Gość: U IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 24.08.11, 11:04 e.. ojczyzna kebaba to nie turcja tylko NIemcy :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mam.problem Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 24.08.11, 11:23 gdzie w Krakowie sensowny kebap/kebab ? taki do ktorego nie trzeba byc pijanym, a nastepnego dnia nie przypomina sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 12:31 Ja sobie jeżdżę do Skawiny , przy stacji benzynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej_to_ja_! Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.aster.pl 24.08.11, 12:53 no to rzeczywiście w Krakowie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimbo Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.salwator.net 24.08.11, 19:26 Ten se Skawiny jest przereklamowany - najpierw nasluchalem sie o nim cudow, a jak sprobowalem to totalnie przecietny kebab. Wole juz ten z Grodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz Airan jest pyszny... 26.08.11, 06:47 Dlatego nauczyłem sobie go robić.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kebabowa baba najlepszy na grodzkiej!!!! IP: *.play-internet.pl 24.08.11, 13:16 ... a całkiem niezły naprzecie wejścia do bagateli:))) chociaż zepsuł się ostatnio, bo robi go kto iiny-dostałam przypalone mięso:/ Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 26.08.11, 09:10 Śmieszna jest ta nowomowa Wyborczej. Teraz lansujemy słówko KEBAP. Zmieniamy jedną literkę i robi się super smacznie. Hahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
filakia Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 24.08.11, 11:27 Podobno w okolicy Rynku jest gdzieś kebab z baraniny. Tak słyszałam. Wie ktoś może gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregg Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.mtm-info.pl 24.08.11, 11:47 Na św. Filipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rum Baranina - Czym jest krakowski kebab IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 11:48 z baraniny jest w greckim barze na grodzkiej, na odcinku miedzy rynkiem a placem Wszystkich Swietych. Z innej beczki to w Turcji najczesciej spotykalismy wolowe kebapy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ya Baranina? IP: *.opgk.krakow.pl 24.08.11, 14:45 To nie jest baranina tylko mieszanka wołowiny z baraniną z miażdżącą przewagą tej pierwszej Odpowiedz Link Zgłoś
aqwertz Re: Baranina - Czym jest krakowski kebab 26.08.11, 08:33 Pamiętam ten grecki bar na Grodzkiej z czasów studiów w Krakowie. Żarzcie czasem podawał taki ciemny Grek mówiący łamaną polszczyzną, dlatego mawialiśmy, że idziemy do "Gjeka" Żadne okoliczne kebaby nie umywały się do jego potraw. Na stole świeża oliwa, jego kebab zawsze na zielonej, dojrzałej sałacie. Różne inne potrawy z baraniny. Fajny stylowy lokal. I nie drogo jak okolice Rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala mi Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.home.aster.pl 25.08.11, 13:38 tak jest .. jest pyszny ;/ tylko nie wiem dokładnie gdzie grodzka?? to taki sklep :) z taką mała werandą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreptak zapach Krakowa to zapach kebabu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 11:30 spytajcie turystów czym pachnie(?) Kraków. Kebab symbolem Krakowa - "kebab prawdziwie krakowski" Odpowiedz Link Zgłoś
jan_telecki Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 24.08.11, 11:39 co jest złego w tym ze potrawe turecką zasymilowalismy i zrobilismy z niej polską? dodawanie kapusty to polski zwyczaj owszem, ale kapusta przeciez jest zdrowsza. sosy sie leje na kapuste własnie, by była zjadliwa, a nie po to by zabijały smak miesa. zreszta zwasze mozna poprosic o kebab bez sosu. barania? znam wiele miejsc gdzie mozna zjesc kebab z kurczaka i z baraniny, w warszawie jest ich conajmniej kilkanascie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.ogec.krakow.pl 24.08.11, 14:27 nie jest problemem że spolszczono potrawę i zastąpiono sałatę kapustą (choć wolałbym sałatę). Ale pal licho - jest kapusta. Problem natomiast jest odwiecznie ten sam - zwykle mięsa mało a bułka aż rozpada się pod ciężarem tej cholernej kapusty. Tyle w temacie. A najlepszy kebab w Krakowie? Od lat tylko i wyłącznie przy Bagateli. Pozdrawiam smakoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:22 a czy ilość miesa w kebabie jest proporcjonalna do jego jakość? ja tam na przykład wole dużo sałatek. a tak poza tym to sie zgodzę. na całym swiecie potrawy adoptuje sie i tez maja one swój dobry smak taka regionalna ewolucja nie wiem czy mozna tez porównywac jakosc kebaba z ulicy w krk do podanego np gdzies w tureckiej restauracji, a tak wogóle to w polsce pierogi z mleczaka, o niebo lepsze niz te polskie pierogi sprzedawane np w angli w restauracji ;- ) dlaczego? troche wyobrazni zyczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 18:15 brawo i o to chodzi, kebap na cienki łagodny sałatki + mięso z kurczaka to podstawa, baraninę trzeba umieć doprawić, jest kiepska, kurczak czyli polskie wyjście jest the besciak!! Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 24.08.11, 11:43 Kebab, który mozemy zjeść w Polsce (Krakowie, na kazdej wsi) jest w hurtowni mięsa obślizłą kulą, nieokreslonego rodzaju zjełczałego mięsa, którą to kulę kupują późniejsi "kebabiarze". Gdyby pokać taki "kebab" w naturze jego połykalność maleje dramatycznie. Natomiast wymiotność (przepraszam za to określenie) rośnie w niewyobrażalnie szybkim tempie. Smacznego... Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 24.08.11, 13:07 Pracujesz w hurtowni, ze wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 24.08.11, 13:50 Nie !!! Wystarczyło, że otworzyłem lodówkę (zamrażarkę?) w "Makro" gdzie te "kebaby prosto od producenta" leżakują po kilka godzin będąc rozmrożonymi kilka razy przed nabiciem na rożen. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 24.08.11, 15:48 Skad wiedziales ze mieso w zamrazarce bylo rozmrozone kilka razy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimbo Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.salwator.net 24.08.11, 19:20 Zapewne stad, ze to konfabulant, ktory chcial blysnac wiedza, ktorej nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefa Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.08.11, 12:03 Wprawdzie to nie Kraków, ale... www.se.pl/wydarzenia/kronika-kryminalna/tu-byy-magazyny-z-miesem-na-kebaby_150522.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:25 cheche a za to turcy swoje mieso patroszą klijentom na oczach,takie świeżuśkie !!!! haha a tak wogole to pisząc o 50 rodzajach kebaba a krytykujac krakowski autorka zapomniała o jednej rzeczy... moze wiec jest 51 rodzajów kebaba? ;-) haha Odpowiedz Link Zgłoś
kukulat Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 12:42 Najlepszy kebap jadłem 4 lata temu w Sopocie. Mięso "golone" elektrycznym nożem podobnym do golarki + przygotowanie całego dania w bułce zajmowało tam kilka minut a nie kilka sekund jak w każdej budzie w Krakowie. Jeśli kiedyś będę w Sopocie to na pewno odwiedzę to miejsce. W Krakowie lubię ten koło CK.Browaru a ten słynny na Grodzkiej - Andaluzja bodajże zepsuł się już kilka lat temu, mimo że jest prowadzony przez gościa "stamtąd". Drugi punkt mają na Floriańskiej. Jak widać nie ma znaczenia narodowość właściciela budy. Każdy może się dostosować do miejscowej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha... Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 21:08 Jakoś zabrakło Twoim przedpiścom języka w pragębie? Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 26.08.11, 10:36 Super Ekspress to jeszcze wiekszy szmatlawiec niz Wybiórcza, wiec nawet nie klinkalem w linka. Nie mam wiec na co odpowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 14:38 Proszę czytać uważnie: "kilka razy rozmrażane przed nabiciem na rożen". A to oznacza, że zanim przyjedzie z hurtowni to po drodze dzieją się z nim różne rzeczy. Stąd wiem, ze mieszkam obok "kebabów-śmierdzieli" na Lea i widzę czym jest "produkt" transportowany. Od samochodów osobowych, poprzez dostawczaki, motocykle a nawet w skrzynce doczepionej do roweru ! W zależności od potrzeb i ....szybkiego transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŻydNaMonocyklu Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 19:28 Ja powiem tak; zdarzyło mi się pracować w pewnej dosyć dużej knajpie z "kebabami", i możesz mi wierzyć lub nie, ale świeże mięso było osobiście kupowane przez nas pracowników i przed otwarciem nabijane na ten wielki obrotowy rożen. Owszem nie był to tani "kebab", lecz bardzo smaczny i na pewno zdrowy, w zasadzie prawie domowe jedzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakrecony_hwost Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 19:37 To może dlatego po zjedzeniu mnie na rzygi wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandzban Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 22:05 Gryź kurzą dupę usmażoną na margarynie i nie udzielaj się na tematy które wywołują u ciebie odruch wymiotny, szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 26.08.11, 10:34 Przeciez taki kawal miesa ci sie od razu nuie rozmrozi. Jak kupujesz mrozonki w sklepie to nie dajesz juz do zamrazarki bo uwazasz ze ci sie rozmrozilo zaraz po zakupie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodziak Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 22:39 to nie prawda, kebab z dobrej kebabowni jest o niebo lepszy od wyrobów mcdonalda !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^a Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 11:47 Jeżeli kebab to tylko na rogu Francuskiej i Zwycięzców na Saskiej Kępie, najlepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
misself Saska Kępa, znana krakowska dzielnica. 24.08.11, 16:01 Gość portalu: ^a napisał(a): > Jeżeli kebab to tylko na rogu Francuskiej i Zwycięzców na Saskiej Kępie, najlep > szy! Jak w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Saska Kępa, znana krakowska dzielnica. IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:27 hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysioo Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.80.datacomsa.pl 25.08.11, 11:34 Bez dwoch zdan. A i Ajran pierwsza klasa pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ft Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:28 no a mozna sobie go zajadac siedzac w drodze powrotnej w inter city! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 08.09.11, 22:52 następny, kyrwa, co ze śmierdzącym żarciem wsiada do pociągu! potem wyciera taki zatłuszczone łapy w fotel a ryj firanką.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickanikanico Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.wwpe.gov.pl 26.08.11, 08:49 Tak jest! Lawasz w EFEZIE na francuskiej, najlepszy! Dobry jest też na solidarności za kinem femina:) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 08.09.11, 22:53 podane adresy w krakowie nie istnieją. proszę moderatora o przeniesienie wpisów na właściwe forum. Odpowiedz Link Zgłoś
myszos Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 24.08.11, 12:03 Jadłam na Grodzkiej i w Galerii Krakowskiej i bardziej smakował mi ten na Grodzkiej, ale najlepszy kebab jadłam w Starachowicach u Turków :)i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starachowice Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 16:09 Ziomas z grodu Stara pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 12:34 Ech , turecki , krakowski a czy ktoś z was jadł na Bliskim Wschodzie ? Izrael , Liban , wtedy możecie mówić o smaku kebaba czy falafli . Przynajmniej kilkanaście dodatków do wyboru , samemu się nakłada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KryKryKry Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 13:13 Lajkonik też jest turecki i nikt się nie czepia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zorya32 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 11:32 Tatarski, to po pierwsze. W stroju Tatara. A sam zwyczaj Lajkonika jest rodzimy, to słowiański obrzęd wiosenny poświęcony Jaryle - lokalnie przybrał akurat tatarskie szatki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia5754 Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 24.08.11, 13:38 W Krakowie jadam czasami Kebab - Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 24.08.11, 13:53 No, bez emocji,..... Nie zapomnij, że te wszystkie "syryjskie", "tureckie" i cholera wie jakie jeszcze "kababy" sa kupowane hurtowo np w ..."MAKRO" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thy Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:35 no chyba nikt ci nie bedzie przypedzał baranów z turcji.mamy ich pod dostatkiem ;-) dobry restaurator sprowadza sobie mieso besposrednio z masarni Odpowiedz Link Zgłoś
ebe4 do skawiny po kebab 24.08.11, 13:57 Niby prosta sprawa a w Kr nie potrafią zrobić dobrego kebaba. Macie ochotę na dobrego i świeżego, polecam Skawinę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: 77.236.26.* 24.08.11, 14:49 Najlepszy kebap jadłam w Oświęcimiu. Tak, w Oświęcimiu. Dokładnie w restauracji "Antalya" założonej przez Turków. Poza kebapem w bułce, oferują tam dowolne konfiguracje frytek, sałatek, mięsa (baraniny!) np. w yufce (cieście łamliwym, karbowanym, twardym, wypieczonym) lub w lahmacunie (cieście miękkim i cienkim). Można zasmakować także tureckiego börka, pizzy z kebapem (wyśmienita) czy zestawów z kebapem na talerzu. W dodatku mają sosy przyrządzane wg własnej receptury. Sos czosnkowy jest rzeczywiście sosem czosnkowym, a sos ostry jest naprawdę ostry. W kebapie nie znajdziecie ogórka kiszonego (sic!), tak chętnie używanego w kebabach krakowskich. Co prawda temperatura panująca w lokalu i kolejki mogą zniechęcić przyjezdnych, jednak miejscowi wiedzą, że warto poczekać. No i wielki plus za przyrządzanie potraw na oczach klientów ;). Oświęcim nie tętni życiem nawet w 1/100 tak jak Kraków, ale jeśli o kebapy chodzi, to szala się przechyla- bez wątpienia- na korzyść Oświęcimia. Z niecierpliwością czekam na moment, kiedy w Krakowie będę mogła zasmakować równie smacznego kebapa ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ypsylon Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 23:34 Ten Turek zaczynał od lokalu w Chrzanowie, na ulicy Dobczyckiej zaraz przy Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:08 Tak tak, można go znaleźć również w Jaworznie, pod tą samą nazwą. Sam w kebabach (kebapach?) nie gustuję ale z opinii znajomych wiem, że smaczny bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuczek Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 22:42 Moja Babiczka pochazi z Chrzanowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuchwa Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.krak.tke.pl 24.08.11, 16:04 Zapraszam do Rzeszowa. Tu są bardzo dobre kebaby od Turków. i Nawet jogurty ayran można do tego kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woju Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 13:50 Gdzie polecasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaczekk Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.11, 07:07 Na Grunwaldzkiej naprzeciwko donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hu Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.scansafe.net 26.08.11, 08:27 Taaaaa, w Rzeszowie - tam to widzialem kiedys nawet kebab z karkowki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetradrachma niebo w gębie to flaki jagnięce pieczone na ruszci IP: *.home.aster.pl 24.08.11, 18:01 owiniete w ekmek ! Najlepsze w Anatolii dają w Bursie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.205.105.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.08.11, 20:16 Autor powinien zadać sobie więcej trudu i lepiej zbadać skąd pochodzi polski kebab. Bo powstał on w Niemczech a nie w Turcji. I z niemiecko-tureckim kebabem należy go porównywać jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg za to frytki to typowa turecka potrawa IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:40 znana w turcji od tysiąca lat, przed kolumbem wycinano je z sosnowych szczap brawo autorka.ten artykuł to totalna żenada,rozumiem z o piłce noznej moze pisac byle kretyn, ale do artykołow o kuchni przydzielać laika to troche kiepskie jest,gazeto wybiurczo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: artykul na fatalnym poziomie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 16:52 Laik w kuchni gorszy od... najgorszego kebaba/kebapa. W redakcji zaś najgorsze, co może być, to osoba, ktora nie wie, że poza lokalnymi gwarami istnieje język polski - taki jednolity, uniwersalny, wspólny dla wszystkich. Co to jest, do cholery, weka!? (akurat wiem, ale nie o to chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: artykul na fatalnym poziomie IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 21:11 Artykuł jest krakowski to i weka jest z Krakowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: artykul na fatalnym poziomie 08.09.11, 22:55 nie ma potrzeby stosowania języka ogólnopolskiego w mediach lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.ksi-system.net 24.08.11, 22:34 najlepszy w Krakowie moim zdaniem jest na Grodzkiej!(na rogu)poza krakowem w okolicach Krakowa pyszny jest w Gdowie Doner. Odpowiedz Link Zgłoś
fear Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 24.08.11, 22:56 haha, rozwodzicie się o mięsiwach w krakowskich kebabach? widać mieliscie farta, toż to paździerzsama, juz kilka lat jak się do tych wynalazków nie zbliżam. Raz że cena poraza, dwa z luością patrzałem jak sprytni kontruktorzy owej buły, pakują 2/3 kapuchy, platerek pomidora i ogórka plus 3 kawałki miesa :D to jest kpina, ale wiadomo pijanemu wszystko wepchną. Biorąc pod uwagę że w nocy mozn zjeść coś innego za mniejsza kasę, to kebabiarnie niech zostaną dla odważnych. Swoją droga Gazeto, zróbcie test, kupcie kilka kebabów i rłóżcie je na częśći, na pewno ten szajs jest wart 10 czy 12 plnów, nawet nie wiem ile to guano aktualnie kosztuje. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
bratstrach Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 14:54 Test Kebabów - super. Ale takie same kebaby jak w PL dostanei się w Niemczech. Wyprawa do Niemiec bez zjedzenia kebabu to jak być w Rzymie i papież nie zobaczyć ;-). Ceny w PL i w DE za kebaba są niemal identyczne - i to uważam za skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katedemirtaş Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.ttnet.net.tr 25.08.11, 10:52 Dwa bledy merytoryczne: Döner w Turcji nigdy nie jest przyrzadzany z baraniny, ten najbardziej popularny robiony jest z wolowiny i rzadko kosztuje mniej niz 5-6TL(10-12PLZ), popularna jest tez wersja z kurczaka i kosztuje 3-4TL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha... Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 21:12 No i popsułeś pani taki piękny wniosek, jak możesz, tak faktami z grubej rury? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Długo szukałem w Turcji kababu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 10:53 Wszędzie były na talerzach, w końcu znalazłem na wynos. Przypominał to, co w Polsce najczęściej jest serwowane jako durum. Czyli mięso w naleśniku, trochę warzyw, ogólnie w smaku wiele się nie różnił od polskiego duruma. Ale z drugiej strony nie dziwię się, że u nas kebaby są sprzedawane w bułkach z surówkami, zobaczcie, co zrobiliśmy z poczciwymi hot-dogami :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: Długo szukałem w Turcji kababu IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:42 uwielbiam surówki mniamiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasti Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.180.31.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.08.11, 11:25 A co mnie się bendzie jakiś brudny Turas wpie...ł w nasz Polskie kebapcoki ? Ja się mu nie podoba to niech spie... do Iranu czy gdzie tam tam Turcja. Jak lubimy z kapustą i gites i żadnym terrorystom nic do tego ale w morde. Ja sam prferuje kabapa jak wypoczywam z niuńką na Kryspinowie i tam jest debeściak najlepiej sparowany z Pifkiem i frytami. OD razu lepiej się potem bicepsa moczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
zorya32 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 11:29 Gość portalu: U napisał(a): > e.. ojczyzna kebaba to nie turcja tylko NIemcy :D Ot co! A poza tym co mnie obchodzi jakaś Turcja. Ludzie cały czas wymyślają nowe dania, wzorują jedne na drugich, modyfikują - takie jest życie. Ja jadam "kebabce" wegetariańskie, często wolę bułkę z sałatką i sosem od jałowego obwarzanka czy zapiekanki stanowiącej tylko puste kalorie. Tutaj przynajmniej są warzywa. A najlepszy wege-kebab jest w przejściu pod Dworcem za 4,50 albo ogromniasty w Barze Max :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 12:43 bar max hehe stare dzieje... masz totalna racje Odpowiedz Link Zgłoś
domos1 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 11:37 Po roku spędzonym w Turcji mogę powiedzieć, że krakowskiego kababu się nie da zjeść. Ciężko nawet porównywać jedno do drugiego bo to jest przepaść, nawet w najgorszej tureckiej restauracji jest zdecydowanie lepszy. No o cenie nie wspominając, za 10 zł ok 5 lir dostaniemy taka porcję, którą ciężko jest zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 Ayran zaczęła produkować Maluta z Nowego Dworu Gda 25.08.11, 11:37 ńskiego. Choć na stronie się tym nie jeszcze nie chwalą: www.maluta.pl/4_napoje.html Nie, nie jestem pracownikiem Maluty, ani dla nich nie pracuję ani nawet nie sprzedaję Ayranu. Po prostu ucieszyłem się, że można go kupić w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:46 sezon ogorkowy w pelni - wybiorcza zahlada w kebab - w portki politykow tez bedziecie zagladac gamonie? Odpowiedz Link Zgłoś