Dodaj do ulubionych

Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 07:16
To chore. Można rozszerzać w nieskończoność, bo zawsze ci co muszą, będą parkować poza strefą. Ten kto okazjonalnie znajduje się w centrum i parkuje, ten płaci 3 złote czy kilka więcej bez problemu. Dla tych co pracują w centrum to miesięcznie byłby wydatek conajmniej 600 pln. Komunikacja? Dopóki nie będzie sprawniejsza nie ma szans na zmiane obyczjów większości mieszkańców zmotoryzowanych. Zacząć od parkingów - ilość wymusi niższą cenę. Potem projekt i rozpoczęcie budowy kolei aglomeracyjnej i metra. I miasto wtedy stanie się przyjazne dla pieszych. Sam chetnie przesiadł bym się do MPK, ale dojazd z okolic Dębnik na 29 listopada, przed same wiadukty kolejowy to ok 1 godziny. Ze względu na czas i ilośc km samochodem taniej. Nawet w korku.
Obserwuj wątek
    • Gość: my Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.krdc.pl 10.08.11, 07:31
      płatne strefy parkowania to dobry pomysł miasta !
      • Gość: rere Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 17:14
        hahaha dobre sobie, dobrym pomyslem miasta jest zajecie sie inwestycjami ktore usprawnia ruch, przyciagna inwestorów a nie utrudniom zycie kierowca ktorzy na terenie stery chcac nie chac musza parkowac
        • Gość: wojciech moja propozycja: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 00:52
          - zlikwidujmy strefy w centrum.
          - zlikwidujmy nadzór konserwatorski nad obiektami zabytkowymi.
          - przestańmy dotowac komunikacje miejską.
          - przestańmy dotować instytucje kultury.
          - znieśmy plany zagospodarowania przestrzennego, studium miejskie i wszystkie regulacje dotyczące rozwoju zabudowy i infrastruktury miejskiej.
          - zlikwidujmy straz miejską.
          - wyłączmy w nocy wszystkie lampy w mieście.
          - zrezygnujmny z remontów ulic i zabytków
          - przestańmy dotować szkoły, przedszkola, szpitale
          - przestańmy dotować infrastrukturę transportową

w zamian za powyższe proponuje:
          - na kazdym skrzyżowaniu rozpalić ognisko.
          - zebrać sie ogólem mieszkańców wokól ogniska i wybrac wodza.
          - ustanowić warty które pilnowac będa dobytku zgromadzenia mieszkańców.
          - wyselekcjonować zastępy do gotowania mięsiwa i zbiorów owoców runa leśnego, oprawiania skór zwierzat, wytwarzania naszyjników i talizmanów, garncarstwa, produkcji dzid i innych groźnych narzedzi walki.
          - uzbroić zastępy obronne w dzidy i siatke, tak mocną by wytrzymała rospędzonego dzika i na tyle duża by pomieścić sarnę, urzednika ZIKiT-u lub członka Rady Miasta.
          - Zaczekać aż przyjdą do nas przedstawiciele innych mocarnych państw sasiednich, zaprowadza porządek i ład, oraz pokażą nam że za parkowanie w centrum, nawet w ich bardzo bogatych krajach trzeba płacić.
    • Gość: :OI Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.aster.pl 10.08.11, 07:47
      Komunikacją miejską najczęściej jeździ studencka stonka i dlatego nie ma mowy abym korzystała z tego sposobu podrózowania . Tłok , gwar ,śmiechy.
      • Gość: ponurak Taa... IP: *.home.aster.pl 10.08.11, 08:48
        Mnie też najbardziej wkurza, gdy ludzie wokół się śmieją :(
        Ale podobno da się to leczyć antydepresantami.
        • Gość: M&M Re: Taa... IP: *.pp.com.pl 10.08.11, 11:08
          tych wrednych usmiechnietych i szczesliwych mozna leczyc DEPRESANTAMI
      • Gość: Łobziak Obrazek dla pozbawionych wyobraźni IP: *.noc.fibertech.net.pl 10.08.11, 14:23
        Tekst linka
      • ar.co Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 15:13
        Już był taki jeden nieudacznik, co to - jak mu się ktoś nie spodobał, bo był zadowolony i szczęśliwy - to mu podkładał bombę. Ale tego już złapali, więc lepiej uważaj.
      • Gość: rere Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 17:16
        popieram calkowice nie po to kupilam samochod zeby meczyc sie w komunikacji i pol miasta jechac w scisku
    • Gość: miker Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:05
      Mieszkancom się podoba - do czasu az obudza sie z reka w nocniku i beda mogli miec abonament tylko na jeden samochod w rodzinie ;p juz teraz jest problem z rodzinami w centrum wiec tam nie bedzie inaczej. Pierwsze sie rozwija komunikacje miejska i parkingi podziemne, a później ogranicza miejsca parkingowe. W całej europie są wielkie parkingi w centrach miast gdzie są strefy płatnego parkowania.
      • Gość: Mike Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: 77.236.26.* 10.08.11, 08:14
        Tak powinno być - najpierw parking potem opłaty! W Krakowie nie ma pieniędzy na parkingi bo są ogromne długi. A poszerzenie strefy płatnego parkowania to jest kolejny pomysł na łatanie dziury budżetowej miasta. Codziennie chodzę z córeczką na spacer do Parku Bednarskiego i robię w pobliżu zakupy - teraz pojadę do parku do Wieliczki. A i ciekawe czy w związku z tym, że w Wydziale Architektury sprawy się ciągną długo i są nieumiejętnie prowadzone przez wiecznie zmieniających się urzędników co prowadzi do częstych odwiedzin tego miejsca, będę przewidziane darmowe winietki do parkowania... :D
        • bosman_maly Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! 10.08.11, 09:54
          Fajnie, będzie mniej samochodów blokujących chodniki i smrodzących, więc częściej będę chodził do Parku Bednarskiego i robił w okolicy zakupy.
      • Gość: erik Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:32
        To chyba nie do konca prawda z tymi "wielkimi parkingami w centrach". Nie widziałem ich ani w Oslo, ani w Sztokholmie, ani w Helsinkach. Ani w Kopenhadze. W starszych wloskich miastach tez sobie nie przypominam. Powiedzialbym do tego, ze rodziny w tych miastach rzadko maja potrzebe posiadania wlasnego samochodu, a jesli juz, to maja jeden. Ale to chyba dlatego, ze maja sciezki rowerowe i lepsza komunikacje miejska.
        • Gość: aaa Kolejny fantasta... IP: *.motorola-solutions.com 10.08.11, 10:40
          Parkingow nie widziales, to metro w tych miastach tez Ci pewnie umknelo?
          • Gość: erik Re: Kolejny fantasta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:01
            Parkingi widzialem. Nie widzialem "duzych parkingow w centrach".

Powtorze trzeci raz zeby byc dobrze zrozumianym: DUZYCH. PARKINGOW. W CENTRACH.
            • Gość: Misio Re: Kolejny fantasta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:50
              Nie widziałeś, bo z nich nie korzystałeś. Nie widziałeś, bo są pod ziemią albo zwykle tak sprytnie zaprojektowane, że nawet nie wiedziałeś, że to parking.
              A może powiesz mi, o jakich to wielkich miastach mówisz?
              Bo ja wypiszę: Paryż, Bordeaux, Hamburg, Berlin, Luksemburg, Lipsk, Monachium, Praga, Bratysława, Rzym, Marsylia, Florencja, Budapeszt, Wiedeń, Innsbruck, Amsterdam i właśnie w tych miastach SĄ DUŻE PARKINGI W CENTRACH, bo na nich zostawiałem swój samochód.
              Dodam jeszcze, że takie parkingi są także w zdecydowanie mniejszych miasteczkach, gdzie mieszkańcy centrum mają DARMOWE abonamenty i nikt spoza strefy im tego nie wypomina.
              W zasadzie nic dziwnego - tu jest Polska więc rządzi ZAWIŚĆ I PAZERNOŚĆ. Prawda?
              • Gość: uuu Re: Kolejny fantasta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 01:43
                Gość portalu: Misio napisał(a):

> Dodam jeszcze, że takie parkingi są także w zdecydowanie mniejszych miasteczkac
                > h, gdzie mieszkańcy centrum mają DARMOWE abonamenty i nikt spoza strefy im tego
                > nie wypomina.
                > W zasadzie nic dziwnego - tu jest Polska więc rządzi ZAWIŚĆ I PAZERNOŚĆ. Prawda?

Tyle, że Kraków to nie jest zdecydowanie mniejsze miasteczko. Możliwe, że gdyby taki parking z darmowymi abonamentami dla mieszkańców był w Wieliczce to nikt nie miałby z tym problemu.
      • Gość: bochun Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.acn.waw.pl 10.08.11, 08:32
        Mieszkam na kazimierzu. Od początku byłem zwolennikiem poszerzenia strefy i cieszyłem się z jej wprowadzenia. Ale ostatnia zmiana, która za drugi i kolejne samochody członków rodziny karze płacić 250 złotych miesięcznego abonamentu zamiast 10 zł, tak jak za pierwsze auto, nie jestem już takim optymistą. Można odnieść wrażenie, że urzędnicy zagalopowali się w ograniczaniu liczby samochodów w centrum. A wręcz dostrzegli łatwy sposób na dodatkowe, pewne zarobki kosztem mieszkańców, z myślą o których (podobno) strefa została poszerzona. Mając z żoną dwa auta płacimy miesięcznie 260 zł. (10+250) za abonament. W tej sytuacji wolałbym już poświęcić te 5 min na szukanie miejsca i mieć miesięcznie w portfelu 260 zł. więcej.
        • Gość: krakós Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 09:43
          Opłata 130 zł za samochód jest wciąż opłatą bardzo preferencyjną, nie masz się czym przejmować.
          • Gość: MK Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.ksi-system.net 10.08.11, 10:26
            W ogóle co to za pomysł, żeby miasto fundowało parkingi w centrum uprzywilejowanej grupie mieszkańców? Wszyscy powinni mieć równe stawki.
        • Gość: uuu Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:58
          W ogóle nie powinno być preferencyjnych stawek dla mieszkańców. Chcą parkować w pobliżu domu, to niech parkują na swoich podwórkach. Ulice są publiczne.
          • Gość: franz Na podwórkach??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.11, 19:16
            Kolego, na podwórku to możesz sobie zaparkować u siebie na wsi.
            • Gość: uuu Re: Na podwórkach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 20:23
              Trafiłeś jak kulą w płot, bo mieszkam akurat w centrum Krakowa.
        • ar.co Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! 10.08.11, 15:15
          Jak cię stać na dwa samochody, to chyba stać cię też na 260 zł za parking? No, chyba że to dwa 30-letnie wartburgi.
        • Gość: MD Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: 89.174.36.* 10.08.11, 15:58
          Czyli 130 PLN za miesiąc, to mniej więcej koszt 4-dniowego parkowania w strefie - bardzo uczciwa cena zapobiegająca meldowaniu 20 osób w jednym mieszkaniu i "użyczeniom" samochodów :)

Decyzja bardzo słuszna :)
      • Gość: gres Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.comarch.com 10.08.11, 08:36
        Dlaczego mieszkańcy strefy mogą parkować w obrębie całej strefy, a nie tylko najbliższej okolicy swojego domu? Strefa powinna zostać podzielona i przywilej "bezpłatnego" (piszę w cudzysłowie bo abonament co prawda jest, ale śmienie niski) postoju ograniczony.
        • emplo Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! 10.08.11, 08:53
          Gość portalu: gres napisał(a):

> Dlaczego mieszkańcy strefy mogą parkować w obrębie całej strefy, a nie tylko na
          > jbliższej okolicy swojego domu? Strefa powinna zostać podzielona i przywilej "b
          > ezpłatnego" (piszę w cudzysłowie bo abonament co prawda jest, ale śmienie niski
          > ) postoju ograniczony.

Strefa platnego parkowania juz zostala podzielona na podstrefy:

zikit.krakow.pl/images/stories/www/pyclik/zdjecia_www/mapa_strefy_kolory.jpg
          • Gość: uuu Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:59
            Te strefy są za duże.
          • eminey Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! 10.08.11, 17:02
            Genialne :)
            Jak mieszkasz po poludniowej stronie Dietla, po polnocnej juz Cie strefa nie lapie.
            Za to moze tam zaparkowac...ktos z okolic Starego Kleparza :)

Jedna osoba z Lubicz moze zaparkowac w calej P1...ten, mieszkajacy kilkaset metrow dalej tylko w P3.
      • Gość: Na Groblach Re: Mieszkancom sie podoba - do czasu ! IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 15:13
        Mieszkańcom na Groblach też się podobało.
        Oddali parking, który stoi pusty bo 7 zł za godzinę niewielu chce płacić a mieszkańcom w okolicy zabrano wszystkie miejsca parkingowe ;)
    • Gość: Gosc Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:05
      Ja proponuje aby strefa parkowania obowiazywala w całym Krakowie. Po co sie pierdzielic??
      Kochani radni miasto dostanie duzoooo kasy i bedzie git. Tylko jedno ale nikt juz wiecej na was nie zaglosuje. Kiedys sie smialem ze beda musial placic za parkowanie pod swoim domem a tu widze coraz wieksza i realna szansa na to.
      Dla nie czujacych ironii, strefy parkowania nic nie poprawiaja poza budzetem miasta i kasa firmy ktora sie oblawia na stawianiu kolejnych parkometrow a jak wiadomo kosztuja one sporo pieniążków... Sa osoby ktore nie przejmuja sie mandatami za szybą i nie ruszaja ich te karteczki.
      Miasto o takiej liczbie mieszkancow i samochodow powinni ostro zabrac sie za budowe parkingow a nie wyciagac tylko kase za parkowanie na dziurawych i brudnych chodnikach.
      • bosman_maly Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 09:59
        Parkowanie to prywatna sprawa. Jak tylko miasto przestanie pozwalać na parkingową samowolkę to pojawią się inwestorzy i zbudują parkingi. Tak jak na zachodzie - słono płatne.
    • Gość: Meg Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 10.08.11, 08:08
      Zwykłe dojenie. Za chwilę poszerzą strefę o ruczaj w końcu to też podgórze :D
    • Gość: u Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 08:11
      nie no po co poszerzać lepiej obejmijcie całe miasto strefą ja na Kurdwanowie też nie mam gdzie zaparkować zwłaszcza wieczorem i nikt się tym nie przejmuje ,a o budowaniu parkingów dalej nikt nie myśli kompletna bzdura z tym zarządzaniem jak w komuniżmie same zakazy nic przyjaznego dla człowieka
    • Gość: mietek Pomysł dobry; wykonanie pewnie bedzie krakowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:13
      Ostatnio za duzo manipuluje sie przy parkowaniu. Diametralnie zmienia sie zasady z dnia na dzien zamiast pozwalac na powolna ewolucje ktora pozwala ludziom stopniowo przystosowac sie do zmian.

Cel jest chwalebny, ale pewnie sprowadzi sie do wprowadzenia oplat a komunikacja miejska dalej bedzie taka kiepska jaka jest. W tym momencie system sprawia wrazenie optymalizowanego pod emerytow ktorym sie nie spieszy, niz pod ludzi ktorzy musza polaczyc prace z wychowaniem dzieci. Ogolna niska predkosc tramwajow i czeste przesiadki powoduja, ze efektywna predkosc podrozy jest kolo 10km/h - za wyjatkiem tych szczesliwcow, ktorzy maja bezposrednie polaczenie. Przecietny rowerzysta jezdzi szybciej - ale brak sciezek rowerowych powoduje, ze w wielu dzielnicach na rowerach jezdza tylko kochajacy ryzyko mlodzi faceci.

Pomysl bardzo tanich abonamentow doprowadzi do handlu nimi. Albo kolejnego manipulowania przy zasadach za pol roku. Chcialbym wiedziec, ze te zmiany uciesza przynajmniej 70% mieszkancow Krakowa. Nie, nie chce odpowiedzi od ZIKiT, ze "tak, wydaje sie nam, ze tak bedzie" - spodziewam sie bardziej przekonujacej odpowiedzi. ZIKiT ankietowal na wiosne mieszkancow Krakowa - a teraz obcina polaczenia w dzielnicach, w ktorych komunikacja byla w ankiecie najnizej oceniona. Tak wyglada krakowskie wykonanie pomyslow.

• Gość: krakós Łobzów i Nowa Wieś (Krowodrza)! IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 08:15
      Skoro ma być ujęte Podgórze, to koniecznie trzeba też utworzyć strefę w Łobzowie i Nowej Wsi (okolice między Czarnowiejską, a Wrocławską; Alejami i Kijowską). W tej okolicy chodniki i skwery są w ciągu dnia ściśle oblepione samochodami, ciężko przejść, ciężko zaparkować (oczywiście teraz w sierpniu jest inaczej, ale to wyjątek).

Panowie radni! Dodajcie do swoich planów także Łobzów i Nową Wieś!
    • Gość: z_krakowa Psucie komunikacji miejskiej IP: *.multi-play.net.pl 10.08.11, 08:23
      Problem w tym, że jedyna alternatywa wobec samochodów jaką jest komunikacja miejska jest z powodzeniem psuta przez towarzystwo z ul. centralnej (zikit) poprzez likwidację kolejnych linii oraz prowadzenie nieudolnych remontów. Przykład: likwidacja 163 po to, żeby za tydzień rozwalić po raz n-ty na 3 tygodnie torowisko na wielickiej i limanowskiego i pozbawić mieszkańców południa, a sorry - zmusić do 3 przesiadek, tych których chcą dojechać do centrum.
      Nie jedna osoba która ma samochód chętnie przesiadłaby się do MPK, ale to MPK musi zachęcać do tego. Ja w tym przypadku pierdziele MPK, pierdziele wymysły ZIKITu pod tytułem "przesiadki", wolę odstać (albo i nie, są wakacje) swoje w korku i pojechać sobie z południowego podgórza samochodem. Szybciej, wygodniej i przy obecnej cenie biletu - 5.60 zł w obie, tyle co spale paliwa. Z takim zachęcaniem do komunikacji drodzy urzędnicy, możecie już sobie gratulować i kolejne premie przyznawać. Mnie zachęciliście po x latach korzystania z MPK do własnego samochodu, a znam takich ludzi więcej.
    • Gość: pi11 a co z firmami ! IP: *.noc.fibertech.net.pl 10.08.11, 08:34
      jestem na Kazimierzu 20 lat, wynajmuję lokal, mam firmę usługową posiadam 3 samochody które muszą wjeżdżać w strefę, muszę wykupić abonament za 250 zł. za auto, nie stać mnie na takie wydatek, jedno auto mogę mieć za 50 złotych ale jak pani z ZIKiT powiedział że po 14 dniach dowiem się bo to nie jest pewne iż dostanę,
      co to za uznaniowość temu, tak a temu nie !
      miałem wynieś się na Podgórze ale bym sobie dopiero dowalił,
      czyli co mam spadać gdzieś pod Kraków, a podatki w Krakowie płacić ?
      na pewno nie przepiszę firmę do małego miasta i pytam kto na tym straci ?
      • Gość: apt73 ZIKiT ma w ...nosie firmy IP: *.77.classcom.pl 10.08.11, 09:05
      • bosman_maly Re: a co z firmami ! 10.08.11, 10:01
        Prąd w lokalu też za damo chcesz?
        • Gość: pi11 Re: a co z firmami ! IP: *.noc.fibertech.net.pl 10.08.11, 10:09
          jeżeli masz coś do powiedzenia mów z rozwagą lub milcz,
          co ma do tego prąd,
          ja daję zatrudnienie, dziś czas do oszczędzania, każdą złotówkę człowiek szanuje,
          a tu nikt nie przejmuje się nami, skoro nie ułatwiają to niech przynajmniej nie utrudniają,
          mieszkańcy sami też nie są zadowoleni z takiego załatwienia sprawy,
          • bosman_maly Re: a co z firmami ! 10.08.11, 10:25
            Prąd ma to do rzeczy, że też jest towarem/usługą płatną.
            • Gość: liberał Re: a co z firmami ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:53
              ok, masz rację, tylko prąd ma cenę taką samą dla każdego (w zależności od dostawcy towaru), a nie przewiduje się "niższych cen produktu" przyjmując za wytyczne miejsce zamieszkania klienta. Strefa jak najbardziej, ale jeden stały abonament dla mieszkańców i "niemieszkańców".
              • bosman_maly Re: a co z firmami ! 10.08.11, 10:59
                jestem jak najbardziej za. Tylko takir coś nie przejdzie od razu bo panuje u nas mentalność roszczeniowa.
              • Gość: uuu Re: a co z firmami ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:05
                Właśnie. Abonament powinien być taki sam dla wszystkich! Dlaczego mieszkańcy, do których w końcu ulica pod ich domem nie należy, mają parkować taniej? Chcą mieszkańcy mieć parkowanie taniej, to niech wybudują sobie podziemny parking pod kamienicą lub zagospodarują podwórka swoich kamienic.
                • Gość: kokonat Re: a co z firmami ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 21:27
                  Ależ ja bardzo chętnie zapłacę za parkowanie w Nowej hucie, Kurdwanowie i Bieżanowie jeśli będę wybierał się tam samochodem :) Natomiast ty - jako mieszkaniec, powinieneś mieć abonament o wiele tańszy :) Jasne i proste, a jakie mądre.
                  Jestem więc, za strefą w całym Krakowie :)
                  Będzie Kraków syty, i mieszkańcy innych dzielnic nie będą zawistni o tańsze miejsca parkingowe dla ludzi mieszkających w centrum.
    • Gość: balusz Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 08:35
      Strefy niewiele zmieniają oprócz dochodów miasta, to po prostu kolejny haracz.
      Pan dziennikarzyna mateusz jak go kiedyś będzie stać może się wybierze do dużych zachodnich aglomeracji, a przekona się że parkingi typu P+R służyły by jedynie mieszkańcą slomnik dojeżdżającym do krakowa. Ale oni już jeżdżą busami.Samym krakowianą już nie.
      Pomimo tego że w Paryżu czy też Rzymie jest metro większość mieszkańców jeździ samochodami lub skuterami. Ludzie chcą przemieszczać się własnymi autami i tyle. Krakówek tej tendencji nie odwróci.
      W dodatku w tych miastach w centrum są podziemne parkingi.
      A w tym chorym mieście tylko kary.
      Jestem przeciw poszerzaniu strefy, a wydłużenie jej do 20:00 to też fatalny pomysł.
      W ten sposób śródmieście jeszcze bardzej się wyludnia.Skoro same przeszkody aby tam wjechać i się zatrzymać.
      Nadmieniając że opłaty za strefę są w Krakowie najdroższe w europie.
      W centrum Rzymu koszt postoju to 1 euro za godzinę, w krakowie to 3,6 przy czym rzymianie zarabiają 2,5 raza więcej niż statystyczny kowalski.
      Krakowskie zdzierstwo
      • Gość: x Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.home.aster.pl 10.08.11, 10:39
        Co to jest "krakowianą" i "mieszkańcą"?
    • Gość: sarkafarka Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.home.aster.pl 10.08.11, 08:43
      To było do przewidzenia w momencie ustalania zmiany granic strefy. Zostało to zrobione na pół gwizdka, tak że strefa nie objęła swojego docelowego obszaru wewnątrz II obwodnicy, która jest naturalną granicą śródmieścia Krakowa.
      Dlatego powinno się w końcu ustalić granice strefy na II obwodnicy (ATW, Wita Stwosza, APW, Kotlarska, Powstańców Śl. i Wkp., Konopnickiej), z podziałem na sektory wewnetrzne i nową organizacją ruchu. Jednocześnie nie można zapominać że oznaczać to musi inwestowanie w mniejsze parkingi podziemne nanizane na okręg II obwodnicy i rozległe parkingi P&R na III obwodnicy i pętlach tramwajowych.
    • wicehrabia.julian wszelkie inicjatywy utrudniające 10.08.11, 08:48
      życie kierowcom z rejestracjami innymi niż KR są ze wszech miar godne poparcia :)
    • famaii Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? 10.08.11, 08:58
      www.facebook.com/pages/NIE-dla-nowych-przepis%C3%B3w-w-strefie-parkowania-w-Krakowie/228719003838398#!/pages/Stop-dodatkowym-oplatom-za-parkowanie-dla-mieszkancow-Krakowa/146510432096775
    • Gość: Mieszkaniec Strefy Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.187.236.235.ip.abpl.pl 10.08.11, 09:05
      Jestem mieszkańcem Starego Miasta, w rodzinie mamy więcej niż jeden samochód, na skutek zmian i wprowadzenia nowych opłat w postaci 250zl za każdy kolejny identyfikator, mięsięczne utrzymanie kolejnego auta wzrasta dwukrotnie, co jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia. Ale mam wybór, mogę jeszcze sprzedać samochód, a do pracy dojeżdżać autostopem lub parkować za darmo 2km od miejsca zamieszkania gdzie kończy się strefa. Nowa uchwała rady miasta jest skandaliczna, na pewno zostanie zaskarżona i mam nadzieją, że anulowana.
      • bosman_maly Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 10:02
        Prąd też za darmo chcesz mieć?
        • wiesenblum Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 10:56
          Wytłumacz mi proszę, serio pytam, bo naprawdę nie wiem, za co ja, jako prywatna osoba a nie firma z siedzibą w strefie, która generuje jakieś zyski, również dzięki korzystnej lokalizacji, muszę płacić, wjeżdżając do strefy i parkując w niej?
          Co dokładnie kosztuje mnie 3 czy 4 PLN za każdą godzinę?
          • bosman_maly Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 11:01
            Utrzymanie dróg, miejsc parkingowych. Utracone korzyści dla miasta, które nie sprzedało terenu inwestorom, tylko zbudowało szerszą drogę/chodnik.
            • Gość: kapitan_wielki Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:45
              o, jak taki genialny jesteś "bosmanku" - to powiedz na co poszły moje podatki, skoro za utrzymanie grabarczyków i innych nie budujących dróg muszę dodatkowo płacić przy parkowaniu.

I wytłumacz mi czemu np smokolajkoniki dla pedalistów (które też przecież kosztowały w produkcji i utrzymaniu) są darmowe?. Niechby nawet było proporcjonalnie: ja płacę 3 zł za 1. godzinę, 6 za 2. godzinę - a pedalista odpowiednio 30 i 60 gr.

Ciekawe kiedy bezradni wprowadzą opłatę od oddychania (10 groszy od kazdego zaciągnięcia się) krakowskim powietrzem, jakże bogatym w historię i tradycję

• bosman_maly Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 12:00
                > o, jak taki genialny jesteś "bosmanku" - to powiedz na co poszły moje po
                > datki, skoro za utrzymanie grabarczyków i innych nie budujących dróg muszę doda
                > tkowo płacić przy parkowaniu.
                Pieniądze z podatków zawarte w paliwie nie wystarczają na budowę i utrzymanie dróg, dopłaca się do nich. Przy czym leczenie ofiar wypadków, utrzymanie drogówki ITD, straży pożarnej nie jest jeszcze w to wliczone.

> I wytłumacz mi czemu np smokolajkoniki dla pedalistów (które też przecież koszt
                > owały w produkcji i utrzymaniu) są darmowe?. Niechby nawet było proporcjonalnie
                > : ja płacę 3 zł za 1. godzinę, 6 za 2. godzinę - a pedalista odpowiednio 30 i 6
                > 0 gr
                Smokolajkoniki zostały zasponsorowane przez fundację, a nie miasto. Parkowanie rowerów tez mogłoby być płatne, ale proporcjonalnie to by było < 5 gr/h i się nie opłaca tworzyć systemu pobierania opłat.

> Ciekawe kiedy bezradni wprowadzą opłatę od oddychania (10 groszy od kazdego zac
                > iągnięcia się) krakowskim powietrzem, jakże bogatym w historię i tradycję
                Jak zacznie brakować powietrza do oddychania to czemu nie?
                • Gość: do bosmana Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:36
                  nie chodziło mi o podatki zawrare w akcyzach, tylko o podatek VAT PIT CIT i inne jakie uczciwie płacę. Na co one idą? Nie powiesz mi, że nauczyciele, lekarze i policjanci zżerają je w całości. Bo jeśli tak, to wychodzi na to, że państwo mnie okrada aby utrzymać kilku nierobów zarabiających średnią krajową
                  • bosman_maly Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 14:43
                    Owszem, państwo okrada Cię. Ale ja tez płacę masę podatków, ale miejsce parkingowe pod domem wykupiłem. Po liczbie samochodów parkujących na skrzyżowaniach w okolicy widzę, żem frajer.
          • Gość: ania Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:06
            Miejsce kosztuje. Placi sie za miejsca namiotowe na kempingach, i za poszukiwane miejsca do parkowania prywatnych samochodow na ulicach zbudowanych za wspolne pieniadze.
          • bosman_maly Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 11:23
            Budowa, utrzymanie tego kawałka jezdni/parkingu czy chodnika. Utracone korzyści miasta, które mogło sprzedać ten teren.
          • Gość: bzz Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:25
            Co? Wynajęcie ok. 10 m2 przestrzeni publicznej na jedną godzinę.
    • Gość: [b]centrus[/b] Rozszerzyc strefe IP: *.ghnet.pl 10.08.11, 09:10
      TYM CO NARZEKAJA NA BRAK MIEJSC NA PARKINGACH PROPONUJE ODWIEDZIC TEN PRZY PL. NA GROBLACH. drugi ewenement to fury zaparkowane na klepisku przed Galeria Krakowskka gdzie 1godz. jest za darmo!!!!

nasz sport narodowy to fura na kredyt i parking za darmo.

A ja postuluje do radnych i ZIKITu aby przeszli sie w tygodniu na Krowodrze, Pl. Axentowicza, Grottgera i zobaczyli najazd Hunow, ktorzy na: skrzyzowaniach przejsciach dla pieszych i bramach porzucajac samochody i udaja sie do swoich biurek w poczuciu dobrze zaoszczedzonych paru zlotych.

Protestuje, zadam wprowadzenia strefy na Krowodrzy, ja sie na Ruczaj nie pcham parkowac na 8 godz.
      • Gość: krakós Re: Rozszerzyc strefe IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 09:45
        Popieram!
    • Gość: krak Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.cst.tpsa.pl 10.08.11, 09:16
      No to niedługo będzie natłok inwalidów w strefach płatnego parkowania.
      I abonament z głowy.
    • Gość: nick strzał w kolano handlowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:29
      z powodu wygodnictwa grupki ludzi zamieszkujących centrum ogranicza się handlowcom możliwość zdobycia klienta. Teraz już na 100% ktoś kto kupował np. obuwie czy ubrania na kalwaryjskiej pojedzie do galerii handlowej, żeby nie musieć płacić.

Ciasno wam centrum? ciężko zaparkować? to się wyprowadźcie na wieś albo na dalekie przedmieścia.
      • bosman_maly Re: strzał w kolano handlowców 10.08.11, 12:07
        Postaraj się o porządny stojak na rowery blisko sklepu i dobrą ofertę to przyjadę/przyjdę chętniej niż do galerii.
        • Gość: góral Proszę Cię napisz nam jak wygląda Twój dzień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:56
          gdzie mieszkasz, gdzie pracujesz i jak często (bez zbytniego wdawania się w szczegóły off course) i jak się ma umiłowanie komunikacji rowerowej do np. mieszkania na os. Wola Duchacka, pracy w okolicach Placu Centralnego i obowiązków służbowych w różnych częściach Krakowa ???
          • Gość: Bartek Re: Proszę Cię napisz nam jak wygląda Twój dzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 17:02
            Tak się ma, że nie każdy ma takie potrzeby a i nikt nie zakazuje jeździć samochodem. Ale jak miasto będzie robiło ukłony w stronę samochodów, a marnego stojaka nie postawi to przesiądę się w końcu do samochodu i będziesz miał trudniej z parkowanie.
            • Gość: góral No cóż za dojrzała odpowiedź - zalecam rower(ek) - IP: 77.236.26.* 10.08.11, 17:22
              trójkołowy ...
          • Gość: Marna Nie kazdy moze rowerem IP: *.gk.pl 10.08.11, 21:04
            Wyobraźcie sobie, jak w listopadowym deszczu typowa rodzina zmierza 2 tandemami z mieszkania w Bronowicach do pracy na Grzegórzkach, po drodze wyrzucając po jednej pociesze w przedszkolu i szkole. Zero złej woli - po prostu nie każdy może się przesiąść na rower i zostaje jednak auto. Zwłaszcza, że z Nowych Bronowic na Grzegórzki nie ma już jednego środka transportu niż MPK (trzeba się przesiadac).
            To samo z weekendami. Jak mam się przesiadać z całą tą hałastrą, żeby dojechać na spacer nad Wisłę - o Kopcu Kościuszki czy Zoo nie wspomną, bo tam dojazd MPK z mojego rejonu to robienie ósemki, mimo, że odległościowo rzut beretem - to wole w ogóle wyjechać z Krakowa na niedzielę. Tylko czy o to chodziło?
            • kosm.aty Re: Nie kazdy moze rowerem 14.08.11, 17:55
              > Zero złej woli - po prostu nie każdy może się przesiąść na rower i zostaje jednak auto.

Nie każdy może, ale jednak sporo osób tak. I chodzi o wywarcie presji, która zmusi tych którzy mogą, do zluzowania centrum z samochodów. Ludzie jeżdżą do kiosku po gazetę samochodem, i dopóki nie będą ponosili prawdziwych kosztów utrzymania któregoś z kolei samochodu w rodzinie (czyli szalenie drogiej infrastruktury!) to nic się nie zmieni.
    • Gość: Alk Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.aster.pl 10.08.11, 09:43
      Strefy płatne funkcjonują w Krakowie od 1988r. ,czyli ponad 22 lata . Przez ten czas można już było dorobić się profesury w tej dziedzinie a nie eksperymentować na mieszkańcach . Jak to się, zatem dzieje ,że tak ważne decyzje dla mieszkańców Krakowa, jaką jest ustanowienie daniny publicznej , a taką są opłaty za parkowanie , przygotowują urzędnicy ZIKItu i robią to tak niekompetentnie ,że szykanowana jest rzesza kilkunastu tysięcy mieszkańców strefy płatnego parkowania a prezydent i radni zamiast się temu sprzeciwić przyklepują nieodpowiedzialne pomysły przekształcając je na grunt prawa lokalnego. Ponadto zmiany w przepisach to formalnie wniosek prezydenta miasta skierowany do rady miasta ,czyli w tym przypadku on jest narażony na skutki bezmyslności urzędników . Ich głupkowate tłumaczenia w mediach ,że wiedzą o oszustwach i dlatego wprowadzne są wyższe opłaty za kolejne pojazdy w mieszkaniu potwierdzają tylko ich rażącą niekompetencję .Przecież dla każdego jest jasne ,że jak ZIKIT wie o oszustach to należy ich ścigać przepisami karnymi a nie zmieniać przepisy tak ,że niczemu nie winni mieszkańcy strefy doznali druzgocących podwyżek opłat za posiadane pojazdy . Najistotniejsze jest to ,że radni powinni wiedzieć, z kim mają do czynienia bo przedstawiciele ZIKIt referują konieczność zmian na sesji i przed głosowaniem nad przyjęciem projektu nowych przepisów przygotowanego przez pracowników ZIKItu a następnie podpisanego przez prezydenta mogli zasięgnąć niezależnej opinii prawników i osób posiadających wiedzę i doświadczenie w dziedzinie organizacji i zarządzania parkowaniem w Krakowie .Takich ludzi po tylu latach funkcjonowania strefy chyba w Krakowie nie brakuje, bo zanim ZIKIT zaczął zarządzać strefami robili to inni urzędnicy , którzy wypracowali takie rozwiązania ,które stanowiły swoisty kompromis i były akceptowane przez społeczeństwo . Nie słyszałam także aby kiedykolwiek zostały uznane za sprzeczne z prawem co winnych miastach zdarzało się nader często .Teraz dopiero niektórzy radni się ocknęli ,gdy mieszkańcy podnieśli raban wykazując błędy i bezprawne działanie w zakresie nowych przepisów i chcą wkrótce zmienić dopiero co podjęte przepisy. Po interwencjach uaktywniły się służby nadzoru prawnego wojewody ,które nie po awanturach ale z urzędu przed wejściem w życie przepisów lokalnych powinny zbadać legalność rozwiązań uchwalonych przez radnych i unieważnic uchwałę. Ja uważam ,że takiej kompromitacji jeszcze nie było i nie pierwszy to raz urzędnicy ZIKIT podsuwają prezydentowi a on radzie knoty prawne w zakresie płatnego parkowania . Wystarczy prześledzić ile razy i w jakim zakresie uchwała o parkowaniu była zmieniana by stwierdzić ,że aż roiło się tam od błędów .Wobec powyższego kierownictwo wymienionej jednostki odpowiedzialne za strefę płatnego parkowania powinno zostać natychmiast zwolnione z pracy i mam nadzieję ,że nie stało się to jeszcze wyłącznie z powodu sezonu urlopowego w czasie trwania którego ,jak wiemy , przepisy zwalniać nie dozwalają .
      • Gość: bzz Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:12
        A jakim prawem mieszkańcy strefy mają mieć niższy abonament niż każdy inny mieszkaniec Krakowa? Wykupili ulice, przy których mieszkają, na własność? Nie? To niech wszyscy płacą na takich samych zasadach - ŻADNYCH zniżek dla mieszkańców strefy.
        • ar.co Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór 10.08.11, 15:24
          No i to żałosne skomlenie "nie stać mnie na 250 zł..." Jak kogoś stać na dwa czy więcej samochodów w rodzinie, to chyba nie umrze z głodu z powodu normalnej opłaty za parkowanie.
    • Gość: klaun Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.nsystem.pl 10.08.11, 09:53
      Wczoraj byłem na ul. Przy Moście - samochody parkują nawet na wyrysowanych na jezdni wydzielonych z ruchu liniach .... kosmos ! A Straż Miejska spokojnie 100 m dalej spisywała biednego rowerzystę ...
    • Gość: pf Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: *.krdc.pl 10.08.11, 09:55
      Płatne parkowanie na ulicach zachęci prywatnych inwestorów do budowy płatnych parkingów. Miasto nie będzie się tym musiało zajmować jeśli parkingi będą opłacalnym interesem.
      Tyle, że koszt budowy jednego miejsca na parkingu wielopoziomowym to 20 000 zł, co oznacza że inwestycja jest opłacalna przy opłatach rzędu 5zł na godzinę. Przy niższych cenach można się spodziewać tworzenia naziemnych parkingów na nieużytkowanych placach, gdzie koszt urządzenia miejsca parkingowych jest znikomy.
      • Gość: uuu Re: Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 11:15
        Ale mieszkańcy centrum nie chcą płacić za parkowanie. Sądzisz, że zechcą parkować na parkingach podziemnych? Za to też trzeba będzie przecież zapłacić, a oni chcą parkować za darmo.
    • Gość: kier Strefa płatnego parkowania: nie rozszerzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:57
      I niech tak zostanie, jak jest.
    • mr.free Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? 10.08.11, 10:07
      Parkingi podziemne - Śmiechu warte, myślicie że będą za darmo? i tak będą puste, bo ludzie nie chcą płacić, jak kogoś stać to sobie parkuje w strefie już teraz. Tylko parkingi przy pętlach! i dojazd kom miejską za okazaniem biletu parkingowego za darmo! Tylko te parkingi blisko pętli a nie 2km dalej, żeby nie trzeba było iśc 10min do tramwaju, który jeździ co 20min.
      • Gość: To Wyjscie moze OK Popieram ! IP: *.183.168.240.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.08.11, 20:00

pamietajcie zawsze ze to nie mieszkancy sa dla miasta tylko ma byc miasto dla mieszkancow
    • Gość: gość Strefa płatnego parkowania: Podgórze, Grzegórzki? IP: 77.236.26.* 10.08.11, 10:32
      Jest oczywiste, że nie chodzi o rozwiązanie problemu (który mają kierowcy i mieszkańcy), tylko o pieniądze! Miasto postanowiło więcej zarobić na kierowcach. Najprościej byłoby w ogóle zlikwidować darmowe miejsca postojowe - sprawa byłaby jasna. A tak - niektórzy dają się nabrać na próbę uregulowania czegoś... Kraków w ogóle jest miastem dosyć wrogim ludziom, nieestetycznym i skorumpowanym. Teraz padło na kierowców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka