Dodaj do ulubionych

Większa strefa C zatkała Grzegórzki

IP: *.home.aster.pl 01.06.11, 07:26
No coz.... proponuje w calym Krakowie zamiast wybudowania parkingow wprowadzac strefe platnego parkowania!!!!
Ja tez na swoim osiedlu nie mam miejsca do zaparkowania to proponuje i tutaj postawic parkomaty!
Obserwuj wątek
    • Gość: ha, ha, ha Tuskopoland od może do może? IP: 93.159.164.* 01.06.11, 07:38
      także w Krakowie? Nie ma pieniędzy na autostrady, stadiony i parkingi - więc zamknijmy i zróbmy strefy ograniczonego wszystkiego?
      Ktoś realizuje program Kononowicza z Białegostoku?
      • Gość: jęczydupa Re: Tuskopoland od może do może? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 07:49
        hahaha - weź sie puknił w pałę - głupiś!
    • wacikowa Większa strefa C zatkała Grzegórzki 01.06.11, 07:46
      Grzegórzki? A druga strona! Piwna,Józefińska,! Zostawiają samochody i Bernadką na drugą stronę.
      Takie pier**kotka za pomocą młotka.
      "Majchrowski Kraków Dziadowski"
      • Gość: gość Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:45
        wacikowa, do tego akurat Jackie Majcher ręki nie przylożył. To sprawka radnych (z PO). Muszą przecież jakoś zarobić równiez wymuszone przez nich dopłaty do studni bez dna - czyli na Bubel Arena (dawniej: stadion miejski in. Reymana)
        • Gość: Leonidas Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.multi-play.net.pl 01.06.11, 08:53
          Bubel Arena to akurat "osiągnięcie" Majchrowskiego. Od wyboru projektanta bez doświadczenia i po znajomości, bez przetargu, przez błędne projekty, po brak nadzoru nad budową, złych wykonawców, w efekcie przekroczenie terminu na razie o ponad rok, budżetu o prawie 150 mln i wciąż istniejące błędy.
          Co do strefy, to uważam, że należy ja poszerzyć o całe Grzegórzki i Stare Podgórze, po prostu tam, gdzie jest wąska, głównie stara zabudowa.
          • urbanizm Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki 01.06.11, 11:42
            Bubel Arena to dzieło towarzyszy klubowych do spółki z radnymi ówczesnymi.
            Jakkolwiek Majchrowskiego nie lubię to nie można mu każdej głupoty tego miasta przypisywać.
    • Gość: żarosław gołę I bardzo git IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:05
      A my mamy to w dupie. Może trochę korbojeby zmądrzeja i nie każdy swym cudnym suvem będzie się pchał do centrum, są rowery, spacery i mpk
    • Gość: HJKnm Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.aster.pl 01.06.11, 08:15
      A nie mówiłam że tak się stanie . Ponadto pragnę przypomnieć rzecznikowi ZIKiT ( a powinien to zrobić dzienikarz pytający ) ,że strefę płatnego parkowania ustanawia rada miasta na w n i o s e k prezydenta , który jest inicjatorem przedsięwzięcia więc zwalanie winy na radnych jest dalece niesmaczne . Po drugie przecież prezydent sam nie wpadł na ten pomysły tylko pomysł i projekt sporządził pewnie ZIKiT w celu zwiększenia wpływów z opłat . Z tego co czytam to autor zmądrzał wreszcie bo nie pieje już z zachwytu wobec wprowadzenia płatnego parkowania i zdaje się wie ,że same opłaty problemów z parkowaniem nie rozwiążą.

Wprowadzenie ograniczeń w ruchu kołowym oraz pobierania opłat w centrum ponad 22 lata temu było przemyślaną decyzją urzędników o czym może świadczyć to ,że system co do zasady obowiązuje przez tyle lat do dziś .

Może dziennikarze zwrócą się do autorów wprowadzonych wówczas rozwiązań z prośbą o opinię a nie do nieopierzonej w tym temacie młodzieży urzędniczej ,rekrutowanej do pracy w urzędzie nie wiadomo na jakich zasadach , która oprócz wpadek organizacyjno prawnych nic nowego w tej dziedzinie nie pokazała przez co mamy jak mamy a ludzi szlag trafia .
    • Gość: krakus dodać strefę C na Grzegórzkach i problem zniknie IP: *.aster.com.pl 01.06.11, 08:18
      albo przeniesie się dalej,
      • Gość: do krakusa zamiast "albo" powinieneś napisać "i" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:52
        i wtedy byłaby to prawda, co oznacza, że SPP poza wnętrzem 1. (lub ewentualnie 2.) obwodnicy to pomysł poroniony
    • Gość: ?? Mam pytanie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:44
      Ile można było wybudować podziemnych parkingów za blisko miliard złotych publicznych pieniędzy wydatkowanych na stadiony Wisły i Cracovii (sportowe SA należące do osób prywatnych - jednych z najbogatszych w kraju).

• Gość: do tego wyżej i tu się mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:50
        Wisła - faktycznie jest klubem całkowicie prywatnym
        Cracovia natomiast jest klubem miejskim (no dobrze, niech będzie półmiejskim, bo miasto ma ok. 51 proc. udziałów)

I teraz pytanie: ile pieniędzy w ostatnich 5 latach miasto wydało na obiekty klubu całkowicie prywatnego, a ile na obiekty miejskiego? A potem podziel sobie jedno przez drugie.
        • Gość: JHLL Re: i tu się mylisz IP: *.aster.pl 01.06.11, 09:03
          Tak w jedny jak i drugim przypadku ci którzy o tym decydowali nie tyle powinni iść siedzieć co już powoli szykować się do wyjścia po odsiedzeniu wieloletniego wyroku a nie opłaywać w dostatki no bo cóż gdzie się błotem chlapie tam się kilku dochrapie.
    • Gość: agent Lolek Radosna tffurczość debili IP: 77.236.26.* 01.06.11, 09:12
      Tych darmozjadów z UM i RM na nic więcej nie stać poza ciągłymi próbami tamowania ruchu samochodów prywatnych w mieście. Niestety podpowiadacze żurnalistyczni nie wiele więcej mają oleju pod beretką. Żadne "park&ride" - jakkolwiek modnie by nie brzmiało - nie rozwiąże problemu. Póki co nie ma gdzie "park" i jeszcze długo nie będzie a nawet gdyby było to nie ma czym "ride", bo krakowska komunikacja zbiorowa, choć chwalona jako najlepsza w Bolandzie, jest tylko na tróję (w innych miastach na 3 z minusem, 3 na szynach i dwóję): jest słaba, przestarzała i droga. Park&ride ma sens tam gdzie jest metro lub szybka kolej naziemna. My mamy tramwaj - rozwiązanie z 19. wieku, w dodatku z przestarzałym, wyeksploatowanym i niewystarczającym ilościowo taborem. Zresztą gdyby było go więcej ruch tramwajowy by się korkował, jak to się już dzieje wokół Plant. Autobusy przy przepustowości naszych dróg też nie mają sensu i doraźne ulepszanie tego środka transportu poprzez kierowanie ich na bus pasy i torowiska nie rozwiązuje problemu. Do tego dochodzi niewygoda naszej komunikacji, nieodpowiednia częstotliwość i brak synchronizacji, rozkłady jazdy układane przez... kompetentnych inaczej (delikatnie mówiąc) i ciągle zmieniane (na jeszcze gorsze), zbyt wysokie koszty dla użytkowników i coraz gorsze bezpieczeństwo. Nad wszystkim wisi niedofinansowanie, którego efekty to obcinanie linii, skracanie tras i wymyślanie nowych rozwiązań rzekomo naprawczych a w istocie obmyślanych na obniżenie kosztu dla miasta. W efekcie nikt nie jest zadowolony a ludzie wolą jeździć autami prywatnymi, bo nawet stanie w korku we własnym samochodzie jest nieporównanie bardziej komfortowe niż w MPK - i wcale nie kosztuje drożej, zwłaszcza jeśli policzyć straty czasu wynikłe z poruszania się tramwajami i autobusami.
      • Gość: francjosef Re: Radosna tffurczość debili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 09:37
        Agent - pełna racja. Do tego powinno się dołozyć synchronizację - zieloną falę na głównych ciągach komunikacyjnych. Przykład - Wielicka, Kamieńskiego, Aleje, 29-listopada... Ile tam się stoi w korkach bezsensownych, 3 auta wyjeżdżające z Rżąki blokują główną trasę. Dlaczego nie może być tak, że dostając "zielone" przy Rżące jestem w stanie przejachać cały Kraków tym ciągiem z przepisową 70-tką na "zielonym"? To działa np w Wiedniu, przejazd przez to miasto jest naprawdę bezproblemowy dzięki "zielonej fali". Zalety? Mniej korków na głównych trasach, szybszy czas przejazdu, przestrzeganie prędkości dopuszczalnych... A co do pozostałych ulic właczających się w ten ciąg? Nie zwiększą się tam korki czy zatory. Ponoc Kraków zakupił system Siemensa do sterowania ruchem i mamy sygnalizację przystosowaną do jego obsługi. A najwiekszym nonsensem jest ustawienie sygnalizacji na Tischnera...Ponoć aby poskromic piratów drogowych - nie byłoby ich, gdyby wiadomo było, że ją przejadę na większym odcinku na "zielonym" a nie loteria - gaz hamulec stanie, a może zdąże to gaz do dechy...Ale szkoda słów, chyba tego nie doczekam...
        • Gość: agent Lolek Re: Radosna tffurczość debili IP: 77.236.26.* 01.06.11, 10:29
          A co powiedzieć na czerwone światła w nocy? Nie ma zielonej, ale jest czerwona fala - w celu tamowania ruchu i rzekomego zwalczania speederów (argument bezsensowny, bo właśnie jazda z zadaną prędkością eliminuje speeding czyniąc go zachowaniem bezsensownym. W Wiedniu tak jest, ale u nas musi być na opak. Kiedyś jechałem z Kr do Gdyni. Wjechałem do Gdańska o 2 w nocy. Do Gdyni - jak sądziełem - pozostało mi jeszcze jakieś pół godz. Jakże się myliłem. Jechałem starą drogą - bo w nocy sądziłem, że będzie bliżej i szybciej niż obwodnicą. Okazało się, że od dworca PKP w Gdańsku, przez Wrzeszcz, Oliwę, Sopot, Redłowo, Orłowo - aż do samej Gdyni miałem czerwone światło NA KAŻDYM SKRZYŻOWANIU (a jest ich tam kilkadziesiąt). Myślałem, że mnie szlag trafi. Byłem prawie na każdym z tych skrzyżowań kierowcą jedynego samochodu.
    • Gość: Leonidas Strefę C należy poszerzyć IP: *.multi-play.net.pl 01.06.11, 09:17
      Poszerzenie na całe Grzegórzki i Stare Podgórze to konieczność - tam wszędzie jest wąska, głównie stara zabudowa, nie przystosowana do dużej ilości aut.
      Zresztą wg badań po 4 latach 90% większej przepustowości jakiejś nowej inwestycji jest wykorzystane przez nową falę aut. W mieście, gdzie miejsca brakuje, transport samochodowy jest ślepą uliczką. To też nie jest do końca tak, że zawsze poszerzenie wypycha dalej problem, w końcu kolejnym kierowcom przestanie się opłacać zostawiać auto coraz dalej od pracy.
      Oczywiście autor ma rację, że musi być marchewka. We wszystkich miastach w zachodniej Europie, gdzie wypchnięto auta z miasta, zrobiono lepszy transport zbiorowy, z dobrym systemem przesiadkowym (u nas to porażka), parkingi park&ride na obrzeżach oraz wypromowano rowery.
      • Gość: agent Lolek Re: Strefę C należy poszerzyć IP: 77.236.26.* 01.06.11, 09:24
        Może napisz od razu, że należy zakazać poruszanie się prywatnym autem w Kr albo posiadania go. Tak byłoby najprościej, prawda?

Ludzie nie dlatego jeżdżą autami do miasta, bo są burakami, bo uzależnili się, bo coś tam komuś innemu chcą zademonstrować, ale dlatego, że przy obecnym (opłakanym) stanie komunikacji, która nie stanowi żadnej sensownej alternatywy, nie mają innej opcji. Ludzie zwykle wybierają najbardziej optymalne rozwiązanie - w wypadku problemu komunikacji w Kr to nie jest wyższa matematyka.
        • Gość: Leonidas Re: Strefę C należy poszerzyć IP: *.multi-play.net.pl 01.06.11, 10:34
          Może poczytaj badania, bo nie wiesz o czym mówisz. Może wyjedź na Zachód, do jakiegoś dużego miasta, może poszukaj, czy jest tam jakiekolwiek większe miasto, które nie postawiło na transport zbiorowy i nie wywaliło auta z miasta.
          Fakt, komunikacja jest do zmian. Ale mówienie, że nie jest żadną alternatywą i że ludzie są zmuszeni jest nieprawdą. Pracowałem niedawno koło Błoń, 2 min od przystanku tramwajowego, 5 min od autobusowego. Dojazd komunikacją zbiorową bardzo dobry, a kupę ludzi jeździ autami.
          Do kościoła u mnie autami przyjeżdżają ludzie mieszkający nawet 500 metrów od kościoła. Nóg nie mają?? Może policzyć koszty darmowego parkowania, spalin, wszystkiego, to wtedy pogadamy. Pierdoły opowiadasz
          • Gość: francjosef Re: Strefę C należy poszerzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 12:34
            Widziasz Leonidas...Wiedeń postawił na komunikację miejską - kolej aglomeracyjna, metro, P&R, ale też buduje nowe estakady w centrum, autostrady wchodzą do śródmieścia. A parkowanie w centrum też jest płatne. Ale są też drogi dla rowerów, parki i parkingi w samym centrum. Otóż rozwój miasta ma polegać na zaspakajaniu potrzeb wszystkich mieszkańców - niczyim kosztem. Z odległej dzielnicy miasta możesz dojechać do końcowej stacji metra szybciej autobusem, tramwajem czy koleją aglomeracyjną, potem przesiadka do metra ( co 3 minuty ) i centrum czy inna dzielnica Wiednia jest osiągalna w max kwadrans. Ale możesz też zostawić swoje auto na parkingu P&R i wskoczyć w metro, możesz też pojechać do centrum swoim blachosmrodem, i korzystając z zielonej fali bez większych korków podjechać gdzie zechcesz i zaparkować na jakimś parkingu przy jezdni czy naziemnym kilkupiętrowym, a może podziemnym. Po drodze rowerzysta nie przemknie ci przed maską po przejściu dla pieszych, a i ty nie zajedziesz mu drogi, bo on korzysta ze wspaniałej sieci dróg rowerowych. I każdy z mieszkańców czy przyjezdnych w Wiedniu ma wybór. Wedle uznania, mozliwości, czy tez ze względu na pracę. Przypomnę - ponad 2 mln mieszkańców, kilka razy więcej pojazdów samochodowych, ne mówiąc o ilości środków transportu miejskiego... ( nie ma tłoku!!! ) Więc Leonidas kufry pod ramie i jedź "na zachód" bo bredzisz!!!
        • Gość: mieszkaniec Re: Strefę C należy poszerzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 15:41
          Chciałeś mieszkać poza miastem to weż się za rolnictwo, nie będziesz musiał dojeżdżać i szukać miejsc parkingowych a w dodatku płacić za trzymanie przez cały dzień auta i blokowanie miasta. Jak już bardzo musisz bo, "wój" załatwił ciepłą posadkę za duże pieniądze, to zostaw auto na peryferiach i środkami komunikacji miejskiej dojedziesz do tego miejsca "pracy". Możesz też wziąć taksówkę, bo cię na to stać. Mieszkańcy muszą mieć prawo do życia, bo właśnie tu a nie na wsi mieszkają. Nie kradli, willi za miastem nie mają , więc mieszkają, gdzie mieszkają. Muszą mieć możliwość parkowania samochodu w miejscu zamieszkania i korzystania z niego, nawet za cenę opłacania podstawowego abonamentu. Dlatego koniecznością jest wprowadzenia również strefy na wszystkich pozostałych ulicach między Lubomirskiego, Powstania Warszawskiego i Grzegórzecką.
    • hrkukus Jestem genialny 01.06.11, 09:29
      Przewidziałem to.
      Od dawna czułem ten geniusz w sobie - i tu proszę - nareszcie po latach prawda jak oliwa ....
      Martwi mnie tylko, że takich geniuszy jest cała kupa. Ale z kolei nikt z nich nie pracuje we władzach miasta.
    • Gość: Mniam Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.net.autocom.pl 01.06.11, 09:52
      Popieram!
      Strefa płatnego parkowania powinna być w całym Krakowie! Od każdego samochodu z rejestracją KR 120 złociszy i parkujemy. I nawalać wtedy bezabonamentowców!

• Gość: gw Pytanie po co ludzie jeżdża do centrum? IP: *.multioffice.com.pl 01.06.11, 10:07
      A może zamiast poszerzać strefy budować parkingi itp. Zbudować tam gdzie jest dobry dojazd i możliwość zbudowania dużego parkingu zbudować Centrum Obsługi Mieszkańców ze wszystkimi urzędami miejskim w jednym miejscu do tego wynieść też ZUS-y i US-y.
      Z centrum doprowadzić tam linię autobusu/tramwaju albo kolejki podmiejskiej. I w centrum nie zajmowali by miejsc parkingowych urzędnicy ( bezpłatnie) i masa ludzi, którzy musza tam dojechać. NIe pojmuje dlaczego na Grodzkiej musi być urząd skarbowy? Nie lepiej by było to wynając i przerobić na jakiś hotel?
      Sam na szczęście mieszkam pod Krakowem i jestem chory jak musze wjechac do centrum ale czasem muszę. Ciekaw jestem jak mieszkańcy ścisłego centrum zareaghowaliby gdyby to oni musieli gdziś pojechać komunikacją do urzędu poza ścisłym centrum. Czy czasem nie wybraliby jednak swojego samochodu. Naprawdę nie wjeżdżam do centrum jeśli nie muszę.
      Z drugiej strony trochę to aroganckie ze strony urzędników, ze wybierająć lokalizacje urzędów nie biorą pod uwagę mozliwośći zaparkowania. Razi mnie szczególnie sytuacja przy urzędzie na Powstania Warszawskiego i jednocześnie rejonu sądów. Mieszkańcy nie mają gdzie zaparkować bo parkują rano urzednicy i dodatkowo sporo wolnego miejsca na parkingu dla sądu. No ale cóż widac tego wymaga niezawisłość sędziowska;-)
      • Gość: Owca Re: Pytanie po co ludzie jeżdża do centrum? IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 01.06.11, 10:59
        e.. nie przesadzaj. Akurat grodzka to bardzo dobra lokalizacja bo dojedziesz mpk bez problemu.
        Urzędy powinny mieć parkingi ale nie powinny być na zadupiach jak np. urząd na wielickiej, gdzie dojedziesz tylko autem bo mpk się nie opłaca.
    • Gość: Reksio Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 01.06.11, 10:48
      jak to jest: płacę na drogi publiczne a i tak nie mogę zaparkować bo strefa? Ktoś mi wytłumaczy?
      • Gość: w Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.play-internet.pl 01.06.11, 11:17
        Komunikacja miejska. Tylko i wyłącznie. Przyjrzyjcie się samochodom jeżdżącym po Krakowie. Znakomita większość nie wiezie nikogo oprócz kierowcy. Taki sposób poruszania się po mieście nie ma uzasadnienia ekonomicznego, ekologicznego i generuje korki.
      • urbanizm Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki 01.06.11, 11:49
        Płacisz na drogi krajowe i wojewódzkie, na drogi miejskie to płacą jedynie mieszkańcy miasta.

Odnośnie zagracenia Grzegórzek, to przecież już od paru lat znalezienie miejsca na Daszyńskiego graniczy z cudem.
        Strefę C należy rozszerzać dalej, gdyż od pewnego punktu zostawienie samochodu tuż przy jej granicy nie będzie bardziej opłacalne niż zostawienie samochodu przy pętli mpk.
        Wiem, konieczne są parkingi, ale należy budować na razie przede wszystkim parkingi park and ride, i ograniczać inne bzdurne inwestycje drogowe (estakady w centrum, czteropasmówki 3km od Wawelu etc.)
        • Gość: wacław 13 Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 12:18
          Strefa płatnego parkowania miała:1. uspokoić ruch w ścisłym centrum Krakowa i 2. przynosić jakiś tam dochód firmie obsługującej tą strefę. Jeżeli będzie się ją poszerzać to przywilej parkowania w strefie za drobną opłatą (abonament) będzie się rozszerzać i punkt 1 straci na znaczeniu. Każdy prywatnie zastanawia się nim wyda pieniądze i jedzie autem a nie zbiorkomem bo widocznie mu się to opłaca. Ja dziękuję Bogu, że ci co korzystają z samochodu nagle nie przesiądą się na komunikację miejską bo w godzinach szczytu to tłok jest nieraz niezły
        • Gość: Reksio Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 01.06.11, 13:03
          No dobra, jestem mieszkańcem miasta i nadal nie rozumiem dlaczego bardziej uprzywilejowani są ci którzy mieszkają bliżej środka miasta? I nie tylko bo teraz bardziej uprzywilejowani są ci z kazimierza niż ci z grzegórzek chociaż mieszkają tak samo daleko od środka miasta? Płacę na drogę i muszę płacić za postój na drodze na którą i tak płacę a oni nie muszą?
          Co z podstrefami? Ktoś tu dobrze napisał - 120 PLN dla każdego na miesiąc abonamentu za parkowanie na drodze miejskiej i nikt się autem nie ruszy!
      • Gość: Kalkulator Wawel też działa z podatków a nie ma tam parkingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.11, 15:34
        Twoja argumentacja jest bez sensu - co obnażyłem w tytule swojego komentarza.
      • Gość: uczynny Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 15:50
        Gość portalu: Reksio napisał(a):

> jak to jest: płacę na drogi publiczne a i tak nie mogę zaparkować bo strefa? Kt
        > oś mi wytłumaczy?

Ja Ci wytłumaczę. Płacisz na drogi publiczne i możesz po nich jeżdzić i parkować z wyjątkiem dróg na ktorych są oznakowane zakazy parkowania.. Jak takowe sa to widocznie są potrzebne i należy ich przestrzegać, albo płacić mandaty i zbierać punkty karne.
    • Gość: killer nie mogę się zgodzić ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 11:39
      "Strefy nie można jednak rozszerzać w nieskończoność, bo to tylko spycha problem gdzie indziej."

Nie mogę się zgodzić z tą tezą - wolny rynek jest najlepszym regulatorem , strefa powinna być rozszerzana wszędzie tam gdzie występuje deficyt miejsc postojowych ot co.
      Koniec będzie jak dojdziemy ze strefą w takie miejsce, że w jej granicach jak i poza będzie podobne zagęszczenie parkujących.
      • Gość: cady Re: nie mogę się zgodzić ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.11, 17:28
        Dokladnie. Zupelnie nielogiczna teza. Ja wrecz uwazam odwrotnie - cale miasto powinno byc podzielone na strefy od A do Z zeby przede wszystkim mieszkancy kazdego osiedla mieli wieksza wygode. Mnie problem Kazimierza i tak nie dotyczy bo tam nie mam potrzeby jezdzic samochodem ale u siebie pod domem daleko od centrum notorycznie mam problemy z zaparkowaniem. A wiekszosc blokujacych miejsca parkingowe to samochody z rejestracjami innymi niz KR.
    • Gość: waclaw 13 Jak nie wiadomo o co chodzi, to zawsze o pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 11:47
      Jaka firma obsługuje te parkomaty (chyba nie miasto). Jeżeli firmie przynosi to zysk to na pewno wymusi postawienie parkomatów w całym mieście i problem zniknie. Co było dla wszystkich za darmo, będzie dla wszystkich za opłatą i nie będzie to miało nic wspólnego z tzw. uspokojeniem ruchu w ścisłym śródmieściu.
    • Gość: balusz Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.multi-play.net.pl 01.06.11, 11:47
      Durni radni w durnym miescie. Nakazy, zakazy, kary to wprowadzic najprosciej. Strefa platnego parkowania to kolejny haracz dla miasto. Z nowej strefy, z samego kazimierza miasto spodziewa się dodatkowych 6 mln zł. A wyborcza bez głębszej refleksji poszerzanie strefy jeszcze popiera
      • Gość: franek Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 11:53
        To jest do końca tak. Zakazów ani kar nie będzie. W tym momencie ciężko przejść chodnikiem po Krakowie, bo każdy chce swoje czerwone Ferrari postawić i na tłumiku zagrać jak to robi na festynie co niedzielę. To nie jest dobre. Wprowadzenie opłat pozwoli się niektórym zastanowić, na co wolą wydawać pieniądze.
        • Gość: waclaw 13 Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 12:15
          Strefa płatnego parkowania miała:1. uspokoić ruch w ścisłym centrum Krakowa i 2. przynosić jakiś tam dochód firmie obsługującej tą strefę. Jeżeli będzie się ją poszerzać to przywilej parkowania w strefie za drobną opłatą (abonament) będzie się rozszerzać i punkt 1 straci na znaczeniu. Ech! tylko gdzie te Ferrari na chodnikach? Każdy prywatnie zastanawia się nim wyda pieniądze i jedzie autem a nie zbiorkomem bo widocznie mu się to opłaca. Ja dziękuję Bogu, że ci co korzystają z samochodu nagle nie przesiądą się na komunikację miejską bo w godzinach szczytu to tłok jest nieraz niezły
    • Gość: mietek Wprowadzić płatne parkowanie w Grzegórzkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 11:47
      Analiza w artykule jest chyba słuszna: trzeba poprawić komunikację miejską (kiedy będą wyniki z ankiety przeprowadzanej na wiosnę?) i wprowadzić opłaty za parkowanie na Grzegórzkach. Ja nie widzę problemu z wprowadzeniem opłat parkingowych nawet na terenie całego Krakowa, pod warunkiem, że poziom opłat jest rozsądny. Warto oczywiście popatrzeć przynajmniej przez pół roku na sytuację na Kazimierzu - może ludzie się zorientują, że nie opłaca im się zostawiać aut na Grzegórzkach mimo darmowego parkowania tam.
    • Gość: Zmartwiony Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 12:32
      Niezrozimiałe jest dlaczego tą strefą C nie objęte zostały ulice-Blich, Radziwiłowska, Kopernika i ul Botaniczna, na których teraz zaczynają się dziać dantejskie sceny. Samochody parkują wzdłuż i w poprzek, na chodnikach i skrzyżowaniu a policja jak zwykle ma zawsze ważniejsze zadania i podobnie jak straż miejska problemu nie zauważa a radiowozy przjeżdzają i przeciskają się obok nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Czyżby już pomysłodawcom wprowadzonej strefy tak bardzo przy wprowadzaniu tych pomysłów zmęczyły się mózgi, że padli z wycieńczenia?. Może tak sam komendant kiedyś przejedzie się na wycieczkę po tych ulicach i zapyta radnych, czy już się czują lepiej i ból głowy ustąpił, bo strefę C należy rozszerzyć na opisane ulice do ul. Grzegórzeckiej.
    • Gość: mieszkaniec zatkane Grzegórzki i Podgórze IP: *.ip.netia.com.pl 01.06.11, 12:54
      Zamiast inwestować w infrastrukturę misjską, parkingi przy wezłach komunikacyjnych dla tych co dojeżdzają do pracy w mieście, wymyślono budowę hali w Czyżynach, którą miasto odda w dzierżawe za grosze i nigdy nie doczeka się zwrotu inwestycji.
      Zatkały sie Grzegórzki, zatkało sie Podgorze w którym nieprzejezdnych stało sie kilka ulic (np.Rollego) Radni zamiast myślec nad udoskonaleniem infrastruktury myślą tylko o kasie która potencjalnie można wyszarpać.
    • Gość: gość Potrzebna strefa C dla terenu wew. II obwodnicy IP: *.home.aster.pl 01.06.11, 12:58
      Strefa C po prostu powinna objąć całą zwartą zabudowę, czyli teren wewnątrz II obwodnicy w tym Grzegórzki i stare Podgórze. Do tego P&R na pętlach tramwajowych i parkingi podziemne w ciągu II obwodnicy (koło MN, Nowy Kleparz, okolice rond Mogilskiego i Kotlarskiego, Mateczny etc.). Terenu wewnątrz II obwodnicy zagospodarowanego do 1939, nie da się pożenić z ruchem kołowym, bo nie został ten teren pod niego zaprojektowany i zabudowany. W zamian powinien być jak najlepiej dostępny komunikacją zbiorową i przyjazny dla pieszych.
    • Gość: andrzej To trzeba poszerzyć strefę o Grzegórzki... IP: *.ip.netia.com.pl 01.06.11, 13:28
      A jak się zkorkuje dalej od centrum to się znowu poszerzy.... W końcu w XXI wieku można się przemieszczać tramwajami i taksówkami, po co komu samochód
    • Gość: mieszkaniec Re: Większa strefa C zatkała Grzegórzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 15:17
      Niezrozumiałe jest, dlaczego strefą nie zostały objęte ulice po przeciwnej stronie ul. Lubicz, jak : Botaniczna, Kopernika, Blich?. Przecież nawet matoł powinien wiedzieć, że wtedy właśnie na tych trzech ulicach wzrośnie problem z parkowaniem i tam właśnie nastąpi łamanie wszystkich przepisów ruchu drogowego, zastawione chodniki, parkowanie na skrzyżowaniu i trawnikach. Dlaczego nie wprowadzono strefy do ul. Grzegórzeckiej?.
    • famaii Większa strefa C zatkała Grzegórzki 29.08.11, 18:57
      Warto przeczytać:
      www.bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=58448
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka