Gość: zróbtoSam tylko w razie zagrożenia śmiercią to jem IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 11:48 nie jest to zdrowa dieta, smak obcy naszym gustom, bomba kaloryczna, znowu mięcho, pieczone nie wiadomo jak długo. Jak dla mnie to są czipsy mięsne z dodatkami. Nie polecam tego nikomu, dieta śródziemnomorska jest zdrowsza od tureckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha... Re: tylko w razie zagrożenia śmiercią to jem IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 21:14 Głównie zielenina (z przewagą świeżej kapusty) plus trzy plasterki wiekokrotnie wytapianego mięsa w bułce to bomba kaloryczna? Nie pomyliłoś z McBułką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sixi Czym jest krakowski kebab, a czym słupski kebab? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:59 Od roku szukam w Krakowie kebabu, który sprostalby slupskiemu Kebab House. Chleb turecki zamiast tej parszywej bułki, pyszne sosy, duże porcje w niewielkiej cenie. Takie rzeczy póki co tylko w Słupsku spotkałem. Tam kebeb to prawdziwa uczta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indor Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 12:05 Czemu nie jest to oznaczone jako "artykuł sponsorowany"? rozumiem, że gazeta chce zarobić, ale uczciwość nakazuje powiadomić czytelników, że to reklama jadłodajni w Galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadko_z_Mnichowa Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.access.customer.infra.net 25.08.11, 12:35 u Niemca daja jeszcze w tureckiej pizzy, a nazywa sie to LAMACHUM - pycha. chyba najlepszy jadlem na lotnisku w(pod) Monachium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alejaja z frytkami IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 13:02 "W tureckim kebabie oprócz surówek zawsze znajdziemy frytki. Dla Polaków to połączenie jest szokujące." BZDURA ! Swego czasu jak jezdzilem w Lubelszczyzne, chyba w Pulawach (na 99%), facet robil najlepszego kebaba na swiecie (a jadlem ich wiele) i wlasnie w srodku z frytkami ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df suflaki IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.11, 11:31 Kebap z frytkami to takie greckie suflaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: suflaki IP: *.satfilm.net.pl 26.03.12, 12:34 mylisz pojecia, kebab a suvlak to sa dwie inne potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
konichiwabitches 1/2 kg swiezo zmielonej jagnieciny 25.08.11, 13:06 (JAGNIECINA - a nie smierdzacy baran) wyrabiamy z drobno posiekana papryczka chili, dodajaemy pieprz swiezo mielony, jajko, odrobine startej cebuli i czosnku, kayen jak ktos lubi ostrzej. Formujemy z uzyskanej masy waleczki na patyczkach szaszlykowych (o srednicy okolo 3cm) i do goracego piekarnika na tyle ile trzeba aby mieso delikatnie sie zarumienilo a tluszcz ladnie wytopil. Podajemy z kus-kusem, pomidor z czerwona cebulka, sosik zrobiony wlasnorecznie z jogurtu, czosnku i szczypty soli. Gwarantuje, ze bedziecie z daleka omijac te smierdzace budy z ,,arabami,, ktorzy po wyjsciu z toalety nie myja rak..... powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol Poczekajcie krakuski jeszcze trochę (jak zwykle) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 13:14 to dojdzie do Was i kebab z baraniną, jak tu już mamy w Warszawie w każdej kebabowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filim Re: Poczekajcie krakuski jeszcze trochę (jak zwyk IP: *.ghnet.pl 26.08.11, 00:47 Nie ma się czym podniecać. Baranina to podłe i tłuste mięso dlatego trzeba je bardziej przyprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb 25.08.11, 13:20 Wystarczy pojechać do Berlina, by bać się tego gówna, które jest podawane w Polsce. A że Polacy lubią swoją wersję pizzy (na zajebiście grubym cieście, z trylionem dodatków i keczupem), kebabu (z kapustą kiszoną) i innych rzeczy, to już zupełnie inna kwestia. Później prostaczkowie jadą do ciepłych krajów, bo jako wielcy państwo wykładają 1500 na smażenie dupska w Turcji i wielkie rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 14:59 w szczecinie jes podawany oryginalny turecki kebap!Ale co moga o tym wiedziec Wawele!!!!Niech przyjada do Szczecina to sie przekonają!Zapraszam na pyszną Baraninke!!!Juz mozna jesc bo jest mlodziutka!Do konca sierpnia podaja ze starych tryków i troszke waniajet!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz Własnie że KEBAB a nie kebap! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 13:56 Właśnie że KEBAB a nie kebap, bo kebab to wcale nie wymysł Turków tylko Persów a tam się mówi KEBAB. Danie to było znane długo przed pojawieniem się Turków na Bliskim Wschodzie, a że Turcy przekręcili nazwę na kebap i wymyslili Doner to nie znaczy ze my mamy mówić tak jak Turcy a nie tak jak ci co to danie wymyslili i dalej je jedza (ale oczywiscie nie w zadnych bułkach i nie zadne donery tylko prawdziwe kebaby). Podobnie jest zreszta z innymi "tureckimi" wynalazkami tez wystepujacymi w naszych kebabowniach np. rzekomo turecki aryan to iranski duq i nie bez kozery turcy nazywaja go aryan bo zerzneli od Iranczykow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Własnie że KEBAB a nie kebap! IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 18:31 eeetam, jadłem parenaście razy döner w DE i powiem szczerze ze w niektórych kultowych miejscach Wawy są lepsze i to dużo, jak jest w całej PL oczywiście nie wiem, bo nie idzie sprawdzic każdego, ale nie przesadzaj! w NL dają do wszystkiego majonez, taki folklor, my możemy sałatki czy kurczaka, na zdrowie! ps. kto zajada teraz kebab łapka w górę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
konsument-1 Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 25.08.11, 14:11 Podobnież najlepsze są w niemczech, tylko byłem w Berlinie i nigdzie nie widziałem kebabów w szeroko rozumianym centrum. Jedyne kebaby były daleko na obrzeżach miasta :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmur99 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: 62.29.174.* 25.08.11, 16:49 Trzeba było pojechać tam, gdzie jest najwięcej turków, np. Kreuzberg. Wpadam tam za każdym razem, gdy jestem w Berlinie. Chodzę do knajpy, w której przesiadują sami turkowie. Jedzenie super, ale na tej samej ulicy jest takich pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pabeK Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.08.11, 17:33 Na rogu Kantstr. i Bleibtreustr. jest Zaim falafel czy coś takiego. Niemal centrum miasta, przystępne ceny i zajebiste żarcie. Bardzo polecam, dla mnie punkt obowiązkowy każdej wizyty w Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.superkabel.de 26.08.11, 11:52 > Podobnież najlepsze są w niemczech, tylko byłem w Berlinie i nigdzie nie widzia > łem kebabów w szeroko rozumianym centrum. W szeroko rozumianym centrum, czyli gdzie? W Mitte i Charlottenburgu dobrego kebapa nie zjesz. Najlepsze Kebap-budy są w dzielnicach emigranckich: Neukölln, Wedding, Kreuzberg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti Najlepszy kebap jadłem w Szwecji IP: 80.50.126.* 25.08.11, 14:14 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Najlepszy kebap jadłem w Szwecji IP: *.zone3.bethere.co.uk 25.08.11, 15:43 a co to ten kebap Odpowiedz Link Zgłoś
konsument-1 Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 25.08.11, 14:16 Pozatym te w Berlinie głowy nie urywały. W turcji też jadłem i szczerze najlepsze są w Polsce choć po aferach mięsnych zrotowały się kebaby i teraz jeden na trzy jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.w92-150.abo.wanadoo.fr 22.09.11, 23:35 eee wszystko musi być dostosowane do gustu mieszkańców danego kraju. Co z tego, że mój kumpel, turek z pochodzenia, robi prawdziwy sos "samuraj" jeśli mnie on nie smakuje bo jest za ostry i wg mnie zabija smak całego dania. Wole lżejszą wersje, europejską ;) Do tego muszę przyznać że nasze "polskie kebaby" są bardzo dobre, przynajmniej jest dużo różnych warzyw a nie tylko sałata, pomidor i cebula , do tego ta zarąbista buła..mniammm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 14:17 A w okolicach Warszawy (na warszawski rynek) kebab (barani i drobiowy) produkują Turcy www.mbmkebab.pl/. A niedawno im nawet turecka konkurencja wyrosła :) Może powinni sie pod Kraków przenieść, skoro tam ciężko o barani kebab? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Kebab w Krakowie? IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 14:34 Gdzie jest najlepszy kebab z baraniny w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijau Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 15:16 Wygląda na to, że Kebab różni się zasadniczo nie tylko między Krakowem i Turcją ale i między grodami Kraka i Syrenki. W Warszawie Kebab z baraniny jest bardzo powszechny a w okolicach Ronda ONZ, jak również na Żoliborzu znajdują się nawet "kebabownie", które serwują wyłącznie Kebab barani. Kebab na talerzu jest dość powszechny jako szybki lunch w godzinach pracy albo w czasie zajęć na uczelni. Kebab w bułce był kiedyś bardzo modny. teraz raczej jada się kebab w picie, moim zdaniem ten ostatni wariant jest znacznie lepszy. Tak samo rzecz ma się z Ayranem, dziwne, że autor artykułu nigdzie go nie znalazł, trudno mi uwierzyć, żeby dobro powszechne w Warszawie było zupełnie niedostępne w Krakowie. Poza Turcją kebaby próbowałem też w krajach Maghrebu i bardzo przypominają one opis z powyższego artykułu. Pamiętam, że frytki były dla mnie dużym zaskoczeniem jak je po raz pierwszy zobaczyłem w kebabie w picie, ale muszę przyznać, że dodają mu smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: 212.180.165.* 26.08.11, 04:32 Też aż mi się nie chce wierzyć. Wszystkie opisane dobra (iskender - czasem nazywany "sułtanem", adana, kebab na talerzu, ajran, kebaby z baraniny itd. itd.) - są bez problemu dostępne w Warszawie. Oczywiście nie w pierwszej lepszej budzie, ale raczej bez problemu. Ciężko uwierzyć żeby w KRK nic takiego nie było ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 25.08.11, 15:25 Kabab to skomplikowana sprawa, ale ayran (ajran) mozna zrobic samemu. 2/3 jogurtu +1/3 wody mineralnej rozbeltac dokladnie i lekko osolic, podawac schlodzony. Swietnie gasi pragnienie i lekko syci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: costa Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.multimo.pl 25.08.11, 15:52 Jadłem doner kebaba, co prawda nie w Turcji, ale na Bałkanach - w Bośni; w Sarajewie. Frytek w środku nie znalazłem - reszta się zgadza, bardzo ostro przyprawiona baranina,pokrojona w takie duże zwinięte płaty, jakieś tam warzywa, praktycznie żadnego sosu, no i wszystko nie w bułce, a bardziej w chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.superkabel.de 26.08.11, 11:58 > Frytek w środku nie znalazłem W Berlinie frytki dają do dürüm kebapu (w cieście) albo do kebap-boxu (no i jako kebap teller, czyli pełne danie - mięcho z frytkami i surówką). Do dönera idzie tylko mięso, sałatka i sos (ziołowy/ostry/czosnkowy). Kapusta owszem występuje w sałatce, ale czerwona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Czym jest krakowski kebab, wie smok wawelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 16:21 teraz wiem czym szewczyk Dratewka napchal barana po ktorym smok wawelski zdechl w meczarniach ! To byl pierwotny kebap: Makro-smoczy krakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 25.08.11, 16:54 Taki sam "oryginalny produkt" jak nasza rodzima "kawa po turecku". Aż dziwne, że Turcy jej nie znają u siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
taclem Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 25.08.11, 17:24 Ayran sprzedają w Polsce delikatesy Alma. Krakowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Wroclawska knysza - mniam mniam IP: *.wroclaw.mm.pl 25.08.11, 17:32 nic jej nie przebije Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata428 Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 17:56 najlepszy kebap to 'nur kebap' (pisze z pamięci mogłem przekręcić nazwe) co prawda nie w Krakowie ale w Kielcach na ulicy sienkiewicza. oryginalny z baraniny z aryanem przygotowany przez turka ,warto jechać z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.net.stream.pl 25.08.11, 18:02 W artykule jest błąd. Ayran jest do kupienia w naszym kraju, niestety nie oryginalny (sprowadzany z Turcji), lecz wyprodukowany w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 23:17 dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.superkabel.de 26.08.11, 11:55 > W artykule jest błąd. Ayran jest do kupienia w naszym kraju, niestety nie orygi > nalny (sprowadzany z Turcji), lecz wyprodukowany w Polsce. To bardzo dobrze. Porównywałem smak ayranu sprowadzanego z Turcji i robionego w Niemczech - turecki często (nie zawsze) smakuje gorzej, sztuczniej, pewnie musi być mocniej konserwowany żeby nadawał się na eksport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domel Katowicki "kebab" IP: *.compower.pl 25.08.11, 18:38 Niestety nazwy lokalu nie pamiętam, zwykły ogródek piwny w centrum Katowic. Zamawiając "kebaba" dostajemy bułkę z podrgrzanym pasztetem i kapustą kiszoną. Turek pewnie dostałby zawału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johana Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 19:20 Nie przekształcono nazwy na polską kebab, tylko jest coś takiego jak szisz kebab w krajach arabskich. A nie nazywa się kebap, tylko kebab, bo w wielu arabskich dialektach nie ma dzwięku "p". Jak się pisze artukuł warto zrobić research, nie tylko spytać znajomego Turka. Odpowiedz Link Zgłoś