Dodaj do ulubionych

W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas

IP: *.home.aster.pl 02.09.11, 07:20
A w naszym przedszkolu (w Parku Jordana) od tego roku jest jedna pani na grupę! Dlaczego? Bo magistraccy urzędnicy wymyślili sobie, że to przecież wystarczy. Wcześniej były dwie panie na 25 dzieci, a teraz będzie jedna. Na szczęście w przedszkolu starają się to naprawić i będą grupy po 15 dzieci. Ciekawe jak geniusze z magistratu wyobrażają sobie spacer do parku, czy na plac zabaw, nie wspominam już o prozaicznnej rzeczy jak wyjście dziecka z sali do łazienki. Mądrzy urzędnicy obudzą się dopiero przy okazji jakiejś tragedii.
Obserwuj wątek
    • Gość: gilarski W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.centertel.pl 02.09.11, 07:33
      W lipcu br. złożyłem poprawkę, aby zmnijszyć opłatę za 1 godzinę (ponad 5 bezpłatnych) z 3,5 zł do 2,5 zł. W uzasadnieniu założyłem, że przy 10 godzinach przebywania dziecka w przedszkolu np. od 7 do 17 - rodzic będzie płacił miesięcznie 385 zł plus wyżywienie, czyli ponad 500 zł miesięcznie...
      Jednak koledzy w radzie m.in. z PO odrzucili moja poprawkę i pozostawili stawke 3,5.
      Po protestach rodziców, dziś kreuja się na bohaterów, gdyż z 3,5 zł za godzinę, którą uchwalili 6 lipca chcą zmniejszyć do 3,0 zł. Mówią że zostali wprowadzeni w błąd przez urzędników... Mojej poprawki nie czytali, bo PiSowska..., więc trzeba ją odrzucić w głosowaniu.
      Tak to z drastyczniej podwyżki zrobią minimalną obniżkę i odtrąbią w mediach kolejny sukces...
      MG
      • Gość: PK Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 62.233.210.* 02.09.11, 09:09
        Panie Gilarski: czy gdzies jest mozliwosc sprawdzenia tego, o czym pan pisze? Wydaje mi sie to bardzo prawdopodobne, ale wolalbym miec potwierdzenie - niedlugo wybory: czas rozliczyc tych, ktorzy uchwalaja takie gnioty...
        • Gość: Piotr Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:18
          Kiedy urzędnicy przestaną nam zabierać kasę w podatkach i jednocześnie kiedy przestaną się wpier....ć za naszą kasę w takie sprawy jak wychowanie dzieci czy opieka w przedszkolach?

Czy do jasnej ch...y dyrektor placówki nie może sam ustalać takich drobiazgów?
          Tylko patrzeć jak uchwalą grafik chodzenia do sracza
          • Gość: RR Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:27
            7:59 - 16:01 = 9h
            8:01 - 15:59 = 8h

2 min za 3.5 pln
            :)
            • Gość: krakus Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.soft.naszasiec.net 02.09.11, 15:18
              Zestawiłem głosy radnych. Pamiętajcie o nich w wyborach:

UCHWAŁA PRZYJĘTA

Jak głosowali radni:
              Magdalena Bassara.......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Patrick den Bult........................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Jerzy Fedorowicz.......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Grażyna Fijałkowska...................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Mirosław Gilarski......................Przeciw [Mandat z listy wyborczej Prawa i Sprawiedliwości]
              Marek Hohenauer.........................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Małgorzata Jantos......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Dominik Jaśkowiec......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Bogusław Kośmider.....................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Teodozja Maliszewska....................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Adam Migdał............................Za [Mandat z listy wyborczej Komitetu Wyborczego Wyborców Jacka Majchrowskiego]
              Katarzyna Pabian........................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Marta Patena............................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Włodzimierz Pietrus...................Przeciw [Mandat z listy wyborczej Prawa i Sprawiedliwości]
              Sławomir Pietrzyk......................Za [Mandat z listy wyborczej Komitetu Wyborczego Wyborców Jacka Majchrowskiego]
              Edward Porębski........................Przeciw [Mandat z listy wyborczej Prawa i Sprawiedliwości]
              Sławomir Ptaszkiewicz..................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Jerzy Sonik.............................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Paweł Ścigalski.......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Paweł Węgrzyn.........................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Andżelika Wojciechowska................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Wojciech Wojtowicz......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Jerzy Woźniakiewicz....................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]
              Stanisław Zięba.......................Za [Mandat z listy wyborczej Platformy Obywatelskiej]

Podsumowanie wg partii politycznych:
              PO: 19 za, 0 przeciw
              Komitety Wyborczy Wyborców Jacka Majchrowskiego: 2 za, 0 przeciw
              PIS: 0 za, 3 przeciw

Źródło: www.bip.krakow.pl/?sub_dok_id=29684&info=punkt&PSS_ID=8295
        • Gość: gilarski Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.centertel.pl 02.09.11, 18:51
          W Kancelarii Rady Miasta i Dzielnic - druk (projekt uchwały) nosił nr 295 i został uchalony na sesji RMK w dniu 6 lipca br.
    • Gość: Pola Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 07:47
      Sami rodzice walczyli o bezpłatne pięć godzin. Liczyli że reszte dostaną w gratisie?
      A mogło byc jak rok wcześniej. Wszyscy jedną opłate stała płacili.
      • Gość: ania Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.11, 08:03
        Otóż to, było dobrze, to się upominali, "bo mi się należy" za darmo (pewnie ci pracujący mogą odbierać dzieci o 13, ha, ha). No i mamy wszyscy niezły bigos. Na szczęście już najmłodsza jest w przedszkolu.
        • kukulat Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 02.09.11, 08:36
          Nie wiem jak to wyliczyliście ale bezpłatne godziny są w określonym czasie np od 8 - 13. Jeśli dziecko będzie zostawać 5 godzin ale od 9 lub 10 to nie będzie to czas bezpłatny.
          Określa to umowa z przedszkolem, którą wczoraj przeglądałem.
          Więc mnie wyjdzie nie 154 zł a coś ok 230 zł.

Co do kart magnetycznych to jest to bardzo dobry pomysł - dzięki temu czas pobytu dziecka w przedszkolu będzie dokładnie wyliczony więc będzie się płacić wg. stanu faktycznego a nie "na oko".
          Jak komuś nie pasują nowoczesne systemy to niech odda dziecko pod opiekę babci.
          Nie róbcie z tego taniej sensacji.
          • Gość: PK Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 62.233.210.* 02.09.11, 08:53
            kukulat: dla ciebie wprowadzenie kart magnetycznych jest takie genialne? Masz jakies powiazania z firmami, ktore na tym zarobia? Jesli nie, to pomysl: raz dziecko odbiera matka, raz ojciec, raz babcia itd. - ile kart potrzeba? (bo chyba nie myslisz karte przekazywac) Poza tym genialny Polak dogada sie z innym rodzicem i zacznie kantowac (odbierasz dziecko wczesniej - to wez przyloz moja karte, bedzie taniej...).
            Cala ta gowniana uchwala przynosi wiecej strat niz korzysci - przedszkole zamiast zajmowac sie dziecmi bedzie pilnowac ewidencji czasu przebywania w przedszkolu - pewnie tylko po to, zeby w razie potrzeby wladz móc redukowac etaty w przedszkolach...
            Zal, ze znowu rozwalaja cos co w miare dobrze funkcjonowalo.
            • kukulat Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 02.09.11, 09:07
              Nie mam powiązania, po prostu widzę prostotę tego rozwiązania.
              Też o tym myślałem że będzie problem z tym kto ma mieć przy sobie kartę.
              I w "moim" przedszkolu karta będzie przechowywana na miejscu. Więc jej wypikiwanie będzie przy przedszkolance.
              To żaden wielki biznes dla firm. Raz zamontują.
              Takie systemy "elektronicznego dziennika klasowego" 8 lat temu moi koledzy opracowywali jako pracę dyplomową w technikum.
              Gdyby było na to więcej czasu to by to w ramach warsztatów i prac dyplomowych uczniowie kilku techników spokojnie zamontowali w krakowskich przedszkolach. Tylko trzeba o tym było wiedzieć rok temu, że teraz coś takiego będzie potrzebne...
              Co do drugiej części Twojej odpowiedzi - akurat te karty pomogą personelowi zająć się tym czym powinien a nie pilnowaniem ewidencji czasu.
              • Gość: PK Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 62.233.210.* 02.09.11, 09:27
                W teorii owszem, jest to proste. Ale nie znasz calej otoczki tematu. Moze jednorazowy zakup i montaz urzadzen i kart bedzie niedrogi, ale na koszt ekspolatacji sklada sie jeszcze oprogramowanie oraz serwis. Rozmawialem z pania dyrektor jednego z przedszkoli na ten temat - i uwierz mi te koszty nie sa male. Padl tez przyklad podobnego zerowania na pieniadze podatnikow: w zeszlym roku przez media przetoczyla sie glosna akcja dotyczaca piasku w przedszkolnych i nie tylko, piaskownicach. Chodzilo o zagrozenia dla dzieci wynikajace z korzystania z piasku niepewnego pochodzenia, czy nie wystarczajacej czystosci. I od razu pojawily sie oferty firm na piasek z certyfikatem - za 2000zl, przy czym ta sama ilosc swiezego piasku bez tego papierka kosztuje 300zl...
                Ja osobiscie wole prostsze rozwiazania: czesciejsza wymiana piasku na nowy oraz zadbanie zeby psy za przeproszeniem sraly gdzie indziej, podobnie - nie potrzebuje ani kart chipowych ani wpisywania czasu, tylko rozsadnych zasad korzystania z przedszkola, gdzie dostana sie dzieci bedace faktycznie w potrzebie (a nie fikcyjne samotne matki) oraz gdzie wazne sa dzieci, a nie wypelnianie kwitow...
                • kukulat Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 02.09.11, 11:09
                  To juz kwestia tego żeby odpowiedni przedstawiciel przedszkola miał "łeb na karku" i podpisał korzystną umowę znając wszelkie koszty. Nie ma dla mnie znaczenia czy ssystem będzie chip-owy czy papierowy - o ile będzie sprawny, dokładny i nie angażujący zanadto personelu przedszkola.
                  A piasek? No cóż, też bym kupił czysty bez certyfikatu.
              • Gość: skosem Re: W przedszkolu...fajnie jest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 20:55
                1. Zgadzam się, że opłaty są absurdalnie wysokie.
                2. Mam jednak jeszcze inne spostrzeżenia - wielu wyluzowanych, beztroskich rodziców odbierało dzieci mocno po czasie zamknięcia przedszkola. Uważam, że te godziny powinny bardzo drogie. Inne zać liczone wg zupełnie innego algorytmu 5 godzin darmowych, a potem co 2 godziny wzrost ceny - 6-7 - 2zł, 8-9 - 3zł, A po czasie zamknięcia nawet 50zł.
          • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 08:58
            Przepraszam ale kogo interesuje o której odstawiasz dziecko do przedszkola? Przy obecnych stawkach średnio wychodziło około 550zł miesięcznie przy pełnym wykorzystaniu godzin pracy przedszkola. Niestety, ale jeśli rodzice pracują to często jest tak że nie da się odebrać dziecka wcześniej. Taniej wychodzi dogadać się z rodzicami jeszcze dwójki dzieci i wynająć opiekunkę która dzieci odbierze i zajmie się nimi do powrotu rodziców. Uważam, że ustawodawca sam sobie strzelił w kolano... połowa dzieci w przedszkolu to dzieciaki rodzica " samotnie wychowującego dziecko" przy czym samotność jest tylko na papierku, bo wtedy łatwiej dostać miejsce, gdyż tylko wtedy ma się szanse na miejsce w przedszkolu gdy jedno z rodziców nie pracuje. Właśnie Ci rodzice będą przyprowadzać dzieci tylko na 5 godzin płacąc tylko za wyżywienie, idąc dalej skoro tacy rodzice byli w stanie załatwić sobie separacje aby figurować jako samotnie wychowujący to co za problem załatwić sobie świstek z poradni psychologicznej i płacić połowę stawki za dzieciaka (tak w ustawie krajowej na podstawie której powstała uchwała rady miejskiej jest zapis, że takie zniżki przysługują na dzieci z orzeczeniami oraz troszkę mniejsze zniżki dla dzieci mających rodzeństwo w przedszkolu).
    • Gość: Agush W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.tktelekom.pl 02.09.11, 08:56
      Nie jestem w stanie zrozumieć pięciu bezpłatnych godzin. Stać nas na to?? To jest dopiero niesprawiedliwe. Jeśli oboje Rodzice pracują to niemożliwe jest, aby odbierali dziecko po 5 godzinach( oczywiście są nieliczne sytuacje pracy na zmiany , "wolnych" zawodów itp.). Więc dla kogo są przedszkola?? Dla dzieci Rodziców NIEPRACUJĄCYCH!!!????? Wszystkie godziny powinny być płatne (np. 1zł/ 1 godz.).
      • Gość: pola Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 12:10
        Własnie dla pracujących sa odpłatne godziny.
        Przedszkole to nie przechowalnia za małe pieniądze.
        • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 12:25
          przedszkola są dla dzieci rodziców pracujących, po pierwsze dlaczego pracujący mają więcej punktów przy naborze do placówki? bo bardziej potrzebują przedszkola od rodzin gdzie jedno pracuje a drugie chce mieć czas wolny aby iść do kina. Aczkolwiek taka opcja jest niewykonalna bo osoby bezrobotne jako nie mające prawa do przedszkola nie mogłyby nigdy rozpocząć pracy. Czyli utknęłyby na bezrobociu bez szans zmiany. Z drugiej strony to osoby pracujące tworzą budżet ponieważ nie biorą zasiłków więcej kupują (vat) i mają dochody. dlatego skoro płacę podatki to oczekuję, że państwo będzie choć część z owych pieniędzy przeznaczać na ułatwienie mi kontynuowania pracy tym samym zwiększając swoje dochody. Panowie posłowie i radni przedszkola to inwestycja z której czerpiecie korzyści w postaci PKB po co u licha jeszcze wyciągać od rodziców pracujących na opłacenie przedszkola dla ludzi siedzących w domach i mogących samemu zająć się dzieciakami. (skoro ktoś jest w stanie zostawić dziecko o 8 i odebrać o 13 to nie wierzę aby pracował zawodowo - oczywiście odliczając te kilka procent gdzie rodzice pracują na zmiany, choć wątpie aby taki rodzic odbierający dziecko o 13 po nocce dobrze myślał o twórcach owych przepisów).
          • Gość: Pola Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 12:31
            Nie ma obowiązku aby rodzic pięciolatka czy sześciolatka pracował.
            • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 12:50
              He he, tak wszyscy idźmy na bezrobocie i żyjmy z opieki społecznej... tylko ciekawe skąd ta opieka społeczna weźmie kasę na 38mln darmozjadów. Szczegół, że już teraz nie ma kasy dla emerytów którzy zasłużyli sobie, przez lata płacenia haraczu, na godne życie na starość.. a część ma tak niskie świadczenia, że nawet do domu starców ich nie chcą przyjąć.
              • Gość: Pola Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 14:45
                Przedszkole to przede wszystkim edukacja, a ta nalezy sie każdemu dziecku. To że jest mozliwośc zostawienia dziecka dłużej to dobra wola gminy. Przeziez mogłaby otworzyć tylko oddziały pieciogodzinne dwuzmianowe. Byłaby edukacja dla wszystkich przedszkolaków. Opiekę powinni zapewniać rodzice a nie oczekiwac prawie darmowej opieki od gminy.
                • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 15:06
                  Ależ ona nigdy nie była darmowa wcześniej też płaciliśmy za przedszkole i to płaciliśmy za koszty rzeczywiste jaki ponoszono w przeliczeniu na jedno dziecko (bez uwzględnienia tego że niektóre dzieci wychodziły wcześniej). Problem jest w tym, dlaczego ja mam płacić więcej i tak naprawdę płacić za owe "darmowe" 5 godzin za moje dziecko jak i za dziecko sąsiadki która odbiera dziecko o 13. Skoro 5 godzin miało być za darmo to raczej koszty przedszkola powinny zmaleć a nie wzrosnąć o 80%. Okazuje się, że nie płacimy za owe pozostałe 4 czy 5 godzin tylko opłacamy owe 5 "darmowych" godzin za innych rodziców. Więc zamiast tego iż rodzic płaci tylko za czas gdy dziecko jest w przedszkolu to tak naprawdę płaci za cały czas w którym dziecko jest w przedszkolu plus płaci za dzieci które chodzą tylko w czasie godzin " darmowych".
                  • Gość: Pola Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 15:17
                    Ustawa gwarantuje 5 godzin bezpłatnej nauki, wczesniej za pięciogodzinny pobyt tez dzieci nie płaciły. Za reszte godzin wszyscy płacili równo. Zaskarzono to i teraz kazdy płaci za tyle ile korzysta. Ludzie 3,50 za godzinę fachowej opieki to dla was dużo? Zaprowadx dziecko na 5 godzin a na reszte weź opiekunke to zobaczysz na ile za godzine cię skasuje.
                  • Gość: an. Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ver.abpl.pl 02.09.11, 15:51
                    W tym swoim zacietrzewieniu zapominasz, ze dzieci które zostają na 6 godzin w przedszkolu mają rodziców zaczynającyh pracę o róznych godzinach lub pracujacyh w systemie zmianowym ( wsród znajomych mi rodziców i w mojej rodzinie prawie połowa rodziców przedszkolnych dzieci ) i często dziadków , którzy zaprowadzają lub odbierają dzieci. Podnadto przedszkole żada i sprawdza umowy o pracę, moze zrobic też wywiad środowiskowy(samotne matki ) Mój syn jest zaprowadzany na 8-mą, odbierany o 14 tej albo przeze mnie(zalezy jaka mi zmiana wypadnie) albo dziadków.I jeszcze jest coś takiego jak praca na zlecenie bez swiadczeń zdrowotnych etc. Czego takim ludziom zazdrościsz? Tego, ze po odebraniu po 5 godzinach dziecka z przedszkola(ustawowo i tak musi byc płatna ta 6 godzina , bo system by dziecko odrzucił) muszą opłaca dodatkowo piekunkę i opłacić samemu ubezpieczenie etc?
                    Nie widze powodu, dla którego mam płacic wiecej jak w zeszłym roku, gdy mój syn był tylko 5 godzin a płacic musieliśmy tyle samo co rodzice dziecka zostajacego 9 godzin. I podobnie jak koleżanka niżej radzę ci zatrudnić opiekunke i zobaczysz na ile cię skasuje niz rzucac gromy i ciskać się, że rzekomo sponsorujesz dziecko sasiadki., która może ma umowę na zlecenie , pracuje w domu(rzadna rzadkoś zaważywszy, zewielu pracodawom jest to na rekę bo tną koszty,).
                    Zazdrośc to brzydka rzecz, a zawiśc o stawkę przedszkolną jeszcze gorsza.
                    • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 16:20
                      koszty owych pięciu darmowych godzin zostały wciśnięte w cenę pozostałego czasu a ustawodawca chyba nie to miał na myśli. Ja nie mam nic do owych rodziców (no może po za tymi którzy w tym czasie i tak siedzą w domach i nie zamierzają pracować i faktycznie wykorzystują przedszkole jako przechowalnie) którzy na tym skorzystali tylko albo likwiduje się "darmowe" 5 godzin, albo zamiast obciążać tymi kosztami rodziców dzieci dłużej zostających w przedszkolu powinno to na siebie wziąć miasto. Bo czym różnię się ja od innych mieszkańców Krakowa skoro każe mi się płacić za "darmowe" godziny, skoro i tak to ktoś musi zapłacić to powinno być płacone z podatków wszystkich mieszkańców a nie tylko od wybranej grupki.
                      .
                      .
                      No bo jak to się dzieje że mam płacić 180% zeszłorocznej stawki.
                      • Gość: Pola Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 16:47
                        Naprawde sadzisz że całodzienny pobyt dziecka w przedszkolu to te 5-6 godz razy 3,50? Zrozum, ty płacisz za czas opieki nie za edukację.
          • Gość: krisio Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.tktelekom.pl 02.09.11, 13:39
            można pracować na 1/2 etatu jak moja żona od 6 do 10.
            • Gość: Polka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:03
              zazdroszczę, bo mnie nie stać na 4 h pracy - musiałabym olać enion, gazownię i wyprawke do szkoły....
              • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 14:55
                Jakoś ciężko mi uwierzyć, że pracując w hucie jako inżynier dostałbym zgodę na pracę na pół etatu. Nie każda praca pozwala na takie rotacje.
            • Gość: Tomasz Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 15:29
              Witam.
              A gdzie pracuje Pana żona ? Pytam, bo taki czas pracy to rzadkość.
              Pozdrawiam.
              • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 16:22
                Żona pracuje od 8 do 16 ja zaczynam godzinę wcześniej proszę jeszcze doliczyć dojazd około 45minut
              • Gość: krisio Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.multi-play.net.pl 03.09.11, 07:21
                Moja zona pracuje jako pomoc w księgowości.
      • Gość: aska Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 21:00
        a ty za godzine pracy też dostajesz 1 zl?czasy darmochy sie skończyły,masz dziecko to licz sie z kosztami.
    • flamengista apel o konsekwencję 02.09.11, 09:19
      To przecież dziennikarze rozdmuchali przypadek pewnego nadpobudliwego Pana ze Śląska, który chciał płacić mniej, bo jego dziecko wychodziło z przedszkola wcześniej.

Przy wsparciu medialnym ten facet wywalczył obniżkę, a w ślad za tym wszystkie samorządy zostały zmuszone do rewizji zasad finansowania dzieci w przedszkolu.

Obecnie owe uciążliwe ewidencjonowanie wejścia/wyjścia jest tego naturalną konsekwencją. Nie ma co się obrażać na dyrektorów przedszkoli, nie mieli innego wyjścia.

PS. w przedszkolu naszego dziecka jest troszkę inaczej - lista, na której wpisuje się godzinę wyjścia i wejścia + podpis rodzica. Trwa to jakieś 30 sekund i mi absolutnie nie przeszkadza.
    • monolog30 W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 02.09.11, 09:21
      W moim przedszkolu też będą karty, które będą zostawiane w przedszkolu. Natomiast jedna sprawa mnie niepokoi. Wczoraj przyprowadziłam córkę o 7:52 i odebrałam ją o 15 40. I dowiedziałam się ze będę miała policzoną godzinę od 7- 8 rano. Dyrektorka powiedziała ze Wydział Ekonomiki codziennie zmienia zdanie w sprawie tego naliczania godzinowego. dziś czytam, że Pani rzecznik magistratu mówi o tym ze minuty niewykorzystane będą odliczane. Mogli by się zdecydować i przyjąć jedną wykładnię, bo tak robi się straszne zamieszanie. już sobie wyobrażam tłumy rodziców kłębiących się przed wejściem żeby przypadkiem nie przyprowadzić dziecka wcześniej. A co będzie w zimie jak przebieranie dziecka trwa czasem ponad 5 minut. Czy będziemy pikać karta przy wchodzeniu do budynku czy wprowadzając dziecko do sali? A może najlepiej by było zrobić czas przebywanie 60 min, 120 min, 180 min etc. I wtedy nie było by problemu? Swoją drogą 3,5 to dużo i mam nadzieje ze radni coś zmienią. A tłumaczeni radnych ze nie byli świadomi ze to nie cena za całość pobytu jest żenujące. Jak można głosować nad czymś czego się nie rozumie :/ ech... zobaczymy jak się sprawa rozwinie, jednak uważam ze poprzedni system był ok. A ten uderza przede wszystkim w rodziców pracujących, bo jak ktoś pracuje od 8 - 16 to cena pobytu dziecka w przedszkolu drastycznie wzrasta i może być porównywalna do pobytu w przedszkolu prywatnym...
    • Gość: mama W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.zax.pl 02.09.11, 09:31
      Moje dziecko trafiło do przedszkola z salą bez światła ,bez łazienki ,bez WC!!! na dniach otwartych tego pani dyrektor nie pokazała!!! płacę tyle samo co rodzice za dzieci w przestronnych salach z dużymi oknami (a nie lufcikami) a dyrektorka-jak się nie podoba to "do widzenia"-niestety pani z "komuny"-nie obrażając komuny.
      No tak był obowiązek przyjęcia 5 latków to przyjęli...
      W tym przedszkolu nie ma czytników,czasomierzy a to bardzo źle.
      Pani wpisuje czas na oko, nie wymaga się podpisu rodzica-czysta samowolka....
      • Gość: PK Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 62.233.210.* 02.09.11, 09:42
        Wydaje mi sie wrecz niemozliwe to, o czym piszesz... sala bez światła ,bez łazienki ,bez WC???
        Ktore to przedszkole?
    • Gość: Kaśka W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 09:37
      dla mnie to jest chore!!!!!!! jak płaciłam niecałe 300 zł teraz mi wychodzi prawie 450 zł to jest lekka przesada! dzstez czytam ze czas ma byc liczony co do minuty a w przedszkolu mówią ze nawet jak odbiore dziecko o 16:10 to bede płacic jakby bylo do 17!!!!! co za państwo wymyślło chore stawki i beznadziene naliczanie!!!!! mnie nie stac na takie opłaty trzba zorganizowac protest!!!!! bo to jest wielkie nieporozumienie!!!!!!!
      • Gość: mamma_mia Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.204.118.114.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.11, 10:49
        Wczoraj wyjątkowo odebrałam syna o 15:10 i nauczycielka i tak zaznaczyła odbiór o godz. 16:00 twierdząc, ze tak im kazano. Dziś przyszedł o 8:10, a pani zaznaczyła 8:00. Czyli jestem już dokładnie 60 minut w plecy w ciągu niecałych 2 dni, a zgodnie z tym o jest napisane w tym artykule powinno być zupełnie inaczej. W naszym przedszkolu nie ma kart - panie zaznaczają obecność ręcznie stawiając kropki i kreski...
        • kukulat Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 02.09.11, 11:04
          Ja bym się nie zgodził. Kto im kazał? Proszę na piśmie. Ludzie dajecie się robić w bambuko jak 3-letnie dzieci.
          • Gość: mamma_mia Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.204.45.44.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.11, 11:22
            No ja się nie zgodziłam ;) Prowadzę własną tabelkę i tam zapisuję dokładny czas. Na koniec miesiąca podsumuję i będę żądała rzetelnego rozliczenia.
    • Gość: BB Precz z Majchrowskim IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 10:27
      W zeszłym roku płaciliśmy za 2 dzieci przedszkolnych ok 450 miesięcznie. Wczoraj musiałem uiścić ponad 900. A wszystko przez to, że prezydent zachowywał się jak dziecko wydając ponad stan. Nie mam nic przeciwko inwestycjom, ale też mnie mam zamiaru jako rodzic dziecka poprzez opłaty przedszkolne finansować fanaberii prezydenta, 2 stadionów za ponad miliard dla prywatnych klubów piłkarskich, tramwaju pod szkołę prezydenta itp. zastanów się Pan i ustąp, bo zwykli ludzie na Twojej idiotycznej polityce cierpią!!!
      • kukulat Re: Precz z Majchrowskim 02.09.11, 11:02
        Ja też nie rozumiem po co w Krakowie 2 drogie stadiony.
        Ale przestańcie pisać, że tramwaj został zbudowany jako dojazd do KSW.
        Ci chwilę ktoś tak wypisuje na forum.
        W ten sposób ignorujecie kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców Płaszowa, którzy dzięki temu tramwajowi mają dużo lepsze połączenie z centrum miasta.
        1. Linia nie kończy się przy szkole.
        2. Tramwaj do Płaszowa został zaplanowany co najmniej kilka lat wcześniej niż P.Majchrowski został prezydentem.
        3. Most Kotlarski od początku posiadał przestrzeń na tory tramwajowe, trzeba je było tylko zamontować.
        4. Most powstał za czasów rządów P. Gołasia w 2001 roku, a jego plany - jeszcze wcześniej.
        5. Jest to część systemu KST którego plany powstawały w latach 90.
      • ar.co Re: Precz z Majchrowskim 02.09.11, 13:31
        No cóż, stadiony akurat nie są mi do niczego potrzebne, ale równie dobrze mogę napisać, że ja dzieci w przedszkolu nie mam i nie mam zamiaru przez zaniżone opłaty przedszkolne finansować fanaberii rodziców i przedszkola dla cudzych dzieci. A opłaty w wysokości 450 zł za dwoje dzieci są zaniżone.
        • Gość: BB Re: Precz z Majchrowskim IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 14:29
          Co za gnój. No tak, jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak ar.co będzie zdrowy jak ryba to pewnie "po co płacić na służbę zdrowia", ale jak ar.co zachoruje na raka to ciekawe co wtedy. Jak się we dwoje zarabia razem 3100 to podwyżka z 450 na 900 złotych miesięcznie jest gigantyczna. Ale jak widać lepiej przyłożyć rodzicom dzieci, którzy nie mają wyjścia, ale za to wybudować stadiony dla wąskiej, ale za to niebezpiecznej grupy łysych palantów, którzy co pół roku lubią sobie tak dla hecy zrobić wjazd na osiedle i kogoś sobie zamordować. Stadiony kosztowały (na razie) 1 miliard 65 mln i to one są bezpośrednią przyczyną zapaści finansowej. No, ale rodzice z dziećmi nie pójdą pod magistrat i nie powybijają szyb, a kibole kto wie. Co do Płaszowa, to oczywiście pomysł był bardo dobry, jak najwięcej takich nowych tras, bo jest więcej miejsc, które potrzebują tramwaju. Tylko po co był ten pośpiech i dodatkowy kredyt, żeby w ekspresowym tempie zrobić pierwszą część linii pod Krakowską Szkołę Wyższą ? Bo szły wybory prezydenckie. A gdyby były przegrane, to następca mógł np inwestycje odwołać, zmienić itd. Tym bardziej, że w radzie miasta zwracano uwagę na gigantyczne zadłużenie już 2 lata temu. To jak dziecko w sklepie z zabawkami, jeszcze to, jeszcze to, a najlepiej wszystko. No i na te zabawki jak zwykle złożą się wszyscy, bilety podrożały, ale za to jest mniej tras, coś za coś... Strefa parkowania poszerzona, opłaty przedszkolne podniesione, użytkowanie wieczyste podniesione itp. Tylko koledzy mają się jak zwykle dobrze.
          • Gość: ironlord Re: Precz z Majchrowskim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.11, 20:33
            nie ma sie co gorączkować. ar.co dobrze ujął sprawę. Mógł pójśc jeszcze dalej i napisać że trzeba było sobie dzieci nie robić. W takiej Japonii np. nie masz prawa mieć dziecka jak Cie nie stać na jego utrzymanie. No ale w Polsce pokutuje jakoś to będzie i potem jest problem.
            Ogólnie zgodze się że podwyżka jest duża. Z drugiej strony jak się dobrze zastanowić to 450 zł na dwójke dzieci to nie jest dużo. Raptem 10 zł dziennie na dziecko. Jeśli w tej cenie jest wyżywienie to powiem szczerze nie dziwie się że przedszkola kiepsko sobie radzą.
            • Gość: syl Re: Precz z Majchrowskim IP: 77.236.26.* 05.09.11, 18:32
              Zauważ, że mając dwoje dzieci w przedszkolu ma sie spore zniżki ja w tamtym roku płaciłem około 330 + zajęcia dodatkowe + przybory plastyczne + składki rodzicielskie itd.
        • Gość: Pola. Re: Precz z Majchrowskim IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 14:46
          I to jest sedno.
    • Gość: wladek W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 10:41
      A w przypadku, gdy rodzice uPOrczywie odbierają dziecko POźniej i jeszcze CHAMY kłócą się o minuty, należy sprawę zgłosić do POkuratury. Coś mi się wydaje, że Platfuski mają ochotę wprowadzić niewolnictwo. I tylko Rasa Panów (no, Platfuski) nie będzie miała kart zegarowych.
    • Gość: Jurek W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.qumak.pl 02.09.11, 10:56
      Mam pytanie, a w zasadzie dwa:
      Wstęp: inwestycje miejskie są finansowane z naszych pieniędzy, pieniędzy podatnika. UM zawiera umowy, gdzie określa się termin realizacji, cenę i kary umowne za niedotrzymanie terminów bądź jakości prac.
      1. Dlaczego firma, która zrezygnowała z remontu fontanny w parku AWF nie poniosła żadnych konsekwencji, a włodarze miasta łaskawie odstąpili od kar w zamian za to iż firma budowlana.... posprzątała po sobie !! (co za łaskawcy).
      2. Dlaczego wszelkie inne opóźnienia w realizacji prac z zamówień publicznych, z naszych pieniędzy nie są rozliczane stricte wg Umowy, a nasi rządzący odstępują wspaniałomyślnie od wyciągania konsekwencji ??

Ooo... pojawiłą się dziura w budżecie... no to co... rodzic zapłaci, no bo nie ma wyjścia.. a firmom budowlanym, pozwolimy po sobie posprzątać... Będzie Pan Zadowolony.
      • Gość: Polka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 11:19
        mnie tez się to nie podoba, tym bardziej, że wczoraj z rozpędu w[pisałam max godzin pobytu dziecka w przedszkolu, bo obydwoje z mężem pracujemy po 8h i jeszcze musimy do niej dojechać, ale w sumie wyliczyłam, że możemy jednak ta godzinę zaoszczędzić, więc znowu muszę do tej dyrektorki lecieć.
        Poza tym ona mnie woła i pyta się o PESEL dziecka, chociaż już raz umowe podpisywałam. Leniwe babsko, starej umowy jej się nie chce wyszukać!
        • Gość: ptanoc Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.multi-play.net.pl 02.09.11, 11:49
          leniwe babsko nie chce się jej nr PESEL własnego dziecka gdzieś zapisać i odnaleźć
          • Gość: Polka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 12:01
            o dzięki, pewnie jesteś jedną z tych zasiedziałych na stołeczku dyrektorskim paniuś :)))) bo ja jestem ruchliwą trzydziestką, która jak już raz podaje do umowy stertę liczb i danych i jeszcze za to płaci to potem wymaga, aby te informacje nie musiały mi zaprzątać głowy - to dyrektorce za to płacą aby miała takie dane skompletowane i zarchiwizowane!!! za darmo tam nie siedzi!!!
            • Gość: aska Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 21:33
              ty raczej jestes leniwą mamuską której sie wszystko nalezy:)płacę i wymagam-hrabianka z ciebie!a może jaśnie pani sama sie swoim skarbem zajmie w domku co?nie?
              • Gość: Polka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 11:10
                bardzo bym chciała zająć się moimi dziećmi sama, ale mam w miarę przyzwoitą pracę i szansę, że nie będę sterczeć pod mopsem na starość, a zasada właśnie jest prosta - płacę i wymagam - dyrektorka nie robi mi łaski, że zarchiwizuje PESEL dziecka, bo gdyby rodzice przestali pracować i sami zaczęli opiekować się dziećmi, to babsztyl nie miałby pracy! Nie chodzi mi o pieniądze, ale o zasady, których wiele jeszcze zatwardziałych dyrektorek nie jest w stanie pojąć. Sytuacja jest podobna na wielu obszarach naszego życia, gdzie się nie odwrócę to jestem traktowana jak śmieć, płacę podatki a w urzędzie muszę się paniusiom głęboko w pas pokłonić, bo ciągle jeszcze pazury szlifują zamiast papiery przerzucać ... czas to chyba zmienić.
          • Gość: PK Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 62.233.210.* 02.09.11, 12:08
            ptanoc: jestes urzednikiem? pracujesz w budzetowce? - bo myslenie masz podobne jak wielu z nich... Mama tego dziecka juz raz podawala nr PESEL, jest on lub powinien byc bazie komputerowej przedszkola. Wymaganie podawania go ponownie jest oznaka braku szacunku dla rodzica, stawianie go w pozycji podporzadkowanej. Tak traktowano petentow w komunie i tak mysla jeszcze ci urzednicy, ktorym wydaje sie ze maja wladze.
            Przy okazji dodam, ze umowy w niektorych przedszkolach przedstawiane do podpisania rodzicom przed wakacjami nie okreslaly trybu ani okresu ich wypowiedzenia. Rodzice pojawiali sie 1 wrzesnia w przedszkolu i dowiadywali sie wtedy, ze sa nowe warunki, a umowa ma byc podpisana natychmiast - to tez jest niezly kwiatek - a wg. niektorych rodzic musi sie zgadzac na wszystko, bo miejsc w przedszkolach jest za malo...
    • Gość: es W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.multi-play.net.pl 02.09.11, 12:00
      TERAZ WIDAC ILE RODZICOW BYLO UCZCIWYCH !!
      O 12,55 USTAWIA SIE SZNURECZEK RODZICOW NIEPRACUJACACYH ZEBY ODEBRAC DZIECKO Z PRZEDSZKOLA!! TERAZ WIDAC JAK ODBYWALA SIE DO TEJ PORY REKRUTACJA DO PRZEDSZKOLA I KTO FAKTYCZNIE JEST ZATRUDNIONY I PRACUJE!!
      PODZIEKUMY NASZYM RADNYM SA WSPANIALI HAHAHA - CZYZBY CHODZILO O TO ZEBY POZWALNIAC LUDZI JAK NIE BEDZIE DZIECI ??
      • Gość: krisio Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.tktelekom.pl 02.09.11, 14:01
        można pracować na 1/2 etatu??
        • Gość: aska Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 21:11
          jasne,jasne!i najlepiej zostawić dziecko od 6 do 19 wieczór za darmo ,bo się należy nie?panie z przedszkola będą wychowywać pociechę,potem szkoła,rodzic czasu nie ma i chęci pewnie też nie:)
      • Gość: er Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 15:38
        Gość portalu: es napisał(a):

> TERAZ WIDAC ILE RODZICOW BYLO UCZCIWYCH !!
        > O 12,55 USTAWIA SIE SZNURECZEK RODZICOW NIEPRACUJACACYH ZEBY ODEBRAC DZIECKO Z
        > PRZEDSZKOLA!! TERAZ WIDAC JAK ODBYWALA SIE DO TEJ PORY REKRUTACJA DO PRZEDSZKOL
        > A I KTO FAKTYCZNIE JEST ZATRUDNIONY I PRACUJE!!
        > PODZIEKUMY NASZYM RADNYM SA WSPANIALI HAHAHA - CZYZBY CHODZILO O TO ZEBY POZWAL
        > NIAC LUDZI JAK NIE BEDZIE DZIECI ??

Czy naprawdę sądzisz, że odbierając dziecko o 12:55 jest się niepracującym rodzicem ???
      • Gość: nauczycielka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 10:54
        "CZYZBY CHODZILO O TO ZEBY POZWAL
        > NIAC LUDZI JAK NIE BEDZIE DZIECI ?? "

- podejrzewam, że to też może wchodzić w grę. Podwyżki dla nauczycieli były? Były! No to teraz trzeba zwolnić parę osób, żeby się wyrównało...
        Nie chcę Was straszyć drodzy Rodzice, ale czeka nas łączenie grup rano i po południu, brak możliwości pracy indywidualnej, czy zwykłej zabawy z dziećmi po południu...
    • Gość: 154toni W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.165.127.78.rev.sfr.net 02.09.11, 12:13
      I SLUSZNIE . Trzeba sie uczyc DYSCYPLINY. Kazde dziecko powinno miec identyfikator.
      A i ta oplaty za przedszkola sa smiesznie niskie.
      • Gość: syl Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: 77.236.26.* 02.09.11, 12:42
        Owa śmieszna opłata za godzinę to 1/3 kosztów opiekunki to znaczy że babeczka która zajmuje się trójką dzieci weźmie tyle samo co miasto w przedszkolu "publicznym" gdzie na 28 dzieci są dwie kobiety, a dzieciaki cisną się w salkach 4x4.

O nieobowiązkowych zajęciach na które dziecko musi chodzić (płacić albo zorganizować dziecku na ten czas opiekę) i które są całkowicie zbędne i nieskonsultowane z rodzicami też warto wspomnieć.

W ustawie z 2010 jest wyraźny zapis, że dobór zajęć dodatkowych powinien być ustalany na wniosek rodziców... a nie dyrekcji przedszkola która wciąga w to swoich znajomych i przez godzinę uczą dzieci na angielskim pioseneczek z których dziecko nie rozumie ani słowa. Moja córka nauczyła się ze zrozumieniem więcej angielskiego dzięki półgodzinnej bajce oglądanej raz w tygodniu przez miesiąc, niż po roku zajęć w przedszkolu.
    • Gość: JAF W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas SPANI IP: *.billbird.pl 02.09.11, 12:40
      A ja chciałem się zapytać rodziców czy w ich przedszkolu też 4 latki spią na podłodze(o przepraszam DYWANIE) w ubraniach, bez poduszki i bez jakiegoś koca o kołderce nie wspomnę.
      Prawdopodobnie przez zagęszczenie grup i tym samym brak miejsca. Czy to jest kurna normalne?? może ja się za bardzo unoszę??
      • Gość: Polka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 13:36
        u nas śpią tylko maluchy, ale na takich wiekowych pryczach, które ja pamiętam z przedszkola. Z opowiadań znajomych wiem, że w jednym z prywatnych przedszkoli jest zamiast spania polegiwanie, dzieciaki nie mają kocyków, ale każdy ma swoją poduszkę. Podobnie u nas robią już w średniakach, i też bez pryczy, na dywanie. Wtedy pani coś zawsze czyta, lub leci jakieś słuchowisko.
      • Gość: dada Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.fortisbank.com.pl 02.09.11, 14:36
        Tak, tak. Też przeżyłam ten szok.
        Wczoraj rano przyniosłam piżamkę, kocyk i poduszkę, ale Pani wychowawczyni powiedziała, że nie są potrzebne. Po południu moje dziecko powiedziało mi, że spało na dywanie.
        Mamy dziecko w tym samym przedszkolu? Czy to jakaś nowa moda z czasów głębokiego średniowiecza? Ale wtedy to przynajmniej sienniki były.
        • Gość: Polka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 15:07
          moje jest w 4 przy Piekarskiej :)
    • Gość: u W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 13:14
      chory kraj
    • Gość: ulcia a u nas za kazda rozpoczęta godzinę 10 zł IP: *.proton.net.pl 02.09.11, 14:14
      Tak w Trzebini w przedszkolu nr 6 trzeba zapłacić 10 zł za kazda godzinkę spoznienia a opłata jest naliczana kiedy spóźnimy sie nawet o minutkę:(
    • Gość: Gilead proponuję iść za ciosem-chipy pod skórę IP: *.ists.pl 02.09.11, 14:33
      lub tatuaże z numerem -urzędnicy, policja, US będą mogli dowolnie kontrolować, co gdzie i jak robi obywatel, w imię oczywiście naszego dobra.
    • Gość: stara baba W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 15:32
      Popieprzony kraj!!!!! Nic dodać nic ująć!!!!!!!
    • sselrats Firmy chcialy kupowac karty od przedszkoli 02.09.11, 16:54
      Czy tylko ktos uderzyl sie w klamke?

"W przedszkolach rozdzwoniły się telefony od firm oferujących zakup kart chipowych dla maluchów."

A moze telefony od firm oferujacych sprzedaz?
    • dr_pitcher W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 02.09.11, 18:27
      Proponuje wszczepic kazdemu dziecku chip multi-funkcjonalny, ktory oprocz licznika czasowego zawieral jeszcze bedzie:
      1. kalorymetr 9przecie niektore dzieci jedza mniej)
      2."nauczycielo-mierzomierz" - niektore dzieci wymagaja wiecej uwagi
      3.licznik wyjsc do ubikacji - przeciez woda tez kosztuje!
      4.zabawkomierz - mierzacy procent zuzycia zabawek
      5. kredkomierz

etc

Wezmy w koncu pod uwage sprawe bezpeiczenstwa (dzieci wychodza o roznych porach) - przedszkolanki miast zajmowac sie gawiedzia robia za licznik fabryczny.

W wielu krajach cywilizacji godziny przedszkolne sa z gory okreslone - 5-6 godzin lub 8-9, stawka za 8-9 jest odpowiednio dluzsza - i dzieci maja obowiazek przyjsc i WYJSC na czas.
      No ale w Malopolsce bedziemy sobie komplikowac zycie.
    • Gość: nauczycielka W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 21:31
      Sytuacji opisanej w artykule nie komentuję - każdy nauczyciel kształcił się do pracy z dziećmi (do ich edukowania i wychowywania), a nie do siedzenia po godzinach i realizowania papierkowej biurokracji. Za to Państwa Dziennikarzy bardzo proszę, aby wyzbyli się maniery używania słowa "przedszkolanka". Ta "przedszkolanka" to zwykle magister pedagogiki, a więc umówmy się, że "nauczyciel/nauczycielka wychowania przedszkolnego", a nie "jakaś-tam-przedszkolanka-której-i-tak-za-dużo-płacą-jak-za-lekką-pracę-jaką-jest-zajmowanie-się-dziećmi" - bo z takimi krzywdzącymi opiniami często się spotykałam. Skoro chłopiec chodzący do przedszkola to "przedszkolak", to można powiedzieć, że chodząca do przedszkola dziewczynka to "przedszkolanka" - na pewno nie zaś nauczycielka tychże dzieci.
      • Gość: antynauczycielka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 21:56
        No właśnie takie problemy mają NAUCZYCIELE,!!!!Jakbym słyszała Jarosława. Nie ważny jest problem, ważne, żeby go zakrzyczeć. Pozdrawiam serdecznie CIAŁO pedagogiczne!!!
        • Gość: nauczycielka Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 02:06
          Proszę wybaczyć, ale chyba zabrakło Pani/Panu czasu na przeczytanie mojej wypowiedzi ze zrozumieniem. A zwłaszcza pierwszego zdania.
    • Gość: wszo W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 22:30
      Toście se w kolano strzelili (mówiąc po krakowsku).
      Sama mam dziecko, 3 letnie – które chodzi do przedszkola 151 od lutego.
      Odprowadzałam dziecko do przedszkola od 8 do 17:00 (bo tak pracuje) teraz mnie nie stać bo jak są korki to odbieram małe ok. 17:30 – zarabiam 1034zł na rękę, pełna odpłatność odpłatność za przedszkole jak wyliczyła mi pani dyrektor to prawie 595zł więc zostaje mi mniej niż połowa pensji.
      W takim razie pierd…. Prace oddaje dziecko na 5 godzin za 106zł (śniadanie+obiad), będzie się socjalizowało a ja ide na zasiłek – wyjdzie lepiej, potem na zapomogi z MOPS.
      Co stracę??
      Finansowo NIC
      Co zyskam:
      1. Bezcenny czas spędzony z własnym dzieckiem
      2. Zadbane posprzątane mieszkanie
      3. Dużo czasu wolnego
      Obserwacja – dziś o godzinie ok. 16:00 na placu zabaw przy przedszkolu naliczyłam siedmioro dzieci – tyle ile Pań przedszkolanek (to się nazywa dobra opieka)

GRATULUJE radnym NIEPORADNYM – teraz będziecie mieć niezły deficyt 

Aż wstyd się przyznać że mam mgr i dwa inne dyplomy i tyle zarabiam, ale cóż, trzeba było nie rodzić=nie stracić pracy a PRZEDE WSZYSTKIM SIĘ NIE UCZYĆ!!!
      • Gość: wszo Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 22:32
        aaa zapomniałam że przez te 5 godzin mogę na czarno dorabiać - czyli zyskam dodatkowy dochód :)
        TYLKO SIĘ CIESZYĆ
    • Gość: Joanna-nauczyciel W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 12:19
      Do autorki tego artykułu: Nie "przedszkolanki" tylko nauczycielki wychowania przedszkolnego! Mamy skończone studia-tak jak nauczyciele pracujący w szkołach. Warto o tym pamiętać!
      • Gość: wszo Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 15:41
        Ależ ja wiem, że Panie macie studia i podziwiam (nie rozumiem obrazy) - bo ja nie miałabym na tyle sil i nerwów żeby pracować z takimi małymi dziećmi. Zresztą uważam, że to absurd iż wasze pensum jest tak wysokie. Przecież tyle godzin z krzyczącymi i piszczącymi dziećmi potrafi bardzije umęczyć niż praca fizyczna.
        Pozdrawiam
      • dr_pitcher Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 05.09.11, 06:26
        Gość portalu: Joanna-nauczyciel napisał(a):

> Do autorki tego artykułu: Nie "przedszkolanki" tylko nauczycielki wychowania pr
        > zedszkolnego! Mamy skończone studia-tak jak nauczyciele pracujący w szkołach. W
        > arto o tym pamiętać!

Gratuluje "luzu" w podejsciu do samej (samego) siebie. Czy dzieci w przedszkolu winny sie zwracac do nauczycielek wychowania przedszkolnego er "Pani magister"?

Nie rozumiem co zlego w slowie "przedszkolanka"
        • wadera_77 Re: W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 05.09.11, 09:21
          noi jest pieknie .

przed gabinetem dyrektora kolejka mam po zaświadczenie do Mopsu .. bo ich nie stać na przedszkole. szczególnie te które mają dwójkę czy trojkę dzieci. Płacz i zgrzytanie zębów .. i to nie dlatego, że opłaty poszły w górę .. choć tez .Ale dlatego że rodzice nie wiedzieli o tym wcześniej i nie byli przygotowani na wiele rzeczy. A teraz chaos w przedszkolu. Jedna nauczycielka wychowania przedszkolnego na 30 dzieci. ( w zeszłym roku dwie Panie na 30 dzieci) dzieci zagubione, zapłakane i posikane. Dobrze , ze udałe mi się znaleźć przedszkole prowadzone społecznie przez grupe rodziców. Syn nie mógł sie odnaleźć w tym wszystkim.
          tak sie nie robi!!! Zmiany przeprowadza się z głową i w jakimś odcinku czasu. To co teraz sie stało jest nie do pomyślenia. i jak zwykle najbardziej ucierpią dzieci, juz cierpią.. Dziekujemy "W"am mądrzy radni!
    • Gość: zarobek jak rodzic może zarobić IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 13:29
      zapisać dziecko na 5 godzin ale go nie przyprowadzać do przedszkola wówczas magistrat będzie musiał zapłacić rodzicowi bo nie wykorzystał limitu godzin
    • mamajuleczki2 W przedszkolu jak w fabryce: rejestrują czas 04.10.11, 01:37
      dlatego dobrze ze sa niepubliczne płaci sie troszke więcej a czynne sa nawet do 19tej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka