olsen.trace 11.09.10, 12:06 TYLKO PROFESOR MAJCHROWSKI SIĘ TU LICZY !!!:} Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asd Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 12:13 Mam wrażenie, że artykuł był napisany w poczuciu zawodu. Jakby autor chciał przekazać myśl: "Znowu wygra Majchrowski, dalej nic się w mieście nie zmieni. Szkoda" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.chello.pl 11.09.10, 20:56 A nie jest tak? Każdy z kim rozmawiam klnie na obecnego prezydenta i jednocześnie żałuje, że musi na niego głosować. Bo Majchrowski jest najgorszym prezydentem Krakowa odkąd pamiętam i jednocześnie znów najpoważniejszym kandydatem w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: A to prawda? Krakowskie paradoksy IP: 89.174.214.* 12.09.10, 11:38 blackblogsheep.salon24.pl/147654,jacek-majchrowski-wspolpracowal-z-sb Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania PO centrowa? Gdzie? 12.09.10, 11:41 Chyba w monarchii Arabii Saudyjskiej można ich uznać za centrowych. scenapolityczna.friko.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: PO centrowa? Gdzie? IP: *.chello.pl 13.09.10, 10:19 @sąsiad, co mi za ścierwem rzucasz? Tutaj się rozmawia o Krakowie. @wlodekzpoznania, zgadzam się, ale z trzech głównych partii PO jest najbliżej środka. Odpowiedz Link Zgłoś
aligator.1 Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed 12.09.10, 11:56 Obawiam się, że to dość prawdopodobny scenariusz :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: 83.238.5.* 12.09.10, 13:06 niestety ciemny lud woli majchra. to miasto nigdy się nie obudzi:// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: 77.236.28.* 11.09.10, 12:18 Niestety muszę przyznać rację. Przynajmniej walczył z oddawaniem Kościołowi wszystkiego co się da. Kracik się na to zgadza, a katolickim grabieżcom trzeba powiedzieć nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.ghnet.pl 11.09.10, 12:27 Majchrowski poparł Napieralskiego (co nie było oczywiste), więc jak przyjdzie co do czego, to SLD krzywdy mu nie zrobi. na razie się targuje. jeśli chodzi o inwestycje, to szykują się 2 piękne kamienie węgielne pod Halą Widowiskowo-Sportową oraz Centrum Koncertowo-Kongresowym. oddanie obiektów...kilka miesięcy przed następnymi wyborami. i kto tu jest najsprytniejszy?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszekgrab1 Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 12:30 I tak Pan Majchrowski wygra gładko, aż do bólu, bo od innych kandydatów różni się tym, że nie uczestniczy bezpośrednio w karczemnych awanturach, a i polityk z niego dobry, skoro rządzi miastem bez partyjnego zaplecza. Kracik to kompletne nieporozumienie - ilość jego wpadek, które wynikają z gadulstwa i chęci przypodobania się mediom, jest oszołamiająca, a przy tym nigdy nie potrafi posypać głowy popiołem. W przypadku powodzi "Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smolił aż smród zabijał", bo gdzie porównanie drobnej, opanowanej wyrwy w Płaszowie, do tragedii wsi podtarnowskich, które jemu, jako wojewodzie bezpośrednio podlegały - i ani słowa wyjaśnienia i skruchy z jego strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 12:42 Jakie paradoksy miasta, po prostu krakowanie maja rozum i zaufali człowiekowi który realizuje zgodnie z planem obietnice. Mało takich ludzi wśród polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: 67.159.44.* 11.09.10, 12:46 Ponowie i panie, bez przesady nie będzie tak źle. Kampanię Kracikowi prowadzi Grzesio Stawowy, czyli sukces murowany, oczywiście w promocji zdrowia, bo śmiech to zdrowie. Sukcesem Kracika będzie osiągnięcie lepszego wyniku od Dudy z PiS-u. Zwycięstwo Majchrowskiego w I turze jest już praktycznie przesądzone, no chyba, że zdarzy się jakiś cud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conchis ludzie, tylko nie ten partacz tow. Majchrowski!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 12:46 ludzie, tylko nie ten partacz tow. Majchrowski!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakauer Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.59.pxs.pl 11.09.10, 13:35 Jeśli Pan Kracik ma zostać Prezydentem naszego Miasta to ja podziękuję. Facet to co nie potrafi powodzią w województwie się zająć, tylko występuje przed kamerami ganiąc Prezydenta, że przez niego Kraków zalało. Ale już się np. Lanckoroną nie przejmuje. Facet co to nie chce zapłacić za pogrzeb i uroczystości. Facet który nie potrafi porządnie zorganizować imprezy odsłonięcia tablicy na Wawelu, żałuje kasy na wydrukowanie z 200 zaproszeń i wysłanie pocztą. Robi jakieś jaja że zleca nie wiadomo komu zapraszanie osób które nie wie gdzie są. A potem nawet nie potrafi dopilnować żeby jakiś ksiądz roztropek nie dostał pełnej listy ofiar (swoją drogą ksiądz mógł czytać przecież nie z kartek, ale z tablicy, ale jak widać tytuł dr. hab. wcale nie jest równoznaczny z umiejętnością logicznego myślenia). Jak również nie był w stanie zaprosić Prezydenta, który był tego dnia w Krakowie i w Tomaszowicach właśnie z naszym "wspaniałym" wojewodą. A zwolennicy mówiący o jego umiejętnościach niech nie przywołują Niepołomic. Bo to taka skala, że on powinien iść do Rady Dzielnicy a nie na Prezydenta prawie milionowego miasta. Jeśli zostałby wybrany to wszelkim uroczystością nie wróżę najlepiej. Połowa osób nie dostanie zaproszeń, druga połowa będzie miała zdublowane miejsca. A jeszcze na dodatek podwykonawcy nie dostaną kasy. No i po tym wszystkim wyjdzie Pan Kracik przed kamery i będzie serdecznie przepraszał, ale on nie wie co się stało i jak to się mogło stać. Ave! Odpowiedz Link Zgłoś
emerytgw Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed 12.09.10, 09:56 same pisowskie bzdety !!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Kto na prezydenta? Na pewno nie Majchrowski !! IP: 83.238.5.* 12.09.10, 13:32 powiedz lepiej co twój Jaśnie Wielmożny Dobrodziej zrobił przesz osiem lat, poza tramwajem do Kup sobie Wykształcenie poza 4 trybunami za pól miliarda, które udają że są stadionem, poza płytą rynku która się rozpada i powstają w niej 2 metrowe dziury, poza rurą ciepłowniczą, którą zwą kładką rowerową, do której nie doprowadzili żadnej ścieżki, poza linią tramwajową która ponoć jest szybka, szybka jak.. tory do szybkiej jazdy sięgają jedynie trzech ostatnich przystanków, poza galerią krakowską, która ponoć miała być wizytówką miasta a cudem nie zmasakrowała ludzi odpadającą elewacją, obecnie straszy swym szkaradnym szkieletem bez elewacji, poza placem dworcowym który jest tak ciemny że gdy moi znajomi z Białorusi przyjechali do Krakowa zapytali - Czemu u was jest tak ciemno?? poza grającą fontanną, której nie słychać bo głośniki umieszczono na obrzeżach placu, poza Sheratonem, który nadawałby się na hostel dla tirówek przy zjeździe z autostrady, poza remontem Długiej na której tramwaje się mijają i wypadają z torów, poza trasą Balicką której nie ma, poza obwodnicą której nie skończono, poza szkieletorem który ciągle straszy, poza 25 składami metra które przerobiono na tramwaje, poza 2 przystankami podziemnego tramwaju które do niczego nie usprawniają, poza komunikacją miejską która jest ciągle zapchana, poza biurowcami bez parkingów, które utrudniają ruch w połowie dzielnicy, poza alejkami spacerowymi które pamiętają Gierka a obecnie są często zdewastowane i zarośnięte, poza bulwarami które zamieniają się w ruinę... powiedz nam wszystkim czego wspaniałego dokonał twój Majchrowski !!! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! 11.09.10, 13:48 Drodzy Krakowianie, największymi szkodnikami w przeciągu ostatnich kilku lat są w Krakowie (niepo)radni, to "dzięki" nim mamy 2 stadiony, z których żaden się na Euro nie nadawał, mamy wielki chaos przestrzenny, brak planów miejscowych i korki! Niezbyt lubię Majchrowskiego, ale wiem, że gdyby nie tacy polityczni radni to zdecydowanie lepiej by wypadła jego prezydentura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawicowiec Re: Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! IP: 109.243.150.* 11.09.10, 14:13 Kracik to totalne nierozumienie. Ciekawe byłoby, gdyby ...zrezygnował. PO by miało kłopot niebywały. Majchrowski po urządzeniu Kocurka jest dla mnie nie do przyjęcia. Został mądry i sympatyczny, doktor prawa A.Duda. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytgw Re: Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! 12.09.10, 10:00 . Duda nadaje się na sołtysa o mentalności rydzykowatej, a nie na prezydenta drugiego co ważności miasta w Polsce. Ludzie , pomyślcie jak pachołek prezesa kłamczyńskiego mozę coś wartościowego wnieść do zarządzania miastem.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś 6161 Re: Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 23:30 Poczytaj sobie o tej samorządowej inicjatywie, bo szkoda Krakowa dla partyjnych bezradnych, którzy zasłaniając się dyscypliną partyjną działają przeciw naszemu miastu: pl-pl.facebook.com/group.php?gid=111804895537125 To oni zgadzają się na budowę terenów zalewowych (np. spalarni śmieci ), dziury w drogach ( kładka Bergamotka ważniejsza ), remont ronda Grzegórzeckiego bez estakad. Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! IP: *.ghnet.pl 12.09.10, 07:32 a remont Długiej bez estakad? jeszcze wiekszy skandal! radny Osmenda byłby za. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! 12.09.10, 11:45 Akurat budowa estakad na rondzie Grzegórzeckim nie ma nic wspólnego z rozwojem zrównoważonego transportu. To jest zapraszanie samochodów do środka miasta - być może w tym miejscu jest punktowo zasadne, ale systemowo szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania My Poznaniacy 12.09.10, 11:51 W Poznaniu stowarzyszenie mieszkańców w końcu postanowiło iść do wyborów. www.facebook.com/pages/My-Poznaniacy/148024991884336 www.gloswielkopolski.pl/fakty24/305251,my-poznaniacy-chca-wystawic-kandydata-na-prezydenta,id,t.html poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8351961,My_Poznaniacy_ida_do_wyborow_samorzadowych.html www.my-poznaniacy.org/ Na marginesie, te 310/1000 samochodów w Berlinie to samochody osobowe, a w Krakowie to liczba ogółem. W Poznaniu przedstawia się to tak: ogółem chyba 610, a w tym osobowych ok. 450. Nie mniej różnica i tak wielka. Berlin jest na dole stawki, ale Hannover 370, Hamburg 400, Monachium 420, Frankfurt 430, najwięcej w zagłębiu Ruhry 450-520/1000 mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia8 Re: Wyrzućmy obecnych radnych na zbity pysk! 12.09.10, 18:33 Kochani Krakowianie Miejscy radni mogą wpływać na prezydenta poprzez a) uchwały kierunkowe, które prezydent może wyrzucić do kosza (i najczęściej tak czyni) lub b) chodzenie do gabintetu i proszenie, aby pan prezydent ich uchały przedstawił jako swoje (i wtedy przechodzą głosowania). Tak więc rada służy prezydentowi do usprawiedliwienia błędów; jeśli źle - to winna rada, jeśli dobrze - to wymyslił prezydent. WIEM, CO PISZĘ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszLuty Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 14:01 Nie wiem na jakich podstawach formowane są opinie, że wszystko zakończy się w pierwszej turze. Majchrowski wcale nie jest taki cudowny jak sam się maluje. Do wyborów jeszcze 3 miesiące, za 3 miesiące pies z kulawą nogą nie będzie pamiętał startu wyborów - będzie się liczył wyłącznie dzień wyborów, a raczej druga tura. Krakauer jest wybitnym przedstawicielem zwolennika Majchrowskim . Nie chwali swojego, atakuje drugiego. Pracownik magistratu czy jakiś przedstawiciel młodzieży SLD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakauer Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.chello.pl 12.09.10, 19:32 jest dwóch krakauerów - ja jestem przez małe k ! i też popieram Prezydenta Majchrowskiego ! przeczytaj olityka - nr 41 (2214) z dnia 1999-10-09; s. 25-28 Kraj Marcin Meller Burmistrz Staszek, harcmistrz Wojtek Pewnego pięknego wiosennego dnia 1999 r. Janusz Włodarski, właściciel cukierni Jedyna w podkrakowskich Niepołomicach, stał się wywrotowcem. Przyszła go przepytywać policja. Potem dostał wezwanie do krakowskiej prokuratury. Janusz Włodarski nie zaczął produkować granatów zamiast szarlotek, ale odważył się wyłożyć w swej kawiarni sygnalny numer "Samorządowych Wiadomości Niepołomickich". Mówimy Stanisław Kracik - myślimy samorządność. Burmistrz 20-tys. gminy przylegającej do Nowej Huty - zarazem poseł Unii Wolności, a od kwietnia szef małopolskiej UW - jest być może najbardziej znanym w Polsce samorządowcem. O "niepołomickim cudzie" można przeczytać w co drugiej gazecie jako o przykładzie fantastycznej metamorfozy PRL-owskiej szarzyzny w dynamicznie rozwijającą się, wzorcową gospodarczo gminę III RP. Zainwestowała tu Coca-Cola, rozwijają się dziesiątki mniejszych firm. Kiedy zawita zagraniczna delegacja do Małopolskiego Instytutu Samorządu Terytorialnego i Administracji i zechce zapoznać się z polską samorządnością gminną, nie ma wątpliwości, dokąd zawieźć gości: do Niepołomic. Burmistrz z dużej litery Sam Burmistrz (dużą literą pisze ten tytuł wydawana przez Urząd Miasta i Gminy "Gazeta Niepołomicka") jest postacią medialną. Wypowie się na każdy temat, czy to jest oświetlenie ulic, młodzież, telefony komórkowe, problemy teologiczne bądź same media. Lubi pisać do "Gazety Niepołomickiej", w krakowskim dodatku "Gazety Wyborczej" pomieszcza swe felietony zatytułowane "Okiem burmistrza" ("Idzie wiosna, a jeżeli jeszcze jej nie ma, to niebawem przyjść powinna"). Doczekał się potężnej biografii, by nie rzec hagiografii w Magazynie "Gazety Wyborczej" ("Autobus zwany burmistrzem", 8 XI 1996 r.). Kazimierz Marcinkiewicz, czołowy polityk ZChN, zapytany przez dziennikarza gazety, czy można być dobrym katolikiem i aktywnym członkiem Unii Wolności, zarazem odparł: - Tak, znam takich, np. poseł Stanisław Kracik. Niektórzy przysłuchując się jego przemowom (bo Burmistrz raczej przemawia, niż mówi) twierdzą, że minął się z powołaniem i powinien - tak jak jego znany z łamów "Tygodnika Powszechnego" brat - zostać księdzem. W wywiadach i felietonach głosi szczytne zasady: "samorząd nie może gasić aktywności mieszkańców", "mam (...) tyle szacunku dla poglądów innych niż moje, że - wierząc w dobre intencje - staram się zrozumieć racje za tymi poglądami stojące". Tolerancja Burmistrza ma jednak granice. Wyczerpała się tuż po ukazaniu się pierwszego numeru "Samorządowych Wiadomości Niepołomickich", pisma wydawanego przez powstały niewiele wcześniej opozycyjny wobec Burmistrza Niepołomicki Klub Samorządowy. Do krakowskiej prokuratury wpłynęło - poprzez kancelarię adwokacką wynajętą za pieniądze gminy Niepołomice - "zawiadomienie o popełnieniu czynu zabronionego". Czyn zabroniony polegał na tym, że - jak szybko Burmistrz wykrył - periodyk w momencie ukazania się nie był zarejestrowany. Co prawda jego wydawcy złożyli taki wniosek, ale nie minęły wymagane 30 dni. Więc - jak zauważył prawnik Burmistrza - wydawca popełnił przestępstwo, które "podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności". Cukiernik i inni Najpierw u cukiernika Włodarskiego, a dokładniej u jego żony Barbary, obsługującej właśnie kawiarnię, zjawiła się policja, wypytując o leżące na parapecie "SWN". Próbowała tłumaczyć, że przecież chyba może wykładać u siebie dowolne druki, jeżeli nie są wywrotowe. Wszak to numer sygnalny, nie normalna gazeta, coś jak plakaty i ulotki wyborcze, którymi obłożona i oklejona była kawiarnia przed wyborami samorządowymi, a nikt przecież wtedy policji nie nasyłał. Najzabawniejszy (albo jak uważa pan Włodarski - najsmutniejszy) jest fakt, że właściciel kawiarni i Burmistrz należeli do tej samej partii - Unii Wolności. W ramach wewnątrzpartyjnej dyskusji cukiernik został wkrótce wezwany do prokuratury. - A czy ja jestem jakiś gangster? Zresztą gangsterów tak szybko nie wołają. Przesłuchiwani kolejno wydawcy i redaktorzy pisma pytali, o co tutaj chodzi, co pani prokurator chce wyjaśnić: podany jest przecież adres wydającego pismo klubu, wymienione są nazwiska jego członków i władz. Pani prokurator miała odpowiedzieć, że takie otrzymała polecenia. Z gabinetu Burmistrza dobrze widać wywrotową cukiernię. Dlaczego polecił złożyć zawiadomienie w prokuraturze? - Widzę, że kolega Wróblewski odwiedził już wszystkie redakcje w regionie i w Polsce - odpowiada. Kolega Wróblewski to Wojciech Wróblewski, doradca unijnego wiceministra spraw wewnętrznych Krzysztofa Budnika i zarazem przewodniczący niepołomickiego Koła Przyjaciół Harcerstwa oraz Niepołomickiego Klubu Samorządowego oraz redaktor inkryminowanych "Wiadomości". Burmistrz poważnieje i przybiera ton kaznodziejski: - To kwestia zasad. Jeżeli ktoś jest doradcą wiceministra spraw wewnętrznych i to w dodatku ministra z Unii Wolności, do którego sam go zaprowadziłem, to myślę, że powinien sam przestrzegać prawa i nie sprzedawać nielegalnie pisma oraz narażać innych na nielegalną działalność. To zaproszenie do przestępstwa. Ja nie mogę sobie pozwolić na kłamstwa rozsiewane przez tego pana - pod szyldem AWS i obrony demokracji. I pomyśleć, że kiedy wrócił z placówki na Litwie i pętał się bez zajęcia, to zaprowadziłem go do Krzysia, żeby mu znalazł jakąś robotę. - No, pan burmistrz znowu kłamie - uśmiecha się Wróblewski. - Po pierwsze to ja go zaprowadziłem do Budnika, któremu doradzałem od powrotu z Litwy. Po drugie, jeśli nie może znieść kłamstw rzekomo przez pismo rozsiewanych, to dlaczego nie zaskarży nas o zniesławienie, tylko wygłupia się z tą rejestracją? Kto zwariował? Czasem w trakcie rozmowy z dziennikarzem panowie mówią o sobie jeszcze "Wojtek" i "Staszek". Dziesięć lat temu razem zakładali w Niepołomicach solidarnościowy Komitet Obywatelski. Wojtek jako nastolatek zakładał w Niepołomicach harcerski szczep Puszcza, w latach 80. współtworzył Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej. Staszek był szefem Solidarności w krakowskiej fabryce Mera-Kwap, później otworzył własną firmę informatyczną. W cuglach wygrali wybory. Staszek został burmistrzem. Wojtek przewodniczącym rady miejskiej. Razem przeprowadzili w mieście rewolucję. Wróblewski szybko został doradcą i rzecznikiem prasowym przy solidarnościowym ministrze spraw wewnętrznych. W 1992 r. wyjechał na Litwę jako radca ambasady RP. Co miesiąc dojeżdżał na zebrania niepołomickiej rady. Teraz przyjeżdża co dwa tygodnie. Burmistrza Kracika nawet nie trzeba pytać o Wróblewskiego. Sam od razu przystępuje do ataku: - Jeden z senatorów zapytał mnie, czy pan Wróblewski zwariował teraz czy dawniej. Ja nie wiem, kiedy zwariował pan Wróblewski, ale to, że zwariował, nie ulega dla mnie żadnej wątpliwości. Burmistrz jeszcze dodaje o swym dawnym koledze, że to zdrajca (bo wyjechał z Niepołomic) i frustrat (bo zazdrości sukcesu Burmistrzowi, więc wrócił i judzi). Wróblewski uważa, że Burmistrzowi puszczają nerwy: - Wiedział, że wcześniej czy później zajmiemy się sprawą Robinsona. Bankructwo Robinsona Spółkę Robinson stworzyła pięć lat temu gmina Niepołomice wraz z Delta-L, firmą będącą własnością Górnośląskiego Banku Gospodarczego. Miała produkować soki, wykorzystując linie rozlewnicze wcześniej zbankrutowanej firmy Buzzard Trade. Zatrudniający 20 pracowników Robinson również szybko zbankrutował. Dyskusyjny był już fakt, po co gmina tworzyła Robinsona, skoro po Buzzard Trade pozostały same długi. Jednak co innego zbulwersowało niepołomiczan. Robinson importował koncentrat owocowy z Izraela. Bank finansujący operację, Pekao w Tel Awiwie, zażądał poręczenia weksla bankowego. Uczynił to w lutym 1995 r. - do sumy 200 tys. dolarów - Burmistrz Kracik. Dziś tłumaczy, że chodziło mu o utrzymanie produkcji w zakładzie, który dawał zatrudnienie dwudziestu Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik_7125 Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... 11.09.10, 14:12 Jak na razie to widzę wyraźnie, że Kracik nie radzi sobie z województwem. Dlatego nie chcę, aby w ten sam sposób rządził miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.multi-play.net.pl 12.09.10, 12:08 A w czym sobie nie radzi?? lojalny wyborco Majchrowskiego? Że ośmielił się ostatnio przyczepić do interesów właścieciela barek na Dąbiu, który prawie doprowadził do katastrofy budowlanej stopnia Dąbie, za co zaraz "zdarzył" się błąd w przygotowaniu listy ofiar do tablicy na Wawelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.ists.pl 12.09.10, 21:33 Panie Wojewodo - nie chciał Pan zwalniac ludzi w UW, to Pan ma - fałszywych współpracowników. Jedna z panienek tam pracujących nie umie się wysłowić po polsku, jest dziewczyną krakowskiego szefa SLD i mieszka "u Joasi" (Senyszyn). Owa panienka donosi wszystkim, komu sie tylko da - Majchrowi przede wszystkim. Dzięki niej UMK ma codziennie najświeższe wiadomości - prosto z gabinetu wojewody!!!!!!!!!!! Tak to jest, gdy jest się krótkowzrocznym, Panie Wojewodo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrost Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.ghnet.pl 13.09.10, 09:11 No, wreszcie ktoś się zajął panią Justynką. Może i na panią Agatkę z kuratorium też przyjdzie pora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakusek Nie dla Kracika krętacza IP: *.nsystem.pl 11.09.10, 14:47 Pomimo wielkiej promocji osoby Kracika w wybiórczej i tak nie ma On najmniejszych szans w wyborach. Jest zawistnym, zadufanym w sobie ignorantem. Jak ma się zapędy na zostanie prezydentem to trzeba umieć zarządzać zespołem. Samemu to można kiosk prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.toron.pl 11.09.10, 15:05 Majchrowski jest spokojny i bezkonfliktowy i nie angażuje się w awantury. Prawda. A jaki ma być, skoro jest zwyczajnie nijaki i bezbarwny, by nie powiedzieć bezjajeczny. Zaplanowane remonty i budowa obwodnicy ciągnie się i końca nie widać. Budowanie dwóch sporych stadionów dla takiego miasta jak Kraków, przy obecnej frekwencji na meczach, a dodatku w odległości kilkuset metrów od siebie to głupota i marnowanie pieniędzy. Tak samo jak zatrudnianie pociotków dyrektorów i żon kolegów od picia w magistracie. Niedawno GW pisała jaką cudowna promocję krakowskich muzeów mieliśmy w Londynie dzięki takiej jednej. O panu, który stwierdził, że Kraków nie potrzebuje promocji międzynarodowej nie wspomnę. Dzięki niemu moje miasto zamieniło się w żygalnię dla angielskich roboli, dzięki czemu za niedługo w obrębie pierwszej obwodnicy nie będzie ani jednego zamieszkanego budynku, a jedyna gałąź gospodarki, która rozwija się jako tako, to firmy outsourcingowe, które mogą przenieść się w kolejne tańsze miejsce w kilka tygodni. Prawie każdy będzie lepszy niż on. Tylko nie jestem pewna czy kontrkandydaci należą do zbioru "prawie każdy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vid Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 15:08 Czy Pan Duda ma cos wspólnego z deweloperską rodziną z Krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.centertel.pl 12.09.10, 09:45 Pan Duda? Rodzina dewelopera? Nie raczej wygląda na rodzinę producenta parówek...Też duda. Sakramencki syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joana Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.mynet.com.pl 11.09.10, 15:15 Myślę, że wielu kolegów pana Kracika z PO wlasnie pluje sobie w brody. Pluje sobie, bo zupełnie niepotrzebnie zrobili go wojewodą - zrobili w jednym celu, żeby wypromować nazwisko, żeby miał więcej szans na funkcjonowanie w mediach, żeby ludzie go poznali. No i niestety poznali go z nie z tej strony co powinni. Wszyscy teraz zapamietają (oprócz plucia na Majchra podczas powodzi, oprócz zadymy z kosztami pogrzebu) jeszcze z nieumiejętności dopilnowania porządnego załatwienia sprawy odsłonięcia tablicy. W tym wypadku słowo kompromitacja jest jak najbardziej na miejscu. Niestety, miało być pieknie - wojewoda brylujący w mediach, otwierający, przemaiwający, uśmiechniety. Jednak na tym stolcu trzeba potrafić coś więcej niż rządzenie w maleńkich Niepołomicach. I tu dotykamy sedna problemu. Tajemnicą poliszynela jest to, że Niepołomicami zarządzali sprawni urzednicy, Kracik zaś zbierał zaszczyty i błyszczał. W formie anegdoty opowiada się o jego codziennych wizytach u fryzjera i kosmetyczki. Ale wszyscy ci, dzięki którym zbudował mit sprawnego administratora - zostali w Niepołomicach. Został Ptak (Roman Ptak, wiceburmistrz, obecnie p.o. burmistrza) i cała reszta. W urzedzie wojewódzkim okazało się, że jak nie ma tych co robią za Kracika, to wychodzi jego niekompetencja. I dlatego towarzysze z PO plują sobie w brodę. Mógł siedzieć spokojnie w Niepołomicach i odcinać kupony od niezasłużonej sławy sprawnego zarządcy miasta i z oddali komentowac to co dzieje się w Krakowie. I na tym zbijać polityczny kapitał. niestety, plan nie wypalił, bo wystawienie na świecznik obnażyło wszystkie jego wady, m.in. kłótliwość, bufonadę i niekompetencję. Dlatego powiem jeszcze raz. Byłam pod wrażeniem sprawnosci Kracika. Ale był to tylko medialny obrazek. teraz, kiedy obserwuję jak sobie nie radzi z województwem (a to jest nieporywnywalnie mniejsza odpowiedzialnośc niż zarządzanie Krakowem), raczej nie zagłosuję na niego. Chociaz PO jest mi o wiele bliższa ideowo niż PiS, o SLD nie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.webbycart.com 11.09.10, 21:25 Gość portalu: Joana napisał(a): > Myślę, że wielu kolegów pana Kracika z PO wlasnie pluje sobie w brody. Wielu pluje, ale nie wszyscy z PO. Kracika popiera Gowin. Klęska Kracika, to osłabienie pozycji Gowina w PO. Nie czarujmy się, już głośno wróble ćwierkają, że spora grupa członków PO kibicuje kontrkandydatom Kracika (Majchrowskiemu). Platforma krakowska miała się zjednoczyć i jak zwykle skończyło się na gadaniu. Kandydatura Kracika na prezydenta Krakowa jeszcze bardziej podzieliła PO. No i bardzo dobrze. W nagrodę za całą tą szopkę Gowin i Kracik powinni zniknąć ze sceny politycznej, albo przenieść się do Niepołomic, tylko tam też ich nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specu Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.centertel.pl 12.09.10, 09:53 Nawet jeżeli wyobrazimy sobie że jakimś cudem wygra Kracik to trzeba sobie uswiadomić że z zapleczem jakie posiada tj. 3 radnych (troje) plus dwóch współpracowników nic, kompletnie nic nie załatwi dla miasta. w samej PO nie lubią tego karierowicza co ludzie tacy jak Raś czy Gowin na każdym kroku w prywatnych i nie tylko rozmowach podkreślają..I to się NIGDY nie zmieni. To byłyby stracone lata. Odpowiedz Link Zgłoś
skuba2 3 radnych? 12.09.10, 12:54 Uprzejmie przypominam, że wybory samorządowe to także wybory radnych! Wystawienie europosłanki Senyszyn przez SLD to krok w stronę odbudowania w krakowskiej radzie lewicy - dziś nieobecnej! bez własnego kandydata na prezydenta, lista kandydatów jest dla wyborców niezauważalna. No i warto przypomnieć, że w poprzednich wyborach SLD było umoczone w skrajnie nielojalnych koalicjantów z LiDu. W każdym razie na lewicy będzie lepiej! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: 81.219.149.* 11.09.10, 15:22 JEZELI MAJCHROWSKI ZNOWU ZOSTANIE PREZYDENTEM TO BĘDZIE WIELKI BŁĄD DLA KRAKOWA. TEN CZŁOWIEK NIE ROBI NIC DLA SWOICH MIESZKANCÓW, SPRÓBUJCIE UMÓWIĆ SIĘ NA SPOTKANIE Z PANEM PREZYDENTEM W JAKIEŚ DLA WAS WAŻNEJ SPRAWIE TO SKONCZY SIĘ TO DLA WAS TAK JAK DLA MNIE ŻE OBIECAŁ MI POMOC A NIE ZROBIŁ NIC . ŻEBY TEGO BYŁO MAŁO TO TRZEBA BYŁO MU PRZYPOMINAĆ O JAKA SPRAWE CHODZI BO NAWET NIE PAMIETAŁ . NO CÓŻ JAKIE ZNACZENIE MA DLA MAJCHROWSKIEGO ZWYKŁY OBYWTEL MIASTA KTÓRY PRZYCHODZI DO NIEGO O POMOC. JAK DLA MNIE TO WIELKA POMYŁKA A NIE PREZYDENT PORA TEMU PANU JUZ PODZIEKOWAC I DAĆ SZANSE KOMUŚ DLA KOGO ZWYKŁY OBYWATEL KRAKOWA BĘDZIE WAŻNY I ZROBI CO W JEGO MOCY ŻEBY MU POMOC. BO DZIĘKI KOMU ON TAM SIEDZI JUŻ 10 LAT JAK NIE NAM ZWYKŁYM OBYWATELOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.chello.pl 11.09.10, 21:18 Bardzo chętnie mu podziękujemy, tylko zaproponuj kogoś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... 11.09.10, 15:37 Kraków to rzeczywiście dziwne miasto. Wszędzie na świecie prezydent, który ustawia komunikację miejską dla swojej prywatnej uczelni, lekceważąc campus najlepszego polskiego uniwersytetu, poszedłby na grzybki. A u nas nawet GW nie może sie zdecydować, czy bardziej nie lubi UJ, czy Majchrowskiego, wiec dyskretnie milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRKMERV Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.xdsl.centertel.pl 11.09.10, 23:05 100% prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SM Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 12.09.10, 03:17 to że nie ma jeszcze tramwaju na ruczaj to zasługa durnego prawa i pieniactwa mieszkańców i przedsiębiorców... Ponadto ksw jest tylko 1 przystanek od ronda Kotlarskiego więc to dla studentów ksw nie jest az taki zysk jak dla tysięcy mieszkańców Płaszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conchis myslę że wszędzie na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 09:48 to on by siedział za prywatę, a tu sobie żyje za naszą kasę Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 dobrze by było, żeby partie się odczepiły 11.09.10, 15:45 od samorządu. To zupełnie inny świat niż zarządzanie państwem. Tu nie ma miejsca na ideologię. Jakie są efekty rządów po Majchrowskim każdy widzi. Można porównać z wynikami Gołasia. Miasto tonie w długach a jego ojciec dorabia na dwóch etatach extra. Nie znamy żadnej wizji rozwoju miasta, które rozrasta się w niekontrolowany sposób. Można nie lubić Kracika, ale nie sposób odmówić mu sukcesów w Niepołomicach. Ja nie widzę żadnych sukcesów Majchrowskiego. Parę zręcznych medialnie akcji jak ta, po której byle głupek wyraża podziw, że M. postawił się kościołowi. A wcześniej "konflikt" z Bushem o Irak i brak zaproszenia na powitanie dablju. To to on umie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: dobrze by było, żeby partie się odczepiły IP: *.ghnet.pl 11.09.10, 16:32 głowny sukces Niepołomic (bo nie Kracika), to ich położenie. gdyby nie korzystanie z potencjału Krakowa, pies z kulawą nogą bym tam nie zainwestował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: dobrze by było, żeby partie się odczepiły IP: *.chello.pl 11.09.10, 21:20 To czemu sąsiednia Wieliczka, mające o wiele lepsze połączenie i siłę przyciągania nie odniosła takiego sukcesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: dobrze by było, żeby partie się odczepiły IP: *.centertel.pl 12.09.10, 09:58 przestańcie już pieprzyć o tym niepołomickim sukcesie!!!!to jakieś bzdury straszne. przy każdym dużym mieście w polsce do okolicznych gmin przyklejały się duże firmy bo było taniej - podatki, koszty i takie tam. normalna rzecz na całtym świecie. żadna tego pana zasługa. ŻADNA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Pokaz nam jak to sie robi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 00:02 Jesli to byloby takie proste, to caly Krakow bylby otoczony takimi udanymi gminami. Padl juz powyzej przyklad Wieliczki, ktora formalnie byla w lepszej pozycji niz Niepolomice. Mozna dodac jeszcze Skawine, Liszki, Zielonki i pare innych... A tu padlo wlasnie na Niepolomice. Dlaczego? Moze warto sie zastanowic 5 minut zamiast stukac w klawiature. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik_7125 Re: dobrze by było, żeby partie się odczepiły 11.09.10, 20:05 Pośród tych głupków jestem ja. Oddaj mieszkanie kościołowi, a potem napisz jak Ci jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sprawazlewa Dlaczego Majchrowski nic nie zrobił ślepemu? 13.09.10, 07:23 Mógłwzorem "Prezydenta tysiąclecia" powiedzieć chociaż: "spieprzaj dziadu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 16:01 Na Kracika podobno mowia autokracik bo ma pewne skonnosci do apodyktycznego sposobu bycia i narzuca swoja wizje po czym rozlicza z jej wykonania. Jak dla mnei to super , mila odmiana bo wyjatkowej ofermie jaka jest prezydent Majchrowski. Takie podejscie jest dokladnie tym, czym tego miast potrzebuje. Wizja, koncept ,realizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.webbycart.com 11.09.10, 21:11 Gość portalu: asd napisał(a): > narzuca swoja wizje po czym rozlicza z jej wykonania. > Wizja, koncept ,realizacja. Praktyka: Organizacja odsłonięcia tablicy na Wawelu, czyli nie zaproszenie rodzin wszystkich ofiar. A teraz zobaczymy kogo wywali za to z pracy. W każdej normalnej firmie ludzie winni temu skandalowi już zostaliby wylani na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia8 Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed 12.09.10, 18:40 Daj Panie Boże, aby wreszcie ktos zapanował nad Urzędem Miasta. W tej chwili jest jeden wielki chaos i niech wreszcie będzie gospodarz, a w tej chwlili rządzą wszyscy, każdy, kto chce. I urzednicy się boją, chociaż przeciez 3 tysięcy Kraci nie wymieni i nie zwolni. a armia urzędników - to dzieło prezydenta M. ma na niego kto głosować; armia+ ich rodziny. Zaplecze, że ho, ho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.cdma.centertel.pl 11.09.10, 16:03 Majchrowski jest ok. Zleca budowy, remonty i odnowy tego kościółkowego miasta a jednocześnie nie wchodzi w cztery litery Dziwiszowi. Kracik szans nie ma bo to kaliber polityka - wieśniaka, wojewodowanie to już dla niego szczyt marzeń, Duda - bezbarwny, bajdurzący o wykonywaniu testamentów Lecha Kaczyńskiego, zwolennik lustracji, Senyszyn bez szans. Stawiam i zagłosuje na rozsądek i umiarkowanie czyli na Majchrowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszekgrab1 Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 17:03 Podpisuję się pod opinią czterema rękami. Ludzie mają już dość drapieżnej polityki, wojujących pieniaczy i panoszących się hierarchów. Przykład zawsze konserwatywnego, zgniłego Krakowa, który bez wahania popiera lewicowego polityka, jest aż nadto znamienny. Żeby ci durni politycy - pieniacze, umieli wyciągać wnioski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1group Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.n4u.abpl.pl 11.09.10, 18:28 Straszne sny p.Pelowskiego! Znowu wygra ten "przeklęty" przez GwK Majchrowski. A wygra,bo jest najlepszym prezydentem,jaki przydarzył się Krakowowi od lat wielu. Rozsądny,umiarkowany, pragmatyk nie mieszający spraw miasta z partyjniactwem i polityką. Takich ludzi potrzeba w samorządach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd krótka pamięć, a rozum jeszcze krótszy IP: 82.177.125.* 11.09.10, 17:13 nie wiem czy krótka pamieć to rzeczywiście paradoks, może warto zrekapitulować osiem lat rządów pana Jacka z ekipą? począwszy od problemów z przebudową Ronda Mogilskiego, przez marnotrawione pieniądze na budowę opery, dwóch stadionów, dziwacznych a super kosztownych wykopków pod Rynkiem (ile to lat już trwa?), które nie wiadomo kiedy się skończą, liczne obskurne pomniki (Piłsudskiego), remonty placów powiązane ze zrywaniem starej kostki, budowę parkingu przy Placu na Grobalch, liczne nowe osiedla - bez dojazdu bez zaplecza, bez szkół i przedszkoli, likiwidację bibliotek i domów kultury...to ekipa za czasów której nie powstawały żadne inwestycje zmierzajace do poprawy jakosci życia: parki, place zabaw czy ośrodki kultury na osiedlach, przeciwnie likwidowano co było. Zapomnieliście już, ze ekipa pana Jacka zamieniła wam Stare Miasto w tancubę i badziewiany jarmark? co zrobi pan Kracik przy użyciu radnego Stawowego odpowiedzialnego za różne "dziwne" decyzje planistyczne podejmowane za czasów Majchrowskiego? O, to dobre pytanie - i prosta odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: krótka pamięć, a rozum jeszcze krótszy IP: *.multi-play.net.pl 11.09.10, 18:04 jakbyś spokojnie iz zastanowieniem przeczytał swojego posta to dostrzegłbyś szereg nieporozumień które się do niego wkradły, bo : problemy z Rondem Mogilskim zaczęły się za rządów Gołasia, opera była budowana przez marszałka województwa, dwa stadiony to niestety wymysł radnych osiedla budują dzisiaj developerzy, którzy za nic mają budowę czegokolwiek poza mieszkaniami i wszyscy widzimy jaka jest gęsta zabudowa tych nowych "osiedli" tak samo place zabaw na tych osiedlach, inwestują spółdzielnie lub wspólnoty mieszkaniowe ale nie miasto, bo miasto nie jest tam gospodarzem terenu, natomiast co do przebudowy placów, hmm, rzecz gustu choć wolę obecne równe nawierzchnie placu Szczepańskiego czy też Małego Rynku od poprzednich kocich łbów, a parking na groblach jest po prostu potrzebny i to nie tylko ten jeden, a gdyby radni byli bardziej merytoryczni i mądrzy to mogliby wiele dobrego zrobić tak więc by nie bronić Majchrowskiego trzeba by rzetelnie popatrzeć kto i co spaprał bo nie tylko on jest winny temu co mamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: krótka pamięć, a rozum jeszcze krótszy IP: *.chello.pl 11.09.10, 21:40 > problemy z Rondem Mogilskim zaczęły się za rządów Gołasia, Rondo Mogilskie jest skopane, podobnie jak KAŻDA inna inwestycja komunikacyjna Majchrowskiego. np.: - tunel z ograniczeniem do 30kmh - aleje, gdzie stada ludzi biegną w popłochu by zdążyć na drugi brzeg - kapelanka, gdzie źle zaprojektowane krawężniki uniemożliwiają otwarcie drzwi w bombardierze - bonarka, gdzie zamiast potrzebnego buspasa zrobiono jakiś dziwny pas zjazdowy - kalwaryjska/limanowskiego, gdzie tramwaj stoi w korku bo muszą się znaleźć parkingi dla aut na przelotowej ulicy - skrzyż. dworzec główny, gdzie przystanki stoją przed skrzyżowaniem, żeby podróżni sobie pobiegali [z bagażami] - długa, gdzie właśnie mieliśmy ósme wykolejenie w niecały miesiąc po otwarciu można jeszcze sobie wymianić, ale po co, skoro każdy wie, że ten facet oddaje same buble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: krótka pamięć, a rozum jeszcze krótszy IP: 83.238.5.* 12.09.10, 14:07 w tym własnie tkwi problem że mieszkańcy dają sobą manipulować i nie widzą do czego doprowadza polityka Majchra. miasto nam tonie. żal mi tego miasta, bo ma wielkie szanse na rozwój i mnóstwo kasy z UE z której może ten rozwój sfinansować a jednak cała para idzie w gwizdek :// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec Re: krótka pamięć, a rozum jeszcze krótszy IP: *.centertel.pl 12.09.10, 10:04 warto zwrócić uwagę ile syfu musiał majcher naprawiać po gołasiu - platformerskim nieudaczniku, dziś senatorze o którym nikt nie słyszał...rondo mogilskie jest tego przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodora Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.hsd1.mn.comcast.net 11.09.10, 19:50 Panie Pelowski Panski atak na PiS to nieuleczalna choroba wsieklizny. Ona was POpaprancow wkrotce wykonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przedwy... IP: *.mynet.com.pl 11.09.10, 21:30 Nawet w "Szkle kontaktowym" wyśmiewają się z wczorajszych uroczystości na Wawelu: www.tvn24.pl/2372688,28378,0,0,1,wideo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monsanto Re: Kto na prezydenta? Krakowskie paradoksy przed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 22:01 wszyscy uni to dziady Odpowiedz Link Zgłoś