Gość: McDrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 15:56 lepszy taki plac o wątpliwej urodzie niż parking Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamala "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.10, 16:05 Bardzo przyjemnie, a z iluminacja Pałacu sztuki - poprostu świetnie! Super sprawa i na reszcie koniec remontu;) Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra 03.06.10, 16:33 na zdjeciach wyglada niezle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek pijaczyny z "Arkona" i wszystko już jasne... IP: *.chello.pl 06.06.10, 12:58 kiedy ***** wreszcie wyślą tych matołów na śmietnik historii PRL ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.home.aster.pl 03.06.10, 16:35 Zastanawiam się, gdzie byli ci wszyscy przeciwnicy nowego wystroju Placu wcześniej... Przecież to tym, że przebudowa będzie wiedzieli chyba wszyscy. Jakoś nie słyszałem, żeby wykładowcy, czy studenci szacownych uczelni kształcących wszelkiej maści architektów, magistrów sztuki, historyków sztuki, których setki co roku opuszcza ich mury, zorganizowali się, próbowali zrobić coś więcej niż krytykować? Dlaczego znów budzą się po fakcie? Za chwilę okaże się na przykład, że będzie krytykowany potorek stawiany przy ul. Szlak zaraz przy Politechnice. A czy komukolwiek przyszło do głowy, żeby w ramach obowiązujących przepisów wpłynąć na jego architektów czy wykonawców? Takich przykładów można znaleźć więcej. Widzę dwie możliwości. Albo w naszym grajdole ci wszyscy wielcy archiktekci są tak ze sobą powiązani w towarzyskich układach, że nie wypada kolegom wkładać kija w szprychy, albo im to po prostu po gombrowiczowsku "zwisa dorodnym kalafiorem". Nie wiem co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 22:21 Co to jest potorek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: 77.236.0.* 03.06.10, 16:36 Opinia Bohdana Lisowskiego?? Przecież z niego taki architekt jak z koziej dupy trąbka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik borewicz Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: 77.236.0.* 03.06.10, 19:55 "i to jest właśnie panie ferdku z koziej dupy trąba" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 16:45 a ktos wie moze o jakich godzinach beda te pokazy fontann w soboty i w niedziele? bo bym poszla z dzieckiem? jak nie bedzie lalo oczywiscie.. malej by sie na pewno spodobalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łał plac jest wypasiony na maxa IP: 217.116.104.* 03.06.10, 17:19 czepiacie sie staruchy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.chello.pl 03.06.10, 17:23 Byłem na inauguracji fontanny, ciekawa. Mała uwaga, nagłośnienie powinno być bliżej. Nie głośniej a bliżej. Pokaz światło, woda,dźwięk dużo traci przez zbyt oddalone głośniki. Woda siłą rzeczy zagłusza muzykę. Ale ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Sam plac też przyjemny, ławki super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.ghnet.pl 03.06.10, 17:34 myślę, że te fontannę należy traktować z przymrużeniem oka. z poczuciem humoru. jest to kicz, ale zabawny i na pewnym poziomie technologicznym. osobiście chętnie będę chodził na Szczepański trochę się pośmiać. rozum mówi - nie, ale w żyłach szybciej krąży krew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.med.nyu.edu 03.06.10, 20:04 swietny komentarz - podpisuje sie obiema rekami; rozume mowi nie - ale woda ma to do siebie ze przyciaga ludzi do siebie; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adritt "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.10, 18:11 fajny plac, ładna iluminacja Pałacu Sztuki, ciekawa fontanna, nie róbmy z Krakowa skansenu, bardzo pozytywnie odbieram tą przebudowę;) Odpowiedz Link Zgłoś
glam1 Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra 03.06.10, 18:19 W jakich godzinach mozna ten "pokaz multimedialny" zobaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koriat Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 19:14 adritt, naprawdę sądzisz, że ten betonowy małż jest ciekawy? wiem, de gustibus non disputandum est, ale ja nie mogę na to spokojnie patrzeć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blip Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.n4u.abpl.pl 03.06.10, 18:45 Powiatową to mamy gazetę w Krakowie. Oni krytykują wszystko co tylko nowego się pojawi.Wtajemniczeni wiedzą dlaczego. Następne do krytyki będą przebudowana Długa,Powstańców,itd.,itd. Wstyd panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... 03.06.10, 18:54 wygląda na niezłego gniota!!!!! Jakaś pomyłka ..... k////a, kto na to zezwolił ..... bo autora już znam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberumvotum "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: 62.233.211.* 03.06.10, 19:26 tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach Pałacu tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach Pałacu tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach Pałacu tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach Pałacu tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach Pałacu tak się szczęśliwie złożyło, że przedwczoraj z mojej bibliotecznej półki wyciągnąłem dziełko z roku 1911... ma temat Plant Krakowskich i ich "modernizacji" spisanych przez Pana Franciszka Kleina... Lektura wielce pouczająca - "ujemne przykłady" (architektoniczne) opisujaca i te zauważone bez "ujemności wszelakiej" ukazujace... w spacerze dokładnym, okolice ówczesnego placu Św. Szczepana są pominięte...niewielką wzmianką w podpisie "rotograwiórowej" fotografii: "Przykład ujemny" Planty i plac Szczepański. Skok do lat naszych - aż wstyd powtarzać to pisanie o UJEMNYM PRZYŁADZIE! a jednak trzeba. Choć jak powiada Najprzedniejszy Plastyk Grodu Kraka - Pan Jacek Stokłosa - "kolor ...da się przemakować"... Myślę ze to patrzac na dach Pałacu Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych jest do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraqs Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 22:25 Chłopie, czy z Tobą wszystko w porządku?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 19:35 Chwalenie się, że 'starą zniszczoną kostkę wymieniona na nową" - to kompromitacja. Kraków traci charakter, w centrum coraz więcej atrap udających, że są starsze niż są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik borewicz sliczna jest na nowa fontanna !!! wreszcie zrobili IP: 77.236.0.* 03.06.10, 19:53 jakas duza fontanne i na poziomie !!! powinno powstac jeszcze z 5 takich porzadnych duzych, ktorymi mozna by bylo sie pochwalic no i przywrocic na rynek fontanne zina a nie to nowe paskudztwo co ma tam powstac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: sliczna jest na nowa fontanna !!! wreszcie zr IP: 62.233.182.* 03.06.10, 20:27 i to jest właśnie nasz p.....y prezydent, d...k jeden, s......n. Miasto za chwilę znowu zaleje, a on k...a sobie przyjemności otwiera, życzę Ci s.......nie żeby Ci to Twoje KSW i całe Zabłocie zalało...bo ciężkie łapówki żeś za to wziął. Tak jak za zbudowanie tramwaju na Golikówkę, bo żeś dostał od przyszłych developerów, tylko mam nadzieję, nikt tam nie będzie budował...Majchrowski jakbym Cię tylko dopadł h..u jeden, niech Ci ta kładka zardzewieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: sliczna jest na nowa fontanna !!! wreszcie zr IP: 195.205.97.* 03.06.10, 20:37 Ty jesteś Krakus? Do tej pory spotykałem tu ludzi na poziomie, którzy potrafią w dyskusji używać argumentów merytorycznych nie emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: sliczna jest na nowa fontanna !!! wreszcie zr 03.06.10, 21:27 Jaki tam z niego Krakus ! Toż to burak mazowiecki ( niby z W-wy), który nie dostał posady (a startował w castingu ) portiera w KSW. Stąd jego złość. Bo chamstwo ma we krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyskie Re: sliczna jest na nowa fontanna !!! wreszcie zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 22:29 Och, ty złamasie jeden! Wytrzeźwiejże w końcu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realpolitik "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.chello.pl 03.06.10, 20:38 Wolę taki plac od wieloletniej bezproduktywnej gadaniny o placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NY Panie Bohdanie Lisowski IP: *.multi-play.net.pl 03.06.10, 21:05 Kim pan jest? Może by pan się pochwalił wszystkim co pan pięknego i wyjątkowego stworzył? Ile pan zdobył nagród? Niech pan powie krakowianom nad czym, co jest pańskiego projektu, mają się pochylić i zachwycać. Bo wie pan co. Sztuka jest piękna dlatego, że jedna rzecz podoba się jednym, a nie podoba innym. Picasso też nie podoba się wszystkim. A pańskie oceny, do których oczywiście ma pan prawo, niech pan zachowa dla siebie. Przyszłość bowiem pokaże czy plac bedzie się ludziom podobać czy nie. Chyb, że krzyczy pan tak głośno bo jest sfrustrowany faktem, że nikt pana nie zna i nic wyjątkowego pan nie stworzył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 21:09 Dzisiaj byłam, oglądałam, naprawdę nie jest tak źle. Fontanna bardzo przyjemna, na pewno w czasie upałów będzie często odwiedzanym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.chello.pl 03.06.10, 21:26 To wybiurcza jest powiatowa gazetka 3 kategori. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexander "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: 77.236.0.* 03.06.10, 22:25 Chyba Redaktorstwo dłuuuugo szukało tych, co im się nie podoba. Widziałem otwarcie, słysząłem, co mówili ludzie obok mnie - IM SIE PODOBAŁO! Takiego palcu chcieli - rozrywki, spokoju i - jesli nawet - to kiczu. Popatrzcie na to forum - więcej jest wypowiedzi za, niż przeciw. Ale właśnie na tym polega styl krakowskiego dodatku - narzucić swój styl, swój pogląd i sposób widzenia świata. innej mozliwości nie ma. Właśnie moja żona powiedziała, że strasznie frustrujące byłoby mieszkanie w mieście, które wyglądałoby jak z marzeń redaktorów z GW... Sporo ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawczyni Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: 77.236.0.* 07.06.10, 00:20 A przepraszam. Szanowna małżonka pańska czego znawczynią jest, że taka rącza w ocenianiu placyku jest? Smutne to czasy gdy każdy konsument kiczu powszedniego chce być ekspierdem od wszystkiego i wyrączać chce ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Kowalski "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.proxy.aol.com 04.06.10, 00:40 Ale obciach.I to wsrod takich perelek krakowskiej secesji (oczywiscie jezeli stoi sie tylem do budynku bylej KWMO).Taka Barcelona dla ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: 77.236.0.* 04.06.10, 00:46 jak już musicie cytować wypowiedz z forum to oczywiście musicie wybrac zawsze tę najgłupszą. szkoda, że słowa na "k" nie zacytowaliście, które znajdowało się w dalszym ciagu tej bełkotliwej pozbawionej choćby jednej autentycznej myśli lub argumentu "wypowiedzi" a skoro wam się tak ta brednia spodobała to może napiszecie - który to powiat ma taki powiatowy plac? a skoro ten plac jest po prostu powiatowy (bez nazwy własnej) to z tego wynika, że prawie w każdym powiecie powinien taki być i jeszcze na drugie moje pytanie odpowiedzcie, "eksperci" - czy przed renowacją plac był ładniejszy, lepszy, bardziej funkcjonalny, bardziej krakowski i wojewódzki, mniej powiatowy? jaki był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasa "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.10, 09:04 wspaniale, należy docenic wysiłek osób, które chca coś pożytecznego zrobic dla Krakowa. Bardzo mi się podoba. Gratulacje/ a nawiasem na ul. Szczepańskiej urodziłam się/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trix "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.06.10, 09:11 Troche mnie zaskoczylo, ze Glowny Architekt Miasta komentuje Plac Szczepanski jakby byla to dla niego niespodzianka. Czy nikt sie go nie pytal o zdanie zanim sie zaczela przebudowa? Nie widzial planow? W swej naiwnosci myslalam, ze po to to stanowisko jest, aby uzgadniac architektoniczny rozwoj miasta czyli przedsiewziecia na skale duzego placu w obrebie Plant. Hmmmm..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli kra IP: *.securepod.com 04.06.10, 09:14 No i tu właśnie pies pogrzebany - Przyzwyczaimy się. Postawili Galerię Krakowską z której odpadły szyby - już się przyzwycziliśmy że od roku wygląda jak hala sortowni paczek w Płaszowie. Zrobili sobie na Małym Rynku ponury żart z niepełnosprawnych i publiczną toaletę przypominającą fontannę - przyzwyczailiśmy się. Nad Wisłą stworzono największą kuwetę w mieście i basen w smołowanej barce zaraz koło Hiltona przypominającego więzienie stanowe - co robić, przyzwyczaimy się. Zalało nas - też się przyzwycziliśmy, zaraz nas znowu zaleje w promocji. Nauczyliśmy się akceptować badziewie a nawet cieszyć się z niego. Niedługo jak nam Magistrat nasra na wycieraczkę, to niektórzy stwierdzą "Fajna ta kupa, twarda, w sumie mogłaby być na rzadko, więc nie jest źle". I taki będziemy mieć postęp w Krakowe: zasrany, ale ważne, że postęp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd żenada architektów IP: 82.177.125.* 04.06.10, 09:28 Popieram wypowiedź "Marcina". Tak, przyzwyczaimy się do wszystkiego, szkoda tylko, że tyle zmian jest na gorsze.Plac tu nie jest dobrym przykładem, bo parking i betonowe donice to była zenada - gorzej, że nie zapewniono żadnego alternatywnego parkingu. Może także warto zastanowić się nad jednym: jak dobrze widać na przykładach architektonicznych eksperymentów w zabytkowym Krakowie nasze czasy nie stworzyły alternatywnej estetyki - godnej, by elegancko wpisać się w historyczne konteksty. Nasze czasy to kompletny brak pomysłu plus chiński kicz masowej produkcji: granity, stal, szkło zbrojone oraz odlewy rzeźb klasy gipsowych krasnoludów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila "Mamy powiatowy plac". Szczepański dzieli krako... IP: *.cyf-kr.edu.pl 07.06.10, 08:41 Byłam wczoraj. Plac OK, bardzo ładna fontanna i super plac zabaw dla maluchów. Wreszcie widać piękne fasady Starego Teatru i Pałacu Sztuki. Jest miejsce na kramy dla imprez do tej pory organizowanych na Rynku. Ławki zawijasy na obrzeżach placu, a nie na środku jak sugerowała fotografia w Gazecie i wcale nie przytłaczają. Ogólnie wyrósł nam jeden z najładniejszych Placów w Krakowie. A Wyborcza jak zwykle się czepia ... Pozdrowienia, Lila Odpowiedz Link Zgłoś