Dodaj do ulubionych

Droga- Imperium kontratakuje

21.01.11, 20:40
Do naszych skrzynek trafiło zaproszenie do kupienia kawałka drogi dokładnie 1/7
po okazyjnej cenie 100PLN (sic!) plus drobne koszty utrzymania w kwocie 45000.
To już zmiana do pierwotnej wersji bo chyba było więcej i ani słowa o kupnie. Po co im ta 1/7?
Widać Novo Maar ma już dość odwiedzających ich dość często mężczyzn w czerni ze SM.
Jednak w dalszym ciągu nie rozumieją raz już powiedzianego „NIE-DZIEKUJEMY” i dalej straszą wyśmianą historyjka o sprzedaży drogi – komuś
W sumie koszty na 1 mieszkanie są nie wysokie ale dla czego mam je ponosić skoro droga ta stalą się przelotówka dla mieszkańców ul. Lubostron, Piltza i Czerwone Maki? W żaden sposób nie jest to już droga osiedlowa. Już wydze jak to będzie wyglądach po uruchomieniu pętli tramwajowej.
Komuś ewidentnie pali się pod pupą. Teraz jeszcze czekam na złote myśli Agnieszki Dynowskiej po mężu Novo Maar Sp. z o.o.
Obserwuj wątek
    • vmx Re: Droga- Imperium kontratakuje 21.01.11, 21:29
      czy.ja.wiem napisała:

> Do naszych skrzynek trafiło zaproszenie do kupienia kawałka drogi dokładnie 1/7
      > po okazyjnej cenie 100PLN (sic!) plus drobne koszty utrzymania w kwocie 45000.
      > To już zmiana do pierwotnej wersji bo chyba było więcej i ani słowa o kupnie. P
      > o co im ta 1/7?
      > Widać Novo Maar ma już dość odwiedzających ich dość często mężczyzn w czerni ze
      > SM.
      > Jednak w dalszym ciągu nie rozumieją raz już powiedzianego „NIE-DZIEKUJEM
      > Y” i dalej straszą wyśmianą historyjka o sprzedaży drogi – komuś
      > 1514;
      > W sumie koszty na 1 mieszkanie są nie wysokie ale dla czego mam je ponosić skor
      > o droga ta stalą się przelotówka dla mieszkańców ul. Lubostron, Piltza i Czerwo
      > ne Maki? W żaden sposób nie jest to już droga osiedlowa. Już wydze jak to będzi
      > e wyglądach po uruchomieniu pętli tramwajowej.
      > Komuś ewidentnie pali się pod pupą. Teraz jeszcze czekam na złote myśli Agniesz
      > ki Dynowskiej po mężu Novo Maar Sp. z o.o.

jesli mnie pamiec nie myli, to po rozbudowie bobrzynskiego nasza "przelotowka"
      zostanie zasleopiona od strony glownej drogi i jezeli juz ktos tu ma sie martwic
      to jedynie small-biznes z tzw. centrum handlowego. novo-maar bedzie dalej zbieral
      mandaty dopoki nie posmaruje komus w urzedzie miasta za przejecie drogi :>
      • czy.ja.wiem Re: Droga- Imperium kontratakuje 22.01.11, 18:15
        Mialem na mysli ilosc zostawianych na osiedlu samochod przez ludzi ze Skawiny etc. ktorzy wybiorą tramwaj do pracy. A swoja drogą ( ha ha ha) - ciekawe jak dojada tiry do carrefoura?
      • rochlik Re: Droga- Imperium kontratakuje 24.01.11, 16:00
        Plany się zmieniły i przelotówka będzie otwarta, przynajmniej tak ZIKIT twierdzi.
        Nawiasem mówiąc to ciężko sobie wyobrazić wyjazd z osiedla przez wąski Lubostroń i podziurawione Czerwone Maki:)
    • guliver_1 Re: Droga- Imperium kontratakuje 24.01.11, 21:42

Gdzie pan będzie parkowal lub jak pan zanierza dojechać do swojego parkingu po prywatnym terenie gdy NM skonczy investycję , ma pan drogę konieczną ( slużebność) od NM?
      O wlasności prywatnej proszę poczytać .
      A nie pomyslaleś pan że posesja z nieuregulowanym dojazdem to spadek wartości posesji ?
      lub ......że jak miasto przejmie tę drogę to już po niej , będzie syf i mandaty itp i jeszcze jedno jak NM ustanowi zarządcę drogi (tak sobie dewaguję)?
      Nie mam sily wyjaśniać panu innych oczywistości doradzam natomiast wpierw przemysleć to co się pisze i zadbać o swoje prywatne interesy czyt. dojazd .
      bez pozdrowień guliver
      • syd444 Re: Droga- Imperium kontratakuje 24.01.11, 22:06
        Z tego co mi wiadomo to na naszej drodze osiedlowej jest już ustanowiona służebność (to jest wpisane w księdze wieczystej drogi osiedlowej). Zgodnie z polskim prawem nie można pobierać opłat za przejazd działką na której ustanowiona jest służebność, nie można takiej drogi przegrodzić (nawet jeśli jest się jej właścicielem ).
        Tak czy inaczej najlepszym rozwiązaniem będzie przejęcie drogi przez miasto i pownniśmy się zacząć starać o to żęby władze Krakowa przyśpieszyły przejęcie drogi.
        A co do tego co napisał guliver apropo przejęcia drogi przez miasto: NM i tak nic nie robi na tej drodze wiec na pewno gorzej nie bedzie
    • coco753 Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 14:35
      Panie Dariuszu Waszkiewicz z Pragi, jak zwykle pisze Pan pierdoły. A co do służebności to U ha ha ha ..... Oto link do Kw online: ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html - tam są jedynie służebności dla dostarczycieli mediów. Zgodnie z przepisami prawa ustanowienie drogi koniecznej wiąże się z odpłatnością na rzecz właściciela drogi. Proponuję się dobrze zastanowić nad własnym interesem szeroko pojętym, a nie jedynie skupiać na pieniactwie ... Wszelkie dywagacje przez osoby nie mające pojęcia o czym piszą doprowadzą nas do katastrofy a nie pozytywnego załatwienia sprawy. Już się nie mogę doczekać jak miasto przejmie tą drogę i postawi znaki zakazu zatrzymywania i postoju na chodnikach. Ciekawe o czym wtedy będziecie pisać i się użalać. Jam mam parking i garaż i wtedy będę się Wam śmiać w oczy za Waszą głupotę.
      • tomeyk Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 15:25
        >Już się nie mogę doczekać jak miasto przejmie tą drogę i postawi znaki zakazu zatrzymywania i postoju na
        chodnikach

Przejęcie przez miasto nic nie zmieni - zakaz jest już teraz. Jak zapewne zauważyłeś, zgodnie ze znakami (D-40) jest to strefa zamieszkania. A w strefie takiej obowiązuje zakaz postoju w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. Co oznacza, że legalnie stoją wyłącznie samochody na miejscach parkingowych na środkowych wysepkach. Cała reszta, czy to na chodniku, czy na łuku, czy w jakimkolwiek innym miejscu stoi nielegalnie. Inną kwestią jest egzekucja prawa, tutaj niestety jest z tym bardzo kiepsko.
        Aha, a dla mistrzów kierownicy pędzących po naszej uliczce jeszcze kilka informacji dotyczących strefy zamieszkania:
        1. prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
        2. możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
        3. prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
        • coco753 Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 15:45
          To ciekawe dlaczego SM ani Policja nie może nakładać mandatów, ani odholować samochodów źle parkujących - tak jak to robi przy ul. Lubostroń?
          Jak to będzie to droga publiczna to już nic nie stanie im na przeszkodzie.
        • os.sp Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 16:05
          Wreszcie ktoś co się zna i jasno napisał jak jest naprawdę. Swoją drogą :) ciekawe dlaczego nie lepią mandatów na tej drodze ? skoro mogą.
          Podejrzewam, że status tej drogi to nie droga osiedlowa bo nie jest własnością "osiedla".
          Tak czy inaczej powinni jakoś uregulować sytuacje.
          • tomcio_k Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 20:23
            Nie lepią mandatów bo nie mogą. Jak napisła Tomeyk "w strefie takiej obowiązuje zakaz postoju w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.". A wyznaczenie miejsca następuje przez postawienie znaku z literką P, czego u nas nie ma (jeżeli mnie pamięc nie myli), nie ma więc zakazu. Nie wystarczy, że są zrobione zatoki, musi byc znak. Na Lubostroniu jeżeli dają mandaty, to dzięki znakom zakaz zatrzymywania, które tam stoją.
            • tomeyk Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 21:48
              Tak gwoli ścisłości - problem braku wyznaczonych miejsc parkingowych w strefie zamieszkania był już rozpatrywany i zgodnie z aktualną interpretacją przepisów, jeśli w strefie zamieszkania nie ma wyznaczonych miejsc do parkowania to jest tam absolutny zakaz parkowania (!). W naszym przypadku jednak, ze względu na to, że przeznaczenie miejsc wzdłuż wysepek jest jasne i nie budzi żadnych wątpliwości (są to miejsca parkingowe), nie zachodzi wg mnie konieczność oznaczania ich osobnym znakiem.
          • paika Re: Droga- Imperium kontratakuje 25.01.11, 21:59
            akurat się kompletnie nie zna. nie dają mandatów, bo droga przelotowa to nie jest strefa ruchu a już na pewno nie strefa zamieszkania. ja nie wiem, że ludzie nie potrafią zrozumieć, że o strefie ruchu nie decyduje fakt, że jeżdżą po niej samochody a o strefie zamieszkania to, że bloki stoją dookoła. czy znak d-40 stoi gdzieś przy wjeździe między bloki, czy ja coś przegapiłem?
            • maximus_t2 Re: Droga- Imperium kontratakuje 26.01.11, 12:43
              gwoli scislosci - nie wlepiaja bo droga jest zle oznakowana. zapewne na zebraniach wspolnot ten problem (i propozycja jego rozwiazania) zostanie przedyskutowany.
              proponuje wiec W KONCU wziac "d... w troki" i udac sie na zebranie swojej wspolnoty zanim zacznie sie zasmiecac to forum swoimi bazgrolami...

z innej beczki - hej NM ile byscie chcieli za ta droge ? jakies "zaskorniaki" by sie znalazlo ;)...
              • nika-ika Re: Droga- Imperium kontratakuje 26.01.11, 19:07
                A nie dostaliliscie listu? Ja dostalam. Za droge chca 600zl po 100 od kwartalu
            • tomeyk Re: Droga- Imperium kontratakuje 26.01.11, 22:37
              > czy znak d-40 s
              > toi gdzieś przy wjeździe między bloki, czy ja coś przegapiłem?

A owszem stoją, nawet dwa. Jeden na dole, przy wjeździe z Bobrzyńskiego i drugi u góry, przy wjeździe od Lubostronia.
              Polecam obserwację znaków drogowych w trakcie jazdy, czasami się przydaje ;)
              • paika Re: Droga- Imperium kontratakuje 01.02.11, 01:30
                fucktycznie. ale jakieś kompletnie od czapy i nie chodzi mi tylko o parkowanie. na takim terenie możesz puścić dzieciaka samego i łazić po całej szerokości jezdni. no to powodzenia tutaj. ten znak chyba robi za dupochron dla tych kołków z novomaaru jak by się zdarzyła jakaś tragedia. innego wytłumaczenia dla tego martwego oznaczenia nie widzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka