Gość: znachor Re: Zmalowane miliony IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.04, 11:54 Takie kartki dostaje też z USA. Take firmy są na całym świecie. Na kartki dają się namówić przeważnie starzy sklerotycy lub niewykształceni ludzie. Firmy dobrze prosperują. Nie jest to wcale "zarabianie na niepełnosprawnych artystach", tylko żerowanie na niepełnosprawnych umysłach. Kilka drobnych szczupaczków w stawie nie zaszkodzi. Zawsze wszystkim wysyłającym ostatnie grosze na takie kartki powtarzam, że lepiej być mądrym i bogatym niż głupim i biednym, ale nie wszyscy chcą słuchać i mają odmienne zdanie. Więcej nie mogę zrobić. Dobrze, że gazeta napisała, ale to i tak nic nie pomoże. To walka z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
pro_test Amici di Tworki 25.03.04, 12:24 a jak zarabia fundacja Amici di Tworki? ano tak ze kaze niepelnosprawnym artystom ze szpitala psychiatrycznego w Tworkach zrzekac sie praw do obrazow ktore namalowali. obrazy te nastepnie sa sprzedawane za niemale pieniadze w galeriach takich jak warszawaski Zapiecek. i smia sie nazywac przyjaciolmi Tworek :/ -- Pro_Test Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Zmalowane miliony IP: *.ztpnet.pl 25.03.04, 12:28 Wyszłam na idiotkę, sama nie mam za wiele ale zamawiałam kalendarze z pieknymi reprodukcjami, aby dać cos od siebie tym ludziom. Dawałam adres znajomym, znajomi swoim znajomym.Bylismy pełni podziwu dla talentu. To jest wprost niewiarygodne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko Re: strona AMUN IP: 213.25.1.* 25.03.04, 12:42 czy tak trudno w sieci znaleść www.amun.com.pl/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: strona AMUN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 13:25 spoko masz rację, z n a l e ź ć całkiem łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator-Detroit Re: Zmalowane miliony IP: *.25.217.77.Dial1.Detroit1.Level3.net 25.03.04, 12:55 Jezeli tak jest z ta 'firma' to powinna nazywac sie 'JEMIOLA'ladnie brzmi i zielona,bez 'korzeni',wlasnie skad taki 'wrzod' sie bierze ze gajowy nie dostrzeze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Jola na prezydenta IP: *.adsl.highway.telekom.at 25.03.04, 13:53 Tak sie pieknie prezentuje slodka.. Jola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Zmalowane miliony IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 13:53 Tyle lat kupuję te kartki. Może ja jestem głupia, że nie sprawdziłam, ale jak p. Dorota Bakaj może tam pracować ? Nie mogę uwierzyć, że dzisiejszy świat taki jest. Resztki wiary w uczciwy świat legły w gruzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Zmalowane miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:00 a ja w tamtym roku mialam wyrzuty sumienia ze tak pozno przelalam im pieniadze.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Zmalowane miliony IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 14:09 a ja sama se robie kartki na wszystkie swieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel GDZIE JEST PROKURATOR DO CHOLERY... IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.04, 14:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: GDZIE JEST PROKURATOR DO CHOLERY... IP: *.domena.pl 25.03.04, 14:16 Właśnie w domu, na kolanie składa kolejna porcję przesyłek zatytułowanych "Prace niepełnosprawnych artystów" a jego żona pięknym, odręcznym pismem adresuje koperty. Ot prokurator tez czlowiek, jeść musi i dorabia sobie w ten sposób do głodowej pensji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamietamy.tripod.c Re:pieprzysz prokuratura ma sie dobrze wszak to IP: 216.223.169.* 25.03.04, 19:10 pamietamy.tripod.com ferajna janika ze studiow i pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artysta Re: GDZIE JEST MIEJSCE DLA PRAWDZIWYCH ARTYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:44 To kraj dla pojebów i niepełnosprawnych. Gdzie jest miejsce dla zdrowych ludzi? Gdzie jest miejsce dla prawdziwych artystów? Gdzie jest wzornictwo przemysłowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy artysta Re: Zmalowane miliony IP: 216.189.178.* 25.03.04, 14:13 brawo Jolu zamow sobie wielki portret u tych wszystkich kalekich artystow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwniak Re: Zmalowane miliony IP: *.pl / *.kursor.pl 25.03.04, 14:23 o rany julek! ale mnie zrobili w ch... a juz od dluzszego czasu kupuje i kartki i kalnedarzyki, łotry, myslalem ze to idzie na pomoc dla tych kalekich osob, ze kupuja im farbki i pędzle, ze pomagaja w rehabiltacji itd.. a to oszusci! juz nic nie kupie od nich! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.pacino zmalowane miliony 25.03.04, 14:23 Drodzy redaktorzy Gazety AMUN to sa znane juz niektorym ludziom gnoje. Ciesze sie ze wreszcie dzieki Gazecie jest o tym glosno. Jeszcze dwa lata temu oni w swych ulotkach przedstawiali sie jako organizacja non profit, (fundacja czy stowarzyszenie) Wiedziony tym przeslaniem przekazalem im (bez kupowania kartek) duza darowizne. Odliczylem ja od podatku. USkarbowy (zreszta TEZ w RACIBORZU) robiac mi kontrole wykazal, iz nie mam prawa do odliczenia gdyz jest to darowizna na FIRME !!!! Nie wierzylem. Zaczalem sprawdzac. Bylem wsciekly - na AMUN, ze tak sie sprytnie zakamuflowali i na US ze ukaral mnie, ale nie raczyl - z urzedu - powiadomic prokuratury o tym ze AMUN wyludza pieniadze podajac sie za inna organizacje. Moze maja jakis uklad... Sluze dalszymi informacjami RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajtel Re: Zmalowane miliony IP: *.compromis.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:23 Jestem wkurzony ,że sponsoruję niemca .Byłem peiwen ,że cała kasa za zakupione karty świąteczne idzie na niepełnosprawnych .Dwa razy w roku dostawałem przesyłkę ( dostaje je od 4 lat ) na które przeznaczłem po 100 złotych .Jeszcze dwa tygodnie temy otrzymałem nową przesyłkę ,ale po przeczytaniu w/w artykułu bedzie to już ostatnia przesyłka za którą zapłacę .Wraz z przekazem wyślę rezygnacje z dalszych zakupów .Zrobię chyba lepiej jak zapytam się w pobliskim domu dziecka o konto i tam prześlę co roku te 200 złotych .Dziekuję dziennikarzom za ośiwecenie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwny Re: Zmalowane miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:29 Kiedy pierwszy raz otrzymałem przesyłkę z kartkami, zapłaciłem za nie - dobry pomysł, inwalidzi nie siedzą z założonymi rękami. Lecz kiedy w telewizji zaczęto mi wmawiać, że to są artyści, wkułem się maksymalnie. Następną przesyłkę zawierającą te bohomazy odesłałem z uwagą, że nie życzę sobie więcej takiej oferty. Teraz dowiaduję się o przekręcie. Chore społeczeństwo, chory kraj. Kto na to pozwala i kto to popiera...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dert Re: Zmalowane miliony IP: *.icpnet.pl 25.03.04, 17:47 Naiwny napisał(a): "...inwalidzi nie siedzą z założonymi rękami." Mam nadzieję,że to była taka metafora? :) Ja im nigdy kasy nie wysłałem i widze ze jednak dobrze zrobiłem. Zeby była jasnośc - kartek też nigdy nie wykorzystałem.Niestety dzisiaj zeby pomóc potrzebującym,trzeba się dobrze przyjrzeć organizacji,która im pomaga.Traca na tym ci najbardziej potrzebujacy,bo możemy ominąc jakąs organizację,ktora uznamy za niewiarygodną,a moze okazać się ze ta jest akurat wiarygodna. Sam już nie wiem czy takiej Ochojskiej to też można wierzyć :( Niestey... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna ojej IP: *.chcgilgm.dynamic.covad.net 25.03.04, 15:01 za kazdym razem gdy trafialy te kartki do mojego rodzinnego domu, moja mama wplacala jakas kwote. to koszmarne, ze ludzie tak wrednie oszukuja. ale czemu artysci niepelnosprawni milcza? przeciez im nalezal sie znacznie wiekszy zysk... Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Zmalowane miliony 25.03.04, 15:10 cóż... jedni sprzedają lipne krzyżówki na chodnikach i namawiaj ą do datku na chore dzieci lub coć podobnego, a drudzy robią to samo ale na skalę przemysłową. Tego nikt nie kontroluje, a zaintersowani niepełnosprawni nawet sobie nie zdają sprawy ile ktoś na nich zarabia. Zgoda MSWiA na taką działalnośc ma się nijak do rzeczywistości. A panstwo to jak robi? wystarczy popatrzyć na 22% VAT od charytatywnych zbiórek telefonicznych i smmsowych. Według rzecznika Ministerstwa Finansów ten VAT idzie dla potrzebujących przez budżet panstwa, czyli pomagając chorym na białączkę lub inną chorobę wspomaga się urzędników ministerstwa i innych biurokratycznych darmozjadów... Z tych akcji dopiero sa obrywy skoro na akcjach telefonicznych zbiera się kilkanaście milionów złot6ch rocznie. Ministerstwo Finansów zabiera dla siebie ponad 1/5. I jakoś nikt się nie dziwi i nie protestuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUREK Re: Zmalowane miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 15:12 CHWAŁA TYM, KTÓRZY UJAWNIAJĄ TAKIE SPRAWY. JA W SWOJEJ NAIWNOŚCI TEŻ POMAGAŁEM W PRZEKONANIU, ŻE ULŻY TO TYM POKRZYWDZONYM PRZEZ LOS LUDZIOM.ZAMIAST DWADZIEŚCIA PARĘ ZŁOTYCH ZAWSZE WYSYŁAŁEM 100 ZŁ. TERAZ JUŻ NIGDY NIE ODPOWIEM NA TAKI APEL. TO SMUTNE, ALE NIE CHCE KUPOWAĆ SOBIE PRZEKONANIA O WŁASNEJ NAIWNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Zmalowane miliony IP: 213.25.152.* 25.03.04, 15:40 Zlodzieje,juz nie wplace tam nawet grosza,zarabiaja na kalekich,wplacalm prawie 6lat i myslalm ze to jakas dla nich pomoc,juz w Polsce nikomu nie mozna ufac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorotka Re: Zmalowane miliony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 15:42 Tylko zła pogoda odstraszyła mnie dzisiaj do kolejnej wpłaty na AMUN. Ile lat to robię dwa razy w ciągu roku już nie pamiętam. Chyba coś mnie trafi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: wloska spolka IP: *.dialup.tiscali.it 25.03.04, 15:56 Wspomniana w artykule wloska spolka z Werony nosi nazwe nomen omen SPAM s.r.l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zły Re: Zmalowane miliony IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 25.03.04, 16:09 Kupiłem przed Bożym Narodzeniem komplet tych kartek, bo wszystko wyglądało bardzo wiarygodnie. Teraz widzę, że znów moje intencje (i pieniądze)zostały wykorzystane. Obawiam się, że następnym razem odmówię pomocy komuś naprawdę potrzebującemu... :-( Teraz krew mnie zalewa. K***a mać, czy otaczają nas wylącznie oszuści i złodzieje. Co się dzieje z tym krajem i z ludźmi w nim żyjącymi... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANG Re: Brak przyzwoitosci w biznesie... IP: 129.81.192.* 25.03.04, 16:27 Prosze panstwa - spolka z O.O. to nie jest to samo co fundacja. Spolka z O.O. to przedsiewziecie czysto biznesowe, ktore ma przynosic zysk! p.S. Oczywiscie, spolka zarabia w sposob niezbyt wiele majacy wspolnego z dobrym smakiem i zwykla przyzwoitoscia. Pieniadze nie smierdza - to haslo wciaz jest dla niektorych najwazniejsze! Pozostaje miec tylko nadzieje, iz znajdzie sie ktos kto FAKTYCZNIE bedzie dbal o interesy i dobro uposledzonych artystow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re:oj smierdza przestepstwem oszustwa i wyludzenia IP: 216.223.169.* 25.03.04, 19:15 pamietamy.tripod.com ale jaki kraj taka prokuratura i sady bandycki kraj to i bandyckie sady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky JESTEŚCIE NAIWNYMI, OBŁUDNYMI KRETYNAMI!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 16:40 To na takich naiwnych ludzikach jak wy, można zarobić kupę siana. Chcecie pomagać potrzebującym? To do cholery pomóżcie! Rozejrzyjcie się w około, ilu ludzi wyciąga do was rękę. Wystarczy, że ofiarujecie ubranie, przybory szkolne, książki, itp, itp. Jeżeli chcecie pomóc, to tym, którzy wyciągają do was rękę! Okażcie konkretną pomoc, konkretnym ludziom, niekoniecznie w formie gotówki, albo przelewu na konto. Może wasz sąsiad ma gromadkę głodujących dzieci, może nie starcza mu na czynsz i czeka go wkrótce eksmisja. Rozejrzyjcie się! Jesteście naiwni, jak małe dzieci srające w pieluszki. Wolicie zapłacić anonimowo, wysłać kasę na konto, skrycie, żeby udobruchać wasze sumienia, że coś zrobiliście, że pomogliście. I NA TEJ PSYCHOLOGICZNEJ PUŁAPCE KORZYSTAJĄ INNI - BOGACI! A człowiek, który potrzebuje waszej pomocy na ogół nie ma kilku kont w banku, nie nosi drogich garniturów, nie mieszka w kilku apartamentach, nie jeździ super furą. Zasilacie kasę ludziom, którzy z organizji typu "Pajacyk", Kwaśniewska i spółka, Owsiak i banda, Soczejko przeciwko patologiom (czy jak mu tam - koń by się uśmiał, już w samej nazwie jest fałsz), itp, itd, którzy z takich organizacji żyją i utrzymują swoje rodziny, dorabiają się majątków. Potrzebujący widzi zaledwie niewielki procent z tej sumy, a nierzadko dostaje gówno, no - może bułkę dziennie na obiad i szklankę wody. To się teraz, qrwa nie dziwcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poe7 Re: JESTEŚCIE NAIWNYMI, OBŁUDNYMI KRETYNAMI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 17:18 CO ROBIŁY MEDIA DO TEJ PORY, ŻE PUBLICZNOŚĆ NABIJANA W BUTELKĘ OD PIĘCIU LAT DOWIADUJE SIĘ O TYM DOPIERO TERAZ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky IDIOTO, MEDIA MAJĄ SWOJE WŁASNE FUNDACJE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 17:21 Chodźby Polsat, czy TVN... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: JESTEŚCIE NAIWNYMI, OBŁUDNYMI KRETYNAMI!!! IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 25.03.04, 17:22 lucky, nie masz racji. Ja pomagałam potrzebującemu pomocy bezrobotnemu z chorą żoną i dwójką dzieci(Znałam-wiarygodne)Mąż się tak wzruszył, że załatwił pracę temu (ok. 40 lat)zdrowemu człowiekowi.Nie zgłosił się ani do pracy, ani nie przychodzi już po pomoc.Po prostu po kilku latach bezrobocia nie ma już motywacji, żeby iść do roboty.I po czym poznać potrzebującego pomocy?(Na amuna też głupia wiele lat płaciłam) Odpowiedz Link Zgłoś
bilder Re: JESTEŚCIE NAIWNYMI, OBŁUDNYMI KRETYNAMI!!! 27.03.04, 12:39 Popieram Pama w 100% szkoda ze w polsce malo takich ludzi jak pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaj Re: Zmalowane miliony IP: *.pl / *.access-net.pl 25.03.04, 16:34 Wierzę Gazecie i bardzo mi głupio że dałam się tak nabrać i jeszcze miałam dobre samopoczucie że pomagam innym. mmaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniej naiwna Re: Zmalowane miliony IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.03.04, 16:39 Czytając opinie internautów o tej haniebnej sprawie, przychodzi mi do głowy myśl, że jednak nie wszyscy w Polsce to s***. Ja dałam sie tylko raz nabrać na te akcję. Pozdrawiam wszystkich internautów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamietamy.tripod.c Rezwyczajna praktyka oszust oszusta rekomenduje IP: 216.223.169.* 25.03.04, 18:00 pamietamy.tripod.com i tak dobrze ze cos jednak odpalili biednym ale to przeciez wzorowa firma hehehe wzor do nasladowania hahaha na tej samej zasadzie dziala owsiak i nikt sie nie dziwi bo to polska wlasnie psudoliberalna Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Zmalowane miliony 25.03.04, 18:03 Mysle, ze i tak nic innego nie da sie zrobic jak tylko zrobic ogolnopolska akcje i albo nie placic i odsylac albo nawet nie odsylac, bo w imie czego po tylu latach naciagania mam jeszcze placic za znaczek zwrotny. A wiec po prostu zakladajac , ze nie wszyscy mogli dotrzec do tego artykulu rozniesmy wiesc do wszystkich znajomych, rodziny itd.(Ja juz zaczelam) Sama jestem wsciekla, bo tez od kilku lat mnie oszukuja i jeszcze frajerka dawalam im okragla sumke (czyli zwykle kilka zlotych wiecej) wiem tez ze robilo tak wielu. A wiec teraz im ani nie zaplace ani nie odesle i jezeli mi znowu przysla to ich strata, nie prosilam i nie kiwne palcem w bucie, zeby byc w tym przypadku uczciwa. Jedynie to bedzie mi wstyd komukolwiek te kartki wysylac, chyba poza Polske, bo przeciez to dowod strasznej naiwnosci. Pozdrawiam i licze na Panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarlene1 Re: Zmalowane miliony 28.03.04, 13:58 Moja św.pamięci teściowa przez wiele lat wysyłała im pieniądze chociaż sama miała malutką emeryturkę. Po jej śmierci ja opłacałam przesyłki. W zeszłym roku kiedy kartki przyszły wybłocone odesłałam kopertę z adnotacją,że adresat nie żyje i cóż... przesyłki przychodzą nadal mimo ,że za nie nie płacę. Ciekawa jestem skąd oni mają nasze adresy? W jednym z oddziałow banku,w którym pracuję ponad połowa pracowników otrzymuje przesyłki z Amuna. Często ludzie młodzi,którzy zamieszkali w nowo wybudowanych domach.Ktoś sprzedaje ich adresy? Lili Odpowiedz Link Zgłoś