Gość: leon IP: *.compower.pl 16.08.11, 14:37 a gdzie kasa na obwodnice?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x lepiej tą kasę dać na obwodnicę IP: *.play-internet.pl 16.08.11, 14:52 i zjazdy z autostrady, pobliskie wiochy i tak musza jeździć lokalnymi drogami bo zjazd jest albo w biezanowie albo w szarowie, we włoszech są zjazdy z autostradi do kazdej wsi, czasami co 2km po to aby ludzie korzystali z autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: lepiej tą kasę dać na obwodnicę IP: 140.101.16.* 16.08.11, 15:46 Zjazdy z autostrady nie powinny być do każdej wsi. Autostrada ze zjazdami co kawałek nie spełnia swojej funkcji. Do tego celu powinna słuzyc droga serwisowa biegnąca obok autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd kanał idiotyzmu IP: 151.193.120.* 16.08.11, 15:57 Niech no wreszcie ktoś weźmie pod uwagę, że kanał ulgi kończący się w centrum Krakowa to zwyczajny debilizm, chyba, że celem jest zalanie terenów przylegających do rzeki Wilgi, wtedy kanał ulgi spełni swoje zadanie w 100%. Zamiast kanału ulgi powinna powstać sieć polderów i zbiorników retencyjnych, to jedyne sensowne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: kanał idiotyzmu IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 16:36 "że przygotowana ponad 100 lat temu koncepcja kanału nie zostanie zrealizowana..." ech, w Krakowie to macie zabójcze tempo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: kanał idiotyzmu 16.08.11, 17:52 Klopot w tym, ze koncepcja powstala wtedy, kiedy Krakow konczyl sie zaraz za plantami. Przez to wiekszosci Krakowa chronic nie bedize. Aha jeszcze cos - budowa kanalu wymusy budowe kilku nowych mostow - a czesc ludzi bedzie odcieta... Za te pieniadze to metro mozna zbudowac. A jesli chodzi o ochrone przeciwpowodziowa - lepsze poldery. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Dlaczego klamiesz? 16.08.11, 17:47 Nie moga byc zjazdy co 2 km, bo wtedy, to juz nie bylaby autostrada. To za rzadko nawet na droge szybkiego ruchu. Poczytaj - a dopiero potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 16.08.11, 14:54 kasa na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmac Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 15:00 Lepiej wyłóżcie te 1,5 dużej bomby na wybudowanie 160 trzydziestometrowych mieszkan gdzies na obrzeżach miasta. Potem wypi..eksmitujcie tam patologię z centrum i sprzedajcie tamte lokale z kosmicznym zyskiem. Tadam, jest kasa i na obwodnicę i na kanał ulgi. No ale do tego trzeba miec w glowie cos wiecej niz bobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: 193.201.137.* 16.08.11, 15:11 zamiast na kanał, lepiej wydać tę kasę na tunel pod wzgórzem św bronisławy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiu Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.skawsoft.com.pl 16.08.11, 15:31 Czekam na propozycje gdzie mają zamiar budować te poldery powyżej Krakowa (?) Co do kanału ulgi to miałby sens, gdyby istniała żegluga towarowa Wisłą - kanałem mogłyby pływać duże barki które nie są w stanie "złożyć się" na zakolu pod Wawelem.Pomijam kwestię braku spławności rzeki za stopniem "Przewóz".Może gdyby tą kasę zainwestować w planowany od lat 70' stopień wodny Niepołomice, który umożliwiałby spławność aż do Sandomierza ...pomarzyć można. Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu Rząd gotowy dać ? 16.08.11, 15:39 Przeciez większość z nas płaci podatki ! Rząd nic nie daje ! To jest tylko propozycja, a kanał powinien powstać ale w ciągu 2 lat a nie 20 jak dobrze pójdzie, dalej stopien wodny Niepołomice ! Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Rząd gotowy dać ? 16.08.11, 17:53 Kanal nie powinien powstawac wcale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz oby nigdy nie mieli tyle kasy i to nie IP: 212.244.150.* 16.08.11, 15:34 nie powstalo. drogi sa wazniejsze, wiec dajcie lepiej na S7 skoro jest w rzadzie kasa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: oby nigdy nie mieli tyle kasy i to nie IP: *.motorola-solutions.com 16.08.11, 15:49 Zwłaszcza drogi bedą wazniejsze, jak wszystko zaleje ;> Ochrona przed powodzia jest bardzo ważna i na to kasa powinna sie znaleźc w pierwszej kolejności - to oczywiste. Natomiast inna sprawa, czy akurat w postaci kanału - tu nalezałoby dokładnie jeszcze raz przeanalizowac całą koncepcję, czy faktycznie inne srodki nie będą lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: oby nigdy nie mieli tyle kasy i to nie 16.08.11, 17:53 Ja tam wole droge, bo ten kanal przed powodzia mnie nie uchroni - a droga sie czasem przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz Re: oby nigdy nie mieli tyle kasy i to nie IP: *.aster.pl 16.08.11, 21:38 przede wszystkim kanal to kretynizm, bo zabierze duzo miejsca, w ktorym mogloby powstac cos innego. sama wisla juz zajmuje troche Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: oby nigdy nie mieli tyle kasy i to nie 16.08.11, 23:02 Moim zdaniem to swietne miejsce na park. W srodku mozna zrobic jeziorko - ale to opcjonalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychuplock dyskusja z dzieckiem IP: 62.233.182.* 17.08.11, 10:42 "Ja tam wole droge," Nikt Ci nie proponuje drogi a 1,5 bańki jest szansa. (dziecko dostaje czekoladkę w środku lasu i odpowiada "ja tam wole loda "tylko nikt loda mu nie proponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: dyskusja z dzieckiem 17.08.11, 13:35 Szansa na co? Na utopienie pieniedzy, ktorych w Krakowie nie ma? Od lat sie mowi o tym, ze nie ma pieniedzy na metro. Jasne, lepiej zbudowac kanal, ktory przed powodzia wiekszosci nie uchroni, bedzie z niego smierdziec, jak z gnojowicy, wszystkie instalacje do przelozenia i nowe mosty do wybudowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar Daliby to na drogi , kanał będzie droższy i mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.11, 15:51 efektywny - lepsze poldery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Kanał ulgi - idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 16:11 Kanał ulgi nie pomoże Krakowowi!!!!! To marnotrawstwo pieniędzy! Tylko poldery, wzmocnienie obecnych wałów, zalesianie stoków w górach, ukończenie Świnnej Poręby i dbałość o i infrastrukturę! Na to powinny iść środki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.inig.pl 16.08.11, 16:22 Trzeba na razie zbudować pól kanału ulgi, poldery będą na końcu tej połówki. Resztę rząd da po pierwszym zalaniu polderów. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok kaski starczy na pieczątki i projekty dla różnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 17:05 szwagrów. A jak kiedyś wyleje Wisla wzleje ynw bdyie si gada pryey 100 lat. Takie tam austriackie gadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? precz z kanałem IP: 77.236.16.* 16.08.11, 17:58 i jeszcze jedno przeciw: po budowie kanału ulgi prawdopodobnie zniknęłaby jedna z atrakcji Krakowa: patrzenie w czasie powodzi z wałów czy Wawelu na most Dębnicki i Grunwaldzki i cieszenie się że zaraz je zmyje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: precz z kanałem 16.08.11, 18:17 Nic straconego. Jak bedize kanal, bedziesz chodzil na most Pilsudskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: precz z kanałem IP: 77.236.16.* 16.08.11, 19:59 ale tego nie widać z Wawelu... Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: precz z kanałem 16.08.11, 23:01 Widze, z radnym pisze. Nie widac z Wawelu = nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech 1,5mld na nowy - wyższy most dębnicki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 18:10 Most (o najniższym prześwicie na terenie miasta) trzeba koniecznie podnieść, bo kiedyś ktoś madry zamiast pomyśleć o zagrozeniu powodziowym, bardziej przejmował sie żeby zachowac widok na wawel z któregos tam z kolejnych 1500 miejsc w mieście i obniżyć konstrukcje mostu. W zeszłym roku wystarczyło kilkanaście cm. wiecej i byłoby zalane pol miasta, ale grunt że Wawel sie pięknie prezentuje z nad wisły, bo zielone przęsła go troche mniej zasłaniają - absurd. Ale te 1,5mld z 6mld przeznaczonych na Małopolske (bo takie są proporcje) najlepiej byłoby przeznaczyć na dodatkowe poldery na południe od Wisły, tak żeby te wszystkei bieżanowy i prokocimie nie stały wiecznie w wodzie przy pierwszej lepszej ulewie. Plus poldery dla Raby, Dunajca itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiu Re: 1,5mld na nowy - wyższy most dębnicki! IP: *.skawsoft.com.pl 16.08.11, 18:51 Dlaczego nikt nie napisze gdzie mają być te słynne poldery ? Jakieś pomysły odnośnie lokalizacji ;na południe od Krakowa wiele nie mówi ? Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu Re: gdzie budować poldery ? 16.08.11, 19:01 proponuje obszar Tyniec - Bielany - Piekary , w tym trójkacie jest duży płaski obszar na polder ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: gdzie budować poldery ? IP: 77.236.16.* 16.08.11, 20:25 o ile mnie pamięć nie myli właściciele nieużytków i pól z tego rejonu (potencjalnych polderów) dosyć często "protestują" gdzie się da żeby pozwolono tam budować bloki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Os... c taki rzad IP: *.hsd1.pa.comcast.net 16.08.11, 21:26 kielbaske wyborcza niech sobie wsadz...Potrzebne sa trzy cztery miliardy/obiecac latwo niech inni sie martwia/ a niestac tych dupkow na kilkasettysiakow brakujacych na obwodnice poszli won nieudacznik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 21:50 jezeli kanał ma zasadność powstania i technicznie jest to ciągle możliwe a jego skuteczność ma być nie przeceniona w sytuacji kolejnej powodzi ktora prędzej czy poźniej się pojawi - jeżeli to wszystko ma być lepszym rozwiązaniem niż inne propozycje to niech budowa bedzie zatwierdzona i cokolwiek się zacznie dziać, żeby później nikt nie mówił ze można było to czy tamto ale nie ma gdzie bo stoja już bloki tam gdzie nie powinny myślę że zawsze problem maja ci, ktorzy ciagle wszystko widza, ze za drogo, ze nas nie stac, ze lepiej nie bedzie, ze lepiej wydac na to a nie na tamto, proponuje pewne decyzje zostawic jednak osoba ktorzy maja większa swiadomość szans ale również konsekwencji gdy czegos sie zaniecha, jeszcze jedna uwaga jezeli są pieniadze na konkretny program typu działania przeciwpowodziowe to one są przeznacozne na te działania a nie na przesuwanie je na budowanie dróg i chodników - to porpostu tak nie działa, to takie uświadomienie tych którzy znowu maja najwięcej do powiedzenia a czesto nie zastanowią się na chwile co mowia i piszą Jezeli bilans budowy kanału jest na plus to kanał powinien być realizowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twierdza kraków Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 22:24 Czy ktoś jest jeszcze w stanie powstrzymać tę zapyziałą galicyjską komedię rzekomej reanimacji planu JCiKM Najmiłościwiej kiedyś Panującego Cesarza Franciszka Józefa w sprawie planu kanału wiślanego, który poczęty 107 lat temu miał pełnić rolę zmodernizowanej drogi wodnej dla transportu towarowego? 3 lata temu miasto wydało 2,6 mln zł na wszechstronną trwającą ze 2 lata ekspertyzę, w której wiedeńska (!) firma orzekła o braku uzasadnienia ekonomicznego dla funkcji przeciwpowodziowej takiego kanału (a jak chodzi o funkcje transportowe, to jak Kraków chce). Zaważyły niesamowite koszty takiej budowy, do których trzeba zaliczyć także rekonstrukcję znaczącej części infrastruktury miasta, którą trzeba by najpierw zdemolować i potem przywrócić w innej formie (sieci kanalizacji, wodociągi, gazociągi, nowe mosty na znacznie podwyższonych poziomach w istniejących ulicach - Tynieckiej, Kapelance, Konopnickiej, Ludwinowskiej, itp). O wyburzeniu paru świeżo zbudowanych bloków już nie wspominając (gdzie się pchali nabywcy tych mieszkań i czemu łatwo wierzyli deweloperowi, że wszystko jest OK?). Kanał, wbrew prawom fizyki, nie może sam z siebie obniżyć poziomu wysokiej wody w miejscu swojego wlotu do Wisły na Ludwinowie; jego rola przeciwpowodziowa sprowadza się tylko do roli poldera przepływowego; zaangażuje najwyżej tyle wzbierającej wody, ile wynosi objętość jego koryta. Czy nie lepiej polder o takiej samej chłonności urządzić w miejscu znacznie mniej kosztownym, niezabudowanym, powyżej Krakowa? O transporcie statkami oceanicznopodobnymi, które nie mieściłyby się na zakrętach Wisły pod Wawelem, nie wypowiadam się, tak jak i ww. firma wiedeńska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 23:26 ... czy kolega szanowny o odważnym nicku to jest do tej dysputy przygotowany rzeczowo czy też tylko tak sobie bąknął dla podtrzymania samopoczucia znawcy wszechrzeczy na odpowiednio wysokim poziomie? Kolega szanowny się może orientuje o ile lustro powodzi pod samym Wawelem wyższe jest (miejscowo) od lustra powodzi średnio mierzonego na obszarze Krakowa? Albo ile trwa spływ wód powodziowych przez Kraków? (bo wszak powódź robi się nie z powodu opadów w Krakowie ...) Żeby bąknąć coś o dynamice przepływu wód powodziowych przez Kraków (dzisiejszy i ówczesny), to trzeba wiedzieć cośkolwiek więcej, niż podaje Wikipedia - biblia dzieciaczków neostrady. Jeśli nie ma dróg wodnych to i transportu wodnego nie ma, nie słyszałem jeszcze o transporcie wodnym przy braku dróg. Autor tekstu bąknął coś o polderach na POŁUDNIE od Krakowa. I nikt z wybitnych znawców tematu (każdego k.. tematu, KAŻDEGO!) nawet nie zajrzy na mapę, by się zorientować, że na POŁUDNIE od Krakowa, to jest Pogórze Wielickie z dodatkami, wzniesienia Mogilan, Chorowic, Swoszowic, Rajska, Kosocic, Wieliczki i Sierczy. Mogilany - 400 m npm i tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychuplock Re: Przepraszam-prosze IP: 62.233.182.* 17.08.11, 10:51 "Jeśli nie ma dróg wodnych to i transportu wodnego nie ma, nie słyszałem jeszcze o transporcie wodnym przy braku dróg."CZYLI CO będzie KANAŁ będzie szansa na TRANSPORT. A przede wszystkim olbrzymia szansa na akwen rekreacyjny (patrz Wiedeń ,Londyn ) i nabrzeża do spacerów i rekreacji (chyba ,że woli się pogrodzone osiedla jak kurniki bez bez wybiegów a nawet bez dojazdów spełniajacych europejski normy). Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Przepraszam-prosze 17.08.11, 13:24 Pomijajac smrod z takiego kanalu - pomysl swietny. Tylko za 1,5 miliarda mozna zbudowac miliony placow zabaw, tysiace parkow i fontann... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychuplock Re: Przepraszam-prosze bardzo IP: 62.233.182.* 23.08.11, 11:12 "Autor: eminey 17.08.11, 13:24 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Pomijajac smrod z takiego kanalu - pomysl swietny. Tylko za 1,5 miliarda mozna zbudowac miliony placow zabaw, tysiace parkow i fontann... " Smród może być lub nie z wszystkiego (najbardziej może śmierdzieć człowiek ). Za 1.5 mliarda może być sporo bułek ,niezła fura lub domek dla mnie TYLKO ,ŻE NIKT NIE CHCE GMINIE kRAKÓW LUB KRZYCHOWI PODAROWAĆ NA DOWOLNY CEL TEJ KWOTY.Kwota MOŻE być na cel publiczny jasno określony . Ps . miliony placów ,parków i fontan to duża przesada .podziel 1,5 mld przez 1 mln ! Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Przepraszam-prosze bardzo 25.08.11, 18:01 Zgoda, ze skala troche przesadzilem - puenta jednak ta sama - te pieniadze mozna rozdysponowac lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Rząd gotowy dać na kanał ulgi 1,5 mld zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 22:46 A ja chcę ten kanał ulgi,bo mam tam ziemię i leży ugorem a wybudować mi i tak nie pozwalają.Niech mi zapłacą to kupię sobie mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś