Gość: gataa IP: *.kim.pl 08.04.04, 13:10 Co myslicie na temat nowej inwestycjii na Ruczaju przy ul. Szwaii...? Niedlugo zaczynają budowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lori Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.kim.pl 09.04.04, 10:17 Czesc, w internecie wygląda całkiem sympatycznie no i nie jest drogo. Miejsce, no coż jak każde inne ale będą widoki na Bielany i Klasztor... mila perspektywa. Niektore mieszkania będą miały tarasy :) Zamierzam tam zainwestować moje cięzko zarobione pieniążki... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 20:44 Jeśli nie byłe(a)ś to warto się tam przejechać. Widoki to może i będą, ale z dachu, biorąc pod uwagę kształt i usytuowanie budynku. SM DdM słynie z upychania jak jawiększej liczby lokatorów na metrze kw. gruntu. Wystarczy pojechać na ul. Turniejową, św. Jacka czy Obozową (tutaj na razie z jednej strony jest widok na łąkę). Co do nowej lokalizacji to mieszkam obok, tzn. nieco niżej na innym osiedlu. Chodzę tam z psem. Miejsce jest atrakcyjne, ale ubogo z infrastrukturą, np. najbliższy sklep spożywczy znajduje sie ok. 500-600 m od tego miejsca. Przystanek autobusowy na Bobrzyńskiego (pętla 114 i 194 lub przystanek ponizej przy os. Zielona Galicja to również ok. 400-500 m. Warto spytać się, od której strony będzie wjazd - od Lubostroń czy od Bobrzyńskiego. Lepiej by było od Bobrzyńskiego, to duża ulica. Inwestycja będzie budowana na terenie starego sadu. Obecnie trwa wycinka pięknych choć starych drzew. Po przeciwnej stronie ulicy znajduje się kilka starych domów jednorodzinnych. Za nimi znajduje sie mały cmentarz. Chętnych poinformuję o innych szczegółach. Także o budowach obok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lori Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.kim.pl 09.04.04, 22:40 Chętnie dowiem się czegoś więcej na temat okolicy. Byłam i widzialam już to miejsce. Nie orientujesz się np. czy będzie coś budowane poniżej tzn. pomiędzy starym sadem a Bobrzyńskiego? Wiem, ze w przyszłosci ma tam być szybki tramwaj. Wydaje mi się, ze jeśli przybędzie mieszkańcow na tym obszarze ( a jest już Osiedle Europejskie no i będzie DdM) to szybko znajdzie się ktoś kto zaproponuje swoje usługi handlowe - sklep spożywczy zawsze znajdzie klientow (popyt-podaż). Pytanie też o bezpieczeństwo w tamtej okolicy... Pytanie o zadowolenie klientów spóldzielni... Może ktoś sie odezwie ;) (Do: Dar)A może zdradzisz kto budował Twoje mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
moniaskor Re: S.M.Dom dla mlodych 11.04.04, 00:42 Bardzo proszę o wszelakie informacje na temat okolicy (przedszkole, szkoła, kościół, place zabaw dla dzieci, itp.), planów zabudowy, bezpieczeństwa i samej spółdzielni DdM. Mamy tam zarezerwowane mieszkanie, ale ich umowa przedwstępna wygląda co najmniej ślisko i jeszcze nie mają pozwolenia na budowę. No i ten cmentarz? U kogo kupiła(e)ś mieszkanko i na jakich warunkach-chodzi głównie o umowę, warunki płatności, solidność, wiarygodność (jak to wszystko sprawdzić przed podpisaniem umowy), wykonanie, itd. Jednym słowem interesuje nas WSZYSTKO, co dotyczy krakowskich deweloperów i spółdzielni. Chcemy kupić mieszkanie, ale nie wiemy, czy to najlepszy moment (wszyscy jadą jak mogą na wejściu do ?kochanej? Unii) i u którego dewelopera to zrobić. Dziękuję i smacznych jajeczek życzę. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lori Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.kim.pl 11.04.04, 11:20 1.Nic nie wiem na temat przedszkola i szkoły, wiec moze jakiś mieszkaniec okolic sie odezwie. 2. Spółdzielnia istnieje od 1984 roku i wygląda wiarygodnie 3.Umowa, ktorą podpisałaś to umowa rezerwacyjna i nie jest wiążąca ostatecznie 4. ... a cmentarz nie jest bezpośrednim sąsiadem tej działki. Prośba do osób, ktore mają mieszkanie od SM Dom dla Młodych o opinie na temt współpracy z tą firmą. (z ul.Turniejowej?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 10:45 Witam po świętach Jako mieszkaniec i stały użytkownik (spacerowy)terenów między Zakopiańską a Bobrzyńskiego jedyne co mogę ocenić w samych superlatywach to malowniczośc tej okolicy. Wszystkie osiedla - małe, większe i te największe jak Zadworze, Interbud czy powstające Europejskie przypominają wyspy w morzu zieleni łąk, sadów, zagajników i niewielkich stawów. Struktura własności ziemi stwarza tu pewne problemy komunikacyjne, tzn. trudności w przemieszczaniu się najkrótszymi drogami pomiędzy osiedlami i głównymi drogami. Wszyscy mieszkańcy narzekają na brak połączeń pomiędzy Kobierzyńską a Bobrzyńskiego pomiędzy ul Zachodnią (zresztą przy pętli niedokończoną) a Zawiłą). Jedyna ulica łącząca na tym odcinku oba te główne trakty komunikacyjne to Lubostroń i Czerwone Maki (Lubostroń biegnie skosem i idąc lub jadąc dużo się nadrabia). Skrót gorszą drogą prowadzi przez Zadworze obok budowanego osiedla Panorama, ale droga ta po deszczu przypomina błotnisko. Inna droga, właśnie Szwai (od Lubostroń) tu gdzie budowany jest kolos SM DdM, również ma szutrowo ziemną nawierzchnię - może to sie zmieni po wybudowaniu osiedla. Ulica Raciboraka od Kobierzyńskiej urywa się za osiedlam PRoins - dalej jest już ścieżka przez pola lub wijąca się, pełna kałuż i błota droga. Dla Piechurów pozostaje ścieżka przez "Park" obok Krakowskiego Klubu Jazdy Konnej, ale po deszczach biada temu kto tam wejdzie. Szkoły, przedszkola - owszem są, ale nie są one w stanie sprostać potrzebom. Rozwijające si w takim tempie enklawy mieszkaniowe "produkują" zbyt wielu małych obywateli. Wystarczy popatrzeć w słoneczny dzień na uliczki osiedli. Samorządowe Przedszkola są : ul Żywiecka, Ruczaj - Zachodnia, Strąkowa, Skotniki przy szkole. Są prywatne przy Kobierzyńsiej, na Drukarskiej, Szuwarowej (przepełnione, ale bardzo dobra opieka). Szkoły podstawowe to Skotniki, Skośna, Pszczelna, Strąkowa, Sama spółdzielnia DdM w sumie stara się jak może, ale nie wróżę szybkiego zakończenia inwestycji. Tym bardziej, że poza wycinką drzew na razie nic nie widać na placu budowy. Domy na Turniejowej oraz na Obozowej mają bardzo duże kłopoty z zapewnieniem właściwej wentylacji pomieszczeń. Także kominy spalinowe w mieszkaniach, w których sa termy nie działaja zawsze tak jak potrzeba. W sezonie jesienno-zimowo-wiosennym bardzo często (codziennie) mamy do czynienia ze wstecznym ciągiem. Na ulicy Turniejowej próbuje sie juz z tym powoli walczyć (podwyższa się i ociepla części kominów ponad dachem i na nieużytkowych strychach. Na razie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowicjusz Re: S.M.Dom dla mlodych ( do Dar) IP: *.dyn.optonline.net 14.04.04, 03:34 Dar, Bardzo mi się podoba Twój spokojny sposób opisywania osiedli na Ruczaju. Ten Twój pies to ma dobrze, spaceruje i spaceruje. A co myślisz o osiedlu SZuwarowa? Troche tam ciasno, ale jakość podobno dobra. Czy myślisz, że za lat kilka, kiedy zabudują łąki między Szuwarową a Bobrzyńskiego (mam namiar, że powstanie tam zabudowa mieszkalno - usługowa)rozwiąże się nieco problem komunikacyjny? Domyślam się, że będzie wówczas połaczenie, w postaci uliczek (ktorego teraz brak)miedzy Kobierzynska a Bobrzynskiego. Na Bobrzyńskiego będzie pewnie więcej autobusów w przyszłości (może nawet tramwaj), ze względu na budujący sie w poblizu Kampus UJ i powstające duże osiedla (Europejskie, Fronton). ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: S.M.Dom dla mlodych ( do Dar) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 13:03 Witam Mój pies ma faktycznie nie najgorzej - żarło i trzy spacerki po okolicy dziennie. Szuwarowa to osiedle, które budowane jest od początku do końca. Mam na myśli drogi dojazdowe, zieleńce, place zabaw dla dzieci, słowem to co wokół bloków jest potrzebne. Cena za to jest podobna jak gdzie indziej po sąsiedzku. Bloki są rozstawione wcale nie tak gęsto, a z pewnościa rzadziej niż w niektórych miejscach Zadworza, Mirabud czy BRE locum. Interbud buduje szybko i w miarę solidnie. Bloki nie są najpiękniejsze, ale z tego co widać nie sypią się. Interbud to duża firma - budowlana, remontowa, produkcyjna i handlowa chyba dobrze przędzie. Do oddania maja już na dniach blok a później jeszcze jeden. Dwa kolejne juz wylazły z ziemi. Prawdopodobnie będzie sie można przemieścić z Szuwarowej na Raciborską. To dobry znak dla mnie i mojego psa, ponieważ tam są dobre tereny do spacerów. Trudność sprawia wyjazd z ulicy Szuwarowej, szczególnie w lewo. Podobny kłopot mają mieszkańcy bloków po drugiej stronie Kobierzyńskiej (tam jest ich więcej) wyjeżdżający Torfową. Wszyscy oczekują na sygnalizację świetlną. Stanie sie to chyba nieprędko, ponieważ ten odcinek Kobierzyńskiej jeszcze czaka na remont i poprowadzenia sieci kanalizacyjnej itp. (tzn. Odcinek od ul. Zalesie do Lubostroń). Łąki od Szuwarowej do Bobrzyńskiego będą z pewnościa zabudowane, ale będzie tam przebiegała ulica równoległa do Kobierzyńskiej i Bobrzyńskiego, zaraz za ogrodzeniem Interbudu (są tam studzienki kanalizacyjne). Wiele osób wchodzących w ulice Szuwarową jest zawiedzionych, że nie może przedostać sie dalej z powodu ogrodzenia. Ci młodsi oraz sprawniejsi nie widza jednak kłopotu, ponieważ płotek na pewnym odcinku jest niski i można go przekroczyć i zeskoczyc z niskiego murku. Autobusy na Kobierzyńskiej jadą do ŁAgiewnik, ale można sie przesiadać na 124, 128 i 114, 194 przy Tesco. Alternatywą sa busiki jeżdżace bardzo często. Jeździ tu kilka ich linii - pod PTTk, do Dworca, Do ronda Mogilskiego, Huty, Kleparza i na Karmelicką. Kłopot tylko z rozkladami ich jazdy. Można je dostac u kierowcy (wyjazdy ze Skawiny i samemu trzeba określić mniej więcej czas przejazdu do naszego przystanku). Od niedawna co godzinę kursuje też darmowy autobus Carefour "Małgosia", który jeździ także do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.autocom.pl 11.04.04, 23:24 Przedszkola, szkoły, kościół są w okolicy. Mozna nawet powybrzydzać;) Natomiast place zabaw tylko przy nowych osiedlach :( - nie wiem jak na Europejskim (tuż obok), ale napewno jest na Chmieleniec. Spółdzielnia DdM powinna dysponować planami zagospodarowania całego planowanego osiedla, które powinny takie rzeczy uwzględniać. Bezpieczeństwo pewnie jak wszędzie. Słyszy się o kradzieżach np. na Raciborskiej a w blokach spółdzielni Ruczaj-Zaborze pojawiły sie ogłoszenia Komendy Policji z prośbą o pomoc w walce ze złodziejami. Mieszkam to już 10 lat i nie narzekam. A nowe mieszkanie też chcę kupić w okolicy. Jajeczka, owszem, smaczne były;) Lolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pido Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ericpol.pl 18.05.04, 13:46 wie ktos moze jak dotychczas wygladala ostateczna rozliczona cena mieszkan w tej spoldzielni po oddaniu mieszkania? czy bardzo odbiegala od tej poczatkowej w umowie? moze ktos kto jest czlonkiem moglby powiedziec jakie sa oplaty w tej spoldzielni tzn czynsz, wywoz smieci itp.???? a no i czy pozwalaja na utworzenie mieszkania jako odrebnej wlasnosci i jakie koszty sie z tym wiaza? z dzieki z gory jak by ktos umial odpowiedziec na te pytania:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 26.05.04, 12:55 Mieszkam w bloku na Obozowej, wybudowanym przez S.M.Dom dla mlodych.Nabylam to mieszkanie rok temu i mysle ze potrafie odpowiedziec na twoje pytania. 1.Ostateczne rozliczenie - w moim przypadku cena za metr przy podpisywaniu umowy nie roznila sie od ceny przy odbiorze, doplacalam tylko za roznice metrazowa, ktora wyniosla 0,7 m. 2. Czynsz - 1,49 za metr, smieci 3 zlote od osoby, zaliczka na wode - 20 zlotych, fundusz remontowy - 40 groszy za metr. Ci co maja wbudowany garaz placa dodatkowo 12 zlotych czynszu. 3.Odrebna wlasnosc - problemow z tym nie robia. Kiedy tylko dostaniesz ostateczne rozliczenie kosztow budowy mozesz ustanowic odrebna wlasnosc.Cena ustanowienia odrebnej wlasnosci zalezy od tego jak duze masz mieszkanie (notariusz oblicza od jego wartosci i oczywiscie dodaje kwote za uslugi notarialne. Moze tez pobrac odrazu oplate za zalozenie ksiag wieczystych, wtedy nie musisz sam biegac do sadu wieczystego i zakladac ksiege.)W moim przypadku (mieszkanie 67 metrow)ustanowienie odrebnej wlasnosci kosztowalo 2,5 tysiaca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Serdeczne dzieki za info Olu:) IP: *.local.pl / 195.225.248.* 26.05.04, 21:46 dzieki za informacje:) Zycze udanego mieszkanka na Obozowej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Do Krzysia IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 13:42 Nie ma za co.Powiem Ci ze generalnie jestem zadowolona z tej spoldzielni.Minusem przy zakupie mieszkania byla nie bardzo przejrzysta umowa przedwstepna, i niestety nie dalo sie za bardzo negocjowac warunki. Ja kupowalam mieszkanie kiedy byly tylko fundamenty i niestety podchodzilam sceptycznie do kazdej linijki w umowie.Niektore rzeczy udalo mi sie przeforsowac.Ale na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.Zycze i Tobie udanego zakupu.Pozdrawiam, Olka. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 23.04.04, 16:51 hej dar! czy możesz dac cynk o jakie szczegółu chodzi??? jeśli o mojej ( naszej ?..) kochanej S.M. to chętnie poczytam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama co z komunikacja z ulicy Widok? IP: *.west.tarnow.pl 23.08.04, 10:44 jak z komunikacja do centrum z uicy Widok?czy możecie cos na ten temat powiedziec?i wogole jaka to dzielnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 13:52 maja strone w internecie.Napiszcie adres Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 23.04.04, 16:47 osobiście nie polecam tego towarzystwa... wszystko u nich wygląda bardzo ładnie i przyjaźnie ale tylko do momentu podpisania umowy, ze juz nie wspomnę o jakichkolwiek reklamacjach pod ich adresem... A tak a propos ul. Szwai - czu budynki będą ocieplone - bo nasze nie są , bolesnie odczuliśmy to zimą, w szczególności nasze porfele :(... moze stąd taka niska cena za metr - bo oni niestety oszczędzaja na wszystkim na czym się da. pomijając oczywiście wynagrodzenie prezesów ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 16:02 jeszcze raz prosze o porade:mam okres tygodnia rezerwacji mieszkanka na szwai,czy warto kupic,czy to w miare solidna firma o turniejowa niepytam bo to strae budynki ale z tych nowszych-obozowa,zakrzowek?? Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 11.05.04, 10:12 zarówno na Obozowej jak i na Zakrzówku , byli i są niezadowoleni z wykonania mieszkań. I nie jest to ocena subiektywna, lecz chociażby: przeciekajace dachy, źle zrobiona kanalizacja, że nie wspomnę o braku ocieplenia budynków... W sumie nie jest tak tragicznie jak w przypadku co niektórych developerów i sm ale do najlepszych tez nie należą. Poza tym plan samych osiedli - czy na którymkolwiek z nowo powstałych są place zabaw?? Ze nie wspomnę o niewystarczającej liczbie miejsc parkingowych...Kupują minimalną działkę lub działki pod zabudowę i tyle, drobiazgami typu parkingi czy kawałek zieleni dla pospacerowania to niespecjalnie sie tam przejmują. A co do Szwaii to upewnij się że maja pozwolenie na budowę- uprawomocnione , bo bez tego sa problemy np. z kredytem. A z tego co wiem to dopiero mają dostać - w niedalekiej przyszłości... :-) Poza tym przy podpisywaniu umowy upewnij sie że dokladnie sprecyzowano wielkość mieszkania , powierzchnię za która placisz - czyli po ziemi czy użytkowa, według czego oblicza się końcowy koszt budowy lokalu - normy , regulaminy itd., czy projekt który dostajesz przed zakupem bedzie odpowiadał mieszkaniu ktore wybuduje Ci sm. W moim przypadku było tak, ż wykonawca ode mnie dowiedział się o kilku zmianach w budynku, bo on to akurat budował według starego projektu... Także do zastanowienia , umowa do konsultacji z prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 13:51 A powiedz gdzie jest lepiej i czego do tej pory tam sie nie wyprowadzilas????A wciaz mieszkasz na Obozowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Ogrodzenie bloków - Obozowa IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 14:03 A co myslicie o budowie ogrodzienia bloków przy Obozowej? Mysle ze osoby z wiekszych mieszkan i tak nie wplaca pierwszej raty do konca czerwca, w zwiazku z czym budowa ogrodzenia i tak nie ruszy. A Ty co myslisz? Zapraszam innych do dyskusji na tem temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: Ogrodzenie bloków - Obozowa IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 28.05.04, 12:42 Ja jestem z malego mieszkania i jestez za takim rozwiazaniem :-),ale nie wiadomo czy budowa ogrodzenia ruszy.Masz racje z tymi z wiekszych mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:47 Mam informacje o kilku developerach z okolic Ruczaja i reszty Krakowa. Tak się składa, że najlepiej orientuje się w tym jak można kupić taniej nowe mieszkanie. Jeśli interesuje Cię rabat na mieszkanie 3% zadzwoń do mnie tel. 501157901 od 9.00 do 21.00. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 26.05.04, 12:59 Sorry, a gdzie mieszkasz? Ja mieszkan na Obozowej w trzecim bloku i uwazam ze pisze nie prawde. Nie mialem z nimi takich doswiadczen o ktorych piszesz. I blok mam ocieplony. Cena za metr wcale nie byla taka niska, bo 2800. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 26.05.04, 14:01 a sprawdziłeś za co zpłaciłeś ??? o ile oczywiście to tobie nie płacili .... A poza tym z tego co wiem od mieszkańców trzeciego bloku to mieli taka samą cenę za metr mieszkania jak w pozostałych blokach - wiec skąd u Ciebie 2800 nagle??? No i z której strony masz ten blok ocieplony jesli możan wiedzieć ??? w trakcie budowy jaokaś nie rzuciło się w oczy żeby ktokolwiek go ocieplał, no ale może może to jakaś nowoczena technologia , niewidoczna gołym okiem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 13:38 Sorry ze tak spytam,ale ile placilas za metr? Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 27.05.04, 09:28 Mariuszu, jeszcze jedno pytanie - czy pisząc o ociepleniu twojego bloku miałeś na mysli to , które jeden z właścicieli mieszkań własnie sobie robi ??? ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Ocieplenie bloku IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 13:45 Ten 3 centymetrowy styropian nazywasz ociepleniem? To nie rozumiem o co Ci chodzi kiedy mówisz ze bloki nie sa ocieplone. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: Ocieplenie bloku 28.05.04, 09:50 A jakie ocieplenie masz na mysli pisząc, że Twój blok jest ocieplony ??? Co do ceny to była niższa niz podajesz, ale to chyba możesz sprawdzić sobie w SM... A co do mieszkania tam , to jeszcze nie jest tak tragicznie żeby się wyprowadzać. Ja po prostu lubię wiedzieć co i za ile kupuję, no i ewentulanie czy to, co po sfinalizowaniu umowy i odbiorze mieszkania pisze do mnie sm jest prawdą. A że prezesi tej spółdzielni notorycznie mijają się z prawdą to jest jak jest... A jeżeli chodzi jakość wykonania bloków to to są akurat informacje od ówczesnego kierownika budowy,który specjalnej lojalności wobec SM nie wykazywał i chetnie dzielił sie takimi smaczkami..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Ocieplenie bloku IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 28.05.04, 12:37 W dalszym ciagu nie wiem co uwazasz za ocieplenie bloku, ale na moim bloku na szczescie jest styropian o odpowiedziej grubosci, co powszechnie sie nazywa "ociepleniem". Nie wiem jak jest w pozostalych dwoch.Przy moim akurat dopilnowalem zeby byl. Co do prezesow to przyznaje racje,czasami klamia.Ale i tak ich lubie.Wszystko co mialem do zalatwienia zostalo zalatwione. Co do tego kierownika budowy to powiem Ci ze firma ta byla sklocona ze spoldzielnia z tego powodu, iz zle wykonywala swoje obowiazki, poza tym ginela czesc materialow budowlanych i chcieli ja zmienic w drodze przetargu, co w koncu zrobili. Moze to bylo przyczyna takich opowiesci? Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: Ocieplenie bloku 28.05.04, 13:13 Jak rozumiem jest to wersja SM ( z wykonawcą)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Ocieplenie bloku IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 28.05.04, 14:19 Widzialem to na wlasne oczy moja droga.Napisz lepiej co myslisz o ogrodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: Ocieplenie bloku 28.05.04, 14:52 A moze "mój drogi" ??? ..... Wiesz ocieplenie też ukazało się moim oczom , dookoła okien balkonowych- pas szerokości kilknastu cm, a dalej to juz sam Ytong jeno było - niestety .... Ogrodzenie - no cóż fajny pomysł, ale do szczęścia na razie mi to potrzebne nie jest , a poza tym ma parę innych pilniejszych wydatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 22:26 Jeśli chcesz kupić mieszkanie na ul. Szwai, ode mnie dostaniesz 3% rabatu! zadzwoń, nie stracisz! : tel.501157901 darek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 03:03 a niby w jaki sposob ; 0?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:50 mam taką możliwość. zadzwoń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omo Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 26.05.04, 13:09 Dzien dobry panie prezesie. Juz wiem jak sie znizki zalatwia w SM. A na zebraniach klamiesz ze to niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 26.05.04, 13:58 no cóż tak to właśnie z Panami Prezesami bywa w tej SM... Witaj w klubie fanów panów J. i Ł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARTI Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.local.pl / *.lama.net.pl 19.05.04, 19:40 Czy SM "Dom Młodych" jest elastyczna jeżeli chodzi o umowy kupna mieszkań??? Macie jakieś wiadomości na ten temat napiszcie proszę:)Czy myślicie, że na Szwaji szykuje się typowe blokowisko??? Jak mają być usytuowane mieszkania tzn konkretnie balkony? Boje się ze tam bedzie malo swiatla...Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 20:45 ja kupilam tam mieszkanie w zeszlym tygodniu,umowa jest narazie wstepna dopoki niedostana pozwolenia na budowe(planuja na poczatku na czerwca).blokowisko z tego raczej niebedzie bo budynki maja 3 pietra.wizualizacja wyglada super bo maja byc elementy drewna takze okienncie co sprawia wrazenie przytulnego.ze sloncem jak wszedzie...to bedzie wiadomo jak juz wybuduja.na parterowych mieszkaniach sa duze ogrodki.najlepiej pojechac na dzialke-miejsce sliczne.wlasciwie bloczki beda male(dzialka tez jest mala)w kazdym poziomo bedzie okolo 3 mieszkan.kazdy lubi co innego ale ja ci goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.local.pl / *.lama.net.pl 20.05.04, 18:53 Co sadzicie o tej spoldzielni??? Jak wyglada u nich czynsz??? czy na szwaji bedzie wlasna kotlownia czy moze mpec???jeszcze nie rozpczeli budowy...to dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 13:48 Mozesz sobie zarezerwowac tam mieszkanie. Mowia ze rezerwacja jest tylko na tydzien, ale mozna ja przedluzac. W moim przypadku tak bylo. Niby nie chetnie sie na to godza, ale i tak przedluzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 18:26 olu a kupilas juz mieszkanie na szwai? co o tym wszystkim sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 28.05.04, 11:52 Mieszkam na Obozowej, niedawno sie wprowadzilam wiec na razie nie zamierzam zmieniac. Powiem wam ze wczoraj ogladalam strone w internecie, dotyczaca tej inwestycji i wydaje mi sie ze ceny sa troche zanizone. Na Obozowej bylo drozej. Spytajcie czy oni zamierzaja budowac scianki dzialowe.Slyszalam ze w Warszawie jest tak ze podaja nizsza cene, a za scianki dzialowe trzeba dodatkowo placic. Odpowiedz Link Zgłoś
antolek68 Re: S.M.Dom dla mlodych 28.05.04, 12:19 tak abstrahujac od SM DDM, jak ci sie mieszka na Obozowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 28.05.04, 12:40 Generalnie nie narzekam.Czasami na dole slychac dziecko sasiada i to troche przeszkadza.Poza tym nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 14:50 cena jest rzeczywiscie konkurencyjna zwalszcza ze zapewniaja bialy nmontaz itp.twierdza ze jak sie niechce jakies scianki alebo innych gadzetow to zwracaja kase(ja rezygnuje z kuchenki-1300zl).nieby w umowie jest ze niepodniosa ceny itp.zobaczymy chcialabym zeby nic nizmieniali,zwlaszcza ze zostalo im jeszcze tylko 8 mieskzan z 90. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 28.05.04, 14:54 Cen absolutnie nie podnoszą, u nich tylko metry puchną . A więc i tak dopłacasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Re: S.M.Dom dla mlodych IP: 195.116.22.* 28.05.04, 15:44 No tak, ale przez puchnace metry w sumie niczego nie tracisz... (zawsze mozesz pozniej te "spuchniete mieszkanko" sprzedac za "bardziej spuchnieta" cene). Gorzej, jak sie okazuje, ze z 2600 za m2 - robi ci sie 3000... "bo zupa projektanta byla za slona". Swoja droga, cena jest naprawde atrakcyjna jak na tamta okolice.. po sasiedzku jest Osiedle Europejskie oni sobie 3300 (srednia cena w tych okolicach waha sie w okolicach 3100m2). Na waszym miejscu bardzo uwaznie czytalbym umowe.. szczegolnie jak jest ze "staloscia ceny", czy wliczona jest wartosc gruntu (wraz z podatkiem). i takie tam inne.. :) powodzenia! ave Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 28.05.04, 16:24 No w sumie, racja. Gorzej tylko jak musisz dopłacic z powodu "opuchlizny" kilkanaście tysięcy .... Tak było np. na Zakrzówku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Re: S.M.Dom dla mlodych IP: 213.134.172.* 28.05.04, 19:56 ja mam na Obozowej, zastrzeglem sobie w umowie, ze roznica wielkosci lokalu (w stosunku do zalozen) nie moze przekraczac 5%. I po problemie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: S.M.Dom dla mlodych IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 31.05.04, 12:23 Ja tez rezygnowalam z kuchenki, ale bylo to 650 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: S.M.Dom dla mlodych 02.06.04, 12:53 Gość portalu: Olka napisał(a): > Ja tez rezygnowalam z kuchenki, ale bylo to 650 złotych. Dziwne, mnie odliczono z tego tytułu niewiele ponad 1000 zł .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogłoszenie Nowe Forum SM DdM IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.02.05, 22:55 Nowe forum dla obecnych i przyszłych mieszkańców SM Dom Dla Młodych: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682 Odpowiedz Link Zgłoś