Gość: 123 Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.eko.uj.edu.pl 29.08.11, 16:36 Na stronie ZIKiT informacja odnośnie parkowania nie jest jednoznaczna, raz tak raz siak. Link to mapy strefy: www.zikit.krakow.pl/images/stories/strefa/kraw.html A tam strefa C nadal płatne od 10-18-tej ale to normalny balagan w tej wspanialej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mendrek Zarzadzanie Krakowem od wielu lat pozostawia wiele IP: 77.236.26.* 29.08.11, 18:02 do życzenia, a inni pozostawiają nas przez to daleko w tyle... Szkoda potencjału. Odpowiedz Link Zgłoś
famaii Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 18:59 Warto przeczytać: www.bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=58448 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso typowy czytelnik gw IP: *.net.autocom.pl 29.08.11, 19:14 oczywiście z pretensjami to do gazety - problem jest taki, że od dawna było mówione, nawet w tejże gazecie się pisało o tym więc nie ma co strugać durnia że się wróciło i jest się strasznie zdziwionym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: typowy czytelnik gw IP: *.ghnet.pl 06.09.11, 21:19 Ja w centrum nie parkuję, ale pierwszy raz słyszę o tej zmianie. W gazetach to sobie moga klepsydry umieszczać. Informacja powinna być na dużych tablicach przy każdym wieździe do strefy jak w przypadku zmiany organizacji ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: typowy czytelnik gw IP: *.aster.pl 07.09.11, 08:50 święte słowa. Kraków przyjazny urzędasom. Gość portalu: krakowianin napisał(a): > W gazetach to > sobie moga klepsydry umieszczać. Informacja powinna być na dużych tablicach prz > y każdym wieździe do strefy jak w przypadku zmiany organizacji ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Kraków - miasto przyjazne IP: *.aster.pl 29.08.11, 20:20 A potem się wszyscy dziwią, że biznes z Krakowa ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienabity wypalony Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 20:28 Curva, to już nie można na urlop wyjechać, żeby rada miasta nie wykorzystała tego podstępem dla niecnych celów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 20:32 A czy wiecie że obroty w małych firmach spadają i że będzie ich coraz mniej bo będą się zamykac,a radni mają wjazd BEZPŁATNY!!!!!!!!!!!.A tyle się wymądrzcie .Rozliczcie tych co mają zwolnienie z opłat .A ci co jeżdżą po europie to widzą jak zamarł handel w strefach. a stefa tam jest nie w całej dzielnicy tylko na głównych ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 20:32 Coraz więcej jakby ludzi okazuje publicznie, że ma nasrane w głowie. Nie trzeba fecebooka, gdzie to jest programowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Homo sovieticus IP: *.aster.pl 29.08.11, 22:08 Czytam, czytam i niedowierzam. Skąd na tym forum tylu Homo sovieticus? Komuna poczyniła spustoszenie w umysłach. Jeśli uważacie, że "waaadza" może wprowadzać dowolne przepisy, w trybie "chyłkiem", a następnie bezwzględnie karać za ich nieprzestrzeganie, to nie zasługujecie na wolność i demokrację. UWAGA: Wcale nie uważam, że nie należy egzekwować przepisów, ale przykład tego listu (i innych przypadków) dowodzi, że "waaadza" się nie popisała powiadamianiem obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejs Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.fbx.proxad.net 29.08.11, 22:18 Nie mam pretensji, ze utworzono strefe, moze byc nawet do 20. Natomiast skandalem jest to, ze obowiazuje rowniez na ulicach gdzie nie ma parkomatow, ani parkingowych, ani napisow. W pierwszych dniach sierpnia zatrzymalem sie w okolicach ul.Gazowej na okolo 40 minut (mialem wyjasnic faktury i abonament w gazowni). Po powrocie zastalem samochod z mandatem 50 zl. Oczywiscie nie bylo nikogo. Poniewaz przyjezdzam do Krakowa raz na kilka moiesiecy zdziwilem sie, zwlaszcza ze nie zauwazylem zadnych napisow ze parkowanie jest platne. Dopiero dwa dni pozniej udalo mi sie dopasc dwoch parkingowych czy straznikow, ktorzy w tej okolicy wypisywali mandaty. Na moje pytania odpowiedzieli, ze nie ma na razie zainstalowanych parkomatow i powinienem w takim razie poszukac parkingowego, ktory tam podobno chodzi i mu zaplacic !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.fema.krakow.pl 29.08.11, 22:49 No i po co drukujecie listy takich kolesiów. I to jeszcze takie długie. W innych miastach Europy jest jeszcze gorzej - np. w Amsterdamie strefa płatnego parkingu obejmuje prawie całe miasto (co prawda nie wiem czy aż do 20.00). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzejs Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.fbx.proxad.net 29.08.11, 23:21 W Amsterdamie wszedzie trzeba placic, ale tez wszedzie sa parkomaty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.aster.pl 29.08.11, 23:26 A co złego w strefie płatnego parkowania w całym mieście? Niech sobie będzie. Ale niech wszystkie samochody z nr rejestracyjnymi KR XXXXX będą zwolnione z opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Przecież ten człowiek nie protestuje IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.08.11, 10:50 przeciwko strefie, tylko przeciwko temu, że bardzo szybko, bez dużej kampanii informacyjnej i w w okresie wakacyjnym zmieniono przepisy. Słusznie też sugeruje, że celem wprowadzenia strefy jest zmniejszenie ilości parkujących samochodów w centrum, a nie zwiększenie ilość kar nakładanych przez ZIKiT. Stąd skuteczne informowanie kierowców miało by lepszy skutek niż złośliwie wlepianie kar. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 30.08.11, 01:21 Przy niemal wszystkich ważnych zmianach w oznakowaniu oraz remontach od lat stawia się duże tablice ostrzegawcze: "Uwaga, zmiana organizacji ruchu". Przy niemal wszystkich zmianach w oznakowaniu od dawna nie ma takich tablic. Może to element akcji zbierania mandatów w wersji leniwi funkcjonariusze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPO Zikit IP: *.kznmail.pl 30.08.11, 07:27 Byłem wczoraj wykupić abonament w siedzibie Zikit-u. Parodia to co się tam dzieje. Przed rozpoczęciem załatwiania sprawy zostajemy poinformowani, że uchwała RM w sprawie parkowania to bubel prawny i że została zaskarżona i że na pewno coś się w niej zmieni tylko nie wiadomo co :) Po czym zostajemy pouczeni, że mając wszystkie wymagane dokumenty niekoniecznie dostaniemy tańszy abonament i zaczyna się weryfikacja w systemie. Załatwienie wszystkiego zajmuje około 15 minut przy okienku. Najbardziej jednak bawił mnie fakt ludzi, którzy przyszli żeby się wykłócać przy okienku. A połowa interesantów to miałem wrażenie, że nie wiedzą w ogóle po co tu trafili :) I dziwi mnie jeszcze fakt, że drugi abonament dla mieszkańca strefy jest za 250 pln i dla każdego innego mieszkańca Krakowa również. Śmieszne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Zikit IP: *.ecatel.net 05.09.11, 10:49 Te do roboty, a nie pisz na forach w godzinach pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 30.08.11, 09:19 Ludzie jak nie musicie to nie wjeżdżajcie w tą strefę. Jest sporo sklepów poza strefą, jak nie większość. Może też inne dzielnice na tym skorzystają np. NH - tam wszędzie można podjechać. Po co się dusić na starym mieście. Zostawmy je turystom sami żyjmy gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.absystems.pl 06.09.11, 14:44 Hej, ja mieszkam w Krakowie - a Ty mi kazesz sie wynosic? Opłaty moga byc - ale niech nas urzednicy i sluzby traktuja jak tych, od ktorych zaleza ich pensje - bo ma sie wrazenie, ze traktowanie jest dokladnie odwrotne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Protest na facebooku - Stop dodatkowym oplatom IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 19:51 Stop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M To juz wiecie na kogo nie glosowac w wyborach. IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 19:57 Wiekszosc w radzie miasta ma PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 01.09.11, 23:08 A ZIKIT podaje, że strefa jest w godz. 10-18! zikit.krakow.pl/images/stories/strefa/kraw.html Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 02.09.11, 09:04 Gość portalu: kolarz napisał(a): > Panie wygodnicki, trzeba było jeszcze wjechać pod samą Filharmonię. Nie dla sam > ochodów w obrębie Starego Miasta. Jasne - mam hasło "Rowerem do Opery!". Od razu zaznaczam - po mieście w sprawach służbowych poruszam się głównie rowerem, ale jak jadę na koncert, to: - po pierwsze zazwyczaj na sam, - po drugie mam daleko, - po trzecie muszę jakoś wrócić (na ostatni autobus nie zdążę. Inna sprawa, że na ogół staję autem na parkingu strzeżonym po drugiej stronie Zwierzynieckiej... A teraz czekam na wpis, że Filharmonia nie jest dla "wsioków z rejestracjami KRA..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starydziat nieważne bloczki do parkowania IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.11, 12:00 Ja ostatnio dostałem mandat 29 sierpnia mimo wypisanego bloczka leżącego pod szybą. Okazało się że bloczki kupowane u obsługi strefy ważne są do 27 sierpnia. Oczywiście tam gdzie zakreśla się datę nic o tym nie informuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.emea.ibm.com 06.09.11, 12:56 Wg mnie - krakowskie parkomaty to porażka!!! Zmiana zasad parkowania przeprowadzona po cwaniacku! Straciłem 20 zł, bo parkując samochód o godz. 16-tej i nie mając drobnych musiałem najpierw zapłacić za godzinę postoju, żeby mieć czas na dojście do bankomatu, rozmienienie pieniędzy itp.... Po pół godz. zapłaciłem drugi raz za już opłacone pół godz. postoju (brak możliwości opłacenia postoju od konkretnej godziny!) + opłata za brakującą godzinę. Wydrukowałem drugi bilet i po zorientowaniu się, że na bilecie nie ma daty dnia następnego (normalne przy opłaceniu postoju do końca dnia), a jedynie opłata do 18:05. Wróciłem więc do parkomatu i dowiedziałem się, że postój jest płatny do godz. 20-tej. I znowu musiałem opłacić postój podwójnie już opłacony. Wg mnie jest to porażka, źle przeprowadzony przetarg na parkomaty i cwaniactwo na każdym kroku! Chyba pozostaje się przyzwyczaić......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.absystems.pl 06.09.11, 14:42 ja mam podobna historie - kolega przyjechal z Niemiec - wjechal na Kazimierz w miejscu gdzie nie ma znaku ze jest strefa - zaparkowal samochod na miejscu oznaczonym jako miejsce do parkowania i poszedl do sklepu kupic sobie cos do picia - nie bylo go moze z 10 minut - przed samochodem stoi pan i wypisuje cos - okazalo sie, ze mandat - 50 PLN - na pytanie - dlaczego - odpowiedz - bo strefa jest - ale gdzie jest znak? - no tam - pan pokazal reka - a kolega - ale ja wjechalem z tamtej strony i tam nie ma znaku - pan - no tam nie ma znaku - kolega - no i? - pan - no i mandat. Normalnie Bareja by tego nie wymyslil lepiej. Krakow przyjazny...komu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowski Tłumaczenie autora jest logiczne a ataki na niego IP: *.ghnet.pl 06.09.11, 21:00 irracjonalne. Nie dyskutuje on z tym, od której powinna być strefa i gdzie, tylko ze sposobem poimformowania o niej. Jest rozsądne, aby na początku jedynie upominać. Kto z was czyta przy każdym wieździe w strefę tabliczkę infomacyjną?? Ludzie faktycznie bywają na wakacjach a obowiązku słuchania radia lokalnego czy oglądania tv nie ma. To ustnawiający strefę ma obowiązek o tym poimformować i upomnienia przez pierwsze miesiące są rozsądnym rozwiązaniem. Wszyskim krytykom autora życze wysokich mandatów za przekroczenie przepisów umieszczonych na znakach za drzewem, wśród trzynastu innych znaków lub w sposób ledwie czytelny. Takie bowiem postępowanie jest w Krakowie normą. W większości innych miast otrzymuje się upomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś