Dodaj do ulubionych

Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego

IP: *.tktelekom.pl 20.10.10, 13:51
Z innej beczki. Czy studenci nie mogą sobie przyswoić podstawowej zasady, że bilety kupuje się w kiosku lub automacie a nie truje dupę kierowcy na każdym przystanku nie mając na dodatek odliczonej kwoty? Szlag mnie trafia, gdy nie zdążam w nocy na przesiadkę pod dworcem PKP bo autobus spóźnił się na punkt zborny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Luki Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: 78.133.245.* 20.10.10, 13:56
      Jedyny plus dużeli liczby studentów w Krakowie to duża liczba chętnych studentek ;)
    • Gość: logik spokojnie, wprowadzi się więcej płatnych stref IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 13:57
      to zachęci mieszkańców do jazdy MPK i nikt się nie będzie przejmował takimi malkontentami jak wy
      • Gość: anette Re: spokojnie, wprowadzi się więcej płatnych stre IP: *.chello.pl 20.10.10, 15:18
        To, że komunikacja miejska jest fatalna to fakt, jednakże nie rozumiem sugestii, że winna być ona dostosowana pod potrzeby przyjezdnych studentów lub często pseudo-studentów. Im się wydaje, że jak z wiochy do większego miasta przyjechali to wszyscy powinni przed nimi rozkładać czerwony dywan, a często widzę, że ta przyszłość polskiego narodu nie potrafi otworzyć drzwi w autobusie przyciskiem i leci na drugi koniec, żeby wysiąść przez te, które chyba w ich mniemaniu otworzyły się w jakiś cudowny sposób. Jak się nie podoba, to wracać do siebie, a nie bydło na każdym kroku robić!!!
        • Gość: tivoli Re: spokojnie, wprowadzi się więcej płatnych stre IP: *.93.classcom.pl 20.10.10, 17:36
          Dzielenie ludzi na lepszych i gorszych na podstawie tego gdzie się urodzili (na co zwykle raczej nie mają wpływu) jest oznaką najbardziej pożałowania godnej mentalnej mizerii. Zdrowia życzę.
        • Gość: alfa i omega Re: spokojnie, wprowadzi się więcej płatnych stre IP: 77.236.26.* 20.10.10, 21:25
          Słusznie. Proponuję jeszcze wprowadzić Legitymację Prawdziwego Krakowianina, żeby łatwo można było odróżnić plewy od ziarna, wioskowych głupków od lokalnych alf i omeg oraz piasek od prawdziwej soli tej ziemi, czyli rasowego Krakusa z rodowodem.
          • lucusia3 Re: spokojnie, wprowadzi się więcej płatnych stre 21.10.10, 00:24
            Z rodowodem Kurdwanowskim na przykład, albo z Wzgórz Krzesławickich.
            Ma prawo, bo już tata albo nawet dziadek "rodowitej krakuski", dojeżdżającej autobusem wśród motłochu, hodował świnie w wannie w bloku. A teraz tylko świnie hoduje ciocia/babcia mieszkająca koło Kłaju albo pod Słomnikami?
        • manutdjkm Re: spokojnie, wprowadzi się więcej płatnych stre 22.10.10, 17:08
          trochę luzu więcej chłopie, wieśniactwo to stan umysłu, a nie miejsca pochodzenia. Sam byłem na pierwszym roku, to również w kilku rzeczach nie mogłem się połapać, w tym jak otwiera się drzwi do autobusu na samym początku również. Jak widziesz pierwszoroczniaka, który stoi z otwartymi ustami, przed zamkniętymi drzwiami autobusu, to mu otwórz i powiedz, a na drugi dzień będzie wiedział. Aha - bardzo chętnie, wyniosę się z Krakowa (choc miasto lubię, ale nie śmiem przeszkadzac rodowitym Krakowianom), marzeniem moim jest, by UJ, AGH, PK, UP i UEk miały razem wielki kampus w stylu amerykańskim kilkanaście km od Krakowa, z akademikami i całą infrastrukturą, jak i parkiem technologicznym, ciekawe tylko, kto będzie wynajmował mieszkania, chodził do pubów itd i zostawiał pieniądze. Łaski bez, tylko warunków nie ma.
    • Gość: Michał List ten należy skierować do Zarządu Transporu... IP: *.pl 20.10.10, 14:03
      Publicznego, a nie MPK. MPK tylko realizuje zamawianą usługę. To nie oni decydują o rozkładach jazdy.
      Pozatym zgadzam się z autorem. Autobusów powinno być więcej. Teraz normalką jest, że nie wszyscy chętni zmieszczą się do pojazdu. A jak już chce wsiąść ktoś z wózkiem lub inwalida to w ogóle brak słów.
      • Gość: Dzol Jedni zwalają na drugich IP: *.chello.pl 20.10.10, 14:17
        Dzwoniłam ze skarga do MPK, że codziennie nie mogę wejść do autobusu z powodu tłoku - odesłano mnie do Zarządu Dróg i Transportu. Tam poinformowano mnie, abym ... wcześniej wstawała to wsiądę do tego poprzedniego.... i co tu komentować.
        • Gość: ja Re: Jedni zwalają na drugich IP: *.chello.pl 20.10.10, 17:11
          :) nic dodać nic ująć :)
        • Gość: reni Re: Jedni zwalają na drugich IP: *.chello.pl 20.10.10, 18:04
          Proponuję pociągnąć sprawę: napisz skargę do Prezydenta Miasta Krakowa na działalność ZIKITu i MPK, opisz dokładnie przebieg rozmów w obu tych instytucjach z godzinami i dniami, w których się odbyły , i najlepiej wskaż nazwiska tych pracowników, którzy potraktowali Cię jak gó..., a nie jak obywatela gminy, który im płaci za pracę i myślenie. Podpisz się i wyślij pocztą albo zanieś osobiście do Urzędu Miasta. Jak będziemy odpuszczać, to zawsze będzie to samo.
          • Gość: krakós Re: Jedni zwalają na drugich IP: *.chello.pl 20.10.10, 20:15
            Przecież to własnie Majcher jest odpowiedzialny (przynajmniej w pewnym stopniu) za obecną sytuację, więc wysłanie do niego skargi raczej nie pomoże.

Tłum jest, bo autobusów jest mało. A mało jest odkąd na wiosnę zlikwidowano część kursów. A zlikwidowano, bo miasto nie ma kasy. A kasy nie ma po części przez nieudolność prezydenta. MPK zamiast tylko wodzić ludzi, zleca remonty ulic (m.in. Długiej) i bierze na ten cel kredyt, a wszystko dlatego, że Kraków jest już zbyt zadłużony, by kredyt dostać. Dla rządzących miastem nie jest to jednak sygnał ostrzegawczy, że należy być ostrożnym i nie zadłużać się ponad miarę. Nie, zamiast tego obecny zarząd miasta bierze kredyt przez podstawioną firmę. Jak nie będzie z czego spłacać, to komornik zabierze autobusy, zabierze tramwaje i będziecie, szanowni państwo, za nóżkach zap.....lać. A Majcher ma samochód, to co mu tam...
      • htoft Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 14:23
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Publicznego, a nie MPK. MPK tylko realizuje zamawianą usługę. To nie oni decydu
        > ją o rozkładach jazdy.

A kogo to obchodzi, czy to jest MPK, ZIKiT, PKP, MPK, czy PZPN? Czy kierowcy są niemi i nie mogą donieść kierownictwu, że ich autobusy są przepełnione? Czy tak trudno wysłuchać skarg pasażerów albo przekazać je tam, gdzie trzeba, zamiast pisać ,,to nie nasz resort"?
        • klymenystra Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 14:33
          Zwierzchnikiem kierowcy jest kierownik zajezdni. Kierownik zajezdni ma nieco inne funkcje, niż kontakty z ZIKITem.
          • htoft Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 14:38
            klymenystra napisała:

> Zwierzchnikiem kierowcy jest kierownik zajezdni. Kierownik zajezdni ma nieco in
            > ne funkcje, niż kontakty z ZIKITem.

A jakież to tajemnicze funkcje ma ów kierownik? Nie jest jego obowiązkiem zapewnienie bezpieczeństwa przejazdu, właściwych warunków pracy swoich kierowców i eskalowanie wszelkich problemów, jakie się pojawią? (a takim problemem jest np. przepełnienie autobusów) ZIKiT nie słucha pasażerów (zgłoszenia są ignorowane) i ignoruje artykuły w prasie. Nie wierzę, żeby mogło ignorować uwagi zgłoszone przez MPK.
            • klymenystra Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 14:54
              Eskalowanie problemów??? Czy Ty wiesz, co piszesz? :D

Owszem, kierownik zajezdni ma zapewnic bezpieczenstwo przejazdu (dlatego np. trzeba pisac skargi na kierowców, którzy ruszyli w trasę autobusami z zesputymi resorami itd), ale ma też kupę innych funkcji, jak np. nadzorowanie pracy całej zajedzni (także mechaników, sekretarek, planowania i cholera wi czego). Z ZIKITem kierownik zajedzni nie ma zbyt często kontaktu. Tak się składa, że mam jednego z nich w rodzinie - za każdym razem, kiedy mówiłam mu o problemach związanych z komunikacją i niezależnych od MPK, jego odpowiedź była jedna "Pisz do ZIKITu, my nic nie możemy".
              • htoft Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 15:04
                A, to rozumiem teraz, dlaczego tak piszesz.

Podam przykład: jak kupisz w tesco przeterminowany jogurt, idziesz do kasjera, czy uderzasz od razu do dyrektora tesco na półkulę północną? Jak w tesco rozbije się słoik z ogórkami, układaczka rozkłada ręce i udaje, że nie widzi, czy od razu woła serwis sprzątający?

To, że ZIKiT i MPK są instytucjami państwowymi, w niczym ich nie usprawiedliwia. Przepływ informacji wyraźnie szwankuje, a pasażera nie powinno w ogóle obchodzić, jak nazywają się te instytucje i kto się czym zajmuje (to ich wewnętrzny problem).
                • klymenystra Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 15:19
                  Jak znajdziesz w tesco przeterminowany produkt, to idziesz robic awanturę na Pocztę Polską?

Wybacz, ale nauczenie się, że to ZIKIT odpowiada za pewne rzeczy,a nie MPK, nie jest trudne. Serio serio. Ale rozumiem, że może przerastac ludzi, którzy używają słów, nie rozumiejąc ich :)
                  • Gość: M. Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 15:36
                    A co ma poczta polska wspólnego z tesco?

natomiast ludzie jeżdżą autobusami mpk i mają prawo oczekiwać, że tenże mpk również coś zrobi w sprawie ich problemu.

Nie masz racji klymenestra, za to rację ma Twój poprzednik. Bo tu nie chodzi o rozwiązanie problemu, ale jego skuteczne zasygnalizowanie.

Nie dociera do mnie czego tu nie rozumiesz, tak samo jak słowa mpk typu 'co my możemy'. Głupota poraża. Ale widać niektórzy zamiast zrozumieć próbują umywać ręce.
                    • Gość: PUNKracy Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor IP: *.ghnet.pl 20.10.10, 17:44
                      Najprościej wskazać winnego i już.Bo MPK autobusami jeźdźimy.Fakt.I ,że MPK powinno przekazywać uwagi choćby o przepełnieniach do ZIKiTu.I robi to i owszem.Problem polega na tym,że jeśli komuś coś w dobrej wierze mówisz dla dobra pasażera a i wiedzę jakąś tam masz po 135l wożenia krakowian choćby - to ta druga strona powinna to wykorzystywać.Natomiast szacowny nasz ZIKiT,nie dość że się kiepściutko zna na komunikacji to zachowuje się jakby zjadł wszystkie rozumy.I to akurat nie jest wina MPK...I nie mnie oceniać pracę ZIKiTu,ale nie mogę sie powstrzymać wiedząc że do niedawna zarządzał nim niejaki Jan T.Więc chyba problem leży jeszcze wyżej myślę.Kompetencji,znajomości itd...I za to też nie odpowiada MPK...
                  • astrum-on-line Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor 20.10.10, 18:05
                    Nie wiem czym się różnią te dwie instytucję i szczerze mówiąc nie chcę wiedzieć. Kupiłam dzisiaj usługę - bilet za 2,50 i spodziewałam się, że usługa zostanie zrealizowana poprawnie. Tramwaj przyjechał spóźniony, w czasie jazdy czułam się jak sardynka w puszce. Nie piszę ze skargami, bo wiem, że to i tak nic nie da......
                    • Gość: Juzek Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.10, 22:41
                      A wiesz chociaż od kogo kupiłaś bilet? Raczej nie. Więc sprawdź kto sprzedał Ci wątpliwej jakości usługę.
                • Gość: kr Naprawdę masz dylemat, kasjerka czy dyrektor? IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.10, 20:34
                  Bo dla mnie jest jasne i oczywiste, że ani jedno, ani drugie. Od tego jest dział obsługi klienta, a nie kasjerka. Kierowanie skargi na zepsuty jogurt do kasjerki jest właśnie tym, czym kierowanie skarg na przepełnioną komunikację do MPK. Owszem, można się powyżywać na bogu ducha winnej osobie (firmie), ale problemu się nie rozwiąże.
                  • htoft Re: Naprawdę masz dylemat, kasjerka czy dyrektor? 22.10.10, 09:21
                    Gość portalu: kr napisał(a):

> Bo dla mnie jest jasne i oczywiste, że ani jedno, ani drugie. Od tego je
                    > st dział obsługi klienta, a nie kasjerka. Kierowanie skargi na zepsuty jogurt d
                    > o kasjerki jest właśnie tym, czym kierowanie skarg na przepełnioną komunikację
                    > do MPK. Owszem, można się powyżywać na bogu ducha winnej osobie (firmie), ale p
                    > roblemu się nie rozwiąże.

Czyli jak zobaczę jogurt rozwalony na podłodze, to muszę od razu pisać pismo do działu obsługi klienta? Nie wolno mi podejść do najbliżej stojącego pracownika i powiedzieć mu, że jest problem?

Tak swoją drogą, gdyby mój pracownik/ kontrahent nie informował mnie o tego typu problemach, to wywaliłbym go na zbity pysk.

Ostatnia uwaga: jak w tym kraju ma być dobrze, jeśli nikt się do niczego nie poczuwa? Z drugiej strony, jaką odpowiedzialność mogą czuć homo sovieticus, przecież oni nic nie mogą, a wszystkim zajmuje się mityczne państwo:/
                    • Gość: kr Re: Naprawdę masz dylemat, kasjerka czy dyrektor? IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.10, 17:44
                      > Czyli jak zobaczę jogurt rozwalony na podłodze, to muszę od razu pisać pismo do
                      > działu obsługi klienta? Nie wolno mi podejść do najbliżej stojącego pracownika
                      > i powiedzieć mu, że jest problem?

Owszem tak. Jeśli więc zobaczysz w autobusie rozlane piwo, pocięte siedzenie albo uszkodzony kasownik - idź do kierowcy. Bo to tak, jak z tym jogurtem.

Natomiast podałeś bardzo dobry przykład zestawiając przepełnioną komunikację z zepsutym jogurtem i sposoby jego rozwiązania tak samo absurdalne, jak oczekiwanie od MPK żeby interweniowało w ZIKiT żeby raczył zamówić więcej kursów.
                • Gość: kr A - i jeszcze jedno: IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.10, 20:40
                  Ani ZIKiT, ani tym bardziej MPK wbrew temu co piszesz nie są instytucjami państwowymi. Żebyś się nie czepiał - tak, gdzieś tam po głowie pałętała mi się myśl, że może jednak się mylę i jednak są. Więc sprawdziłem listę instytucji państwowych w najbardziej wiarygodnym miejscu, czyli na stronie Sejmu. Są tam wymienione najróżniejsze instytucje od tak oczywistych jak Sąd Najwyższy RP czy Sejm i Senat, po takie mniej oczywiste jak Polska Akademia Nauk czy Naczelna Izba Lekarska. Ale nie, ani ZIKiT ani Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne nie są wymienione.
            • Gość: Assakari Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor IP: *.aster.net.pl 20.10.10, 21:01
              > Zwierzchnikiem kierowcy jest kierownik zajezdni. Kierownik zajezdni ma nieco inne funkcje, niż kontakty z ZIKITem.

No to o tych "innych funkcjach" słów kilka. Codziennie dojeżdżam 194 z pętli Krowodrza Górka. I muszę wychodzić o autobus odjeżdżający o 20 minut wcześniej niż muszę bo... nie ma dnia, żeby autobus nie był na pętli spóźniony o ok 10 minut. Obojętne czy jest to kurs z 10.20, 8.44, 9.20, 8.59. A co gorsza zdarza się, że po "wypakowaniu" pasażerów autobus staje sobie spokojnie na pętli i.. czeka zmiłowania pańskiego kolejne 5, 10 minut, albo tak jak ostatnio pasażerowie usłyszą od kierowcy " ja już nie pojadę". Kiedy poszliśmy do kierownika pętli z pytaniem kiedy będzie autobus zastępczy potraktowano nas wzruszeniem ramion i informacją, że za dziesięć minut będzie kolejny "rozkładowy" i nim możemy jechać, bo zastępczego nie ma. Trudno było w to uwierzyć bo na pętli obok nas stały chyba trzy autobusy bez numerków, ewidentnie rezerwowe. Chyba nie muszę dodawać, że ten kolejny rozkładowy był spóźniony, a jakże 10 minut? I że jechało się nim "na glonojada"? I, że się spóźniłam do pracy? MPK powinno chyba zmienić nazwę na MPwD - mamy pasażerów w...
              • Gość: Tomi 23 Re: List ten należy skierować do Zarządu Transpor IP: *.tktelekom.pl 20.10.10, 22:12
                po pierwsze nie kierownik tylko regulator:)
                ...ja już nie pojade... kierowca zakończył prace na dziś
                ... trzy autobusy bez numerków... to są autobusy z innych lini a nie autobusy rezerwowe!!! i kierowcy zakończyli prace i na końcówce zostawiaja autobusy- oszczedność paliwa i czasu pracy
    • Gość: Pawel Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.chello.pl 20.10.10, 14:03
      Rzetelny dziennikarz dodałby komentarz (jak to ma miejsce przy innych artykułach), że od jakiegoś to nie MPK odpowiada za organizację transportu publicznego w mieście a ZIKIT!! I tam należy kierować takie uwagi, nie do MPK.
      • Gość: tomznh Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.chello.pl 20.10.10, 20:36
        tutaj nie ma rzetelnych... tutaj są tylko ci co odwalają robotę za marną kasę... oni nie wiedzą, że od wielu lat w Krakowie zamawia komunikację miejską ZiKiT a nie MPK...
    • Gość: baczek Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.att.com 20.10.10, 14:04
      najlepszym rozwiazaniem byloby albo do wszystkich autobusow i tramwajow zamontowac automaty (narazie sa tylko w niektorych) i calkowicie zlikwidowac sprzedaz biletow u kierowcy albo wprowadzic np. rozwiazanie z Bratyslawy gdzie na kazdym (doslownie kazdym) przystanku stoi przynajmniej jeden (nie rzadko wiecej) malych automatow do drukowania biletow (wielkosci tych z krakowskich autobusow)
    • Gość: joanna Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: 213.172.181.* 20.10.10, 14:04
      zgadzam sie, to pomylka, zeby juz na petli nie bylo wolnego miejsca w tramwaju! jade do pracy i mam problem, zeby wsiasc normalnie do tramwaju na petli 50! nie mowiac o nastepnych przystankach! Masakra jakas.
    • Gość: kacha Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.10, 14:07
      Zgadzam się!! jazda w takich warunkach powinna być bezpłatna ...
      • Gość: Jan Akuratny Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.lipska.net / 10.10.8.* 20.10.10, 14:33
        Zarząd Transportu Publicznego nie jest zorientowany skąd dokąd krakowianie najczęściej się przemieszczają. Wszystkie połączenia do centrum. A jazda przez centrum np z ul. Lipskiej na Mistrzejowice to dodatkowe 40 minut. Dlatego postuluję zróbmy Dzień Bez Transportu Publicznego tak jak dzień bez samochodu. Na znak przeciw debilizmowi Jaśnie Państwa Urzędasów, którzy wiedzą najlepiej.
        Nie będę podawał 10 następnych przykładów ich wiedzy po. co? Nic to nie zmieni.
        • Gość: Dawid Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: 213.25.208.* 20.10.10, 15:21
          Nie ma takiej instytucji.
    • Gość: pieti Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: 57.66.195.* 20.10.10, 14:12
      przynajmniej nie trzeba za bilety płacić, bo żaden kanar nie będzie w stanie takiego autobusu skontrolować. Ba nawet ci co będą chcieli skasować bilet nie dopchają się do kasownika. Pozdrawiam
    • Gość: marek Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.umwm.pl 20.10.10, 14:15
      studenci nie maja żadnych praw! i mamy ich gdzieś MPK KRAKÓW
    • Gość: Fan Pameli Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.10, 14:16
      Wezmę MPK w obronę, częstotliwość kursów ustala z tego co wiem ZIKiT
      • Gość: zx Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: 213.25.208.* 20.10.10, 15:22
        Tylko, że połowa trolli z forum nie jest w stanie tego zrozumieć, bo albo są ograniczeni, albo są w sztabie wyborczym któregoś z kandydatów :)
        • Gość: tomznh Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.chello.pl 20.10.10, 20:38
          bo większość tych trolli to wychowankowie socjalu, im się naaaalllleeeeżżżży.....
    • Gość: Kos Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.ghnet.pl 20.10.10, 14:16
      Przyjezdna studencka stonka jest największym problemem komunikacyjnym dla mieszkańców Krakowa .Stonki jest ponoć ok 200 tys !!!!!!!!!!!! Wystarczy zobaczyć jaki jest luz w czasie wakacji .Wtedy w Krakowie da się normalnie żyć .W tym chaosie ma udział także kilkunastotysięczna rzesza nauczycieli akademickich i innych pracowników uczelni wyższych mających swoje siedziby w centrum lub tuż przy centrum,którzy codziennie przyjeżdżają do centrum do pracy .Komunikacja miejska kursuje własciwie na potrzeby stonki . Wystarczy spojrzeć rano na zatłoczone stonką autobusy i tabuny przemieszczające sie między przystankami . Infrastruktura w Krakowie nie jest do tego przystosowana i z tego powodu mieszkańcy Krakowa odczuwają utrudnienia w życiu codziennym . Stonka napędziła też biznes developerom i spowodowała nieuzasadniony niczym wzrost cen mieszkań . Popyt na mieszkania pod wynajem dla stonki wywindował ceny nieruchomości bo nic innego skoro w Krakowie syf i malaria a powietrze wręcz trujące .Doszło do tego ,że przez stonkę w Krakowie mieszkańcom żyje się drożej choć klimatycznie jest tu gorzej niż w jakimkolwiek dużym mieście.
      • Gość: Krakuska Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 14:46
        To nie tak. Gdyby nie było "stonki", autobusów byłoby znacznie mniej, jeździły by rzadziej , bo na ludziach, którzy i tak muszą za transport zapłacić można przecież oszczędzić. I tak byłby w nich tłok. Może korki tylko byłyby trochę mniejsze. Poza tym nie tylko deweloperzy i MPK zarabiają na studentach , przecież żywności i innych dóbr też więcej się sprzedaje. To, że ludzie jeżdżą w nieludzkich warunkach nie jest winą pasażerów, choćby nimi byli studenci. Jeśli miasto chce przyjmować więcej przyjezdnych, powinno stworzyć infrastrukturę i transport odpowiadającą takiej ilości ludzi, a nie "jakoś to będzie i tak nie mają innego wyjścia, jeździć muszą". Ja też mam ten problem - z dojazdem do pracy, a moje dziecko do szkoły codziennie rano jedzie tak ściśnięte, że nie jest w stanie się poruszyć. Ale czyja to jest wina - pasażerów?
        • Gość: dk Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: 213.25.208.* 20.10.10, 15:24
          Nie prowokuj trolla
        • Gość: Utop Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.ghnet.pl 20.10.10, 15:44
          Twierdznie ,że dzięki studentom jest lepiej to utopia . Wszystko wskazuje wręcz odwrotnie .Na studentach zarabiają kamienicznicy ,pubiarze i sieci marketów .Te natomiast podmioty tworzą najgorzej płatne miejsca pracy dla krakowian . Jaka jest więc korzyść ze studentów dla przeciętnego mieszkańca Krakowa ? Zadna .
      • Gość: niestonka Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 17:12
        Bredzisz chyba za przeproszeniem, wyobraź sobie, że w centrum też jeszcze żyją ludzie i to nie przyjezdni, tylko tacy, którzy w Krakowie mieszkają od pokoleń i mają oni potrzebą jeżdżenia komunikacją miejską w różnych kierunkach i nic złego w tym nie widzę, że przez centrum prowadzone są linie MPK i to nie tylko dla potrzeb studentów z innych miast.
    • Gość: precz z mpk A gdzie inspekcja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 14:26

Policzyli ilość osób stojących? czy tylko potrafią liczyć w busach?
    • klymenystra Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick 20.10.10, 14:32
      Autor listu jest niedouczony. Ileż razy można powtarzac, że MPK jest tylko przewoźnikiem, to ZIKIT ustala rozkłady jazdy, frekwencje itd. Skargi pisac do ZIKITu, MPK nie ma z tym nic wspólnego :/
    • Gość: Bomber Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: 81.219.145.* 20.10.10, 14:35
      Godz. 7.30, przystanek Most Grunwaldzki w kierunku Alei. Trzy kolejne autobusy są mega przepełnione, tylko nielicznym szczęśliwcom udaje się wejść do środka, reszta została na przystanku. Czekałem ok 25 min., jak w końcu udało mi się wejść....drzwi nie dały się otworzyć. Na każdym przystanku traciliśmy dodatkowe 2 minut, bo ludzie musieli się upchnąć... I tak od kilku dni. Porażka!!!
    • Gość: jam Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: 62.121.129.* 20.10.10, 15:08
      Biedny studencie. Po pierwsze z rozkładami jazdy to do ZIKiTu, z większymi autobusami, to do MPK się zwracaj. Poza tym jak widzę "biednych" studenciaków wsiadających na Placu Inwalidów i jadących tylko jeden przystanek pod AGH (ten na Czarnowiejskiej), to mnie krew zalewa. Leniwce wielkie, że nawet jednego przystanku nie chce im się przejść (oczywiście piszę o tych co tak robią).
      No i zgadzam się co do kupna biletów. Nie po to są automaty na przystankach, bilety okresowe (nawet na te wasze legitymacje można je nabić) i automaty w pojazdach, żeby co chwila ktoś musiał kupować bilet u kierowcy...
      • Gość: Brutus75 Stonka IP: 62.148.91.* 20.10.10, 15:19
        Stonka, ciekawe określenie - czasem również mam podobną myśl jak widzę te rzesze młodzieży spragnionej wiedzy. Również odczuwam wakacyjny luz, gdy w Krakowie da się żyć i całe tłumy turystów nie przeszkadzają. Ale....właśnie "ale" - dzięki studentom miasto prężniej się rozwija, podobnie jak dzięki turystom. Problem jest tylko w tym, że zanim to środowisko studenckie zorientuje się jak funkcjonować w "wielkim mieście", to czas już wracać do domu :):) A tak poważniej, to ja wychodzę 30 minut wcześniej do pracy i i tak trafiam na komunikacyjno-autobusową masakrę (przystanek ul. Pilotów)...
        • Gość: anette Re: Stonka IP: *.chello.pl 20.10.10, 15:56
          No tak, coś takiego mogła napisać tylko pozornie zasymilowana przedstawicielka przybyłej do bram miasta ludności z terenów niezabudowanych. Ci wspaniali przyjezdni studenci w taki oto sposób "rozwijają" nasze miasto, że dzięki nim rosną ceny mieszkań, gdyż wyżej wymienieni ochoczo zamieszkują 30-metrowe klitki w 6 osób, w warunkach zbliżonych do sposoby przechowywania trzody chlewnej. Biorąc pod uwagę ten aspekt ich intelektualnego życia jakoś napawa mnie śmiechem ich narzekanie odnośnie tłoku w komunikacji miejskiej. Inną ich zasługą jest przyzwyczajanie pracodawców do tego, iż pracownika można zatrudnić bez umowy za marne pieniądze. No cóż, po co im godna płaca, skoro utrzymanie mieszkania w wymienionych powyżej warunkach wiele ich nie kosztuje, a poza tym ich jedyna potrzeba jest zakup piwa niskiej jakości. No, ale czegóż tu się dziwić, skoro główną ich życiową podnietą jest "awans społeczny" w postaci gó...anego może życia, ale w mieście, czym mogą chwalić się niezmiernie gorliwie podczas odwiedzin w rodzinnej miejscowości.
          • Gość: snake Re: Stonka IP: *.ds8.agh.edu.pl / 192.168.144.* 20.10.10, 16:29
            Jasne, lepiej żeby studentów w ogóle nie było, bo tylko przeszkadzają, zwłaszcza tym co nigdy się na studia nie załapali. Tylko kto by wtedy poszedł do jakiejkolwiek pracy umysłowej w tym kraju?
            • Gość: anette Re: Stonka IP: *.chello.pl 20.10.10, 16:55
              Dla sprecyzowania ,na studia nie dość, że się "załapałam" to jeszcze je skończyłam. I owszem, większości rodowitych mieszkańców Krakowa przeszkadzają i to coraz bardziej. I nie wynika to z jakiegoś chorego lokalnego nacjonalizmu, ale z dotychczasowych doświadczeń i obserwowanych zachowań tychże przyjezdnych. Nie jest moją winą, że zachowują się jak bydło, liczą na wyjątkowe traktowanie a swoje gó...ane życie w mieście traktują jak raj na ziemi.
              • Gość: krkmerv Re: Stonka IP: *.xdsl.centertel.pl 20.10.10, 18:18
                Anette, jako mieszkaniec z 26 letnim stażem (na 26 lat życia: ), w 100% podzielam Twoja opinie, wmawia nam się tylko ten lokalny szowinizm nie wnikając, w powody naszej awersji do tego bydła (tak bydła). Oni nie placa tu podatków, bo za nim sie dorobią mieszkań na kredyt to zameldowani są w tych swoich wsiach i tam placą swoje podatki!
                Swoje dupska wpakowali by do samego centrum miasta, miaszkali na tej "starówce koło rynku" i najlepiej parkowali tymi gratami na wiejskich blachach też!
                Potem mieszkając na Ruczaju (jedyne nie krakowskie osiedle w krk) chcieliby, tramwaj autostrady i parkingi. To mogli pytać dewelopera gdzie jest parking a nie potem zgłaszac pretensje do miasta. Inna rzecz to ich dumping płacowy, biorą po tych studiach każdą robotę za każde pieniądze, zarobki automatycznie w każdej branży idą w dół! A kolejna rzecz, o czym chyba przekonał się każdy pracownik tzw. korporacji, jak przychodzą święta to każdy z nich chce brać wtedy dodatkwoy urlop by jechać na te wsie i z wyrzutem mówią: Niech Ci z krakowa pracują wtedy bo są na miejscu! Gówno prawda, to że cała moja rodzina jest w krakowie, groby przodków tylko na rakowickim i bronowicach to nie znaczy że mam być "udupiony" we własnym mieście, bo wy musicie jechać na wasze wsie!!!!
                • Gość: krk Re: Stonka IP: 77.236.26.* 20.10.10, 20:16
                  takie jest prawo student-fizyki. Zawsze wydębią urlop "na rumuna", a najgorzej jak przełożonym też jest napływowy. :)
    • Gość: MaGyaR Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.multi-play.net.pl 20.10.10, 15:34
      Z dojazdem mają problem wszyscy, czy to Ruczaj czy Kurdwanów czy Olsza. Jako klient domagam się rekompensaty za brak możliwości skorzystania z usługi za którą już zapłaciłem - 175zł za bilet semestralny. Do tego wszystkiego muszę wysłuchiwać uwag wykładowców, że inni potrafili się nie spóźnić. Do jasnej cholery jak wcześnie mam z domu wyjść by mieć pewność, że wejdę do autobusu?
      • Gość: sprytny Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.nsystem.pl 20.10.10, 15:41
        to przychodź za przystanek z maczetą, jak postraszysz ludzi to szybko uciekną i zrobią ci miejsce. A tak na serio to kup sobie rower i jedź rowerem, albo jak chcesz szybciej to kup sobie skuter, jak znasz miasto i wiesz którędy jeździć, by minąć korki to kup sobie samochód. Po problemie.
        • Gość: k Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: 83.142.188.* 20.10.10, 15:52
          Szczególnie te korki na Wielickiej i Kamieńskiego. Ok. 1500 metrów w jedyne 20 minut. Buspasów brak. Znasz sposób jak je ominąć? To nie chrzań o kupowaniu samochodu. Większym problemem od studentów w autobusach są kierowcy korkujący miasto.
      • Gość: sad Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.chello.pl 20.10.10, 22:40
        skorzystałeś z usługi ? tak. Chcesz lepszej ? płać wiecej za taksówke. Chcesz tanio ? jedz MPK. Nie widze problemu. Napisz do prezydenta żeby stworzył bilety o 100 % droższe, specjalnie dla ludzi którzy chcą jezdzić w pustych, klimatyzowanych i nowiutkich autobusach. A jak nie masz zamiaru pisać to płać swoje 170 zł za 6 miesiecy codziennej, nielimitowanej jazdy autobusem, albo 170 zł za tydzień jazdy taksówką.
    • Gość: n0rbi Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.ip.netia.com.pl 20.10.10, 16:21
      Hihi już teraz autobusy są przepełnione. Ciekawe, co by się działo, gdyby kierowcy zrezygnowali z aut i przesiedli się na komunikację miejską - w końcu wszyscy tak to zachwalają i podają jako rozwiązanie wszelkich bolączek komunikacji w mieście :-)
    • Gość: ADAS Konkurencje ? No mial byc PTS IP: *.chello.pl 20.10.10, 17:15
      To ani nie zkupil autobusow , a sam splajtowal i do dzis ma placic kare
    • Gość: likwidator stonka... IP: *.multi-play.net.pl 20.10.10, 17:23
      no stonka stonka, potem zabierają miejsca pracy i zatrudniają po znajomości swoich - w takim nepotyzmie przodują ludzie ze śląska co się tu rządzą niemiłosiernie... ale podkarpacie i świętokrzyskie nie lepsze
    • Gość: PUNKracy Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.ghnet.pl 20.10.10, 17:33
      Napisz chłopie do ZIKiTu.To,ta jednostka zajmuje sie organizacją komunikacji w Krakowie.Pora by to już chyba wiedzieć...W każdym autobusie i tramwaju jest to napisane...MPK jest tylko od jeżdżenia i ile ZIKiT zamówi,to tyle wystawia taboru!A za "fachową" jednostkę od organizacji komunikacji w mieście /do niedawna zarządzaną przez Jana T. - "najlepszego urzędnika w Krakowie",wg.słów pana Majchrowskiego/,podziękuj panom radnym a i samemu panu Majchrowskiemu również.To tyle w temacie.MPK jest jakie jest,ale niech obrywa za swoje a nie czyjeś grzeszki.
    • Gość: Zojka Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.ghnet.pl 20.10.10, 19:09
      Masz absolutną rację!!! Ten problem jest również rano w 182,który notorycznie jest opóźniony bo na każdym przystanku kupują bilety.Nawet wsiadając na Olszy-mimo,że tam stoi automat.MNIE TEŻ SZLAG TRAFIA!!!!!
    • Gość: xxx Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.chello.pl 20.10.10, 19:53
      Dobra stary pogadałeś / popisałeś. Może czytasz komentarze i wreszcie dotrze do Ciebie że organizatorem komunikacji w mieście Krakowie jest taka instytucja co się zowie ZIKiT i to ona płaci MPK za usługę, ona decyduje co gdzie i jak często bedzie jeździć. No ale pewnie Ty student jesteś ..........
      • Gość: tomznh Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: *.chello.pl 20.10.10, 20:40
        No co ty... on się puszy, że napisali o nim w gazecie. Ćwierćinteligenci mają po prostu głos.
    • Gość: Zibi Listy. MPK zapomina o początku roku akademickiego IP: *.chello.pl 20.10.10, 21:18
      panie Krzysztofie proszę pamiętać ż MPK jest przewoznikiem a częstotliwość i rozkłady ustala ZiKIT, więc dlaczego czepiasz się MPK. Jak się chce studiować w mieście to trzeba się liczyć z utrudnieniami
    • Gość: bbb Re: Listy. MPK zapomina o początku roku akademick IP: 89.174.106.* 20.10.10, 22:17
      zgadzam sie w stu procenatch . mnie szlag trafia jak na kazdym przystanku ludzie kupuja bilety i potem uciekaja mi kolejne autobusy.Ludzie ruszcie dupy i kupujcie bilety w kioskach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka