Gość: JAC NIE ZAWSZE JEST TAK ŹLE IP: 213.17.204.* 21.05.04, 10:31 Przeczytałem i postanowiłem przekopiowąć Może byc i tak lekarz z ludzką twarzą! Autor: lusidebest Data: 25.04.2004 12:32 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Musze sie z Wami podzielic niebywala informacja! W sobotni wieczor moja corka potrzebowala szybkiej pomocy lekarskiej.Pojechalysmy do stacji pogotowia we Wrzesni(tam mieszkamy).Wyobrazcie sobie,przyjal nas lekarz ,udzielil corce fachowej pomocy.Nie byloby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt,ze sam,z wlasnej woli zainteresowal sie moim kaszlem,chrypa i bez prosby z mojej strony po prostu mnie zbadal.Do tej pory jestem w szoku ,bylam przekonana ,ze tacy lekarze wygineli razem z dinozaurami....Korzystalam nie raz z pomocy wrzesinskich (i nie tylko )lekarzy ,ale taki gest,troska z wlasnej woli,zrobienie czegos ponad standart i to bez proszenia,z wlasnej inicjatywy....Panie Doktorze, jestem pod wielkim wrazeniem,tym bardziej ,ze byl to nasz pierwszy kontakt....Wielu,nie tylko wrzesinskich lekarzy powinno brac z Pana przyklad!!!Szczegolnie ci,ktorzy nie wychylaja sie zza swojego biurka,nie mowiac juz o badaniu,a mialam kontakt z paroma takimi(zwlaszcza Pani doktor jest mistrzynia w badaniu i diagnozowaniu na odlegosc i zza biurka!!).Zeby nie bylo zadnych watpliwosci podam nazwisko tego ,przemilego lekarza:Andrzej Paciorkowski....dziekujemy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajdija Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: 217.153.64.* 21.05.04, 10:34 Mam pomysl - moze by tak opublikowac liste sprzetu, ktora pomogla w wykryciu afery? Wtedy kazdy przecietny pacjent moglby latwo chronic sie przed wymuszaniem lapowek. Cos w stylu poradnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamasynka Lista dobrych krakowskich ginekologów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:35 i złych i takich, którzy biorą (i ile biorą) jest na regionalnym edziecku... Nic nowego, trzeba się tylko zapoznać... Druga lista krakowskich ginekologów jest na zdrowiu kobiety. Trzeba wybierać odpowiednich gości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Lista dobrych krakowskich ginekologów IP: *.citynet.pl / 149.156.98.* 21.05.04, 10:40 Prosze podaj dokladne te linki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamasynka LISTA KRAKOWSKICH GIN - link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9093739&a=9093739 to ze zdrowia kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamasynka LINK - lista krakowskich ginekologów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9093739&a=9093739 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: 217.153.60.* 21.05.04, 10:42 Ja tu jednej rzeczy nie rozumiem. Dlaczego pacjentka zasugerowała lekarce poród za pomocą cesarskiego?? Czy gdyby lekarka "zorganizowała" cesarkę za "free" to byłoby OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Też mi sensacja. IP: *.ztpnet.pl 21.05.04, 10:43 Jeśli przyłapiecie lekarza nie biorącego łapówek, wtedy będzie o czym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.cust.tele2.fr 21.05.04, 10:44 Nie chce oceniac wszystkich lekarzy, ale ja w tym szpitalu bylem dwa razy z moja corka: 2 razy po 1,5 tys. za zabiegi chirurgiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi,K. LEKARZE KWIATOW NIE PIJA IP: *.tele2.cz 21.05.04, 10:48 Wiekszosc moich kontaktow z "panstwowa" sluzba zdrowia konczylo sie wywieraniem, mniej lub bardziej delikatnie, nacisku majacego na celu wymuszenie bakszyszu. To polska norma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty BRAWA ! IP: *.petrus.com.pl 21.05.04, 10:55 BRAWA dla Dyrektora za działanie z jajami !!! Miłego weekendu Jacenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.filg.uj.edu.pl 21.05.04, 11:05 W szpitalu uniwersyteckim na Kopernika jest normalny, nieomal oficjalny cennik: pacjentka trochę przepłaciła, za cesarkę na życzenie płaci się 1500,00. My mieliśmy cesarkę ze wskazan medycznych, kosztowało to trochę mniej, 1200,00. Podobno ostatnio, ponieważ ludzie mają coraz mniej pieniędzy, za cesarkę ze wskazań przyjmują też 1000,00. Nas "przecena" jeszcze nie objęła. Jeszcze słówko do "TEGO-CO-NIE-BIERZE" i innych lekarzy tu obecnych: byłam świadkiem (zanim zabrali mnie ne saloę operacyjną), milczącym (cóż, sama przecież rodziłam) porodu dziewczyny, która nie zapłaciła. Boże, to się w głowie nie mieści, tego nie da się opisać, jak w XXI wieku można na porodówce traktować rodzącą. Naprawdę, do dziś czuję ściśnięcie w gardle na samo wspomnienie... Mój mąż zapłaciłby chyba każde pieniądze, żeby tylko mnie to nie spotkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypherll Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.hospvd.ch 21.05.04, 11:23 coz moge powiedziec, moze tylko to ze za moich kolegow co biora jest mi wstyd i nie znajduje zadnego wytlumaczenia takiego postepowania, bo niska pensja nie tlumaczy lapownictwa i zwyczajnego dranstwa sa inne uczciwe sposoby na zarobek, nie powiem nie jest latwo i czasem nie starcza dnia zeby to wszystko pogodzic, ale przeciez to wszystko wynika z wychowania i wzorcow wyniesionych z domu rodzinnego niestety, albo w oczywisty sposob pracownicy ochrony zdrowia (to nie jest zadna sluzba!!!!!!!) niczym sie nie roznia od calego narodu, bo wsrod zbulwersowanych ucezstnikow tego forum na pewno znalazloby sie odpowiednio paru nieuczciwych, ktorzy moze poruszaja sie w innym zakresie kwot (pewnie mniejszych) konkluzja? zacznijmy zmieniac polska rzeczywistosc od nas samych i dbajmy o uczciwosc wokolo, nie pogardzajmy ludzmi i szanujmy sie na wzajem milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk winni pacjęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:52 Wszystkiemu winni są pacjęci, bo DAJĄ pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: winni pacjęci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:01 a co debilu mają zrobić jeśli to WARUNEK do wykonania zabiegu lub przyjęcia do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ue I bardzo dobrze !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:24 to łapówkarstwo wśród lekarzy jest nie do zniesienia. trzeba to tępić przy każdej możliwej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
wjbi Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U 21.05.04, 11:25 No, tak sobie myślę, że nic z tego nie wyniknie tak na prawdę. Izba lekarska stanie murem za koleżanką, która ponadto na pewno jest świetnym naukowcem, jest uwielbiana przez studentów i pacjentki a w ogóle to nagranie rozmowy niczego nie dowodzi, a J.M. Rektor co najwyżej powoła Komisję Śledczą Senatu, której działania efektem będzie raport z którego wyniknie, że to w gruncie rzeczy ta rodzina próbowała skorumpować lekarkę, a ta w szlachetności serca nie chciała im odmawiać, a Służba Zdrowia jest NIEDOFINANSOWANA i BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ i nie można na jednej szali kłaść TYSIĘCY uratowanych przez Panią Doktor istnień ludzkich i jakiegoś prostackiego POMÓWIENIA. a DYR. ZIĘBA NIECH NIE BĘDZIE PEWNY ŻE JĄ ZWOLNI- bo nie ma paragrafu na taką łapówkę, bo lekarka ta nire jest funcjonariuszem publicznym. Ot co! Miłego weekendu życzę wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QBA Problemem sa URZEDNICY - nie lekarze; ci biora IP: 213.134.155.* 21.05.04, 11:50 za konkretna pomoc; urzednicy (i politycy) za usuwanie przeszkod, ktore tam wczesniej sami postawili... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiacha Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U 21.05.04, 11:53 Pani doktor ma wiele takich numerów na koncie, np. wypisała ze szpitala młoda pacjentkę zakwalifikowaną do operacji, bo tej nie było stać na łapówkę, zleca prywatne kontole pooperacyjne co 2 tygodnie itd. Niech ktoś wreszcie coś z tym bajzlem zrobi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.telemagazyn.pl 21.05.04, 12:00 Gdyby lekarzom placilo sie godziwie - jak ma to miejsce w innych krajach nie musieliby brac lapowek ani kilku etatow zeby przezyc! Co za kraj - czlowiek zamieszany w afere szpiegowska zostaje marszalkiem Sejmu, a lekarzom placi sie 1200 zlotych! Czas sie pakowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
cypherll Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U 21.05.04, 12:07 swiete slowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonimus Też mi rewelacja.... IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 21.05.04, 12:00 Jak ktoś zdemaskuje niebiorącego łapówek lekarza w tzw. bezpłatnej służbie zdrowia, to wtedy proszę o śledztwo dziennikarskie (dlaczego nie bierze - może tylko raz zapomniał) i wskazanie gdzie przyjmuje (żeby móc skorzystać z niebywałej okazji). Sam znam wyłącznie osoby, które w różnych formach dawały "w łapę", bo inaczej nie było możliwości zapewnienia opieki wykwalifikowanego lekarza w odpowiednim terminie (czyli przed planowym zgonem pacjenta). Rzecz dotyczy nie tylko lekarzy, ale też pielęgniarek, które unieruchomionego pacjenta (np. umierającego na raka) potrafią zostawić na pół dnia bez opieki, jak nie dostaną od rodziny "dniówki". PS. Tak, słyszałem też kilka razy o lekarzach nie biorących łapówek, i na pewno kilku takich istnieje. Stąd prośba o dzinnikarskie śledztwo. PS2. Wszystkie znane mi przypadki pochodzą od mojej najbliższej rodzinyi bliskich znajomych - sam jestem jeszcze na tyle zdrowy, by nie musieć osobiście stawiać się w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent 2004 Re: Trzeba zlikwidować upokorzające pensje lekarzy IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21.05.04, 12:10 Wiadomo, że prawie wszyscy lekarze biorą łapówy. Techniki są różne w zależności od stanowiska lekarza. Żal mi tej lekarki, bo robią z niej czarną owcę, dla przykładu rezolutny dyrektor działa natychmiast i bezpardonowo. Tak naprawdę należałoby zwolnić dyscyplinarnie przynajmniej połowę lekarzy (około 30 tys). Istota tkwi w kretyńskim systemie. Lekarz powinien godnie zarabiać, przynajmniej 3000 zł po stażu. Pacjenci powinni płacić za ponadnormatywne wizyty, konsultacje, leczenie szpitalne.. Niech to będą kwoty około 20 zł za wizytę, 30 zł za dzień w szpitalu. Z tych środków można byłoby zwiększyć uposażenie lekarzy, wzmocnić techniczą strukturę szpitali, przychodni. Wtedy nie byłoby skoków na kasę pacjentów ze strony lekarzy. Pacjent czułby się dowartościowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx A mi nie zal IP: 195.145.80.* 21.05.04, 12:36 > Żal mi tej lekarki, bo robią z niej czarną owcę, A mi nie zal. W koncu to ona wymuszala lapowke. Nie ma co rozkladac odpowiedzialnosci na szpital / spolecznosc / spoleczenstwo / politykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciecdziecka Re: Trzeba zlikwidować upokorzające pensje lekarz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.05.04, 12:56 Lekarz po stażu powinien zarabiać grosze bo nic nie umie i mało kto chce być przez takiego lekarza leczony. Natomiast lekarz z doświadczeniem, sukcesami zawodowymi, do którego lgną pacjenci powinien zarabiać nawet 15000 PLN a ja nawet dołożyłbym mu ze swoich prywatnych więcej gdyby to byli tak wspaniali lekarze których pod stołem w upokarzający dla nich sposób musiałem wynagradzać inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaj Re: Trzeba zlikwidować upokorzające pensje lekarz IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 21.05.04, 22:30 Sam zarabiaj po stażu grosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: służący Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 21.05.04, 12:18 Sam pracuję w szpitalu ale nie jestem lekarzem, dla tych świń to my jesteśmy trzeci gatunek człowieka, no ale jak sie zarabia pół z tego co jego łapówka to trudno nawet koło niego stanąć. Nota bene, wszystkich naiwnych informuję, że podniesienie pensji lekarzy nie rozwiąże problemu łapówek. Nie ma takiej pensji , która im starczy, to już taki etos, zawsze za mało.Największe łapówy biorą ci co najwięcej zarabiają a, bywa to z dyżurami nawet sześć koła na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojcieczdrowdziecka Ten kablujący ojciec to zwykła świnia.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.05.04, 12:51 ....gdyby nie ta cesarka to jego dziecko w wyniku "prawidło przeprowadzonego porodu" wcale nie musiało urodzić się zdrowe. Mogło dojśc do jakże licznych komplikacji porodowych i miałby teraz cwaniaczek dziecko niepełnosprawne. Ja sam zapłaciłem za to , że by mojego syna odbierał specjalista a nie jakiś początkujący konował i w cale tego nie żałuję. Dziecko jest silne i zdrowe. Mój przyjaciel zdał się na standrdowe procedury i jeżdzi dzisiaj z dzieckiem upośledzonym ruchowo (podduszonym w czasie porodu - bo ktoś oszczędzał na cesarce) na rehabilitację. Kablujący ojczulku - jesteś zwykłą świnią. Prasa powinna opublikować twoje dane i przy następnym dziecku powinieneś iść zgodnie z procedurą boskiego NFZ- POWODZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guko Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 21.05.04, 22:33 To strasznie biedny jesteś, tylko skąd masz kasę na internet? Odpowiadasz za czysty korytarz i wyniesione baseny więc nie masz wielkiego zakresu odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska swietnie , gratulacje dla przytomnych ludzi 21.05.04, 12:35 jezeli to jedyny sposob na korupcje...to dziala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan tylko jedna lapowkarka /nie lekarka/ ? To my ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:37 jestesmy swiety kraj ! Sprawa do zalatwienia w jeden tydzien-lapowka kontrolowana. Tylko nikt tego nie chce zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec !!!!!!!!!! IP: *.dnet.pl / *.dnet.pl 21.05.04, 13:26 LUDZIE! o co ten hałas? przeciez to norma. Teraz z tej lekarki zrobili przestępcę, a przeciez 90% osób rodzących w Polsce daje w łapę!!!!!!!! Gdyby mieli zwolnic ginekologów nie biorących, to porody przyjmowali by dozorcy w szpitalach. Na marginesie - dwa lata temu moja zona rodziła blizniaki, nic nikomu nie dawałem, miała super obslugę, cesarskie cięcie bez łaski, mnie pozwolono wejsc na sale operacyjną!! Jak to pozniej opowiadałem róznym ludziom to nikt mi nie uwierzył ze nic nikomu nie dałem! LUDZIE ! SAMI JESTESCIE SOBIE WINNI!! WPYCHACIE KONOWAŁOM FORSE W ŁAPE A PÓŻNIJ SIE DZIWICIE ZE BEZ ŁAPÓWKI NIC NIE ZROBIĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks Re: !!!!!!!!!! IP: *.mim.pcz.czest.pl 21.05.04, 14:09 czyli udało się... a co gościu poczniesz, gdy przed operacją usunięcia nowotworu pan profek zacznie coś sugerować i wręcz się czegoś domagać? pomyślisz, że mówi o podrózy na marsa? za wcześnie na optymizm. to jest chore i gorsze od raka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamia Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.t-s.pl 21.05.04, 13:42 Nie wiem z czego robi się tu sensację. :( Zawsze tak było. 20 lat temu, kiedy rodziłam swoje dzieci też. Nic szczególnego. Gdyby lekarka odmówiła wzięcia łapówki, to by była dopiero sensacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:43 Opisana sytuacja jest typowa dla polskich szpitali. Dziwne, że akurat wszystko się skrupiło na jednej lekarce. Chyba jest kozłem ofiarnym całej chorej słuzby zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
irokezik O chamstwie demaskatora. 23.05.04, 22:15 Gdyby lekarka wymusiła opłatę za cesarkę ze wskazań medycznych byłby to czyn karygodny ze wszechmiar. Tu jednak była to cesarka na żądanie (bo takie widzimisie miało małżeństwo). Cena dużo niższa niż w prywatnym gabinecie. W POlsce nie ma cięć cesarskich na żądanie. S..syn dał tylko 400 PLN (to niżej niż oficjalne opłaty za poród drogą naturalną- znieczulenie 300, rodzinny 200) i otrzymał usługę na najwyższym poziomie: dziecko i matka są zdrowe. Zamiast być wdzięcznym i cieszyć się z ojcowstwa i z zaoszczędzenia 1200 PLN łazi po mediach i donosi. Oczywiście wymuszanie pieniędzy przed zabiegiem jest naganne, ale zachowanie tego "Pana" to draństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeeeneeek Re:UE tylko czeka na te przypadki,lekarze zwieja IP: *.dialup.sprint-canada.net 21.05.04, 13:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajko Czyzby Losterowej WRESZCIE powineła się noga ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 13:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksaks prawie wszędzie biorą IP: *.mim.pcz.czest.pl 21.05.04, 13:54 na przykład polecam oddział perinatologii psk nr 4 w lublinie (moglem pomylic nazwe oddzialu). przyklad idzie z góry, czyli w tym przypadku od samego profesorka. wiadomosc w 100% pewna. wystarczy wyrazić swoją wdzięczność i opreacyjka raz dwa... Odpowiedz Link Zgłoś