Dodaj do ulubionych

Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu Uni...

• Gość: JAC NIE ZAWSZE JEST TAK ŹLE IP: 213.17.204.* 21.05.04, 10:31
      Przeczytałem i postanowiłem przekopiowąć
      Może byc i tak

lekarz z ludzką twarzą!
      Autor: lusidebest
      Data: 25.04.2004 12:32 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      Musze sie z Wami podzielic niebywala informacja! W sobotni wieczor moja corka
      potrzebowala szybkiej pomocy lekarskiej.Pojechalysmy do stacji pogotowia we
      Wrzesni(tam mieszkamy).Wyobrazcie sobie,przyjal nas lekarz ,udzielil corce
      fachowej pomocy.Nie byloby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt,ze sam,z
      wlasnej woli zainteresowal sie moim kaszlem,chrypa i bez prosby z mojej
      strony po prostu mnie zbadal.Do tej pory jestem w szoku ,bylam
      przekonana ,ze tacy lekarze wygineli razem z dinozaurami....Korzystalam nie
      raz z pomocy wrzesinskich (i nie tylko )lekarzy ,ale taki gest,troska z
      wlasnej woli,zrobienie czegos ponad standart i to bez proszenia,z wlasnej
      inicjatywy....Panie Doktorze, jestem pod wielkim wrazeniem,tym bardziej ,ze
      byl to nasz pierwszy kontakt....Wielu,nie tylko wrzesinskich lekarzy powinno
      brac z Pana przyklad!!!Szczegolnie ci,ktorzy nie wychylaja sie zza swojego
      biurka,nie mowiac juz o badaniu,a mialam kontakt z paroma takimi(zwlaszcza
      Pani doktor jest mistrzynia w badaniu i diagnozowaniu na odlegosc i zza
      biurka!!).Zeby nie bylo zadnych watpliwosci podam nazwisko tego ,przemilego
      lekarza:Andrzej Paciorkowski....dziekujemy !!!!

• Gość: Ajdija Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: 217.153.64.* 21.05.04, 10:34
      Mam pomysl - moze by tak opublikowac liste sprzetu, ktora pomogla w wykryciu
      afery? Wtedy kazdy przecietny pacjent moglby latwo chronic sie przed
      wymuszaniem lapowek. Cos w stylu poradnika :)
    • Gość: mamasynka Lista dobrych krakowskich ginekologów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:35
      i złych i takich, którzy biorą (i ile biorą) jest na regionalnym edziecku...
      Nic nowego, trzeba się tylko zapoznać...
      Druga lista krakowskich ginekologów jest na zdrowiu kobiety.
      Trzeba wybierać odpowiednich gości.
      pozdrawiam
      • Gość: ???? Re: Lista dobrych krakowskich ginekologów IP: *.citynet.pl / 149.156.98.* 21.05.04, 10:40
        Prosze podaj dokladne te linki
      • Gość: mamasynka LISTA KRAKOWSKICH GIN - link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:11
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9093739&a=9093739
        to ze zdrowia kobiety
      • Gość: mamasynka LINK - lista krakowskich ginekologów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:13
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=9093739&a=9093739
    • Gość: GP Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: 217.153.60.* 21.05.04, 10:42
      Ja tu jednej rzeczy nie rozumiem. Dlaczego pacjentka zasugerowała lekarce poród
      za pomocą cesarskiego?? Czy gdyby lekarka "zorganizowała" cesarkę za "free" to
      byłoby OK?
    • Gość: wojtek Też mi sensacja. IP: *.ztpnet.pl 21.05.04, 10:43
      Jeśli przyłapiecie lekarza nie biorącego łapówek, wtedy będzie o czym pisać.
    • Gość: max Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.cust.tele2.fr 21.05.04, 10:44
      Nie chce oceniac wszystkich lekarzy, ale ja w tym szpitalu bylem dwa razy z
      moja corka: 2 razy po 1,5 tys. za zabiegi chirurgiczne...
    • Gość: Mi,K. LEKARZE KWIATOW NIE PIJA IP: *.tele2.cz 21.05.04, 10:48
      Wiekszosc moich kontaktow z "panstwowa" sluzba zdrowia konczylo sie
      wywieraniem, mniej lub bardziej delikatnie, nacisku majacego na celu wymuszenie
      bakszyszu.

To polska norma.
    • Gość: Jacenty BRAWA ! IP: *.petrus.com.pl 21.05.04, 10:55
      BRAWA dla Dyrektora za działanie z jajami !!!
      Miłego weekendu
      Jacenty
    • Gość: Nana Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.filg.uj.edu.pl 21.05.04, 11:05
      W szpitalu uniwersyteckim na Kopernika jest normalny, nieomal oficjalny cennik:
      pacjentka trochę przepłaciła, za cesarkę na życzenie płaci się 1500,00.
      My mieliśmy cesarkę ze wskazan medycznych, kosztowało to trochę mniej, 1200,00.
      Podobno ostatnio, ponieważ ludzie mają coraz mniej pieniędzy, za cesarkę ze
      wskazań przyjmują też 1000,00. Nas "przecena" jeszcze nie objęła.
      Jeszcze słówko do "TEGO-CO-NIE-BIERZE" i innych lekarzy tu obecnych: byłam
      świadkiem (zanim zabrali mnie ne saloę operacyjną), milczącym (cóż, sama
      przecież rodziłam) porodu dziewczyny, która nie zapłaciła. Boże, to się w
      głowie nie mieści, tego nie da się opisać, jak w XXI wieku można na porodówce
      traktować rodzącą. Naprawdę, do dziś czuję ściśnięcie w gardle na samo
      wspomnienie... Mój mąż zapłaciłby chyba każde pieniądze, żeby tylko mnie to nie
      spotkało.
      • Gość: cypherll Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.hospvd.ch 21.05.04, 11:23
        coz moge powiedziec, moze tylko to ze za moich kolegow co biora jest mi wstyd i
        nie znajduje zadnego wytlumaczenia takiego postepowania, bo niska pensja nie
        tlumaczy lapownictwa i zwyczajnego dranstwa
        sa inne uczciwe sposoby na zarobek, nie powiem nie jest latwo i czasem nie
        starcza dnia zeby to wszystko pogodzic, ale przeciez to wszystko wynika z
        wychowania i wzorcow wyniesionych z domu rodzinnego
        niestety, albo w oczywisty sposob pracownicy ochrony zdrowia (to nie jest zadna
        sluzba!!!!!!!) niczym sie nie roznia od calego narodu, bo wsrod zbulwersowanych
        ucezstnikow tego forum na pewno znalazloby sie odpowiednio paru nieuczciwych,
        ktorzy moze poruszaja sie w innym zakresie kwot (pewnie mniejszych)
        konkluzja? zacznijmy zmieniac polska rzeczywistosc od nas samych i dbajmy o
        uczciwosc wokolo, nie pogardzajmy ludzmi i szanujmy sie na wzajem
        milego weekendu
      • Gość: mk winni pacjęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:52
        Wszystkiemu winni są pacjęci, bo DAJĄ pieniądze.
        • Gość: ww Re: winni pacjęci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:01
          a co debilu mają zrobić jeśli to WARUNEK do wykonania zabiegu lub przyjęcia do
          szpitala.
    • Gość: ue I bardzo dobrze !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:24
      to łapówkarstwo wśród lekarzy jest nie do zniesienia. trzeba to tępić przy
      każdej możliwej okazji.
    • wjbi Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U 21.05.04, 11:25
      No, tak sobie myślę, że nic z tego nie wyniknie tak na prawdę. Izba lekarska
      stanie murem za koleżanką, która ponadto na pewno jest świetnym naukowcem, jest
      uwielbiana przez studentów i pacjentki a w ogóle to nagranie rozmowy niczego
      nie dowodzi, a J.M. Rektor co najwyżej powoła Komisję Śledczą Senatu, której
      działania efektem będzie raport z którego wyniknie, że to w gruncie rzeczy ta
      rodzina próbowała skorumpować lekarkę, a ta w szlachetności serca nie chciała
      im odmawiać, a Służba Zdrowia jest NIEDOFINANSOWANA i BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ i
      nie można na jednej szali kłaść TYSIĘCY uratowanych przez Panią Doktor istnień
      ludzkich i jakiegoś prostackiego POMÓWIENIA.
      a DYR. ZIĘBA NIECH NIE BĘDZIE PEWNY ŻE JĄ ZWOLNI- bo nie ma paragrafu na taką
      łapówkę, bo lekarka ta nire jest funcjonariuszem publicznym. Ot co!
      Miłego weekendu życzę wszystkim
    • Gość: QBA Problemem sa URZEDNICY - nie lekarze; ci biora IP: 213.134.155.* 21.05.04, 11:50
      za konkretna pomoc; urzednicy (i politycy) za usuwanie przeszkod, ktore tam
      wczesniej sami postawili...
    • kasiacha Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U 21.05.04, 11:53
      Pani doktor ma wiele takich numerów na koncie, np. wypisała ze szpitala młoda
      pacjentkę zakwalifikowaną do operacji, bo tej nie było stać na łapówkę, zleca
      prywatne kontole pooperacyjne co 2 tygodnie itd. Niech ktoś wreszcie coś z tym
      bajzlem zrobi!
    • Gość: Andrzej Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.telemagazyn.pl 21.05.04, 12:00
      Gdyby lekarzom placilo sie godziwie - jak ma to miejsce w innych krajach nie
      musieliby brac lapowek ani kilku etatow zeby przezyc!
      Co za kraj - czlowiek zamieszany w afere szpiegowska zostaje marszalkiem Sejmu,
      a lekarzom placi sie 1200 zlotych!
      Czas sie pakowac..
      • cypherll Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U 21.05.04, 12:07
        swiete slowa :)
    • Gość: Anonimus Też mi rewelacja.... IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 21.05.04, 12:00
      Jak ktoś zdemaskuje niebiorącego łapówek lekarza w tzw. bezpłatnej służbie
      zdrowia, to wtedy proszę o śledztwo dziennikarskie (dlaczego nie bierze - może
      tylko raz zapomniał) i wskazanie gdzie przyjmuje (żeby móc skorzystać z
      niebywałej okazji). Sam znam wyłącznie osoby, które w różnych formach dawały "w
      łapę", bo inaczej nie było możliwości zapewnienia opieki wykwalifikowanego
      lekarza w odpowiednim terminie (czyli przed planowym zgonem pacjenta).

Rzecz dotyczy nie tylko lekarzy, ale też pielęgniarek, które unieruchomionego
      pacjenta (np. umierającego na raka) potrafią zostawić na pół dnia bez opieki,
      jak nie dostaną od rodziny "dniówki".

PS. Tak, słyszałem też kilka razy o lekarzach nie biorących łapówek, i na pewno
      kilku takich istnieje. Stąd prośba o dzinnikarskie śledztwo.

PS2. Wszystkie znane mi przypadki pochodzą od mojej najbliższej rodzinyi
      bliskich znajomych - sam jestem jeszcze na tyle zdrowy, by nie musieć osobiście
      stawiać się w szpitalu.
    • Gość: pacjent 2004 Re: Trzeba zlikwidować upokorzające pensje lekarzy IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21.05.04, 12:10
      Wiadomo, że prawie wszyscy lekarze biorą łapówy. Techniki są różne w zależności
      od stanowiska lekarza. Żal mi tej lekarki, bo robią z niej czarną owcę, dla
      przykładu rezolutny dyrektor działa natychmiast i bezpardonowo. Tak naprawdę
      należałoby zwolnić dyscyplinarnie przynajmniej połowę lekarzy (około 30 tys).
      Istota tkwi w kretyńskim systemie. Lekarz powinien godnie zarabiać,
      przynajmniej 3000 zł po stażu. Pacjenci powinni płacić za ponadnormatywne
      wizyty, konsultacje, leczenie szpitalne.. Niech to będą kwoty około 20 zł za
      wizytę, 30 zł za dzień w szpitalu. Z tych środków można byłoby zwiększyć
      uposażenie lekarzy, wzmocnić techniczą strukturę szpitali, przychodni.
      Wtedy nie byłoby skoków na kasę pacjentów ze strony lekarzy. Pacjent czułby
      się dowartościowany.
      • Gość: xxx A mi nie zal IP: 195.145.80.* 21.05.04, 12:36
        > Żal mi tej lekarki, bo robią z niej czarną owcę,

A mi nie zal. W koncu to ona wymuszala lapowke. Nie ma co rozkladac
        odpowiedzialnosci na szpital / spolecznosc / spoleczenstwo / politykow
      • Gość: ojciecdziecka Re: Trzeba zlikwidować upokorzające pensje lekarz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.05.04, 12:56
        Lekarz po stażu powinien zarabiać grosze bo nic nie umie i mało kto chce być
        przez takiego lekarza leczony. Natomiast lekarz z doświadczeniem, sukcesami
        zawodowymi, do którego lgną pacjenci powinien zarabiać nawet 15000 PLN a ja
        nawet dołożyłbym mu ze swoich prywatnych więcej gdyby to byli tak wspaniali
        lekarze których pod stołem w upokarzający dla nich sposób musiałem wynagradzać
        inaczej.
        • Gość: hahaj Re: Trzeba zlikwidować upokorzające pensje lekarz IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 21.05.04, 22:30
          Sam zarabiaj po stażu grosze
    • Gość: służący Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 21.05.04, 12:18
      Sam pracuję w szpitalu ale nie jestem lekarzem, dla tych świń to my jesteśmy
      trzeci gatunek człowieka, no ale jak sie zarabia pół z tego co jego łapówka to
      trudno nawet koło niego stanąć. Nota bene, wszystkich naiwnych informuję, że
      podniesienie pensji lekarzy nie rozwiąże problemu łapówek. Nie ma takiej
      pensji , która im starczy, to już taki etos, zawsze za mało.Największe łapówy
      biorą ci co najwięcej zarabiają a, bywa to z dyżurami nawet sześć koła na rękę
      • Gość: ojcieczdrowdziecka Ten kablujący ojciec to zwykła świnia.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.05.04, 12:51
        ....gdyby nie ta cesarka to jego dziecko w wyniku "prawidło przeprowadzonego
        porodu" wcale nie musiało urodzić się zdrowe. Mogło dojśc do jakże licznych
        komplikacji porodowych i miałby teraz cwaniaczek dziecko niepełnosprawne. Ja
        sam zapłaciłem za to , że by mojego syna odbierał specjalista a nie jakiś
        początkujący konował i w cale tego nie żałuję. Dziecko jest silne i zdrowe. Mój
        przyjaciel zdał się na standrdowe procedury i jeżdzi dzisiaj z dzieckiem
        upośledzonym ruchowo (podduszonym w czasie porodu - bo ktoś oszczędzał na
        cesarce) na rehabilitację. Kablujący ojczulku - jesteś zwykłą świnią. Prasa
        powinna opublikować twoje dane i przy następnym dziecku powinieneś iść zgodnie
        z procedurą boskiego NFZ- POWODZENIA.
      • Gość: guko Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.ghnet.pl / 62.233.214.* 21.05.04, 22:33
        To strasznie biedny jesteś, tylko skąd masz kasę na internet?
        Odpowiadasz za czysty korytarz i wyniesione baseny więc nie masz wielkiego
        zakresu odpowiedzialności
    • klaryska swietnie , gratulacje dla przytomnych ludzi 21.05.04, 12:35
      jezeli to jedyny sposob na korupcje...to dziala
    • Gość: jan tylko jedna lapowkarka /nie lekarka/ ? To my ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:37
      jestesmy swiety kraj ! Sprawa do zalatwienia w jeden tydzien-lapowka
      kontrolowana. Tylko nikt tego nie chce zrobic.
    • Gość: ojciec !!!!!!!!!! IP: *.dnet.pl / *.dnet.pl 21.05.04, 13:26
      LUDZIE! o co ten hałas? przeciez to norma. Teraz z tej lekarki zrobili
      przestępcę, a przeciez 90% osób rodzących w Polsce daje w łapę!!!!!!!!
      Gdyby mieli zwolnic ginekologów nie biorących, to porody przyjmowali by dozorcy
      w szpitalach.

Na marginesie - dwa lata temu moja zona rodziła blizniaki, nic nikomu nie
      dawałem, miała super obslugę, cesarskie cięcie bez łaski, mnie pozwolono wejsc
      na sale operacyjną!!
      Jak to pozniej opowiadałem róznym ludziom to nikt mi nie uwierzył ze nic nikomu
      nie dałem!

LUDZIE ! SAMI JESTESCIE SOBIE WINNI!!
      WPYCHACIE KONOWAŁOM FORSE W ŁAPE A PÓŻNIJ SIE DZIWICIE ZE BEZ ŁAPÓWKI NIC NIE
      ZROBIĄ!
      • Gość: ksaks Re: !!!!!!!!!! IP: *.mim.pcz.czest.pl 21.05.04, 14:09
        czyli udało się... a co gościu poczniesz, gdy przed operacją usunięcia nowotworu
        pan profek zacznie coś sugerować i wręcz się czegoś domagać? pomyślisz, że mówi
        o podrózy na marsa? za wcześnie na optymizm. to jest chore i gorsze od raka.
    • Gość: lamia Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.t-s.pl 21.05.04, 13:42
      Nie wiem z czego robi się tu sensację. :( Zawsze tak było. 20 lat temu, kiedy
      rodziłam swoje dzieci też. Nic szczególnego. Gdyby lekarka odmówiła wzięcia
      łapówki, to by była dopiero sensacja...
    • Gość: Ted Re: Zdemaskowana korupcja w krakowskim Szpitalu U IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:43
      Opisana sytuacja jest typowa dla polskich szpitali. Dziwne, że akurat wszystko
      się skrupiło na jednej lekarce. Chyba jest kozłem ofiarnym całej chorej słuzby
      zdrowia?
      • irokezik O chamstwie demaskatora. 23.05.04, 22:15
        Gdyby lekarka wymusiła opłatę za cesarkę ze wskazań medycznych byłby to czyn
        karygodny ze wszechmiar.
        Tu jednak była to cesarka na żądanie (bo takie widzimisie miało małżeństwo).
        Cena dużo niższa niż w prywatnym gabinecie. W POlsce nie ma cięć cesarskich na
        żądanie.
        S..syn dał tylko 400 PLN (to niżej niż oficjalne opłaty za poród drogą
        naturalną- znieczulenie 300, rodzinny 200) i otrzymał usługę na najwyższym
        poziomie: dziecko i matka są zdrowe.
        Zamiast być wdzięcznym i cieszyć się z ojcowstwa i z zaoszczędzenia 1200 PLN
        łazi po mediach i donosi.
        Oczywiście wymuszanie pieniędzy przed zabiegiem jest naganne, ale zachowanie
        tego "Pana" to draństwo.

• Gość: zeeeneeek Re:UE tylko czeka na te przypadki,lekarze zwieja IP: *.dialup.sprint-canada.net 21.05.04, 13:46
    • Gość: jajko Czyzby Losterowej WRESZCIE powineła się noga ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 13:50
      • Gość: Mika To o LOSTER chodzi?? IP: *.crowley.pl 21.05.04, 14:03
        M
    • Gość: ksaks prawie wszędzie biorą IP: *.mim.pcz.czest.pl 21.05.04, 13:54
      na przykład polecam oddział perinatologii psk nr 4 w lublinie (moglem pomylic
      nazwe oddzialu). przyklad idzie z góry, czyli w tym przypadku od samego
      profesorka. wiadomosc w 100% pewna. wystarczy wyrazić swoją wdzięczność i
      opreacyjka raz dwa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka