Gość: AsiaDzieniałkowska Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwicie.. IP: *.opera-mini.net 10.08.10, 22:03 / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drk Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: 81.219.144.* 10.08.10, 22:10 co do już istniejących pasów - zauważcie, że ani na Grodzkiej, ani na Kopernika samochody nie parkują po tej stronie, gdzie jest kontrapas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibić Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.cityconnect.pl 10.08.10, 22:16 niech mi ktoś odpowie na takie pytanie: dlaczego na świeżo odremontowanej ulicy Długiej nie ma pasa dla rowerów??? a są dwa pasy do parkowania! nie można było zrobić jednego pasa do parkowania i jednego dla rowerów? miasta na całym świecie wywalają z centrów auta i wprowadzają rowery, dlaczego Kraków robi odwrotnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nAGA Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 22:24 Majchrowski wskakuj na rower i zap... do roboty !!! moze wkoncu przekonasz sie jak sie jezdzi po miesice na rowerze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.08.10, 07:46 Majchrowski stary dziadek z korupcji razem z Starowiczem myśli tylko o luksusie swojego życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: 91.196.215.* 10.08.10, 22:53 Bo ulica jest po prostu za wąska. Może i miasta wywalają samochody poza centrum, ale nie zapominaj o mieszkańcach. Oni też mają prawo zaparkować pod domem swój samochód. Potem nic dziwnego, że centrum pustoszeje skoro na każdym kroku utrudnia się życie jego mieszkańcom. Po remoncie długiej zostało na niej już i tak tyle miejsc do parkowania, że zastanawiam się po co zostawili na niej parkomaty. Poza mieszkańcami już nikt i tak nie zaparkuje a i dla nich braknie miejsc. W zasadzie taki układ jak zafundował projektant miałby sens tylko jeżeli strefa B zostałaby rozszerzona aż do Alei. Inna kwestia, że kretyńskich rozwiązań na "nowej" Długiej nie brakuje. Na przykład słup trakcyjny na środku przejścia dla pieszych. A wystarczyłoby przesunąć go o dwa metry i po zintegrowaniu z latarnią zastąpić nim starą rozsypującą się betonową latarnię, która stoi w tuż obok i nie przeszkadza pieszym. Inny przykład to słupy trakcyjne stojące na środku chodnika zwężonego przez zatoczki parkingowe. Zatoczki zrobione w miejscach gdzie ulica jest wąska i ich brak tam gdzie jest szeroka. W efekcie przy zatoczkach szerokość chodnika ledwo mieści się w granicach rozsądku, a tam gdzie ich nie chodnik ma ponad 4 metry szerokości. Do tego słupki i łańcuchy przez które będą musieli skakać zarówno dostawcy z towarem, jak i piesi chcący przejść na drugą stronę ulicy przy jednoczesnej likwidacji części przejść dla pieszych. Cała nadzieja w złomiarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibić Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.cityconnect.pl 10.08.10, 23:54 jeśli chodzi o parkowanie aut przez mieszkańców Długiej - nie wydaje mi się, że mają prawo parkować auto tuż przy domu - mogą używać parkingów nieopodal. fakt, jest ich mało, mam nadzieję, że będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.chello.pl 11.08.10, 06:46 "mają prawo zaparkować pod domem swój samochód" Proszę o informację z czego to prawo wynika (jakiś przepis?). Mieszkaniec to ma prawo zaparkować na SWOIM (prawo własności) terenie, a nie na publicznym, tylko dlatego, że obok ma mieszkanie (kupił mieszkanie, a nie miejsce do parkowania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: 80.68.239.* 11.08.10, 07:47 a co powiesz na urzędy, które za nasze pieniądze i na terenie miasta, a więc naszym wspólnym tworzą bezpłatne parkingi dla pracowników, żeby mieli gdzie zaparkować i było tuż pod pracą, a petenci nie mogą z tego parkingu skorzystać ? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi 11.08.10, 09:33 Gość portalu: Ktos napisał(a): > Bo ulica jest po prostu za wąska. Może i miasta wywalają samochody poza centrum > , ale nie zapominaj o mieszkańcach. Oni też mają prawo zaparkować pod domem swój samochód. W Tokio nie wolno kupić auta, jeśli nie ma się zagwarantowanego miejsca parkowania! I nikt nie mówi, że mieszkaniec MUSI pod własnym domem parkować. Dodatkowo na świecie buduje się parkingi POD ISTNIEJĄCYMI już DOMAMI - w Paryżu to standard, że pod kamienicami z XVII i XVIII wieku powstają garaże, oczywiście bez wyburzania budynków! U nas się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 12:08 W Paryżu nie dostanie się pozwolenia na budowę, jeżeli w budynku nie ma przewidzianego parkingu podziemnego z odpowiednią ilością miejsc parkingowych. A u nas buduje się wiele budynków w centrum, ale o parkingach się praktycznie zapomina. Obawiam się, że te ostatnie akcje z wyrzucaniem aut z centrum i strefami zamieszkani mają z tym coś wspólnego - sprytni inwestorzy chcą zapewnić miejsca parkingowe swoim klientom w przestrzeni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi 11.08.10, 12:38 Nie snuj idiotycznych domysłów bo cię głowa rozboli... Gdzie na Szerokiej lub Pl. Wolnica masz inwestorów z nowymi mieszkaniówkami?! Odnośnie miejsc parkingowych w nowych budynkach to od kilku lat na zach. Europy i w cywilizowanych miastach USA się je OGRANICZA, bez tego nie dostanie się np certyfikatu LEED etc. W ten sposób kreuje się politykę przestrzenną miasta (ograniczanie strat przestrzeni na parkingi i drogi) oraz politykę transportową (brak korków, czystsze powietrze, cisza, więcej mieszkańców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 12:53 urbanizm napisał: > Nie snuj idiotycznych domysłów bo cię głowa rozboli... Skoro Cię to tak zabolało, to widocznie moje domysły nie są aż tak idiotyczne. :-) > Gdzie na Szerokiej lub Pl. Wolnica masz inwestorów z nowymi > mieszkaniówkami?! Tak nie zastanawiając się wiele, to w ostatnimi czasy: kamienica na rogu Pl. Wolnica i Bocheńskiej, zaraz obok nowy budynek przy Bocheńskiej i budynek na rogu Pl. Wolnica, Mostowej i Bonifraterskiej (z tego co pamiętam, to ma tam być hotel). Nie wiem jak w USA, ale w Paryżu miejsc parkingowych się NIE OGRANICZA i ich odpowiednia do ilości mieszkań ilość jest warunkiem KONIECZNYM do uzyskania pozwolenia na budowę. Mowa oczywiście o parkingach podziemnych, które w żaden sposób nie powodują strat w przestrzeni miasta. Tyle, ich koszty są duże i w Polsce inwestorzy wolą zamiast tego "załatwić" strefę zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr u nas parking ma być za darmo IP: 62.233.175.* 11.08.10, 13:11 to nas od nich różni. a jak nei ma gdzie parkować to zostaje chodnik i trawniki. służby miejskie są przecież wyrozumiałe Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi 11.08.10, 12:29 co za bzdura! na jakiej podstawie każdy mieszkaniec Starego Miasta ma mieć prawo do parkowania pod swoim oknem? Mieszkasz na Starym Mieście, albo na Kazimierzu? - Parkuj na obrzeżach miasta. W centrum miasta dla pieszych rowerów i komunikacji zbiorowej. Więcej na ten temat: odnosniedo.blox.pl/2010/08/Parkowanie-pod-oknem.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: 91.196.215.* 11.08.10, 19:36 To się nie dziwcie, że centrum miasta się wyludnia i robi się martwą dzielnicą. Jeżeli się na każdym kroku mieszkańcom życie utrudnia to nie ma się co dziwić że się wyprowadzają. Stare Miasto, Centrum, Kazimierz staną się dzielnicami hosteli i knajp, dzielnicami bez przyszłości bo nawet handel stad się wyniesie w ślad za ich mieszkańcami. Zostaną może drogie, markowe sklepy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka2003 Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi 11.08.10, 13:02 To i ja dorzuce do ogrodka... Jak robiono kontrapas na ul. Smolensk i czesc miejsc do parkowania miala zniknac, to mieszkancy tej ulicy blokowali inwestycje argumentujac oczywiscie, iz braknie dla nich miejsca do parkowania. Otoz w tej chwili, z powodu remontu na ulicy Smolensk ruch jest ograniczony, co powoduje ze glownie rano na niej widac samochody zaparkowane przez mieszkancow. Jest ich tyle ze mozna by spokojnie polowe miejsc parkingowych JESZCZE dodatkowo usunac bez uszczerbku dla mieszkancow. Wniosek: Nie tak latwo jest ocenic ile miejsca potrzebuja mieszkancy i z tego powodu argument ten do mnie nie trafia. Mieszkancy Dlugiej wiec rowniez mnie nie przekonuja i mysle ze parkowanie po obu stronach ulicy to bzdura. Wniosek2: Miasto jawnie wspiera ruch samochodowy a jednoczesnie utrudnia rozwoj sensownej struktury drog rowerowych, powodujac przy okazji marnotrawienie pieniedzy w procesie decyzyjnym i wykonawczym. Wniosek3: Dajcie sobie luzu z tym kontrapasem. Rower ma to do siebie, ze przejechac nim da sie prawie wszedzie nie szkodzac nikomu, zaparkowac tez da sie go prawie wszedzie, wiec nie sadze zeby rowerzysci tak bardzo ucierpieli z powodu braku kontrapasow. Po prostu beda jezdzic pod prad, co powinno uswiadomic balwanom z UM ze malowanie kreski wzdluz jezdni to po prostu strata kasy. Kontrapas na Smolensk oprocz tego ze kierowcy na mnie nie trabia nie daje mi zadnego poczucia bezpieczenstwa bo jest notorycznie ignorowany przez kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi 11.08.10, 13:23 Bardzo mądre wnioski, szczególnie jeśli mowa o wniosku 3. Malowanie kontrapasów w centrum miasta, gdzie obowiązuje strefa zamieszkania jest zbytkiem. Naprawdę rowerami można się swobodnie przebijać ulicami w centrum i jest całkiem bezpiecznie. Owszem należy oznakować ulicę by za taki przejazd nie groził mi mandat, ale to jest jedyny problem zaistniałej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bix Re: Majchrowski nie jezdzi rowerem - co sie dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 09:12 No jak nie ma pasa dla rowerów jak jest pas dla rowerów przecież! Piękny, długi łączący dwa często uczęszczane przez rowerzystów miejsca! Można nim przejechać malowniczą trasę od z Helclów do torów tramwajowych przy Alejach. Moim zdaniem jest to idealny kontynuator krakowskiej tradycji budowania dróg rowerowych tak żeby były zupełnie nieprzydatne. Nie ma com rowerzyści są w Krakowie rozpieszczani jak diabli. Poza tym popieram kolegę Ktosia z kilku wpisów poniżej - nowa długa wygląda tak jakby zaprojektował ją ktoś w pijackim amoku.... Odpowiedz Link Zgłoś
pastor i dobrze, że nie jeździ 11.08.10, 12:13 rowerem na bulwar, do pracy tramwajem lub autobusem. Nie dla spoconych pach i korków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: i dobrze, że nie jeździ 11.08.10, 12:40 Oczywiście nie dla korków! Precz z samochodami! Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: i dobrze, że nie jeździ 11.08.10, 20:24 Jak wy jeździcie, że tak się pocicie. Wyczynowo, czy co? Ja jestem czasem bardzie spocona po jeździe autobusem niż rowerkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodora Tak głupiego pomysłu nikt się nie spodziewał IP: 195.150.70.* 10.08.10, 22:55 podobnie jak Hiszpańskiej Inkwizycji. Kogo oni trzymają w tym zarządzie MORDU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Ignorant Re: Tak głupiego pomysłu nikt się nie spodziewał IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 08:27 Ha,ha,ha a co MORD ma do pasów dla rowerzystów według ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik borewicz przestancie budowac w koncu te cholerne drogi IP: 77.236.0.* 10.08.10, 22:56 rowerowe !!! zajmuja tylko miejsca parkingowe a i tak rowerkami mniej osob jezdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank chciałbym zobaczyć tych rowerzystów IP: 91.208.150.* 11.08.10, 07:41 zimą jak się przesiadają do ciepłych samochodów - konsekwentnym trzeba być panowie- nieważne że zima czy deszcz- wyłudziliście ścieżkę za kilka milionów złotych to teraz jeździc i nie dyskutować! Odpowiedz Link Zgłoś
g1a21 Re: chciałbym zobaczyć tych rowerzystów 11.08.10, 13:27 Zima, nie zima, deszcz nie deszcz na rowerze jest zazwyczaj lepiej i szybciej niż samochodem. Niestety miasto nie jest łaskawe wspierać rowerzystów i miejska wypożyczalnia rowerów w zimie jest nie czynna, ale i tak dużo ludzi śmiga rowerkami cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopypasta Przestańcie wreszcie budować te cholerne IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 11.08.10, 10:02 chodniki! Zajmują tylko miejsca parkingowe, a i tak na piechotę mniej osób chodzi! Przestańcie wreszcie budować te cholerne tory tramwajowe i przystanki autobusowe! Zajmują tylko miejsca parkingowe, a i tak na komunikacją miejską mniej osób jeździ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopypasta Re: nawet nie wiesz jaką prawdę napisałeś IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 11.08.10, 16:14 Skoro tak, to proponuję pójść na całość: wywalamy całkiem komunikację publiczną, zrywamy tory, chodniki i wszystko co nie służy komunikacji samochodowej, a następnie przerabiamy wszystko na parkingi. Będzie super. Każdy będzie mógł na luzaku zaparkować sobie. A jak ktoś nie ma samochodu, to niech sp...a. Zgadza się? Fajna wizja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik IP: *.n4u.abpl.pl 10.08.10, 23:01 Bo buraki nigdy nie zrezygnują z autka. W końcu dość się już najeździli furmankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sadie Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik IP: *.zetosa.krakow.pl 11.08.10, 06:05 Zapomnial jak rodzinna wies wyglada... tam toz dopiero cyklistow pełno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakauer Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.chello.pl 10.08.10, 23:01 Opodatkować rowery - wprowadzić rejestracje i obowiązkowe ubezpieczenia OC dla rowerzystów ! Precz z dyktaturą dwóch kółek i dwóch pedałów ! Precz z brakiem opodatkowania rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bix Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 09:40 A co? Rowerzyści podatków nie płacą? Co do OC to czemu nie - miałem kiedyś wykupione OC + NW + ubezpieczenie od rabunku i kosztowało to jakieś śmieszne pieniądze więc nie powinno być z tym problemu. Rejestracja ? A niechże i będzie. A obiecujesz że wtedy kierowcy przestaną narzekać na rowerzystów ? Bo ja jakoś w to nie wierze. Żadne z powyższych rozwiązań nic tak na prawdę nie rozwiązuje poza zwiększeniem kosztów posiadania roweru. No ja wiem że kogoś kto stoi w korku w samochodzie za ciężko uciułane pieniądze może denerwować fakt że ktoś inny z głową na karku ma tańszy, lepszy, szybszy sposób na poruszanie się po mieście. Problem jest tu że spora część osób po kupnie samochodu czuje się kimś. Wsiadają później do pojazdów i rozum im odbiera. Widzę to jako pieszy, rowerzysta i kierowca. Co więcej widzę to w wypowiedziach chociażby tu na forum. Fakt jest taki że wystarczy się przejść po mieście żeby zobaczyć dyktaturę samochodów właśnie - samochodów których kierowcy stwarzają znacznie więcej sytuacji niebezpiecznych niż rowerzyści. Jest cała masa kierowców którzy zachowują się po prostu po chamsku, którzy wykazując się brakiem wyobraźni utrudniają życie innym kierowcom, rowerzystom, pieszym. Potrafię wymienić dwie sytuacje w których rowerzysta spowodowałby wypadek ze mną jako kierowcą samochodu - takich samych sytuacji z innymi samochodami nawet już nie liczę. Dodatkowo prawda jest taka że wszelkie ułatwienia dla kierowców tylko zwiększą korki - im łatwiej tym więcej chętnych a dróg przecież nie przybędzie... Niezrozumiałe jest więc dla mnie dlaczego wszyscy oglądają się na urażone ego kierowców którzy w ich mniemaniu jak już kupili samochód (co świadczy przecież o ich klasie - w końcu jak mają samochód to mają kasę - nie są byle jakimi biedakami) to automatycznie mają prawo dojechać nim wszędzie i zaparkować też wszędzie - w szczególności bezpośrednio pod drzwiami domu. Nie lepiej zamiast tego pomyśleć i wdrożyć rozwiązania które ułatwią życie wszystkim ? Naprawdę od 15sto minutowego spaceru od parkingu do miejsca pracy nic się złego człowiekowi nie dzieję. Od jazdy autobusem, wbrew zdaje się powszechnemu mniemaniu, się nie parszywieje. Nie jest prawdą że w konstytucji zagwarantowane jest miejsce parkingowe pod domem. Natomiast jak najbardziej miasto jest dla ludzi a niektórzy chcieli by żeby było dla samochodów. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bn Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 12:11 "Problem jest tu że spora część osób po kupnie samochodu czuje się kimś." Coś Ci się kompletnie pomieszało. Mamy rok 2010, a nie 1970. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 12.08.10, 10:37 Mieszkałem kilka miesięcy w Monachium. Tam samochód był rzeczywiście zbędny - szybciej było metrem. Ale w monachijskim metrze nie trzeba było podróżować jak sardynka w puszce, z trudem łapiąc oddech, że o ściśniętej i zdeptanej godności nie wspomnę - a to jest normą we Wrocławiu, i innych polskich miastach, gdzie miałem okazję korzystaćz transportu publicznego. Jak mam się dusić w korku, to wolę we własnym samochodzie, przynajmniej nikt mi w twarz nie dyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 12.08.10, 11:19 A ja jeśli tylko mam wybór (tj. nie muszę akurat jechać samochodem w pracy) to wolę nie dusić się w korku w jakimkolwiek samochodzie, tylko wsiąść na rower i cieszyć się całkowitym (prawie) luzem. Nie duszę się, nikt mi nie dyszy, nikt mi spod pach nie śmierdzi. Gdyby jeszcze do tego była sensowna infrastruktura rozdzielająca pieszych, samochody i rowerzystów tak, by sobie wzajemnie nie przeszkadzali, to wszyscy mieliby wreszcie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter Dość oszołomstwa IP: 77.236.0.* 10.08.10, 23:03 Rowerowym oszołomom mówimy stanowcze NIE. Nie oddamy miasta zdziecinniałym fanatykom. Wynocha do ogródka jordanowskiego infantylne kretyny. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Dość oszołomstwa 10.08.10, 23:15 Biedny durniu, umiesz tylko wymyślać, bo wszelkich argumentów brak? Cały świat oddaje centra miast pieszym i rowerom, ale "arbiter" spod budki z piwem wie lepiej. Życzę ci miłego umierania na raka płuc od spalin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter Re: Dość oszołomstwa IP: 77.236.0.* 10.08.10, 23:23 Durniem to jesteś ty, co udowodnieś swoim idiotycznym wpisem. Tylko bezmyślny idiota posługuje się takimi kliszami myślowymi - oseudoargumentami w rodzaju "cały świat..." Żal mi cię głupku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Dość oszołomstwa IP: *.sferanet.pl 10.08.10, 23:29 Ty za to pokazałeś, że najtrudniej jest być "arbitrem" we własnej sprawie: w sprawie własnego chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakauer opodatkować IP: *.chello.pl 10.08.10, 23:30 Zaprawdę powiadam wam, opodatkować rowery i wprowadzić rejestrację. Dodatkowo obowiązkowe ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej i NW. Precz z z brakiem opodatkowania rowerzystów po naszym mieście ! Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor krakauerze 11.08.10, 09:22 drogi. Już wiele razy Ci tłumaczono, że nie ma potrzeby rejestracji ani OC. Poczytaj te argumenty jeszcze raz. Równajmy do krajów cywilizowanych a nie do nawyków z demoludów. A z tym NW to totalnie nie wiem co Ci odbiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Re: Dość oszołomstwa IP: *.chello.pl 11.08.10, 12:08 Nie spinaj tak pośladów! Ktoś cię obdzwonił rowerowym dzwoneczkiem, że tek trzęsiesz łapkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Dość oszołomstwa IP: *.chello.pl 11.08.10, 06:49 ale właśnie wy chcecie oddać chodniki samochodom. Przeczytaj jeszcze raz artykuł,rowerzyści domagają się możliwości parkowania na chodniku! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Dość oszołomstwa 11.08.10, 09:20 Gość portalu: arbiter napisał(a): > Rowerowym oszołomom mówimy stanowcze NIE. Nie oddamy miasta > zdziecinniałym fanatykom. Wynocha do ogródka jordanowskiego > infantylne kretyny. Poczytaj choćby tutaj: Rowery w Paryżu Rowery w Amsterdamie Rowery we Wrocławiu :-( Rowery w Poznaniu Rowery w Paryży 2 Rowery w Paryżu 3 No cóż, okazuje się, że Kraków jak zwykle pozostaje grajdołem intelektualnym i cywilizacyjnym. Przeniesienie stolicy do W-wy zaszkodziło Wam! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Dość oszołomstwa 11.08.10, 09:28 Dodatkowo muszę sceptycznie podejść do tego, że Straż Miejska będzie egzekwować prawidłowe parkowanie samochdów, w tym nieparkowanie na ścieżkach rowerowych: Obrazki z Krakowa a w szczególności: Nawet Policja ma rowery w doopie! A co dopiero zwykli kierowcy... ...samochodów różnych marek... ... i kolorów Domyślam się, że najwięcej przeciw rowerzystom krzyczą właśnie kierowcy ze zdjęć tych powyżej? Przeglądnijcie zdjęcia z pierwszego linka, a potem zamknijcie dzioby! (to było do krzykaczy-kierowców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys najpierw wytłumacz IP: 91.208.150.* 11.08.10, 09:37 dlaczego dla wygody kilkudziesięciu osób na rowerach ma się pozostałym setkom tysięcy zwężąc jezdnie i likwidować miejsca parkingowe? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: najpierw wytłumacz 11.08.10, 09:48 Przecież na zdjęciach z Krakowa PT kierowcy parkują nie tylko na ścieżkach rowerowych. Mogę więc zadać pytanie: dlaczego zabierają miejsce pieszym, których jest więcej? Dlaczego sprowadzają na nich zagrożenie, parkując na przejściach lub tuż przed nimi, zmuszając do wchodzenia na jezdnię, w szczególności matkom z wózkami niemieszczącymi się między zderzakami aut i kamienicami albo inwalidom, którzy na tej jezdni będą szczególnie narażeni? Poza tym: każdy kierowca kiedyś staje się pieszym - nie wku..wia Cię, gdy poruszasz się na nogach, że jakiś doopek blokuje przejście, że musisz w czasie deszczu wchodzić w kałużę, by ominąć brykę wielmożnego kierowcy? Nie? Widocznie jesteś jednym z tych, co parkują pół metra od swojego celu podróży! BTW sama jeżdżę samochodem ale i rowerem, ale nie łamię przepisów dot. parkowania. Nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys nie jestem pieszym IP: 91.208.150.* 11.08.10, 12:14 parking pod blokiem - parking pod pracą - parking pod supermarketem - parking pod blokiem - pieszym bywam raz, dwa do roku - i wcale nie jestem w jakiejś kolosalnej miejszości większość moich znajomych w ten sposób żyje. rowerzystów jest 100 tysięcy razy mniej niż kierowców a chcą mieć więcej praw i zabierać podobną ilośc miejsca publicznego jak kierowcy - czemu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: najpierw wytłumacz IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 12:20 Gdzie ty babciu żyjesz, że masz takie problemy? Gdzie Ci się wózek nie mieści (a tak właściwie to dlaczego ma się mieścić - toż to pojazd i w dodatku czasem nawet czterokołowy). Mnie na przykład bardziej denerwują rowerzyści, bo oni nie zwracają w ogóle uwagi na pieszych. Jeszcze mi się nie zdarzyło doświadczyć sytuacji aby rowerzysta przepuścił pieszego na przejściu dla pieszych. Wjedzie w Ciebie, ale nie przepuści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: najpierw wytłumacz IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 11.08.10, 10:42 To proste: gdyby istniała dobra, solidna infrastruktura rowerowa, to być może z tych kilkuset tysięcy kierowców, część która używa samochodów jedynie do dojazdu do pracy i powrotu z niej (plus jakiś dojazd do sklepu raz na tydzień) dałaby się namówić na przesiadkę na rower. Efekt? Zmniejsza się ilość samochodów w mieście na rzecz tych, które faktycznie MUSZĄ jeździć, bo są używane W PRACY. Tak więc nawet gdyby z tych setek tysięcy kierowców, na rowery przesiadło się tylko kilka, to jest to zawsze te kilka tysięcy mniej zarówno na ulicach w godzinach szczytu jak i na miejscach parkingowych w całym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys ale nie w naszej strefie klimatycznej!!! IP: 91.208.150.* 11.08.10, 12:16 do jazdy rowerem nadaje się max 50-60 dni w roku, a co w pozostały czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Re: ale nie w naszej strefie klimatycznej!!! IP: *.vlan51.dengo.lubman.net.pl 11.08.10, 13:19 To tak jakbyś napisał, że do chodzenia na piechotę nadaje się tylko 50- 60 dni w roku, bo zimno, bo deszcz, bo śnieg, bo lód. Bzdura. W tym roku ludzie na rowerach zaczęli jeździć jak tylko śnieg stopniał. Coraz więcej ludzi jeździ zimą (ulice są koniec końców odśnieżane). Wystarczy się cieplej ubrać. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: ale nie w naszej strefie klimatycznej!!! 12.08.10, 10:41 wytłumacz to Holendrom, którzy tego nie zauważyli. Niektórzy nie zsiedli z rowerów nawet, gdy napadało 40cm śniegu - to był niezapomniany widok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re: najpierw wytłumacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:31 Czemu odwracasz proporcje. Jak parkuje samochód to jeden na raz. W tym czasie mogłyby przecież tędy przejechać setki rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 10.08.10, 23:31 No trzeba się czymś wykazać bo może nasz dzielny Donek wprowadzi jakieś redukcje a przezorny zawsze ubezpieczony i czujny jak mrówa. Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 11.08.10, 01:16 Powinni też zrobić dodatkowy pas dla Leszka. Podobno z zajumaną nogą generała nawet po śmierci pędzi niczym huzar przez Polskę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Paweł Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik IP: 77.236.28.* 10.08.10, 23:54 Brawo urzędnicy. Nie trzeba słuchać ujadających kundelków. Zwyciężył rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airwalek Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.home.aster.pl 11.08.10, 00:03 Tak na marginesie, nie przeszkada wam zniszczona nawierzchnia pod nowobudowana kladka na wisle? Mozna zęby stracię chyba że się ma górala z pełną amortyzacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.10, 00:15 Ten przykład doskonale obrazuje myslenie rowerowych terrorystów, przed chwilą nie mieli nic, teraz mają uzgodnione część swoich postulatów i ciągle mało, i ciągle źle. Tym razem popieram urzędników. I jeszcze jedna prośba, proszę już nie wciskać głupot że każde cywilizowane miasto wypycha samochody na rzecz rowerów. turyści rowerami do tych miast nie przyjeżdzają, po drugie rowerem przeciętnie jeżdzi się 3 miesiące w roku, potem jeżdzą już tylko fanatycy. W Amsterdanie na przykład mają problem zbyt dużych korków które generują rowery. Tak się kończy przeginanie tylko w jedną stronę. Tym razem urzędnicy z ZIKITU jak nigdy skonczyli z egoistycznym rowerowym lobby "ZABRAĆ INNYM, DAĆ NAM" Brawo ZIKIT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.sferanet.pl 11.08.10, 01:49 O czym ty mówisz człowieku? O terroryzmie rowerowym w mieście, gdzie rowery są uznawane za zło konieczne przez władze miasta? I z łaską coś tam robią, ale co to jest na potrzeby zwykłych ludzi, którzy chcą w miarę bezpiecznie na rowerze się przemieszczać, najlepiej drogami rowerowymi. O korkach rowerowych w Amsterdamie mówisz i straszysz tym krakowian? Proszę cię, do Amsterdamu to nam daleko ho ho, nawet za 200 lat u nas korek rowerowy nie powstanie, a jak powstanie to się od razu rozproszy po bocznych uliczkach... Dlatego rowerzyści przeszkadzają kierowcom, bo nie mają ścieżek, zróbcie ścieżki rowerowe, a kierowcy przestaną zwracać uwage na rowerzystów. A niektórym rowerzystom należy się informacja: jeśli jest droga rowerowa, a rowerzysta jedzie obok równloegłe zwykłą jezdnią (sam widziałem przypadki takich rowerowych czubów) to łamie prawo. Nie przeginajcie jedni i drudzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 11.08.10, 09:32 bzdury gadasz, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem artykuł. Poczyniono uzgodnienia a teraz się z nich wycofano w całości w zamian podsuwając dziwny pomysł. Najśmieszniejsze jest całe tłumaczenie: w trosce o rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 11.08.10, 09:39 Poczytaj, co napisałam tu, a raczej przeglądnij linki i pomyśl: Babcia Klozetova i w kolejnym poście. Jeśli jeszcze umiesz myśleć i spaliny nie zabiły Ci ostatniej szarej komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 11.08.10, 09:40 babcia.klozetova napisała: > i w kolejnym poście. Miało być: w poprzednim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
m_n_m_s Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 11.08.10, 02:01 Nie za bardzo rozumiem zamieszania w tej sprawie. Jakiś czas temu na jednej z "pro rowerowych" stron trafiłem na film będący przykładem dobrego planowania ruchu w mieście, starałem się go odnaleźć niestety nie udało mi się (chodziło chyba o San Francisco ale mogę się mylić). Jednym z rozwiązań było właśnie odseparowanie od jezdni pasa dla rowerów pasem parkingowym dla samochodów i korzyści z tego płynące, zupełnie tak jak proponują to władze Krakowa. Znalazłem jedynie film obrazujący wprowadzenie podobnego rozwiązania w Nowym Jorku. Nie wydaje mi się jednak, żeby w Krakowie na drogach gdzie planowane jest dopuszczenie ruchu rowerowego pod prąd trzeba stosować aż takie środki bezpieczeństwa. www.youtube.com/watch?v=ONS2ptAR4mo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa Re: uwazam ze to bardzo dobry pomysł, IP: *.ists.pl 11.08.10, 08:17 będzie bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników 11.08.10, 09:43 Popatrz na zdjęcia z Krakowa (uwaga: materiał drastyczny!): Krakowscy kierowcy a potem pomyśl, jak się ma kultura kierowców z San Francisco, Nowego Jorku, Paryża, ... do tych z Krakowa. Dla rozweselenia możesz sobie strzelić potem kielicha - wnioski będą zatrważające! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.chello.pl 11.08.10, 12:26 Abstrahując od rowerowych spraw - co robi straż miejska w tak ewidentnych przypadkach łamania prawa? Jak się spuszcza powietrze z koła samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 12:30 Kultura kierowców w Polsce jest taka sama jak kultura rowerzystów i matek z wózkami. Jak komuś się wydaje, że mu wszystko wolno i nie musi zwracać uwagi na innych uczestników ruchu, to nie ma znaczenia czym się porusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: 77.74.67.* 11.08.10, 04:42 Ja tu nie widze zadnego problemu! To jest czysta zlosliwosc urzednikow, ktorzy postanowili postawic na swoim i udaja durniow. Jak mawial Szwejk uwielbiam patrzyc jak sie ktos balwani... Na miejscu prezydenta Majchrowskiego przed zblizajacymi sie wyborami zastanowil bym sie czy wszyscy dyrektorzy nadaja sie na zajmowane stanowiska i czy nie cierpia na przerost ambicji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Re: Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: 80.50.135.* 11.08.10, 07:35 Myślisz, że prezio zwolni kogoś ze "swoich". A Tajstera pomimo ewidentnych wskazań, kto trzymał przy sobie do ostatnich chwil? Trzeba wymienić prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leartios Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 06:38 Skończy się na tym, że z pasa dla rowerów kierowcy zrobią sobie parking, jak zresztą często dzieje się na ulicy Grockiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.tktelekom.pl 11.08.10, 06:39 trzeba to nazwać po imieniu siedzi gdzieś jakiś b... nawiedzony i na silę robi jezdnie z chodników jak się k...boisz jeździć na rowerze po jezdni na wyznaczonym pasie to siedź w domu a nie uszczęśliwiaj ludzi na siłę a jeżeli się boisz że kierowcy będą parkować na pasie dla rowerów od tego jest prawo i służby wyznaczone do jego egzekwowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Chodniki nie dla samochodów! IP: *.chello.pl 11.08.10, 06:42 Rowerzyści walczą o parkowanie samochodów na chodnikach? Powaliło was? Dlaczego jak samochód parkuje na ścieżce rowerowej to jest skandal, a na chodniku może? Chodniki są dla ludzi, a nie dla samochodów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra Re: Chodniki nie dla samochodów! IP: 89.174.52.* 11.08.10, 09:18 Oczywiście, że samochód może parkować na chodniku, z zachowaniem 1,5m dla pieszych, a z tym niestety już gorzej, szlag mnie trafia jak muszę się przeciskać między potworami zaparkowanymi niepoprawnie. Za to istnieje absolutny zakaz parkowania na ścieżkach rowerowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Chodniki nie dla samochodów! IP: *.chello.pl 11.08.10, 14:40 Nieprawdą jest że mozna zaparkować na chodniku pod warunkiem że się zachowa 1,5 m.Proszę dokładnie przeczytać kodeks drogowy, jest jeszcze drugi warunek który należy spełnić. A swoją drogą to wolę aby chodniki miały 1,5 m szerokości i był bezwzględny zakaz parkowania na nich samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank jak to jest że 100 tys kierowców daje się IP: 91.208.150.* 11.08.10, 07:36 terroryzować kilkuset rowerzystom? i to nie tylko w Krakowie ale w całym kraju!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra Re: jak to jest że 100 tys kierowców daje się IP: 89.174.52.* 11.08.10, 09:22 W każdym cywilizowanym kraju drogi rowerowe są wszędzie. W Anglii przy każdej ulicy jest wąski pas dla rowerów, w Danii drogi są trochę ponad poziom jezdni, ale niżej niż chodnik i są dwa razy szersze niż chodniki. Ja nie rozumiem waszego oburzenia, też jestem kierowcą. Wzrost liczby dróg dla rowerów to więcej powierzchni na jezdni dla kierowców. Tymczasem jest lipa. Na ruczaj dojadę rowerem po ścieżce, ale na Centralna już nie i muszę jeździć Al. Pokoju. Nie lubię tego, ale chodnikiem nie mogę, a poza tym przy Al. Pokoju, chodnik raczej nie wygląda jak chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: jak to jest że 100 tys kierowców daje się 11.08.10, 12:45 Jak to jest, że grupka kierowców z podmiejskich wiosek terroryzuje mieszkańców miasta, korkując im drogi, hałasując, zatruwając powietrze i tarasując chodniki. Prawda jest taka że kierowcy są widoczni bo w swoich puszkach zajmują dużo przestrzeni a tak na prawdę są tylko grupką sfrustrowanych osób, przykładem jest np korek na Al. Powstania Warszawskiego wszyscy kierowcy i pasażerowie stojący na 3pasach zmieściliby się do jednego dużego tramwaju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan a widział ktoś kiedyś zadowolonego rowerzystę? IP: 91.208.150.* 11.08.10, 07:44 im zawsze mało - jak ekoterrorystom - nic nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szur-kowski Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.132.rev.vline.pl 11.08.10, 07:54 zlikwidowac wszystkie sciezki rowerowe a potem rowerzystow bo to to dziadostwo jest kulde blada tfasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kazimierza drogi z rozsądkiem... IP: *.tktelekom.pl 11.08.10, 07:58 Najbardziej mnie irytują postoje samochodowe usytuowane częściowo na chodniku, częściowo na jezdni (zarówno równolegle, skośnie jak i prostopadle). Efektem takich "parkingów" najczęściej są samochody wysunięte za bardzo na jezdnię lub chodnik. Czemu nie można tam po prostu zwęzić chodnika i zrobić formalny parking? Jak do takiej sytuacji dorzucimy ścieżkę rowerową, to jest ona czysto teoretyczna - samochody i piesi będą z niej korzystać. Wg mnie ścieżki rowerowe (niezależnie czy zwykłe, czy kontrapasy) powinny być bardzo wyraźnie oznaczone: kolor nawierzchni, wyraźne krawędzie (dobrze malowane, kocie oczka, symboliczne krawężniki). To wszystko nie po to, żeby rowerzysta widział gdzie ma jechać, lecz po to, żeby inni uczestnicy ruchu widzieli gdzie się nie pchać. Z jeszcze innej beczki bardzo spodobało mi się rozwiązanie w Paryżu: zewnętrzny pas był baaaardzo szeroki i mogły po nim jeździć: komunikacja zbiorowa, rowery, ludzie na rolkach i deskorolkach (nie jestem pewien skuterów). Pas był szeroki jakoś tak na autobus + 1,5 metra. Przede wszystkim zaś niech ktoś w Krakowie uporządkuje temat parkowania samochodów - nie poprzez wyrzucanie mieszkańców z ich autami z centrum, ale poprzez sensowne zabezpieczenie dla tychże mieszkańców i potencjalnych gości miejsc parkingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Ja też jestem IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 11.08.10, 08:11 Prawdziwy problem z Warszawy, to rowerzysta na pryncypialnej ulicy, czy moście blokujący ruch setkom samochodów w godzinach szczytu (ponoć za blokowanie jest mandat, którego w życiu nie widziałem), rowerzysta na Trasie Łazienkowskiej w Warszawie (zakaz ruchu rowerom) pokazujący faka kierowcom itd. itp. Brawo nasza dzielna policja- niepolicja umiejąca się posługiwać jedynie suszarkami i z narażeniem życia ścigająca w TVN "piratów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re: Ja też jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 23:42 może dlatego że choćby nie wiem ile rowerzysta miał pasców wyprostowanych nie zagraża bardziej twojemu życiu niż pirat. Wystarczy zrozumieć idee priorytetów by to pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. A co z odpowiedzialnością rowerzystów? IP: *.ists.pl 11.08.10, 08:43 Wydzielone pasy dla rowerów - tak, tak, tak. Najlepiej jeszcze obustronnie ogrodzone słupkami, by rowerzysta nie wpadł na pomysł jechania "na granicy ścieżki" ryzykując zahaczenie o pieszego lub samochód. Przy okazji zagwarantuje to, że nikt im tej ścieżki nie zastawi. Pozostaje tylko problem rowerzystów i motorków poruszających się po "wspólnych" drogach - dlaczego nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoją kompletną bezmyślność i brak poszanowania dla przepisów? Za wyprzedzanie - np. przy skrzyżowaniu - samochodów z prawej strony, czyli to, co rowerzyści robią nagminnie, powinni masowo dostawać mandaty 200zł. Dzięki temu budżet miasta dostałby gigantyczny zastrzyk gotówki, za które mógłby spokojnie wybudować setki kilometrów ścieżek rowerowych. Wystarczy na każdym skrzyżowaniu postawić gliny łapiące rowerzystów. A przy okazji poprawi się znacznie bezpieczeństwo rowerzystów - taki manewr jest bardzo niebezpieczny, zwłaszcza, gdy samochody jadą lub ruszają. Wystarczy dziura w jezdni, by samochód nagle przytulił się do prawej, rozgniatając rowerzystę, którego tam nie powinno nigdy być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra Re: A co z odpowiedzialnością rowerzystów? IP: 89.174.52.* 11.08.10, 09:28 A to co? Ślepy jesteś? Tyle masz kasy, że po dziurach jeździsz, żeby samochód rozwalić? Przepisy są jasne, jak mijasz rowerzystę zachowaj odstęp 1m. I co ty gadasz o odpowiedzialności? Gdzie na świecie rejestruje się rowerzystów, tym bardziej, że niektórzy jeżdżą tylko sezonowo. Jak będą drogi dla rowerów, to ograniczy się ruch na jezdniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys kto ma zachować odstęp? IP: 91.208.150.* 11.08.10, 09:35 kierowca, którego jakiś zdzicinniały pajac wyprzedza na skrzyżowaniu z prawej strony????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Re: A co z odpowiedzialnością rowerzystów? 11.08.10, 09:35 jeśli samochody stoją na czerwonym to rowerzysta ich nie wyprzedza tylko omija i może to legalnie robić z prawej strony. Tak więc nie ma za co mandatów wystawiać. A już niebawem będzie można zresztą legalnie wyprzedzać po prawej rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik 11.08.10, 09:00 już za chwilę cyklolobby zażąda podgrzewania i zadaszenia ulic, by można jeździć w każdą pogodę i nie było mokro i ślisko żaden fanatyczny welocypedziarz nie rozumie, że czasami bez samochodu żyć się nie da, zwłaszcza jak się ma rodzinę i dzieci - trzeba je wozić, robić dla nich zakupy i tak dalej już widze pajacu jeden z drugim jak jedziecie rowerem do lekarza w śnieżycy z dzieckiem w foteliku... rower to dobra rzecz dla miejskiego singla bez zobowiązań i dobrego zdrowia, wszyscy inni powinni się wg was wyprowadzić :( tak tak sekciarze, jesteście podobni do mocherów, podobny fanatyzm i podobny brak racjonalnego myślenia pozdrawiam wszystkich NIE oszołomionych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik IP: *.lze.lodz.pl 11.08.10, 09:22 głupszego komentarza do sprawy nie czytałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bn Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 15:29 Bo pewnie masz 15 lat i nie rozumiesz tych spraw, o których napisał hrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik 11.08.10, 09:44 hrabio kochany, sądząc z wypowiedzi to ty myślisz moherowym tokiem rozumowania. Rowerzyści nie chcą zakazu jazdy samochodem, jedynie możliwości jazdy dla siebie. Natomiast kierowcy owszem chętnie zakazali by jazdy na rowerze. Samochód jest przydatny i potrzebny ale nie znaczy to, że wszędzie mają być parkingi. Do lekarza w centrum z dzieckiem możesz pojechać taksówką. A na zakupy możesz jechać do centrum handlowego gdzie masz setki parkingów. Nic Ci się nie dzieje. Natomiast w centrach miast wzorem krajów cywilizowanych powinniśmy budować infrastrukturę dla pieszych i rowerzystów. Niestety by to zrobić trzeba ograniczyć ruch samochodów i parkowanie. Dla rozwiania twoich stereotypów: - używam roweru codziennie, jestem za ograniczeniem ruchu samochodów w centrach miast jedynie w celu poprawienia ruchu pieszego i rowerowego - mam dobry samochód (to cię pewnie zdziwi) i też go używam jak bardzo potrzebuję ale nie muszę dojechać nim WSZĘDZIE, nie mam takiego parcia jak przeciętny polski kierowca - zarabiam sporo więcej niż średnia krajowa (nie twierdzę, że jestem bogaczem ale stereotyp jest taki, że rowerzyści to biedaki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik IP: *.chello.pl 22.08.10, 18:23 Poczytaj troszkę człowieczku ... albo prościej - pooglądaj na youtubie, zawsze to łatwiej trafia ruchomy obraz. Pooglądaj sobie więc jak wygląda to w takiej Holandii, gdzie ludzie jakoś jeżdżą cały rok (tylko, że miast odśnieża ścieżki rowerowe), będąc w różnym wieku, wożąc 2-3 dzieci, jak robią zakupy dla całej rodziny i zobacz ile im to czasu oszczędza. Zerknij też na wikipedii na hasło Holandia - nie jest to kraj w Afryce a więc nie robią tego dlatego, że deszcz nigdy nie pada, zerknij na PKB - nie robią tego z biedy, nie robią tego nawet dlatego, że są skąpi czy dlatego, że są maniakami ekologii - to jest po prostu najwygodniejszy środek transport (oczywiście trzeba poruszać nogami ale jest najszybszy, minimalizuje drogę z i do miejsca pozostawienia pojazdu). Oczywiście nie przy obecnej infrastrukturze w Polsce. A dziecko do lekarza można zawieść taksówką, albo zamówić wizytę domową. Proste? Trzeba tylko zwalczyć swój wstręt do tlenu :P Życzę trochę pogody bo poza zawałem wrzody szanownemu wicehrabiemu grożą. P.S. A no właśnie - niby to żadne ćwiczenie a liczba zawałów spada i państwo oszczędza. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Rowerzyści oburzeniem nowym pomysłem urzędnik 23.08.10, 08:53 Gość portalu: mm napisał(a): Pooglądaj sobie > więc jak wygląda to w takiej Holandii... Chyba nigdy Cię tam nie było! Sprawdź więc - z Delft do Hagi jest około 9 km, a z Delft do Rotterdamu raptem 15 km. Pomiędzy tymi miastami są świetne drogi rowerowe - ale raczej puste (w przeciwieństwie do centrów miast). Mało rowerzystów jeździ pomiędzy miastami - a są to mniej więcej takie same odległości, jak w Krakowie z peryferyjnych osiedli do centrum. Holendrzy głównie jeżdżą na rowerach w centrach (tak do 5 km - to mniej więcej dystans Rondo Mogilskie - Aleje!), a dalej często pociągami (stąd tak wiele rowerów przy dworcach kolejowych) lub samochodami. Amsterdam ma 130 km2, a Kraków 328 km2 przy mniej więcej tej samej liczbie ludności (w mieście) i korki samochodowe (w/g danych z GPS) są w nim znacznie częstsze i dotkliwsze niż w Krakowie (Amsterdam 15 miejsce, a Kraków 30 na liście najbardziej zakorkowanych miast w Europie). 5 km na rowerze to 15-20 minut, dużo szybciej niż na piechotę, w centrum z reguły szybciej niż samochodem i bez zmęczenia (zwłaszcza po płaskim). Ale jak masz do pracy ponad 15 km (w Krakowie to częsty przypadek) to już 45 lub więcej minut jazdy rowerem, a to nieco inaczej wygląda (przynajmniej dla zwykłych ludzi, a nie wyczynowców)...Samochodem najczęściej jest szybciej i bez zmęczenia. Zbiorkom też nie jest konkurencyjny - z 1 przesiadką sporo ponad godzinę! i nigdy o tej godzinie, o której potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: 109.243.184.* 11.08.10, 09:32 Brawo! Pan Hyła robi sobie kampanię wyborczą do Rady Miasta. Rowerem na salę obrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazon61 Rowerzyści oburzeni nowym pomysłem urzędników IP: *.warszawa.mm.pl 11.08.10, 09:35 Pomysł znakomity. Większym niebezpieczeństwem dla użytkowników drogi jest zderzenie rowerzysty jadącego pod prąd z samochodem niż jazda po bezpiecznym oddzielonym pasie ruchu. Takie rozwiązanie widziałem w Berlinie. DZIAŁA!!! Odpowiedz Link Zgłoś