictwo wróciło pieniążki za te noce które nie spali w pokojach? Nie wiem czy kierownictwu to sprawia przyjemność takie upokarzanie ludzi? A rada mieszkańców hmm są powołani chyba tylko po to by załatwić tylko sobie pokój bez kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krs-1 Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.stalowa.pilicka.pl 25.05.10, 18:34 Rada jest od udawania ze coś robi ew. czasami lubi kogoś (pod*****) zaraportować do Alicji Z./ kerowników akademika zamiast samemu jakoś rozwiązać sytuację ;p i tak, po to właśnie jest powołana(miejsca bez kolejki). Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za 25.05.10, 16:20 > ale moze mlodziez zrozumiala, ze po ekonomii pracy juz nie ma wcale > i szturmuja uczelnie techniczne... Tak, a za parę lat jak skończą studia, to zrozumieją, że po technicznych też roboty nie ma. To ogromne zapotrzebowanie na inżynierów, to nic innego jak medialna i uczelniana propaganda. Po polibudzie ma się takie same szanse na pracę jak po ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qdlaty Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 23:05 Nie jest prawdą co piszesz. Ja dostałem pracę od bata a PK jeszcze nie skończyłem. Pracodawca sam oznajmił mi, że wybrano moją kandydaturę dlatego, że studiuję akurat na uczelni technicznej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za 28.05.10, 14:00 Cóż, miło, że komuś się jednak udaje. Btw jaki kierunek jeśli można spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qdlaty Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.10, 12:24 Informatyka stosowana na WMFiIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: *.55.classcom.pl 25.05.10, 14:24 Biedni studenci! Akademiki powinny być pełnopłatne. Jak są tacy biedni niech idą do pracy a nie po zajęciach rozbijają się pod akademikami swoimi samochodami! Szkoda tylko, że nikt nie zwraca uwagi na to jak zapchane są tam parkingi- biedni ubodzy studenci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 14:24 Ciekawa jestem jak to możliwe, że dla studentów PK miejsc nie starcza, a potem okazuje się, że na akademikach mieszkają ludzie z prywatnych szkół? Niektórzy o dziwo spokrewnieni z kierownictwem? (osobiście z nam taki przypadek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:34 Guzik prawda! Nic się nie liczą z osobami z trudnymi warunkami i mieszkające daleko. Do krakowa mam 600km i nikogo to nie rusza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 15:25 I co z tego, że masz 600km? Ja do Krakowa mam 100km i co to zmienia? Żaden z nas nie może dojeżdżać codziennie na zajęcia wiec te 500km nie mają ŻADNEGO znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutobor Stypendium to jakiś żart. IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 15:20 Od zawsze byłem przeciwny wszelkim zasiłkom, świadczeniom socjalnym itp. gdyż te pieniądze nie pochodzą z nieba, a od uczciwych podatników. Najczęściej osoba, której dochód przekracza 100 czy 200-300zł (jestem właśnie w takiej sytuacji), nie dostanie oczywiście stypendium, a o dziwo jest biedniejsza od tej która w papierkach wykazuje dochód pozwalający na przyznanie stypendium. Są goście, którzy wykazują dochód 0zł ponieważ rodzice odprowadzają podatki za granicą i tam tez pracują (USA), oprócz tego, że od rodziców dostanie całkiem pokaźną kwotę to i maksymalna stawkę stypendium (700zł). To są żarty i to niesmaczne. Znam osoby poza uczelnią, które mają realny dochód 400zł/osobę i w takim domu ledwo się wiąże koniec z końcem, a dzieci na pewno nie mogą sobie pozwolić na najnowsze telefony, laptopy, samochody i eleganckie drogie ubrania, zaś ci od dziwnie niskich kwot 10zł/os czy nawet na granicy chodzą lepiej ubrani ode mnie i mają lepszy sprzęt elektroniczny etc., samochody, którego ja w rodzinie nie posiadam. A mam przecież burżujski dochód. hehe Pomijam już fakt, że nie otrzymałem akademika i nie wiem co dalej bo na stancję mnie nie będzie stać, z tym burżujskim dochodem. DODAM, ŻE WSZYSTKO ZALEŻY OD WAS, MENTALNI NIEWOLNICY, OPORTUNIŚCI I IGNORANCI BĘDĄ DALEJ POPIERAĆ SOCJALIZM, CI KTÓRYM SIĘ TEN SYSTEM NIE PODOBA RÓBCIE WSZYSTKO BY W PRZYSZŁOŚCI PRZESTAĆ BYĆ OKRADANYM. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Stypendium to jakiś żart. 25.05.10, 16:27 O takich przypadkach każdy chyba wie. Sam znam podobne, ludzi, którzy biorą socjalki, a bez problemu znajdują kasę na laptopa, nową komórkę, imprezowanie czy nawet własny samochód, a jak się semestr zaczyna, to pierwsi stoją w kolejce do dziekanatu po socjal. Co ciekawe, często są to osoby, które studia robią dla papierka, albo dlatego, że wypada coś skończyć, a nie z rzeczywistej chęci nauki. Z drugiej strony znam też takich, którzy na socjalkę się nie łapią, albo tak niską, że tylko dzięki naukowemu są w stanie się utrzymać. Gdzie tu jakaś sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutobor Re: Stypendium to jakiś żart. IP: *.pk.edu.pl 25.05.10, 16:39 Sprawiedliwość będzie wtedy gdy cały socjał zostanie zlikwidowany bez wyjątku, wtedy nie trzeba będzie okradać ludzi z ich własnych pieniędzy i sami będą decydować co mają z nimi zrobić. Wbrew pozorom, ci którzy wcześniej mieli mało będą mieli więcej gdyż nie będą musieli płacić na każdym kroku podatków - wszystko będzie tańsze, tylko nieroby i pasożyty zdechną. Nie interesuje mnie to dlaczego ktoś studiuje, niech robi co chce, ale niech nie okrada swoich znajomych. Dziw, że każdy kto pobiera stypendium socjalne ma czelność patrzeć w oczy tym którzy go nie pobierają, to jest legalne okradanie. Gdyby ta sama osoba okradała regularnie()doraźnie) tych znajomych, wtedy może by coś drgnęło, ale teraz... Ludzie są ślepi, a niektórzy lubią być okradani i lubią być niewolnikami bo mają to we krwi, zaś pozostali to ci, którzy mają z tego zyski, jednak do czasu gdy sami zaczną płacić podatki poczują ten ból. Głosujecie dalej na po, pis, jawne lewactwo, będziecie tylko narzekać, że na świecie jest niesprawiedliwość. Jedynym rozsądnym, najsprawiedliwszym prawem jest Prawo Natury. kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Stypendia socjalne są podstawą potęgi USA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 21:10 Proponuję na poważnie przemyśleć problem, skoro chce mieć już Pan na jego temat opinię. Dobrze, zdarzaja sie jakieś patologie, ale ile to jest procentowo, i czy idea nie jest słuszna? Na prywatnych uczelniach w USA, które sa coraz częściej stawiane za wzór nadchodzącej reformie, studia, owszem, są płatne, ale w 75% przypadków oplata ta jest pokrywana przez stypendia własnie socjalne, przy czym uczlenia ma schronienie i tapczan dla każdego (nie raz kilkanaście tysięcy miejsc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutobor Re: Stypendia socjalne są podstawą potęgi USA. IP: *.pk.edu.pl 26.05.10, 23:52 Proszę sobie wyobrazić, że nie należy brać przykładu z państw, które mają większe zasoby naturalne oraz możliwości w każdej prawie dziedzinie od nas. Poza tym przypomnijcie sobie jak czytaliście książki historyczne i na pewno natknęliście się na słowo dziesięcina - jaki to płacz był. Teraz ludziom się zabiera 70% i mało kto protestuje. Oczywiście są zwroty w postaci "służby zdrowia", "policji" "szkolnictwa" etc. ale najbardziej na tym korzystają kombinatorzy i ci którzy tak naprawdę nie wnoszą nic, czyli krótko po imieniu bez oplatania pasożyty. W małych socjalistycznych główkach nie mieści się to, że jakiś inny system poza socjalizmem istnieje. Proponuję przemyśleć każdemu kilka kwestii. Czy chce być niewolnikiem i jest na tyle głupi, że państwo musi decydować za niego co zrobić z jego własnymi pieniędzmi, czy sam chce nimi zarządzać? Wracając do stypendiów, które są rzekomo potęgą USA. Napisałem wyżej, ci którzy otrzymują stypendium i naprawdę i go potrzeba spokojnie bez niego się obejdą, a nawet poradzą sobie lepiej. Niższe podatki-więcej kasy w rękach ludzi - tańsze towary. Tylko nieroby co wcześniej żyły z kasy państwowej będą musiały albo iść do roboty, albo zdechnąć. Najlepsze prawa są najprostsze. A najprostsze to te pochodzące od Natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jadowity człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 14:14 Skrzywdził Cię ktoś, to idź się leczyć, a nie psuć naokoło. Ludzie wiedza jakie są alternatywy wobec systemu socjalnego, i tak, mieści im się to w głowach. W systemie liberalnym boją sie, uwaga, teraz będzie trudne słowo, PLUTOKRACJI. Pomyśl po przeczytaniu: Zbigniew Kwieciński "Sprawiedliwa nierówność, czy niesprawiedliwa równość?" www.portalwiedzy.pan.pl/images/stories/pliki/publikacje/nauka/2007/04/N_407_03_Kwiecinski.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poncek Re: Stypendium to jakiś żart. IP: *.pk.edu.pl 31.05.10, 12:02 Oj oj. Troszkę się nam zapędziłeś. Prawo Natury mówi, że przetrwa silniejszy. To co zaistniało na PK jest bardzo "naturalne"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A może prywatny akademik... IP: *.pl.tesco-europe.com 25.05.10, 15:36 barbakan.sicom.pl/akademik/ - dla chłopaków www.skala-akademik.org/ - dla dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu To nie akademik tylko sekta katolicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 21:23 Byłem w bardzo trudnej sytuacji długo w środku semestru nie mogąc znaleźć mieszkania i waletując u znajomych (to było w okresie szybujących cen pare lat temu). Przeglądałem ogłoszenia w znanym punkcie Barki przy kościele Św. Anny i natrafiłem na reklamę tego miejsca. Cena była jeszcze droższa od rynkowej, ponad 1000zł, a i tak nie przyjmują każdego z ulicy tylko jest selekcja na gorliwość, ponadto stała opieka księdza. Nie pozostawiono mi wątpliowści żesie nie nadaję. Zresztą już wolałbym mieszkać z moherową babcią w pokoju obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.10, 12:31 To straszne jak można tak traktować studentów! Jak można tak pisać!Wśród każdej sfery życia są różni ludzie.Nie wszędzie są same aniołki.Proszę pokazać mi takich.Skąd tyle nienawiści do studentów.Przeważnie to ludzie zdolni z małych miast,a chcą się uczyć.to chyba dobrze.Gdyby były uczenie w każdym mieście nikt by nie jechał do Krakowa!A ile ludzi żyje ze studentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin!!! Re: Walka wręcz o miejsce w akademiku IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 19:00 sites.google.com/site/poezjapl/ Polska poezja - sumień patriotycznej woli Mów swoim imieniu w szczęściu i niedoli swego kraju Ten kto cię wysłucha w miłości swojej Podniesie ducha Narodu Byś istniała dla swego kraju - o jednej duszy zrozumienia To droga prawdziwego raju zwycięstw Nie dając się poróżnić sloganami zwycięstw złowieszczej natury Wytwarzając jeden język zrozumienia - Polski i dla polski Gdzie w nim prawdziwy Polak niezwyciężony cały Odbuduje swój byt wspaniały. A na nim pieczęć Boga W duszy wychowany,wytrawiony Mozolnym,trudzie wychowany, I w męskich procesach zrodzony Dla życia polski zwyciężony Dla ciebie Ojczyzna Moja Dla naszych szczęść zwycięstw Walcz Polaku dla siebie i Polski dla swego gniazda swojej ziemi Orlich gniazd by nasze pokolenie nie umarło -gdyż Balcerowicz nie polak ziemi nas odchudził. By nas zniewolić do do gnojowicy nieistnień przeznaczonych na pożarcie. Zapominając że nasz kraj niezwyciężony. Grom - rekin oceanu Oni już czują potęgę siły - która ogrom piastuje Nie bujcie się polacy - nie w rękach waszych zwycięstwo ale tym razem w sile ducha. Której nie odeprą. Poezja Natury co skłania nas do myślenia By w niej poukładać życie bez cienia. Tak, by rozpalić ogień miłości, który wytrwa czas nicości. Patrząc na kataklizmy i upadki losu. One uczą nas, by nie spaść z wozu. Na którym jedziemy, przez los nam dany. Jedziemy, zakuci w kajdany. Nawet o tym nie wiedząc. Będąc niewolnikiem śmierci, jaką jest czas. Bo któż zabije korozję czasu? Któż nas uwolni od tego impasu? Kto wybuduje drogi wieczności? A jest taki, który wyznaczył czas miłości. Wyryje i namaści duszę naszą. Pieczęcią wieczności Boga, by człowiek mógł cieszyć się rajem. O wiecznej szczęśliwości. Polacy pamiętajmy nie jesteśmy sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "wkurzona" Studenci biją się o akademiki, kolejki jak za k... IP: *.pk.edu.pl 26.05.10, 21:56 A dziś wspaniałomyślne władze ogłosiły, iż w jednym z ds więcej miejsc należy się mężczyznom. Na ok. 150 miejsc przyznają: 105 mężczyznom, a tylko 45 kobietom. Pomimo iż w poniedziałek kiedy toczyła się "walka" nikt o czymś takim nie wspomniał i gdy wpisując się na listę miałyśmy nadzieje, że jednak się udało, to dziś zostałyśmy skreślone z "listy", nie licząc się z nami. Chodzimy na głupie sprawdzanie obecności marnujemy czas, a teraz się okazuje że to na nic. Jak już podejmują jakaś decyzje mogli by się tego już trzymać, a nie codziennie coś innego wymyślają. Odpowiedz Link Zgłoś