Gość: wwww IP: *.eltar.com.pl 16.07.10, 09:19 kamienica na zdjeciu skrzyzowanie dietla i stradom - mieszkalem tam, niezla jazda hehe, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mi_ma Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: *.xdsl.centertel.pl 16.07.10, 09:36 Czy Urzad Skarbowy sprawdzi z wyprzedzeniem czy taki to a taki wlasciciel kamienicy w centrum rzeczywiscie jest zbyt biedny aby sfinansowac samemu remont wlasnej nieruchomosci? Czynsze w tej okolicy chyba nie naleza do bardzo niskich wiec troche trudno mi uwierzyc w te biedote kamienicznikow krakowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonidas Publiczne pieniędze na prywatne biznesy??? IP: *.multi-play.net.pl 16.07.10, 09:42 Chore. Wystarczy zobaczyć w innych miastach w Europie, Paryż, Londyn, jak właściciela kamienicy nie stać na remont, to ją sprzedaje, nikogo to nie obchodzi! Właścicieli w Krakowie nie stać? Terefere, ile zarabiają na czynszach i wynajmie dla firm?? Jakim prawem finansowanie ma być bezzwrotne?! To są nasze pieniądze, mnie domu nikt nie finansuje. Z publicznych pieniędzy mogą być finansowane zabytki, które są ogólnie dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
cbk-kbc Re: Publiczne pieniędze na prywatne biznesy??? 17.07.10, 18:05 Po dwakroć tak. Ewentualnie zwrotna pożyczka, przez pierwsze dwa lata bez odsetek (warunek wykonany remont) koniecznie z wpisem na hipotekę. Życzliwie i uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 09:43 Za granicą właściciel zabytkowego budynku, szczególnie w centrum, jest zobowiązany do utrzymania go w należytym stanie - tak, aby nie straszył. Jak go nie stać, to MUSI sprzedać kamienicę komuś, kto ma na tyle pieniędzy, aby kamienicę taką utrzymać (jak nie ma chętnego, kupuje ją skarb państwa). A u nas jak zwykle wszystko na głowie... Teraz będziemy robić remonty w tych kamienicach a właściciele bedą sprzedawać je potem z odpowiednim okładem... Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Za granica 16.07.10, 11:53 Nie bylo blisko 70-letnej ekspoaatacji mieszkan prywatnych za, za przeproszeniem, psi penis. Wlasciciele kamienic wciaz borykaja sie z lokatorami z kwaterunku, a ze miasto nie ma lokali socjalnych zyja sobie biedaczki nieplacacy czynszow na 100 metrach kwadratowych w centrum. Potem sie dziwic ze kamienice niszczeja. > Za granicą właściciel zabytkowego budynku, szczególnie w centrum, > jest zobowiązany do utrzymania go w należytym stanie - tak, aby nie > straszył. Jak go nie stać, to MUSI sprzedać kamienicę Lepiej niech panstwo znow odbierze i niech samo utrzymuje. Chyba nie pamietacie jak sie Krakow sypal za komuny. Jedynym sposobem na normalnosc jest normalne prawo, tak zeby oplacalo sie remontowac kamienice i wynajmowac lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: *.multi-play.net.pl 16.07.10, 09:48 To ja tez poproszę komitet o remont mojego mieszkania w bloku w N-Hucie. Kiedy mogę oczekiwać POzytywnej odpowiedzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morwitan Na zdjęciu IP: *.146.194.243.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.07.10, 09:49 To nie jest ulica Stradom, tylko Stradomska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajk Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.10, 10:11 Nie wiem dlaczego na hasło prywatny własciciel -wszyscy sobie wyobrazają osobnika który jest władcą i może robic co chce. (dysponować i zarządzać) Zwykle nie jest tak prosto. Jestem właścicielką, tylko naprawdę to wspólwłaścicielką we wspólnocie mieszkaniowej 45 własicieli mieszkań +gmina Kamienica niestety zabytkowa. Gmina ma kilka mieszkań socjalnych i lokale uzytkowe. czynsz z lokali uzytkowych to ok 60 000 MIESIĘCZNIE Ico się dzieje z tą kasą? oczywiście idzie do budżtu gminy- a przypinam,że kamienica jest PRYWATNA- włascicielem jest wspólnota mieszkaniowa. Tych lokali oczywiście od gminy nie mozna odkupić... bo w centrum miasta i dobre zyski. A kamnica się rozpada- remont fasady to ok 4 mlionów złotych (słownie-cztery miliony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: 77.236.0.* 16.07.10, 10:11 Dlaczego komuś chaupe wyremontują za nasze pieniądze?! Chore Chore państwo! Nie lepiej to sprzedać? Albo zburzyć i odsprzedać działkę jakiemuś inwestorowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przewodnik Trakt królewski jest w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 10:20 W Krakowie mamy Drogę Królewską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: *.multi-play.net.pl 16.07.10, 10:22 >kamienica na zdjeciu skrzyzowanie dietla i stradom - mieszkalem tam, >niezla jazda hehe, dokładnie, byłem tam kiedyś u znajomego. widok od wewnątrz robi niesamowite wrażenie. mieszka duzo studentów (studentek) ale powiem szczerze, że po zmroku bał bym się przejśc po tych klatkach schodowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: 82.41.223.* 17.07.10, 00:51 Boze, to ta straszaca od lat kamienica nie jest pustostanem? nie wiedzialem, ze mozna w czyms takim mieszkac. ale w Polsce wszystko jest przeciez mozliwe. Polak potrafi, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joolka Mniej zabytkowych kamienic będzie straszyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 11:39 to i tak nic nie zmienia w sytuacji gdy nie można ustalić kto jest właścicielem kamienicy - tak, w Krakowie jest to możliwe - i zarządcą jest gmina. wtedy kamienica się sypie i nikogo to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs wszyscy się wkurzacie że za "wasze" będzie remont IP: *.soda.krakow.pl 16.07.10, 12:08 niech mi państwo odda za 45 lat komuny niewynajmowania za kasę mieszkań, w prywatnej kamienicy, po cenach rynkowych. Wtedy odnowię z własnych. A teraz tylko widzę pieniaczy finansujących państwo - no bo z "waszych" ma być odnawiane. G...no z waszych, to włąściciele lokali płacą wielkie podatki za wynajem, od nieruchomości itp. Więc to z ich pieniędzy a nie z "waszych" ochłapów za czynszówki w nowej hucie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: wszyscy się wkurzacie że za "wasze" będzie re IP: 77.236.0.* 16.07.10, 12:56 w takich ruderach nikt nie mieszka buehehe ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlad Re: wszyscy się wkurzacie że za "wasze" będzie re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 13:08 Żyją ludzie w tej narożnej kamienicy a ile czynszu za wynajem powierzchni handlowej na Stradomskiej i Dietla bierze się w łaapę to nawet pojęcia skarbówka nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sSijMNie ani grosza! IP: 67.159.45.* 16.07.10, 13:08 nie powinni dostać ani grosza - jak ich nie stać na odnowę to niech sprzedadzą kamienice publiczna forsę lepiej byłoby przeznaczyć na prawdziwe zabytki albo domy dla powodzian Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: ani grosza! 16.07.10, 13:57 Takis madry? Jak cie nie stac na wymiane parkietu czy odmalowanie mieszkania to miasto powinno cie zmusic do sprzedazy? Wlasciciele odziedziczyli ruiny od panstwa. Moze i mogliby sprzedac, jakby nie mieli lokatorow z kwaterunku, bo uzeranie sie z panstwem czy miastem nie nalezy do przyjemnosci. Tylko potem bedzie placz i zgrzytanie zebow, ze w centrum nie ma mieszkancow (bo zgadnij kto kupi?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sSijMNie Re: ani grosza! IP: 67.159.45.* 16.07.10, 15:19 garnek_z_neolitu napisał: > Takis madry? Jak cie nie stac na wymiane parkietu czy odmalowanie mieszkania to > miasto powinno cie zmusic do sprzedazy? a czy ja wyciągam rękę po pieniądze podatników na wymianę parkietu albo malowanie? mam kasę to robię, nie mam to biorę pożyczkę i też robię - tak to działa w normalnym świecie sprawa śmierdzi na kilometr: remontować kamienicznikom fasady za publiczne pieniądze - a co to nie ma pilniejszych potrzeb? Kraków to nie tylko kamienice w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd remontowane są zabytki IP: 82.177.125.* 16.07.10, 16:32 jak twój parkiet będzie zabytkowy i ogólnie dostępny to mozesz sie starać o dofinansowanie jego remontu - no problem. Remontowane są obiekty zabytkowe tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: remontowane są zabytki IP: 82.41.223.* 17.07.10, 00:58 latwo, ale to Ty masz, wybacz, problemy ze zrozumieniem. sprawa jest, co tu duzo mowic, dosc kontrowersyjna. kamienice to zabytki, jednak nie ogolnodostepne, bo prywatne. sa domofony - wyobraz to sobie - w tych kamienicach i ja, jako turysta chcacy te zabytki zwiedzic, nie mam tam wstepu. moge co najwyzej sobie fasade poogladac. ta jest dostepna dla wszystkich, tu zgoda. i jest w tym spory problem, ze wyglada ona jak wyglada. zazwyczaj tragicznie. jak tak dalej pojdzie, Krakow bedzie sypiacy sie Lwow przypominac. i nie ma tu prostych rozwiazan. na pewno nie powinno sie kamienicznikow zostawiac samym sobie, bo koszta remontu sa ogromne. a fasady to estetyka i sama tkanka miasta. jednak finansowanie (bezzwrotne!) z budzetu panstwowej instytucji jest jakims rozwiazaniem, ale nie idealnym. na Zachodzie, jak slusznie pisza przedmowcy, jednak inny model funkcjonuje. i nie ma tam takiego syfu - nigdzie - jak u nas. tak potwornie zniszczonych kamienic takze w Pradze, Bratyslawie czy Budapeszcie nie uswiadczysz, wiec prosze mi tu nie wciskac kitu o komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: ani grosza! 16.07.10, 16:52 Nie wiem czy wyciagasz czy nie. Ale ty piszesz ze jak nie wyremontuja to maja sprzedac. Czyli na tej samej zasadzie jak ty nie odnowisz od czasu do czasu mieszkania to tez powiniennes sprzedac. A jesli mowa o publicznych pieniadzach to nie rozumiem o co ci chodzi. Pieniadze publiczne sa do dyspozycji panstwa i panstwo sobie decyduje komu 'da'. Taki system sobie wybraliscie i twoje 'ani grosza' brzmi troche smiesznie - panstwo zdecyduje to z ciebie zedrze, da gornikom, kamienicznikom, zagranicznym inwestorom itd. Ty nie masz nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: ani grosza! IP: 77.236.0.* 16.07.10, 22:29 Można było by tak gadać w kółko ale to demokracja i to chyba panstwo jest dla ludzi niz ludzie dla panstwa, wiec zawsze można strajkować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Re: wszyscy się wkurzacie że za "wasze" będzie re IP: *.chello.pl 17.07.10, 13:27 Ciulu jeden, powinni ci wpisać pieniądze uzyskane KZK do hipoteki, dopiero wtedy bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr Przeczytajcie to i mi odpowiedzcie mi !! serio!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 10:36 To ja poświęce swój cały wolny czas na pukanie do wszystkich mieszkań w tych kamienicach - bo skoro te kamienice to ZABYTKI remontowane z PUBLICZNYCH PIENIĘDZYto dlaczego nie miałbym sobie ich zwiedzać? Ja rozumiem że np. na Wawelu nie zostanę wpuszczony w każde miejce - ale chcę wiedzieć dlaczego Ci kosmicznie majętni ludzie (majątki chodziażby [przynajmniej w postaci tych kamienic - mieliby dostać BEZZWROTNE?!kolosalne DAROWANEPieniądze na ich remont! Każda kamienica po takim remoncie będzie warta pół raza więcej! Dlaczego nie zostanie to rozwiązane na zasadzie państwowego PRZYMUSOWEGO kredytu na preferencyjnych warunkach? Dlaczego publiczne, tak wielkie pieniądze (600 kamienic!) zostaną przeznaczone na PSEUDOZABYTKI których włacicielami PRYWATNE OSOBY? Jestem zbulwersowany i się na to nie godzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd czytam i odpowiedam IP: 82.177.125.* 19.07.10, 16:03 nic nie rozumiesz! Oczywiście, by właściciel mógł starać się o dotację, kamienica musi byś wpisana do rejestru zabytków - a nie każda stuletnia kamienica w takim rejestrze jest. Zapewne nie wiesz, ale tak jest, że każdy remont w takim obiekcie wymaga uzyskania odpowiedniej zgody i przygotowania stosownej dokumentacji oraz musi być prowadzony w odpowiedni sposób i pod nadzorem, co znacznie podnosi jego koszta. Większość zabytkowych obiektów - a moze nawet wszystkie - w okresie PRL były zasiedlane na zasadzie szczególnego trybu najmu i najemcy płacili właścicielowi grosze (np. kwota najmu kawalerki na Starym Mieście była równowartością dwóch paczek papierosów). Na skutek tej polityki wiekszość obiektów znalazła się na granicy tzw. śmierci technicznej. Może i nominalnie mają dużą wartość ale do kupowania ich już mało kto się kwapi - z powodów jw. To, że wszyscy właścicle kamienic są kosmicznie bogaci jest stwierdzeniem kosmicznie komicznym, najwyraźniej mit kułaka został przez komunę mocno w głowę wpojony!A poza wszystkim innym, opieka nad zabytkami jest zadaniem państwa, podobnie jak parę innych istotnych dla kraju spraw. Remont zabytkowej fasady (to głównie na ten cel mają być przyznawane dotacje SKOZKu) to przynajmniej kwota od 50 do 100 tys. (bardzo kosztowne są rusztowania i opłaty za zajęcie chodnika, jak również organizacja tzw. placu budowy - doprowadzenie wody, wywóz gruz itd - wystarczy porównać np. z remontem elewacji domku na własnej działce, gdzie za te rzeczy się nie płaci). Sugestie o zwiedzaniu mieszkań są trochę śmieszne, bo prywatnych lokali nikt nikomu z publicznych środków remontować nie będzie. SKOZK od lat kieruje się zasadą 1:1 czyli finansuje dokładnie połowę kwoty remontu. W tym przypadku możebyć inaczej w uzasadnionych przypadkach. To, ze w zasobach jest 600 kamienic nic nie znaczy: po pierwsze część z nich jest wyremontowana, część należy do właścicieli, którzy mają wystarczajace środki na ich utrzymanie i remonty, ale za to jest wiele, których właściciele - miejmy nadzieję - poczują sie zachęceni, by podjąć starania o wpis do rejestru. Natomiast faktycznie dotacje te powinny być przyznawane na ratowanie obiektów w złym stanie, których właścicieli realnie nie stać na remonty a nie na finansowanie remontów obiektów, przynoszących krociowe zyski jak np. kamienice w Rynku czy przy Drodze Królewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś