Dodaj do ulubionych

Salwator Obozowa w Krakowie

IP: *.ghnet.pl 29.05.10, 22:45
Witam
Podpisałem umowę na kupno mieszkania przy ul Obozowej w Salwatorze. Szukam przyszłych sąsiadów.

Trochę miałem obawy ale budynek pnie się do góry i nie ma zadnych opóźnień. zapewniają że będzie oddany w terminie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 19:44
      trzeba byc idiota zeby placic za cos, czego jeszcze nie ma.

dzieki takim ludziom mamy wlasnie pensje 1200 netto i 10k / m^2 w wielu miastach w PL.

gratulacje.
      • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 22.06.11, 14:49
        Przepraszam, może się na tym nie znam, ale mam wrażenie, że tu chodzi o coś innego. Cena metra w tym przypadku to 5000zł i to w Krakowie, a ludzie - przynajmniej ja - decydują się na kupno dziury w ziemi tylko dlatego, że po wykończeniu budynku będzie to mieszkanie dużo droższe. Ja z kolei nie rozumiem, jak można kupować drogo już gotowe mieszkanie, gdy mogę poczekać, aż się wybuduje tańsze. I myślę, że te drogie mieszkania są dzięki tym, którzy je kupują gdy są gotowe.
        • Gość: Michał Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 81.219.183.* 05.03.12, 13:00
          > Przepraszam, może się na tym nie znam,
          Zgadzam się z Tobą. Nie znasz się.

> ale mam wrażenie, że tu chodzi o coś innego.
          O dziwo tutaj też się zgadzam. Ale chodzi o coś zupełnie innego niż Ty napisałaś.

1. Ludzie kupują dziurę w ziemi dlatego, że chcą wybrać konkretne mieszkanie jakie ich interesuje. Mieszkania o niewielkiej powierzchni i dobrym układzie schodzą szybko, więc ludzie chcą je sobie zarezerwować. Nie ma w tym nic dziwnego.

2. Dlaczego po zakończeniu budowy mieszkania mają być droższe? W czasach, gdy ceny rosły jak na drożdżach tak może i było. Ale teraz to już niekoniecznie. Sam obserwowałem konkretną inwestycję i po zakończeniu budowy ceny są takie same jak rok temu. Tylko teraz mieszkanie mam praktycznie od ręki
          • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 05.03.12, 13:12
            Po fakcie łatwo jest powiedzieć :)

Skoro wtedy ceny rosły - moja teoria się zgadzała na ów czas, i mój wybór między innymi na tym się opierał.
            Teraz i sama umiem zobaczyć, że ceny nie rosną.
            • Gość: Michał Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 81.219.183.* 06.03.12, 12:19
              Nie wiem kiedy dokładnie kupowałaś, więc nie mogę powiedzieć czy wtedy ceny rosły czy nie. Na pewno nie było tak rok temu tylko wcześniej. Ale nawet jak wtedy kiedy ceny rosły, to działo się to nie dlatego, że budynek został ukończony tylko dlatego, że taki był wtedy rynek. Ceny gotowych i powstających mieszkań były zbliżone, więc jeśli była możliwość kupienia czegoś już wybudowanego, to można tak było zrobić.
              • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 06.03.12, 12:45
                > Nie wiem kiedy dokładnie kupowałaś, więc nie mogę powiedzieć czy wtedy ceny ros
                > ły czy nie.
                Masz rację, nie wiesz. Więc obcesowo nie komentuj mojej wypowiedzi.

> Ceny gotowych i powstających mieszkań był
                > y zbliżone, więc jeśli była możliwość kupienia czegoś już wybudowanego, to możn
                > a tak było zrobić.

Nie prawda. Kiedy ja się rozglądałam za kupnem mieszkania, najtańsze gotowe kosztowały 6000 za m2 (przy czym, im mniejsze, tym drożej), a ceny dziury w ziemi wynosiły 5000 zł i mniej.
                • Gość: Michał Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 81.219.183.* 07.03.12, 08:20
                  > Nie prawda. Kiedy ja się rozglądałam za kupnem mieszkania, najtańsze gotowe
                  > kosztowały 6000 za m2 (przy czym, im mniejsze, tym drożej), a ceny dziury w ziemi
                  > wynosiły 5000 zł i mniej.
                  Pytanie tylko czy te ceny dotyczyły podobnych inwestycji (lokalizacja, standard). Jeśli tak to znaczy. że wtedy kiedy kupowałaś ceny już zaczęły spadać. Gotowe mieszkania zostały wybudowane w czasie boomu po wyższych kosztach (stąd wyższa cena), a nowe już zostały zakontraktowane po obniżonych cenach materiałów i robocizny, więc i ich cena mogła być niższa.
    • Gość: yuu Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 194.72.120.* 21.06.10, 14:08
      Witam

Jestem tez zainteresowany ta oferta

Jakie warunki finansowania oni oferuja??
    • Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.nsystem.pl 21.06.10, 14:16
      gratulacje!
      • didymos007 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 17.09.10, 20:43
        zastanawiam sie nad zakupem mieszkania na obozowej (dev. Salvator) jakie mogą być minusy kupna tego mieszkanka. Mieszkańcy krakowa powinni cos na ten temat wiedziec ja jestem z poza krakowa.
        dzieki z gory
        • Gość: min i plu Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 77.236.0.* 18.09.10, 08:10
          minusy i plusy
          - okolica jedna z gorszych / zadupie bez dojazdu
          - nic tam nie ma
          - blokoiska paskudne
          - słaba inwestycja
          - brak mieszkania - bo go nie ma
          - jazda z deweloperem: wybuduje czy nie?

Plusy
          +wpłacasz i nie martwisz się czy kupić coś innego
          +nie trwonisz pieniędzy na bzdury - bo masz wpłacać albo spłacać
          +poznasz nowych ludzi w niedoli

Generalnie lokalizacja to mina.
          Po co tam kupować? - trudno odpowiedzieć na to pytanie, osobiście omijał bym te okolice i temat mieszkań w budowie.
          • didymos007 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 21.09.10, 08:56
            dzieki za obszerną odp.
            przejechalem sie tam ostatnio i jezeli chodzi o dojazd to chyba nie jest tak zle ? w jedna strone kołobżyńska, w drugą zakopianka (pętla z dużą ilością autobusów) do tego linia tramwajowa.
            A gdzie można kupić cos za 5000 zl z m2 nie na hucie bo wg mnie jeszcze gorsze miejsce.
            a propo to gdzie nie ma blokowiska w krakowie w odległosci 5 km od rynku?
            pozdr.
            • naczelny_przesmiewca Re: Salwator Obozowa w Krakowie 21.09.10, 14:45
              Gdzie można kupić za 5000zł/m2 to kwestia złożona i zależna od wielu czynników, choćby od tego ile m2 chcesz kupić, na rynku wtórnym czy pierwotnym... Jest kilka takich lokalizacji.

Wracając jednak do Obozowej Salwatoru. Tak, z jednej strony zakorkowana kobierzyńska, z drugiej strony zakorkowana zakopiańska. Tak, pętla na zakopiance - problem w tym, że w tamtym rejonie (rejonie inwestycji) większość ulic nie ma chodników, więc dojście do tej pętli niezbyt przyjemne (poza brakiem chodników przejście przez nieciekawy, nieoświetlony nocą park).

• Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 16:25
                jeśli twierdzisz że park im. Solvaya jest nieciekawy i nieoświetlony to chyba nie byłeś w tej okolicy około 5 lat. Rozumiem że równiutkie asfaltowe alejki, ławki, ogródki jordanowskie i bardzo duża ilość latarni powodują że park ten jest nieciekawy i ciemny.

Jako mieszkaniec Borku od lat mogę powiedzieć, że jak ktoś do miasta jeździ przez zakopiankę i kobierzyńską to widać że napływowy :)
                • didymos007 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 21.09.10, 17:48
                  czyli mówisz ze Borek Fałecki nie jest taki zły. Osobiscie mieszkałem jakieś 4 lata na prądniku - ul. pachońskiego i wg mnie jest znacznie gorszy niż borek fałęcki (zjezdzilem rowerem troche krakowa) i jedyna dzielnica ktora mi sie nie podoba to nowa huta. Najwięcej inwestycji rozsądnych cenowo to Borek Fałecki, KRowodrza i tamte rejony...
                  • Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 00:24
                    mnie się bardzo dobrze mieszka. Lokalizacja blisko centrum (na nogach z Rynku 40 minut), cisza, spokój i dobry dojazd. Dwa centra handlowe Zakopianka, Tesco, jakby sie uprzeć to jeszcze Bonarka pod nosem.
                • naczelny_przesmiewca Re: Salwator Obozowa w Krakowie 21.09.10, 20:02
                  Proponuje przejść się tym pięknym, oświetlonym parkiem w godzinach wieczornych. W ramach ćwiczeń językowych pokonwersować z przesiadującą tam złotą polską młodzieżą. Następnie wychodząc z parku kierując się do swojego miejsca zamieszkania przejść się ulicą bez chodnika obok pędzących samochodów.

"że jak ktoś do miasta jeździ przez zakopiankę i kobierzyńską to widać że napływowy" Generalnie ludzie przyjeżdżający do miasta to "napływowi". No chyba, że sugerujesz, że Borek Fałęcki znajduje się poza granicami administracyjnymi Krakowa. W takiej sytuacji muszę wyprowadzić Cię z błędu.

• Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 00:21
                    chadzam przez park często. Nie miałem nigdy żadnych problemów. Zdecyduj się w końcu czy ten park jest ciemny i nudny czy też przeszkadzają ci osoby w nim znajdujące się.

Masz rację, idąc z przystanku do domu, muszę przejść jakieś 400m bez chodnika, od Rynku Fałęckiego do połowy ulicy Zdunów, to straszne. wolę jednak taką niedogodność niż mieszkanie w rejonie gdzie ma tramwaju.

Co mnie interesują ludzie napływowi? mieszkaniec wie jak ma się poruszać aby nie stać w korku. Mieszkam z Borku, pracuję w centrum i 25 minut jestem w pracy.
                    • naczelny_przesmiewca Re: Salwator Obozowa w Krakowie 22.09.10, 08:48
                      Primo, nie użyłem słowa nudny acz nieciekawy. Za tą jego cechę odpowiada m.in. menelstwo i chuliganeria tam przesiadujące.

400m bez chodnika nie jest naturalnie katastrofą. Gorzej dla spacerującej rodziny z wózkiem, tudzież dzieci.

25 minut i jesteś w pracy? A co do ma do rzeczy? Autor temat wymieniał bliskość Kobierzyńskiej i Zakopiańskiej i tego dotyczyła moja odpowiedź. Oczywiste, że korki zawsze można jakoś ominąć i nikt tego nie neguje.

Żeby nie było, że generalizuje - Borek jest miejscami przyjemną dzielnicą (każda dzielnica ma swoje lepsze i gorsze strony). Ja natomiast wypowiedziałem się na temat kilku inwestycji (w tym Salwatoru) powstających pomiędzy ulicami Zdunów i Obozową.

Autorowi polecam pojechać, pospacerować, zobaczyć i ocenić samemu. Innego wyjścia nie ma.
    • alice_krk Re: Salwator Obozowa w Krakowie 27.09.10, 12:26
      a my "kupiliśmy" tam "mieszkanie". "kupiliśmy" bo jeszcze go nie ma, więc ciężko to nazwać transakcją kupna sprzedaży i trudno to nazwać mieszkaniem :)

byliśmy w sobotę - cztery piętra stoją. a balkony robią już na niższych piętrach.

mieliśmy 1000 obaw, szczególnie po tym jak trochę zataili problem z promesą - ale ostatecznie wszystko sie dobrze skończyło i sprawy są załatwione. zobaczymy jak będzie dalej.

co do dyskusji na temat parków, lokalizacji itd - a nie bierzecie pod uwagę że może komuś zależy żeby mieszkać trochę na zadupiu bez przejeżdżających pod oknem setek autobusów? nam zależało na szybkim wylocie na zakopiankę, do pracy teraz dojeżdżam z prokocimia 35 minut tramwajem to i stamtąd będę mieć tyle samo. a że nie ma sklepu w odległości 20metrów? no tak, bo teraz to wszystko trzeba mieć pod nosem... co do korków to się nie wypowiem, bo o tym lepiej nie dyskutowac. a co do parku - jest piękny, w sam raz na spacery z dziećmi mymi przyszłym, może te chodniki to problem, ale odcinek jest chyba 500metrowy bez chodnika, to bez paniki - pewnie zrobią.

jakby co, to też jakiś sąsiadów poznam.
      • amama.1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 29.09.10, 17:23
        no tak, ale czy to nie tam właśnie ma przebiegać planowana ulica 8. Pułku Ułanów (dawniej zwna Nowoobozową) o planowanej przepustowości 900 aut na godzinę i powodującej przekroczenie norm dopuszczalnego hałasu w promieniu 50 m oraz znaczne pogorszenie "klimatu akustycznego" (to sformułowanie z prognozy oddziaływania na środowisko)? Droga ta połączy Kapelankę i Zawiłą i będzie obsługiwała również komunikację miejską. Wiem, że temat jest dopiero na etapie wniosków do planu zagospodarowania przestrzennego (dziś mija termin na ich złożenie). Szczegółowy rysunek projektu planu znajdziesz na stronach urzędu miasta. Ale mimo to zastanowiłabym sie nad kupnem mieszkania, no chyba że można jeszcze wybrać mieszkanie od strony lasu.
        • alice_krk Re: Salwator Obozowa w Krakowie 30.09.10, 13:04
          tak, na papierze. myślę że mogę nie dożyć realizacji to raz, a dwa, jeśli by się tak okazało, to prawdopodobnie musieliby najpierw wyburzyć ze 100domów jednorodzinnych, a potem jeszcze parę bloków, bo obawiam się, że nigdzie się tam nie zmieści ta planowana ilość pasów. To samo z trasą Łagiewnicką, Bagrową itd. - od lat o nich mówią, nic nie robią.

i pewnie jeszcze jacyś ekolodzy dołożą swoje 3 grosze - bo Las Borkowski...

także, pożyjemy zobaczymy, wszędzie jakaś droga musi być.
        • alice_krk Re: Salwator Obozowa w Krakowie 30.09.10, 13:09
          chociaż, plan piękny, właśnie się przyjrzałam - niby będą wciskać między domy, zobaczymy, my akurat mamy mieć mieszkanie w najbardziej oddalonym od ulicy, więc jeśli już, to nie powinno to być uciążliwe. się

okaże, a przynajmniej będzie bliżej do autobusu :)

trzeba śledzić na bieżąco rozwój sytuacji.
      • Gość: cezary Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.147.21.26.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.01.11, 12:16
        Odnośnie lokalizacji dla mnie jest to jedna z lepszych w Krakowie, wynajmuje mieszkanie na Grota Roweckiego obecnie ale jeżdżę często obok tej inwestycji. Są to naprawdę świetne tereny jeżeli zależy komuś na odpoczynku, las dużo spokojnych uliczek, blisko do centrów handlowych, dla mnie bomba!!!
        Jedynym minusem jest developer Salwator. Naczytałem się nasłuchałem wystarczająco dużo żeby sobie "odpuścić" tą inwestycje, nad czym ubolewam, zastanawiam się nad inną przy ul. Sławka, Proinsu (do administratora forum -nie jestem pracownikiem Proinsu :))
        Do "alice_krk" - mogę prosic o wiecej informacji nt. wspołpracy z Salwatorem?jakie umowy itd??
        • alice_krk Re: Salwator Obozowa w Krakowie 19.01.11, 10:21
          Witam,
          póki co nie narzekamy na współpracę - byli wyrozumiali jeśli chodzi o przeciąganie się terminu załatwiania przez nas kredytu. Trochę być może zaskoczyli nas kosztami, jeśli chodzi o budowę ścian - ale wiedzieliśmy od początku że koszt metra 4969 nie jest kosztem ostatecznym, więc liczyliśmy się że cena podskoczy. Ale na metrze wyszło nam ok. 170 zł więcej (ale nakombinowaliśmy też trochę z ilością ścian)
          Jak masz jakieś pytania konkretne chętnie odpowiem.
      • agrafka_1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie 16.01.11, 21:03
        Witam, ja też kupiłam tam mieszkanie i miło mi poznać przyszłych sąsiadów :) Póki co tempo budowy jest jak najbardziej zadowalające, a ewentualna budowa drogi moim zdaniem nie będzie żadnym dramatem... może nawet podnieść atrakcyjność lokalizacji, przynajmniej w przypadku naszego bloku, najbardziej oddalonego od drogi. Pozdrawiam :)
        • alice_krk Re: Salwator Obozowa w Krakowie 19.01.11, 10:23
          Witam,
          mnie też bardzo miło (jakby coś alice7@poczta.fm). My jesteśmy bardzo zaskoczeni tempem prac - przy zamykaniu/oszkleniu byli przed czasem jakieś 1,5 miesiąca. teraz ciężko ocenić postęp prac, ale czasem wpadam na budowę to i wieczorem widzę że coś się dzieję w bloku. Mam nadzieję, że to dobry prognostyk. w której klatce kupiłaś mieszkanie? tej mniejszej czy większej?
    • Gość: Mirka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 14:36
      zastanow sie komu dajesz swoje pieniadze
      dosc placzu tu juz jest od takich zadowolonych z zakupu dziury u salwatora
      • Gość: ttt Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 87.116.242.* 05.10.10, 09:10
        mówcie co chcecie, jednak wg mnie droga przeprowadzona w tamtym miejscu podniesie atrakcyjność lokalizacji przez co ceny mieszkań na pewno na tym zyskają (urosną w przysłości...) i napewno będzie wieksza niż 5000 m2 jak jest teraz.
    • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 04.03.11, 13:41
      witam,
      my tez kupilismy tam mieszkanko, inwestycja prawie zakonczona, sa kilka miesiecy do przodu.. ciekawe czy tak jak zapewniaja oddadza mieszkania wczesniej.
      musze przyznac ze mielismy duze obawy patrzac na ich opinie w internecie ale umowa zostala sprawdzona przez prawnika spisana notarialnie.. oby wszystko bylo ok
      • Gość: marian Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 05.03.11, 23:09
        cześć!my też chcemy kupić mieszkanie na obozowej,ale to w budynku, który planowany jest w drugim etapie. narazie budowa idzie szybko, ale wiadomo...to nie to samo co kupic mieszkanie w budynku, który juz stoi.a tam juz nie został duzy wybór mieszkań. dlatego mamy wątpliwości,poniewaz drugi etap bedzie oddany dopiero w czwartym kwartale 2012,niewiadomo jak to będzie.słyszeliśmy tez, że niektóre banki nie chca kredytować inwestycji salwatoru. co do umowy, to tez chcemy ją spisać notarialnie.czy masz jakieś namiary na prawnika, żeby w miare tanio i dobrze sprawdzić umowę? biuro.kraktech@gmail.com
        • Gość: ggg Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 02:55
          ja byłam w paru bankach i nic nie mowili o tym ze nie kredytują salwatora. Praktycznie wszędzie jak pani sprawdzala w systemie to mieli już sprawdzonego tego dewelopera(nie wiem pod jakim kontem ale oznaczało to ze wystarczy złożyć podanie o kredyt).
          Jesli chodzi o prawnika to najpierw umowe przejrzala znajoma (przedwstępną i notarialną) owszem czepiala sie w każdym punkcie jakiegoś słówka ale zazwyczaj to był drobiazg, Część udało nam się zmienić(gł terminy dostarczenia dok) a część nie.
          a notariusza wzieliśmy od nich bo bylo taniej a niestety tu już nie mogliśmy polegać na znajomościach:/
          • Gość: xalewir Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 20.06.11, 22:03
            Ja słyszałem, że w Nordei są na czarnej liście za swoje wcześniejsze praktyki. Czy ktoś może brał kredyt w Nordei na tą inwestycje i może to potwierdzić?
            Pzdr!
            • Gość: gal anonim Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.219.189.78.static.turktelekom.com.tr 18.08.11, 18:08
              ja potwierdzam bylem w Nordei i powiedzieli mi ze jak dachu nie bedzie to i kredytu nie bedzie :) a tak przy okazji dlaczego Nordea jak to najdozszy bank z najgorsza oferta ???
              • Gość: xalewir Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 18.08.11, 18:58
                Bylem tam dowiadywac sie o oferte wlasnie, ale zrezygnowalem wlasnie z wymienionych przez Pana powodow (kierowniczka oddzialu przy ul. Dlugiej byla chetna na kredytowanie Salwatora, bo jak twierdzila kredytowala go wczesniej od wielu lat pracujac jeszcze w innym banku).
    • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.opera-mini.net 08.03.11, 00:18
      Czy już nie budują w normalnych miejscach mieszkań? Masakra - już lepsze kliny - kilka km dalej, ale jakoś przyjemniej, więcej widoków. Ta Obozowa to jakaś pomyłka - co ludźmi kieruje? ani ładnie, ani wygodnie, ani przyszłościowo, ani dobra inwestycja, ani żaden standard budynku, ani ... ani....
      • Gość: umpa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 00:42
        ty chyba nie wiesz gdzie to jest.
        Podpowiem, to nie ta część obozowej przy której jest blokowisko na ruczaju.
        • Gość: gosciu Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 21:37
          tak czy siak to Ruczaj i straszne zadupie :-)

a kazdy argument probujacy uzasadnic, ze jest to dobra lokalizacja wzbudzi tylko usmieszek politowania
          • gazeta_mi_placi Re: Salwator Obozowa w Krakowie 15.04.11, 22:30
            Dokładnie, tylko z musu (np. finansowego) można tam ewentualnie mieszkać, korki, daleko wszędzie, kiepska okolica, zatrzęsienie bloków.
            • Gość: wuwuzela Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 00:34
              a ty wogóle wisze gdzie to jest?
              bloków w okolicy nie ma, mieszkania przy lesie borkowskim, a do tramwaju 10min spacerem. Ale ty wiesz lepiej.
              • Gość: miszcz Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.11, 08:59
                a do którego tramwaju jest 10 minut? chyba samochodem, jadąc :) przy lesie, to kupował mój znajomy - bo mam widok na sarenki, dziki itp, a teram ma widok na 6 pięter i pękną perspektywę że od strony lasu powstaną jeszcze 4 bloki. więc oczywiście w okolicy bloków nie ma, a ulica nowoobozowa czyli 8 pułku ułanów nie przeleci niemal pod oknami :)
                • Gość: wuwuzela Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 11:48
                  akurat nie mam mieszkania w Salawtorze, ale w istniejącym bloku przy Zdunów. 10 minut do zakopiańskiej spacerem, 15 minut tramwajem linii 8 do centrum. Fakt że jeśli powstanie ulica 8 Pułku to bloki salawatora położone najdalej na zachód znajdą się przy ruchliwej ulicy.

Co do lasu, to jest to dość spory kompleks, niestety zaśmiecony przez ludzi.

PS. sarenki są :)
                  • Gość: do wuwuzeli Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.11, 09:36
                    ze zdunów samochodem jedzie się jakieś 8 minut do zakopianki, więc jak dojśc w 10? mi wychodzi około 15 minut do tramwaju, jak bym się nie śpieszył. Potem 20 - 30 minut tramwajem, o ile jakis baran nie zaparkuje źle na kalwaryjskiej, chyba że przez kapelankę, ale to dość karkołomne.. Jeśli ktoś uważa że jeden blok dalej 8 półku będzie niesłyszalna jest w wielkim błędzie, ogromnym, oddziaływanie hałasu jest oszacowane na 500 - 700 metrów nawet, a nie odległość jednego bloku.
                    Sarenki są, tylko że zamiast widoku na sarenki stawiane są kolejne bloki, i o zgrozo coraz wyższe...

to tak obiektywnie
                    • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 10:09
                      to zależy też penie od akustyki otoczenia.byłem ostatnio w inwestycji kapelanka 6a która jest zbudowana praktycznie na ulicy, dodatkowo tramwaje jeżdżą dość intensywnie, dziwne to ale za blokiem jest naprawdę cicho i przyjemnie :-)
                    • Gość: wuwuzela Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 11:46
                      jedziesz 1km przez osiem minut (czyli potrzebujesz przeszło godziny na pokonanie 8km?) ? bo dokładnie tyle jest ze zdunów do zakopianki. Oczywiście są różni kierowcy, ale 8 minut bocznymi uliczkami bez korków, to chyba powinieneś jakieś lekcje dobrać.

hmm, 20-30 minut tramwajem do centrum? kurcze a ja jeżdżę na biletach 15 minutowych i jakoś nie mam z tym problemów.

Nie wiem jak będzie po powstaniu 8 PU (o ile kiedyś powstanie bo już chyba 10 lat i tylko plany są), ale będzie to droga o parametrach Kobierzyńskiej, a tej nie słychać na więcej niż 100m, czyli de facto do pierwszej linii zabudowy, która działa jak ekran akustyczny. Te twoje wzięte z sufitu 500-700m to więcej niż oddziaływanie akustyczne 6-cio pasmowej trasy łagiewnickiej.

Zdaje sobie sprawę że łąkę zabudują wcześniej czy później, natomiast lasu nie wytną. Ile tu się zmieści bloków 10 -15? jak na krakowskie warunki to będzie bardzo kameralne osiedle i raczej nie ma szans na powiększenie.
          • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 19:37
            to jest indywidualna sprawa każdego, dla Ciebie może jest to nieatrakcyjna okolica, dla mnie owszem okolice osiedla europejskiego, ul bobrzynskiego to jest istna tragedia jeżeli chodzi o gęstośc zabudowy, a inwestycja salwatora na obozowej jest bardzo atrakcyjna, gdyż w ogóle nie czuć tam klimatu zapyziałego centrum, smrodu spalin, hałasu. Jest spokojnie, dojazd faktycznie nie za dobry, wąskie uliczki, ale czy obecnie gdziekolwiek można szybko dojechać ??troche przeraza perspektywa powstania ul nowoobozowej i mieszkańcom 3 etapu już można współczuć, gdyż 1 i 2 będzie jednak oddalony.
            • Gość: gosciu Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 22:07
              > inwestycja salwatora na obozow
              > ej jest bardzo atrakcyjna, gdyż w ogóle nie czuć tam klimatu zapyziałego centru
              > m, smrodu spalin, hałasu.

To samo mam w domku w Mogilanach, dodatkowo bez ryzyka ze mnie w najblizszych latach obuduja zewszad blokami i autostradą.
              • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 00:42
                tematem jest inwestycja w bloku w miescie i rozważamy za i przeciw mieszkania w mieście,więc nie abstrahujmy, ja też mam dom 40 min jazdy z krakowa( tak na marginesie szybciej czasami do pracy niż komunikacja miejska :-) )i jest super, ale traktuje kupno mieszkania jako inwestycje
              • gazeta_mi_placi Re: Salwator Obozowa w Krakowie 17.04.11, 10:53
                Dobre!
    • skydak Re: Salwator Obozowa w Krakowie 14.04.11, 17:27
      Cześć
      Jesteśmy w tym momencie w trakcie kupowania mieszkania, jednego z ostatnich w pierwszym etapie. Cały czas mamy wątpliwości dotyczace umowy. Czy u was też pojawił się termin "wybudowania" zamiast oddania do użytku? I czy ostateczny termin podpisania umowy przyrzeczonej też na 31 grudnia 2012. (I etap)
      Pozdrawiam prawdopodobnie przyszłych sąsiadów :-)
      • Gość: xyz1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.11, 20:56
        A czy macie Państwo jakąś wiedze nt. wody w powstającym garażu podziemnym?
        • Gość: E Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.enion.pl 26.05.11, 11:30
          jakiej wody? witam sąsiadów (mam nadzieje ze wszystko pójdzie)
          My własnie jestesmy juz po podpisaniu umowy, kupujemy mieszkanie w tym drugim budynku, i dostalismy teraz jakies dokumenty do podpisania ze nas informuja o tym ze wierzytelnosci przelali na Bank no i nie bardzo mi sie to podoba? czy ktos z was wie o co w tym chodzi? bo ja nie rozumiem dokładnie? a boje sie troche ze oni moga sie nie wywiazac z tego i poprostu sie chca pozbyc odpowiedzialnosci od kredytu... ? mam racje? a ha i jeszcze jedno zostalismy poinformowani ze jest mozliwosc zwiekszenia mieszkania o 4 metry to jest 20000 tys a mieszkanie to ktore kupujemy to podobno zakladaja ze wyjdzie troche mniejsze ale w tej normie procentowej co podali w umowie, no i teraz sie zastanawiamy co zrobic? bo 20000tys to troche duzo, a Wy jak postepujecie?
          • Gość: xyz1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.11, 22:22
            Widziałam jak w sobotę 2 tygodnie temu pompowali wode z piwnicy z pierwszego budynku... I dlatego sie zastanawiam o co chodzi?
            • Gość: niko Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 30.05.11, 10:27
              co do garaży to pewnie norma - co większa ulewa to zawsze będą autka pływały, więc ja naszczęscie garazu nie kupuję.
              Ja tez kupuje w drugim budynku (obecnie budowanym) i nie dostałem informacji o banku ani o powiększeniu metrażu, więc poki co czekam.
              pozdrawiam
          • Gość: sznajders Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 17:25
            Witam !!! Jestem zainteresowany kupnem mieszkania przy obozowej Etap II. byłem na dniach otwartych w sobotę tzn...11 czerwca ładnie wygląda ten 1 Budynek a ten 2 też rośnie w górę. Zmartwiło mnie to pismo co Państwo dostaliście czy wiecie już może o co chodzi jeśli można proszę o odpowiedź na maila : przemos44@interia.pl Pozdrawiam
            • Gość: gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 194.246.16.* 16.06.11, 15:01
              jakie pismo?? :-O
              • Gość: Nowy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ists.pl 16.06.11, 15:53
                Mieszkania w II etapie będą oddane najpóźniej do dnia 31.12.2013 A cała współpraca z deweloperem jest dobra dopóki nie są potrzebne jakieś dokumenty.
                • Gość: Tom Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mielec.mm.pl 16.06.11, 15:54
                  Chyba do 2012...
                  • Gość: Nowy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ists.pl 16.06.11, 15:58
                    Tak jest w umowie że będzie wybudowany ale umowę przyrzeczenia podpiszemy nie później niż do 31.12.2013 :( Co nie zmienia faktu że może to będzie wcześniej ale kiedy to już nikt tego nie wie.
                    • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 21.06.11, 19:20
                      zdaje sie ze 1szy etap ma byc oddany do 31.12.2011 a umowa przyrzeczona ma być podpisana najpozniej do 31.12.2012
                      jesli chodzi o ten rachunek powierniczy to dla nas to duzo lepiej niz jakbysmy mieli wplacac bezposrednio do dewelop.
                      bank kontroluje na co deweloper wydaje pieniadze i czy ida one na naszą inwestycje a nie np na premie swiateczne dla pracowników
                      • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 21.06.11, 19:22
                        mam jeszcze jedno pytanie czy wiecie moze cos na temat wysokosci czynszu?
                        moze ktos wie jak jest na innych podobnych inwestycjach salwatora
                        albo co z komórkami i miejsami postojowymi.. wiadomo ile moga kosztowac?
                        • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 22.06.11, 15:05
                          Witam, ja pytałam niedawno, otrzymałam informację, że jeszcze nie jest to ustalone i trzeba czekać. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :-)
                        • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 22.06.11, 15:06
                          Witam, ja pytałam niedawno, otrzymałam informację, że jeszcze nie jest to ustalone(cena komórek i miejsc postojowych) i trzeba czekać. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :-)
                          • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 22.06.11, 17:09
                            boje się żeby cen nie wywindowali, trzeba się targować
                            • Gość: teść Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 04.07.11, 22:38
                              Wie ktoś może, dlaczego cały plac budowy z dużym marginesem ogrodzili dziś biało-czerwoną taśmą?
                              • agnapurna Re: Salwator Obozowa w Krakowie 18.07.11, 16:10
                                witam,

zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Obozowej i mam pytanie do osób które to już zrobiły. Czy udało się komuś z Was wynegocjować lepszą cenę lub inne korzystne ustalenia z Salwatorem w tej inwestycji? Na ile ten deweloper jest "elastyczny" jeśli chodzi o ustalenia?
                                Podaję maila: agnapurna@gmail.com

• Gość: polak Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 21:25
                        Ostrzegam wszystkie firmy współpracujące z Salwatorem deweloperem krakowskim z ul, Bratysławskiej lub ul. Zapolskiej. Bracia Sułowscy okradli mnie na ponad 20 tys.zł nie płacąc mi za wystawione faktury w 2010roku. Banda złodziei to wszystko. W między czasie zamknęli tę jedną firmę, która rzekomo zbankrutowała a na jej miejsce utworzyli dwie nowe firmy córki Salwatora aby od nowa okradać następnych przedsiębiorców. W ten sam sposób i na podobne kwoty zostało okradzionych kilkadziesiąt firm. Posiadam całą listę oszukanych ludzi. Ciekawy jestem jak długo będą okradać bezprawnie innych ludzi i ich firmy. Poszukuje osoby chętnej aby zajęła się tą wielka aferą. Udostępnię zebrane materiały aby cała Polska dowiedziała się o oszustach braci Sułowskich. Okradli nie tylko polaków. Wśród poszkodowanych jest kilkunastu obcokrajowców. Pod przykrywką firmy deweloperskiej prowadzą działalność przestępcza wykorzystując luki w polskim prawie.
        • Gość: mr.t. Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 16:59
          Witam
          Zwiedziłem właśnie te garaże i tak: poziom -1 wygląda ok, ale woda na pewno była i to nie mała... ale odprowadzenie wody z -1 jest na -2, wiec na -2 tragedia... z -2 wodę ma wypompować pompa/pompka taką rureczką 5cm/średnicy, gdzie? gdzieś do góry do kanalizacji.
          W "komórkach lokatorskich" woda stoi do dzisiaj, po deskach się chodzi.. a tam szyb windy, która schodzi na -2, słabo to widzę na przyszłość...Generalnie chyba jak jakiś grubszy opad to poziom -2 będzie pływał, dotyczy to również sytuacji ewentualnego pęknięcia/zatkania rury np kanalizacynej na -1, wszystko i tak spłynie na -2...
          Tu apel do wszystkich aby podczas wykończeniówki nie wyrzucali/wylewali odpadów typu gruz, klej do płytek, gips, regips, szpachla, fuga, pianka itp do wc... Pomimo że ta rura (czerwona) jest dosyć spora w przypadku jej zatkania, wszystkie nieczystości wylecą na -1... :-) a potem na -2 do zbiornika
          • Gość: klatka AB Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 12.01.12, 13:11
            hej
            A czy ktoś wie jak wygląda sprawa z komórkami lokatorskimi - będzie jakaś obniżka cenowa jak im zostanie więcej niż połowa wolnych?.
            Wg mnie są dość drogie i jak widzę jest ich dużo do kupienia - czyli niewiele osób zdecydowało się wywlaić 10 tyś za 2 m2 bo wg mnie to trochę za dużo.
            pozdr.
    • agnapurna Re: Salwator Obozowa w Krakowie 18.07.11, 16:11
      witam,

zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Obozowej i mam pytanie do osób które to już zrobiły. Czy udało się komuś z Was wynegocjować lepszą cenę lub inne korzystne ustalenia z Salwatorem w tej inwestycji? Na ile ten deweloper jest "elastyczny" jeśli chodzi o ustalenia?
      Podaję maila: agnapurna@gmail.com

• Gość: szwagier Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 151.193.220.* 18.08.11, 15:18
      Witam,

Czy ktoś z Państwa miał problem z uzyskaniem od dewelopera wyjaśnień dotyczących wzmianek w KW? Bank tego wymaga do umowy kredytowej, a mnie Salwator odpowiedział, że to nie jest ich praca, tylko pracownika z banku. Czy nie jest czasem tak, że sprzedawca jest zobowiązany dostarczyć wszystkich niezbędnych informacji?

Pozdrawiam
      • Gość: gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ericpol.com 23.08.11, 15:38
        Tak, miałem ten sam problem. A w zasadzie to jeszcze sprawa jest w toku. Deweloper nie chce się za to zabrać bank nie chce uznać bez wyjaśnienia przez dewelopera nieścisłości w spawie działek.
        • Gość: artur Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 24.08.11, 22:07
          Proszę o więcej informacji na ten temat na alstair@interia.pl - jakie to nieścisłości co do działek w KW? Mnie jeszcze Salwator nie chce wydać oryginału promesy ze swojego PKO, a tego ode mnie żądają inne banki żeby udzielić mi kredytu mieszkaniowego. Jak dla mnie to robienie problemów tam gdzie ich nie ma. Jeśli Salwator chciał mieć oryginał, mógł sobie poprosić o 2 egzemplarze lub o poświadczenie przez PKO zgodności kopii. Już nie wspominając o tym, że nie wiadomo po co im oryginał promesy, która ze swojej definicji potrzebna jest tylko kupującemu... Ogólnie nie jestem zadowolony z załatwiania z nimi czegokolwiek, ale niestety mamy już umowę... Odradzam.
          • Gość: sdg Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.nandu.com.pl 19.09.11, 16:21
            Wiadomo coś w sprawie nieścisłości działek?
            • Gość: gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ericsson.net 27.09.11, 14:52
              w zasadzie już jest ok. deweloper dostarczył pisemne wyjaśnienie i bank zgodził się na kredyt. nie był to jakiś większy problem ale stres niepotrzebny
    • Gość: ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 77.236.26.* 18.08.11, 20:50
      Witam, osoby które kupiły mieszkanie w inwestycji Mój Dom zapewne dostały informacje o sprzedaży miejsc postojowych.
      Co sądzicie o cenach!! nie mówiąc o możliwości zakupu komórki lokatorskiej..
      ale bardziej mnie interesuje fakt czy zauważyliście że przeciętne auto ma szerokość 1,7-1,8metra a zaoferowane nam miejsca postojowe mają zaledwie 2,35cm(od ściany do ściany) więc żeby kierowca mógł wysiąść (swobodnie??) musi najpierw wypuścić pasażera żeby zaparkować tuż przy ścianie...
      byle jak najwięcej zarobić... nie sądzicie że tak nie powinno być
      • Gość: Jarek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 19.08.11, 12:55
        A jakie są ceny garaży??
        • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 05.09.11, 13:55
          28 tys za miejsce postojowe ale jeśli chce się kupić komórkę lokatorską to 33tys plus ok 8-9 tys za komórkę..
          i są to miejsca postojowe w garażu podziemnym wymiary na małego fiata, komórki nie są przy miejscach postojowych i na 54mieszkania jest ich tylko 12
          nie mówiąc już o tym że nie wiadomo jaki czynsz za to dowalą!!
          Dramat! Podobno zewnętrznych miejsc postojowych(na razie bezpłatnych) jest tylko 7.
          • Gość: klient Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 18.09.11, 15:36
            Teraz przy zakupie mieszkania, nowi klienci dostają te garaże gratis...
            • Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 02:24
              ale przy zakupie czego?
              mieszkań w inwestycji Mój Dom? który etap??
              my jeszcze nie kupiliśmy ale się zastanawiamy czy te miejsca są tyle warte.. zwłaszcza że jeszcze nie wiadomo ile będzie wynosił czynsz za te miejsca:/
              • Gość: klient Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 21.09.11, 18:58
                Nowi klienci dostają garaże za darmo przy zakupie mieszkań w inwestycji Mój Dom - taka jest promocja. Pochwalił mi się jeden z potencjalnych klientów oglądających budynek w czasie, kiedy tam ostatnio też byłem popatrzeć na stan robót.

My tez jeszcze nie kupowaliśmy, a po tym jak się dowiedzieliśmy, że nowi klienci dostają te garaże gratis, to się nam odechciało cokolwiek jeszcze kupować od Salwatora. Opłacałoby się nawet zerwać umowę, tracąc zadatek, a potem kupić to mieszkanie z garażem i wyszłoby się na plus...
    • Gość: Małgosia Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 29.08.11, 22:42
      My właśnie dopełniliśmy wszystkich formalności. Teraz tylko czekać :).
      Ale na szczęście jest do przodu z planem budowy o parę tygodni.
      A okolica ładna i zdecydowanie wolimy mieć blisko do zieleni niż do wyziewów.
      • Gość: Asia Kiedy oddanie pierwszego bloku? IP: *.kielce.vectranet.pl 19.09.11, 07:06
        Witam, czy ktoś wie, kiedy będzie oddanie pierwszego bloku? Czy jeszcze w tym roku?
        • Gość: ania Re: Kiedy oddanie pierwszego bloku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 02:02
          ostatnio słyszeliśmy o listopadzie ale tak naprawdę nic nie wiadomo:/
          a jak idzie zakup miejsc postojowych i komórek lokatorskich ??
          zastanawiam się czy czekać na niższe ceny czy też na poszerzenie miejsc:)
    • Gość: Paweł Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 21.09.11, 19:32
      A jak wygląda u Was sprawa pomiaru powierzchni za którą się płaci i możliwości jej sprawdzenia?

Nie zwróciłem na to niestety uwagi przy podpisywaniu umowy (oczywiście - mój błąd), ale Salwator wystawia cenę ostateczną za powierzchnię wewnętrzną (także tą pod ścianami działowymi), mierzoną kiedy jeszcze nie ma tynków. (Za budowę ścian działowych i ich tynkowanie płaci się dodatkowo i to nie małe kwoty, ale co dziwne, Salwator nie chce udostępnić oficjalnego cennika tych robót.)

Prawdziwy problem polega jednak na tym, że nie chcą wpuszczać na budowę w czasie kiedy jeszcze można by ją było zweryfikować powierzchnię za która się będzie płaciło... Powiedziano mi, że wejście na budowę będzie możliwe dopiero po wybudowaniu ścianek wewnętrznych i otynkowaniu mieszkania (a zupełnie inaczej zapewniali przy podpisywaniu umowy).
      • Gość: nick to jakieś żarty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 22:00
        jak można płacić za ściany wewnętrzne?? jeszcze mi powiedzcie że płacicie za zrobienie instalacji itp ... szok ... co oni sprzedają jako mieszkanie? ściany zewnętrzne z drzwiami i oknami?
        • Gość: Paweł Re: to jakieś żarty? IP: *.ghnet.pl 21.09.11, 22:10
          Drzwi - tylko wejściowe niestety ;)
          No szok. Uprzedzam wszystkich przyciągniętych ceną.
          Co do ścianek wewnętrznych, to faktycznie przykre, że trzeba za nie płacić ale chamstwem by było gdyby jeszcze trzeba było płacić za powierzchnię pod nimi, a nie wiem czy to nie jest właśnie tak...
          • Gość: klient Re: to jakieś żarty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 09:01
            Przeczytałem Wasze posty i przyjrzałem sie sprawie. Rzeczywiście wyglada na to, że będziemy płacili za powierzchnię pod ściankami działowymi zaznaczonymi linią przerywaną innymi dodatkowymi. Tak jest w umowie.

To jakaś kpina. Mi wychodzi, że dostanę przez to mieszkanie o 2 m2 mniejsze.
            • Gość: alwi Re: to jakieś żarty? IP: 151.193.120.* 22.09.11, 09:59
              Wydaje mi się, że umowa tu nie jest jednoznaczna:
              1. Gdy mowa o cenie za m2, która zostanie użyta do obliczenia Ceny Sprzedaży, w umowie pojawia się pojęcie powierzchni użytkowej.
              2. Gdy mowa o powierzchni, która zostanie użyta do obl. CS, zgodnie z umową ma zostać użyta ta z Protokołu Odbioru Technicznego, naatomiast gdy mowa o tym co ma zawierać POT - jest zapis o uwzględnieniu podziału na pomieszczenia (czyli musi brać pod uwagę ściany działowe).
              3. Ściany działowe zbudowane na podstawie Zlecenia mają nie wpływać na powierzchnię użytą do obliczenia CS - dla to sprzeczne z pkt. 1, 2.
          • Gość: alwi Re: to jakieś żarty? IP: 151.193.120.* 23.09.11, 13:27
            Dla zainteresowanych - odpowiedź jaką dostałem od Salwatora na ten temat, brzmi: "Na ostateczną powierzchnię lokalu mieszkalnego nie mają wpływu zgłoszone przez Państwa, a dokonane przez nas zmiany lokatorskie w mieszkaniu – zgodnie z umową. Jednocześnie informuję, iż racji tego, że każdy lokal mieszkalny musi mieć wyodrębniony osobny węzeł sanitarny (WC, łazienka), to o powierzchnię ścianek działowych wyodrębniających łazienkę (czy to na podstawie koncepcji sprzedaży, czy na podstawie dokonanaych przez Państwa zmian w układzie ścianek działowych odnośnie łazienki) będzie pomniejszone mieszkanie."
      • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 151.193.120.* 22.09.11, 08:54
        Wczoraj się dowiedziałem, że nie można nawet wejść do kupowanego mieszkania i pomierzyć istniejących już ścian, tylko trzeba trochę "w ciemno" (opierając się na wymiarach z projektu wstępnego) złożyć im zlecenie wykonania ścian wewnętrznych.

Przy obliczaniu kosztu tych ścian, zakładają np. wysokość 2.80, która wydaje się być na wyrost (a można by było przecież już zmierzyć jaka wyszła rzeczywiście).

Poza tym skoro nie da się tam wejść i sprawdzić nic przez conajmniej następne pół roku, jak ma wyglądać ich odpowiedzialność za wykonanie ścianek zgodnie ze zleceniem i prawidłowe obliczenie ich kosztu?

• Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 01:51
          słuchajcie jeśli chodzi o prace wykonane w ramach "zlecenia" to my się targowaliśmy:) za wszystko(ścianki, tynki, gniazdka, kontakty-z tym że tylko dodatkowe bo w cenie są już jakieś ale mało) mieliśmy zapłacić ok 8500-9 tys zł ale targowaliśmy się i obniżyli nam o 3tys, wtedy zapłaciliśmy 1000 zł a resztę będziemy płacić na koniec przed oddaniem inwestycji.
          Ze zmian np. wymieniliśmy sobie 1 grzejnik bo nam się wydawał za mały w pokoju i nie kazali nam za to dopłacać.
          jeśli chodzi o wizytę na inwestycji to trzeba być upierdliwym ale grzecznym.
          nam się udało wejść jeszcze przed kupnem mieszkania w styczniu tego roku, potem byliśmy na dniach otwartych- trochę pomierzyliśmy ale nie za wiele, nikt tego nie odnotował nigdzie więc uznaje że nadal mam 2 wejścia na inwestycję zgodnie z umową:)
          • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 24.09.11, 16:50
            A jaka wyszła wysokość pomieszczeń w mieszkaniach z I etapu? U nas Salwator liczy cenę za budowę ścianek działowych, zakładając ich wysokość na 2,80m. Z zewnątrz mieszkania te nie wyglądają na tak wysokie, a do środka nie chcą wpuszczać.

Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi - byłem bardzo uparty, próbując umówić się na jakiś termin wejścia do mieszkania w najbliższym czasie. Przedstawiciel Salwatora jednak w kółko powtarzał frazesy w stylu: "nie można na razie wejść ze względów bezpieczeństwa". Był bardzo irytujący, ponieważ nie potrafił tego uzasadnić konkretnymi warunkami, które musiałyby być spełnione, żeby względy bezpieczeństwa pozwoliły na nasze wejście. Przez to także nie potrafił określić nawet w przybliżeniu terminu, kiedy wejście do mieszkania będzie możliwe.

Dla mnie kontakty z tą firmą są wyjątkowo frustrujące (oczywiście dopiero po podpisaniu umowy), biorąc pod uwagę pieniądze jakie się im płaci. Mam wrażenie, że standardowa ich odpowiedź na każde pytanie / każdą prośbę, to "NIE!".
            • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 151.193.120.* 26.09.11, 13:30
              Co do wysokości ściat, to wydaje się prawdziwa.

Wybraliśmy się w weekend przyjrzeć się budynkowi z zewnątrz i próbowaliśmy oszacować wysokość pomieszczeń - 11 warstw porothermu razy [23,8cm + 1,5cm zaprawy] i na końcu 1,5cm zaprawy pod sufitem - daje łącznie 2,80m.
      • Gość: Ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 26.09.11, 13:44
        My dostaliśmy cennik od Salwatora tak dla zainteresowanych na styczeń 2011 wyglądało to tak:
        ściany działowe[gr. 8cm]- 142,00 zł/m2
        tynk gipsowy 39,00 zł/m2
        tynk cem.-wap. 39,00 zł/m2
        dodatk pkt elektr[gniazdko]- 83,00 zł/m2
        pkt elektr.[oświetlenie i włącznik]- 90,00 zł/m2
        dod pkt INT TV TEL- 137,00 zł/m2
        rozbudowa tabl TM 668,00 zł/m2
        dod pkt kanaliz-152,00 zł/m2
        dod pkt wodn-kan- 200,00 zł/m2
        dod pkt c.o.- 514,00 zł/m2
        dodatkowy grzejnik- 591,00 zł/m2
        nadproże- 302,00 zł/m2
        • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 151.193.120.* 27.09.11, 08:59
          Do naszych rąk niestety nie przekazano żadnego oficjalnego cennika, ale podyktowano nam takie ceny:
          ściany działowe[gr. 8cm]- 179,00 zł/m2
          tynk gipsowy 67,00 zł/m2
          dodatk pkt elektr[gniazdko]- 109,00 zł/m2
          pkt elektr.[oświetlenie i włącznik]- 117,00 zł/m2

Strasza różnica jak na półroczny okres czasu...
          • Gość: autor Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ericsson.net 27.09.11, 14:55
            Mam pytanie. Dostałem pismo z Salwatora ze będzie techniczna ocena lokali w październiku. Czy warto się na takich oględzinach pojawić osobiście. Co mogę wtedy załatwić?

Apropos tych ścianek działowych, zamierzam je zbudować na własny koszt, czy to będzie jakiś problem?
            • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 27.09.11, 17:01
              właśnie dostaliśmy informację o odbiorze technicznym mieszkania(etap 1), też jesteśmy ciekawi na czym to będzie polegało.
              Z tego co się orientowaliśmy to będzie można sprawdzić czy ściany, podłogi są odpowiednio wypoziomowane zgłosić wszystkie uwagi m.in. odnośnie zlecenia które miało być wykonane.
              Myślę że lepiej uczestniczyć w czymś takim.
              • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 151.193.120.* 28.09.11, 08:46
                Co do odbioru technicznego, dla mnie to jeden z najważniejszych momentów podczas zakupu mieszkania. Jeśli ktoś nie bardzo wie o co chodzi, proponuję wpisać w google: "jak przeprowadzić odbiór techniczny mieszkania" i przeczytać kilka pierwszych artykułów.

Myślę, że najlepiej zrobić sobie listę rzeczy do sprawdzenia w każdym pomieszczeniu (tynki, wylewki, elementy okien, drzwi wejściowe, parapety, gniazdka, przyłącza no i oczywiście powierzchnia pomieszczenia), przyjść z aparatem fotograficznym oraz taśmą mierniczą i na spokojnie przejść wszystkie punkty, odhaczając je sobie na liście przed podpisaniem Protokołu, a w razie jakichkolwiek usterek, pstryknąć fotkę i opisać ją w protokole.

Co do budowy ścianek działowych we własnym zakresie, to uważam, że nie jest to duży problem.

Trzeba na pewno zwrócić uwagę na planowane przyłącza sieci mediów, które miałyby się znaleźć na tych ściankach, a będą wykonywane przez dewelopera wcześniej. U nas Salwator zgodził się na przykład wypuścić przełączniki oświetlenia pomieszczeń z sufitów w miejscach, gdzie planujemy w przyszłości zrobić ścianki. Musieliśmy także przesunąć jeden z kaloryferów na ścianę zewnętrzną ze ścianki wewnętrznej (jak to było w koncepcji sprzedaży).

Mieszkania będą oddawane z wylewką, którą trzeba będzie usunąć przed postawieniem ścian we własnym zakresie (być może nie ma tego problemu przy suchej zabudowie, nie znam się). W każdym razie, przy skuwaniu/cięciu wylewki, trzeba będzie uważać na przewody c.o., elektr., wodne, które gdzieś tam mogą być i będą zalane.

Poza tym materiały trzeba będzie prawdopodobnie wnosić po schodach, jeśli nie będzie się chciało czekać na uruchomienie wind (co może nie nastąpić od razu).

I nic więcej nie przychodzi mi do głowy na co trzeba by było zwrócić uwagę.

Plus na pewno jest taki, że do samego końca będzie możliwość decydowania gdzie te ścianki mają się znajdować. Cenę prawdopodobnie da się uzyskać o kilkadziesiąt do kilkuset procent niższą (u nas to zysk kilku tys. zł). No i płaci się dokładnie za to co się otrzymuje :), tzn. nie płacimy deweloperowi za powierzchnię pod ściankami, bo przy odbiorze ich jeszcze nie ma (powierzchnię można łatwo później zmierzyć/zweryfikować przed podpisaniem protokołu)...

Nie udało nam się niestety nic utargować z Salwatorem, więc będziemy ścianki też robić we własnym zakresie.
                • Gość: a Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 20:29
                  ok, rozumiem. ale będę miał problem stawić się tego dnia na budowie. jeśli chodzi o niedociągnięcia i usterki to przecież mam na to jeszcze 3 lata gwarancji. Plus jest taki, że jak zwrócę uwagę teraz to zrobią to szybko zanim się jeszcze zacznę wprowadzać, a potem będzie więcej zachodu z usuwaniem usterek.

PS: Apropos scianek działowych, rozumiem, że mówisz o ściankach murowanych. Myślałem raczej o ściankach ze stelarzu i płyt kartonowo-gispowych. Powinno być łatwiej.
                  • Gość: BG - gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 20.03.12, 22:39
                    Witam serdecznie,
                    jestem zainteresowany zakupem mieszkania w III etapie budowy. Byłem już na spotkaniu z Salwatorze. Czytając różne fora i wypowiedzi mam kilka pytań, na które chciałbym uzyskać kilka informacji.
                    1. Kwestia własności. Słyszałem, że Salwator robi problemy i każe dopłacać. Czy w przypadku gdy nie wezmę żadnych prac dodatkowych itd to cena ostateczna sprzedaży się nie zmieni? Jak mi się zmieni powierzchnia to jest to dla mnie zrozumiał lub VAT, ale czy są może jakieś koszty, które mogą mnie zaskoczyć.
                    2. terminowość etapów. Plan zakłada proponowane miesiące kolejnych rat. Z praktyki wynika, że są to bloki oddawane wcześniej. Czy deweloper robi problemy z ewentualnymi przesunięciami we wpłacie raty?
                    3. Umowa - jest raczej prosta i zwięzła - ale czy jakiś jej element powinien budzić moje zastrzeżenia.
                    4. Ile płacicie czynszu.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w uzyskaniu informacji na ten temat.

Pozdrawiam
                    • Gość: asia Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.12, 20:56
                      witam mam takie same pytania bardzo proszę o odpowiedz
                    • g.wozniak Re: Salwator Obozowa w Krakowie 29.08.12, 21:34
                      Poczytaj o Salwatorze opinii i zapytaj kilkudziesięciu ludzi okradzionych przez tą firmę.
          • Gość: Ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 01:55
            no to dziwne my dostaliśmy na ich papierze firmowym, poprosiliśmy o cennik i tyle nikt nie robił problemu... może przedstawiciel Salwatora z którym załatwiacie jest słaby(nowy) albo coś.
            Fajna jest pani Joanna- przynajmniej nam się tak wydaje:)
            • Gość: nikita Re: Salwator Obozowa w Krakowie - promesa IP: *.ghnet.pl 28.09.11, 20:55
              informacja dla tych którzy jeszcze nie kupili, a planują...

Uzyskanie promesy (zgoda na bez obciążeniowe wydzielenie hipoteki) od
              Salwatora trwała w naszym przypadku równy miesiąc (podobno normalnie
              powinno zająć to maksymalnie do 2 tyg). W związku z tym przedawniły
              się nam zaświadczenia do kredytu z pracy oraz odpisy z KW i musieliśmy
              jeszcze raz zdobyć kolejne. Musieliśmy również składać wniosek o
              przesunięcie terminu wpłaty pierwszej raty z kredytu o miesiąc (czyli
              faktycznie o czas zdobywania tego dokumentu przez Salwator).

Nieświadomi niczego myśleliśmy, że bez problemu dostaniemy oryginał
              promesy do ręki (nasz bank wymagał oryginału do uruchomienia kredytu).
              Dostaliśmy natomiast odpowiedź, że oryginał jest własnością Salwatora i
              jak bank chce to może sobie przyjechać na Bratysławską i pooglądać.
              Oczywiście bank na to się nie zgodził i upierał, żeby otrzymać
              oryginał. Ostatecznie skończyło się to tak, że Salwator wypożyczył nam
              promesę do zrobienia odpisu notarialnego, który zgodził się
              zaakceptować bank. Myśleliśmy, że będziemy mieć dużo czasu na
              załatwienie kredytu, a wszystko odbyło się oczywiście na ostatnią
              chwilę, co wiązało się niestety z dodatkowym stresem.

Wniosek: polecam wziąć pod uwagę problemy z uzyskaniem tego dokumentu
              i w umowie przedwstępnej ustalić daleki termin wpłaty pierwszej
              transzy kredytu.
              • Gość: anki Re: Salwator Obozowa w Krakowie - promesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 22:33
                myślę, że trafiliście na oporny bank. Oczywiście zgadzam się ze Salwator nie jest lepszy - też miałem problem z uzyskaniem tej promesy, ale w moim przypadku bank wykazał się szczególną cierpliwością dla dewelopera. Wszystko jak narazie pozytywnie bez takich ekscesów. Oczywiście współczuję bo gdy w grę wchodzi taka kasa to i stres nie mały.
    • Gość: a Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 17.10.11, 22:01
      Witam:) Jak nastroje po odbiorach technicznych:)?
      • Gość: mr.t. Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 16:37
        Trzeba zwrócić uwagę na wszystko i dokładnie pomalutku, pedantycznie wszystko posprawdzać.
        Nie spieszyć się!, Metrówka w łapę i do roboty! Wszystkie niedoróbki wypunktować w uwagach!
        Przy odbiorze ostatecznym mają być poprawione! Łatę mieli ze sobą więc wszystkie wylewki, piony, skosy, spadki itp - posprawdzać. Policzyć gniazdka, włączniki (czy podwójne tam gdzie trzeba), okna - czy się uchylają, parapety jak osadzone, otwory drzwiowe!!! - czy wymiar odpowiedni i czy zaplanowane przez nas się później zmieszczą, tynki - czy nie spękane, nadproża czy równo na tej samej wysokości, betonowy próg na balkon od strony północnej czy równiutki i trzyma poziom - trzeba go bedzie jakos później wykończyc a jak bedzie garbaty to trzeba bedzie kuć.
        Zachęcam do zwiedzania garażu na -2, co o tym sądzicie i jakie będą skutki na przyszłość...(zalewanie wodą, powódź, etc.) komórki lokatorskie i szyb windy na -2 to istne jacuzzi...
      • Gość: ciekawy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 17:03
        no i? nikt nie odebrał mieszkania w pierwszym budynku?
        • Gość: kris Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.171.* 24.11.11, 10:21
          nic nie było ciekawego poza tym że nie podano nam ostatecznej powierzchni mieszkania tak jak było zapisane w umowie, a powierzchnia którą podali teraz jest wyssana z palca!! Trzeba to wyjaśnić.

Właśnie zaczęli wysyłać rozliczenie końcowe mieszkania z możliwością "wcześniejszego odbioru" od 19 grudnia.
          Ciekawe ile osób odbierze mieszkanie przed uruchomieniem wind, które jak nam powiedziano będzie możliwe około luty/marzec. Chyba tylko po to żeby płacić czynsz za mieszkanie z powierzchnią której tak naprawdę nikt nie ma, bo przecież nikt z wyższych pięter nie odważy się np wnieść desek podłogowych po schodach!!!
          • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 30.11.11, 17:25
            Witam,
            ciekawa jestem jak wiele osób jest chętnych do odbioru mieszkania(I etap) od 19go grudnia..?
            rzeczywiście winy mają być uruchomione później z tego co się dowiedzieliśmy.
    • Gość: D Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.58.* 12.12.11, 13:13
      Witam na forum mojeosiedle.pl pojawiło się forum inwestycji Mój Dom.
      Dla zainteresowanych przesyłam linka
      krakow-moj-dom.mojeosiedle.pl/index.php
      • Gość: lolek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 12.12.11, 13:18
        jakos nic sie nie dzieje na tym forum od lutego 2011 r.
        Wiecej wpisow jest tutaj....
        Ciekawe w ajkim tempie beda oddawac II etap skoro są pół roku do przodu z robotami.
        Słyszałem, że jak nie będzie żadnych niespodzianek to jest sznasa na jesień 2012;-)
        pozdr.
        • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 13.12.11, 21:32
          Niestety I etap też miał być wcześniej, jak w styczniu 2011 podpisywaliśmy umowę mówili nam że nawet we wrześniu dostaniemy klucze.. życzę oczywiście żeby Wam się udało:)
          • Gość: Lolek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mielec253.tnp.pl 13.12.11, 21:40
            Hehe, zobaczymy... Ja teraz czyli rok po podpisaniu umowy na chłodno rozmawiałem ze sprzedawcą patrz. Developer ze jest szansa ale co będzie?
            Wszystkie podłączenia już będą załatwione pod pierwszy blok tak samo jak jakaś infrastruktura musi być bo dojechać czy dojść trzeba więc sprawa mam nadzieję ze będzie ułatwiona dla drugiego bloku, a trzeci to już pójdzie im pewnie najszybciej.
            ale czas zweryfikuje wątpliwości:-)
            • Gość: sydryga Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 15.12.11, 19:07
              Czy ma ktoś kredyt w programie "Rodzina na swoim" i problem z pow. mieszkania która się w cudowny sposób powiększyła >75 m2,
              czy ktoś jest zainteresowany zmianą zasad rozliczenia pow.użytkowej która jest zawyżana o pow. pod ściankami działowymi, myślę że trzeba o to powalczyć a przynajmniej spróbować gdyż na każdym mieszkaniu jest to ok 1-1,5 m2 a tak liczone zawyżane pow. wpisane będą do księgi wieczystej i na ich podstawie będzie płacony czynsz podatki etc., a w momencie gdy ktoś będzie chciał odsprzedać mieszkanie to będzie to pow. nieistniejąca faktycznie.
              • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 15.12.11, 21:28
                Jakieś pomysły? Sytuacja wydaje się trudna biorąc pod uwagę zapisy w umowie. Ale Rzecznicy Praw Konsumentów i podobne organizacje działają pewnie chętniej przy problemach zbiorowych...
                • Gość: sydryga Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 15.12.11, 22:21
                  Myślę że ewentualna szansa jest tylko jeśli w większej grupie spróbujemy się zabrać.
                  Zapisy w umowie są to prawda, ale jeśli udowodnimy że są krzywdzące i nie zgodne z powszechnymi praktykami i noszą znamiona klauzury zakazanej to nas nie obowiązują.
                  A ja osobiście mam poczucie że jest to nieuczciwe zagranie i czuję się oszukana, a z perspektywy czasu widać że zostało zaplanowane od samego początku. My czytaliśmy umowę, prawnik też ją przeglądał ale przyznam że umknęło to tym bardziej że na początku jest zapis że na cenę składa się pow. użytkowa, a pow. użytkowa jest liczona w świetle ścian.
                  Można też ewentualnie wynająć rzeczoznawcę budowlanego który zrobi inwentaryzację mieszkania i napewno uwzględni ścianki które są w lokalu.
                  Jeśli będzie też większa grupa to myślę że rzecznik konsumentów przyjrzy się sprawie.
                  A i developer tez sie glebiej zastanowi.
                  Planuje wybrać się w najblizszych dniach do prawnika żeby przejrzal umowe i wypowiedzial sie co do szans.
                  Jeśli ktoś ma jeszcze jakies pomysly to jestem otwarta.
                  • Gość: Ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 15.12.11, 23:09
                    Chętnie dorzucę się do rzeczoznawcy, może zbiorowo uzyskamy jakiś rabat. Przynajmniej będzie wiadomo ile tak naprawdę metrów ma nasze mieszkanie.
                    My poprosiliśmy o konkretne długości ścian wg których obliczyli powierzchnię i są rozbieżności których nie powinno być- niektóre ścianki wg ich pomiaru są krótsze a ścianki łazienki(jedyne uwzględnione) wychodzi że mają 15 i 11 cm(duża rozbieżność dla cegły 12)...
                    Poproście ich o rzuty mieszkań z wymiarami, ciekawe czy tak jak nam przyślą bez 3 długości żeby nie można było sprawdzić skąd ten metraż.
                    • Gość: Ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 15.12.11, 23:52
                      Na nowej stronie internetowej podano dodatkowe informacje odnośnie I etapu tj.:
                      Oddanie do użytku: 2012-03-31.
                      Nareszcie jakiś konkret:/
                      • Gość: alwi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 15.03.12, 19:14
                        Witam.

Mam pytanie do (mam nadzieję - już) mieszkańców I-go etapu. Jak się miało wyprzedzenie harmonogramu przez roboty budowlane i wcześniejsze wpłaty kolejnych rat w I-szym etapie, do wcześniejszego przekazywania ludziom lokali?

Czy wpłacanie rat wcześniejsze o kilka miesięcy, spowodowało oddanie lokali i podpisanie umów notarialnych o kilka miesięcy wcześniej?

Pozdrawiam!

• joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 15.03.12, 19:29
                          Witam, oddanie lokali nastąpiło wcześniej (w styczniu 2012), ale było to tylko oddanie do celów remontowo-adaptacyjnych, umów notarialnych nadal nie ma bo ostateczna inspekcja nadzoru budowlanego dbyła się dopiero tydzień temu i nie wiem, czy już uzyskano pozwolenie na użytkowanie, nikt o tym nie poinformował. Jeszcze nie są wyznaczane terminy podpisania aktów notarialnych, mam nadzieję, że w przeciągu miesiąca będą gotowe, ale jak się domyślam, uzależnione jest to od otrzymania przez dewelopera ostatecznego pozwolenia na użytkowanie.
              • Gość: ai Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ericpol.com 16.12.11, 10:40
                Powiększona powierzchnia
                =================
                Tak, miałem ten problem. Jednak udało mi się ustalić (dzwoniłem do BGK), że powiększona powierzchnia po odbierze technicyzm to nie jest problem po z punku widzenia programu. Liczy się powierzchnia z umowy przedwstępnej (zobowiązującej).

Tu link do aktu prawnego: http://www.rodzinanaswoim.pl/cms/zalaczone_pliki/Ustawa%20z%20dnia%208%20wrze%C5%9Bnia%202006%20r.%20o%20finansowym%20wsparciu%20rodzin%20w%20nabywaniu%20w%C5%82asnego%20mieszkania%20%E2%80%93%20tekst%20jednolity.pdf
                (chyba ten starszy nas obowiązuje, choć w nowym jest ten sam zapis).
                A zapis głosi:
                ------------------------------------------------
                3. Powierzchnię użytkową domu jednorodzinnego lub lokalu mieszkalnego, o której
                mowa w ust. 1 pkt 2, a także cenę lub wkład budowlany, o których mowa w ust. 1 pkt 3, przyjmuje się na podstawie umowy o ustanowieniu lub przeniesieniu własności lub spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, a jeżeli umowa taka nie została zawarta do dnia złożenia wniosku o kredyt preferencyjny – na podstawie odpowiedniej umowy zobowiązującej.
                ------------------------------------------------

Powierzchnia pod ściankami działowymi
                ==========================
                Co do powierzchni pod ściankami to podobno to jest tak ze powierzchnia pod ściankami zaplanowanymi przez dewelopera (czyli między kuchnią a łazienką) nie liczy się do powierzchni mieszkania, natomiast powierzchnia pod ściankami do dowolnego zaadoptowania liczy się każdemu nie ważne czy je już postawił czy dopiero zamierza. Ta powierzchnia będzie służyła do wyliczenia procentowego/punktowego udziału w zużyciu całego budynku. Z jednej strony jest to uczciwe bo ktoś mógł postawić sobie 5 ścianek i zmniejszyć tym powierzchnię mieszkania o 2 m2 a ktoś tylko jedną, natomiast zużycie np. ciepła będą mieli podobne.

Nie próbuje to bronić dewelopera, ale zrozumieć jego zasady. Nie podoba mi się np. bardzo wciąż uciekający termin formalnego odebrania mieszkań, zresztą nie tylko to. Np. to, że powierzchnia się zmieniła, to bardzo proste machnąć się o 0,5 metra na dużym mieszkaniu, a to extra 2500zł dla dewelopera. Dziwne, że nie machnęli się w drugą stronę.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
                • Gość: sydryga Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 11:54
                  Dziękuję za informację odnośnie Rodzina na swoim bardzo nas ta cała sytuacja zestresowała, zadalam też pytanie do banku i mam nadzieje ze potwierdza ze liczy sie to co bylo w umowie przedwstepnej. A co do tej rozbieżności 0,5 m2 to po szczegółowym dochodzeniu mam takie przypuszczenie że ściany nośne żelbetowe wycienili z 25 cm na 20 cm przynajmiej jak nalożyłam oba rzuty to tak to wygląda. W kwestii ścianek za ktore sie placi to zaden przekret ze strony klienta nie jest mozliwy bo cena wybudowania scianki sie rownowazy z pow. ktora zajmuje ścianka.
                  • Gość: Ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 16.12.11, 19:00
                    no tak można też tłumaczyć dewelopera, że to nie on zgarnął za budowę ścianek tylko firma budowlana (chociaż myślę że odpalili trochę Salwatorowi) tylko że przyjrzyjcie się jeszcze wycenie za te ścianki bo w rozliczeniu które nam dali po przeliczeniu okazało się że policzyli nam za cegle i tynk w świetle drzwi.
                    My co prawda wynegocjowaliśmy rabat na tych ściankach ale w praktyce najpierw zawyżyli nam wycenę a potem łaskawie odjęli ten 1000zł. Tak się dziś uszczęśliwia klienta:/
    • Gość: misio fotograf Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 16:31
      img259.imageshack.us/img259/5194/22012012398.jpg
      img140.imageshack.us/img140/7223/22012012399.jpg
      • Gość: gosc_portaluX Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.rom.net.pl 25.01.12, 09:57
        Wspaniała architektura (-:
    • Gość: misio informator Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.centertel.pl 25.01.12, 09:02
      w tym roku nie będzie remontu i przebudowy ul. Obozowej, może to i lepiej
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,11026965,Ul__Obozowa_dalej_dziurawa__bo_nie_weszla_na_liste.html
      • Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 10:22
        to nie ta obozowa.
        Koło nas ma być ulica 8 pułku ułanów (łącząca Kliny z Kapelanką) budowana od zera, tylko nie wiadomo kiedy bo kasy nie ma.
        • Gość: misio informator Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.centertel.pl 25.01.12, 14:52
          Gość portalu: nick napisał(a):

> to nie ta obozowa.
          > Koło nas ma być ulica 8 pułku ułanów (łącząca Kliny z Kapelanką) budowana od ze
          > ra, tylko nie wiadomo kiedy bo kasy nie ma.

a to przepraszam, o tej jest tutaj
          www.gazetakrakowska.pl/artykul/327211,krakow-ulica-8-pulku-ulanow-znow-w-ogniu-walki,id,t.html?cookie=1
          • Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 16:54
            sprawy posunęły się do przodu:
            - uchwalili plan
            www.bip.krakow.pl/?dok_id=30161&sub_dok_id=30161
            - problem jest bo nie ma kasy:
            podwawelski.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=427:nie-ma-pienidzy-na-ul-8-puku-uanow&catid=34:inwestycje&Itemid=53
            a szkoda bo bardzo ułatwiłaby ta ulica wyjazd do Kapelanki bez konieczności kręcenia po uliczkach Borku.
            • macmart Re: Salwator Obozowa w Krakowie 26.01.12, 22:22
              Witam przyszłych sąsiadów. Chciałam prosić o poradę na temat zakupu miejsca postojowego na poziomie -2 . Czy ktoś takowe zakupił??? Podzielcie się opinią na temat możliwości pojawienia się wody w garażu?? Z góry dzięki za info :)
              • Gość: zięć Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 20.02.12, 19:58
                Poczekałbym na wiosnę/lato i wtedy można się wybrać (w okresie powodziowym) i samemu zobaczyć, czy jest woda.

My na razie się wstrzymujemy z zakupem garażu, dopóki Salwator nie zejdzie trochę w dół z ceną... Niech skończą 3ci etap - tam też pewnie będą jakieś garaże... ;)
                • Gość: marek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 13:58
                  Witam.
                  Jestem zainteresowany zakupem mieszkania w inwestycji. Chcialbym spytac jakie rady dalibyscie osobom ktore jeszcze nie podpisaly umowy, interesuje mnie wieksze mieszkanie:
                  na co uwazac w umowie
                  jak rozwiazac najlepiej kwestie scianek dzialowych
                  miejsce postojowe czy czekac na jakas promocje
                  ile utargowaliscie z Salwatorem na cenie mieszkania
                  Czytam ze czesc osob korzystala z kradytu rodzina na swoim w jaki sposob uzyskaly obowiazujaca cene za m2 w tej inwestycji.
                  Prosze o rady i pomoc. Pozdrawiam i dziekuje za wpisy.
                  • Gość: Bartos Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 00:02
                    Przyłączam się do pytania Marka. Może ktoś się podzieli wrażeniami?
                  • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 04.03.12, 07:35
                    Witam serdecznie, my kupowaliśmy mieszkanie jeszcze na etapie "dziury w ziemi", i nie mieliśmy odwagi w tamtym czasie kupić inaczej, niż na umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, za dużo się słyszało o problemach wśród wielu deweloperów i o tym, że ludzie zostawali bez pieniędzy i bez mieszkań. Teraz mieszkania są już gotowe, także kupowałabym z dużo większym spokojem! W umowie nic nie zmienialiśmy, wszyskto poszło zgodnie ze standardową umową Salwatora, nie zawiera ona sformułowań budzących jakiekolwiek wątpliwości. Z Salwatora jesteśmy bardzo zadowoleni, jedyny problem, jaki widzę, to fakt, że nie można sobie zainstalować kablówki i internetu np. z UPC (gdzie podobno dają rooter i dobrą cenę na usługi), lecz na poczatku trzeba korzystać obowiązkowo z przedstawionej przez Salwatora firmy - drogo za aktywację, drogo za abonament, bez rootera... (Jeśli ktoś chciałby więcej informacji co do wykończenia - na co uważać - niech napisze do mnie mail na adres: joannaka@gazeta.pl) Podsumowując, mieszkanko jest bardzo ładne, widne i ciepłe, jesteśmy zadowoleni. Może zdarzają się wyższe standardy wykończenia klatek - bardziej eleganckie - no, ale pewnie nie za tę cenę. Pozdrawiam!
                    • Gość: ufok Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 20:53
                      > bardzo zadowoleni, jedyny problem, jaki widzę, to fakt, że nie można sobie zain
                      > stalować kablówki i internetu np. z UPC (gdzie podobno dają rooter i dobrą cenę
                      > na usługi), lecz na poczatku trzeba korzystać obowiązkowo z przedstawionej prz
                      > ez Salwatora firmy - drogo za aktywację, drogo za abonament, bez rootera...

jaka to firma? chodzi mi o nazwę i jaki jest ten okres w którym będą mieli wyłączność? router możesz kupić sobie sama za kilkadziesiąt złotych
                      • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 04.03.12, 21:07
                        Firma Telnet i Telcom. Okresu wyłączności właściwie nie znam, podobno po jakimś czasie wspólnota może wybrać dowolnego dostawcę. Ale i tak do tego czasu trzeba wydać na aktywację tv i internetu (około 150 zł) plus ten ruter.
                        • Gość: ufok Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 10:45
                          joannaka napisała:

> Ale i tak do tego czasu trzeb
                          > a wydać na aktywację tv i internetu (około 150 zł) plus ten ruter

za strony telnetu nie wynika by mieli jakąś ofertę telewizji, skąd to info?

sam internet nie wygląda tak źle: 49 zł za 8mb na rok aktywacja 50 zł to nie tak źle (pod warunkiem że to będzie działać stabilnie, a nie ma gwarancji, bo to jakaś firma-uduś)
                          • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 05.03.12, 11:43
                            Zdaje się, że podana przez Ciebie cena abonamentu to cena netto, brutto wychodzi 56 zł. Otrzymałam pisemną ofertę z Salwatora, Telnet i Telkom są powiązane, jedno świadczy usługi internetu a drugie telewizji (w tym Cyfry +) a w praktyce wystarczy w Telnecie zgłosić chęć Tv i internetu i wszyskto jest załatwiane za jednym zamachem, przychodzi technik i puszcza oba sygnały. Aktywacja internetu i telewizji kosztuje łącznie 149 zł. Oczywiście do tego dochodzi abonament za interenet do wyboru i abonament za tv - najniższy to 9 zł/m-c za kanały podstawowe.
                            • Gość: didi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 05.03.12, 12:10
                              9 zł/miesiąc ??? zdzierstwo - przecież za darmo w cyfrowej tv na ziemnej jest 16 kanałów i wystarczy anetna pokojowa ;-)
                              a jak wygląda sprawa zarządzania obiektem - kto obecnie zajmuję się i ile kosztuje miesiećznie. ja mam wykupiony w II etapie więc odbiór w drugiej połowie roku ale chciałbym wiedzieć na jakie koszty mnie czekają....
                              dzieki z góry,
                              • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 05.03.12, 12:15
                                Witam, dopiero co odebraliśmy mieszkanie, także pewnie za jakiś czas będzie można powiedzieć co do kosztów, póki co za metraż 44 m2 przyzsło do zapłacenia 150 zł - chyba tylko za części wspólne.
                                A dlaczego nie wolała Pani kupić już gotowych mieszkań w I etapie? - chyba cena jest taka sama?
                                • Gość: didi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 05.03.12, 12:19
                                  ponieważ zakup był na etapie dziury w ziemi (w 2010/11) i były mieszkania do wyboru i koloru i nie za bardzo mi się spieszyło z zakupem i odbiorem a z etapu I te które mnie interesowały mieszkania już były wybrane ;-)
                                  • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 05.03.12, 12:55
                                    Rozumiem :)
                                    • Gość: geek2k3 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 81.219.183.* 05.03.12, 13:13
                                      A może ktoś wie kiedy planują oddać 2 etap / budynek?
                                      • Gość: didi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.biznes.mm.pl 05.03.12, 13:15
                                        oficjalnie tego nie powiedzą ale z tego co mówili to jest szansa na sierpień - październik tego roku oczywiście ;-)
                                        • Gość: ij Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 05.03.12, 13:24
                                          Ale oddanie do użytkowania pewnie zostanie na koniec 2012r. Jeśli ktoś bierze kredyt to do tego czasu musi płacić dodatkową opłatę plus spłatę raty kredytu.
                                          Ciekawy jestem jak wyglądała sprawa ścian i pomiarów mieszkania. Płacicie za mieszkanie i za metry pod ścianami działowymi czy za mieszkanie bez powierzchni pod ścianami działowymi. Tak sobie liczę pod ścianki może pójść około 2m2 czyli 10 000, plus budowa tych ścianek to około 8 000, Razem mamy 18 000 plus koszt mieszkania. Czy można to jakoś ominąć?
                                          Może ktoś się pochwali jak wygląda negocjacja ceny. Podobno można dostać miejsce postojowe w cenie mieszkania?
                                          • Gość: życzliwy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 00:10
                                            > Ale oddanie do użytkowania pewnie zostanie na koniec 2012r. Jeśli ktoś bierze kredyt to do tego czasu musi płacić dodatkową opłatę plus spłatę raty kredytu.

Niekoniecznie. Można wciągnąć dodatkowe osoby do kredytu jako zabezpieczenie do czasu uzyskania prawa własności do lokalu. Wtedy nie ponosimy dodatkowych kosztów. W momencie uzyskania własności wspomniane osoby zostają zwolnione z funkcji żyrantów.
    • Gość: rrr Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.mielec254.tnp.pl 06.03.12, 22:41
      ciekawe, zresztą chyba jak wszyscy nadają na każdego dewelopera ;) nie znam ludzi którzy byli by zadowoleni w 100 % z deweloperów - chyba taka ich rola - wydoić jak się da klienta.
      ja zaryzykowałem i kupiłem w salwatorze - wg mnie opinie ma jak kazdy dużo negatywów i pozytywów. na razie nie mam problemów a jak wiesz ze cie ktos wydoi to zawsze sie spodziewaj najgorzego a jak cie nie wydoją do końca to będziesz wtedy w pełni zadowlolnym klientem ;-)
    • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 07.03.12, 05:38
      Co do ceny, jest to (było, kiedy ja kupowałam, i taka cena "wisi" na bannerze przy wjeździe na posesję) 4969 zł/m2 i z tego, co widzę, taka nadal widnieje na stronie dewelopera www.salwator.com
      To prawda, nie było ścianek działowych, ale po ich wybudowaniu cena metra wzrosła nam o kilkadziesiąt zł. To chyba nie jest tak dużo. 1500 zł - to raczej nie możliiwe.

Nam umowa w ogóle nie wydała się podejrzana, wbrew temu, co pisze tamta pani, zakup jest sfinalizowany z obopólną satysfakcją i nie odmówiono nam, nikt nie podkupił, itd. Dodam, iż umowę przedwstępną też podpisaliśmy u notariusza, a jeszcze zanim w ogóle się zdecydowaliśmy, udałam się z nią do rzecznika praw konsumenta i też nie miał zastrzeżeń.

Z tego, co widzę na stronie salwatora obecnie jest bardzo korzystnie bo dojeżdżają do klienta by podpisać umowę lub zwracają za dojazdy, a ponadto zwracają koszt notariusza, a to jest sporo... Sama się dowiem, czy i nas to obejmie gdy za miesiąc będziemy finalizować zakup i podpisywać umowy.

Te reklamacje, o których ktoś pisze - ja zawsze spotykam się z rzeczowym podejściem, a ponadto, nie ma ich przecież tak wiele, o ile w ogóle są. Chyba że coś wyjdzie po latach.
      Na każde pytanie mam szybko telefon zwrotny i rzeczową odpowiedź.

Czy zdarzają się podmoknięcia? Może na drugim poziomie garaży tak - nie widziałam, ale w mieszkaniach na pewno nie.
      Myślę, że najlepiej porozmawiać z osobami, które już zakupiły mieszkania, czy są zadowolone.

• joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 07.03.12, 05:44
        salwator.com.pl - (prawidłowy adres dewelopera)
      • macmart Re: Salwator Obozowa w Krakowie 08.03.12, 18:10
        Witam, mam jeszcze takie pytanie, jakie są aktualne opłaty administracyjne od m2?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
        • Gość: marek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 08.03.12, 21:14
          Widzę że odpowiedzi piszą na forum Panie z działu sprzedaży SALWATORA. Miło że są aktywne, tylko za dużo wazeliny.
          • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 08.03.12, 22:10
            O kim mowa?
            • Gość: kuzyn Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 09.03.12, 17:32
              Pewnie o wilku...
              • Gość: marek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 09.03.12, 18:43
                W końcu współczesny marketing zawładnął też forami konsumentów. Wszystko rozumie ale może wypowiadałyby się osoby w bardziej realistycznym tonie, bo czytając wpisy mam wrażenie że deweloper SALWATOR buduje wspaniałe mieszkania za najniższą cenę w Krakowie oczywiście ku chwale ojczyzny. Jakoś ciężko mi uwierzyć jak troszkę po necie poszperałem tu i tam. Ale wszystko jest dla ludzi. Tylko może niech więcej "ludzie" piszą, forum będzie bardziej prawdziwe. Państwo z SALWATORA zostawcie forum w spokoju. Ja chce dowiedzieć się czegoś prawdziwego na temat WASZEJ INWESTYCJI. pozdr.
                • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 10.03.12, 16:05
                  Panie Marku, oraz wszyscy, którzy powątpiewają, czy ja jestem osobą prywatną - z przyjemnością pokażę swoje mieszkanko zakupione w pierwszym etapie na ul. Obozowej, przedstawię swoją rodzinę, opowiem gdzie pracuję :)
                  Jeśli ktoś nadal nie dowierza, bardzo proszę o kontakt na mój adres mailowy joannaka@gazeta.pl
                  A całkiem poważnie - jako zadowolona klientka (z małym szczegółem dotyczącym internetu - sprawa dzierżawy kabli) muszę przyznać, że dziwi mnie, iż deweloper rzeczywiście nie reaguje na różne w sumie negatywne o nim opinie na forach. Mam wrażenie, jakby w ogóle go to nie interesowało. Właściwie, to chyba ma rację, bo czasami bardzo trudno kogoś przekonać, gdy już sobie coś przyjmie za pewnik, mimo, iż prawda może leżeć daleko gdzie indziej.
              • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 09.03.12, 20:37
                Naprawdę, to jakieś nieporozumienie :)
                Nie mam nic wspólnego z salwatorem poza tym, że naprawdę jestem zadowolona z zakupu ( i proszę mi nie sugerować, że nie powinnam :( bo ten zakup był ważną życiową decyzją.
                W sumie to miło byłoby popracować w biurze salwatora na Bratysławskiej, o tak przyjemnym wnętrzu :)
                W razie wątpliwości, że jestem osobą prywatną, zapraszam przyszłych sąsiadów w odwiedziny :)
                • Gość: wqdmwqm Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.centertel.pl 10.03.12, 14:19
                  hejterzy (a raczej zazdrośnicy, których nie stać na mieszkanie) i tropiciele spisków nadal będą pisać, że jesteś z Salwatora (nawet zważywszy starachowickie ip) :D

ps. też pracuję dla tego developera ;)
                  • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 10.03.12, 15:48
                    Rzeczywiście... Jak można być tak (zresztą oczywiście bezzasadnie) podejrzliwym? Chyba trudno niektórym zrozumieć, że nie każdy musi narzekać i jest naprawdę zadowolony, szczerze to wyrażając. Jak słusznie zauważyłaś/łeś :) obecnie jeszcze mieszkam i pracuję w Świętokrzyskiem. Serdecznie pozdrawiam "współpracownika" z Salwatora :)
                    • Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 18:00
                      rozumiem, że dla ciebie bardzo uczciwą praktyką jest podawanie cen bez ścian działowych, liczenie powierzchni pod wybudowanymi ścianami do ceny i oczywiście liczenie za ściany jak za woły. Chyba macie w świętokrzyskim troszkę inne podejście do wymogów stawianych deweloperom.
                      • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 10.03.12, 20:32
                        Nie... mnie też bardzo nie podobało się to, że trzeba było dopłacić za ściany, z tym, że ja podpisałam umowę na samym początku, a ceny za ścianki i gniazdka były wtedy niższe. Potem zdrożały, ale myślałam, że to Wasze standardy w krakowskim :)
                        • Gość: dziadek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 10.03.12, 20:47
                          Tu wcale nie chodzi o dopłacanie za ścianki... - nie ma co odwracać kota ogonem ;)
                          - rozliczanie 'zmian lokatorskich' (a tu większość ścian działowych to 'zmiany') to normalna sprawa.

Za to kazać ludziom płacić za powierzchnię pod ścianami (i to nie tylko podczas zakupu, ale dalej - przy późniejszych podatkach także) to już (wg. mnie oczywiście) nie jest uczciwe...
                          • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 10.03.12, 20:51
                            No cóż, mnie akurat chodzi o całe dopłacanie do ścianek, bo pierwszy raz w życiu się z tym spotykam, by mieszkanie dwupokojowe było sprzedawane jako jeden wielki pokój (z koniecznością dodania ściany)

Oczywiście, sprawa z tą powierzchnią pod ściankami też pewnie nie jest zbyt fair, na szczęście to nie jest aż tak wielka powierzchia.
                            • Gość: marek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 11.03.12, 11:19
                              Witam. Chodzi mi o merytoryczną dyskusję na temat inwestycji Mój dom a nie pisania pochwalnych hymnów na temat dewelopera. Tak więc wiemy już że sprawa ścianek i wszystkiego co z nimi związane nie jest zbyt korzystna dla kupującego i zwraca uwagę na zachowanie większej czujności w stosunku do dewelopera.
                              Zasięgnąłem języka u osób posiadających mieszkania w innej inwestycji SALWATORA czyli apartamenty wrzosowe i dowiedziałem się że mieli trochę problemów z usterkami po wprowadzeniu się do bloku. Chodziło o awarie prądu, zalanie garaży i afery ze zrywaniem umów przedwstępnych. A to co znalazłem na necie na temat garaży na forum mieszkańców:

"Moi Drodzy,
                              Na forum od jakiegoś czasu cicho (zakładam że to przez wakacje) ale jest to ciągle najlepszy sposób na wymianę informacji między nami. Tym bardziej że mamy teraz problem: przez ostatnie kilka dni mieliśmy ulewy, na skutek których wylała woda płynąca kanałem wzdłuż naszego apartamentowca. Zalane zostały szyby wind oraz garaż podziemny. To już nie są - nomen omen - przelewki; zalane auto nie nadaje się na nic innego, niż na złom. A stoi tam kilka niezłych pojazdów. Nic dziwnego że woda zalewa teren przy kratce ściekowej do której prowadzi kanał, rozwiązanie zastosowane przez Salwator jest straszną prowizorką, zapewne majster/architekt/inżynier któremu możemy za nie dziękować sam znalazł natchnienie wśród strumieni cieczy wysokoprocentowych.... Musimy "wpłynąć" na administratora żeby wykonał porządne odprowadzenie np. w postaci wkopanych rur betonowych (żeby nie szpeciły nam wyglądu okolicy) dzięki którym ostatni odcinek w drodze do kanału woda pokonywałaby już pod ziemią. Inwestycja taka zwróci się już po pierwszej większej ulewie.

Re: Potop w garażu i szybach windowych - ZEBRANIE WSPÓLNOTY

Rzeczywiście to już nie są przelewki. Należy szybko coś z tym zrobić. Zalane samochody to jedno. Następnie pojawi się grzyb na ścianach. Najlepiej byłoby zrobić spotkanie wspólnoty w tej sprawie. Uważam również że to Salwator powinien ponieść koszty przeróbki tego odpływu jako twórca takiej niedorzecznej sytuacji. Ciekawi mnie też kto z nadozoru budowlanego zezwolił na taką prowizorkę.

Re: Potop w garażu i szybach windowych - ZEBRANIE WSPÓLNOTY

obawiam się że grzyb już się pojawił. Tak czy inaczej należy się spotkać - proponujemy spotkanie w terminie 26 Sierpnia 2010 o godzinie 18. Termin jest oczywiście do ustalenia z resztą mieszkańców i przedstawicieli Salwatora.

Chciałbym abyśmy rozmawiali o konkretach i jeśli ktoś ma informacje istotne dla przyszłych mieszkańców niech pisze. Nie chce być tu czarnowidzem próbuje zorientować się w realnej sytuacji. I aby powiało optymizmem na pewno cena m2 proponowana przez SALWATOR jest jedną z najniższych w naszym mieście. Tylko teraz czy się z tego cieszyć. Może ktoś wie dlaczego SALWATOR nie jest członkiem Stowarzyszenie Budowniczych Domów i Mieszkań bo chyba większość deweloperów większych z Krakowa jest.

Pewnie i tak wyszedł pesymistyczny wpis za co entuzjastów przepraszam.
                              • Gość: marek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 11.03.12, 11:22
                                Mówienie o problemach zwiększa szanse na ich uniknięcie. Tak myślę.
                                • Gość: klient Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 12.03.12, 20:41
                                  Co do naszych doświadczeń z deweloperem, to uważamy że jego sposób określania powierzchni użytkowej nie jest uczciwy, co do ścianek działowych to żałujemy że im zleciliśmy, zrobiliśmy to ze wzg na instalacje , cena była wysoka a do tego wyliczona przez nich ilość jest większa niż w rzeczywistości a reklamacji nie przyjmują :), kolejna rzecz to szerokość miejsc postojowych - te standardowe podwójne są na szer. 4,7 m a po bokach ściany więc szerszym samochodem kierowca nie wysiądzie:) co do terminu przepisania własności to trwa to długo (blok stoi od czerwca a kredyt i opłaty za wynajem trzeba płacić ) generalnie moje wrażenie jest takie że mają świetnie wypracowany system wyciskania z klientów jak ktoś ładnie napisał w majestacie prawa oczywiście. Może ktoś powie że narzekam i że to nasza narodowa cecha, ale kombinowanie niestety jest chyba jeszcze powszechniejsze. A wydaje mi się, że podniesienie ceny za m2 o 100 zł czy 150 zł i wybudowanie tych ścianek działowych i nie kombinowanie byłoby uczciwsze a cena i tak byłaby atrakcyjna. pozdrawiam przyszłych sąsiadów!
                                  • Gość: klient Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 12.03.12, 20:44
                                    a co do negocjowania cen ktoś pytał to oczywiście trzeba wszystko negocjować tym bardziej mając świadomość że na opłacie za m2 się nie kończy.
                                  • Gość: szwagier Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 13.03.12, 20:22
                                    Mistrzostwem kombinowania "w majestacie prawa" jest zabieg Salwatora polegający na przedłożeniu klientom do podpisania Zobowiązania (się) do poniesienia (bliżej nieokreślonych, ale na pewno niebotycznych) kosztów przywrócenia lokalu do stanu sprzed wprowadzenia zmian lokatorskich (w tym usunięcia ścian działowych i wszelkich zmian/przesunięć przyłączy/instalacji, za które wcześniej sami wzięli pieniądze i to po bardzo zawyżonych cenach).

Proszę się nad tym zastanowić. Mieszkania są sprzedawane bez ścian działowych, więc w pewien sposób deweloper wymusza złożenie zlecenia wprowadzenia zmian w praktycznie każdym lokalu. Tu nadmieniam, że możliwość wprowadzania takich zmian pojawiła się dopiero po kilku miesiącach od podpisania umowy przedwstępnej i wtedy Klient dowiaduje się po raz pierwszy o wspomnianym Zobowiązaniu (nigdy zresztą nie słyszałem o podobnych praktykach u innych deweloperów).

Od tej pory przecież praktycznie bezsensowne są wszelkie zapisy o możliwości odstąpienia od umowy po kosztach Zadatku (np. jeżeli po końcowym obmiarze powierzchni będzie ona większa/mniejsza niż 10%, czy cokolwiek). Klient i tak jest już związany perspektywą poniesienia olbrzymich (nie wiadomo tylko jak bardzo) kosztów...

Pozostawiam to wszystkim przyszłym Klientom do samodzielnego przemyślenia. :-\
                                    • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 13.03.12, 22:03
                                      Zgadza się, choć z drugiej strony, chbya nikt nie zacznie budowy ścianek działowych dopóki nie będzie pewny, że nie chce się wycofać z zakupu? Ale faktycznie, jest parę sformułowań, jak to, budzących lekkie obawy, zwłaszcza, że chyba nikt inny nie ich nie stosuje.
                                      • Gość: szwagier Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 89.174.214.* 14.03.12, 08:22
                                        Zakładam, że nikt nie wpłaca kilkuset tysięcy na etapie "dziury w ziemi" nie chcąc kupić mieszkań. Natomiast to że ktoś chce się wycofać z zakupu może zależeć od tego jak deweloper wywiązuje się z umowy w trakcie trwania całej budowy (zgodnie z odpowiednimi zapisami - jak, np. przytoczony poniżej przykład). Narzucając niejako konieczność wprowadzania zmian, a później konieczność pokrycia kosztów ich usunięcia, przy ewentualnym rozwiązaniu umowy, deweloper w.g. mnie skutecznie wiąże ręce klienta.
                                        • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 14.03.12, 10:04
                                          To prawda, aczkolwiek można też wybudować ścianki, dodać gniazdka itp. własnym sumptem, nie zlecając tego deweloperowi. Może jest możliwość zlecenia budowy ścianek nieco później, kiedy już jest się pewnym, iż pozostanie się przy kupnie? Zauważyłam, że nawet później można zlecać deweloperowi zmiany w dotychczasowych ustaleniach (gniazdka, itp. ), ale odpłatnie. Ja tak niedawno zmieniłam gniazdka.
                                          • Gość: witek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.hewitt.com 14.03.12, 11:18
                                            a ile sobie liczą za zmianę gniazdka?
                                            • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 14.03.12, 11:22
                                              Konkretnie rzecz ujmując, przenosiłam gniazdko TV/RTV, zlecenie dałam kierownikowi budowy - rzekomo wtedy nie traci się gwarancji. Zapłaciłam 100 zł
                                          • Gość: szwagier Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 14.03.12, 17:55
                                            Oczywiscie mozna raz zaplacic deweloperowi za wybudowanie scianek [tych wliczonych w standard] i instalacji, a pozniej je rozebrac i przebudowac wlasnym sumptem.

Od razu widac, ze Pani nie z Salwatora, bo przeciez oni chca dobrze dla Klientow, a dla Pani kilkanascie tysiecy w ta, czy w tamta to pestka.
                                            • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 14.03.12, 18:07
                                              Przepraszam, obawiam się, że nie przeczytał Pan ze zrozumieniem mojego wipisu.
                                              • Gość: Salwatorianin Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 19.03.12, 17:09
                                                Witam. Mam nadzieje że przeczytałem ze zrozumieniem..:) Czyli jeśli przesunę gniazdka coś zmienię w kuchni czy łazience to tracę gwarancję. Przecież mieszkania mają być do dowolnej aranżacji.
    • Gość: dits Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 10.03.12, 19:28
      I tu się właśnie mylisz :D
    • Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 20:49
      kupujesz mieszkanie jak w ofercie, a sobie postawisz w środku twoja sprawa.
      • Gość: dziadek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 10.03.12, 21:18
        Jeśli się kupuje, nie wiem... przyczepy kempingowe - to faktycznie tak to zwykle jest - "kupujesz (...) jak w ofercie, a sobie postawisz w środku twoja sprawa".

Jeśli natomiast się płaci za budowę mieszkania, to już niekoniecznie (często zupełnie tak nie jest).

Trochę to chyba zależy zależy od poziomu kultury w kraju, a może raczej samego sprzedawcy... ;)
        • Gość: salwatorianin Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 20.03.12, 12:06
          Witam. Mam nadzieje że przeczytałem ze zrozumieniem..:) Czyli jeśli przesunę gniazdka coś zmienię w kuchni czy łazience to tracę gwarancję. Przecież mieszkania mają być do dowolnej aranżacji.
          • Gość: szwagier Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 20.03.12, 18:11
            Zupełnie nie o tym była mowa ;)

Myślę, że rękojmie stracisz tylko w odniesieniu do rzeczy, które zmodyfikujesz...
            • Gość: szwagier Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 20.03.12, 19:11
              (zmodyfikujesz na własną rękę po podpisaniu protokołu odbioru)
              • Gość: BG - gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 20.03.12, 23:35
                Witam serdecznie,
                jestem zainteresowany zakupem mieszkania w III etapie budowy. Byłem już na spotkaniu z Salwatorze. Czytając różne fora i wypowiedzi mam kilka pytań, na które chciałbym uzyskać kilka informacji.
                1. Kwestia własności. Słyszałem, że Salwator robi problemy i każe dopłacać. Czy w przypadku gdy nie wezmę żadnych prac dodatkowych itd to cena ostateczna sprzedaży się nie zmieni? Jak mi się zmieni powierzchnia to jest to dla mnie zrozumiał lub VAT, ale czy są może jakieś koszty, które mogą mnie zaskoczyć.
                2. terminowość etapów. Plan zakłada proponowane miesiące kolejnych rat. Z praktyki wynika, że są to bloki oddawane wcześniej. Czy deweloper robi problemy z ewentualnymi przesunięciami we wpłacie raty?
                3. Umowa - jest raczej prosta i zwięzła - ale czy jakiś jej element powinien budzić moje zastrzeżenia.
                4. Ile płacicie czynszu.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w uzyskaniu informacji na ten temat.

Pozdrawiam
                • Gość: o Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 22.03.12, 21:19
                  Chyba jest problem z własnością bo w pierwszym etapie nikt jeszcze nie ma przepisanej własności. Czas sobie płynie. Ciekawe do kiedy..
                  • Gość: przyszły niedoszły Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 23.03.12, 09:01
                    problem jest w tym, że wciąż nie ma pozwolenia na użytkowanie. dopóki nie załatwią sprawy w urzędach, nie da się załatwić ciągu dalszego.... blok gotowy od dobrych 8 miesięcy albo dłużej, my za kredyty płacimy, a mieszkania nie widac. Oczywiście można mieszkać bez pozwolenia jak niektórzy wciąż na "placu budowy"....
                    • Gość: o Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.multi-play.net.pl 23.03.12, 11:35
                      No właśnie ja już słyszę co najmniej od 3 miesięcy że wszystko już jest gotowe do odbioru, wszystkie papiery skompletowali a to ciągle nie następuje, o co chodzi? Mam nadzieje że nie wyniknie z tego jakaś afera.
                    • Gość: olo Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.12, 15:37
                      No własnie dziś tam byłem i widziałem, mieszkania niektóre wykończone, ludzie mieszkają, prania suszą się na balkonie.... a blok nie jest oddany do użytku? ...
                      • Gość: BG - gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 24.03.12, 19:44
                        Z tego co się pytałem, to podobno decyzja administracyjna o oddaniu do użytku jest już wydana i czekają na uprawomocnienie. A na stronie mają datę oddania do użytku 31 marca. Tylko to bez sensu, aby tak zwlekać.

A są jakieś inne problemy np. z ceną sprzedaży. Czy dorzucają coś niesprawiedliwie? (po za tym co zastrzega umowa)

a i czy miejsca postojowe - standardowe - są odpowiednio duże?
                        • Gość: SK Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 18:51
                          A czy jest może ktoś na forum, kto jest zainteresowany zakupem miejsca postojowego i jego zabudowaniem bramą ażurową? Chętnie bym zakupił miejsce obok :) najlepiej w III etapie, gdzie poziom -1 jest najwyżej. Ewentualnie czy jest ktoś kto chciałby zakupić takie miejsce na pół i zabudować bramą jako komórka?
                          • Gość: gal Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 28.03.12, 21:25
                            A da sie cos takiego zrobic? Nie znam sie na takich sprawach ale nie mozna chyba ot tak zamknac sobie miejsce postojowe..
                            • Gość: marian Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 31.03.12, 20:28
                              A czy coś wiadomo na temat oświetlenia wokół bloków? ... bo na razie panują egipskie ciemności ...
                              • Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 09.04.12, 14:45
                                Witam,
                                jak kupowałem mieszkanie to zapytałem o oświetlenie. Pracownicy działu sprzedaży dowiadywali się w dziale technicznym i u kierownika budowy jak wygląda ta kwestia. Zarówno kierownik, jak i goście z technicznego twierdzili, że oświetlenie zostanie zamontowane po zakończeniu budowy osiedla. Nie wiem skąd ta logika, ale tak niestety będzie. Oświetlenia możemy spodziewać się za jakieś półtorej roku.
                            • Gość: SK Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 31.03.12, 22:06
                              Ot tak sobie napewno nie można. Trzeba uzyskać zgodę większości tylko nie wiem czy całej wspólnoty czy tylko większości właścicieli miejsc postojowych.
                        • Gość: mieszk Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.171.* 06.04.12, 17:59
                          odnośnie miejsc parkingowych, jak zresztą było to pisane, są jedną wielką porażką...
                          samochód zaparkowany prawidłowo na standardowym miejscu w garażu podziemnym: od strony pasażera jest 10cm od ściany a od strony kierowcy 10 cm od linii.
                          Jeśli sąsiad będzie też parkował prawidłowo jest szansa że kierowca będzie miał 30 cm żeby wysiąść z auta(wliczam linię graniczną), może będziecie mieć szczęście i nikt miejsca obok nie kupi albo Wasz sąsiad będzie jeździł seicento:)
                          a oni to sprzedawali za 28 tys!
                          pozdrawiam
    • Gość: Kam Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 01.04.12, 15:29
      Witam, zastanawiam się co powiecie na temat wysokości czynszu ustalonego w 1etapie:
      -0,76 zł za 1m^2 pow użytkowej wraz z kom. lok. i miejscem postojowym z tytułu wynagrodzenia za zarządzanie
      -3,50 zł za 1m^2 pow użytkowej wraz z kom. lok. i miejscem postojowym z tytułu utrzymania nieruchomości
      -0,40 zł za 1m^2 pow użytkowej lokalu mieszk. z tytułu zaliczki na opłatę stałą c.o.
      -0,20 zł za 1m^2 pow użytkowej lokalu mieszk. z tytułu zaliczki na opłatę stałą c.w.u.
      -miesięczne zaliczki za co i wodę zostaną skalkulowane idealnie dla każdego lokalu miesz w oparciu o ceny ustalone przez dostawców poszczególn mediów
      -energia elektryczna wg zużycia.
      ceny brutto:)
      • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.starachowice.vectranet.pl 01.04.12, 15:31
        A jak to się przekłada na kwotę miesięczną od lokalu? Na razie te wyliczenia nic mi nie mówią. Z zasady, kiedy jest wspólnota a nie spółdzielnia, powinno wychodzić dużo taniej, np. o 100 zł. Ciekawe, jak nam wyjdą te opłaty comiesięczne?...
        • Gość: kam Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 01.04.12, 19:40
          dla mieszkania 55m^2 wychodzi: 55x(0.76+3.5+0.4+0.2)= 257.3zl dodatkowo miejsce postojowe 11.5m^2x(0.76+3.5)=48.99 co daje łącznie 306.29zł plus prąd.
          na razie budynek jest nowy ciekawe co będzie jak dojdzie nam fundusz remontowy.
    • Gość: P.T Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 15:12
      Witam,

Dołączam do grona sąsiadów...

Mam pytanie dotyczące Trasy łagiewnickiej i ul. 8 pułku... - wiem, że inwestycje są wstrzymane i póki co można o nich tylko pomarzyć jednak czy znajdują się gdzieś informacje na temat ewentualnych rozwiązań komunikacyjnych ?
      pętle MPK / tramwaje itp ?
      • Gość: SK Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 10:22
        Tramwaj nie jest przewidziany na tej trasie.
        • Gość: nick Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 10:52
          na trasie łagiewnickiej jest przewidziany, łączący Ruczaj z Kurdwanowem i Bieżanowem, ale chyba realizacji tego etapu nie dożyjemy.
          • Gość: kolejny etap Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.204.94.217.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.04.12, 14:08
            20 IV na stronie dewelopera pojawiła się informacja o sprzedaży mieszkań już IV etapu inwestycji Mój Dom. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Czy ktoś wie kiedy mają być rozpoczęte kolejne etapy tego osiedla? Ktoś widział plany z naniesionymi kolejnymi etapami? W materiałach dewelopera widać tylko IV etap, a układ drogi przy I i między I a II etapem wskazuje na to, że tam też coś ma się pojawić, napewno nie bez powodu zrobili drogę na łąkę :P Czy ktoś słyszał jakiekolwiek informacje na ten temat?
            • Gość: pomocny misio Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 21:45
              Gość portalu: kolejny etap napisał(a):

> 20 IV na stronie dewelopera pojawiła się informacja o sprzedaży mieszkań już IV
              > etapu inwestycji Mój Dom. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Czy ktoś wie k
              > iedy mają być rozpoczęte kolejne etapy tego osiedla? Ktoś widział plany z nanie
              > sionymi kolejnymi etapami? W materiałach dewelopera widać tylko IV etap, a ukła
              > d drogi przy I i między I a II etapem wskazuje na to, że tam też coś ma się poj
              > awić, napewno nie bez powodu zrobili drogę na łąkę :P Czy ktoś słyszał jakiekol
              > wiek informacje na ten temat?

kolego IV etap to ten mini bloczek od strony Obozowej za blokiem nr. 3, natomiast też mnie ciekawi co będzie na południe od tych budynków, spory kawał terenu bez opracowanego planu zagospodarowania
              planowanie.um.krakow.pl/bpp/ na tej stronie widać, że inwestycja Salwatora i sąsiednie są jakby na "wyspie" bez planu, więc tam może powstać dokładnie wszystko

pytanie kto jest właścicielem działek i co planuje zrobić, teren jak wiecie jest bagnisty (szuwary)
              • Gość: BG - gość Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 23.04.12, 23:33
                IV etap to ten mały bloczek. Raczej kiepska lokalizacja, gdyż będzie tam ciemno - słońce zasłonią pozostałe etapy.
                Co do terenu przy inwestycji to na razie nie mają tam nic budować. Planu zagospodarowania terenu nie ma, ale w Polsce to standard, kiedy to kilka lat temu wszystkie straciły ważność.

Skoro nie ma tam planu, ani nic w planach na razie to zapewne przez najbliższe 3-4 lata tam nic nie powstanie. Ponadto oby nie powstało coś wysokiego, co zasłoniłoby okna w budynkach.

• Gość: kolejny etap Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.21.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.04.12, 15:00
                Teren przed III etapem pewnie też należy do salwatora, tam trzymają formy do odlewania betonu a niedawno wyrównali część prawie do strumyka. Na południe od inwestycji nie wiem czyj jest teren ale na tym kawałku przed III etapem założe się, że to Salwator postawi kolejny blok.
            • Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 28.04.12, 12:27
              Witam,
              IV etap faktycznie będzie budowany, co dla mieszkańców etapu II (czyli również dla mnie) nie jest dobrą informacją. Blok jest już prawie gotowy, media podłączone, ale drogi nie będzie, bo najpierw trzeba wykonać poziom "O" etapu IV. Tak więc mieszkań do adaptacji, póki co, nie dostaniemy. A na pewno nie będzie to w czerwcu/lipcu, kiedy to budowa etapu II będzie zakończona.
              Co do działek od południowej strony osiedla - właścicieli jest dwóch: Salwator i spółdzielnia, która obecnie buduje blok "Elka", w sąsiedztwie Obozowej. Ta łąka zostanie zabudowana - nie łudźmy się. Pocieszające jest to, że jeszcze trochę poczekamy na kolejnych sąsiadów. Aby móc rozpocząć budowę trzeba uzyskać pozwolenie, aby uzyskać pozwolenie, należy uzyskać WZ. Zarówno Salwator, jak i spółdzielnia WZ jeszcze nie mają. Do momentu powstania kolejnych bloków zostało nam jeszcze kilka lat ;-)
              • Gość: SK Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 11:05
                Ale o jaką drogę chodzi? Co ma droga do etapu IV z etapem II wspólnego? Przecież jak się domyślam droga dojazdowa do etapu IV będzie tu gdzie jest aktualnie czyli od strony obozowej przed III etapem. Nie bardzo rozumie w czym przeszkadza ten IV etap w odbiorze II etapu. I co się zmieni w drodze dojazdowej po wybudowaniu etapu "0"? Jak będą budować resztę to droga będzie w innym miejscu?
                • Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 23:43
                  Chodzi o drogę/chodnik do klatek schodowych etapu II. Nie wybudują drogi, zanim nie wykonają stanu "0" IV etapu, ponieważ trzeba wykopać dół pod fundamenty i garaż podziemny. Droga do klatek schodowych etapu II będzie stała na drodze koparek itp., poza tym przykopaniu takich dziur ziemia zawsze się osuwa. Konkluzja: najpierw wykopią dół, wybudują garaż, wykonają stan "0" IV etapu, a dopiero potem wybudują drogę/chodnik do etapu II. O ile istnieje opcja, że oddadzą nam mieszkania do adaptacji bez drogi (choć wątpię), to na pewno opóźni to przekazanie do użytkowania. Blok będzie stał gotowy, mieszkań nie będzie, a my nic z tym nie zrobimy, bo umowy podpisywane są z Salwatorem z datą odbioru grudzień 2012.
                  • Gość: misio wiedzący Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.centertel.pl 30.04.12, 17:34
                    Gość portalu: Tomi napisał(a):

> Blok będzie stał gotowy, mieszkań nie będzie, a my nic z tym
                    > nie zrobimy, bo umowy podpisywane są z Salwatorem z datą odbioru grudzień 2012
                    > .

ale po co mnożyć problemy skoro spokojnie można dojechać do klatek od strony wschodniej, wokoło etapu I, myślę, że nie będzie problemu z oddaniem mieszkań do adaptacji w czerwcu/lipcu - wszystko jest do potwierdzenia w Salwatorze albo u kierownika budowy (który będzie wiedział najwięcej na ten temat)
                    • Gość: Tomi Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 20:57
                      Rozmawiałem z pracownikami Salwatora. Powiedzieli, że nie mogą potwierdzić informacji, że mieszkania będą przekazywane do adaptacji po zakończeniu budowy budynku. Zarząd jeszcze nie podjął decyzji w tej kwestii.
                      Miejmy nadzieję, że wszystko będzie ok.
                      • Gość: etap 1 mieszk Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 15.05.12, 23:19
                        Czy już ktoś z etapu 1 podpisywał już akt notarialny?
                        Jaki jest koszt? Czy jakieś podejrzane, niekorzystne zapisy ktoś wykrył?
                        • Gość: aaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 18.05.12, 21:44
                          cz ktoś zapoznał się z załącznikiem dotyczącym warunków powołania Zarządcy Nieruchomości?
                          a może znacie treść "Sposobu prowadzenia ewidencji pozaksięgowej kosztów Wspólnoty Mieszkaniowej"
                          Pierwszy dokument rewelacja! Na drugi wciąż czekam...
                        • Gość: mieszkaniec Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.12, 07:10
                          Ja podpisywałem ponoć jako pierwszy. Dostałem wcześniej na maila umowę i po jej zapoznaniu nie znalazłem nic co by było nie w porządku. Miło zaskoczyło mnie to że gwarantują stałe opłaty do końca 2013 r. Niestety kosztowało mnie to troszkę załatwiania bowiem kancelaria notarialna z którą współpracował Salwator wołała 4200 zł. Interweniowałem w tej sprawie bezpośrednio u Prezesa bo początkowo mówiono mi że nie ma opcji zmiany ale formalnie nie ma przepisu który mówi że nie ma możliwości zmiany/wyboru i koniec końcem akt został podpisany w kancelarii przy ul. Wenecja i kosztował 1379 zł + koszty ksiąg i wypis 260 zł za mieszkanie 97 m2. Jedyny minus to to że nie podpisałem jeszcze aktu na miejsce parkingowe bo nie ma jeszcze ksiąg wieczystych. Liczę że i tu będzie bez większych problemów
                          • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 22.05.12, 09:26
                            Witam,

byłabym bardzo wdzięczna za podanie namiaru na tego tańszego notariusza, mój adres mailowy: joannaka@gazeta.pl
                            Ja będę niebawem podpisywać. Czy akt, który Pan podpisywał dotyczył ul. Obozowej 118? Ja otrzymałam informację od dewelopera, że inna kancelaria notarialna nie wchodzi w grę..
                            • Gość: abc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.205.6.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.12, 19:42
                              przy cenie po korekcie czyli w granicach 1200-1500zł za mieszkanie 95m2 nie ma sensu szukać innego notariusza, więcej z tym będzie kłopotów niż korzyści
                              • Gość: joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.kielce.vectranet.pl 22.05.12, 19:56
                                O ile dobrze zrozumiałam wpis "mieszkańca" :

"Niestety kosztowało mnie to troszkę załatwiania bowiem kancelaria notarialna z którą współpracował Salwator wołała 4200 zł. Interweniowałem w tej sprawie bezpośrednio u Prezesa bo początkowo mówiono mi że nie ma opcji zmiany ale formalnie nie ma przepisu który mówi że nie ma możliwości zmiany/wyboru i koniec końcem akt został podpisany w kancelarii przy ul. Wenecja i kosztował 1379 zł + koszty ksiąg i wypis 260 zł za mieszkanie 97 m2. "

właśnie zmienił notariusza z tego, proponowanego przez Salwator za 4200 zł, na tego tańszego... Ja właśnie pytam o namiar na tego tańszego notariusza, widać, naprawdę tanio udało się podpisać akt.
                                • Gość: PW Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 10:53
                                  Za przeproszenie to chyba jakaś ściema. Maksymalna taksa notarialna dla transakcji do 1 mln PLN to: ok 1100 + 0,4% od kwoty transakcji pomniejszonej o 60000.

Biorąc pod uwagę ceny Salwatora notariusz za 97m mieszkanie nie powinien skasować więcej niż 2800 PLN.

Mogę się jednak mylić, więc proszę o korektę osoby lepiej zaznajomione w temacie.
                                  • Gość: abc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 23.05.12, 14:04
                                    Przecież Salwator współpracuje z notariuszem właśnie na ul.Wenecja więc o jakiej zmianie mówice? Z góry mamy przyznany 40% upust właśnie u tego notariusza a właściwie u Pani notariusz.
                                    • Gość: dzudzu Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.205.115.249.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.05.12, 22:47
                                      zakupiłem mieszkanie w II etapie mam pytanie do mieszkanców z I etapu czy Salwator przy odbiorze kazał wam dopłacic do mieszkania wskaźnik inflafcji ?
                                      • Gość: kam Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.171.* 24.05.12, 17:59
                                        Pierwsze słyszę.. wskaźnik inflacji czyli po prostu droższe mieszkania??
                                    • Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 24.05.12, 14:34
                                      my zapłaciliśmy w tym tygodniu u P. notariusz na ul. Wenecja za mieszkanie 76 metrów 2632,00 brutto ( akt jakieś 1300+vat, wypis z księgi, założenie nowej, coś tam do urzędu skarbowego i 7 odpisów - 5 idzie na użytek sądu, salwatora, US i kogoś tam jeszcze, 2 wzieliśmy dla siebie)
                          • Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 27.05.12, 22:42
                            Co do kancelarii to nie wątpię że jest wspaniała tak jak wszystkie firmy zameldowane pod adresem bratysławska 1a, czyli nasz developer, zarządca i notariusz jak widać wszystko zostaje w rodzinie poniżej linki.
                            www.zumi.pl/2410075,Radcowie_Prawni_Agnieszka_Szczesny_Ligeza_i_Leszek_Ligeza_S.C.,Krakow,firma.html
                            www.krs-online.com.pl/lbh-nieruchomosci-sp-z-o-o-krs-280500.html
                            • Gość: mila Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 27.05.12, 22:51
                              Moim zdaniem umowa jest bardzo korzystnie sformuowana oczywiście jeśli chodzi o interesy developera, nie wspominając o zarządzie który na pewno będzie bardzo trudno zmienić i to dopiero w 2015 można próbować, o pełnomocnictwach nieodwołalnych które im dajemy zarówno na prowadzenie mediów jak i na procedowanie administracyjne na działkach sąsiednich, o wszelakich służebnościach wzdłuż i wszerz, tylko jakoś nie mogę się doszukać służebności dla nas jeśli chodzi o działki drogowe które są ich własnością a przez które musimy dojeżdżać do ul. Obozowej z której to mamy zjazd do naszych bloków???!!!! Czyżby ktoś o tym zapomniał????
                            • Gość: abc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 16:16
                              Jeśli wszystkie czynności związane z zakupem i obsługą nieruchomości są w przyzwoitych cenach rynkowych to nie powinniśmy mieć nic przeciwko temu aby pieniądze zostawały w ich rodzinie. Uważam, że ceny notariusza są ok więc nie mam nic przeciwko aby to właśnie ta kancelaria obsługiwała nasz zakup, a prawo do wyboru notariusza każdy z nas ma tylko wiąże się to z dodatkowym zamieszaniem. Co do obsługi nieruchomości jeśli ceny są rynkowe i firma się wywiązuje z obowiązków to dlaczego mamy szukać innej? Mamy czas na ocenę do 2015 i jeśli coś będzie nie tak to jest oczywistym, że wspólnoto w pierwszym możliwym momencie zmieni administratora.
                              • Gość: mieszk Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.171.* 29.05.12, 18:04
                                [CYT: prawo do wyboru notariusza każdy z nas ma tylko wiąże się to z dodatkowym zamieszaniem]
                                niestety my w umowie przedwstępnej mamy zapisane że Sprzedający decyduje o kancelarii notarialnej...
                                A co do zarządcy.. ceny stałe do 2013- szkoda tylko że nie są to niskie ceny.. (mam porównanie do innych krakowskich osiedli)
                                a jeśli Nasz Wspaniały Deweloper jest taki wspaniały to czemu na osiedlu Mozarta mają z Nim(myślę o ich córce- spółce zarządzającej) takie problemy...
                                Obyśmy się tylko- My Wszyscy Pesymiści- spodziewający się problemów z Zarządcą i Salwatorem, mylili.
                                Pozdrawiam Przyszłych Sąsiadów:)
                                • Gość: michał Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.connectic.pl 01.06.12, 16:45
                                  Witam przyszłych lokatorów budynku nr II.
                                  Mam pytanie: czy ktoś oprócz mnie otrzymał informację, że developer nie będzie przekazywał mieszkań do adaptacji przed oddaniem do użytkowania? Chyba wszyscy krakowscy developerzy zezwalają mieszkańcom remontować mieszkania po to, aby po otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie w swoich mieszkaniach móc mieszkać, a nie dopiero wtedy remontować.
                                  Proszę o informację. Może jakaś wspólna petycja ich złamie?
                                  • Gość: nikita Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ghnet.pl 02.06.12, 10:15
                                    Ja w połowie maja pisałam do Salwatora i otrzymałam informacje, że termin oddania mieszkań w celach adaptacyjnych może być wcześniejszy niż ten określony w umowie. Ale póki co nie ma na razie żadnej konkretnej daty ustalonej przez zarząd.
                                • Gość: AAA Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.ip.netia.com.pl 04.06.12, 14:24
                                  Witam
                                  Też przymierzam się do podpisania Aktu, ale mam jedno pytanie do mieszkańców:
                                  A całym Akcie, regulaminie itp, nie ma nigdzie mowy o ewentualnym zmianie Zarządcy, wpis o zarzadzaniu do 2015 roku bez wzgledu na wszystko!!! jest bardzo niekorzystny. pytanie czy mozna ten zapis zmienić i wpisac tam choćby cień szansy np. " w razie drastycznych naruszeń obowiązków zarządcy..."??? Czy może reguluje to Ustawa?. Tak poza tym to wszedzie sa powpisywane nasze obowiązki /mieszkańców/ a nigdzie nie ma obowiazków zarzadcy../ terminowe placenie rachunków mpec, sprzątanie, bieżaca naprawa, itp..../
                                  • Gość: mieszk Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.171.* 06.06.12, 10:48
                                    A czy ktoś jeszcze zauważył że nie mamy służebności dojazdu do bloków od strony południowej? to jest wjazdu od strony garaży?
                                    • Gość: SK Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.12, 16:02
                                      Muszę to jeszcze sprawdzić ale wydaje mi się, że nasz prawnik przy podpisywaniu umowy przedwstępnej zwrócił na to uwagę i służebność została wpisana - narazie tylko w umowie prrzedwstępnej potwierdzonej aktem notarialnym.
                                      • Gość: dociekliwy Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 19:50
                                        Gość portalu: SK napisał(a):

> Muszę to jeszcze sprawdzić ale wydaje mi się, że nasz prawnik przy podpisywaniu
                                        > umowy przedwstępnej zwrócił na to uwagę i służebność została wpisana - narazie
                                        > tylko w umowie prrzedwstępnej potwierdzonej aktem notarialnym.

droga dojazdowa jest od strony południowej (czyli łączki)

mnie ciekawią następujące kwestie:
                                        - czy droga dojazdowa do bloków zostanie podłączona do sąsiadującej od wschodu inwestycji, co stworzy "przelotówkę" z ul. Zbrojarzy do ul. Obozowej? - takie rozwiązanie jest zdecydowanie niekorzystne
                                        - ktoś wyżej napisał, że w akcie notarialnym zawarto klauzulę o tym, że Salwator ma być pełnomocnikiem mieszkańców w sprawie kolejnych inwestycji realizowanych w sąsiedztwie - oznacza to, że np. jeśli ktoś wymyśli budowę marketu czy jakichś zasłaniających światło bloków od strony południowej (a działka ta podobno należy do Salwatora) nie będzie możliwości blokowania takiej inwestycji
                                        - także poruszona przez was kwestia monopolu na zarządzanie nieruchomością oraz np dostawę internetu czy tv (oferuje je jakaś firma "uduś" zamiast konkurujących ze sobą renomowanych dostawców)
                                        - czy całość terenu inwestycji będzie ogrodzona? jeśli nie to dlaczego? nie jestem zwolennikiem grodzenia jako takiego, ale jeśli miasto wybuduje w okolicy kilkaset mieszkań dla tzw. socjali jak to ma w planach to okolica może się zrobić nieciekawa
                                        - na jakim etapie jest spór Salwatora z miastem o kawałeczek terenu osiedla od strony zachodniej, który ma iść pod nowo budowaną ulicę II Pułku Ułanów
                                        • Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.31.83.109.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.12, 20:51
                                          -niestety droga zostanie połączona z inwestycjami od strony wschodniej, podobno mają ustanowioną służebność przejazdu drogą pod naszymi blokami, do ul.Obozowej :(
                                          -niestety Salwator ma pełnomocnictwo w sprawach inwestycji na sąsiadujących działkach, które między innymi są jego własnością
                                          -monopol na zarządzanie oraz dostawy usług przez wybrane firmy niestety bardzo często jest stosowaną praktyką developerów - u nas również :(
                                          -ogrodzenia nigdy nie było w planie więc go nie będzie
                  • Gość: Gosc Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.147.45.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.12, 10:14
                    ale jak maja budowac etap IV skoro dzwig zabrali ?

cos to marnie widze
      • Gość: Tomek Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 15:26
        Witaj,

Kupiłeś mieszkanie w tym najmniejszym budynku?
        • Gość: tata Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.telnet.krakow.pl 08.11.14, 12:47
          Witam,

Ja kupiłem we wcześniejszym etapie, nie w tym malym budyneczku.
    • Gość: Etap 1 Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 15.06.12, 21:55
      Witam,
      co sądzicie o zalaniu garażu na poziomu -2 w etapie 1 Mój Dom Obozowa?
      Czy macie informacje co deweloper ma zamiar z tym faktem zrobić? Bo rozumiem że powinien się tym zająć. Czy powinniśmy zgłosić sprawę na piśmie żeby deweloper odpowiedział co ma zamiar z tym faktem zrobić?
      Czy ktoś pytał dlaczego wentylacja w garażach nie działa?
      Troche się martwimy nawet jeśli ktoś nie ma miejsca postojowego na -2 to ewentualny wilgoć/pleśn/grzyb może zaszkodzić nam wszystkim...
      • joannaka Koniecznie nie można dopuścić do GRZYBA!!! 16.06.12, 09:19
        Witam, szczerze mówiąc dotychczas nie myślałam o tym, nawet tego nie widziałam, nie schodziłam tam (nie wykupiłam żadnego miejsca postojowego). Ale rzeczywiście, jeśli panuje tam stęchlizna i brak jest dobrej wentylacji, to może to zaszkodzić całemu blokowi.
        Proponuję by każdy z nas skierował w tej sprawie zapytanie do dewelopera.
        Ja w takim napiszę mail do zarządcy (adresy kontaktowe, jakie otrzymałam w dokumentacji: e.wozniak@lbhnieruchomosci.com.pl lub: j.waskiewicz@lbhnieruchomosci.com.pl ) i proponuję, by każdy z nas też skontaktował się z zarzadcą lub deweloperem, i potem śledźmy, jak sprawa zostanie rozwiązana. Ja mieszkam poza Krakowem, więc sprawdzanie stanu faktycznego będzie dla mnie utrudnione. W razie czego bardzo proszę o kontakt, musimy koniecznie załatwić tę sprawę, doprowadzić do porządku, bo to może zaszkodzić całemu budynkowi a walka z grzybem bywa bardzo kosztowna i często trzeba kuć mury, a grzyb atakuje zdrowie mieszkańców. (mój adres mailowy: joannaka@gazeta.pl)
        • ponczek30 Wysokie FV od LBH 17.06.12, 19:14
          Drodzy sąsiedzi I etapu,
          dostaliśmy trzy bardzo wysokie faktury od LBH. Czy ktoś z Was weryfikował ich zasadność?
          • joannaka Re: Wysokie FV od LBH 17.06.12, 19:41
            Tak, ja próbowałam, otrzymałam wyjaśnienie, że np. woda jest tak droga, bo była utrata ciepła (wody) w rurach, gdyż wiele mieszkań jeszcze nie było zamieszkałych i nie korzystało z wody. Jakoś nie mogę tego nadal zrozumieć, gdyż płaci się od zużycia na swoim liczniku. Musze to jeszcze raz przeliczyć, ale generalnie te comiesięczne płatności są NAPRAWDĘ ZA DUŻE... Do tego jakieś około 60 zł za prąd w częściach wspólnych(!) Czyżbyśmy płacili za oświetlenie połowy Podgórza??? Ponadto, w styczniu b.r. ukończyłam remont a przez całe pół roku i tak musiałam płacić za kontener po kilkadziesiąt złotych...
            Proponuję, byśmy się jakoś zorganizowali i obniżyli te opłaty.
            • ponczek30 Re: Wysokie FV od LBH 17.06.12, 21:56
              Tłumaczenie LBH, że mało mieszkańców i stąd te koszty jest troche niedorzeczne. Uważam, że nie można tego tematu zostawić. Ja osobiście pofatyguję się do LBH celem wyjaśnienia. Najlepiej byłoby, żeby wszyscy mieszkańcy również zainterweniowali w tej sprawie.
              • joannaka Re: Wysokie FV od LBH 18.06.12, 08:32
                Zgadza się, to bardzo ważne, bądźmy w kontakcie.
            • Gość: ala Re: Wysokie FV od LBH IP: *.play-internet.pl 19.06.12, 21:06
              ja myślę, że problematyczne jest też to, że zapalając światło na swoim piętrze świeci się cały pion i to dośc długo. przeważnie wszyscy korzystają z windy więc skuteczne byłyby fotokomorki ewentualnie włączniki na każdym pietrze.
              LBH na razi powiedziało nam, ze jak będzie wspólnota to można taką uchwałę przegłosować. I ja podejrzewam, że ze wszystkim tak będzie a do czasu jakiegoś zebrania pewnie upłynie trochę czasu.

Dodatkowo, mąż zauważył że robotnicy korzystają z naszego prądu i chyba wody do mycia chociażby kół w samochodach wyjeżdżających z budowy. Jakbyście widzieli takie rzeczy róbcie zdjęcia bo LBH chce mieć dowody.
      • Gość: aaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: 149.156.171.* 18.06.12, 15:52
        Co Wy na to żeby zacząć korzystać z forum
        krakow-moj-dom.mojeosiedle.pl/
        Będziemy mogli wtedy mówić o swoich problemach we własnym kręgu, planować działania nie uprzedzając drugiej strony o Naszych działaniach:) (chyba że ONI są wśród nas:))))
        ale tak na serio to rzeczywiście prąd wspólny ponad 50 zł za miesiąc to troche dużo...
        I tu apel do wszystkich korzystających np. z garażów... światło włączane włącznikiem bezpośrednio nad miejscami postojowym nie gaśnie samo- trzeba je wyłączyć, podobnie jak rozdzielnia obok windy, może nie jest to duża oszczędność ale nie sądzę żeby były tam zainstalowane energooszczędne żarówki:))
        Pozdrawiam i do zobaczenia na Obozowej:)
        • joannaka Re: Salwator Obozowa w Krakowie 18.06.12, 17:35
          Pomysł nowego linka całkiem fajny, aczkolwiek, czy zasady korzystania z forum są tam jakieś inne? Czy komuś udało się dowiedzieć, dlaczego wspólny prąd jest tak drogi?? Czy można to jeszcze teraz zmniejszyć/skorygować i czy będzie mniejszy na przyszłość?
          • Gość: Ania Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.aster.pl 18.06.12, 21:49
            myślę że trzeba pytać administrację...
          • Gość: aaaaaaaaa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 23:58
            zasady na forum są o tyle inne, że trzeba się zarejestrować.
            na forum przynajmniej wszystkie poruszane wątki zostaną podzielone i przekazywanie informacji będzie czytelniejsze i łatwiesze do odnajdywania.
            Wątek zawyżonego rachunku za prąd w części wspólne proponuję rówież przenieść na forum krakow-moj-dom.mojeosiedle.pl/
        • Gość: aa Re: Salwator Obozowa w Krakowie IP: *.play-internet.pl 18.06.12, 17:37
          Korzystanie z forum osiedlowego znacznie ułatwi nam poruszanie się po tematach i uporządkuje wszystkie wątki. Jestem za

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka