Gość: Off IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 23:03 Co za wspaniały artykuł. Gazeta.pl zmienia się w twittera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Otis Tarda Re: Reklama w oknach studentów IP: *.acn.waw.pl 15.08.10, 23:10 Niech zgadnę - ta szmata też nie jest z AMC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex naruszenie prawa budowlanego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.10, 23:41 zasłonięcie okna płachtą reklamową pozbawia pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi bezpośredniego dostępu światła słonecznego. Jest to niezgodne z obowiązującym w Polsce Prawem Budowlanym. Jest to także zagrożenie bezpieczeństwa ludzi przebywających we wnętrzu, ponieważ utrudnia prowadzenie akcji ratunkowej w razie pożaru. Są to wystarczające powody, aby nadzór budowlany żądał od administratora budynku albo natychmiastowego usunięcia tego rodzaju reklam, albo pozbawiał pomieszczeniua z zasłoniętymi oknami statusu pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi. W tej sytuacji traktowanie przez administrację akademika tego rodzaju pomieszczeń jako pokojów mieszkalnych jest oszustwem, które powinno być ścigane przez prokuratora, anepid i nadzór skarbowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ. Re: naruszenie prawa budowlanego IP: *.chello.pl 16.08.10, 13:55 piszesz tak, jakby normalni ludzie nie mogli się dogadać. Studiowałeś/studiowałaś na AGH, wiesz jaki jest klimat na tej uczelni, jacy ludzie pracują? Chyba nie. Wiadomo, że jest prawo. Gdyby w Polsce ludzie więcej ze sobą negocjowali, mniej spraw trafiałoby do sądów, a i spory rozwiązywane byłyby w sposób ekonomicznie efektywny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Reklama w oknach studentów IP: *.net.autocom.pl 15.08.10, 23:44 ich akademik to mogą robić co chcą a studenci narzekaja nie dosc ze malo placa za akademik to jeszcze jak maja praktyki moga ubiegac sie czesto o zwrot kosztow to na dodatek takie samowolki jak wycinanie dziur. Płać Paulinka! Płać, byle słono! Z takim podejściem (chcę to mogę) skończysz jak ci pod warszawskim krzyżem... oni też chcą pomnika i ma być - też leją na to czy to ma sens, czy trzeba - oni chcą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucash9 Re: Reklama w oknach studentów IP: *.proholding.com.pl 16.08.10, 17:41 A Ty wiesz o jakich kwotach piszesz?? Można by pomyśleć, że to strasznie duże pieniądze, tymczasem ta kwota zapewni Ci utrzymanie na takim poziomie, żeby nie chodzić głodnym. A może uważasz, że to za dużo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Reklama w oknach studentów IP: *.net.autocom.pl 16.08.10, 22:58 Doskonale wiem o jakich kwotach mówie. W semestrze jest to inna kwota, w wakacje inna. Jeśli student zostaje na praktyki obowiązkowe to ma darmowy akademik i/lub dopłaty do praktyk (jeśli mieszka na stałe za miastem...). Pisząc o tych kwotach odnosiłem je do kwot obowiązujących na rynku niezależnie czy w przeliczeniu na pokój czy na osobę czy na metr. Akademiki nie kosztują wiele (na tle rynku) i nie pisz, że tak nie jest. Jeśli chodzi o to jaki procent średniego wynagrodzenia wynosi opłata za akademik to są to udziały rzędu ok.10% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek w 1952 też jedna pani wycięla dziure w "reklamie" IP: *.chello.pl 15.08.10, 23:57 z tym, że była to reklama Józefa Stalina i wisiała na pałacu Kultury ;) Pani z trudem uniknęła zsyłki na Sybir ;) Czasy się zmieniają, problemy pozostają.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3X trzeba brać sprawy w swoje ręce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 00:12 trzeba brać sprawy w swoje ręce i jeżeli komuś przeszkadza brak widoku lub dostępu do światła i świeżego powietrza nic ie stoi na przeszkodzie żeby sobie wyciąć w reklamie okno na świat. w warszawie tak się już robi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec miaste Zakazać reklam na ulicy! IP: *.ds3.agh.edu.pl 16.08.10, 00:21 Mi reklamy na budynkach nie przeszkadzają. Właściciel budynku może umieścić reklamę dla przechodniów. Denerwują mnie reklamy przy ulicy, bo rozpraszają uwagę kierowców, więc to już nie jest sprawa właścicieli miejsc na billboardach. Powinno się cofnąć zgodę na umieszczanie takich billboardów a istniejące powoli wycofywać. Nie chodzi tylko o te duże ale też mniejsze. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polkkol Cham w akademiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 00:50 Wakacje są, miasteczko AGH świeci pustkami, a tej się zachciało akurat mieszkać na najwyższym piętrze, gdzie zarząd umieścił reklamę. Przecież oferowano jej inne pomieszczenia, ale co "mnie się należy"... Eh, z komunistycznej mentalności Polska niestety szybko nie wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwalsekonia Re: Cham w akademiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 09:44 > Przecież oferowano jej inne pomieszczenia, Najczęściej oferowanie polega na poinformowaniu koleżanki z biurka obok że można zmienić pomieszczenia - do samych zainteresowanych taka informacja nie dociera. To się nazywa "tumiwisizm" administracji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamdziewczynę Re: Cham w akademiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 16:33 Owszem, masz rację ale brak informacji wcale nie upoważnia nikogo do niszczenia cudzego mienia. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Cham w akademiku 16.08.10, 21:23 Jak znam administrację DSów na Miasteczku to uważają, że mogą robić co chcą, bo studenci to głupie bydło, które wszystko zniesie w imię mitycznego mieszkania w akademiku. Zgadzam się, że pocięcie reklamy to chamstwo, ale zaoferowanie komuś pokoju i potem znaczne pogorszenie warunków mieszkania to też chamstwo. Wiesz, bardzo wątpię, czy mieszkańcy zostali poinformowani przy kwaterowaniu, że zawiśnie reklama i czy rzeczywiście każdy z nich miał zaproponowaną przeprowadzkę na inne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją s... IP: *.ver.abpl.pl 16.08.10, 00:59 Przecież jest napisane że mogą ich przekwaterować na inne piętro. A że się upierają - ich sprawa, ale niech się nie czepiają reklamy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoczek Re: Reklama w oknach studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 01:04 A mnie nikt nie poinformował, że Mercedes stojący na parkingu jest własnością Jana Kowalskiego, więc go sobie wziąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Masz rację, te duże są ok. Problemem są te małe.. IP: *.ists.pl 16.08.10, 05:56 Małe straszliwie rozpraszają, a duże wprost przeciwnie dają poczucie czy komfort orientacji. Po prostu bez wysiłku, podswiadomie ma się poczucie gdzie się jest, to bardzo pomaga kierować samochodem w sytuacji kompletnego chaosu komunikacyjnego, jaki nam tu zafundowali. Kątem oka widzę wielkie reklamy i czuję gdzie jestem. Natomiast te małe wyp****ki totalnie dekoncentrują kierowcę. Pytałem kolegów i mają ten sam kłopot. Znaków drogowych się na czas nie widzi. Człowiek głupieje od tego malutkiego badziewia. ZOSTAWIĆ WIELKIE REKLAMY A ZLIKWIDOWAĆ MAŁE. Ponadto w ogóle zlikwidować wszelkie reklamy w internecie. TV i radia nie mam, więc nawet nie wiem jak tam jest z reklamami, ale kiedyś kilka lat temu oglądałem mecz u kolegi i w trakcie meczu puścili reklamę. Padła wówczas jedyna bramka. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_misie Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją s... 16.08.10, 06:44 Mogła się przekwaterować. Nie to nie- to niech cierpi. Czy wy nie widziecie że ta reklama rzeczywiście "prześwituje"??? Czy tylko ja widze na przeciwko budynek, prawdopodobnie akademik bo taki wysoki?? A pozatym ma wiatrak, to ma może sobei chłodzić pokój. A w ogóle to w goraće dni polecam NIE OTWIERAĆ okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty_reklama Re: Reklama w oknach studentów IP: *.55.classcom.pl 16.08.10, 07:58 Czy piszący tutaj potrafią czytać ze zrozumieniem wcześniejsze posty? Zwłaszcza, że jest ich raptem kilka? Przecież lex napisał, jakie prawa zostały naruszone? Czyli silniejszy może sobie prawo naruszać dowolnie, a słabszemu nie wolno się bronić? A Ty, polkkol, nie wyzywaj od chamów, bo - tępaku, nawet artykułu ze zrozumieniem nie potrafisz przeczytać. Nie zamierzam Ci dowodzić, w których miejscach rozminąłeś się z prawdą, bo i tak do Ciebie nie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polkkol Re: Reklama w oknach studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 16:39 Nie użyłeś żadnego argumentu, bo go nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty_reklama lata nie było matury z mamty - mamy efekty IP: *.55.classcom.pl 16.08.10, 19:31 artykuł: "nikt nie poinformował nas, że płachta zawiśnie" (zawiśnie to jest czas przyszły "Gdy się tu wprowadziłem, był niesamowity widok na miasto... przez trzy dni, bo potem powiesili to" polkkol: "a tej się zachciało akurat mieszkać na najwyższym piętrze, gdzie zarząd umieścił reklamę" (umieścił to jest czas przeszły) artykuł: "postanowiłam wpuścić do pokoju trochę powietrza. Dopiero wtedy zarząd akademika zainteresował się sprawą" polkkol: "Przecież oferowano jej inne pomieszczenia" Wystarczy, czy mam podesłać podręcznik logiki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polkkol Re: lata nie było matury z mamty - mamy efekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 00:09 "Studenci, którzy mieszkają w akademiku w czasie wakacji, mieli natomiast możliwość przekwaterowania się do pokoi na niższych piętrach lub z drugiej strony budynku." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniectegodobego Re: Reklama w oknach studentów IP: *.chello.pl 16.08.10, 08:23 jedyny problem z tego typu siatkami jest taki ze o ile przepuszczają one światło, o tyle nie przepuszczają powietrza (w sensownym stopniu), wiec w pokoju nie ma szans na przewietrzenie. Co do studentki która pocięła reklamę. No hmmm, za zniszczenie cudzej własności się płaci. Powinna pomyśleć zanim wyciągnęła nożyczki. Na głupotę nie ma leku. Aż dziw że osoba niby wykształcona (no... kształcąca się) a taki prymityw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją s... IP: *.ds2.agh.edu.pl 16.08.10, 09:25 Tak się składa, że miejsca zaczeły się zwalniać dopiero w ciągu paru ostatnich DNI. Nikt nas nie informował o żadnej możliwości przeniesienia. Wiem, bo też tu mieszkam i też w upalny dzień nie mam warunków by siedzieć we własnym pokoju. Poza tym wystarczy odrobina deszczu, by przez reklamę nie było widać ZUPEŁNIE nic, wtedy nawet światło ledwo co przepuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją s... 16.08.10, 10:40 Pisowska mentalność. Jak mi coś przeszkadza, albo ktoś mnie nie poinformował, to mam prawo sobie to wyciąć. A jak przepisy na to nie pozwalają, to widocznie są komunistyczne i niezgodne z prawem. Takie jest znaczenie słowa "prawo" w skrócie PiS. Dziwicie się potem, że ta partia ma jakichkolwiek zwolenników, nawet wśród ludzi młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc10987 Re: Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją 16.08.10, 12:21 jezeli akademik byl full zapchany ludzmi, to nie moga powiesic tej reklamy, bo jak juz ktos wyzej napisal, lamia prawo gdy zwolnily sie miejsca (3 pietra z jednej strony, czyli 90 miejsc), to powinni o tym poinformowac i zarzadzic przekwaterowanie - dyrektor akademika ma taka mozliwosc ale lepiej robic samowolke - wieszac sobie reklame kiedy sie chce albo cos niszczyc, bo mi przeszkadza mieszkancom Filutka przeszkadza Babilon, bo zaslania swiatlo i co? maja zburzyc Babilon, bo im przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją IP: 83.142.184.* 16.08.10, 13:08 oczywiscie musi byc do tego wmieszany PiS. Dasz radę żyć bez tej obsesji? Jak chleb kupujesz też sprawdzasz czy sprzedawca aby nie za PiSem??? może czas się zacząć leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex a co robi nadzór budowlany, sanepid, straż pożarna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 14:36 wpisy na tym forum świadczą o tym, że nie muszą się niczym przejmować urzędy powołane do nadzoru aby przepisy prawa nie były ignorowane. Wielu osobom naruszanie przepisów prawa nie przeszkadza. Oczywiście, jeśli ktoś inny a nie oni są ofiarami naruszenie prawa. Mnie zdumiewa w opisanej sprawie bierność : nadzoru budowlanego, straży pożarnej i sanepidu. We wszystkich wymienionych instytucjach są urzędnicy, którym społeczeństwo daje zatrudnienie i pensje po to, aby "stali na straży prawa". Nawet wbrew idiotom, którzy uważają, że zasłonięcie okna (komu innemu) to rzecz normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty_reklama Re: a co robi nadzór budowlany, sanepid, straż po IP: *.55.classcom.pl 16.08.10, 19:19 Obawiam się, że często to nie "bierność" lecz "branie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof Reklama na akademiku. Studenci też mają swoją s... IP: *.chello.pl 16.08.10, 15:50 jak dobrze pamiętam, to reklama taka wisiała zawsze na szczytowej ścianie jednego z wieżowców (bodajze Akropolu) od strony skrzyżowania na Piastowskiej... kilka lat temu jak tam bywałem... to z jakiego powodu przeniesiono toto na ścianę frontową??? wygodniej tak było powiesić?? przecież widoczność tej reklamy w obu przypadkach jest taka sama jak nie lepsza w pierwotnej wersji... może ktoś bada skuteczność reklamy w tych dwóch "wersjach"??? tylko zapomniał o lokatorach... ech ta kariera naukowca-badacza... Odpowiedz Link Zgłoś