Dodaj do ulubionych

napiwki w Biurach Podrozy !

27.05.10, 19:34
Biura Podrozy zadaja od uczestnikow wycieczek objazdowych kwot pienieznych
na "rzekome napiwki " . Zgodne z prawem ?
Obserwuj wątek
    • totus.tytus zapytaj w urzędzie skarbowym 30.05.10, 20:32
      a w biurze zażądaj pokwitowania wpłaty na napiwek a potem kwitu od obdarowanego
      (powiedz, że potrzebujesz dla skarbówki), zobaczysz, jak będą się indyczyć.
      Zobaczyć zagotowanego pracownika BT - bezcenne. Za resztę zapłacisz kartą.
      • spokojny.zenek Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 31.05.10, 20:48
        Bardzo dowcipne miało być, prawda?

Jeśli w danym kraju przyjęte jest dawanie napiwków w pewnych okolicznościach, to
        trudno dopatrzeć się czegoś dziwnego w pobieraniu z góry od uczestników pewnej
        kwoty na te napiwki.
        • czy.ja.wiem Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 00:08
          Wiesz - zawsze mozesz nie jechac z tego biura.Za wycieczki do krajów
          arabskich biora napiwki z gory bo wiedza ze Polacy nie sa skorzy do
          dawania od siebie.Zawsze jezdze na wlasna reke i mam BP głebo razem
          z rezydentami.
          • spokojny.zenek Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 07:10
            Oczywiście.
            Zaskoczyło mnie trochę pytanie o zgodność z prawem, w sytuacji, gdy jest to
            ewidentnie kwestia nieregulowana prawnie. W jaki sposób polskie prawo miałoby
            sie ustosunkowywać do obyczaju obowiązującego w krajach innego kręgu
            kulturowego? Traktować jak łapownictwo? Bądźmy poważni. Opodatkowywać? Nie ma
            takiej możliwosci.

• saaroo Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 17:23
              To rozbój w biały dzień. Dawanie lub nie napiwków, to indywidualna sprawa
              każdego. Biuro podróży nic do tego nie ma. Skąd wiesz, co pilot/rezydent zrobi z
              zebranymi pieniędzmi? Przecież w żaden sposób nie sprawdzisz czy je komuś dał
              /jeżeli tak to ile/, czy schował do własnej kieszeni - to najbardziej
              prawdopodobne. Piloci i rezydenci to najwięksi cwaniacy, którzy tylko patrzą jak
              wykiwać turystę. Żadne biuro nie da ci pokwitowania za "część napiwkową", bo
              przecież żaden kelner nie wystawi mu faktury do rozliczenia.
              • spokojny.zenek Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 17:58
                saaroo napisał:

> To rozbój w biały dzień. Dawanie lub nie napiwków, to indywidualna sprawa
                > każdego.

I za każdym razem na miejscu będziesz urządzać osobną zrzutkę???
                Jak to sobie w ogóle wyobrażasz?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka