Dodaj do ulubionych

Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie?

01.08.11, 06:18
Trzeba zadbać o większą populację ptaków drapieżnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: pc Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 07:31
      Jestem Krakusem i gołębie w centrum miasta jakoś nigdy mi nie przeszkadzały. Bardziej niż stadko gołębi przeszkadzają mi ludzie zachowujący się jak krowy na pastwisku. Myślę też, że jest więcej cuchnących uryną klatek i podwórek i to one bardziej przeszkadzają niż gołębie odchody.

To swoją drogą fascynujące, że ludzie psioczą, narzekają i spychają winę za brud w mieście na zwierzęta takie jak gołębie, a sami nie potrafią znaleźć kosza, popielniczki lub toalety.
      • guru133 Brawo, 100% racji! 01.08.11, 08:13
        :)
        • Gość: jaszczomp jakie brawo przygłupie ? IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 12:10
          te szkodniki roznoszą tylko choroby obsrywając wszystko naokoło

niby dlaczego madre i inteligentne szczury trujecie, a głupie obsrane gołebie dokarmiacie i robicie z nich pupilki ?

gdzie tu sens logika i konsekwencja ?
        • Gość: maru Re: Brawo, 100% racji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 13:11
          Mieszkałem w Danii jakiś czas. Tam gołębie nazywane są "latające świnie". Co do śmiecenia na ulicach, nie jest u nas tak źle w porównaniu do większości miast europejskich (nie dotyczy Szwajcarii i północnej części Niemiec). Oczywiście mogło by być lepiej...
      • stworzenje Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 08:26
        Gość portalu: pc napisał(a):

> To swoją drogą fascynujące, że ludzie psioczą, narzekają i spychają winę za bru
        > d w mieście na zwierzęta takie jak gołębie, a sami nie potrafią znaleźć kosza,
        > popielniczki lub toalety.

masz częściowo rację,ale niestety za****e zabytki,elewacje to są koszty :-/.To nie są czyściutkie gołąbki hodowlane, tylko brudne ptaki żywiące się nieraz na śmietnikach, śpiące nie wiadomo gdzie. Roznoszą bakterie.
        • Gość: gość Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 08:29
          roznoszą zarazki i zarażają zabytki! Zastanów się co napisałeś. Chodziłeś na wagary na lekcjach języka polskiego?
          • Gość: DNA Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: 193.57.67.* 01.08.11, 09:12
            Siadaja ludziom na rekach (bakterie), wzbijajac sie w powietrze strzepuja roztocza ze skrzydel, zrace odchody na elewacjach, pomnikach, ubraniach...
            Koniecznie potrzeba ptakow drapieznych do kontroli ich populacji
            • Gość: Gienio Re: Rozsądku!!! IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 09:54
              Nie ten tok myślenia. Pod wpływem lobby śląskiego zdziczałe gołębie domowe zostały objęte ustawową ochroną! Pomyślcie piękny gołąb grzywacz jest ptakiem łownym, a obsrywacze dachowe są chronione cały czas! Chyba jako obiekt kultu religijnego?
              Wszyscy roznosimy bakterie, nie o to chodzi. Chodzi o liczbę gołębi. kiedyś ich hodowca jakąś część przerabiał na rosół, teraz nie. Hodowcy mają nawet kapelana. I co? ano nic gołębiom to nie robi różnicy.
              Ich hodowcy są główną przyczyną likwidacji naturalnych wrogów gołębi. Właściwie to ja bym wszystkich zamknął za kłusownictwo!
              Bez tego nigdy nie zwiększy się liczba drapieżników, w tej chwili, tylko one mają prawo łapać gołębie. Mamy też obcokrajowców, może im dać prawo ich wyłapywania, na obiad? Zawsze to coś.
              Prawda jest też taka że gołębie są wielką konkurencją dla innych ptaków! Zjadają wszystko i inne ptaki przeganiają! Przez wsparcie ludzi są nieuczciwą konkurencją!
              Sprawa paso dotyczy bardziej psów. Pasożyty gołębi bardziej dotyczą hodowców i ich domów, gdzie często sami sobie robią siedziska swoich gołębi. Ich wybór.
        • zjemwaswszystkich Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 11:27
          "śpiące nie wiadomo gdzie" - a gdzie maja spać? W noclegowniach? W hotelach?

"żywiące się nieraz na śmietnikach" - w restauracjach mają jadać?

Tam śpią, gdzie im wygodnie i bezpiecznie, jedzą tam, gdzie znajdą jedzenie.
          • Gość: Bij Gołebia-Krakus Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 14:29
            lubisz spać w gnoju? moze jestes zuczkiem co kulki toczy? pewnie masz wszy
        • gazeta_mi_placi Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 11:31
          Jaką ciężką chorobą ( i jak często występującą u ludzi ) można zarazić się od gołębia?
          • swarozyc i brudzą Kraków. 01.08.11, 11:36
            www.stopptak.com.pl/polversion/choroby.htm
            • gazeta_mi_placi Re: i brudzą Kraków. 01.08.11, 11:40
              Dobrze, a teraz proszę o listę chorób, pasożytów i insektów jakimi można zarazić się od innego człowieka.
              Razem z częstotliwością występowania.
              Dziękuję.
      • Gość: Mariusz Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 08:26
        Myślałem że największym zagrożeniem dla piękna Krakowa są deweloperzy, a tu się okazuje że gołębie. Konserwatorzy widzą gołębie kupy, a nie widzą wielkiego g... deweloperskiego.
      • cacum Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 09:14
        Poczekaj aż zachorujesz na coś...
      • gazeta_mi_placi Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 11:30
        Dokładnie.
        Najpierw zacznijmy od siebie.
      • Gość: Bij Gołebia-Krakus Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 14:26
        jestes brudasem brudasie - moze nosisz tasiemka już w sobie - a dupę wycierasz czy też nie?
      • Gość: Andrzej Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.compower.pl 30.03.12, 22:08
        Pracuję na rynku głównym w Krakowie. Codziennie przez rynek przechodzę około 10 razy (różne oddziały/działy mojej pracy są porozrzucane dookoła rynku w różnych kamienicach). Już od dawna gołębie zaczęły mnie irytować, nie mogę spokojnie przejść z jednej kamienicy do drugiej ponieważ latają nad głową, w jedna i w drugą stronę, czasami trzeba się schylić, żeby jakiś nie wleciał prosto w twarz. Może osoba, która na rynku jest jeden raz w miesiącu tego nie widzi i gołębie dla niej nie są problemem(nawet się nimi zachwyca), ale ja, gdzie codziennie muszę kilka razy przejść przez rynek, nie mogę przejść spokojnie (pomijając fakt, że strasznie srają). To jest naprawdę duży problem, kiedy się spieszę, gołębie podchodzą cały czas pod nogi, latają prosto na twarz, srają gdzie popadnie. Prawda jest taka, że te gołębie to nie są już prawdziwe gołębie, są zmutowane. To są latające szczury, które odżywiają się nie czystym roślinnym pokarmem, ale też mięsem (inne zdechłe, przejechane na rynku gołębie, szczury, myszy itp). Widziałem wiele takich sytuacji. Roznoszą różne choroby, np powodującą ślepotę. Wiem coś na ten temat, ponieważ pracując na rynku często słyszę różne opinie i spostrzeżenia osób, które akurat w tym temacie są bardzo dobrze zorientowane. Głupi ludzie, zachwycają się gołębiami, dzieci je karmią bez świadomości konsekwencji jakie może wyrządzić ingerencja/zabawa z tymi paskudnymi szczurami, a później jest płacz, latanie do lekarza, jak dziecku coś jest i okazuje się, że jest to jakaś bardzo rzadka choroba, którą lekarz diagnozował też pewnie z 2 lata. Kto by pomyślał, że od tych wspaniałych krakowskich gołębi można się czymś zarazić :) no na pewno nie bo one są przecież z Magicznego Krakowskiego RYNKU ! ! ! :)
    • bierfreund Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? 01.08.11, 07:35
      O kwadransie odpoczynku na jednej z ławeczek na Plantach czy placu Szczepańskim bez nieproszonego towarzystwa nie ma mowy. A apetyt na lody czy obwarzanka przechodzi natychmiast, gdy taki niechciany przybrudzony gość postanowi się przysiąść bliżej.

Więcej... krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10039329,Promuja_i_brudza_Krakow__Jest_sposob_na_golebie_.html#ixzz1TkiQztmk

To chyba o menelach a nie o golebiach.
      Swoja droga wiekszy problem i pierwszy na odsrzal przed golebiami...
      • Gość: pc Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 07:53
        Dokładnie. Jeśli komuś bardziej przeszkadzają w Krakowie gołębie niż cała reszta uciążliwości codziennych, to jest stetryczałym zrzędą, który nie widzi żadnej dupy poza swoją.
        • Gość: maggg Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.motorola-solutions.com 01.08.11, 14:14
          Czlowieku, jakbys musial praktycznie co miesiac czyscic 4-5 duzych okien wraz z balkonem (nie tylko posadzka ale rowniez balustrada i cala zabudowa) z ptasiego gowna, to bys z wiekszym zrozumieniem podszedl do sprawy. Tylko mi nie pisz ze mozna sobie zainstalowac kolce czy siatki, bo jak sraja siedzac u sasiada na balustradzie 4 pietra wyzej to nic to nie da.
        • Gość: Parazyt Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 14:22
          może zarazisz się jakąś glistką kiedyś
          • Gość: pc Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 08:42
            może zarazisz się jakąś glistką kiedyś

Przepraszam, ale czy Ty całujesz te gołębie lub łapiesz na zupę? To raczej Twój problem, że nie pamiętasz o myciu rąk przed dotknięciem jedzenia, skoro boisz się tak panicznie gołębi. Większość chorób, na jakie ludzie zapadają, wynika z prostej przyczyny - braku elementarnej higieny osobistej. Zapominają, że na drzwiach w miejscu publicznym są zarazki, podają 5 róznym osobom dłoń w geście przywitania, po drodze wezmą do rąk różne rzeczy, a następnie idą np do McDonald's i łapią bułę bez umycia rąk.

Dla wszystkich: wyeliminowanie gołębi z miasta nie zlikwiduje zarazków! Co więcej: nigdy nie pozbędziecie się zarazków ze swojego otoczenia. Jeśli nie gołębie, to będą muchy. Jeśli nie muchy, to szczury. Jeśli nie szczury, to sami ludzie. Brutalne, ale prawdziwe.

Czlowieku, jakbys musial praktycznie co miesiac czyscic 4-5 duzych okien wraz z balkonem (nie tylko posadzka ale rowniez balustrada i cala zabudowa) z ptasiego gowna, to bys z wiekszym zrozumieniem podszedl do sprawy. Tylko mi nie pisz ze mozna sobie zainstalowac kolce czy siatki, bo jak sraja siedzac u sasiada na balustradzie 4 pietra wyzej to nic to nie da.

Akurat, człowieku, miałem gołębie na swoim balkonie jako nieproszonych gości. Wiem co to znaczy. Po prostu wystarczyło przez dłuższy czas codziennie odganiać gołębie (pies w tym pomaga ;)). Druga sprawa, to gołębie zakładają gniazda w jakichś kontach, pudłach, szafkach, czyli nie na otwartej przestrzeni. Musisz mieć za dużo gratów na balkonie ;)

Pytanie: jeśli Ci się zalęgną jaskółki przy oknie, to też napiszesz, że jest ich za dużo? Albo osy lub pszczoły albo mrówki? Ja się dziwię, jakim cudem te osoby, które piszą krytycznie o gołębiach = zarazkach, znajdują w sobie odwagę, by w ogóle wyjść z domu. Przecież jest tyle bakterii wkoło!!
    • Gość: kukok Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.08.11, 07:53
      mam świetny pomysł!
      trzeba po prostu zamienić gołębie na wróbelki!
      kupki robią mniejsze, mniej jedzą i ładnie ćwierkają,
      mhm, tak, to świetny pomysł, muszę powiedzieć o nim mojej mamie albo babci!

kukok.blox.pl/2011/07/10-najsmieszniejszych-scen-polskiego-kina.html
      • Gość: Ildefons Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 01.08.11, 08:23
        Nie ma szans. Wróble są na wyginięciiu i chyba nie ma na to rady. Gołąb ma inny tryb życia od wróbla i żywi się czym innym.
        Ostatnio gołębi jakby mniej więc nie wiem o co się rozchodzi.
    • guru133 Gołębiami brukowany Kraków 01.08.11, 08:16
      Gówno ma z tych ptaków.
      Sztaudynger.
      Ale nie wyobrażam sobie bez nich krakowskiej starówki:)
      • stworzenje Re: Gołębiami brukowany Kraków 01.08.11, 08:24
        nie trawię gołębi. Odkąd mieszkam w Wawie dały mi w kość. Denerwują mnie ludzie którzy bezmyślnie dokarmiają je. ptaki jeśli powinno dokarmiać się wyłącznie mroźną zimą. A tak mając pożywienie o czym mowa w artykule mnożą się na potęgę. Poza tym niestety w mieście nie mają naturalnego wroga. Dla mnie akurat ani to żadna pamiątka turystyczna - zdjęcie z gołębiem, tudzież symbol nowożeńców. Po prostu miejskie brudasy. Jestem jak najbardziej za zakazem dokarmiania i zmniejszeniem populacji. One mają niestety 8 lęgów w roku, tymczasem np. wróbel bodajże 2. A już nie wyobrażam sobie wejść pomiędzy takie stado wątpliwego zdrowia z małym dzieckiem.
        • guru133 Kwestia oceny i przyzwyczajenia. Mnie bardziej 01.08.11, 09:49
          od gołębi przeszkadzają tysiące pojazdów spalinowych, smrodzących spalinami i zatruwających atmosferę, co bardziej szkodzi ludziom niż obecność gołębi, ale muszę się z ich obecnością pogodzić i nie zamierzam tępić ich użytkowników:)
        • gazeta_mi_placi Re: Gołębiami brukowany Kraków 01.08.11, 11:38
          Mam nadzieję, że nie posyłałaś dziecka do żłobka i przedszkola, bo tam jest o wiele większa wylęgarnia chorób niż wśród gołębi.
      • Gość: xyz Kraków nie ma starówki Warszawsioku. IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 15:50
        Tylko Stare Miasto, które istnieje wieki. Nie jak wasza replika. Ale przez te gołębie długo już nie przetrwa.
      • Gość: Krakowianka Re: Gołębiami brukowany Kraków IP: *.skanska.pl 01.08.11, 21:45
        miło mi powiadomić że w Krakowie NIE MA STARÓWKI!!!!
    • gieekaa Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 08:42
      "Podczas tworzenia kampanii okazało się, że gołębie pocztowe hodują ludzie różnych profesji: właściciele dużych firm, dyrektorzy, deweloperzy - podkreśla Gądek."
      Szczury też hoduje wielu właścicieli dużych firm, dyrektorów, deweloperów. Ba, przypuszczam że jest ich znacznie więcej niż hodowców gołębi. To co? Może drugim symbolem Krakowa, obok gołąbków, niech będą szczury?
      • Gość: marduk Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.11, 09:56
        > To co? Może drugim symbolem Krakowa, obok gołąbków, niech będą szczury?

Nie ma takiej potrzeby. Gołębie roznoszą więcej chorób niż szczury.
        • gazeta_mi_placi Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 11:36
          Więcej niż ludzie?
    • Gość: Marek Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 08:54
      Nie wiem jak brudne,obsrane i śmierdzące ptaki mogą coś promować , chyba taki sam syf jaki jest w Krakowie. Amatorom gołębi polecam sprawdzić hasło " obrzeżek ". Kilkanaście lat temu we Wrocławiu na Dworcu Głównym PKP musieli sukcesywnie zamykać perony i dezynfekować wszystko , tak to świństwo gryzło ludzi - obrzeżki , nie gołębie. Koncerny farmaceutyczne straszą kleszczami a o gołębiach cicho ?
    • Gość: iro Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:00
      gołębie to takie latające szczury, a nawet są gorsze , niszczą wszystko i przenoszą pasożyty, po prostu karać za karmienie i w wytępić
    • konsulhonorowypernambuco Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? 01.08.11, 09:06
      W Londynie na Trafalgas Square gołębie miały rangę niemalże symbolu Imperium. Kilka pokoleń jednej rodziny sprzedawało karmę turystom. Turyści [w większości] zachwyceni. Jednym słowem to co dla Brytów najważniejsze: TRADYCJA. Ale kilka lat temu mayor Londynu powiedział dość, rodzina handlarzy dostała odszkodowanie, gołębię zczęto sterylizować karmą i wypłaszać. Z tego co wiem, jedynymi zmartwionymi byli japońscy turyści.
      W Krakowie trzeba zrobić to samo. Antykoncepcja, ptaki drapieżne, zakaaz sprzedawania karmy i dokarmiania [koszmarne staruszki targające siaty z pociętym starym chlebem-ciekawe, czy z równym entuzjazmem dokarmiają szczury].
      Stop latającym szczurom!
      • Gość: sunga Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.aster.pl 01.08.11, 11:02
        Lubię to!
      • gazeta_mi_placi Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 11:36
        Nie Twoim chlebem karmią.
        • teczowa-szmata Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 14:06
          jesteś sprzedawca karmy dla gołebi czy chodowcą
    • cacum Precz z latającymi szczurami 01.08.11, 09:13
      Gołębie roznoszą mnóstwo pasożytów, choroby i bakterie skuteczniej niż kanałowe szczury... Trzeba je truć, zakładać kolce pod napięciem (niedużym). Za dokarmianie mandaty. A przede wszystkim zatrudnić sokolników.

U mnie na balkonie jedynym sposobem jest strzelanie z ASG (dosyć mocna replika - 120 metrów na sekundę) do tych paskud. Wywaliłem już kilka gniazd i jajek. Pomaga domestos (2 litry zeszły na mycie i czyszczenie balkonu po sezonie rozpłodowym tych maszkar)
      • Gość: walf cacum napisał: IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 11:21
        > U mnie na balkonie jedynym sposobem jest strzelanie z ASG (dosyć mocna replika
        > - 120 metrów na sekundę) do tych paskud. Wywaliłem już kilka gniazd i jajek. Po
        > maga domestos (2 litry zeszły na mycie i czyszczenie balkonu po sezonie rozpłod
        > owym tych maszkar)

A moze sam se palnij w glowe z ASG? Co?! Ciekawe kiedy twoje bachory ktos wywali.
        Jestes dla mnie zerem!!
        • cacum Re: cacum napisał: 01.08.11, 14:43
          Kretynie jeden porównujesz ptaki do ludzi? Ważniejszy zafajdany gołąb od człowieka? Idź kopnij się w głowę i ugryź w łokieć kołku.
          Jak możesz porównywać pisklę gołębia do człowieka sku...elu?
          • Gość: Jola Re: cacum napisał: IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 10:15
            > Kretynie jeden porównujesz ptaki do ludzi? Ważniejszy zafajdany gołąb od człowi
            > eka? Idź kopnij się w głowę i ugryź w łokieć kołku.
            > Jak możesz porównywać pisklę gołębia do człowieka sku...elu?

Ładne sobie wystawiasz swiadectwo... nie ma co!! Jezyk jak z rynsztoka, pewnie jestes jakims przyglupem...
      • gazeta_mi_placi Re: Precz z latającymi szczurami 01.08.11, 11:34
        A ile chorób, pasożytów i bakterii roznosi człowiek?
        Jak wyślesz dzieciaka do przedszkola to większe prawdopodobieństwo, że przyniesie w pakiecie owsiki ( oby tylko ) niż że nic nie przywlecze do domu.
        • Gość: Filim Re: Precz z latającymi szczurami IP: *.ghnet.pl 01.08.11, 14:25
          Widać że nie wiesz o czym piszesz.
          • swarozyc Re: Precz z latającymi szczurami 01.08.11, 14:27
            wiekszosc tu kochajaca swoje golabeczki jest juz zarazona "cattolica vulgaris"
      • Gość: szczurkowa Re: Precz z latającymi szczurami Nie mozna porówny IP: *.alpha.krakow.pl 01.08.11, 13:32
        wać gołębi do szczurów. Szczury są inteligentne.
        • cacum Re: Precz z latającymi szczurami Nie mozna porówn 01.08.11, 14:44
          Gość portalu: szczurkowa napisał(a):

> wać gołębi do szczurów. Szczury są inteligentne.

W sumie racja...
    • Gość: Marek Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:21
      Dobre zdjęcie: to co gołąb jest w skórce od chleba
    • Gość: Jassie Jay Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? IP: *.cable.net-inotel.pl 01.08.11, 09:30
      Gołębie to największe syfiarze w mieście epidemiologicznie są podobnym zagorżeniem co szczur , nie wiem skąd to latające g.. ma tylu zwolenników i obrońców. Dodtakowo wszystko obsrane i śmierdzące, chodników praktycznie nie da sie domyć. Zagazować ten syf i bedzie spokój
      • aniiatka Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 09:49
        Dzięki tym wspaniałym gołębiom od wiosny nie da się normalnie wyspać!!! siedzą na dachu, pchają się bezczelnie na balkon próbując po stokroć uwić sobie gniazdo!! Nienawidzę tego ptactwa, ohydne pasożyty roznoszące tylko choroby i bród!! Powinni się zabrać za usuwanie tej zarazy z miasta!! A już trzeba być niebywale ograniczonym żeby to coś karmić, tudzież na rynku zachęcać dzieci do obcowania z tym brudem!!
        • zjemwaswszystkich Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb 01.08.11, 11:32
          Ciebie też ktoś wykarmił, więc pewnie był ograniczony. Roznosisz coś więcej niż bród i choroby? Jaki jest z Ciebie pożytek, skoro gołębie nazywasz pasożytami?
          • Gość: Bij Gołebia-Krakus Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 14:30
            pewnie masz wszy? łe! gołebie to największe żywe gó...!
      • Gość: mirr Sraluchy IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 09:52
        Są takim samym zagrożeniem epidemiologicznym jak szczury z ta różnicą, że z tymi drugimi przynajmniej ustawowo sie walczy za pomocą corocznej deratyzacji.
        • Gość: Andy Re: Sraluchy IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 09:58
          Gołębie min takie świnstwo roznoszą obrzeżek gołębień
          pl.wikipedia.org/wiki/Obrze%C5%BCek_go%C5%82%C4%99bie%C5%84
          • Gość: Gienio Re: Rozsądku 2 IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 10:07
            Gołębie nic nie roznoszą chociażby z tego prostego powodu ze obrzeżki nie są takie głupie aby się gdzieś roznosić. Większość z was nic takiego w życiu nie widziało. Mój znajomy gołębiarz powiedział że on nic takiego nie ma chociaż na dachu swego domu hoduje 200-300 gołębi. Obrzeżki potrzebują ciepła - idealne dla nich są strychy. Parapety itp. miejsca są za zimne. Nie wyolbrzymiajcie i nie róbcie paniki!
            • cacum Re: Rozsądku 2 01.08.11, 10:13
              Za Wikipedią o Obrzeżkach - Dorosłe osobniki są odporne na niskie temperatury a głodować mogą do 5 lat, zaś nimfy nawet do 3 lat.

Zatem skończ z tym pitu pitu.
              • Gość: Gienio Re: Rozsądku 2 IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 10:34
                Sm pisałem te hasła. To że mogą przetrwać 5 lat nie znaczy że są lub będą. Problem jest gdy już są a to nie jest takie łatwe. Ponawiam apel, trochę rozsądku. Nie tu jest ich szkodliwość.Są szkodliwe w MASIE. Jest ich za dużo i nie wiadomo po co je wzięto pod ochronę. Niedawno była awantura o kupno zapisów ustawy (afera Rywina) ale ten proceder jest praktykowany tyle że nieco ciszej. Ktoś, wąskie grono, coś sobie załatwia a reszta ma problem. To samo jest z psami. Gminy maja się nimi opiekować ale w imię czego?
                • cacum Re: Rozsądku 2 01.08.11, 11:00
                  Czekaj to rozmawiamy o problemie gołębi (no jest ich za dużo, nie zaprzeczysz chyba i należy uświadmiać) czy o psach i kotach bezdomnych, dziurawym prawodastwie etc? :)

• wilsberg Re: Rozsądku 2 01.08.11, 10:56
              co ja czytam?! obrzezki roznosza najobrzydliwsze chorobska na swiecie?! mowia znawcy golebi juz na wyrost oskarzajac ptaki?!!! cos podobnego moze wymyslec wylacznie gobeich dachowcow. no, ale nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo, bo mowa o szkodnikach.
              panstwowa kontrola dachow raz na zawsze ukroci przyrost ptasich pasozytow.
              niech tylko golebiarze sprobuja ponownie, bez kontroli mnozyc potomstwo, ktore kontynuujac obsr-wanie dachow, ogrodkow, balkonow etc. pojdzie w slady przodkow (inaczej nie potrafia gesundheitsschädlinge) .. a zetm- w przypadku zagrozenia epidemia i z chwila, gdy pojawi sie pierwszy przypadek zachorowania niewinnego czlowieka sanepid bedzie musial sie wlaczyc. zycie i zdrowie jednego chocby czlowieka jest wartosciowsze niz zycie tysiaca szkodnikow.

wilsberg
              • wilsberg Re: Rozsądku 2 01.08.11, 10:59
                zjadlo zdanie, ale niewazne i tak.
                wlisberg
    • swarozyc gołębie krakowskie 01.08.11, 11:01
      podobnie jak i kler kat - stalym elementem krajobrazu miasta.
      Czy Ty jestes na tyle silnym aby usunac je do skansenu rzeczy minionych?
    • Gość: Mehus Jest sposób na gołębie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 11:05
      Oczywiście że jest, naturalnym wrogiem jest JASTRZĄB.
      Od kiedy umieściłem dwa sztuczne (gipsowe ) na swoim dachy gołębie omijają go szerokim łukiem a jak się zaczynają przyzwyczajać to je przestawiam w inne miejsce lub poprostu obracam.

Od tego czasu mam czysty dach i elewację nie mówiąc już o parapetach i balkonie.
      Gdy inny zobaczyli że to działa również kupili " Jastrzębie" i poustawiali u siebie.

Teraz można spokojnie się wyspać przy uchylonym oknie ponieważ nic ci nie grucha i nie śmierdzi.

Koszt takiego straszaka to 60-110zł.
      • swarozyc Re: Jest sposób na gołębie? 01.08.11, 11:09
        a na xiendza cos macie?
        • gazeta_mi_placi Re: Jest sposób na gołębie? 01.08.11, 11:31
          Gołą babę.
    • ebe4 ach 01.08.11, 11:15
      a ja nie lubie srok, bo zjadają wróbelki, i co?
    • Gość: bols Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? IP: 195.95.182.* 01.08.11, 11:29
      Z gołębi słynie Kraków gó... ma z tych ptaków.
      Powyszczelać
      • miluszka Jest sposób na gołebie i szczury 01.08.11, 11:39
        Ciekawe,że nikt nie pamięta o najprostszym i jednocześnie najbardziej humanitarnym rozwiązaniu, proponowanym przez pana profesora Julinana Aleksandrowicza. Dokarmiac, dodając do karmy środków antykoncepcyjnych. odpowiednich oczywiście dla danego gatunku.
        • Gość: majster dekorator tak to bardzo dobry sposób IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 12:13
          > nym rozwiązaniu, proponowanym przez pana profesora Julinana Aleksandrowicza. Do
          > karmiac, dodając do karmy środków antykoncepcyjnych. odpowiednich oczywiście dl
          > a danego gatunku.

takim bardzo dobrym środkiem antykoncepcyjnym bedzie np. gips z mielonym szkłem
          • Gość: !! Gość portalu: majster dekorator napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 12:19
            > > nym rozwiązaniu, proponowanym przez pana profesora Julinana Aleksandrowic
            > za. Do
            > > karmiac, dodając do karmy środków antykoncepcyjnych. odpowiednich oczywi
            > ście dl
            > > a danego gatunku.
            >
            >
            > takim bardzo dobrym środkiem antykoncepcyjnym bedzie np. gips z mielonym szkłem

Moze napocztek ten gips zjesz ty i zobaczymy czy zadziala, sprobujesz??
            Cwaniaczek sie znalazl bezmozgi
        • berta-death Re: Jest sposób na gołebie i szczury 01.08.11, 13:12
          > Ciekawe,że nikt nie pamięta o najprostszym i jednocześnie najbardziej humanitar
          > nym rozwiązaniu, proponowanym przez pana profesora Julinana Aleksandrowicza. Do
          > karmiac, dodając do karmy środków antykoncepcyjnych. odpowiednich oczywiście dl
          > a danego gatunku.

I właśnie z tym odpowiednim dla danego gatunku jest problem, bo zdaje się nie ma selektywnych środków antykoncepcyjnych, które działałyby na gołębie a nie działały na inne, często zagrożone wyginięciem, gatunki ptaków.

Lepszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie liczby srok i wron, które żywią się jajami innych ptaków. Gołębie najczęściej mają gniazda na wierzchu i w związku z tym łatwo się do nich dobrać. Tam gdzie mieszkam jest sporo wron i nie raz widzę jak mi jakaś przylatuje zerknąć na balkon. Mimo, że często mnie nie ma i balkon stoi pusty, to żaden gołąb, mimo, że zdarza im się tam nocować, nie zbudował sobie gniazda. Zbudowały na sąsiednim balkonie, który był osiatkowany, ale w siatce zrobiła się dziura, przez którą przelazły. Widać wrona była za wielka, żeby tam się dostać.
          Poprzednio mieszkałam w miejscu gdzie było pełno srok. I też gołębi tam ma prawie wcale, chociaż to Kraków.
    • Gość: zewsząd i znikąd Re: Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołęb IP: 178.73.48.* 01.08.11, 11:45
      Denerwują mnie starsi ludzie z uporem maniaka dokarmiający gołębie.
      Scenka z Warszawy: otoczenie pewnego supersamu i pętli autobusowej, które też upodobały sobie gołębie (wiadomo, zawsze się znajdą jakieś odpadki), zima, dużo śniegu, nie wszędzie da się łatwo przejść. A starsza pani sypie pokruszony chleb prosto na wydeptanej ścieżce. Toż to cholera bierze na widok takiej bezmyślności. Co ją obchodzi, że gołębie obsiądą ścieżkę, że ludzie muszą brnąć przez głębszy śnieg (zresztą brudny) albo schodzić na jezdnię, jej jakiś mechanizm w mózgu każe wysypać chleb dla gołębi i ten mechanizm jest silniejszy od jakiegokolwiek zdrowego rozsądku.
    • Gość: sposób Odłowić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 11:47
      Gołębie w miastach są chronione, bo mogą z nimi latać sztuki hodowlane, patrz Górny Śląsk, a hodowlańce mogą kosztować kilkaset a nawet kilka tysięcy złotych. Gołębie mnożą się jak szczury, po roku potomstwo jednej pary i kolejnych pokoleń wynosi łącznie ok 60 sztuk. 3/4 gołębi zdycha zimą, ale populacja respawnuje się w 3 miesiące.

Na balkonach najlepsze są siatki. W dużych pomieszczeniach (hale, stodoły) można stosować żywołapki, a co się złapie to eliminować. Odstraszanie (głosy drapieżników, figurki, sylwetki itp.) działa krótko, gołębie przywykają. Trucie i strzelanie nie mają sensu, zwłaszcza że są w Polsce zakazane. Trucie jest nieskuteczne (trutka na szczury prawie na gołębie nie działa) i zagraża innym gatunkom, a strzelanie- jest mało wydajne- zagrażałoby wszystkim dookoła, w GB na strzelanie do gołębi nawet z wiatrówki trzeba mieć licencję. Czasem można odstrzelić jakieś nachalnie gniazdujące pojedyncze pary gołębi, ale Boże uchowaj, żeby to ktoś zobaczył.

W Polsce hodowcy gołębi nie mają zahamowań przed stosowaniem tych metod (trucia, łapania i strzelania) do zabijania drapieżników, mimo że wszystkie ptaki drapieżne są pod ochroną. Ale jak tylko im zdechnie albo zniknie gołąb, to podnoszą larum.
      • Gość: sposób Choroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 12:04
        Co do chorób, to na szczęście niewiele jest chorób przechodzących z gołębia na człowieka, ktoś to już napisał, ale gołąb jest przede wszystkim szkodnikiem- konkuruje z innymi gatunkami, nie da się zostawić jedzenia na dworze, bo te ścierwa zjedzą lub zabrudzą, a gołębie zjadają wszystko, włącznie z mięsem i padliną, jak szczury. Tak, to nie kury! W mięsie gołębi można znaleźć pasożyty (robaki) zjedzone z padliną.
    • Gość: geniuszprawny Jest sposób na gołębie !!! IP: *.alpha.krakow.pl 01.08.11, 13:37
      należy przypisać do każdego obywatela miasta Krakowa jednego gołebia.i straż miejska bedzie karac grzywna tego obywatela jesli stwierdzi ze jego gołab sie z..rał.
      • Gość: anita do Mehusa!! IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 13:43
        A gdzie kupiłeś tego gipsowego jastrzębia napisz proszę
        • Gość: Mehus Re: do Mehusa!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 22:30
          Jastrzębie można kupić w firmach sprzedających gipsowe ozdoby ogrodowe. Ja kiedyś jechałem przez Olkuszu i zamówiłem po dwóch dniach już miałem do odbioru.
    • Gość: BijGołębia-Krakus polecam lekturkę o pasożytach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.11, 14:21
      pasozyty żyjące na gołębiach ..... a niedouczeni rodzice dziciaczką kupują ziarenko aby gołąbek na rączce usiadł!
    • Gość: tomasz obwarzanki z golebimi dodatkami IP: 20.142.116.* 04.08.11, 09:40
      jak widze Panie sprzedajace obwarzanki, ktore kompletnie sie nie przejmuja tym ze stado obsiadlo jej kram i lazi po czyms co za chwile ktos bedzie jadl to az sie dziwie ze jeszcze nikt nie rozchorowal sie. Ostatnio widzialem stado golebi w busie rozwazacym pieczywo i usmiechnietego wlasciciela sklepu obok.
      krakow to zas...ne miasto w ktorym po wyjsciu z pociagu witaja Cie żule, golebie i smród dworca
      • Gość: Anna Gość portalu: tomasz napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 10:12
        > krakow to zas...ne miasto w ktorym po wyjsciu z pociagu witaja Cie żule, golebi
        > e i smród dworca

Powiedzial przyjezdny tomasz prosto ze wsi...
        Jak tam krowy kumie, w szkode dziś nie weszły??
        • Gość: k Re: Gość portalu: tomasz napisał(a): IP: 20.142.116.* 04.08.11, 11:03
          Na Wsi przynajmniej jak jade dorozka to nic mi nie nasra na glowe
          • Gość: Kacper Gość portalu: k napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.11, 11:35
            > Na Wsi przynajmniej jak jade dorozka to nic mi nie nasra na glowe

A toś dowalil/dowalila. Gdzies ty widzial na wsi dorozke, jesli nie wiesz co to dorozka to podaje Ci link, gdzie wszystko jest wyjasnione pl.wikipedia.org/wiki/Dorożka
            Jesli chociaz raz byles na wsi, to wiesz, ze tam jezdza tym pl.wikipedia.org/wiki/Fura
            Pozdrawiam Kacper z miasta
    • hanka12345 Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? 31.03.12, 20:16
      Zgadzam się z tym, że wiele osób w histeryczny sposób reaguje na gołębie, jest to czasem chorobliwa fobia. Ptaki mają takie samo prawo żyć w Krakowie jak my. Nas już nie będzie a gołębie będą sobie żyć, dokarmiane przez przyzwoitych ludzi i tak jest już od wielu, wielu lat.
    • hanka12345 Promują i brudzą Kraków. Jest sposób na gołębie? 31.03.12, 20:48
      Przypominam wszystkim o morderczych instyktach wobec ptaków, że w Polsce obowiązuje ustawa o ochronie zwierząt. Strzelanie do gołebi, dęczenie ich może się smutno skończyć dla sprawcy na policji i w sądzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka