Dodaj do ulubionych

Zakończył się XIII Marsz Żywych

19.04.04, 19:04
Szkoda, że tak mało Polaków bierze udział w marszu.
Może gazeta zrobiłaby akcję dla młodzieży w przyszlym roku?
Sądząc po różnych postach, deantysyjonizm by się przydał.
Taka ogólnopolska akcja infomacyjna.
W końcu żydzi stanowili część polskiego społeczeństwa prawie od poczatku
istnienia naszego państwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: gorf Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 19:19
      wcale nie tak mało... co roku uczestniczą w Marszu różne grupy, głównie
      młodzieży najczęściej organizowane przez szkoły. Dużo więcej młodzieży, choć
      bezpośrednio w Marszu nie uczestniczy, spotyka się z grupami Żydów
      przyjeżdżających na Marsz z całego świata. I uważam że jest to równie ważne, a
      może nawet ważniejsze - nie wystarczy bowiem poprzestać jedynie na symbolach.
    • unleashed Po tym, co w Polsce wyprawiają niektórzy 19.04.04, 19:22
      przedstawiciele Narodu Wybranego, tacy jak Urban, Rywin czy Michnik wątpię,
      żeby znalazło się wielu chętnych do maszerowania w tym marszu. To właśnie ci
      wymienieni przeze mnie wywołują przede wszystkim niechęć wobec Żydów - nie ci
      młodzi Izraelczycy w Oswięcimiu.
      • Gość: trzeźwy Re: Po tym, co w Polsce wyprawiają niektórzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 19:29
        nie wiem dokładnie czego złego zrobila ta trójka,oprócz tego że rywin jest
        podejrzany za oferowanie łapówki.ale dlaczego sądzisz że oni reprezentują naród
        żydowski,przecierz nikt ich nie wybrał.w tym samym sensie mozna powiedziec że
        lepper jest reprezentantem narodu polskiego.
        • unleashed Jak to, co zrobili? O Rywinie już doczytałeś, co 19.04.04, 22:34
          do Urbana, to jest on najgorszym skurwysynem jaki mieszka w Polsce (lista
          występków zaczynająca się od "rządu, który wyżywi się sam" jest tak długa, że
          szkoda gadać). Michnik zaś, jak się okazuje maczał paluszki w sporej części
          aferek mających miejsce w Polsce; gnoi znanych i uczciwych ludzi na łamach
          swojej potężnej gazety (Herbert, Łysiak) i okłamuje w tejże gazecie czytelników
          (wojna w Jugosławii, wojna w Iraku, etc.).
          Życzę obiektywizmu.
          • Gość: Michal Re: Jak to, co zrobili? O Rywinie już doczytałeś, IP: 5.3.1R* / *.eds.com.au 20.04.04, 09:05
            > Życzę obiektywizmu.

LOL! Zycze rozumu!
      • Gość: ani Re: Po tym, co w Polsce wyprawiają niektórzy IP: *.chello.pl 19.04.04, 22:53
        Czyzby? Wszyscy Zydzi sa w tym kraju dla wiekszosci obywateli 'parchami'. A
        zwlaszcza Ci spoza kraju.
        • unleashed Chyba za dużo naczytałaś się książek reklamowanych 20.04.04, 00:55
          w Wyborczej i ulegasz stereotypom lansowanym przez Michnika. Parchem mogę
          nazwać w przypływie złości Urbana czy Michnika, ale do zwykłych Żydów nie mam
          nic. Chyba, że będą mnie chcieli oszukać w interesach, a z taką sytuacją już
          się spotkałem, i co gorsza byli to ortodoksi.
          • makabi Re: Chyba za dużo naczytałaś się książek reklamow 20.04.04, 18:14
            a poczym poznałęś ortodoksyjnego Zyda? Człówieku!!! komu chcesz zaimponować
            swoimi pogłądami? Wychodzi na to, że ty antysemitą nie jesteś tylko nie lubisz
            Żydów. Ale przede wszystkimnie wiesz o czym mówisz
      • makabi Re: Po tym, co w Polsce wyprawiają niektórzy 20.04.04, 18:10
        tu nie chodzi o to czy lubisz Zydów czy nie. Chodzi o to, ze jedni homo
        sapiens zlikwidowali systemowo i okrutnie duża część narodu tylko dlatego że im
        przeszkadzał. Tak samo mogli wyniszczyć Polaków. Poza tym ic, których
        zlikwidowano byli polskimi Żydami, węgierskiemi Zydami, Rozyjskimi Zydami itd.
        Nie mieszaj polityki tam gdzie trzeba się pochylić i pomodlić, niekoniecznie po
        hebrajsku. Ale czy ty wiesz co to pomodlić się za zmarłych?
    • Gość: Czytelnik Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: 129.128.118.* 19.04.04, 19:23
      To prawda, ze Zydzi stanowili czesc polskiego spoleczenstwa, ale tak naprawde
      to nigdy sie z tym spoleczenstwem nie utozsamiali. A jezeli juz, to z pozycji
      pokrzywdzonego. W takiej sytuacji rozumie dzisiejsza obojetnosc mlodych polakow
      do Zydow. Zreszta taka obojetnosc wobec nich jest na calym swieci, moze z
      wyjatkami o ktorych wszyscy wiedza. A tak na marginesie to holokaust w
      dzisiejszych czasach rozciaga sie tez na inne narody, nie zapomnij o
      Palestynczykach.
    • Gość: Anty Uwolnic Palestyne - Palestine FREEEEEE IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 19:25
      Palestyno, nie daj sie zudowskiej zagladzie
    • Gość: richie [...] IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.04.04, 19:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: trzeźwy Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 19:45
        a kto cię prośił żebyś lubił żydów.ja jestem żydem iteż nie lubie
        wszystkich.tak jak nie lubie wielu ludzi z innych narodow.jednak mój stosunek
        do człowieka jest jak do osoby a nie do narodowości.i to jest ta różnica miedzy
        mną a ciemnym i prymitywnym typem jak ty.
        • Gość: A. Greifenhaggen Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk IP: 5.5R* / 217.17.233.* 19.04.04, 20:52
          Kolega niestety pomija to, ze autorowi wypowiedzi chodzi konkretnie o to
          dlaczego mlodziez zydowska (w szczegolnosci tak ktora przyjezdza z Izraela) ma
          juz z gory wpojony bardzo negatywny wizerunek Polakow? Kolega twierdzi, ze
          ludzi sam ocenia wedlug postepowania a nie wedlug przynaleznosci narodowej.
          Bardzo to madre tylko moze wartoby bylo tutaj wszystkim wspomniec ze mlodziez
          izraelska jest juz w szkole wychowywana w duchu nieufnosci czy nawet wrogosci do
          Polakow. Gdzies w wychowaniu tej tych ludzi tkwi przyczyna takiego zachowania.
          Polacy w oczach Zydow ( wielu z nich ) sa rownierz odpowiedzialni za Shoa.
          Nigdy nie zapomne obrazu moich zydowskich kolegow z ktorymi wspolnie ogladalem
          mecz pilki noznej miedzy Niemcami a Holendrami, kilka lat temu. O dziwo wszyscy
          Oni wspolnie kibicowali tylko jednej druzynie. Zgadnij ktorej? Zeby ulatwic
          odpowiedz na to pytanie podpowiem Tobie ze Holendrzy rownierz sa mniej doceniani
          niz Niemcy... Ktos kiedys napisal ze Zydzi poprostu kochaja sie w Niemcach.
          Obojetnie jak wiele zla oni im wyrzadza - Zydzi i tak zawsze beda kochac
          Niemcow. Taki punkt widzenia potwierdza rowniez historia. W czasie ostatniej
          wojny wielu Zydow swiecie wierzylo w to co im mowili Niemcy. Skutek by tego
          wszyscy wiemy jaki.
          Shalom!
          • Gość: trzeźwy Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 21:21
            zgadzam się trescia twojego listu,z wyjątkiem zdania że zydzi kochają niemców.
            zgadza się że im wierzyli,ale to daleko od kochania.więcej im nie
            wierzą.niestety po doświadczeniu holocaustu nie wierzą nikomu.czy trzeba się
            dziwić.
          • Gość: shalom Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk IP: *.chello.pl 19.04.04, 23:00
            Shalom, a może raczej boker tov. Witam wytrawnego znawcę mentalności żydowskiej
            i języka hebrajskiego. Ciekawe tylko, skąd czerpiesz te wiadomości dotyczące
            umiłowania narodu niemieckiego przez Żydów. Poza tym to nie Żydzi z Izraela, ale
            ci z USA mają spaczony obraz holocaustu.
            A tak a propos... czy wiesz, co oznacza słowo 'szalom'?
            • makabi Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk 20.04.04, 18:19
              A kto mu mu miał powiedzieć co to znaczy. Nie zdziwłbym się jakby ten człowiek
              lansował teorię, że to język niemiecki powsatł na bazie Jidisz.
        • Gość: richie Do trzeźwego IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.04.04, 21:15
          Po twojej wypowiedzi widze ze albo nie bardzo kontaktujesz co napisałem albo
          masz jakies rozdarcie jaźni. Pisze wyraźnie ze to młodziez Żydowska ma wpojona
          od maleńkosci (żeby nie powiedzieć wyssana z mlekiem matki) nienawiśc do
          Polaków i wogóle gojów,a ty bredzisz mnie o stosunku do pojedyńczej osoby
          wyzywając przy okazji od prymitywów (akurat to mnie nie rusza zbyt wielu znam
          takich mądrali jak ty co zamiast rzeczowej dyskusji leca ad personam od
          faszystów i tego typu bzdety tak więc nie ty jedyny, nie pierwszy i pewnie nie
          ostatni) .Ale akurat Żydom ocenianie ludzi z sobna po tym jacy oni sa jest dla
          nich zupełna abstrakcją.
          • Gość: cypisek Re: Do richie IP: *.torun.dialup.inetia.pl 19.04.04, 21:37
            wiesz moj drogi to raczej polacy maja wyssany antysemityzm z mlekiem.... a co
            do ugraniczonego zaufania mlodziezy Zydowskiej to chyba nie powinno cie to
            dziwic!!!
            jedwabne to nie jedyny powod niesnasek narodowych - 200tys Zydow wymordowal
            chmielnicki ze swoimi wojakami tak naprzyklad oczywiscie!!! projekty ustaw
            antyzydowskich z okresu miedzywojennego znasz???? a moze lata 50 nie byly
            czysta nagonka na Zydow????
            wilu naszych rodzicow wstydzi sie za 50 lata - odwrocilo sie od przyjaciol
            Zydowskich -delikatnie to nazwawszy a ty bredzisz ze powinni nas kochac!!! za
            co za to ze krolowie pozwalali im tu mieszkac - jak wiesz nie bylo to zadarmo
            byli specjalnie opodatkowywani nawet za wykonywanie pospolitych zawodow -
            korona niezle sie wzbogacala na Zydach tak wiec to nie tolerancja a ekonomia
            goscila Zydow w polsce!!! tolerancji nie bylo i wtedy , swiadcza o tym np,
            dekret krolewski nakazujacy polakom pomoc np. w pozarze domu zamieszkalego
            przez rodzine zydowska (nie udzielenie pomocy grozila nawet utrata majatku/)
            taki dekret jest potrzebny gdy sie mieszka wsrod tolerencyjnych ludzi???!!!
            mysle ze potrzeba szerszych horyzatow panie znawco!!!!
            • Gość: Gloggie Re: Do richie IP: *.multicon.pl / *.MultiCon.PL 19.04.04, 22:29
              Oczywiście, wiec dlatego że byli specjalnie opodatkowani spędzili się w
              liczbie kilku milionów na ziemie polskie?
              • Gość: cypisek Re: Do richie IP: *.torun.dialup.inetia.pl 20.04.04, 16:31
                nie dlatego a dlatego ze wszedzie indziej w europie byliby zamordowani
                przez "dobrych chrzescijan" - polska byla jednym z lagodniejszych form ucisku
                Zydow
          • Gość: trzeżwy do richiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 21:43
            powiedz mi jakim sposobem stałeś sie specjalistą do żydów.ile i jakich wogóle
            spotkałeś?
            • Gość: cypisek Re: do trzezwego IP: *.torun.dialup.inetia.pl 19.04.04, 21:48
              ja ci wytlumacze racjonalna teorie powstania antysemityzmu!!!!
              wiec ludzkosc podzielila sie na trzy grupy:obojetnych, Zydow i tych ktorzy
              chcieliby byc Zydami, z racji urodzenia nie mogli stac sie semitami wiec
              zostali antysemitali !!! takim ludziom jak oni nalezy zyczyc aby w nastepnym
              wcieleniu sie im udalo!!!!!!
              • unleashed Mogę ci przytoczyć definicię antysemity. Chcesz? 19.04.04, 22:37
                Przedwojenna mówi, że jest to człowiek, który nie lubi Żydów.
                Powojenna mówi, że jest to człowiek, którego nie lubią Żydzi.
                • Gość: @pl Re: Mogę ci przytoczyć definicię antysemity. Chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 06:52
                  Jeden z elementów
                  Żydowskiej sprawiedliwości

Syjonistyczne państwo oficjalnie stosuje zbrodnicze metody śledcze wobec
                  Palestyńczyków, mężczyzn, kobiet i dzieci. Policja polityczna Shin Beth, a
                  także Główne Siły Bezpieczeństwa, żołnierze i policjanci, określają je
                  jako "umiarkowaną presję fizyczną" i, jeżeli ofiara nie poddaje się, "rosnącą
                  presją fizyczną". Przykładów tej presji, ujawnianych przez organizacje praw
                  człowieka (żydowskie też!) i obrońców Arabów (palestyński Społeczny Komitet
                  Przeciwko Torturom, Światowa Organizacja Przeciwko Torturom, Amnesty
                  International, Felicja Langer - żydowska obrończyni arabskich ofiar), jest
                  wiele. Na przykład: "shabeh"- przywiązanie człowieka do malutkiego krzesła i
                  skucie kajdankami tak, że głowa (najczęściej w worku) przyciśnięta jest do
                  kolan. Ofiara zamykana jest w pokoju z ogłuszającą muzyką; elektrowstrząsy;
                  zatykanie ust i nosa plastrem na ok.2 minuty; wylewanie benzyny na głowę i
                  groźba podpalenia; przypalanie jąder; bicie po nogach pałką z gwoździami;
                  zanurzanie w lodowatej wodzie; wieszanie za dłonie lub stopy; bicie gumową
                  pałką po genitaliach; głodzenie; skakanie po klatce piersiowej; gwałt na
                  kobietach z rodziny na oczach torturowanego; przetrzymywanie w pomieszczeniach
                  pozwalających tylko na pozycję stojącą; przypalanie odbytu; wyrywanie włosów;
                  zmuszanie do połykania włosów; bicie pałką po głowie; przypalanie ciała
                  papierosami; bicie ciężarnych kobiet po brzuchu; oddawanie moczu na ofiarę;
                  długotrwałe naświetlanie oczu; zmuszanie do słuchania taśm z nagranymi jękami
                  innych ofiar; wpychanie ostrych przedmiotów do odbytu; gwałcenie kobiet.
      • Gość: ani Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk IP: *.chello.pl 19.04.04, 22:55
        Ot, typowy kompleks Polaka. Polacy maja do Zydów żal za to, że to oni, a nie my
        są narodem wybranym.
        A jak to cię tak w oczy kole, to może by jakiś drobny donosik złożyc? Zawsze się
        lepiej po tym poczujesz.
      • makabi Re: Jestem z Krakowa, Często widze grupki żydowsk 20.04.04, 18:16
        Czy ta wypowiedź nie narusza przypadkiem polsk9iego prawa? Obyczaje chyba na
        pewno?
    • jedruch Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych 19.04.04, 19:30
      Zgadzam sie, a najlepiej niech żywi z Izraela solidaryzując się z poddanymi
      wspólczesnemu holocaustowi przejdą się w marszu po gettach palestyńskich,
      obozach koncentracyjnych dla Egipcjan (z którymi caly czas są w stanie wojny) z
      panem Arielem Szaronem na czele, który jest przecież zbrodniarzem wojennym z
      lat '60 ych i 70 ych.
      • Gość: trzeźwy Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 19:53
        powiedz mi mądralu kiedy ostatnio spacerowałeś po gettach palestyńskich.i po
        obozach koncentracyjnych dla egicjan.ile komór gazowych tam widziałes.nawet nie
        wiesz że izrael nie jest wstanie wojennnym z egiptem od 23 lat.twoje wizyty w
        tych miejscach prowadziles z dobrym przewodnikiwm. litrem wódki.
        • Gość: jedruch Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.crowley.pl 20.04.04, 17:23
          OK, sorry - rzeczywiście jest to błąd przewodnika - doczytałem dzisiaj. Obozy
          koncentracyjne niekoniecznie jednak polegają na istnieniu komór gazowych, ale
          na koncentracji więźniow w nieludzkich warunkach. A twój komentarz do mnie -
          abstynenta o wódce jest lekko nie na miejscu. Co do gett palestyńskich to chyba
          nie masz wątpliwości widząc nawet tylko to, co pokazują w TV. Chyba że
          oglądając TV masz pod ręką litr wódki.
      • makabi Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych 20.04.04, 18:24
        Może to cię zdziw, ale pierwszym krajem arabskim, z którym Państwo Izrael
        podpisało układ pokojowy był Egipt. Przydałaby się powtórka z historii
    • Gość: EU Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.securenet.net / *.securenet.net 19.04.04, 19:47
      Mysle, ze bardzo duzo sie zmienilo w stosunkach polsko-zydowskich. Ja sam w tym
      uczestnicze, bo poznaje kulture zydowska od podszewki - chodze na szabas,
      obchodze zydowskie swieta. Wydaje mi sie, ze polski antysemityzm jak rowniez
      jakikolwiek antysemityzm na swiecie jest spowodowany niewiedza, po prostu
      ignorancja.
      Ktos tu powiedzial, ze Zydzi nie utozszamiali sie z Polska, co nie jest prawda.
      Najwieksi polscy pisarze byli pochodzenia zydowskiego: Mickiewicz, Tuwim,
      Slonimski, Tadeusz Peiper (tworca polskiej awangardy i reformator polskiej
      liryki), i wielu podobnych. Byli tez tacy, ktorzy zyli odgrodzeni od swiata,
      ktory ich otaczal, ale nie mozna tego uogolniac na cala spolecznosc.

A co do Palestyny, to tez jestem przeciwko wladzom Izraela i ich okrutnej
      polityce wobec Palestynczykow, ktorzy maja prawo do ziemi,ktora zamieszkuja od
      setek lat. I nie wszyscy Izraelczycy zgadzaja sie z polityka Sharona - 40%
      spoleczenstwa bylo przeciwko bestialskiemu mordowi przywodcy Hamasu w marcu.
      Ludzie bardziej wyksztalceni i mlode pokolenie jest za pojednaniem izraelsko-
      palestynskim, bo przeciez Izrael ma tylko 50 lat, cala jego kuchnia a nawet
      wiele zwrotow jezykowych jest zapozyczeniami z arabskiego. Spoleczenstwo
      wielokulturowe jest o wiele ciekawsze i bogatsze, a w tym lezy szansa dla tej
      czesci swiata. Ale pewnie do tego pojednania dojdzie poprzez ogromny rozlew
      krwi, tak jak to bylo w przypadku Polakow i Niemcow. Mam coraz wieksze
      przekonanie, ze spor izraelsko-arabski to powtorka sporu polsko-niemieckiego o
      Gdansk. Nic dobrego z tego nie wyniknie. No coz, ludzkosc jeszcze nie jest na
      takim szczeblu rozwoju cywilizacyjnego, aby roztrzygac wszelkie spory pokojowo.

Pozdrawiam;
      • Gość: Stas Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.proxy.aol.com 19.04.04, 20:48
        Nie ulega watpliwosci,ze laczy nas z narodem tym szmat raosnej i smutnej
        historii to ne znaczy ze musimy byc antysemitami. Wsrod zydow jest wielu
        porzadnych ludzi, mam wielu pacjatow zydow bardzo przyjaznych.z dgiej strony,
        nie zapominajmy,ze to zyd Beria ublagal Stalina o Katyn. To Berman zniszczyl
        powojenna mlodziez Akowska.A co robia Nowojarscy adwokaci zydowscy z po0lskimi
        problemami. Nie dziwi mnie,ze Jedwabne mialo miejsce.Z dzikiego zachodu.
    • Gość: Wojtek Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: 63.146.250.* 19.04.04, 19:59
      Goj ze mnie i antysemita, jak mi nieraz dogryzaja przyjaciele Zydzi. Narodu
      zydowskiego ani lubie, ani nienawidze - podobnie jak polskiego czy kalmuckiego.
      Emocje nizszego rzedu przejawiane przez rozmaite prole biora sie, jak socjalizm
      i faszyzm, z braku rozumu i swierzbienia niedomytego odbytu.
      Zydzi, podobnie jak Sasi, Czesi, Pomorcy i Waregowie, odgrywali istotna role w
      naszym spoleczenstwie juz na dlugo przed powstaniem panstwa polskiego. Jak
      zawsze i wszedzie, ekspatriaci musza sie bardziej starac. Jak zawsze i
      wszedzie, blizsi sa miejscowym elitom niz menelstwu, temu od swierzbiacej dupy.
      Fenomenowi niebywalego wzrostu ksenofobii Polakow w peerelu i po nie ma sie co
      dziwic: obiekt nienawisci prawie wyginal, ale to samo stalo sie z elitami,
      wymordowanymi przez komune lub wygnanymi na Zachod. Zostalo menelstwo, coraz
      bardziej zagubione, mniej rozumiejace, miotajace sie od millera do leppera i
      nazad, przeklinajace Zydow, Marsjan i cyklistow. Zadna perswazja, zadna nauka
      nic tu nie pomoze. Proletariat musi po prostu zejsc ze sceny historii. Juz jest
      na dobrej drodze...
    • Gość: dota Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: 5.5.* / 80.58.49.* 19.04.04, 20:02
      ale przeciez w Marszu ida rowniez Polscy Zydzi i o Nich jakos sie zupelnie nie
      wspomina tak jakby...Holocaust sie udal...smutne
    • Gość: obserwator Re: PARADOKS IP: *.tele2.pl 19.04.04, 20:12
      W MARSZU ŻYWYCH BRAŁ UDZIAŁ WICE-PREMIER SKRAJNIE RASISTOWSKIEGO I
      FASZYSTOWSKIEGO RZĄDU IZRAELA PROWADZĄCEGO EKSTERMINACJĘ LUDNOŚCI PALESTYŃSKIEJ
      NA OKUPOWANYCH PRZEZ ARMIĘ IZRAELA TERENACH NALEŻĄCYCH SIĘ, NA MOCY POSTANOWIEŃ
      ONZ, PALESTYNIE. SKORO FIRMUJE TEN LUDOBÓJCZY RZĄD POWINIEN BYĆ ARESZTOWANY I
      WYSŁANY DO TRYBUNAŁU HASKIEGO, A TAK CZŁONEK NAZISTOWSKIEJ SZAJKI ARIKA,
      HODOWCY BARANÓW, CHWILOWO PREMIERA IZRAELA, SZWENDA SIĘ PO NASZYM KRAJU.
      WSTYD
      • hm_tak To się nazywa muzułmańska retoryka... 20.04.04, 01:20

I jak Wam ma być dobrze? W tym krótkim a plugawym ataku zrobiłeś trzynaście
        błędów merytorycznych, i kilka ortograficznych. Od kiedy to Polska jest Twoim
        krajem?! Od czasu studiów na AGH?! Dyplom AGH nie nadaje obywatelstwa. JeSteś
        źle poinformowany - albo koledzy Cię nabrali.

Gość portalu: obserwator napisał(a):

> W MARSZU ŻYWYCH BRAŁ UDZIAŁ WICE-PREMIER SKRAJNIE RASISTOWSKIEGO I
        > FASZYSTOWSKIEGO RZĄDU IZRAELA PROWADZĄCEGO EKSTERMINACJĘ LUDNOŚCI
        PALESTYŃSKIEJ
        >
        > NA OKUPOWANYCH PRZEZ ARMIĘ IZRAELA TERENACH NALEŻĄCYCH SIĘ, NA MOCY
        POSTANOWIEŃ
        >
        > ONZ, PALESTYNIE. SKORO FIRMUJE TEN LUDOBÓJCZY RZĄD POWINIEN BYĆ ARESZTOWANY I
        > WYSŁANY DO TRYBUNAŁU HASKIEGO, A TAK CZŁONEK NAZISTOWSKIEJ SZAJKI ARIKA,
        > HODOWCY BARANÓW, CHWILOWO PREMIERA IZRAELA, SZWENDA SIĘ PO NASZYM KRAJU.
        > WSTYD
    • Gość: Czytelnik Inny dzien niz zwykle IP: 129.128.118.* 19.04.04, 20:14
      A tak swoja droga to mi sie mazy jeden dzien w zyciu, ze kiedy wlacze
      telewizor, radio albo wezme do reki gazete to nie znajde tam nic co by sie
      tyczylo Zydow. Ciekawe czy taki dzien jest mozliwy?
      • Gość: trzeźwy Re: Inny dzien niz zwykle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 20:25
        przełącz i oglądaj radio maryja.
    • Gość: Morro Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 20:40
      A tak swoją drogą..ciekawy jestem czy ta mlodzież z Israela otoczona ścisłym
      kordonem agentów /żeby nie kontaktowali się z Polakami bo niebezpieczeństwo im
      tu nie grozi/ ma świadomość że śą to obozy NIEMIECKIE..czy wierzy że są to
      polskie obozy....
      Czyżby to były seanse nienawiści wg Orwella...
      Jaka tam była rola Polaków? byli w gettowej policji? Albo e Judenracie?
      P.prezydent doskonale się zapisuje wnaszej historii..
      Ani Polak ani Żyd...ot szajgec...
      • Gość: Stan Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.nycap.rr.com 19.04.04, 20:59
        kiedykolwiek znajdoje troche czasu i zagladam do waszego forum to swietnie sie
        czuje. Szescdziesiat lat temu postanowilem nie powrocic do Polski. Szesnascie
        lat w Polsce i kilka w szarym Ghecie bylo dla mnie dosc. Polacy zyli dookola i
        jakos ani jednemu nie wpadlo na mysl ze te zydki zmieraja, i potrzeboja pomocy.
        Nawet rewolwera nie mozna bylo dostac. Tak, i dzis mlodziez zydowska nie chce
        zapomniec. Co za chutzpa. Zydzi przeciez zostali wybrani aby ich ciagle ubijac
        i winic za wszystkie problemy swiatowe. A tu naraz stali sie narodem ktorego
        motto jest "Never Again" i ktory jest jednym z najsilniejszych na swiecie.
        Israel jest produktywnym, mlodym, kulturalnym krajem. Tak, chcemy zyc w pokoju
        z naszymi sasiadami ale oni maja inne idee. To sie takze zmieni. Z czasem oni
        zrozumieja ze przelanie krwi do niczego dobrego nie doniesie. Shalom
        • Gość: A. Greifenhaggen Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.client.comcast.net 19.04.04, 21:16
          Dlaczego kolega jest taki anty-polski? CZy moze mi kolega odpowiedzec na proste
          pytanie. Kto zamordowal koledze rodzine w czasie wojny? Polacy czy Niemcy? Jesli
          to zrobily Polacy - rozumiem Twoj bol ale napewno bylo inaczej. Dlaczego wiec
          tak bardzo winisz za wszystko Polakow? Ty naprawde nic nie zrozumiales z
          historii i juz nigdy chyba nie zrozumiesz... Przez ludzi takich jak Ty Izrael
          jest w stanie ciaglego zagrozenia, atakow itp. Przedtem wszystkiemu byli winni
          Polacy a dzis sa to Palestynczycy.No coz historia kolem sie toczy...
          Shalom!
          • Gość: Stan Re: Drogi Panie Grieffenhaagen(?) IP: *.nycap.rr.com 19.04.04, 21:47
            Nie wiem ile Pan ma lat. Niw wiem czy Pan pamieta wojne swiatowa. Ja ja dobrze
            pamietam. Pod koniec Sierpnia byly w Lodzi(Ja sie tam urodzilem) duze
            demonstracje. Przeciwko komu? Przysluchaj sie Pan: Precz z Hilerem, Precz z
            Zydami, Marcz na Zaolzie, Klajpeda Jest nasza...i t.d. Ja tego nigdy nie
            zapomne. Moi kuzynie byli w Poskiej Armji w tedy. Podczas wojny bylo kilka
            porzadnych Polakow ktorzy uratowali Zydow, ale bylo ich bardzo malo. Jak Panu
            juz wiadomo, nawet dzis czytajac ten watek, moze se Pan dobrze wyobrazic co
            przewazna wiekszosc Polakow mysli o Zydach. Ja takze pamietam mordowanie Zydow
            w Polsce po wojnie. Wiec czemu sie Pan dziwi ze Zydzi maja juz dosc tego. Czas
            nadszedl kiedy. jak Tewje powiedzial: Borze drogi wybrales nas jako twoj narod.
            moze moglbys teraz wybrac jakis inny narod? Tak, moj drogi Panie trudno mi byc
            dobrze usposobionym ku Polsce. Pomimo tego ze kiedys moi najlpsi przjaciele
            byli Polakami(?). Czesc.
            • Gość: artur35 Re: Drogi Panie Grieffenhaagen(?) IP: *.sdl.vectranet.pl / 195.117.151.* 19.04.04, 22:19
              Gdy czytam zamieszczone tu posty, zarówno Polaków jak i Żydów uderza mnie
              ogromny ładunek emocji w nich zawarty - negatywnych emocji. Jak to dobrze, że
              Polska nie graniczy z Izraelem, pozabijalibyśmy się chyba nawzajem.
            • Gość: Belfer Do Stana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:51
              Szanowny Panie,
              podzielam Pana wzburzenie.
              Jestem Polakiem i z zazenowaniem czytam na portalu GW neonazistowskie,
              antysemickie brednie, szczegolnie w kontekscie MotL.
              Jest wielu mlodych Polakow i wielu dojrzalych wiekiem, ktorym bolesna historia
              naszych narodow nie sluzy jako pozywka dla nienawisci. Wrecz przeciwnie,
              staraja sie budowac most nad tym co dzieli Zydow i Polakow.
              Prosze nie patrzec na dewiantow, przez szacunek dla wlasnej historii. Jest
              bliskie memu sercu to co Pan napisal, mimo ze nie jest to hymnem pochwalnym dla
              mego narodu.
              W sercu mam bolesna tesknote za kolorytem spoleczenstwa zydowskiego, ktore zylo
              na tej ziemi w diasporze. Nasi dziadowie i rodzice pozbawili mnie (i nie tylko)
              szansy obcowania z zywa kultura zydowska.
              Marsz Zywych, uczestnictwo malej grupy Polakow (bylem z uczniami) jest moim
              osobistym zadoscuczynieniem za grzech zaniechania pomocy w czasie okupacji i
              antysemityzmu antenatow.
              Pozdrawiam,
              Andrzej z Chorzowa.
          • Gość: trzeźwy Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 21:49
            zgadzam sie z trescią twojego listu,z wyjątkiem zdania ŻE ZYDZI kochali i
            kochają niemców.może im wierzyli.po doświadczeniu holocaustu wiecej im nie
            wierzą.niestety nie wierzą nikomu.czy czeba sie dziwic.
        • hm_tak Dzień dobry Panu. 20.04.04, 01:32
          Ze względu na różnicę wieku i doswiadczeń należy się zpasnu mój szacunek.
          Dlatego z szacunkiem namawiam Pana, żeby się Pan udał do Instytutu Jad Waszem w
          Jerozolimie, i tam ustalił sobie PONAD WSZELKĄ WĄTPLIWOŚĆ, czy Polacy pomagali
          Żydom, czy też nie. I czy pomagali Żydom tak, jak Fancuzi, Niemcy, amerykańscy
          Żydzi, Włosi, Grecy lub bolszewicy - czy też może bradziej!? Proszę sobie
          POWOLI sprawdzić, ilu Polaków otrzymało trytuł "Sprawiedliwy wśród narodów
          świata", oraz koniecznie proszę sprawdzić, za co ten tytuł jest nadawany. OK?
          Dodatkowo proszę wziąć pod uwagę, że Polacy, nawet Ci durni, nie odpowiadają za
          to, że 400 milionów Arabów nie marzy o niczym innym, tylko o tym, żeby Państwa
          zepchnąć do Morza Śródziemnego. My , Polacy,za to nie odpowiadamy.
          Proszę się ode mnie kłaniać p. ambasadorowi Weissowi, bo to niezwykły człowiek.
          Pozdrawiam.
          PS: wie Pan o mojej ojczyźnie rzeczy, których ja nie wiem. Bardzo mi tego
          brakuje.Nawet jeśli są to rzeczy niepochlebne.

Gość portalu: Stan napisał(a):

> kiedykolwiek znajdoje troche czasu i zagladam do waszego forum to swietnie
          sie
          > czuje. Szescdziesiat lat temu postanowilem nie powrocic do Polski. Szesnascie
          > lat w Polsce i kilka w szarym Ghecie bylo dla mnie dosc. Polacy zyli dookola
          i
          > jakos ani jednemu nie wpadlo na mysl ze te zydki zmieraja, i potrzeboja
          pomocy.
          >
          > Nawet rewolwera nie mozna bylo dostac. Tak, i dzis mlodziez zydowska nie chce
          > zapomniec. Co za chutzpa. Zydzi przeciez zostali wybrani aby ich ciagle
          ubijac
          > i winic za wszystkie problemy swiatowe. A tu naraz stali sie narodem ktorego
          > motto jest "Never Again" i ktory jest jednym z najsilniejszych na swiecie.
          > Israel jest produktywnym, mlodym, kulturalnym krajem. Tak, chcemy zyc w
          pokoju
          > z naszymi sasiadami ale oni maja inne idee. To sie takze zmieni. Z czasem oni
          > zrozumieja ze przelanie krwi do niczego dobrego nie doniesie. Shalom
        • hm_tak Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych 20.04.04, 01:35
          Oczywiście nie wziąłem pod uwagę tego, że pisze Pan do mnie z Nowego Jorku,
          czyli z Ziemi Obiecanej.A zatem to, co napisałem o Palestynie, Pana po prostu
          nie dotyczy.
    • Gość: Jezyk Polski! Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.cable.mindspring.com 19.04.04, 20:50
    • Gość: mniejszy. Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 21:07
      Czy wszyscy wrócili żywi?.
    • Gość: gsx Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: 62.233.168.* 19.04.04, 21:22
      heh holokaust ...zadziwiajaca hipokryjza naszych starozakonnych braci...mur
      getta w w-awie i mur w palestynie ech szkoda gadac....
    • Gość: nauczyciel Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.dialup.telenergo.pl 19.04.04, 21:25
      Popieram Średniego. Uważam, iż należy uszanować delikatność tematu i
      wrażliwość gości. Jest jednak wielu ludzi, zwłaszcza uczniów, którzy chętnie
      zaangażowaliby się wpodobne przedsięwzięcie.
    • Gość: zb KADISZ PO POLSKU? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.04, 21:46
      Czy ktos wie, gdzie mozna znalezc polski przeklad tej modlitwy?
      • Gość: Rynda Re: KADISZ PO POLSKU? IP: 217.96.3.* 19.04.04, 22:01
        Czytając niktóre opinie można by wysnuć wniosek,że jesteśmy rzeczywiście
        narodem antysemickim. Ale to na szczęście tylko chory margines.
      • Gość: EU Re: KADISZ PO POLSKU? IP: *.securenet.net / *.securenet.net 19.04.04, 22:06
        Oto link na Kadisz w jezyku angielskim:

www.shalompensacola.org/kaddish.html
        My zawsze odmawiamy kadisz za naszych bliskich zmarlych w czasie szabatu.

Pozdrawiam! :)
      • Gość: Rynda Re: KADISZ PO POLSKU? IP: 217.96.3.* 19.04.04, 23:55
        W googlach na stronie Bracia Piolscy znajdziesz.
        • sredni dzięki! 21.04.04, 09:24
          Dzięki za link do BP!
          i zgadzm się z Tobą, że w rzeczywistości nie jest tak źle jak na tych forach.
          myślę, że jak czyta to ktoś z zagranicy, to musi byc przerażony...
    • Gość: spasky Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.lodz.mm.pl 19.04.04, 22:05
      Hatikwa po hebrajsku znaczy nadzieja i jest to tytuł hymnu Państwa Izrael, "...odśpiewali także hatikwę..."
    • Gość: belfer Po Marszu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:10
      Mielismy to szczescie z moja przyjaciolka z pracy, ze drugi raz szlismy w
      Marszu z grupa naszych podopiecznych ze szkoly specjalnej. Byla to trudna,
      dluga lekcja historii i wychowania obywatelskiego dla naszych uczniow i dla nas
      samych.
      Nasi uczniowie sa bardzo podatni na prostackie stereotypy panoszace sie w
      polskim spoleczenstwie i dlatego drugi raz wlaczylismy sie do Marszu. To szansa
      zblizenia obu narodow, to szansa dla nas by uwolnic sie od uprzedzen ...
      Wielokrotne prywatne i grupowe wizyty w Muzeum Auschwitz Birkenau (w tym takze
      z grupa nauczycieli z Niemiec, Irlandii i Wegier) pozwolily nam zblizyc sie do
      tego co czuje narod zydowski wspominajac Shoah. Pragniemy podzielic sie tym z
      naszymi uczniami, ktorzy byli w nazistowskich czasach przeznaczeni do
      eksterminacji. Nasza mlodziez (mentalnie zaburzona) obecna na MARSZU, zdaje
      sobie sprawe z zagrozenia jakie niesie ze soba nazizm i podobne mu brednie. Sa
      Polakami, Romami, Swiadkami Jechowy, katolikami ... Dlaczego niektorzy na tym
      forum odmawiaja im prawa do wspolodczuwania, ubogacania swojej sfery
      emocjonalnej???
      Polskojezyczny Zyd na obczyznie, ktory przezyl Shoah, i czyta niektore
      antysemickie wypowiedzi wspolczesnych Polakow, ma prawo sie zapytac sie: "Skoro
      tak ratowaliscie Zydow w czasie okupacji, to dlaczego tak malo ocalalo?"
      Niektore faszystowskie wypowiedzi i proarabski belkot ma sie nijak do
      cywilizowanego sposobu poslugiwania sie klawiatura i dostepem do sieci.

Zainteresowani udzialem w Marszu Zywych, jezeli sa uczniami szkol, moga
      zorganizowac wyjazzd z nauczycielami poprzez Departament ds Mlodziezy
      Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.
      Do zobaczenia w przyszlym roku,
      shalom wszystkim dobrej woli.
      • Gość: cypisek Re: Po Marszu ... IP: *.torun.dialup.inetia.pl 19.04.04, 22:19
        bardzo dobrze napisane!
        ale nie liczylbym na wielkie zrozumienie tematyki - moze nasze wnuki beda
        umialy przebrnac przez nielatwa historie ,ocenic winy wlasnego narodu nie
        krytykujac i oczerniajac innych!!!

• Gość: belfer do cypiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 22:26
          Ja takze dziekuje za Twoja wypowiedz adresowana do "richiego". Jest mi bardzo
          bliskie to co napisales. Mieszkam od wielu lat na Slasku, ale korzenie moje
          tkwia w Bydgoszczy .... (!?!?) a widze, ze masz torunski identyfikator.
          Pozdrawiam.
          • Gość: cypisek Re: do cypiska IP: *.torun.dialup.inetia.pl 20.04.04, 16:42
            pozdrowienia od torunczyka:)
      • Gość: Rynda Re: Po Marszu ... IP: 217.96.3.* 19.04.04, 23:51
        W pełni zgadzam się z belfrem
    • Gość: Zywy Re: Zakończył się XIII Marsz Żywych IP: *.abhsia.telus.net 20.04.04, 08:08
      Gdy bywalem w Auschwitz, maszerowalem w Ciszy, bylem wtedy sam, w calkowitej
      Ciszy...
    • Gość: zywi morderc Szaron i list gonczy IP: 213.172.61.* 20.04.04, 12:11
      A dlaczego swiat milczy jak Zydzi morduja palestynczykow.
      Dlaczego Szaron jest poszukiwany listem gonczym chociazby na terenie Belgii
      mordy jakie dokonal???

pamietajmy o dwoch stronach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka