peteen 13.04.04, 14:53 uraturą ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=11952454&a=11954465 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabbina peteen wstydu oszczędź !!! 13.04.04, 15:03 toż "malowany Ptak" to licalna lektura obowiązkowa ! a tam jest napisane dokładnie jak ja napisałam ! :))) Źródło : Jerzy Kosiński "Malowany Ptak", wyd. Da Capo 1993, s. 187. Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina ależ obciach :)) 13.04.04, 15:08 das_bocie, jakby co sprawdź sobie, że "malowany Ptak" o licealna lektura wysyłając majla dokuratorium, KRÓL JEST NAGI Jerzy Kosinski napisał jak ja, a jak się wkurze to przepisze całą stronę ! Odpowiedz Link Zgłoś
peteen sabbin, ty jednak nie udajesz kretyna... 13.04.04, 15:07 ty nim jesteś naprawdę... eot Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiekrokodyli Re: sabbin, ty jednak nie udajesz kretyna... 13.04.04, 15:29 Ilu potrzebujesz potwierdzeń sabbi żeby uwierzyć,że z ciebie jełop i cham??? Dorzuć i moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Cholera, przegapiłem wątek IP: *.comnet.krakow.pl 13.04.04, 18:55 peteenie Ty to taki współczesny ormowiec. Zawsze tak skarżysz ? Sabina napisz wątek na forum innego miasta np. Katowic, Szczecina ,zobaczymy jak tam zareagują Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Re: Cholera, przegapiłem wątek 13.04.04, 19:46 zacytowałam fragment książki "Malowany Ptak" Jerzego Kosińskiego. napewno pamiętasz, ta książka była głośna jakieś 12 lat temu w Polsce, Kosiński opisał w niej swoje przygody podczas II wojny światowej, gdy jako zydowskie dziecko ukrywał się po wsiach, ale po napisaniu książki i jej opublikowaniu wybuchła afera, bo okazało się, że Kosiński wiele w niej nakłamał, potem kosiński popełnił samobójstwo w Nowym Yorku, cytat, który wzbudził taką reakcję, jutro wieczorem wklepię tu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Cholera, przegapiłem wątek IP: *.comnet.krakow.pl 13.04.04, 19:53 Słyszałem ,ale nie czytałem. Zapewne jutro książkę sobie wypożyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
sabbina Re: Cholera, przegapiłem wątek 13.04.04, 20:01 napiszę z grubsza: książka ta opowiada losy małego żydowskiego chłopca podczas II wojny światowej w Polsce, który aby przeżyć ukrywa się po wsiach i pracuje jako parobek, w książce jest napisane, że Polacy to prostacy, antysemici i wszystko co najgorsze... Po opoblikowaniu jej, skojarzono, że celem tej książki jest opis autobiograficznych przzeżyć Kosińskiego, który jako żydowski chłopiec ukrywał się podczas II wojny światowej w Polsce, Książka ta dotarła do ludzi, którzy podczas II wojny światowej ukrywali Kosińskiego i Oni strasznie się wkurzyli, że on tak nakłamał, oni twierdzili, że przedstawił jako motłoch, ciemnogród itp. jak kosiński przyjechał do Polski 9mieszkał w USA), to poszli do niego na spotkanie autorskie, ale on uciekł przed nimi, w odpowiedzi na tą książkę "Malowany Ptak", rok później w 1994 r. Joanna Siedlecka napisała "Czarny Ptasior", w którym po kolei zdementowała wszelkie kłamstwa Kosińskiego o co była awantura na forum, i co zostało skasowane, ano napisałam jak Kosiński opisał, jak Polacy "przeprowadzali aborcję" podczas II wojny światowej, ale jak wypozyczysz książkę, przeczytasz, zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Re: Cholera, przegapiłem wątek 13.04.04, 22:05 Kiedy ty dziewczyno zrozumiesz, żeś nie jest pępkiem świata, a to całe halo, aczkolwiek nie nazwałbym tego awanturą, nie było o to, co napisał Kosiński, bo jak sądzę nawet średnio inteligentny szympans rozumie, że literatura piękna ma to do siebie, że jest fikcją, ale o to, w jakim kontekście umieściłaś ten zgoła nienajwłaściwszy cytat. Zapominasz czasem, że nie wiemy najczesciej, kto i dlaczego na forum pisze, a moc słowa pisanego wielka jest. I trzeba uważać, by tą mocą krzywdy bliźnim nie uczynić (choćby sie nimi nie wiem jak pogardzało). Hawgh. _________________________________ Bądź altruistą - szanuj egoizm innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rara avis Re: Cholera, przegapiłem przyloty ptakow.... IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.04, 22:32 Rzadki ptak - potega rozumu czleczego w slowie tkwi... Odpowiedz Link Zgłoś