selden2 27.05.10, 19:34 Biura Podrozy zadaja od uczestnikow wycieczek objazdowych kwot pienieznych na "rzekome napiwki " . Zgodne z prawem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
totus.tytus zapytaj w urzędzie skarbowym 30.05.10, 20:32 a w biurze zażądaj pokwitowania wpłaty na napiwek a potem kwitu od obdarowanego (powiedz, że potrzebujesz dla skarbówki), zobaczysz, jak będą się indyczyć. Zobaczyć zagotowanego pracownika BT - bezcenne. Za resztę zapłacisz kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 31.05.10, 20:48 Bardzo dowcipne miało być, prawda? Jeśli w danym kraju przyjęte jest dawanie napiwków w pewnych okolicznościach, to trudno dopatrzeć się czegoś dziwnego w pobieraniu z góry od uczestników pewnej kwoty na te napiwki. Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 00:08 Wiesz - zawsze mozesz nie jechac z tego biura.Za wycieczki do krajów arabskich biora napiwki z gory bo wiedza ze Polacy nie sa skorzy do dawania od siebie.Zawsze jezdze na wlasna reke i mam BP głebo razem z rezydentami. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 07:10 Oczywiście. Zaskoczyło mnie trochę pytanie o zgodność z prawem, w sytuacji, gdy jest to ewidentnie kwestia nieregulowana prawnie. W jaki sposób polskie prawo miałoby sie ustosunkowywać do obyczaju obowiązującego w krajach innego kręgu kulturowego? Traktować jak łapownictwo? Bądźmy poważni. Opodatkowywać? Nie ma takiej możliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
saaroo Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 17:23 To rozbój w biały dzień. Dawanie lub nie napiwków, to indywidualna sprawa każdego. Biuro podróży nic do tego nie ma. Skąd wiesz, co pilot/rezydent zrobi z zebranymi pieniędzmi? Przecież w żaden sposób nie sprawdzisz czy je komuś dał /jeżeli tak to ile/, czy schował do własnej kieszeni - to najbardziej prawdopodobne. Piloci i rezydenci to najwięksi cwaniacy, którzy tylko patrzą jak wykiwać turystę. Żadne biuro nie da ci pokwitowania za "część napiwkową", bo przecież żaden kelner nie wystawi mu faktury do rozliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: zapytaj w urzędzie skarbowym 01.06.10, 17:58 saaroo napisał: > To rozbój w biały dzień. Dawanie lub nie napiwków, to indywidualna sprawa > każdego. I za każdym razem na miejscu będziesz urządzać osobną zrzutkę??? Jak to sobie w ogóle wyobrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś