Gość: Kasia IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 09:08 Czy znowu paru kretynów nie rozumie,ze nie wszystko co PRL-owskie musi byc brzydkie i złe.Gdzie jest nasz konserwator znowu wszystkiego post factum dowie się z gazet i mediów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chłodnym okiem Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: 193.111.166.* 08.03.11, 09:20 Państwo/województwo/miasto niech sfinansuje rozebranie mozaiki i ponowne jej naklejenie na ociploną ścianę budynku i po problemie. Skoro zabytek to koszty powinno ponosić społeczeństwo. Choć dla mnie osobiście to nie jest żadna sztuka i szkoda na to pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: *.ipcom.comunitel.net 08.03.11, 09:59 Czy mam rozumieć, że plany "remontu" to pokrycie wszystkich ścian styropianem, wymiana okien na plastikowe białe oraz ekstra warstwa gładzi szpachlowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłodnym okiem Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: 193.111.166.* 08.03.11, 11:26 Nie mam pojęcia ale trzeba przyznać że bardzo często na tym polega docieplenie. A chyba o to chodzi w tym konkretnym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dah Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.nsystem.pl 08.03.11, 09:32 "społeczna batalia". hajok, wymiatasz nieustannie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.multi-play.net.pl 08.03.11, 09:47 Skoro to paskudztwo takie piekne, może je przenieść do Meksyku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokals Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.11, 10:26 Tych, którzy od mozaiki wolą łososiowy akryl na styropianie lub bilbordy, należałoby przenieść do Meksyku i zwyczajem Majów zapoznać ich z wnętrzem studni krasowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mellanja Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.net.autocom.pl 08.03.11, 10:14 Biprostal szpeci całą okolicę. Cieszą mnie plany modernizacji, gdyż wieżowiec wygląda rażąco przy sąsiednim nowoczesnym biurowcu. Jak tak dalej pójdzie, obskurne bloki nad parkingiem, w bliskim sąsiedztwie Biprostalu też zostaną uznane za "dzieła sztuki". Cieszy mnie, że mój blok zdążono wymalować i wyremontować, zanim zaczęło się to "szaleństwo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowoczesny Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: *.nsystem.pl 08.03.11, 10:21 ja też uważam, że budynek biporstalu to śmierć architektoniczna, wygląda jak po wojnie w Bośni i straszy okolicę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokals Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.11, 10:44 ... i aby to zmienić trzeba zniszczyć mozaikę? Znakomity pomysł! 30 lat temuKanonicza straszyła ruderami. Dlaczego wówczas nikt nie wpadł na pomysł, żeby skuć stare, syfaczne tynki i dać coś nowoczesnego? Niestety, szlachetne materiały jak styropian i tynk 'baranek' nie były jeszcze w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłodnym okiem Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: 193.111.166.* 08.03.11, 11:31 Odpowiedź na postawione pytanie bardzo prosta: na Kanoniczej są rzeczywiste zabytki; a Biprostal nie ma z zabytkiem nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. 08.03.11, 11:42 Gość portalu: chłodnym okiem napisał(a): > Odpowiedź na postawione pytanie bardzo prosta: na Kanoniczej są rzeczywiste zab > ytki; a Biprostal nie ma z zabytkiem nic wspólnego. Resztki murów obronnych też rozebrali. Bo wymagały remontu, a taniej było zburzyć i sprzedać cegłę niż remontować. Może Wawel też ocieplimy i pokryjemy szkłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłodnym okiem Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: 193.111.166.* 08.03.11, 12:06 Porównywanie budynku Biprostalu do Wawelu jest cokolwiek śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. 08.03.11, 11:40 Gość portalu: nowoczesny napisał(a): > ja też uważam, że budynek biporstalu to śmierć architektoniczna, wygląda jak po > wojnie w Bośni i straszy okolicę ... Ciekawe jak będą wyglądać wspaniałe super hiper galerie handlowe za 30 lat. Jeśli w ogóle wytrzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.ghnet.pl 08.03.11, 10:33 A co z kamienicami na Małym Rynku? czyżby nasz nieomylny prezydent obiecał tę lokalizację jakiemuś koledze?? Odpowiedz Link Zgłoś
psychopatolog Nowa mozaika 08.03.11, 11:03 Zdrowe siły Ludu Krakowa z radością witają pomysł skucia mozaiki, która swą abstrakcyjnością obraża umysły mieszczan. Jednak gdy jeden nieznośny przykład sztuki zdegenerowanej idzie pod majzel, knuje się powstanie nowego! Centrum Kongresowe, zamiast wizerunku JP II lub pożytecznego billboardu ma mieć na elewacji... abstrakcyjną mozaikę. Tak przy Wawelu i Skałce - toż to profanacja Męczenników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jim Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 11:18 To jest po prostu brzydkie! Nie mogę już słuchać tych PSEUDO-ESTETÓW z wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... 08.03.11, 11:19 Pozwolcie wlascicielowi robic ze swoja wlasnoscia co mu sie podoba! (w granicach rozsadku oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. 08.03.11, 11:59 emplo napisał: > Pozwolcie wlascicielowi robic ze swoja wlasnoscia co mu sie podoba! (w granicac > h rozsadku oczywiscie) Oczywiście, że tak. Tyle, że niszczenie dzieła sztuki jest nierozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. 08.03.11, 12:39 Pod warunkiem, ze uznamy mozaike na Biprostalu za dzielo sztuki. Dla mnie osobiscie jest to cos na pewno oryginalnego, ale nie nazwalbym tego dzielem sztuki. Inni moga miec swoje zdanie, dlatego decydowac powinien wlasciciel. Bo jesli nie on to kto? Konserwator zabytkow? Prezydent miasta? Profesor z ASP? Profesor z Politechniki? Tzw. Lud - forumowicze z gazeta.pl? A moze glosowanie zrobic? Nielatwa sprawa. Bardzo latwe rozwiazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. 08.03.11, 13:13 emplo napisał: > Bo jesli nie on to kto? Konserwator zabytkow? How 'bout that? Odpowiedz Link Zgłoś
okwals Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... 08.03.11, 11:21 Porobić zdjęcia i skuć w cholerę a na to miejsce dać reklamę jakąś kolorową na całej ścianie :D Nie trzeba będzie płacić za konserwację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłodnym okiem Mam rozwiązanie!!! IP: 193.111.166.* 08.03.11, 12:11 Mozaikę należy zdemontować na koszt... Gazety Wyborczej. Po dociepleniu budynku mozaikę się doklei w nieco zmienionej formie, mianowicie w formie logo GW. Wilk syty, owca cała, Gazeta jeszcze raz zwycięży a ponadto... sztuka for ever! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny.kan.gur Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: *.aster.pl 08.03.11, 12:19 Ta mozaika wygląda nieco jak kafelki w obsranym kiblu nieczynnej od 40stu lat stacji kolejowej. Może lepiej że ją skują, "sztuka" tak wyeksponowana na ulicy powinna być przede wszystkim estetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka jedna Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: *.aster.pl 08.03.11, 13:03 Nikt nie pisze, że Biprostal jest dziełem sztuki, dziełem sztuki jest za to mozaika. Teraz wygląda niespecjalnie bo od lat nie była konserwowana, ani nawet myta. Tendencja do zaklejania wszystkiego w Krakowie styropianem, bo tak właścicielowi wygodnie, jest fatalna. To co pod styropianem już zaczyna gnić i pleśnieć, bo właściciele budynków skąpią na porządne ocieplenie. Niestety jak się coś ma, to należy o to właściwie dbać. Bycie właścicielem to najpierw obowiązki, a dopiero potem zyski, a nie odwrotnie. A o tym co jest, a co nie jest sztuką w tym wypadku decyduje główny konserwator zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as noo i świetnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 13:55 tą z Biprostalu spokojnie można wywieźć do takiego np Hondurasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.ists.pl 08.03.11, 14:02 Właśnie stawiaja tam rusztowania. Czyżby miało zacząć się skuwanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiquita Dzisiaj zakladaja juz rusztowanie. IP: *.ghnet.pl 08.03.11, 14:13 Mieszkam obok biprostal, wlasnie zakladaja rusztowanie wiec chyba decyzja juz zapadla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawiak Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 15:00 Typowe dla Krakówka - zróbcie sobie tutaj skansen.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Brzydactwo. Straszy od lat - skuć, nie pytać! IP: 195.212.79.* 08.03.11, 15:24 Brzydactwo. Straszy od lat - skuć, nie pytać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panodwfu Przypominam "znafcom" sztuki i architektury IP: *.usr.onet.pl 08.03.11, 15:32 że tylko dzięki takiemu jednemu nieustępliwemu, jak dzisiaj byście go nazwali "oszołomowi" zachował się kawałek murów obronnych Krakowa, które na przełomie XIX i XX wieku przez takich jak wy "znafców" uważane były za symbol zacofania. Podejrzewam, że część z was może nawet nie wiedzieć gdzie jest ten fragment murów... ;) Fakt, że z Biprostalem jest problem, bo ciężko narzucać prywatnemu inwestorowi miłość do sztuki tym bardziej, że to kosztuje, ale przecież można poszukać innych rozwiązań zanim się bezmyślnie coś zniszczy. Może znalazłby się sponsor konserwacji tej mozaiki, który przy odpowiednim PR-owym ograniu tematu wyszedłby na "wielkiego przyjaciela sztuki" - podejrzewam, że byle który bank w cenie ~4 reklam telewizyjnych mógłby to sfinansować... Pamiętajcie, że sztuka i pamięć o historii to jedne z tych niewielu rzeczy odróżniających nas od innych naczelnych i zwierząt w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.aster.pl 08.03.11, 16:44 W Meksyku?. Bo ja słyszałem, że na kinie Kijów. Zrzucić kojarzy się z komuną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.aster.pl 08.03.11, 16:52 Z tego co wiem, to rzecz nie polega wyłącznie na dociepleniu ściany od strony południowej, ale, od tejże strony mają być montowane okna, co ma współgrać z niższą częścią bocznego skrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:49 Chodzby nie wiem co nie wmówicie ludziom że to jest ładne !!!! usunąć !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Re: Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku. IP: 77.236.24.* 08.03.11, 22:31 dla ciebie tynk akrylowy na styropianie ładniejszy. Rozumiem. Nie podzielam - współczuję. Zamiast lepić tipsy podszkol się trochę z estetyki to pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
lole_krk Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... 08.03.11, 22:35 Skujmy, walnijmy styropian i pomalumy na oczoświecąco różowo-zielono-bordowo-burgundowo. Potem może zawiesimy jakąś płachte reklamową a jak będzie miejsce to jeszcze jakiś wyświetlacz. Będzie piknie jak na ruczaju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soltar Zagrożona mozaika. Druga taka jest w Meksyku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:16 zpaprają wszystko, bo nie wiadomo czyje to i po co. No i budowane za komuny - to z urzędu musi być be. Odpowiedz Link Zgłoś