Gość: Elche IP: *.play-internet.pl 22.01.11, 09:16 Myślę, że ten łuczek stalowy jest całkiem, całkiem, tylko te płyty po nim psują misterną konstrukcję metafory. Rok postawionego pomniczka, to Krakowa rok stracony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qq votum separatum to moga skladac czlonkowie jury IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 09:20 a nie startujacy w konkursie matoły z gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraqs Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 09:24 Na litość boską! Znowu Dźwigaj?!? No to wiadomo bez oglądania, jakie to będzie "dzieło"! Ludzie, nie dajmy się zwariować, protestujmy! Kraków tego nie udźwignie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu Nie dla tego pomnika !!!! 22.01.11, 09:31 Nie dla stawiania tego pomnika !!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexpark TAK dla tego pomnika !!!! zdecydowanie ! 22.01.11, 22:44 3 x TAK dla tego pomnika !!! тoвaрищ big_gadu: зaмoлчи ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk A mnie sie bardzo podoba-jest super! IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 09:32 Inny od pozostałych tradycyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangurzyca Re: A mnie sie bardzo podoba-jest super! IP: *.xdsl.centertel.pl 22.01.11, 11:27 A obok kolejny pomnik JPII!!!!kangurzyca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: A mnie sie bardzo podoba-jest super! IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 22.01.11, 15:21 Tylko czy musi być taki kiczowaty i megalomański?! I do tego dewastować przestrzeń placu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Tomek Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 09:35 Co to w ogóle za pomysł żeby zdrajcy pomnik stawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
alexpark Re: Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzieli 22.01.11, 22:46 Towarzyszu generale ! Nie naduzywaj kaps loka bo Cie Bozia pokaże i Pierwszy Sekretarz wyklnie ! A zdrajca to byles ty i cale wasze pseudo-wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnie Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: 62.233.182.* 22.01.11, 09:37 To jest sztuka w wydaniu projektu studenckiego na pierwszym roku. Zróbmy niby walący się mur ale żeby było ładnie weźmy to w ramkę. Lepiej, zróbmy taki łuczek, będzie ciekawiej. To jest radosna twórczość. Zero dialogu z otoczeniem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich którym leży na sercu estetyka przestrzeni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 09:54 Wiem, że to nie miejsce na dyskusję tego rodzaju, ale nie mogę nie zapytać. Może jestem nie na czasie, ale czy Kukliński jest aktualnie oceniany przez społeczeństwo jednoznacznie pozytywnie, żeby mu stawiać pomniki? Przeze mnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu proste - Kukliński uciekł z kraju ! 22.01.11, 10:29 Kukliński i Pawłowski (szablista) byli szpiegami, drugiego złapano, został w kraju pomimo możliwości wymiany w Berlinie na słynnym moście ! My tu dalej mieszkamy, pracujemy i zmieniamy kraj, dlatego jestem przeciw pomnikowi Kuklińskiego !!! Raz już wywalono ten pomysł z Nowej Huty (brawo), teraz wsadza się go na siłę na plac kuriera Nowaka-Jeziorańskiego ! Pan Nowak-Jeziorański nie potrzebuje takiego towarzystwa, a mieszkańcy Kraków tego pomnika !!! Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: proste - Kukliński uciekł z kraju ! 22.01.11, 15:39 Jan Nowak-Jezioranski i plk Ryszard Kuklinski byli dobrymi przyjaciolmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: proste - Kukliński uciekł z kraju ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 22:11 stoneborn napisał: > Jan Nowak-Jezioranski i plk Ryszard Kuklinski byli dobrymi przyjaciolmi. Ciekawe, ciekawe kiedy tak się zaprzyjaźnili? Za czasów PRL Nowak-Jeziorański nie miał prawa wjazdu do Polski, bo natychmiast zostałby aresztowany, a Kukliński prawa wyjazdu do USA. Po "rewolucji" 1989 roku, Nowak-Jeziorański przyjechał do kraju, ale Kukliński z kolei pozostawał w USA, bo w kraju jesgo sytuacja była wciąż niewyjaśniona. Następnie obaj "mijali się" podróżując do Polski w róznych terminach i spotkali się zaledwie parę razy w życiu. Skąd więc ta wiadomość o przyjaźni? Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: proste - Kukliński uciekł z kraju ! 23.01.11, 14:24 Grazyna B zna pewnie tylko PRLowski model przyjazni przy flaszce wodki. Trzebaby nieco poczytac, zeby to wiedziec, ze przyjaznili sie, nawet serdeczniejsza ta przyjazn byla ze strony Nowaka Jezioranskiego. A sytuacja Kuklinskiego w kraju byla dlugo niewyjasniona, poniewaz najwyzsze wladze byly za panbrat z postkomunistami, prezydent Walesa trzaskal obcasami generalom, wiec nie odpowiadal lub odpowiadal zdawkowo na listy w tej sprawie od ludzi takich jak wlasnie jak Jan Nowak Jezioranski czy Zbignie Herbert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: proste - Kukliński uciekł z kraju ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 20:35 Niepotrzebnie ulewasz sobie żółci. Nie prosiłam o manifestację twoich poglądów politycznych tylko o odpowiedź na proste i konkretne pytanie: kiedy to Nowak-Jeziorański i Kukliński mieli okazję mocno się zaprzyjaźnić? Na to pytanie nie odpowiedziałeś bredząc tylko coś o jakichś flaszkach wódki. Ciekawa jestem nadal na czym może polegać przyjaźń osób, które spotkały sę ledwie parę razy w życiu? Akceptacja i poparcie dla czyichś czynów to jeszcze nie przyjaźń. Tzw. przyjaźń polityczna to tylko eufemizm czyli - mówiąc po ludzku - pic na wodę i fotomontaż. Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: proste - Kukliński uciekł z kraju ! 23.01.11, 23:27 Co konstytuuje przyjazn? O przyjazni kreowanej po polsku wsrod komunistow przez spotkanie przy flaszce wodki juz pisalem. Co jeszcze dwoch ludzi moze zrobic, zeby potwierdzic przyjazn? Spac razem, czy byc w tej samej partii, czy razem scigac "wrogow ludu"? Jakos nie mozesz sobie wyobrazic, zeby przyjazn miala miejsce nawet po jednym spotkaniu, a nawet bez. A ci dwaj patrioci spotkali sie osobiscie i to jeszcze zanim Jezioranski wrocil do Polski. Powinnas duzo wiecej czytac, niz pisac. O mnie sie nie martw, zakonczenie ostatniego komentarza wskazuje, ze to raczej nie mnie poniosly nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: proste - Kukliński uciekł z kraju ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 10:12 Fobie leczy się u psychiatry, a nie na publicznym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Wiedza o leczeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 19:16 bierze się z częstego leczenia fobii? Czy z dobroci ogólnej? Psychozy w tym wieku? Nic przyjemnego. Manie nb też niemiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
antygona72 kolejny pomnik?! Komuś kto zdradził 11.10.13, 23:24 tajemnicę państwową obcemu wywiadowi ?! POwala mnie ten pomysł. ale jaka wladza takie pomniki i tacy bohaterowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.ghnet.pl 22.01.11, 09:55 Totalna kolejna bzdura !!! Kto wpada na tak absurdalne pomysły !!! Zwykły Polak i krakowianin nie ma nic do powiedzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Niech to Stowarzyszenie kupi sobie gdzieś działkę IP: 77.236.26.* 22.01.11, 10:03 i stawia co chce i czyjego chce projektu i niech się odp...li od miejskich placów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 10:04 Jesli juz pomnik dla zdrajcy kuklinowskiego, to najlepiej ... szubienica. Jakby ten luk uzupelnic zawieszonym posrodku sznurem w petla na szyje zdrajcy, a pod spodem przewrocony taboret, to taki pomnik spelnialby kryteria historyczno-patriotyczno-estetyczne. I dydaktyczne tez. Proponuje nazwac jakas wyzsza szkole wojskowa imieniem zdrajcy kuklinowskiego. Byloby to jednoznaczne przeslanie moralne dla studentow - przyszlych oficerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruth Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.11, 10:08 Nie dla pomnika i WIELKIE NIE DLA DŹWIGAJA W TYM MIEŚCIE!!! To jest skandal, jak radni nie liczą się tu z opinią publiczną.....Uch... Ktoś wspominał o proteście, to co robimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Radny Gilarski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.11, 10:26 ... niech sto dwadzieścia lat żyje. Za karę. Tak właśnie PiS zwycięża nad gustem/ klasą/ pojęciem o świecie. I jeszcze argumentuje. Ręce opadają. Ruska tromtadracja w miejsce gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomanda kupujcie książki zamiast budować pomniki IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 10:33 HAŃBA PRECZ Z UPAMIĘTNIANIEM ZDRAJCY - JUDASZA !!! PRECZ !!! TEN POMNIK TO wstyd! Poza tym jest brzydki,. Były konsultacje społęczne ? Wogóle przydało by się referendum. Precz z budową pomnika - nie dawajcie na to miejskich pieniędzy ludzie umierają bez leków - dzieci nie mają na jedzenie - ludzie nie mają na raty kredytów - nie wydawajcie na ten pomnik hańby i zdrady !!!! precz ze zdrajcami !!!!! - Niedawno wojewoda nie pozwolił na budowe pomnika K. Pułaskiego ... żeby nie draznić jednej z mniejszości narodowych .... wstyd i hańba. BO BĘDZIE JAK Z KRZYŻEM NA KRAKOWSKIM PRZEMDIEŚCIU DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z BUDOWANIEM POMNIKÓW - KUPUJCIE KSIĄŻKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go szpieg zdrajca i nic więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.11, 10:42 pomnik dla zdrajcy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Re: szpieg zdrajca i nic więcej IP: 194.181.22.* 22.01.11, 13:40 zgadzam się z go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Ja poproszę łatki na dziury zamiast łuku... IP: *.ghnet.pl 22.01.11, 10:50 Ja poproszę łatki na dziury zamiast łuku... ja nie wiele chce... prostak, cham ze mnie... ale jak będę miał nastrój, ochotę na Chopina! to se puszcze Chopina... Jak będę sobie chciał łuk dla Kuklińskiego zrobić to sobie zamówie....a asfaltu nie zalepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takisobie Dziwny jest ten świat IP: 195.150.70.* 22.01.11, 11:06 Ja bym tam agentom pomników nie stawiał. Choć czasem i agenci są potrzebni, to pomniki powinni mieć ludzie kryształowo czyści. Co to za wzorzec dla młodych? James Bond, który może bezkarnie mordować w "słusznej sprawie"? Może i dobry w zabijaniu, ale zły człowiek. Co do Kuklińskiego, to co za zasługa, że jednego molocha zamienił na drugiego? Obaj są źli i źle jest im służyć. Uważam, że stawianie pomników takim ludziom to etyczne samobójstwo narodu, który już przestał odróżniać dobro od zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.aster.pl 22.01.11, 11:11 lepsza by była fontanna Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... 22.01.11, 11:24 Jeżeli stawiamy pomnik chwały dla płk Kuklińskiego, to dla równowagi postawmy też pomnik hańby dla tych co pozostali w armii. Nie da się zrobić tak,aby wilk był cały i owca syta. Co? Owca cała? Pocałuj ja w ucho by nie beczała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martsy sowiecka swołocz IP: *.mobile.telia.dk 22.01.11, 11:33 uch, jak się sieroty po Sowiecie rozgdakały! wysługiwanie się mordercom i okupantom Polski nie jest dla nich zdradą, uwielbiają mendę ślepowrona, który polskich żołnierzy poprowadził przeciwko robotnikom Wybrzeża i przeciwko łaknącym wolności Czechom ale samotny, bohaterski patriotyzm pułkownika Kuklińskiego to dla nich zdrada tak się identyfikujecie ze Stalinem, Berią, Gromyką, Susłowem renegaci? Wasze obelgi wobec pułkownika Kuklińskiego są dla niego największym komplementem i znakiem uznania mam nadzieję, że pomnik będzie wielki i piękny. Kukliński nań zasługuje ruskie sprzedawczyki począwszy od targowiczan zasługują na splunięcie Odpowiedz Link Zgłoś
gregroyx Re: sowiecka swołocz 22.01.11, 12:11 Widac jak silnie zakorzenione przez komunistow jest pojecie tzw. "patriotyzmu". Zyjesz w kraju, wiec obojetnie koimu bedziesz sluzyl, wara ci od obcych. Na tej samej zasadzie w 1982 pojawily sie plakaty szczujace "zdrajcow narodu", m. in. ludzi obecnie sprawujacych wladze i publicznie uznanych. Mozeby tak zanim zaczniecie nazywac czlowieka zdrajca zastanowicie sie co to pojecie oznacza. A swoja droga luk jest calkiem OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica A to ważny głos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.11, 12:16 .. mimo, że z Danii. płk Kukliński to był odważny facet. Miał też wiele rozumu i potrafił się przyczynić do przegrania przez sowietów tej głupiej wojny (zimnej). I CHWAŁA MU ZA TO. Czerwoni i dzieci czerwonych, i dzieci dzieci czerwonych szubrawców oczywiście nigdy mu już nie darują, że zepsuł skutecznie tę całą zabawkę sowiecką, służącą do opowiadania o pokoju na świecie i umiłowaniu samego dobra i szczęścia. Oczywiście tym, którzy we właściwym czasie nawiali do Danii , a nam zostawili na głowie kłopoty z ojczyzną, zamiast zostać i pomagać, bardzo dziękujemy za lekcję patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: A to ważny głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 22:21 Problem w tym, że tobie, gregroyx i martsy nienawiść, antysowietyzm i rusofobia wyłączają rozumienie takich pojęć jak wierność złożonej przysiędze, lojalność wobec współpracowników i obywateli kraju, narażonych w razie konfliktu militarnego na śmierć itp. Zabić znienawidzonego "czerwonego", to jedno, co ogniskuje całe wasze myślenie zdeterminowane hormonalnie, a nie intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Grażyno - dziecię drogie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.11, 21:20 Przysięga złożona pod przymusem jest g. warta, co wiemy szczęśliwie jeszcze od czasów rzymskich. Tak samo jak zobowiązanie wymuszone szantażem lub groźbą. Byłaś w Ludowym Wojsku Polskim? Nie, nie byłaś Próbowałaś kiedyś odmówić złożenia przysięgi? Nie, nie próbowałaś. To sobie doczytaj. LWP to nie było moje wojsko tylko aparat przymusu, strzelający do robotników, jeśli AKURAT była taka potrzeba. Antytsowietyzm to naturalny stan zdrowego umysłu, i nie jest naganny. Zwolennicy sowietyzmu to jednostka chorobowa a nie stan wiedzy. Co do rusofobii, to bym nie demonizował, bo Ruscy jeżdżą do nas masowo, Polska jest wolnym krajem a o ekscesach antyrosyjskich jakoś nie słychać. Słychać natomiast o doskonałych interesach z Rosjanami, np na Podhalu. I w Krynicy. Nie ględź więc o rzeczach Ci nieznanych. Jeżeli współpracownicy współdziałają z mocarstwem ościennym, które szkodzi nam jak tylko może, to nie należy mieć wyrzutów sumienia w obliczu własnej nielojalności. Narażanie obywateli własnego kraju na śmierć było spowodowane obecnością na terenie Polski sowieckich wyrzutni rakiet nuklearnych, (oczywiście oficjalnie ich tu nie było) i drugiego rzutu wojsk sowieckich, które miały nas bronić przed agresją NATO (oficjalnie) i zajmować terytorium Europy aż do Atlantyku (w rzeczywistości). Wojna - wbrew Twoim XIX-wiecznym dziecinnym wyobrażeniom, dawno już jest wojną totalną i Polska W KAŻDYM RAZIE byłaby polem starcia dwóch supermocarstw.Z Kuklińskim, czy bez niego. Trzeba sobie doczytać to i owo. Co zaś do znienawidzonego czerwonego, to zamiast zabicia wolałbym, by sam zdechł, najlepiej z głodu. Ale to już prywatny wybór. Intelektualny, a nie hormonalny. I nie zapominaj erudytko z Bożej łaski, że ERYNIE ani GORGONA-MEDUZA nie są tworami rodzaju męskiego. Pa. "Problem w tym, że tobie, gregroyx i martsy nienawiść, antysowietyzm i rusofobia wyłączają rozumienie takich pojęć jak wierność złożonej przysiędze, lojalność wobec współpracowników i obywateli kraju, narażonych w razie konfliktu militarnego na śmierć itp. Zabić znienawidzonego "czerwonego", to jedno, co ogniskuje całe wasze myślenie zdeterminowane hormonalnie, a nie intelektualnie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: Grażyno - dziecię drogie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 10:28 1. Pisać dużo, nie znaczy mądrze. 2. W PRL nikt nikogo nie zmuszał do bycia oficerem, więc nie bredź o przysiędze pod przymusem i o szantażu. 3. Pisałam o antysowietyzmie i rusofobii paru pożalsięboże dyskutantów, a nie ludności Podhala czy ogółu Polaków. 4. Pozostałe napady twoich fobii i kompleksów nie są godne komentarzy, a leczenia psychiatrycznego. 5. "Grazyna - dzięcie drogie" ma (jak nietrudno ustalić z tzw. wizytówki na forum) 81 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Grażyno - drogie dziecię wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.11, 15:12 1. Pisać dużo, nie znaczy mądrze. 1' Potwierdzam, rozum nie jest funkcją wieku. 2. W PRL nikt nikogo nie zmuszał do bycia oficerem, więc nie bredź o przysiędze pod przymusem i o szantażu. 2' Bredzenie to coś innego, niż Ci koledzy opowiadali. W PRL wiele osób zostało zmuszonych do zostania oficerami. A także żołnierzami. To, że tego nie wiesz, nie oznacza, że tak nie było. 3. Pisałam o antysowietyzmie i rusofobii paru pożalsięboże dyskutantów, a nie ludności Podhala czy ogółu Polaków. 3' I nabazgrałaś zbiór bzdur, a teraz nie wiesz, co z tym zrobić. Ja Ci nie pomogę. 4. Pozostałe napady twoich fobii i kompleksów nie są godne komentarzy, a leczenia psychiatrycznego. 4' Każdy sądzi wg siebie. Znakomita metoda dysputy. Koledzy z PPR Cię nauczyli, czy wyniosłaś z domku? A może to pozostałości z pionierstwa podczas pobytu w sowietach w czas wojny? "a" to znak koniunkcji, nie zaś alternatywy. Nie za trudne? 5. "Grazyna - dzięcie drogie" ma (jak nietrudno ustalić z tzw. wizytówki na forum) 81 lat. 5' O tym już było. Rozum nie jest funkcją wieku. Można pisać kretynizmy obnażające elementarną niewiedzę będąc w dowolnym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: Grażyno - drogie dziecię wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 01:05 Impertynencją za wiele nie zwojujesz, nie ma ona zbyt wielkiej siły perswazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Stań przed lustrem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 09:47 - i głośno powtórz swoją radę. Kto mieczem wojuje - od miecza ginie. Twoje rozterki towarzyskie tyle mnie obchodzą, co śnieg zeszłoroczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: Stań przed lustrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 11:11 Niestety, wyczerpałaś już limit chamstwa, jakie jestem zdolna tolerować. Basta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Tak długo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 00:11 będziesz znosić działanie na Ciebie Twoich własnych metod, jak długo mi się spodoba. To, że mi nie odpiszesz nie oznacza, że nie przeczytasz. I owszem - przeczytasz. To silniejsze od Ciebie. Uwikłanie w pyskówkę, towarzyszko sekretarz, to stała składowa Waszego ubogiego, czerwonego życia, na której można bazować z powodzeniem drocząc się z Wami do woli. Możesz sobie mnożyć wykrzykniki, a nawet wołacze. To nic nie zmieni, ciociu rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martsy Re: A to ważny głos IP: *.mobile.telia.dk 25.01.11, 02:52 Grazyno, rzeczywiscie nie potrafisz czytac, bidulko, (o podziwie jaki mial dla Kuklinskiego Nowak Jezioranski mozna przecytac w wielu miejscach) skoro jeszcze nie doczytalas, kto okupowal Polske wbrew woli jej obywateli, narzucil nam totalitarny system sowiecki, a wiec KTO BYL WROGIEM sluzba wrogom narodu jest zdrada, plk. Kuklinski zdecydowal, ze nie bedzie bral udzialu w zdradzie i kolaboracji chyba cos ciezkiego spadlo Ci na glowke, skoro zarzucasz mi rusofobie.... uwielbiam Rosjan ZSRR zniewolil Polakow tak jak i Rosjan.... totalitaryzmy takie jak komunizm i nazizm sa wrogiem wszystkich ludzi i m.in. przyczyna najwiekszego ludobojstwa w historii, doczytaj i nie trzeba Ci bedzie tlumaczyc jak dziecku w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: A to ważny głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:20 Niestety, mieszasz fakty z poglądami, a z tego - jak z mieszania wody kijem - nigdy nic sensownego nie wyjdzie. Rewolucji społecznej w Polsce po II wojnie światowej nie przeprowadzili "ruscy" tylko Polacy, tyle że o odmiennych niż twoje poglądach politycznych. Rewolucje zawsze przynoszą ofiary, ale tworzą też nowe wartości. Ktoś na tym traci, ktoś zyskuje. Bywa, że "rewolucje pożerają własne dzieci" lub - jak zauważył sentencjonalnie Alexis de Tocqueville - "podwyższają mury więzień". Nie zawsze bilans rewolucji jest pozytywny, to prawda. Ale zrównywanie polskiej rewolucji ustrojowej po 1944 r. z nazizmem to juz tylko czysta głupota albo bezczelność z premedytacją. Zastanów się choć przez chwilę nad tym, co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Ach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 19:35 to ciocia rewolucji nawet historii nie zna? A to rozczarowanie... proces szesnastu w Moskwie to też Polacy, prawda? Wyszyński to nawet takie polskie nazwisko... Nie tak polskie jak Rokossowski - dziecko robotniczej Woli - ale DOSTATECZNIE polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hilary34 Re: A to ważny głos 27.01.11, 10:35 Gość portalu: Grażyna B. napisał(a): > Niestety, mieszasz fakty z poglądami, a z tego - jak z mieszania wody kijem - n > igdy nic sensownego nie wyjdzie. Rewolucji społecznej w Polsce po II wojnie świ > atowej nie przeprowadzili "ruscy" tylko Polacy, tyle że o odmiennych niż twoje > poglądach politycznych. Rewolucje zawsze przynoszą ofiary, ale tworzą też nowe > wartości. Ktoś na tym traci, ktoś zyskuje. Bywa, że "rewolucje pożerają własne > dzieci" lub - jak zauważył sentencjonalnie Alexis de Tocqueville - "podwyższają > mury więzień". Nie zawsze bilans rewolucji jest pozytywny, to prawda. Ale zrów > nywanie polskiej rewolucji ustrojowej po 1944 r. z nazizmem to juz tylko czysta > głupota albo bezczelność z premedytacją. Zastanów się choć przez chwilę nad ty > m, co napisałeś. lekarzu, lecz się sam... Zastanów się choć przez chwilę nad tym, co napisałeś(łaś). Przypisujesz innym własną chorobę - posługujesz się agresją, filozoficznymi i propagandowymi ogólnikami, których może potrzebuje twoje sumienie, podejrzewam, że boisz się własnego "bilansu rewolucji", bo z daleka widać, że marny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna B. Re: A to ważny głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 00:34 Nieomal się wzruszyłam twoją troską o mój "bilans rewolucji", ale niepotrzebnie się martwisz, bo ja jestem z niego w pełni zadowolona. Jeśłi zaś Ty "z daleka widzisz" coś innego, to ... pora chyba pójść do okulisty. Twoje zarzuty dotyczące mojej rzekomej agresji i "propagandowych ogólników" są gołosłowne i nie znajdują pokrycia w moim tekście, który komentujesz. Korzystasz tylko z faktu, że ekran, jak papier, wszystko wytrzyma. Zaklinanie rzeczywistości to jednak marna koncepcja. Uczestnicy tego forum nie są tacy głupi, jak Ci się wydaje, i rozumny czytelnik dobrze wie kto tu pisze do rzeczy, a kto tylko leczy swoje urazy i fobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miód z gęby Złote słowa - zwłaszcza w finale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.11, 00:00 - goworitie po russki? - da, da. Pa-pa Ruski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Bomby NATO nie zabijają wyłącznie komunistów IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.11, 22:41 Gdyby doszło do wojny, to dzięki informacjom płk Kuklińskiego ginęliby wszyscy, niezależnie od wyznawanych poglądów. Komuniści, opozycjoniści, Ty, ja, nasze rodziny. Nie żyliśmy w wolnym kraju, ale ten człowiek w znaczący sposób osłabił nasze wspólne bezpieczeństwo. Mimo, że z drugiej strony wszystko wskazuje, że właśnie uratował świat przed wojną. Krótko: Bohater świata, ale zdrajca własnego kraju i narodu. Nie budować pomników, ale też nie oczerniać i wyzywać. Historia oceni.. Odpowiedz Link Zgłoś
anteas ale samotny, bohaterski patriotyzm pułkownika Kukl 22.01.11, 15:20 Gdzie w szpiegowaniu masz bohaterstwo i patriotyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QuickStart Re: ale samotny, bohaterski patriotyzm pułkownika? IP: *.hsd1.ms.comcast.net 22.01.11, 17:13 Pulkownik nie szpiegowal za darmo, nie szpiegowal tylko i wylacznie dla "idei"... Bral za to spore pieniadze od Amerykanow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Nie stawia się pomników szpiegom 22.01.11, 22:19 Zasada jest prosta: nie stawia się pomników szpiegom. Owszem, działanie Kuklińskiego wymagało odwagi i było czynem słusznym w świetle aktualnych ocen historycznych, ale szpiegostwo nie jest wzorem do naśladowania. Stawiając pomnik szpiegowi mówimy, że chcemy jeszcze więcej szpiegów, ale ponieważ teraz jesteśmy suwerennym państwem, szpiedzy działaja przeciwko nam. W jakiej chorej głowie powstał pomysł, aby stawiać pomnik WROGOM??? Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Re: Nie stawia się pomników szpiegom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 10:08 Kuklinowski nie byl szpiegiem ! Byl zdrajca !! Szpiegiem jest osoba, ktora nie bedac obywatelem danego kraju pozyskuje i przekazuje zagranice tajne informacje dotyczace tego kraju. Zdrajca jest osoba, ktora zdradza tajemnice swojej Ojczyzny obcym wywiadom czyniac szkody dla obronnosci, spoleczenstwa, gospodarki i polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 11:37 Jaki Pułkownik taki pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
majs19 Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... 22.01.11, 11:42 >nie odrzuca możliwości budowy pomnika, w oparciu na... innym z nagrodzonych projektów< Powyzsze po polsku powinno brzmiec >w oparciu o inne sposrod nagrodzonych projektow<, bo inaczej projekt FIZYCZNIE opiera sie na czymś, czyli projekt /teczka z projektem/ opiera sie na innej teczce. Natomiast w polaczeniu z czasownikiem >projekt oparty jest na pomysle< oznacza opierane sie w sensie abstrakcyjnym, na czyms niematerialnym. Architekci powinni raczej znac jezyk polski. Dziennikarze tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
olszymow Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... 22.01.11, 11:54 pomnik oficera- zdrajcy (chociażby wszystkich innych oficerów wówczas znajdujących się w armii). ŻAŁOSNY widok. Nikt na świecie nie stawia pomników szpiegom.Szpiedzy zawsze działają w podziemiu i umierają w cieniu. Taki jest zwyczaj na świecie. Bohaterami nigdy nie zostają oficerowie w czynnej służbie, którzy zdradzają innych oficerów. To jest moralnie nie akceptowane wśród cywilizacji. Grupa krakowskich oszołomów dla zdobycia wynagrodzenia i określonych korzyści politycznych zdobywa się na wstydliwy krok.Powodzenia- amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna B. Re: Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 22:25 Niestety, w naszym kraju jest znacznie więcej oszołomów niż tylko grupa krakowskich radnych. Ci ostatni są tylko emanacją znaczącej liczebnie frakcji kapłanów nienawiści i wrogów rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorum Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... 22.01.11, 11:55 Nieporozumieniem jest stawianie pomników ludziom,co do uczciwości których Polacy są bardzo podzieleni. Polska pomnikami stoi- co za kraj. Krakowie- współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
hilary34 Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzielił ... 22.01.11, 11:55 ech, Redaktorze... "Ale podobnie jak architekci i artyści nie odrzuca możliwości budowy pomnika, w oparciu na... innym z nagrodzonych projektów." chyba jednak 'w oparciu o inny...', albo bez oparcia, a "według innego (..) projektu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Pomnik płk Kuklińskiego: Stalowy łuk podzieli IP: *.pp.htv.fi 22.01.11, 12:01 masz racje! Odpowiedz Link Zgłoś