Dodaj do ulubionych

Poranny horror na linii zastępczej 704

IP: *.aster.pl 04.07.11, 23:16
nie wiem, jakie są "zachodnioeuropejskie standardy", ale w każdym razie naszym jest kłębienie się przy drzwiach podczas gdy srodek autobusu, tramwaju jest pusty
Obserwuj wątek
    • Gość: zxcvb Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: 77.236.26.* 04.07.11, 23:27
      Krakówek w pełnej krasie. Prowincjonalne miasto z nadmuchanym (przez dziesięciolecia) wysokim mniemaniem o własnej wartości.
      • Gość: Krakauer Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 23:39
        Sam jesteś nadmuchany, prowincjuszu!
        A my mamy najlepszą komunikację miejską w Polsce!
        :p
        • Gość: zxcvb Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: 77.236.26.* 04.07.11, 23:47
          Jasne, najlepszą chyba pod względem tłoku :P
          • gazeta_mi_placi Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 05.07.11, 17:42
            A z jakiego miasta Ty jesteś?
    • Gość: Stefan Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.aster.pl 04.07.11, 23:43
      Machlojski powiedział, że mamy najlepszą komunikację w całej Polsce, więc te paszkwile nic nie wniosą. Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

Oczywiście, myliłem się.
      • Gość: ? Do Bronowic, Hajok IP: 77.236.16.* 04.07.11, 23:46
        Do Bronowic, Hajok

albo wracaj do swej wioski...
        • Gość: zxcvb Re: Do Bronowic, Hajok IP: 77.236.26.* 04.07.11, 23:59
          Nie bądź taki pewny siebie.
          Powiesz "do Kazimierza" czy "na Kazimierz" (w znaczeniu dzielnicy Krakowa)? "Do Pragi" czy "na Pragę" (Pragi - dzielnicy Warszawy)?
          Stosowanie "na" albo "do" jest dość płynne. Owszem, Bronowice są dawną wsią włączoną do miasta. Jednak czy aby na pewno użycie przyimka "na" jest tutaj błędem?
          • Gość: ? Re: Do Bronowic, Hajok IP: 77.236.16.* 05.07.11, 05:45
            Argumenty o dzielnicy Warsiawy są - offtopic :-)
          • bleku666 Re: Do Bronowic, Hajok 05.07.11, 06:47
            > Jednak czy aby na pewno użycie przyimka "na" jest tutaj błędem?

W Krakowie jest błędęm, albo raczej znamieniem przybłędy :D
            • Gość: Rynecq Re: Do Bronowic, Hajok IP: 194.11.254.* 05.07.11, 08:09
              W Krakowie tzw. ludność napływową łatwo poznać, bo używa sformułowań takich jak "na mieszkaniu", "na magazynie", a nawet "na centrum".
              Krakusy za to potrafią coś oglądnąć, albo ubrać garnitur.
              Wszystkich się nie zadowoli.
              • Gość: zxcvb Re: Do Bronowic, Hajok IP: 77.236.26.* 07.07.11, 01:32
                Z nazwami dzielnic miast generalnie używa się przyimka "na". Wyjątkiem są m.in. nazwy dawnych wsi włączonych w obręb miasta, które stały się w ten sposób dzielnicami; pojawia się tu przyimek "do". Jednak po pewnym czasie również w tym przypadku można często zaobserwować użycie przyimka "na". Granice poprawności i błędu są tu często dość płynne.
    • Gość: @@@ w Krakowie przydałaby się kolej napowietrzna IP: *.aster.pl 05.07.11, 00:01
      podobna do tej, jaką można zobaczyć w wielu miastach w USA. Torowisko wyłącznie na konstrukcjach słupowych, rozpięte nad ulicami i placami, tam też lokalizowane przystanki (wejście po schodach/windami). Ale znów byłby wtedy wrzask właścicieli gruntów (w tym terenów należących do sutannowych), że się nie zgodzą na stawianie słupów. W sumie to można by to zrozumieć - w Krakowie trasy takiej kolei biegłyby z pewnością nad wieloma kościołami czy klasztorami, i trzeba by zabronić plucia z góry i wyrzucania śmieci na dachy kościołów. No i zakaz opróżniania zbiorników WC nad kościołami.
      • Gość: . a słyszaleś o metrze? IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 10:35
        .
    • Gość: Jaki to kłopot To jest blisko na piechotę, co za problem. IP: *.ists.pl 05.07.11, 04:58
      Można się przejść na piechotę, dobre dla zdrowia a i na otłuszczone brzuchy i biodra.

Można jechać rowerem.

Po co się tak pchać do tych autobusów.

Gdy jest wyższa konieczność i pali się, można zamówić taksówkę.

A normalnie polecam na piechotę.

I nie trzeba za bilety płacić, jaka oszczędność.

Rozwiązanie problemóe jest banalnie proste: bilety autobusowe po 100 złotych na początek.

I zaczną robić jak napisałem.

Zdrowsi będą.
      • Gość: Aleks Re: To jest blisko na piechotę, co za problem. IP: 141.129.1.* 05.07.11, 09:43
        Rowerem nie mozna- Bronowice nie maja sciezek rowerowych polaczonych z centrum miasta. Na piechote - bardzo prosze- chce Ciebie zobaczyc jak w strugach deszczu robisz sobie spacerek z Bronowic Malych do Rynku.

Jezeli chodzi o ludnosc naplywowa to ta ze wschodu mowi dosc "prosto", a glownie do Krakowa przyjezdzaja osoby z biednejszej czesci Polski poludniowo wschodniej.

Krakow jest...no coz wywodzi sie z biednego prostego zaboru, jedank komunikacje miejska ma bardzo dobrze rozwinieta, o dziwo ;)
        • htoft Re: To jest blisko na piechotę, co za problem. 05.07.11, 09:51
          Gość portalu: Aleks napisał(a):

> Rowerem nie mozna- Bronowice nie maja sciezek rowerowych polaczonych z centrum
          > miasta.

Od kiedy to ,,ścieżka" jest niezbędna do jazdy rowerem? Królewską jedzie się dosyć komfortowo (jest szeroka i równa).
    • Gość: GO:LK Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.aster.pl 05.07.11, 07:28
      Skąd się bierze taki tłok , przecież studencka stonka rozjechała się do swoich wsi ?
    • Gość: Sulik Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 08:09
      Tłok nie tłok, ale kierowcy powinni nauczyć się parkować, a nie wystawiać dupę swojego wana na środek ulicy i zadowoleni z siebie :)

A później ludzie dziwią się, że kierowca może być zły czy poddenerwowany, a czasem opryskliwy, ale pojedź sobie przegubowcem w miejscu, gdzie wielu by osobówką się nie zmieścili i jeszcze nic nie zarysuj i trzymaj się rozkładu.
      • Gość: q Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 08:31
        Po prostu nie wsiadać. Jak jest tramwaj/autobus pełny to nie ma cudów. Poczekać na następny. Nie ma, że "ja muszę". Nie bądźmy egoistami.
        • Gość: x Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.ghnet.pl 05.07.11, 09:10
          A później na następny i jeszcze następny bo wszystkie będą pełne?
    • Gość: qqq Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 08:56
      Zgadza sie. Polak musi sie wepchac,zawsze,choc juz nie ma miejsca. Nie poczeka na nastepny.
      Wbije parasol w tylek temu przed soba i wejdzie.
      Inna sprawa,ze w pewnych godzinach powinno byc jeszcze wiecej kursow. Sa tylko z jednej strony-tylko ten 704. Powinna byc druga linia od ul.Podwale.
    • Gość: dario Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 09:15
      za mało jeszcze tego bydła studenckiego wyjechało, jeszcze gnioty mają kasę to imprezują za kolejną krowę sprzedaną przez tatusia
    • Gość: Alicja Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 09:19
      Wczoraj rzeczywiscie był problem, ale wynikał on z tego ze ludzie nie potrafią czekać , autobusy jedza co pare minut a wszyscy się wpychali na siłę do i tak przepełnionego autobusu. Dzis było o niebo lepiej, podstawili chyba dłuższe autobusy, albo wczoraj miałam pecha i jechałam mniejszym. Generalnie uwazam ze to nie mpk zawaliło tylko ludzie powariowali - byleby wejsc na siłe, bo zbawią mnie 3 minuty - zenada.
    • galeriakazelot Poranny horror na linii zastępczej 704 05.07.11, 09:22
      "..I niech mi ktoś jeszcze powie, że Kraków ma tramwaje, więc nie potrzebuje metra.."
      ja Ci powiem ze nie potrzebuja, wystarczylo by lepsze rozwiazanie niz te ktore jest w liniach zastepczych i juz by bylo po sprawie. Jestem ciekaw ktoredy bysc panie Hajok puscil to metro i ile czasu by trwalo jego budowanie zwazajac na prace archeologiczne ;d ktore napewno by sie rozpoczely wraz z "kopaniem" tunelu.
      Same prace pod dworcem glownym (tunelu szybkiego tramwaju) trwaly jakies 30 lat a odcinek nie jest az taki wielki. Wiec marny pisaku pomysl lepiej dwa razy niz pisz takie bzdury.
      • Gość: krakós Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: 193.201.137.* 05.07.11, 11:30
        Nie pisz bzdur, nie budowali tego *aktywnie* przez 30 lat!
      • Gość: niop Re: Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:32
        o ktoś tu widzi nasze realia... :)
    • Gość: Student24 a ja jeżdże po krakowie samochodem, bo IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 10:33
      nie chce być jak bydlo z artykułu.
    • Gość: krakós Metro jest niezbędne IP: 193.201.137.* 05.07.11, 12:09
      Metro jest w Krakowie niezbędne. Od jakiegoś czasu jest lansowana teza, że „skundrze znowu, metro jest wcale niepotrzebne”, ale autorami tej tezy są totumfaccy obecnego prezydenta, który swą inwestycyjną impotencję próbuje przykryć tezami wszelakimi. Na zasadzie: to nie tak, że nie umiem tego zorganizować, ja po prostu nie chcę tego robić".
      • Gość: niop Re: Metro jest niezbędne IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:30
        nie stać nas na to zrozumcie, że jesteśmy okradani przez urzędasów ZUS-y itp. metra nie ma i nie będzie.... miasto ma długi a za długi metra się nie wybuduje....!!!!
      • Gość: krakus A do czego jest niezbędne? IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:51
        Do tego, żeby garstka mieszkańców, którzy akurat będą mieli to szczęście że jedna stacja będzie przy ich miejscu zamieszkania, a druga przy miejscu pracy mogła na leżąco jeździć te odcinki w porównywalnym czasie pustymi wagonami?
        Bo nie, metro(*) bynajmniej nie jest cudownym rozwiązaniem, a jedynie kolejnym środkiem komunikacji, które ma za zadanie przewiezienie bardzo dużej liczby pasażerów na duże i jednorodne (w sensie trasy) odległości. W Krakowie ani jeden, ani drugi warunek nie jest spełniony, nie mówiąc już o spełnieniu ich obu łącznie.

(*) Metro rozumiane jako metro, czyli odrębny system transportu, nie zaś jako schowanie pod ziemią części linii tramwajowych
    • Gość: niekoszerny Nic nowego IP: *.noc.fibertech.net.pl 05.07.11, 15:32
      Szczerze mówiąc, nie rozumiem, skąd to nagłe podniecenie warunkami na linii 704, podczas gdy od wielu lat wszyscy przyjmują za normalne, że w wielu porannych autobusach jest na co dzień dokładnie to samo.
    • Gość: niop Poranny horror na linii zastępczej 704 IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:28
      Jeśli mowa o zachodnich standardach to komunikacja zastępcza ma własnie taki urok z jakiejkolwiek przyczyny czy to będzie naprawa szyn dla tramwajów czy metra. i na zachodzie i w Polsce... tak już jest. U nas PKP strajkuje 2 godziny i jest katastrofa bo kosztem pasażerów na zachodzie strajkują po kilka dni i koniec....! Nikt nie ma nic do gadania.... Zapraszam do Londynu bez komunikacji zastępczej linie autobusowe są przeładowane mimo tego, że autobusy jeżdżą co 5 minut... Polaki tylko płakać umieją.... wszystkie te artykuły są o narzekaniu jacy to my poszkodowani jesteśmy jak to nas źle traktują.... nie mam więcej słów... bo szkoda...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka