Dodaj do ulubionych

Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w pociągach

IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 08:10
Wczoraj na Dworcu Głównym w Krakowie była również katastrofa. Na pociąg relacji Przemyśl-Warszawa o 20:03 czekał tłum ludzi. Jakie było wszechobecne rozczarowanie na widok jeszcze bardziej zapakowanego pasażerami pociągu, który dotarł do Krakowa z wcześniejszych stacji...
Kolejna szansa powrotu z wykorzystaniem komunikacji kolejowej w kierunku stolicy?
20:59, pociąg jadący do Gdyni ....szkoda tylko, że przez Śląsk i w Warszawie meldujący się po 7 godzinach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w pociągach IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 08:16
      A co stoi na przeszkodzie by dołożyć kilka wagonów? Czy tak trudno przewidzieć, że obcięcie pociągów spowoduje tłoki ? Mam wrażenie, że u nas próbuje się dokonywać wygaszania popytu na pociągi. Pociągi do Warszawy regularnie mają nadkomplet od wielu lat i nie robi się nic co by było zauważalne dla pasażera, a wystarczy zwiększyć pojemność składów...
      • Gość: a Re: Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w poci IP: *.law.uj.edu.pl 14.03.11, 09:49
        Gość portalu: Pawel napisał(a):

> A co stoi na przeszkodzie by dołożyć kilka wagonów?

Zapewne powszechnie znany fakt drastycznego niedostatku tychże. Nie wpadłeś?
        • Gość: Stefan Re: Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w poci IP: 77.236.26.* 14.03.11, 10:18
          Skoro zlikwidowano ileś połączeń, to te wagony gdzieś pewnie stoją na bocznicy i się kurzą. Ale pomyśleć, że można je dopiąć do innego składu, a to, to nie.

Gość portalu: a napisał(a):

> Gość portalu: Pawel napisał(a):
          >
          > > A co stoi na przeszkodzie by dołożyć kilka wagonów?
          >
          > Zapewne powszechnie znany fakt drastycznego niedostatku tychże. Nie wpadłeś?
          • Gość: a Re: Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w poci IP: *.law.uj.edu.pl 14.03.11, 10:32
            Nie można dopiąć, skoro nie mają "rewizji". Czy to tak trudno pojąć?
            • Gość: Stefan Re: Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w poci IP: 77.236.26.* 14.03.11, 10:39
              Aaa, rozumiem. Więc połączenia zlikwidowano z powodu braku "rewizji". A ja głupi myślałem, że z powodu remontu.

To jest właśnie przykład na to ogólne dziadostwo, które mnie tak mierzi. Zawsze znajdzie się wymówka, żeby tylko nic nie zrobić. A przecież wystarczy chcieć.

Nie wierzę, że po likwidacji kilku (może kilkunastu) połączeń nie da się znaleźć kilkanastu wagonów, które możnaby podłączyć do kursujących składów.
    • Gość: Stefan PKP nic nie potrafi IP: 77.236.26.* 14.03.11, 08:16
      Jak zwykle PKP realizuje plan, a niewdzięczni pasażerowie im w tym przeszkadzają.

Jak tylko ogłosili nowy rozkład, to juz mówiłem, że połączenia popołudniowe (W-wa - K-ów) układał pijany idiota.

Ale jak wiadomo PKP jest po to, aby kolejarze mieli czym jeżdzić do pracy.
      • aarvedui PKP ma zaniżaną celowo wartość przed prywatyzacją 14.03.11, 14:48
        PKP będzie słabe, źle zarządzane ? - wycena będzie niska.

a po prywatyzacji szczęśliwy inwestor górką podzieli się ze znajomymi królika pilnującymi transakcji.

tak to się załatwia - Prywatyzacja PO Polsku
    • Gość: Stefan Dlaczego jest źle? IP: 77.236.26.* 14.03.11, 09:25
      Bo my Polacy godzimy się en masse na wszechogarniające nas dziadostwo. Widać to nawet na naszym forum. Jak ktoś słusznie skrytykuje, że coś nie działa, to zaraz horda innych na niego krzyczy, że jest malkontentem.

A gdybyśmy tak wspólnie, konsekwentnie piętnowali dziadostwo to w końcu musiałoby się zmienić na lepsze.
      • Gość: a ach gdyby to było takie proste... IP: *.law.uj.edu.pl 14.03.11, 09:52
        To, że równocześnie prowadzi się wiele remontów, których nie można juz było dalej w nieskończoność odkładać jest faktem. To, że brakuje drastycznie wagonów też jest faktem. Oba te fakty w żaden sposób nie zależą od proponowanego przez Ciebie "piętnowania". Po prostu dopóki nie przeprowadzi się tych remontów i dopóty nie przybędzie wagonów, to "dziadostwo" będzie trwało, niezależnie od Twojego "piętnowania".

• Gość: Stefan Re: ach gdyby to było takie proste... IP: 77.236.26.* 14.03.11, 10:21
          Ależ ja nie piętnuję prowadzenia remontów, tylko sposób ich prowadzenia. Robią remont, super. Ale dlaczego nie liczą się w ogóle z pasażerami? Bo większość pasażerów będzie szczęśliwa, że w ogóle jedzie.

Skoro zlikwidowano ileśtam połączeń, to co stało się z wagonami z tych pociągów? Znikły? A może stoją na bocznicy, bo nikt nie pomyślał, że część z nich możnaby dopiąć do jeżdżących pociągów.

Ja właśnie piętnuję BEZMYŚLNOŚĆ, a nie działania.
          • Gość: a Re: ach gdyby to było takie proste... IP: *.law.uj.edu.pl 14.03.11, 10:31
            Ad 1.
            Dlaczego uważasz, że "sie nie liczą"? Mnie sie akurat wydaje, że system jest tak zoptymalizowany, żeby pasażerowie ucierpieli jak najmniej. Gdyby sie nie liczyli, odcinek koło Miechowa na przykłąd zamknęliby na dwa tygodnie w ogóle. A tymczasem trwa dłubanina w czasie dzielonym, żeby pociągi w miare normalnie jeździły.
            Ad. 2.
            Na bocznicach sie podziały. Kolejnym wagonom kończy sie okres dopuszczenia do eksploatacji i trafiaja na bocznice. Zbyt wolno sa zastepowane tymi poddanymi rewizji.
            Ad. 3.
            Dopiąć mozna, ale za cos takiego odpowiedzialny poszedłby siedziec. Skoro nie jest dopuszczony to nie jest. I dobrze - takze w Twoim interesie.

• Gość: Stefan Re: ach gdyby to było takie proste... IP: 77.236.26.* 14.03.11, 10:54
              Ad 1. To nie jest liczenie się z pasażerem tylko udawanie. Gdyby zamknęli odcinek koło Miechowa, to potencjalni pasażerowie przesiedliby się na samoloty (cena od 99 do 120 zł) lub autobusy (komfort mniejszy, ale byliby szybciej). A to, że Tobie się wydaje, że optymalizują, to jest to właśnie owo godzenie się na dziadostwo, o którym piszę.

Ad. 2. Skoro są zbyt wolno zastępowane, to jest to kolejny dowód na złą organizację i ogólne dziadostwo.

Ad. 3. Jeżeli przyjąć Twoją argumentację, to należy otwarcie powiedzieć, że zlikwidowano połączenia bo wagony są niedopuszczone do ruchu, a nie kłamać, że to z powodu remontu. Jeżeli tak jest naprawdę, to dziadostwo, o którym piszę jest jeszcze gorsze niż mi się wydawało. Niech to PKP wreszcie zbankrutuje!
        • aarvedui Re: ach gdyby to było takie proste... 14.03.11, 14:33
          Gość portalu: a napisał(a):

> To, że równocześnie prowadzi się wiele remontów, których nie można juz było dal
          > ej w nieskończoność odkładać jest faktem. To, że brakuje drastycznie wagonów te
          > ż jest faktem.

wagonów nie brakuje

www.youtube.com/watch?v=j5NLLwfecLA - dziesiątki nowych, wyremontowanych wagonów niszczało i niszczeje na stacji w Olszynce...
          dlaczego?
          ponieważ debile z PKP zapomnieli o badaniu technicznym !!!

w normalnych, nie POlitycznych stosunkach gospodarczych, zarząd PKP poszedłby łupać kamienie w kamieniołomach na 20 lat, za skrajną niegospodarność i narażenie na straty.
          a co mamy?
          nieuki bez szkoły z POlitycznego nadania śmieją się zwykłym obywatelom w twarz !
          • aarvedui Re: ach gdyby to było takie proste... 14.03.11, 14:36
            ciąg dalszy o zaniedbanych wagonach w Olszynce...

tym razem media

www.youtube.com/watch?v=WqVBM3WRE88&feature=related
            • aarvedui Re: ach gdyby to było takie proste... 14.03.11, 14:40

inna stacja 'postojowa" wagonów

www.youtube.com/watch?v=WDVUeWed5ac&feature=related
              to jest skandal, setki wagonów w całej Polsce stoją i niszczeją.

w takich momentach marzę o Chińskiej kontroli przedsiębiorstw - zarząd i piony kierownicze zostałyby po prostu rozstrzelane.
              i do skutku. do póki w końcu "dałoby się".
    • Gość: pomocny Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w pociągach IP: 77.236.26.* 14.03.11, 09:37
      Proponuję zamiast PKP, latać samolotem do Warszawy. Koszt lotu w jedną stronę to 120zł ze wszystkimi opłatami, niestety żyjemy w zacofanym kraju, gdzie samolot dalaj kojarzy się z czymś nieosiągalnym finansowo dla klasy średniej, a wcale tak nie jest
      • Gość: Stefan Re: Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w poci IP: 77.236.26.* 14.03.11, 09:47
        Też tak uważam. Można nawet czasem bilet kupić za 99zł. I rozkład lepiej ułozony. ;-)
    • Gość: gość Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w pociągach IP: 145.8.104.* 14.03.11, 09:38
      Jeszcze jest o 17:58 7-wagonowy InterRegio a potem po 19 TLK, ale jak ktoś woli stać w prestiżowym pociągu za odpowiednio wyższą cenę...
    • aarvedui i dlatego na trasy podstawiają Szynobusy ? 14.03.11, 10:49
      dziś po raz kolejny na długiej trasie Kraków - Warszawa podstawiono SZYNOBUS.
      jak wygląda szynobus? - cóż, to takie małe, bez przedziałów, przeznaczone do POŁĄCZEŃ PODMIEJSKICH.

logiką PKP na trasę kolei transsyberyjskiej powinno się podstawiać drezynę.
      im trasa dłuższa - tym pociąg mniejszy.

za taką podróż powinno się płacić 1/10 ceny !!

nie wiem czy są w ogóle jakieś przepisy regulujące warunki podróżowania, ale te urągają chyba nawet międzynarodowym normom, do poziomu wagonów bydlęcych brakuje tylko wysypać słomę na podłodze.
      przydałby się bojkot tej pseudo - firmy, zarządzanej chyba przez stado oszalałych osłów.
      szkoda tylko, że brak alternatywy....
      • astrum-on-line Re: i dlatego na trasy podstawiają Szynobusy ? 14.03.11, 12:12

> szkoda tylko, że brak alternatywy....

Autobusy. Na wielu trasach szybciej, taniej i bezpieczniej.
        • Gość: Stefan Re: i dlatego na trasy podstawiają Szynobusy ? IP: 77.236.26.* 14.03.11, 12:20
          samoloty - cena porównywalna
        • tymon99 Re: i dlatego na trasy podstawiają Szynobusy ? 14.03.11, 12:26
          astrum-on-line napisała:

> Autobusy. Na wielu trasach szybciej, taniej

nie rozmawiamy tu o trasie tłuszcz - małkinia, tylko o trasie kraków - warszawa. autobus jedzie 5 godzin, pociąg - 3. autobus 48 zł, pociąg 43.

> i bezpieczniej

potraktuję to jako żart.
          • terrtt Re: i dlatego na trasy podstawiają Szynobusy ? 14.03.11, 16:58
            Jest taniej, bo pieniądze z akcyzy na paliwo idą na remontowanie torów, zamiast na budowę dróg.
            • Gość: a Re: i dlatego na trasy podstawiają Szynobusy ? IP: *.law.uj.edu.pl 17.03.11, 12:40
              Ciekawa teoria. Tylko dlaczego budowa drug idzie tak dobrze (o czym wie każdy, kto po Polsce jeździ) a z remontami torów jest tak beznadziejnie?
    • big_gadu tłok w pociągach - bardzo dobrze ! 14.03.11, 18:10
      Obywatelu -kolej nie chce twoich pieniedzy i ciebie !

Dlatego udało tyle lini zlikwidować !
      Popatrz z Krakowa do Krzesławic, Niepołomic i Wieliczki,
      z Suchej do Żywca,
      z Chabówki do Nowego Sącza,
      z Nowego Targu do granicy z Słowacją,
      teraz likwiduje sie połączenia Wisły Głębce - Skoczów - Pszczyna,
      przyjedzie kolej na inne kierunki

to nasz obywatelski sukces !

kup sobie auto !
    • pandoraxxx Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w pociągach 15.03.11, 00:06
      Co do popołudniowych połączeń, to się nie zgodzę:
      - 17:47 z Warszawy Wschodniej odjeżdża InterRegio (43zł), a 3 x przejazd z InterRegio na karnecie to 95zł
      - 19:06 z Warszawy Wschodniej odjeżdża TLK (43zł)

W tym momencie nie ma nawet co przepłacać za InterCity, bo za 120zł jedzie się też 3 i pół godziny - gdzie tu logika :/

Nie bronię spółek kolejowych, jeżdzę bowiem 2 razy w tyg. (od roku i 8 m-cy) na trasie Kraków-Warszawa i widziałam dantejskie sceny.

Co mnie wkurza, to:
      - puszczanie szynabusu (nazywam to tramwajem) na trasie dalekobieżnej - masakra, miałam nieprzyjemność ostatnio wracać taką TLKą do Krakowa, w piątek - na Centralnym w Warszawie był oczywiście kocioł i ludzie skończyli okupując podłogę, a w pon. rano o 5.09 takie 'cudo' podstawili na Głównym w Krakowie - cuuuudowie się czymś takim jedzie nad ranem, do pracy :/
      - pobieranie pełnej opłaty od ludzi tłoczących się na korytarzach i w toaletach
      - że często, kiedy kilkakrotnie wybierałam niedzielne połączenie do Wawy, to nawet nie decydowałam się na szturm wagonów, tylko od razu szłam do Warsu
      - że kolej ma zasadniczo wyj..ane na pasażerów z góry na dół
      • Gość: gur @ pandoraxxx IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 12:45
        Nie ma pociagu 5.06 jest pociag 5.09 ciekawe co dadza w sobote do Wawy... strach sie bac :(
        • pandoraxxx @ gur 15.03.11, 20:35
          no tom się walnęła (3 min) - nie chciało mi się dokładnie sprawdzać <lol>
      • spokojny.zenek Re: Kraków - Warszawa: remonty torów, tłok w poci 15.03.11, 15:37
        Dziś widziałem (na innej trasie) pociąg-kuriozum. Każdy wagon był z innej parafii...
        • Gość: Stefan Żadne kuriozum IP: 77.236.26.* 15.03.11, 17:22
          To żadne kuriozum, to norma.
          • spokojny.zenek Re: Żadne kuriozum 15.03.11, 17:26
            Nie. To nie norma. Nie wiem jak Ty, ale ja często z pociągów korzystam i widziałem już nieraz różne "składaki", ale takiego jeszcze nigdy. To pokazuje, jak rzeczywiście dramatyczna jest ta sytuacja z taborem.
            • Gość: Stefan Re: Żadne kuriozum IP: 77.236.26.* 17.03.11, 11:39
              Nie wiem co widziałeś. Może przesadziłem, że to norma, ale naprawdę rzadko widuje się składy złożone z jednolitych wagonów.
              • marinellla Re: Żadne kuriozum 18.03.11, 17:31
                A intercity składają się z wielu wagonów i jeżdżą półpuste.
                Za to do zwykłego pociągu wsiąść - nawet w jakąś środę w środku dnia - to praktycznie niewykonalne. Jakoś 2 lata temu się dało :/
                • Gość: Stefan Re: Żadne kuriozum IP: 77.236.26.* 18.03.11, 21:07
                  Półpuste to one chyba jeżdżą na trasie Wschodnia-Centralna lub Zachodnia-Centralna gdy na tych stacjach rozpoczynają bieg.

marinellla napisała:

> A intercity składają się z wielu wagonów i jeżdżą półpuste.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka