Gość: Na a moze W IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 21:36 Czemu wszystkie wiesniaki sprowadzajace sie do Krakowa mowia na na Hucie, na Podgorzu etc.?Kuzwa zeby od tego bolą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Na Hucie IP: 77.236.16.* 05.03.11, 06:06 Niektóre to jeszcze mówią "na Starówce" /ale po pierwszym obiciu gęby - to Starówkę sobie jednak zapamiętują :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawny Re: Na Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 14:11 Brzmi to na pewno lepiej niż Wasze krakowskie ciągłem, wygłem, bekłem. Dajże Pan spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska Re: Na Hucie IP: *.60.citypartner.pl 06.04.11, 17:17 A idze, idze bajoku ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin Re: Na Hucie IP: *.play-internet.pl 09.03.11, 14:22 nie dość ,że na Hucie , na Krowodrzy to jeszcze : złape cię , chrosta, weźże, a i kulają piłkę :D:D:D ,a bo krakusy to tacy specyficzni ludzie :D pozdr. z podwawelskiego krakus Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Na Hucie 09.03.11, 14:30 A ludzie z Warszawy smieja sie z nas ze mowimy ide do rynku a nie na starowke jak oni.Moze i Krakusy sa specyficzni ale sa u siebie i mowia jak chca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Na Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 15:03 Krakusy mówią idę do miasta, a nie idę na miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesniak Re: Na Hucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:17 Bo do tej pory mieszkali NA wsi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Na Hucie 05.04.11, 11:08 Tylko w tym smutnym jak p... mieście ,,rdzennym" mieszkańcom przeszkadzają takie rzeczy. Nigdzie indziej się z tym nie spotkałem. Wielka obraza boska, powiedzieć ,,mieszkam na Hucie":/ Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Na Hucie 05.04.11, 11:59 Przeszkadzaja czy nie to jest to chyba niepoprawne gramatycznie: Mieszkam na Hucie, Na Podgorzu... Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Na Hucie 05.04.11, 14:43 Poprawna forma to właśnie ,,na Hucie" (jeśli Huta jest dzielnicą) albo lepiej ,,na Nowej Hucie". Mówienie ,,w Hucie" jest regionalizmem, którym niby ,,prawdziwi krakusi" odróżniają się od ,,wieśniaków". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Na Hucie 05.04.11, 20:12 Czy "na Hucie" czy "w Hucie" tak czy owak lepiej żeby uczciwy człek nie zabłądził przypadkiem w tą dzielnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Na Hucie 06.04.11, 10:26 Nie bede sie sprzeczac bo nie jestem specjalista w tej dziedzine ale jakos lepiej dla mnie brzmi zdanie 'Mieszkam w Nowej Hucie' czy 'Mieszkam w dzielnicy Nowa Huta' Odpowiedz Link Zgłoś