Dodaj do ulubionych

Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów

IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 08:25
"Kiedy młody człowiek może uznać, że ma wolną wolę? Dopiero, gdy się wyprowadzi z domu?"
jak się "młody człowieku" zaczniesz sam utrzymywać, to możesz robić co ci się żywnie podoba, a dopóki żyjesz na garnuszku u rodziców i oni dają ci pieniądze na ciuchy i serwują obiadki, to jesteś od nich uzależniony.
łatwo jest powiedzieć "jestem dorosły", ale czy uczniowie "są dojrzali"?! wątpie.
Obserwuj wątek
    • terrtt Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów 08.09.11, 08:31
      W moim IV LO nie pamiętam, jak rozwiązywało się takie sprawy (a skończyłem je 4 lata temu), bo jakoś nie było mi potrzebne to do szczęścia. Co innego uczniowie techników, którzy kończą szkołę mając lat 20, dla nich brak możliwości usprawiedliwiania się samemu to istotnie może być tragedia.
      • skubi6 Może usprawiedliwienie od teściowej? 08.09.11, 10:05
        A jak pełnoletni uczeń się ożenił i mieszka na garnuszku teściowej, to dostanie usprawiedliwienie od teściowej?
        • Gość: Ahk4iePaiv8u wszystko sie zgadza IP: *.net.autocom.pl 08.09.11, 11:08
          wszystko się zgadza, jeżeli przyjąć, że 18-letnia pełnoletność to jest
          fikcja służąca naciągnięciu naiwnych do udziału w wyborach.
          Naiwnych, którzy po prostu jeszcze nie wiedzą jaki to jest cyrk.
          Im młodsi - tym więcej "praw obywatelskich" a szczególnie tych,
          które się przydają w naciąganiu tych ludzi na coś, na co starszych
          już jest naciągnąć znacznie trudniej, ale niekoniecznie tych praw,
          które rzeczywiście stanowią o uznaniu obywatela za zdolnego do decydowania
          za siebie..
          • Gość: agent Re: wszystko sie zgadza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 12:40
            Nie rozumiem co frekwencja ma do rzeczy? Jeżeli gość nie chodzi na zajęcia , niewiele umie to nie zostaje dopuszczony do matury i basta. I to nie jest winą nauczyciela. Wina nauczyciela występuje wówczas, gdy się dopuszcza takich do egzaminu maturalnego i nie zdaje 40%. Niech nauczyciel wybiera co mu bardziej odpowiada. Inną sprawą jest, jeżeli ktoś nie chodzi na lekcje a zna materiał i ma pozytywne stopnie. Bo wtedy co z tego , że wagaruje i sam pisze sobie usprawiedliwienia? Nic ,bez znaczenia.
      • Gość: m Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 15:32
        > W moim IV LO nie pamiętam, jak rozwiązywało się takie sprawy (a skończyłem je 4
        > lata temu), bo jakoś nie było mi potrzebne to do szczęścia.

Wychodzi na to, że IV LO jest jednym z nielicznych normalnych. Pamiętam moje zdziwienie, gdy wychowawczyni obwieściła, że pełnoletni mogą się sami usprawiedliwiać. Wtedy wydawało mi się to dziwne. Teraz uważam to za normalne. Ale w czwórce już od pierwszej klasy pisaliśmy sobie sami zwolnienia gdy ktoś się źle poczuł, tylko trzeba było uzyskać zgodę nauczyciela.
    • Gość: Gość Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 08:40
      W pełni się zgadzam. Jeśli uważają się za takich dorosłych, to niech najpierw sami zarobią sobie na swoje utrzymanie.
    • Gość: dorosły Jajka obrosły ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 08:49
      Jajka obrosły to mysli, że dorosły.
      Gówniarzom sie w głowach przewraca.
      Skończyć 18 lat to nie to samo co byc dorosłym i odpowiedzialnym.
      • Gość: EM Re: Jajka obrosły ... IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 08.09.11, 09:19
        > Gówniarzom sie w głowach przewraca.

tobie tez.

> Skończyć 18 lat to nie to samo co byc dorosłym i odpowiedzialnym.

Podsumujmy, Majac 18 lat mozna legalnie kupic sobie mocny alkohol, siedziec legalnie w klubie do bialego rana, ozenic sie, miec prawo jazdy, isc na wybory, ale usprawiedliwienia wypisac sobie nie mozna....Ciekawe, jak to jest, jesli uczen nie mieszka w domu...
        • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 09:34
          Posumujmy. 18 letni człowiek powinien też się sam utrzymywać. Poza tym zwróć uwagę 18 letni człowieku, że stroną umowy o kształcenie (o ile szkoła taką podpisuje) są rodzice i to z nimi i tylko z nimi szkoła ma prawo rozmawiać na temat realizacji umowy.
          • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 10:29
            Do liceum papiery podpisuje sam uczeń, a nie rodzic i to uczeń podpisuje umowę o kształcenie.
            Rodzic nie może go do tego zmusić, bo liceum nie jest objęte obowiązkiem szkolnym.
            • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:13
              Oj dorosły człowieku wydaje mi się, że nie odróżniasz podania o przyjęcie od umowy. Część szkół w ogóle nie podpisuje umów, część podpisuje, ale na pewno nie z nieletnim kandydatem. Może w twojej szkole nie podpisuje się umów, a może rodzice po prostu Ci jej nie pokazali.
              • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:19
                podanie to się składa jak się chce dostać do szkoły, a nie jak się dostanie.
                zarówno przy składaniu podania, jak i później przy podpisywaniu umowy w mojej szkole rodziców nie musiało być
                • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:23
                  To widocznie ta szkoła nie stosowała umów. Umowę wiążącą prawnie może podpisać tylko osoba pełnoletnia.
                  • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:27
                    to ciekawe.. a umowę o pracę z 16 latkiem też podpisują rodzice?
                    • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:49
                      ... ale podpisujesz ją za ich zgodą. Jeśli się nie zgodzą to jej nie podpiszesz. To, że większość pracodawców tego nie przestrzega nie ma znaczenia.
                      • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:05
                        mylisz się
                        "Kto ukończył 16 lat (ale nie ma jeszcze 18), może już bez zezwolenia podjąć pracę jako pracownik młodociany. Musi mieć jedynie ukończone gimnazjum i posiadać świadectwo lekarskie stwierdzające, że praca, którą chce wykonywać, nie zagraża jego zdrowiu. "

Zobacz więcej: praca.wm.pl/45390,Mlodociani-na-specjalnych-warunkach.html#ixzz1XM0RgtCt
                        • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:10
                          No tak... ale proszę czytaj ze zrozumieniem i do końca. Nawet w twoim linku stoi jak wół, że wymagana jest zgoda rodziców.
                          • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:13
                            jak nie skończył 16 lat...
                            idąc do liceum większość 16 lat skończyła...
                            "Jeżeli chętny do pracy NIE UKOŃCZYŁ 16 lat, wymagana jest zgoda rodziców oraz zezwolenie inspektora pracy."
                            • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:42
                              Czytaj ze zrozumieniem!!! Po ukończeniu 16 lat nie jest wymagane zezwolenie inspektora pracy!
                              • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:52
                                Ktoś użył skrótu myślowego, ale większość ludzi odczyta to tak jak ja, czyli zgodnie z prawdą. Ale masz inny artykuł, jak masz wątpliwości:
                                "Inaczej sprawa wygląda po ukończeniu 16 lat. Po osiągnięciu tego wieku samemu można podpisać umowę cywilno-prawną."
                                Za: www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110608/LUBUSKARYNKOWA/472342342
                                • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:55
                                  Mylę, że w internecie można znaleźć wszystko co się chce znaleźć. Zerknij do Kodeksu Pracy i Kodeksu Rodzinnego.
                                  • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:04
                                    nie poruszamy się po serwisach tupu wykop czy plotek, więc nie mam podstaw im nie wierzyć, szczególnie, że oba piszą to samo
                                    • eminey Re: Jajka obrosły ... 08.09.11, 14:38
                                      To podejmij te prace i sprobuj sobie w niej usprawiedliwienie napisac - ciekaw jestem rezultatu.

Tak samo na uczelni wyzszej...
                                      • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 14:48
                                        pomyliłeś wypowiedzi?
                                        • eminey Re: Jajka obrosły ... 08.09.11, 14:54
                                          Odpowiadam na posty wczesniejsze.

No i pytanie, dlaczego DOROSLY moze napisac sobie, w szkole, usprawiedliwienie z nieobecnosci, a juz na studiach, czy w pracy nie? Podwojne standardy?

Pare postow nizej ktos pisal, zeby w przypadku doroslych przyjmowac tylko usprawiedliwienia od lekarza.
                                          • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 15:14
                                            na wcześniejsze posty odpowiadaj klikając na odpowiedni post i klikając odpowiedz, jeżeli to nie za trudne

tak na studiach i w pracy też może sobie wypisać, tylko
                                            1) pracodawca jest mądry i oprócz urlopu na żądanie może mieć gdzieś takie usprawiedliwienie (choć wcale nie musi, zależy na jakiego pracodawce trafisz)
                                            2) uczelnia ma gdzieś, czy chodzisz na wykłady, więc nie musisz się usprawiedliwiać, a na ćwiczeniach jest ustalone np., że możesz mieć 1 nieobecność w przypadku jak nie masz zwolnienia od lekarza i 2 jak masz zwolnienie od lekarza i proste warunki. wyjątki rozpatrywane są wtedy tylko w przypadku długiej choroby
                                            3) nauczyciele w liceum czy technikum widocznie nie potrafią odpowiednio napisać regulaminu szkoły, w którym jest zawarte: uczeń może mieć 20 nieobecności w semestrze i nie ma znaczenia czy to uczeń pełnoletni czy niepełnoletni i nie trzeba wypisywać durnych usprawiedliwień, a wyjątki będą rozpatrywane też w przypadku dłuższej choroby
                                            4) szkoły policealne dla dorosłych jakoś też rozwiązały ten problem, ustalając, że promocja ucznia może się odbyć tylko, jeżeli ma 50%obecności

da się? co z tego wynika?
                                            że licea i technika są upośledzone
                                            i, że można ustalić reguły na korzyść szkoły tylko trzeba umieć to zrobić
                                            • Gość: bzzyk Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 16:07
                                              ad.2 Uczelni w ogóle ma studenta gdzieś! No może te 10% najlepszych nie (ale oni na ogół chodzą na zajęcia).
                                              ad.3 Nauczyciele potrafią. Problem polega jednak na tym, że ci "dorośli" młodzi ludzi gdy pojawia się słowo obowiązek wolą być dziećmi. Słowo dorosłość odnosi się wyłącznie do praw!
                                              ad.4. No więc sprawa jasna. Po ukończeniu 18 roku szkoła dla dorosłych. Tam znajdziesz pełnię swoich praw. To zresztą wcześniej sugerowałem.
                                              • Gość: obowiazek Re: Jajka obrosły ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 17:10

Nie wiem, jak Ty, ale ja nie mam poczucia, żeby uczelnia miała mnie gdzieś. Gdzieś ma Twoje obecności na wykładach, bo to nie przedszkole i nikt nie będzie prowadził za rączkę i będąc dorosłym sam możesz decydować, czy chodzisz na wykłady, czy uczysz się w domu z książek. Bo nie każdy woli chodzić na wykłady. Znam ludzi, którzy z wykładów nie korzystali, bo nie mogli się na nich skupić, ludzie są różni. No chyba, że oczekujesz, że uczelnia powinna Cię pilnować ile, jak i gdzie się uczysz, załatwić praktyki, znaleźć literaturę do pracy magisterskiej, a potem pracę...
                                                Ja wiem, że jak był problem z czymś zawsze udało się go rozwiązać w sekretariacie, albo z profesorami. Ba kiedyś była sytuacja, że z koleżanką byłyśmy na konferencji i nie mogłyśmy być na egzaminie, a Pani profesor (cudowna, ale zabiegana kobieta), kilka dni po egzaminie wyjeżdżała, a wcześniej nie miała czasu. I specjalnie dla nas przyszła w sobotę i przed napisaniem (wiedząc, że wróciłyśmy wcześniejszego wieczora) zaproponowała nam kawę. I to tylko jeden przykład. No ale ja mam bardzo przyjemne wspomnienia ze studiów...

bzzyk napisał(a):
                                                > ad.3 Nauczyciele potrafią. Problem polega jednak na tym, że ci "dorośli" młodzi
                                                > ludzi gdy pojawia się słowo obowiązek wolą być dziećmi. Słowo dorosłość odnosi
                                                > się wyłącznie do praw!

a gdzie w mojej wypowiedzi masz tylko domaganie się praw? x nieobecności obojętnie czy usprawiedliwionych, a jak więcej to wylatujesz. Czyli prawo do nieusprawiedliwionej obecności, ale w ograniczonych ramach, a jak więcej to wylatujesz, bo jesteś na tyle dorosły, że powinieneś zdawać sobie sprawę z konsekwencji i wiedzieć, że masz obowiązek chodzić.
                                                Przy obecnym systemie możesz sobie nie chodzić (czyli olewać obowiązki) bo jak masz fajnych rodziców to i tak usprawiedliwią. I to jest dobre?

Gość portalu: bzzyk napisał(a):
                                                > ad.4. No więc sprawa jasna. Po ukończeniu 18 roku szkoła dla dorosłych. Tam zna
                                                > jdziesz pełnię swoich praw. To zresztą wcześniej sugerowałem.

z czego to wywnioskowałeś? To był tylko przykład, że na każdym innym szczeblu problem jest rozwiązany
              • Gość: a kuku prawo do dorosłości IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 13:17
                wszystkie umowy zawarte w imieniu niepełnoletniego, wraz z uzyskaniem pełnoletniości upadają. Młodego człowieka rodzic może przestac utrzymywac, dawać mieszkanie , wikt i opierunek, lecz do skończenia nauki podlega obowiązkowi alimentacyjnemu, tak jak w przypadku starych, zniedołężniałych, pozbawionych środków do życia rodziców obowiązkowi alimentacyjnemu podlegają dzieci.
                Osiemnastoletni człowiek jest osobą dorosłą, a szkoła jest odpowiednim miejscem do nauki odpowiedzialności. Dając prawa w wieku lat 18 , uczeń musi sie nauczyć nmi posługiwac. Do studiującego dziewiętnastolatka nikt nie chodzi na wywiadówki, ani nikt nie jest powiadamiany o jego absencji na uczelni. Szkoła średnia nie moze ubezwłasnowolniac obywateli.
                • Gość: jasiu czyli prawa bez obowiązków? IP: *.starnettelecom.pl 08.09.11, 13:28
                  Streszczając twoją wypowiedź - 18-to latek ma prawa i nie ma obowiązków.
                  Gdy skończy 19 lat to jest już dorosły i ma do wszystkiego prawo ale jeśli mu się nie chce pracować, to rodzice mają obowiązek go utrzymywać!
                  Podziwiam twoją mentalność lumpa - pod budką z piwem jest cały tłum który chce mieć kasę (na alkohol) i zero chęci do pracy.
                  • Gość: kas Re: czyli prawa bez obowiązków? IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:39
                    ło mam o kolejny, który nie umie czytać ze zrozumieniem
                    18 latek jak nie chodzi do szkoły i przerwie naukę to rodzice mogą go wyrzucić i nie wspomagać finansowo. podobnie 19 latek jak nie kontynuuje nauki to można go wywalić i nie trzeba wspomagać. Jeżeli pracuje i się nie uczy rodzice nie muszą go utrzymywać. Jeżeli nie pracuje i się nie uczy też nie muszą go utrzymywać. Jeżeli nie pracuje i się "uczy", ale w rzeczywistości nie wykonuje swoich obowiązków z tytułu nauki, to nie zda wychrzanią go i rodzic też nie będzie musiał go utrzymywać.
                    • eminey Re: czyli prawa bez obowiązków? 08.09.11, 14:40
                      Studiujacy dziewietnastolatek nie moze usprawiedliwic sam swojej nieobecnosci na uczelni.

Rozumiem, ze 18-letni licealista ma wiecej praw, tak?
                      • Gość: kas Re: czyli prawa bez obowiązków? IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 15:17
                        > Studiujacy dziewietnastolatek nie moze usprawiedliwic sam swojej nieobecnosci n
                        > a uczelni.

może

> Rozumiem, ze 18-letni licealista ma wiecej praw, tak?

a dlaczego?
                        • eminey Re: czyli prawa bez obowiązków? 09.09.11, 13:31
                          Osobiscie? "Nie bylem, bo mi sie nie chcialo". A to ciekawe? Jaka to uczelnia?

Ma wiecej praw, poniewaz nie ma obowiazku uczeszczac na zajecia - choc tak jest w regulaminie.
                          Wystarczy, ze sobie napisze usprawiedliwienie.
                          • Gość: uczelnia Re: czyli prawa bez obowiązków? IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 20:10
                            eminey napisał:

> Osobiscie? "Nie bylem, bo mi sie nie chcialo". A to ciekawe? Jaka to uczelnia?
                            >
                            > Ma wiecej praw, poniewaz nie ma obowiazku uczeszczac na zajecia - choc tak jest
                            > w regulaminie.
                            > Wystarczy, ze sobie napisze usprawiedliwienie.

Zaczynasz 5 rok studiów i się chcesz odgryźć na młodszym pokoleniu, za to, że sam byłeś tak traktowany? Byłeś tak nieodpowiedzialny jako 18 latek, że mając plany na studia, nagle przestałbyś chodzić do szkoły? A nagle jak dostałeś się na studia to wzrost odpowiedzialności o 1000% na wszystkie wykłady nawet chodziłeś?

Czy jak masz ustalone, że jedną godzinę nieobecności możesz mieć na ćwiczeniach bez usprawiedliwienia to idziesz do prowadzącego i mówisz "Nie bylem, bo mi sie nie chcialo", czy po prostu korzystasz, z tego, że mogło Cie nie być raz? Czy na PK musisz mieć 100% obecność na wszystkim bezwzględnie, a jak nie to usprawiedliwienie od lekarza?

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szkoła ustaliła zasady jak uczelnia np. na matematyce, może Cie nie być 5 razy w semestrze, więcej tylko na zwolnienie lekarskie" itp. i żeby zapisała to w regulaminie szkoły. Tylko równe zasady obejmowałyby wtedy wszystkich uczniów pełno i niepełnoletnich i rodzice też nie mogliby np. w ciągu roku szkolnego wyjechać gdzieś na tydzień z dzieckiem, bo mu napiszą usprawiedliwienie. Jakie widzisz wady takiego systemu? i dlaczego nie mógłby funkcjonować? Nie trzeba wtedy łamać konstytucji i zmieniać przepisów, wystarczy zmienić regulamin szkoły. I gdzie tu widzisz większe prawa ucznia?

• eminey Re: czyli prawa bez obowiązków? 10.09.11, 11:00
                              > Zaczynasz 5 rok studiów i się chcesz odgryźć na młodszym pokoleniu, za to, że s
                              > am byłeś tak traktowany? Byłeś tak nieodpowiedzialny jako 18 latek, że mając pl
                              > any na studia, nagle przestałbyś chodzić do szkoły? A nagle jak dostałeś się na
                              > studia to wzrost odpowiedzialności o 1000% na wszystkie wykłady nawet chodziłe
                              > ś?

Wybacz, ale szkoda mi czasu na pyskowke z argumentami ad personam. Moze wsrod znajomych masz rozmowcow, ktorym to odpowiada - mnie nie bardzo.

Ale odpowiem w jednej kwestii: to czy chodze na zajecia, czy nie, to sprawa miedzy mna i prowadzacymi. Nawet, jesli na zajeciach/kolokwium/egzaminie mnie nie bylo, to bylem swiadom konsekwencji i nigdy ich nie unikalem. A juz do glowy mi nie przyszlo, zeby - w takiej sytuacji - czegos zadac, jak to robia teraz "dorosli 18-latkowie"

> Czy jak masz ustalone, że jedną godzinę nieobecności możesz mieć na ćwiczeniach
                              > bez usprawiedliwienia to idziesz do prowadzącego i mówisz "Nie bylem, bo mi si
                              > e nie chcialo", czy po prostu korzystasz, z tego, że mogło Cie nie być raz? Czy
                              > na PK musisz mieć 100% obecność na wszystkim bezwzględnie, a jak nie to uspraw
                              > iedliwienie od lekarza?

Dla sprostowania: czasem usprawiedliwienie od lekarza nie wystarcza. Tzn sa przyjmowane, ale termin sie traci.
                              Obecnosc 100% jest niezbedna do zaliczenia zajec laboratoryjnych.

Poza tym sa zajecia, na ktorych po prostu musi sie byc, bez wyjatkow.

Co do reszty, to jest jak piszesz. Tylko czy w takim razie to regula?

> Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szkoła ustaliła zasady jak uczelnia np. na m
                              > atematyce, może Cie nie być 5 razy w semestrze, więcej tylko na zwolnienie leka
                              > rskie" itp. i żeby zapisała to w regulaminie szkoły. Tylko równe zasady obejmow
                              > ałyby wtedy wszystkich uczniów pełno i niepełnoletnich i rodzice też nie moglib
                              > y np. w ciągu roku szkolnego wyjechać gdzieś na tydzień z dzieckiem, bo mu napi
                              > szą usprawiedliwienie. Jakie widzisz wady takiego systemu? i dlaczego nie mógłb
                              > y funkcjonować? Nie trzeba wtedy łamać konstytucji i zmieniać przepisów, wystar
                              > czy zmienić regulamin szkoły. I gdzie tu widzisz większe prawa ucznia?

5 razy na matematyce? No to malutko :)
                              Zauwaz jedna rzecz - w liceum nauczyciel musi namawiac, zachecac studentow do uczenia sie. Wie, ze jak nie beda chodzic na zajecia, przykladac sie, to sprawdzianow nie zdadza.
                              Na studiach zdobywanie wiedzy lezy w Twojej gestii. Jesli to olejesz, to mozesz nawet nie dostac drugiej szansy.

W szkole nauczyciel jest rozliczany z wynikow uczniow i z matury. Na studiach profesor moze ulac 3/4 roku i nic sie nie dzieje. Ba, nawet jest dobrze - bo spory przelew za warunki wplynie.

Regulaminy szkol istnieja - ale pewnie Ty swojego nie znasz - stad jakies nawolywania do rownego traktowania. A teraz kogos dyskryminuje?
                              • Gość: uczelnia Re: czyli prawa bez obowiązków? IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.11, 10:08
                                > Wybacz, ale szkoda mi czasu na pyskowke z argumentami ad personam. Moze wsrod z
                                > najomych masz rozmowcow, ktorym to odpowiada - mnie nie bardzo.
                                >
                                > Ale odpowiem w jednej kwestii: to czy chodze na zajecia, czy nie, to sprawa mie
                                > dzy mna i prowadzacymi. Nawet, jesli na zajeciach/kolokwium/egzaminie mnie nie
                                > bylo, to bylem swiadom konsekwencji i nigdy ich nie unikalem. A juz do glowy mi
                                > nie przyszlo, zeby - w takiej sytuacji - czegos zadac, jak to robia teraz "dor
                                > osli 18-latkowie"

Piszesz o ważności nieobowiązkowych wykładów, że trzeba na nie chodzić, a jednocześnie uważasz że grono uczniów liceów i techników, mających plany na studia nagle po skończeniu 18 lat przestałoby chodzić do szkoły. Stąd moje pytanie, czy Ty nagle po dostaniu się na studia otrzymałeś +1000 do odpowiedzialności, że zacząłeś chodzić na wszystko, a przed zdaniem matury byś masowo wagarował, gdybyś mógł się usprawiedliwić?
                                18 latek, którego nie ma na sprawdzianach też jest świadom konsekwencji, a jak będzie unikał szkoły to jej nie skończy i tyle. Nie każdy musi mieć maturę, jak później dorośnie to może skończy szkołę dla dorosłych, jak będzie chciał. 18 są dorośli wg. prawa Polskiego. Kwestionujesz je? nie podoba CI się? to trzeba było iść na prawo, a nie na PK. I nie żądają niczego, co nie jest zapisane w Konstytucji.

> Dla sprostowania: czasem usprawiedliwienie od lekarza nie wystarcza. Tzn sa prz
                                > yjmowane, ale termin sie traci.
                                > Obecnosc 100% jest niezbedna do zaliczenia zajec laboratoryjnych.
                                > Poza tym sa zajecia, na ktorych po prostu musi sie byc, bez wyjatkow.
                                >
                                > Co do reszty, to jest jak piszesz. Tylko czy w takim razie to regula?

No na egzaminach termin się traci... nic w tym dziwnego, ale masz następny. Jak stracisz wszystkie to ponisisz konsekwencje (btw. to śmieszne, że na każdym terminie byłbyś chory i oprócz przewlekłych chorób wiadomo, że to ściema, więc nie ma się co dziwić). Obecność 100% zapomniałeś dopisać, że jak Cie nie ma to przeważnie możesz to odrobić w innej grupie ćwiczeniowej, a nie na tym, że jak Cie raz nie ma to powtarzasz semestr. Szkołą z wiadomych względów nie udostępnia takich udogodnień, więc nie ma porównania.

> 5 razy na matematyce? No to malutko :)
                                > Zauwaz jedna rzecz - w liceum nauczyciel musi namawiac, zachecac studentow do u
                                > czenia sie. Wie, ze jak nie beda chodzic na zajecia, przykladac sie, to sprawdz
                                > ianow nie zdadza.
                                > Na studiach zdobywanie wiedzy lezy w Twojej gestii. Jesli to olejesz, to mozesz
                                > nawet nie dostac drugiej szansy.
                                >
                                > W szkole nauczyciel jest rozliczany z wynikow uczniow i z matury. Na studiach p
                                > rofesor moze ulac 3/4 roku i nic sie nie dzieje. Ba, nawet jest dobrze - bo spo
                                > ry przelew za warunki wplynie.

5 razy, to dajmy na to 5 kolejnych dni, średnio po 7h lekcyjnych, to nieobecność na 35h lekcyjnych to mało? bez usprawiedliwienia od lekarza? To już widzę jakie masz w praktyce podejście do nauki... W liceum nauczyciel musi namawiać? Chyba w szkołach specjalnych... Dobrze wychowany 16 latek wie, że uczy się dla siebie. Poza tym z ciekawie prowadzonych zajęć (a takie są prowadzone najczęściej przez wymagających nauczycieli) nikt, kto ma choć trochę oleju w głowie nie ucieka. A jak nie zaliczą tych sprawdzianów to co? to powtarzać będą. Takie powtarzanie roku, zamiast na siłę przepuszczanie teraz na dopuszczających może by ich czegoś przynajmniej nauczyło, a tak nauczyciel chce się pozbyć jak najszybciej niewygodnej osoby, byleby mu tylko nie bruździła...super system.
                                Masz nieco błędne pojęcie.. nauczyciel, ma Cię zaciekawić, inspirować do nauki, a nie zmuszać. A rodzice mają Cie tak wychować, żebyś wiedział, po co i dla kogo się uczysz. Jeżeli człowiek w wieku 18 lat nie czuje tego, to nie widzę, powodu, żeby dalej się uczył. Pójdzie do pracy ty może kiedyś zmądrzeje...
                                Olewającego 18 latka, można nie dopuścić do skończenia szkoły i matury, jeżeli ze względu na nieobecności nauczyciel stwierdzi, że taki uczeń nie posiada wiedzy, jaką powinien posiadać i wtedy uczeń ten się nie wlicza do egzaminów maturalnych, z których nauczyciel jest oceniany. To takie same konsekwencje jak na studiach.
                                Heh na pewno znasz regulamin PK? Bo nie wiem czy macie taki chory regulamin, czy to Twoje braki wiedzy. Bo na normalnych uczelniach, jeżeli 50% osób nie zdaje egzaminu, to można podważyć jego ważność, składając odpowiednie pisma u Dziekana/Rektora. To fakt, że studenci są dorośli i rzadko z tego korzystają, ale jednak można (przeważnie wtedy, jeżeli wyjdzie, że większość osób chodziła na wykłady, a nie zdała to profesor ma cięgi od Dziekana). I oblanie 3/4 roku jest tak na prawdę źle widziane, u nas jak 50% nie zdało to na prawdę wszyscy chodzili na palcach i się zastanawiali, gdzie popełnili błąd. Bo to znaczy, że profesor ma o sobie i swojej nauce i pytania na egzaminie są nieadekwatne do przekazanej wiedzy. Rzadko jest tak, że 50% studentów olewa sobie egzaminy, szczególnie jak zdarza się to na dalszych latach, wśród studentów, którzy już przeszli jakąś selekcję.
                                A jeżeli piszesz, że to nawet dobrze, bo spory przelew wpłynie na warunki... buahahahaha
                                Z takim podejściem, to by nikogo nie przepuszczali. Poza tym na egzaminach są 3 terminy, więc jak ktoś nie zda pierwszego to ma jeszcze 2 szanse na zdanie i nie płacenie ani za egzaminy, ani za warunki (no chyba, że na płatnych studiach jesteś i płacisz za każdy termin, ale to już Twoje zasługa...).

> Regulaminy szkol istnieja - ale pewnie Ty swojego nie znasz - stad jakies nawol
                                > ywania do rownego traktowania. A teraz kogos dyskryminuje?

No nie znam... pewnie regulaminy szkół, które kończyłam się już zmieniły, od czasu kiedy je pokończyłam :). Odbieranie prawa pełnoletniego ucznia do decydowania o sobie to jawne łamanie prawa, a nie dyskryminacja ;). Nawoływanie do traktowania zgodnie z prawem. Z resztą jak widać MEN ma podobne zdanie, że 18 latek może się sam usprawiedliwiać (forum.gazeta.pl/forum/w,410,128665276,128676980,MEN_o_prawach_i_obowiazkach_uczniow_pelnoletnich.html). Życzę lepszego wyciągania logicznych wniosków przy pisaniu pracy magisterskiej.

• eminey Re: czyli prawa bez obowiązków? 12.09.11, 21:18
                                  > Piszesz o ważności nieobowiązkowych wykładów, że trzeba na nie chodzić, a jedno
                                  > cześnie uważasz że grono uczniów liceów i techników, mających plany na studia n
                                  > agle po skończeniu 18 lat przestałoby chodzić do szkoły. Stąd moje pytanie, czy
                                  > Ty nagle po dostaniu się na studia otrzymałeś +1000 do odpowiedzialności, że z
                                  > acząłeś chodzić na wszystko, a przed zdaniem matury byś masowo wagarował, gdyby
                                  > ś mógł się usprawiedliwić?

Zaraz pytasz o mnie, czy o "uczniow liceow i technikow" bo tak to zrecznie polaczyles, ze - prawde mowiac - jestem lekko skonfudowany.

Nawyk niechodzenia na zajecia w liceum moze sie latwo odbic na nawyk nie chodzenia na zajecia na studiach (ten drugi to niemal plaga na niektorych kierunkach).
                                  Czy szkola nie powinna uczyc obowiazkowosci?

Pytales, czy bym wagarowal. Powiem wprost - na niemieckim nie bylbym czesciej, niz niezbedne minimum. Szczerze.

> 18 latek, którego nie ma na sprawdzianach też jest świadom konsekwencji,

Yhm.
                                  Mialem kolezanki, ktore na kazdym sprawdzianie do ortodonty chodzily...

Gdzie tu konsekwencje? Gdyby chociaz poprawa byla trudniejsza - a tu nie. Maja nawet latwiej, bo znaja pytania z 1 terminu, a kryteria oceny te same...

> a jak
                                  > będzie unikał szkoły to jej nie skończy i tyle.

Nie?
                                  Rozklad Gaussa matury z polskiego:
                                  lisensolikum.aplus.pl/wordpress/wp-content/gallery/rozne/matura.jpg
                                  Pytanie: jaka jest znajomosc pisania/czytania osoby majacej mniej niz 50%?
                                  A mature ma!
                                  Ba, ktos to tej matury dopuscil (sic!)

> Nie każdy musi mieć maturę,

Tu pelna zgoda...ale wiekszosc ja...dostaje! :/

> jak
                                  > później dorośnie to może skończy szkołę dla dorosłych, jak będzie chciał. 18 s
                                  > ą dorośli wg. prawa Polskiego. Kwestionujesz je? nie podoba CI się? to trzeba b
                                  > yło iść na prawo, a nie na PK. I nie żądają niczego, co nie jest zapisane w Kon
                                  > stytucji.

Zawsze mozna dac szkolom autonomie (tak jak uczelniom) i sprawa rozwiaze sie sama...

Nie wiem skad ten napastliwy ton. Prawo jest prawem - ale tu chyba dyskutujemy o tym, ze jest one nie dosc precyzyjne.

> No na egzaminach termin się traci... nic w tym dziwnego, ale masz następny.

Akurat w egzaminach jest to zrozumiale...w kolokwiach niezupelnie.
                                  Tzn jak jest jeszcze cieplo to ok.

Gorzej, jak taki kolos wypada koncem listopada. Patrzenie, jak glut z nosa sasiada spada mu na kartke jest dosc...dekoncentrujacy. Niemniej wszystko zgodnie z prawem "prowadzacy ustala sposob zaliczenia przedmiotu". Chodzi mi jednak o kontrast z usprawiedliwianiem sie samemu...

> Jak
                                  > stracisz wszystkie to ponisisz konsekwencje (btw. to śmieszne, że na każdym te
                                  > rminie byłbyś chory i oprócz przewlekłych chorób wiadomo, że to ściema, więc ni
                                  > e ma się co dziwić).

Nie dla kazdego studenta studia to tylko nauka i choroby.
                                  Sluby, konferencje, wyjazdy etc.

Raz wykladowca mowil, ze student (niestety po czasie) przyniosl usprawiedliwienie z wystepu w mistrzostwach swiata...bodaj w boule. Mial watpliwosci, czy usprawiedliwic...

> Obecność 100% zapomniałeś dopisać, że jak Cie nie ma to pr
                                  > zeważnie możesz to odrobić w innej grupie ćwiczeniowej,
                                  > a nie na tym, że jak Ci
                                  > e raz nie ma to powtarzasz semestr.

Dobrze, ze napisales "przewaznie" :)
                                  I rzeczywiscie, w cwiczeniach duzego problemu nie ma. Po pierwsze, bo na nich mozna 1-2 razy nie byc (zalezy od prowadzacego), a po drugie...nie ma klopotu isc na inna grupe.
                                  Oczywiscie mozna miec pecha i nasz prowadzacy prowadzi tylko jedna grupe.
                                  Ale na moich studiach to bez znaczenia - projekt mozna skonsultowac na konsultacjach.

Gorzej z laboratoriami, na ktorych moze byc tylko okreslona liczba osob (12, 18 etc.) i ani jedna wiecej. A grupy najczesciej na styk. Wtedy opuszczenie jednych zajec moze sie wiazac z brakiem zaliczenia z przedmiotu.

> 5 razy, to dajmy na to 5 kolejnych dni, średnio po 7h lekcyjnych, to nieobecnoś
                                  > ć na 35h lekcyjnych to mało? bez usprawiedliwienia od lekarza? To już widzę jak
                                  > ie masz w praktyce podejście do nauki...

Wiem, ze przez monitor trudno poznac - ale z mojej strony to byl sarkazm.

> W liceum nauczyciel musi namawiać? Chy
                                  > ba w szkołach specjalnych...

W kazdych!
                                  Jesli z jakiegos przedmiotu nie ma sprawdzianu, to uczniwie nie ucza sie.
                                  Stad takie przedmioty nie maja sensu.

> Dobrze wychowany 16 latek wie, że uczy się dla sie
                                  > bie.

Patrz wyzej na wklejony rozklad gaussa.
                                  Widac, ze "Dobrze wychowany 16 latek" jest...w znaczacej mniejszosci.

Przy okazji - polecam Ci serie "Matura to bzdura" - do znalezienia w sieci :)

> Poza tym z ciekawie prowadzonych zajęć (a takie są prowadzone najczęściej
                                  > przez wymagających nauczycieli) nikt, kto ma choć trochę oleju w głowie nie uci
                                  > eka.

Sporo zalozen w tej tezie. A jesli prowadzacy nie prowadzi ciekawie i nie jest wymagajacy?
                                  Aha i jeszcze jedno. Skoro uczen uczy sie dla siebie - i sam sie mobilizuje - to po co nauczyciel ma byc wymagajacy?

> A jak nie zaliczą tych sprawdzianów to co? to powtarzać będą.

Wrocmy do tego co jest, a nie co gdyby...

> Takie powtar
                                  > zanie roku, zamiast na siłę przepuszczanie teraz na dopuszczających może by ich
                                  > czegoś przynajmniej nauczyło, a tak nauczyciel chce się pozbyć jak najszybciej
                                  > niewygodnej osoby, byleby mu tylko nie bruździła...super system.

Tu sie zgodze.

> Masz nieco błędne pojęcie.. nauczyciel, ma Cię zaciekawić, inspirować do nauki,
                                  > a nie zmuszać.

Mozesz zaklinac rzeczywistosc, ale po 12 latach w szkole wiem, jacy sa nauczyciele.

CD Ponizej
                                • eminey Re: czyli prawa bez obowiązków? 12.09.11, 21:23
                                  Przepraszam, ze 'na raty' ale przekroczylem limit znakow.

> A rodzice mają Cie tak wychować, żebyś wiedział, po co i dla ko
                                  > go się uczysz.

Skoro ucze sie dla siebie, bo skad tu nagle rodzice? hmmm...

> Jeżeli człowiek w wieku 18 lat nie czuje tego, to nie widzę, pow
                                  > odu, żeby dalej się uczył.

Wiekszosc ludzi w wieku 18 lat nie ma pomyslu na siebie. Nie wie tez, co chce w zyciu robic.
                                  Mozna tu oczywiscie zrzucac wine na samych mlodych ludzi...ale mysle, ze systemowo tez sa popelniane bledy.
                                  Ile przez to ludzi idzie na przypadkowe studia...ba, ile ludzi w ogole idzie na studia - choc te do niczego nie sa im potrzebne?

No ale widac latwiej prowadzic stado baranow, niz umiec ukierunkowac mlodego czlowieka na rozwoj swoich pasji, umiejetnosci...

> Pójdzie do pracy ty może kiedyś zmądrzeje...
                                  > Olewającego 18 latka, można nie dopuścić do skończenia szkoły i matury, jeżeli
                                  > ze względu na nieobecności nauczyciel stwierdzi, że taki uczeń nie posiada wied
                                  > zy, jaką powinien posiadać i wtedy uczeń ten się nie wlicza do egzaminów matura
                                  > lnych, z których nauczyciel jest oceniany. To takie same konsekwencje jak na st
                                  > udiach.

Niezupelnie. W liceum do matury - zwyczajowo - dopuszcza sie wszystkich. Ci niedopuszczeni sa po prostu takimi glabami, ze i tak by tej matury nie zdali...mimo progu 30%

Na studiach - jak pisalem wyzej - zdanie przedmiotu jest w gestii studenta, nie prowadzacego.
                                  Profesor nie ponosi konsekwencji za kiepskie wyniki na egzaminach, nauczyciel - tak.

> Heh na pewno znasz regulamin PK? Bo nie wiem czy macie taki chory regulamin, cz
                                  > y to Twoje braki wiedzy.

Na jakiej podstawie to pomowienie?
                                  Wiesz, to, czego wiem, a czego nie - interesujace.

No chyba, ze z braku argumentow walisz - jak taranem na oslep - argumentami ad personam.
                                  Uprzedzalem jednak, ze w pyskowke wdawac sie nie bede. Prosze, nie kaz mi powtarzac.

> Bo na normalnych uczelniach, jeżeli 50% osób nie zdaje
                                  > egzaminu, to można podważyć jego ważność, składając odpowiednie pisma u Dzieka
                                  > na/Rektora.

Nie ma takiego punktu w regulaminie.
                                  Zreszta nie ma potrzeby. Jesli liczba tych, ktorzy nie zdali jest bardzo wysoka wysyla sie pismo do rektora o nastepny termin. Mozna.

Mozna rowniez podwazyc sama forme egzaminu - ale nie wiem, czy w historii PK ktos z tego korzystal...

> To fakt, że studenci są dorośli i rzadko z tego korzystają, ale jed
                                  > nak można (przeważnie wtedy, jeżeli wyjdzie, że większość osób chodziła na wykł
                                  > ady, a nie zdała to profesor ma cięgi od Dziekana).

Ta...kolega kolege tak zbeszta, ze ten bedzie chowal sie po katach i szlochal.

Aha jeszcze cos. W przypadku zaliczen (a tych na PK jest - nie wiedziec czemu - wiekszosc) regulamin nie mowi prawie nic.

> I oblanie 3/4 roku jest tak
                                  > na prawdę źle widziane,

Dlatego zawsze mozna zrobic - okazujac wspanialomyslosc - kolejny termin, gdzie zda juz troche wiecej.

Tak w ogole, to nie przypominam sobie egzaminu, gdzie by wiecej niz polowa oblala.
                                  No moze po 1 terminie...ale sa przeciez poprawy.

> u nas jak 50% nie zdało to na prawdę wszyscy chodzili
                                  > na palcach i się zastanawiali, gdzie popełnili błąd. Bo to znaczy, że profesor
                                  > ma o sobie i swojej nauce i pytania na egzaminie są nieadekwatne do przekazanej
                                  > wiedzy. Rzadko jest tak, że 50% studentów olewa sobie egzaminy, szczególnie ja
                                  > k zdarza się to na dalszych latach, wśród studentów, którzy już przeszli jakąś
                                  > selekcję.

Trudno mi komentowac, co profesor sobie mysli...

> A jeżeli piszesz, że to nawet dobrze, bo spory przelew wpłynie na warunki... bu
                                  > ahahahaha
                                  > Z takim podejściem, to by nikogo nie przepuszczali. Poza tym na egzaminach są 3
                                  > terminy, więc jak ktoś nie zda pierwszego to ma jeszcze 2 szanse na zdanie i n
                                  > ie płacenie ani za egzaminy, ani za warunki (no chyba, że na płatnych studiach
                                  > jesteś i płacisz za każdy termin, ale to już Twoje zasługa...).

Chyba tylko na KSW placi sie za egzaminy.

No wlasnie, sa np 3 terminy, wiec jesli zadnego sie nie zda - to trudno nawet o cos walczyc. Placi sie i powtarza - tyle.
                                  Nikt sie nie oglada, ile zdalo, a ile nie, bo "wszyscy" ani "wiekszosc" powtarzac roku/placic za warunek nie bedzie.

> No nie znam... pewnie regulaminy szkół, które kończyłam się już zmieniły, od czasu kiedy je pokończyłam :). Odbieranie prawa
                                  pełnoletniego ucznia do decydowania o sobie to jawne łamanie prawa, a nie dyskryminacja ;). Nawoływanie do traktowania zgodnie z
                                  prawem. Z resztą jak widać MEN ma podobne zdanie, że 18 latek może się sam usprawiedliwiać ( href="forum.gazeta.pl/forum/w,410,128665276,128676980,MEN_o_prawach_i_obowiazkach_uczniow_pelnoletnich.html)." target="_blank"
                                  rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,410,128665276,128676980,MEN_o_prawach_i_obowiazkach_uczniow_pelnoletnich.html). Życzę lepszego
                                  wyciągania logicznych wniosków przy pisaniu pracy magisterski

Ten sarkazm na koniec nie byl potrzebny.

Jesli MEN tak twierdzi, to trudno mi z tym polemizowac. Niemniej widac, ze same szkoly interpretuja to wg swojego uznania (co akurat jest bezprawiem).
                                  Wniosek jest jeden - albo trzeba zrobic prawo bardziej jednoznacznym, albo MEN musi bardziej zdyscyplinowac szkoly.

Wciaz jednak jestem za tym, zeby pelnoletni uczniowie nie mieli wiekszych praw niz niepelnoletni...
        • Gość: Ahk4iePaiv8u ... IP: *.net.autocom.pl 08.09.11, 11:09
          wszystko się zgadza, jeżeli przyjąć, że 18-letnia pełnoletność to jest
          fikcja służąca naciągnięciu naiwnych do udziału w wyborach.
          Naiwnych, którzy po prostu jeszcze nie wiedzą jaki to jest cyrk.
          Im młodsi - tym więcej "praw obywatelskich" a szczególnie tych,
          które się przydają w naciąganiu tych ludzi na coś, na co starszych
          już jest naciągnąć znacznie trudniej, ale niekoniecznie tych praw,
          które rzeczywiście stanowią o uznaniu obywatela za zdolnego do decydowania
          za siebie..
    • Gość: ssss Rodzic - dziecko IP: *.motorola-solutions.com 08.09.11, 08:51
      Gówniarze, nie dorośli. Trzeba się zdecydować i być konsekwentnym. Albo się jest dorosłym, pełną gębą, na własnym utrzymaniu i droga wolna - usprawiedliwiaj się sam, albo to JA, rodzic Cię utrzymuję, karmię, ubieram, kupuję bilet i książki do szkoły, sponsoruję ew. korepetycje i dlatego MAM PRAWO wiedzieć jakie są tego efekty.
      Skoro osiemnastolatek ma tak doskonale rozwiniętą świadomość, to niech świadomie zdecyduje - czy jest już dorosły, czy jeszcze jednak potrzebuje rodziców?
      • Gość: (gość portalu) Re: Rodzic - dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 08:57
        OK ale wtedy by trzeba aby 18latkowie nie utrzymujący się sami nie mieli również prawa wyborczego itd.
        • rybolow Re: Rodzic - dziecko 08.09.11, 10:34
          Może jak dorośniesz do sytuacji,gdy będziesz miec dzieci,to możesz w tej sprawie zabrać głos.
          Nikt nie dopuści do tego ,aby dziecko zabroniło mi jego kontroli, jeżeli korzysta z moich środków.Najlepszym wyjściem z sytuacji w tej sprawie jest podpisanie/przez rozżalonego 18-to latka umowy z bankiem na jego studiowanie-niestety bank tez kontroluje czy ten "student"aby studiuje i czy jest sens w niego inwestować/.Nie przesadzać z tą swoją niezależ
          ością,bo to to może się skończyć "czkawką".
          • terrtt Re: Rodzic - dziecko 08.09.11, 20:16
            Współczuję Twoim dzieciom.
      • Gość: EM Re: Rodzic - dziecko IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 08.09.11, 09:22
        Oczywiscie uwazasz, ze "swoje" prawa mozesz egzekwowac, nawet przemoca fizyczna i psychiczna, nie?

Nie chce byc twoim dzieckiem. Jesli dorosnie i zrobisz mu wiekszy prezent, np. dolozysz do mieszkania, to pewnie bedziesz co sobote dzwonic i dopytywac sie, czy kibel wyszorowany i okna umyte...
        • Gość: nick Re: Rodzic - dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:32
          a ja niechciałbym być twoim dzieckiem, które jak dorośnie nie poradzi sobie w życiu.
          Myślę, że dlatego iż moi rodzice wymagali pewnych rzeczy i czasem pozwalali mi na mniej niż inni rodzice moim rówieśnikom jestem teraz w takiej a nie innej pracy, a nie martwię się za co przeżyć od pierwszego do pierwszego.
          • Gość: Bartosz Klimek Re: Rodzic - dziecko IP: *.deltavista.pl 08.09.11, 09:48
            Bez jaj. Na "wymaganie" jest czas, jak dziecko ma 3-15 lat. Potem albo dziecko jest jako-tako wychowane, i rodzic staje się kimś w rodzaju konsultanta/mentora, który prowadzi, wskazuje, czasem karci i zabrania; albo dziecko jest niewychowane, rozpuszczone, rodzic poniósł porażkę. Wtedy już niewiele można zrobić, poza zachowaniem pozorów. My tu mówimy o człowieku 18-letnim.
        • pataran Re: Rodzic - dziecko 08.09.11, 09:36
          >nawet przemoca fizyczna i psychiczna
          A gdzie było napisane, że przemocą? Ani słowa nie było w tym temacie. Była tylko o mowa o prawie do informacji.
          Nie wiem kim jesteś, ale mam wrażenie, że albo jesteś dzieckiem (może i dużym dzieckiem) i nie romumiesz o co chodzi albo jesteś dorosły i wtedy ja nie chciałbym być twoim dzieckiem. Dodam, że sam mam dwoje.
          • misself Re: Rodzic - dziecko 08.09.11, 12:04
            pataran napisał:

> Była tylko o mowa o prawie do informacji.

Tyle że to prawo można egzekwować od dziecka bezpośrednio, niekoniecznie od szkoły poprzez nadzór jak w więzieniu.
            Czyli - jeśli nie idziesz do szkoły, to ja mam prawo wiedzieć, gdzie w tym czasie jesteś. Jeśli nadużyłeś mojego zaufania i wagarujesz nic mi o tym nie mówiąc, to skrócę ci smycz. Jeśli oblejesz jakiś przedmiot - radź sobie sam, na korepetycje ci nie dam.

Mam takie wrażenie, że wielu rodziców BOI SIĘ, że jak nastolatkowi na zbyt wiele pozwolą, to on od razu zacznie być rozpasanym wagarowiczem szalejącym z używkami.
    • Gość: kkkkkk Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 08:58
      > A kogo tu dobrze uczyć, jak sala świeci pustką? - pyta.

A może by tak prowadzić ciekawe lekcje? Wtedy sala nie świeciła by pustką.
      • Gość: izazet Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 17:57
        Zadna lekcja nie przebije atrakcyjnoscia nowej gry komputerowej , ciekawsza zawsze bedzie impreza niz jakakolwiek lekcja . Jezeli nie chca dorosli ludzie tracic czasu w szkole niech nie traca , niech zdaja eksternistycznie a w szkolach zwolnia miejsca dla tych ktorzy sie tam nie dostali i kazdy bedzie zadowolony .
    • Gość: kto inny Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 09:06
      "Od jednej z nauczycielek dowiadujemy się, że gdy w szkole przez pewien czas respektowano wypisywane przez uczniów zwolnienia, na lekcje chodziło zaledwie 30 proc. klasy."

to tylko świadczy o tym , jak umie Pani uczyć, a wniosek jest prosty nie nadaje się Pani do nauczania, jeżeli Pani lekcje byłyby ciekawe i interesujące to uczniowie by przyszli, a tak przychodzili tylko ci co bali sie rodziców.

• Gość: bzzyk Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 09:42
        Ja wyciągałbym nieco inny wniosek. 60% 18 latków jest już "dorosła" i powinna opuścić szkołę dla młodzieży. Jak ktoś ma potrzebę pochodzenia sobie do szkoły to informuję, że są takowe - właśnie dla dorosłych.
        • Gość: kto inny Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 10:35
          odezwał się belfer, w normalnej szkole ich uczyc ( za darmo ) nie potrafisz, ale jak zapłacą za nauke a ty dostaniesz dodatkowa kase to juz ich potrafisz uczyć.
          szkola ma nauczyć wejsc w dorosłe zycie, a nie dzielić na tych dorosłych co płaca i te dzieci z(pelnoletnie) za które placa podatnicy.
          • Gość: bzzyk Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:15
            Szkoły dla dorosłych też są bezpłatne. Oczywiście dla tych na życzenie dorosłego klienta są też płatne.
        • Gość: eee Re: dorosłość=odpowiedzialność IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 13:40
          Bicie zadem i mówienie o szkołach dla młodocianych i pełnoletnich jest jakąs pomyłką. Rodzic nie ma prawa inwigilowac dorosłego dziecka. Taka jest wykładnia. Zatem rodzic nie ma prawa pisać usprawiedkliwień w imieniu. Osiemnastoletni człowiek powinien być odpowiedzialny za to co robi. Wraz z nadejściem osiemnastki rodzice nie biora już udziału w przypadku spraw karnych, skarbowych i majątkowych. Dlaczego mają pisać usprawiedliwienia do szkoły? Dorosłosc zobowiązuje, ale dorosłości trzeba uczyc od urodzenia. Mam dorastające dzieci i chce by mogły uczyc sie dorosłości w szkole, korzystając z przysługujacych praw, z pełną odpowiedzialnością za swoje postepowanie.
          DOROSŁOŚĆ=ODPOWIEDZIALNOŚĆ.
    • Gość: kupidon zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:12
      skoro są dorośli, to usprawiedliwieniem nieobecności jest wyłącznie zwolnienie lekarskie - na uczelniach ( oczywiście tych prawdziwych - państwowych) student ma prawo do określonej liczby nieobecności,a na pozostałe musi okazać zwolnienie lekarskie lub np wezwanie do sądu itp, inaczej jest niedopuszczony do sesji
      • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 10:36
        Na uczelniach tych dobrych państwowych student nie musi chodzić na wykłady tylko na ćwiczenia i tylko na nich obecność się liczy. I generalnie student musi zdawać kolokwia i egzaminy i nikogo to nie obchodzi kiedy i gdzie się uczysz. Uczelnia to nie niańka, która Cię prowadzi za rączkę. Jak nie nauczysz się sam odpowiedzialności to wylecisz i tyle.
        Obecności na wykładach sprawdzane są raczej na prywatnych uczelniach, bo to one są rozliczane z tego ile osób chodzi/ nie chodzi na wykłady i to tam dochodzi do paradoksu: chodziłeś na wykłady to nie musisz zdawać egzaminu...
        • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:25
          "Na uczelniach tych dobrych państwowych student nie musi chodzić na wykłady" ... a próbowałeś nie chodzić?
          • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:30
            Tak próbowałam, co więcej rzadko na wykłady chodziłam i tak bez problemu te studia skończyłam.
            • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:50
              A można wiedzieć cóż to za elitarna uczelnia była?
              • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:59
                można
                UJ
                • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:07
                  To wiele tłumaczy. UJ to uczelnia znana z "olewania" studenta, przynajmniej tego przeciętnego. Na wielu wydziałach z pełną świadomością lokuje się wykłady w salach do których mieści się 60-70% roku. Niestety znam to z autopsji, bo też kończyłem UJ.
                  • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:15
                    może na Twoim wydziale, bo tak jest na wydziałach, gdzie przyjmuje się pierwszych lepszych z ulicy i bywa po 500 studentów na roku... na moim na roku było 80 studentów (no potem ok 70), a w sekretariacie kobiety znały praktycznie każdego z imienia i nazwiska, więc sory, trzeba sobie odpowiedni wydział wybierać, no chyba, że brakuje umiejętności
                    • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:53
                      Jeśli chodzi o konkrety to kończyłem fizykę potem jaszcze matematykę. Przymusu formalnego nie była, ale (co sama przyznajesz) na trzecim roku wszyscy już wszystkich znali, atmosfera była na poły rodzinna więc nie wypadało nie chodzić. Poza tym trudno było zdać egzaminy nie chodząc na wykłady (no z nielicznymi wyjątkami). Ci co uważali inaczej wcześniej "skończyli" studia.
                      • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:01
                        Żeby zakończyć to niepotrzebne przezbywanie się dodam, że szwendałem się po, świecie i wszędzie w liczących się szkołach obecność traktowana była niesłychanie poważnie. Ni tylko wypadało chodzić na zajęcia, ale było to konieczne i to nie ze względów formalnych ale merytorycznych. Tolerowanie nieobecności to specyfika polskiej szkoły.
                        • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:20
                          Różnica jest jeszcze taka:
                          jak idziesz na wykład osoby, która uczy też, bądź uczyła zagranicą, to zazwyczaj jest to dobry wykład, ale takich dobrych wykładowców jest niestety niewielu, ale cóż nie zmieni się to szybko, bo pogląd, że nie każdy naukowiec jest dobrym wykładowcą i nie każdy kto pracuje na uczelni musi uczyć nie jest u nas popularny

I jeszcze inna kwestia: to o czym mówisz to kwestia wychowania zagranicą. Dlatego rodzice jak i szkoła powinni kłaść nacisk na wychowanie dzieciaków tak, żeby nie wagarowały jak mają 18 lat. Nie ze względu, na to, że im nie wolno, tylko na to, że jest to dziecinne. Podobnie jak ściąganie na studiach na egzaminach to dla mnie żenujące, ale to brak wychowania i odpowiedzialności.
                          • eminey Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie 08.09.11, 14:52
                            Nie wiem, jak jest na UJ, natomiast na PK w regulaminie jest zapis, mowiacy o OBOWIAZKU uczeszczania na zajecia.
                            To, ze na wykladach nie jest sprawdzana obecnosc z tego obowiazku nie zwalnia.

Czy na UJ na cwiczenia i laboratoria tez nie trzeba chodzic? Mozna je zaliczac korespondencyjnie?
                            • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 15:03
                              eminey napisał:
                              > Nie wiem, jak jest na UJ, natomiast na PK w regulaminie jest zapis, mowiacy o O
                              > BOWIAZKU uczeszczania na zajecia.
                              > To, ze na wykladach nie jest sprawdzana obecnosc z tego obowiazku nie zwalnia.
                              >
                              > Czy na UJ na cwiczenia i laboratoria tez nie trzeba chodzic? Mozna je zaliczac
                              > korespondencyjnie?

Dlaczego ludzie na PK chodzą na wykłady? Bynajmniej nie dlatego, że taki obowiązek jest w regulaminie, tylko wcześniej pisałam za obecność na wykładach są zwolnieni z egzaminu, czyli wysiedzisz swoje i nie musisz nic umieć: tak to jest dla mnie cwaniactwo.
                              Wiem od ludzi, którzy na pierwszym roku odpadli z UJ, bo sobie rady nie dawali i poszli na PK :).

Na ćwiczenia i laborki trzeba chodzić, bo to są zajęcia praktyczne, których nie nauczysz się z książek. I tak samo się je zdaje jak egzaminy. Ale Ty chyba nie odróżniasz praktyki od teorii.
                              Czy na PK za chodzenie na ćwiczenia też nie musicie zdawać umiejętności zdobytych na nich?
                              • eminey Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie 09.09.11, 13:46
                                > Dlaczego ludzie na PK chodzą na wykłady? Bynajmniej nie dlatego, że taki obowią
                                > zek jest w regulaminie, tylko wcześniej pisałam za obecność na wykładach są zwo
                                > lnieni z egzaminu, czyli wysiedzisz swoje i nie musisz nic umieć: tak to jest d
                                > la mnie cwaniactwo.

Odsylam do artkulu 212 KK.
                                Przy czym, to co piszesz jest nieprawda - wiec 213 KK nie obowiazuje.
                                Ja Ciebie gonil nie bede, ale na przyszlosc radze sie 2 razy zastanowic.

Na wyklady na PK chodzic warto chocby dlatego, ze na nich wytlumaczone zostana rzeczy potrzebne do zrobienia projektu, zaliczenia przedmiotu, czy po prostu w przyszlej pracy, jako inzynier.
                                To nie studia humanistyczne, gdzie wystarczy jakas ksiazke wykuc i juz.

Jesli znasz jakiegos prowadzacego, z pk, ktory zalicza za obecnosc, mozesz na niego zlozyc skarge. Jesli taki zarzut jest prawdziwy - nie musisz sie bac pisac publicznie, tyle.
                                Ja sie z takimi przypadkami nie spotkalem (a teraz zaczne 5 rok i prowadzacych znam nie tylko z zajec), wiec nie wiem skad taki wniosek o calej uczelni...

> Wiem od ludzi, którzy na pierwszym roku odpadli z UJ, bo sobie rady nie dawali
                                > i poszli na PK :).

Nie wiem o kim mowa, wiec nie moge zanegowac.

> Na ćwiczenia i laborki trzeba chodzić, bo to są zajęcia praktyczne, których nie
                                > nauczysz się z książek.

A wyklady nie...hmm

> I tak samo się je zdaje jak egzaminy. Ale Ty chyba nie
                                > odróżniasz praktyki od teorii.

Dla mnie praktyka laczy sie z teoria. Co otrzymasz rozdzielajac je?
                                Robienie czegos "na czuja" czy odarta z realizmu teorie? Moze mi powiesz.

> Czy na PK za chodzenie na ćwiczenia też nie musicie zdawać umiejętności zdobyty
                                > ch na nich?

Prawde mowiac nie rozumiem pytania.
                                • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 19:52
                                  Odsylam do artkulu 212 KK.
                                  > Przy czym, to co piszesz jest nieprawda - wiec 213 KK nie obowiazuje.
                                  > Ja Ciebie gonil nie bede, ale na przyszlosc radze sie 2 razy zastanowic.
                                  >
                                  > Na wyklady na PK chodzic warto chocby dlatego, ze na nich wytlumaczone zostana
                                  > rzeczy potrzebne do zrobienia projektu, zaliczenia przedmiotu, czy po prostu w
                                  > przyszlej pracy, jako inzynier.
                                  > To nie studia humanistyczne, gdzie wystarczy jakas ksiazke wykuc i juz.
                                  >
                                  > Jesli znasz jakiegos prowadzacego, z pk, ktory zalicza za obecnosc, mozesz na n
                                  > iego zlozyc skarge. Jesli taki zarzut jest prawdziwy - nie musisz sie bac pisac
                                  > publicznie, tyle.
                                  > Ja sie z takimi przypadkami nie spotkalem (a teraz zaczne 5 rok i prowadzacych
                                  > znam nie tylko z zajec), wiec nie wiem skad taki wniosek o calej uczelni...

to wiem od ludzi, którzy właśnie od nas przenieśli się na pk, kierunek coś z chemią, nie wiem dokładnie jak się nazywał i nie zamierzam inwigilować tamtejszych profesorów
                                  a akurat studia kończyłam międzydyscyplinarne, bynajmniej nie humanistyczne...
                                  i fakt książki nie wystarczy wykuć bo wydawanie książek u nas nie nadąża za aktualną wiedzą, ale dokształcanie się z artykułów też nie wymaga chodzenia na wykłady
                                  a na 5 roku powinieneś się zająć pisaniem pracy magisterskiej

> > Na ćwiczenia i laborki trzeba chodzić, bo to są zajęcia praktyczne, który
                                  > ch nie
                                  > > nauczysz się z książek.
                                  >
                                  > A wyklady nie...hmm

Wykłady to nie zajęcia praktyczne i można się ich nauczyć z książek. A przynajmniej większość studentów może się nauczyć tego z książek.

> Dla mnie praktyka laczy sie z teoria. Co otrzymasz rozdzielajac je?
                                  > Robienie czegos "na czuja" czy odarta z realizmu teorie? Moze mi powiesz.

znajomość definicji, czy nawet opisu czegoś, rzadko sprawi, że będziesz umiał rozwiązać zadanie. taka jest różnica. żeby w praktyce coś wykonać zazwyczaj musisz znać teorię, ale czy przedstawi Ci coś książka, czy wykładowca to nie ma znaczenia. Na ćwiczeniach ktoś Ci pokaże, jak się coś wykonuje i jak zastosować teorię w praktyce.
                                  nie chodzi o rozdzielanie teorii z praktyką, tylko o rozdział, tego, czego możesz nauczyć się sam, a tego, czego nie możesz. Na tym właśnie polega rozdział przedmiotów na wykłady i ćwiczenia.

> > Czy na PK za chodzenie na ćwiczenia też nie musicie zdawać umiejętności z
                                  > dobyty
                                  > > ch na nich?
                                  >
                                  > Prawde mowiac nie rozumiem pytania.

Chodziło o to, czy na ćwiczeniach musicie tylko być, czy macie egzamin/kolokwium sprawdzające wiadomości z ćwiczeń?
                                  • eminey Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie 10.09.11, 17:22
                                    > to wiem od ludzi, którzy właśnie od nas przenieśli się na pk, kierunek coś z ch
                                    > emią, nie wiem dokładnie jak się nazywał i nie zamierzam inwigilować tamtejszyc
                                    > h profesorów

Trudno mi pisac za wydzial Chemii.
                                    Przyznasz chyba jednak, ze nawet, jesli to prawda, to pisanie tak, o calej uczelni jest...conajmniej niesprawiedliwe.

> a akurat studia kończyłam międzydyscyplinarne, bynajmniej nie humanistyczne...
                                    > i fakt książki nie wystarczy wykuć bo wydawanie książek u nas nie nadąża za akt
                                    > ualną wiedzą, ale dokształcanie się z artykułów też nie wymaga chodzenia na wyk
                                    > łady
                                    > a na 5 roku powinieneś się zająć pisaniem pracy magisterskiej

To nie dotyczy dyskusji, ale dobrze, odpowiem.
                                    Chcialem zaczac przed wakacjami, ale moj promotor (pisalem u niego prace inz) oswiadczyl, ze nie moze mi obiecac tego, ze i tym razem bede u niego pisal.
                                    W ten poniedzialek dowiedzialem sie, ze na sem letni wyjezdza. Musze znalezc nowego promotora, a na prace mam jeszcze rok...czyli sporo czasu.

> Wykłady to nie zajęcia praktyczne i można się ich nauczyć z książek. A przynajm
                                    > niej większość studentów może się nauczyć tego z książek.

Moim zdaniem nie dotyczy to wszystkich zajec.

> znajomość definicji, czy nawet opisu czegoś, rzadko sprawi, że będziesz umiał r
                                    > ozwiązać zadanie. taka jest różnica. żeby w praktyce coś wykonać zazwyczaj musi
                                    > sz znać teorię, ale czy przedstawi Ci coś książka, czy wykładowca to nie ma zna
                                    > czenia. Na ćwiczeniach ktoś Ci pokaże, jak się coś wykonuje i jak zastosować te
                                    > orię w praktyce.

Jesli przedmiot dotyczy np konstrukcji, to wykladowca wyjasnia, jak to nalezy robic.
                                    Nie no jasne, ze sa o tym ksiazki, jednak sa pewne 'ale':
                                    1) Ksiazki czesto pisane sa pod stare normy. Teraz obowiazuja eurokody, ktore bywaja nawet 10 razy dluzsze (sic!), a do tego roznia sie.
                                    2) Ksiazki bywaja niezrozumiale dla kogos, kto nie ma odpowiedniej wiedzy. I wlasnie te nalezy zdobyc z pomoca uczelni.
                                    3) Obowiazkiem studenta jest samemu sie doksztalcac i zdobywac wiedze. Jednak zakladanie, ze student, przyszly inzynier, ma projektowac jako samouk...jest zalozeniem dosc niebezpiecznym

Pytanie techniczne: czy znajomosc i umiejetnosc wykonania wzorow to teoria czy praktyka?

> nie chodzi o rozdzielanie teorii z praktyką, tylko o rozdział, tego, czego może
                                    > sz nauczyć się sam, a tego, czego nie możesz. Na tym właśnie polega rozdział pr
                                    > zedmiotów na wykłady i ćwiczenia.

Ja bym dodal jeszcze doswiadczenie oraz zasady sztuki inzynierskiej.
                                    Nie wiem, czy zaliczyc je do teorii czy praktyki. Jak dla mnie wszystko sie laczy w spojna calosc. Brak ktoregos z elementow powoduje bledy.

> Chodziło o to, czy na ćwiczeniach musicie tylko być, czy macie egzamin/kolokwiu
                                    > m sprawdzające wiadomości z ćwiczeń?

Tylko byc? To po co cwiczenia?
                                    Standardowo zaliczeniem cwiczen jest wykonanie projektu (nie, nie wydrukowanie gotowego z neta - trzeba liczyc, rysowac i - przede wszystkim - konsultowac). Bardzo czesto do tego pisze sie kolokwia - albo jedno zbiorcze na koniec, albo kilka - po pewnej partii materialu.

Zdarza sie oczywiscie, ze zal. cwiczen, to sam projekt, a kolokwium robi sie jedno z wykladu i cwiczen. Z reguly tak jest, gdy prowadzacy prowadzi i wyklad i cwiczenia (na politechnice za caly przedmiot jest tylko jedna ocena - przyp.)

Jako zaliczenie cwiczen laboratoryjnych czasami wystarczy obecnosc. Zazwyczaj jednak jest to albo sprawozdanie z laboratoriow, kolokwium...albo i jedno i drugie.
                                    Przy czym - przynajmniej na moim wydziale - zazwyczaj nie ma chyba samych cwiczen laboratoryjnych. Towarzysza one wykladom i cwiczeniom. Jesli jest inaczej, to tylko dlatego, ze wyklady/cwiczenia byly semestr wczesniej...ale to rzadko.

> nie chodzi o rozdzielanie teorii z praktyką, tylko o rozdział, tego, czego może
                                    > sz nauczyć się sam, a tego, czego nie możesz. Na tym właśnie polega rozdział pr
                                    > zedmiotów na wykłady i ćwiczenia.

Wielu rzeczy z wykladow sam bym sie nie dowiedzial...
                          • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 17:27
                            Pomimo tego, że przygotowuję się do obrony doktoratu nie odważyłbym się formułować jakichkolwiek ocen pod adresem profesorów. Oczywiście jak każdy człowiek mieli wady, czasem bardzo dokuczliwe, ale to nie powód by kwestionować ich umiejętności zarówno naukowe jak i dydaktyczne. Z drugiej strony z doświadczenia wiem, że prawie niemożliwe było dobre zdanie egzaminu (dost traktuję jako półnegatyw) bez udziału w wykładach. Myślę, że jeśli egzamin można zdać niejako korespondencyjnie bez osobistego kontaktu z profesorem podczas zajęć, to albo jest to wykład zbędny, albo kryteria ocen są źle skalibrowane (ale ocena tego leży całkowicie poza studenckimi kompetencjami). Najczęściej mamy do czynienia z tym drugim zjawiskiem, zresztą całkiem świadomym. No ale jest to skutek świadomej polityki edukacyjnej, nawet UJ musi przyjmować wszystko co się rusza.
                            • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 17:55
                              Po pierwsze nie odważyłbyś się, bo dalej jesteś od nich zależny, jak siedzisz na doktoracie.
                              Po drugie przez takie postawy jak prezentujesz nic się nie zmienia. Bo najpierw nikt nie ma odwagi powiedzieć, że ktoś stojący wyżej nie nadaje się do nauczania (co nie oznacza, że dalej może być świetnym naukowcem i pracować na uczelni nie ucząc). A potem wędrują tacy coraz wyżej i z nimi wędrują też osoby niekompetentne, ale jak to powiedzieć coś złego, jak tyle się znamy i kumplami jesteśmy? I tak w kółeczko i nic się w systemie nie zmienia.
                              Egzamin można bez problemy zna ucząc się z książek i slajdów, które większość uczących już daje. Jak nie daje, to jest spora grupa, która na wykłady chodzi i pożyczy notatki do skserowania jak się poprosi. Jeden może się uczyć 2 tygodnie i chodzić na wykłady i i tak nie zda, a drugi się pouczy 2 dni i nie chodzi na wykłady i zda i to nie na 3. Poza tym na ćwiczeniach przynajmniej częściowo wykorzystuje się materiał z wykładów w praktyce, a żeby to zrobić trzeba się go nauczyć teoretycznie. Więc przy dobrym wykorzystaniu tego czasu, jak się systematycznie uczy na ćwiczenia nie ma problemów z egzaminem.
                              Ja jakoś nie miałam problemu z egzaminami, gdzie ponad połowa roku nie zdawała. Trzeba umieć się uczyć po prostu. I znać swoje możliwości, żeby wiedzieć ile trzeba się do czego uczyć.
                              • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 23:52
                                Eh chyba kompletnie się nie rozumiemy. Nie mam odwagi nie dlatego, że jestem od kogoś tam zależny, bo nie jestem. Nie mam odwagi bo, wiem, że nie mam wystarczających kompetencji żeby to dobrze zrobić. Nie robię rzeczy których nie umiem zrobić dobrze, a robić byle jak - byleby było - nie chcę. Jakoś dziwnie tak jest, że skłonność i łatwość oceniania innych rośnie w odwrotnej proporcji do umiejętności. Im słabszy uczeń/student tym chętniej i bezkompromisowo ocenia. Gratuluję dobrego samopoczucia.
                                Podsumowując naszą rozmowę: Każdy ma takich profesorów, na jakich zasługuje.
                                • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 09:30
                                  > Eh chyba kompletnie się nie rozumiemy. Nie mam odwagi nie dlatego, że jestem od
                                  > kogoś tam zależny, bo nie jestem.

<hahaha> robiąc doktorat nie jesteś zależny? piszesz sobie go sam bez promotora ma rozumieć <lol>

>Nie mam odwagi bo, wiem, że nie mam wystarcz
                                  > ających kompetencji żeby to dobrze zrobić. Nie robię rzeczy których nie umiem z
                                  > robić dobrze, a robić byle jak - byleby było - nie chcę.

A jakie trzeba mieć kompetencje, żeby ocenić kogoś, kto Cie uczył? Bo jak dla mnie można spokojnie ocenić zrozumiałość wykładu i umiejętność przekazywania wiedzy pod kątem tego jak zrozumiały jest wykład i ile nam z niego zostaje oraz tego, czy ktoś potrafi zaciekawić tematem, czy nie... Nie trzeba do tego mieć studiów pedagogicznych, żeby ocenić.

> Jakoś dziwnie tak jes
                                  > t, że skłonność i łatwość oceniania innych rośnie w odwrotnej proporcji do umie
                                  > jętności. Im słabszy uczeń/student tym chętniej i bezkompromisowo ocenia. Gratu
                                  > luję dobrego samopoczucia.

Umiejętności? To Ty miałeś problemy ze zdaniem egzaminów bez chodzenia na wykłady... To, że nie robię doktoratu to jedynie mój wybór, bo warunki takowego mi nie odpowiadały i tyle, możesz się czuć przez to lepszy i szpanować na forum, bo większość tu nie wie, że ten doktorat niewiele dziś znaczy (no chyba, że chcesz się ustawić na uczelni, na ciepłym stołeczku). Poza tym potraktowałeś moją wypowiedź jak wypowiedź gimnazjalisty, któremu podoba się ten wykładowca, który mniej wymaga, a to bzdura. Oceny u obu Panów miałam takie same, i oboje należą do wymagających osób, tyle, że z wykładów jednego, można było bardzo dużo wynieść, a z drugiego nie.

> Podsumowując naszą rozmowę: Każdy ma takich profesorów, na jakich zasługuje.

Mam rozumieć, że wybierałeś kierunek studiów pod względem profesorów tam uczących i robiłeś wywiad o ich osiągnięciach i umiejętności uczenia i czy na pewno uczelnia w danym roku profesorów nie zmieni? <lol>

Podsumowując, Ty chyba jednak trafiłeś na gorszych profesorów, bo cały czas narzekasz. ;)
                                  • Gość: harwardczyk ocena wykładowców IP: *.aster.pl 09.09.11, 21:47
                                    Na większości amerykańskich uczelni (z Harvardem na czele) takie ocenianie prowadzących przez studentów na koniec semestru jest standardem. A potem oceny te są wydawane jako poradnik dla następnych roczników.

Gość portalu: uczelnia napisał(a):
                                    >
                                    > A jakie trzeba mieć kompetencje, żeby ocenić kogoś, kto Cie uczył? Bo jak dla m
                                    > nie można spokojnie ocenić zrozumiałość wykładu i umiejętność przekazywania wie
                                    > dzy pod kątem tego jak zrozumiały jest wykład i ile nam z niego zostaje oraz te
                                    > go, czy ktoś potrafi zaciekawić tematem, czy nie... Nie trzeba do tego mieć stu
                                    > diów pedagogicznych, żeby ocenić.
                        • Gość: harwardczyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.aster.pl 08.09.11, 19:05
                          Zachęcam do oszczędniejszego korzystania z określenia "wszędzie".

Na takim przeciętny uniwersytecie jakim jest Harvard (wiem z własnego doświadczenia), obecność liczyła się tylko na laboratoriach i ćwiczeniach i wchodziła w skład oceny z przedmiotu. Natomiast wykłady są dla studenta, a nie student dla wykładów. Nie przychodzisz, twoja strata. Masz umieć to co jest na wykładach. A jak tę wiedzę pozyskasz, to twoja sprawa.

Inna rzecz, żę większość wykładów jest nagrywana, a następnie dostępna w bibliotece.

> szwendałem się po, św
                          > iecie i wszędzie w liczących się szkołach obecność traktowana była niesłychanie
                          > poważnie. Ni tylko wypadało chodzić na zajęcia, ale było to konieczne i to ni
                          > e ze względów formalnych ale merytorycznych.
                      • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:12
                        w takim razie:
                        nie wszystkie wykłady są równie pasjonujące co wykłady dr. hab. Harańczyka, którego bardzo szanuję zarówno jako wykładowce jak i pisarza
                        za to z matematyki:
                        pewnie spotkałeś się z dr. hab. Dawidowiczem, który dla mnie to porażka...
                        to tak tylko 2 nazwiska
                        chodzenie na wykłady moim zdaniem nie ma nic wspólnego z uczeniem się do egzaminów i zdawaniem ich (a w ciągu całych studiów poprawiać zdarzyło mi się jeden)
                        • Gość: bzzyk Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 00:46
                          Wydaj mi się, że operowanie nazwiskami w takiej gazecianej dyskusji jest co najmniej nie smaczne.
                          • Gość: uczelnia Re: zwolnienie lekarskie lub wezwanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 09:41
                            tak tak w ustach mamy wodę... podejście większości
                            Pierwszy się nie powinien obrazić, jakbyś czytał Jego opowiadania, to byś wiedział, że ma spory dystans do otaczającego świata... naprawdę polecam. Co prawda na wykładach się nie chwalił tym, że pisze, trzeba było się zorientować samemu, stąd możesz o tym nie wiedzieć.
                            W przypadku drugiego, chwalenie się na wykładach do kandydowania z ramienia pewnej partii, przekonywania do pewnego radia i do głosowania na pewne osoby, też było niesmaczne.. i tyle
                            Poza tym chyba dalej nie dotarło do Ciebie, że mój komentarz dotyczył jedynie umiejętności uczenia, a nie znajomości nauki i osiągnięć, których w żadnym przypadku nie kwestionuje i chylę czoło.
    • Gość: pirx1964 Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów IP: *.77.classcom.pl 08.09.11, 09:13
      Uwazam ze jest to zupelne nieporozumienie. Czy pelnoletni pracownik moze sam usprawiedliwic swoja nieobecnosc w pracy? Wprowadzic (wrocic do dawnego rozwiazania) obowiazkowego zwolnienia lekarskiego. Mozna ewentualnie wprowadzic np. 4 dni na rok "urlopu na żądanie" do wykorzystania przez rodzicow dla dziecka ponizej 18 i przez ucznia powyzej 18. Jednoczesnie dodam ze jestm nauczycielem akademickim na jednym z najwiekszych uniwersytetow w polsce - usprawiedliwienia napisane przez studentow (doroslych) nie sa respektowane.
    • Gość: Pół sierota Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:14
      Mam 18 lat, wyprowadziłem się z domu, pobieram rentę rodzinną, unikam matki czyhającej na moje pieniądze. Dorabiam na boku.
      Ale mam jeden problem, technikum w którym się uczę wymaga ode mnie miliona podpisów "opiekuna". Nikogo nie obchodzi że utrzymuję się sam, dyrektor ma w d***e wszystko bo liczą się tylko projekty unijne, pedagog skacze wokół trzech mamuś z pierwszych klas, wychowawca woli zajarać blanta niż się czymś przejąć.

Szkoły nie mam zamiaru przerywać, ale jeśli będzie trzeba jestem gotów wejść na drogę prawną aby walczyć o swoje prawa.
      • Gość: Bartosz Klimek Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.deltavista.pl 08.09.11, 09:25
        I właśnie dlatego pełnoletniość powinna być bezwzględnie respektowana. Bo w tej chwili tacy samodzielni ludzie są upupiani, rzuca im się kłody pod nogi, po to żeby ciągnąć za uszy 18-letnich debili, którzy chodzą do liceum, choć powinni dawno przestać marnować czas nauczycieli.
    • Gość: Bartosz Klimek Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów IP: *.deltavista.pl 08.09.11, 09:17
      Dla mnie sprawa jest trywialna i nie wiem, po co ją komplikować. Wg prawa 18 lat oznacza pełnoletniość, a co za tym zarówno pełną odpowiedzialność za swoje czyny, jak i swobodę podejmowania decyzji. I nie ma tu znaczenia, kto go utrzymuje. W tym wieku kończy się także obowiązek nauki - człowiek nie musi już chodzić do szkoły. Sytuacja, w której 18-latka traktuje się jak dziecko, każąc mu przynosić usprawiedliwienia od mamusi do szkoły, jest niesmaczna. Jest to zresztą element szerszej strategii upupiania obywatela, zakładania, że sam o siebie nie zadba.

Nie martwię się też o niską frekwencję na lekcjach - owszem, będzie niska, ale co z tego? Co to zmieni? Mniej ludzi z maturą? Who cares?

Oczywiście wiem, że sporo 18-latków jest niedojrzałych i nie potrafi o siebie zadbać. To samo jednak dotyczy licznych 20- i 30-olatków. Są to jednak ludzie źle przygotowani do życia przez kilkanaście lat dzieciństwa. Te kilka-kilkanaście miesięcy w szkole, czy matura zdana ledwo-ledwo nic nie zmieni.
      • misself Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni 08.09.11, 12:08
        Gość portalu: Bartosz Klimek napisał(a):

> Nie martwię się też o niską frekwencję na lekcjach - owszem, będzie niska, ale
        > co z tego? Co to zmieni? Mniej ludzi z maturą? Who cares?

Ja bym się bardzo ucieszyła, gdyby było mniej ludzi z tzw. maturą, zwłaszcza tą nową.
        Stada "trzydziestoprocentowych" nastolatków, którzy jak przyjdzie co do czego, nie potrafią zapamiętać popularnych związków frazeologicznych, rozpoznać prostej metafory czy załapać banalnej aluzji literackiej.
        • Gość: Stefan Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.aster.pl 08.09.11, 19:08
          Masz rację, ale jeszcze gorsze jest, że większość z nich nie umie policzyć wartości upustu podanej w procentach, o koszcie kredytu nie wspominając.
    • Gość: Taaa Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:17
      kiedyś system był (w miarę) wewnętrznie spójny: granica 18 lat to koniec normalnego liceum (artystyczne były o rok dłuższe), ustawowa pełnoletność, prawa wyborcze, początek służby wojskowej. Teraz każdy z czynników leży w gestii innego, samorządnego i niezależnego ministerstwa, państwo się wysypało. Nauczyciel może powiedzieć do ucznia: przyjdziesz jutro z rodzicami, nie jesteś samodzielny materialnie. A uczeń - zgodnie z prawem - odpowie: rozumiem pański problem, ale kwestia moich środków utrzymania powinna leżeć poza pańskim kręgiem zainteresowań. Ja też nie interesuję się, co pan robi z żoną i za czyje pieniądze.
    • Gość: gosc Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów IP: *.inig.pl 08.09.11, 09:24
      Większość tych komentarzy można prosto skwitować - nie pamięta wół jak cielęciem buł.
      Padły tu słowa dojrzałość i dorosłość. Przecież to jest kwestia czysto umowna, ludzie umierają w podeszłym wieku nie osiągnąwszy ani jednej ani drugiej. Przyjmuje się po prostu jakąś granicę i to niesie konsekwencje prawne.
      Problem natomiast jest inny. Rodzic i nauczyciel tracą formalny autorytet, znika źródło kontroli, ulotnej i formalnej. "Gówniarz" olewa ględzenie starych i lekcje nudne albo niepotrzebne. Proponuję proste rozwiązanie - starzy nie ględzą a w szkole nie ma takich lekcji. Pozostaje drobny kłopot z realizacją ale takie jest życie.
    • Gość: bzzyk Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 09:27
      Nie mylmy dorosłości z pełnoletniością. Jedno to dwa różne pojęcia. Jedno społeczne drugie tylko prawne.
    • maura4 Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów 08.09.11, 09:38
      No i najwyższa pora, aby szkołę kończyły osoby w wieku 18 lat. Póki co szkoła może iść na kompromis z uczniami i zapisać w regulaminie, że sporadyczne nieobecności uczeń może usprawiedliwiać sam, natomiast jeżeli przekroczy bezpieczną granicę, to ma prawo zawiadomić rodziców.
      • simply_z Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni 08.09.11, 09:43
        pamietam jak sama sie meczylam w 4 klasie LO. niby czlowiek ma 18 lat ,a kaza przychodzic rodzicom na wywiadowki ,a uczniom przynosci usprawiedliwienie od matki . Paranoja .dobrze ,ze na studiach juz bylo inaczej.
    • rodzaj_konta 21 i spokój 08.09.11, 09:39
      Przecież wystarczy podnieść wiek osiągnięcia pełnoletności do 21 lat (tak jak w USA) i po kłopocie.
      Wiodąca demokracja świata to dobry punkt odniesienia.

A póki co to nauczanie w wieku lat 18 nie jest obowiązkowe, z tego co pamiętram.
      Obowiązuje regulamin jednostki do której uczęszczają, jak sie nie podoba jak widać z artykułu można zmienić szkołę na taką w której olewają rodziców i spoko (do matury).
      • Gość: Stefan Re: 21 i spokój IP: *.aster.pl 08.09.11, 10:38
        Czy Twoim zdaniem pełnoletność to tylka kwestia spożywania alkoholu???

Dorastałem w USA. Jakoś przeżyłem bez wódy do 21, ale uwierz mi, wszystkie inne prawa i obowiązki wynikające z pełnoletności zaczynają się w dniu 18 urodzin.
        • Gość: bzzyk Re: 21 i spokój IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:21
          Mówisz oczywiście o szkole publicznej, bo te niepubliczne monitorują uczniów w sposób niewyobrażany dla polskiego ucznia. Inna sprawa, że wszystko to odbywa się w tzw. białych rękawiczkach.
          • Gość: Stefan Re: 21 i spokój IP: *.aster.pl 08.09.11, 11:45
            Ale o co chodzi? Ja nic o szkole, tylko o pełnoletności w USA.
            • Gość: bzzyk Re: 21 i spokój IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 11:57
              Ok, nieporozumienie. Odczytałem twój komentarz jako głos w dyskusji o polskiej szkole. Jeśli dorastałeś w Stanach to dobrze wiesz, że nie można bezpośrednio porównywać polskiej i amerykańskiej szkoły. To zupełnie inny świat. Z drugiej strony zróżnicowanie szkół w Ameryce jest tak ogromne, że nie bardzo wiadomo z czym porównać.
              • Gość: Stefan Re: 21 i spokój IP: *.aster.pl 08.09.11, 18:46
                Masz w pełni rację. Tak się złożyło, że połowę podstawówki robiłem tu, a druga połowę tam. Z liceum było podobnie. Na własnej skórze doświadczyłem całkowitej nieporównywalności szkół w tych krajach. A że w USA chodziłem zarówno do szkoły publicznej jak i prywatnej, to też zgadzam się z tezą, że żadnej nie można ze sobą porównać.
    • Gość: ccc Tylko zwolnienia lekarskie IP: *.eko.uj.edu.pl 08.09.11, 09:41
      Respektowane powinny być tylko zwolnienia lekarskie i kropka. Mnie dorosłemgo w robocie szef nie zwolni jak sobie sam napiszę usprawiedliwienie.
      Dzieciakom się we łbach poprzewracało i chciałyby samych przywilejów.
    • noel1 Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów 08.09.11, 09:56
      W prawidłowo żyjącej rodzinie, nawet mąż i żona wiedzą prwie wszystko o sobie:, ile zarabia gdzie pracuje, gdzie przebywa, itp. itd.Takie sprawy scalają rodzinę A tu masz babo placek za pieniądze rodziców jeden z drugim udaje dorosłego. Dorosłym będzie wtenczas jeżeli będzie na swoim tzn. miał pracę i swój wlasny kąt, a nie tylko przepustkę w dorosłość w postaci dowodu osobistego.
      • Gość: Bartosz Klimek Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.deltavista.pl 08.09.11, 10:08
        W życiu. W Polsce człowiek 18-letni, zdrowy psychicznie, ma pełnię praw. A tymczasem niektórzy chcieliby mu te prawa ograniczyć, uzależnić w jakiś nieformalny sposób od jego statusu materialnego. W ten sposób niemal każdego młodego człowieka można uznać za nie w pełni odpowiadającego za siebie (skoro nie ma pełni praw, nie odpowiada w pełni za swoje działania). Takie rozmycie powoduje, że młody człowiek żyje w jakimś dziwnym zawieszeniu między błogim dzieciństwem a dorosłością.

Sytuacja domowo-materialna 18-latka to sprawa między nim a jego, dajmy na to, rodzicami. Między dorosłymi ludźmi. Szkole już nic do tego.
        • Gość: bzzyk Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 12:00
          Ta dyskusja tak na prawdę nie jest dyskusją o szkole. To dyskusja właśnie o relacji między rodzicami a dziećmi.
    • idiomka.blog.pl Jak dorośli, to na całego 08.09.11, 10:15
      Słusznie zauważyło tu parę osób, że osoby takie naprawdę dorosłe nie usprawiedliwią sobie nieobecności w pracy same (poza kilkoma dniami urlopu na żądanie).

Zatem, jeżeli uczniowie czują się dorośli, to niech stosują się do zasad - nieobecności usprawiedliwia zwolnienie od lekarza. Albo od "zwierzchnika" czyli rodzica.

Dlaczego pełnoletni uczniowie domagają się praw większych niż pełnoletni pracownicy?
      • Gość: Bartosz Klimek Re: Jak dorośli, to na całego IP: *.deltavista.pl 08.09.11, 10:20
        Chybione porównanie. Czy uczeń jest dla szkoły, czy szkoła dla ucznia? Zdecydowanie to drugie! Rozumiem, że poniżej 18 lat uczeń ma obowiązek nauki, do tego pozostaje pod kontrolą rodziców. Ale w dniu 18-tych urodzin wszystko się zmienia. Jeśli uczeń nie chce się uczyć, droga wolna.
        • idiomka.blog.pl Re: Jak dorośli, to na całego 08.09.11, 10:29
          Moim zdaniem wcale nie chybione porównanie. Bo uczeń, nawet pełnoletni, jeżeli jest uczniem danej szkoły, ma pewne obowiązki wynikające z faktu, że uczniem właśnie jest.

Chyba nie wiesz, jakie regulaminy obowiązują uczniów w szkołach (bez względu na wiek).

Jak komuś regulamin po 18-tce nie pasuje, to zabiera papiery ze szkoły i kontempluje swoją dorosłość bez ciągnięcia z budżetu mojej kasy z podatków na swoje fikcyjne miejsce w szkole.

Nauka po 18. roku życia nie jest obowiązkowa, ale decydując się na nią, pewne obowiązki się na siebie przyjmuje (jak to człowiek dorosły - odpowiada się za swoje decyzje).
          • Gość: kto inny Re: Jak dorośli, to na całego IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 10:39
            żaden regulamin szkoly nie moze być sprzeczny z konstytucją, ani ograniczać praw z niej wynikających.
            • Gość: bonobono Re: Jak dorośli, to na całego IP: *.ethnet.com.pl 08.09.11, 12:09
              buhahaha
              Czytaj niżej
            • idiomka.blog.pl Re: Jak dorośli, to na całego 08.09.11, 12:49
              No i który zapis w konstytucji mówi o własnoręcznym usprawiedliwianiu swoich nieobecności w pracy, szkole, sądzie itp?
        • idiomka.blog.pl Re: Jak dorośli, to na całego 08.09.11, 10:38

> . Ale w dniu 18-tych urodzin wszystko się zmienia
          > . Jeśli uczeń nie chce się uczyć, droga wolna.

BTW jeżeli pracownikowi nie odpowiada, że musi nieobecność usprawiedliwać zwolnieniem lekarskim, to też droga wolna. Bo praca, podobnie jak edukacja po 18-tce jest w Polsce nieobowiązkowa.

Zatem chyba jednak porównanie jak najbardziej właściwe....
    • sprawazlewa Z jakiego powodu 25% maturzystów nie zdało matury? 08.09.11, 10:16
      Dorośli, odpowiedzialni itd., a zmarnowali pieniądze społeczne! Szkoły średnie są bezpłatne, więc jako społeczeństwo możemy czegoś wymagać od uczniów, czy nie? Płatnik (darczyńca), może stawiać warunki, czy nie? Kto ma się tym zająć? Czego możemy wymagać od twórców prawa (czyt. posłów), jeśli i oni poszli do Sejmu dla pieniędzy ( słynne 300 zł - to szczyt góry lodowej). A gęby pełna frazesów. Żenada
      • Gość: matura Re: Z jakiego powodu 25% maturzystów nie zdało ma IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 10:51
        > Dorośli, odpowiedzialni itd., a zmarnowali pieniądze społeczne! Szkoły średnie
        > są bezpłatne, więc jako społeczeństwo możemy czegoś wymagać od uczniów, czy nie
        > ? Płatnik (darczyńca), może stawiać warunki, czy nie? Kto ma się tym zająć? Cze
        > go możemy wymagać od twórców prawa (czyt. posłów), jeśli i oni poszli do Sejmu
        > dla pieniędzy ( słynne 300 zł - to szczyt góry lodowej). A gęby pełna frazesów.
        > Żenada

Jeżeli chcemy wymagać usprawiedliwień od rodziców do końca szkoły, to z matury rozliczać powinniśmy jedynie nauczycieli. A czy tak jest? Czy jek 10, 20 ,30 i więcej procent uczniów danego nauczyciela nie zda matury to czy tniemy mu pensje o 10, 20, 30 i więcej procent? Skoro chcemy za uczniów do ukończenia szkoły odpowiadali rodzice i nauczyciele to oni powinni odpowiadać za to, że są do d... nauczycielami czy rodzicami..
        • Gość: angrusz1 Głupiaś jak but z lewej nogi Maturo !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 08:18
          mylisz rzeczy .
          W procesie nauczania za stan wiedzy w 80 % odpowiada i ma wpływ na to sam uczeń .
          Nauczyciel łopatą do głowy nie nałoży jeśli nie będzie chęci i woli samego ucznia .

Nie widzisz tego , nie zgadzasz się z tym ?
    • Gość: Osito Zwolnienia wypisywane??? a po co??? IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 08.09.11, 10:18
      Toż przecież jak młodzież chce być traktowana dorośle, powinna zapomnieć o wypisywanych zwolnieniach, to przecież oczywiste że uciekanie się do nich jest dziecinne. Powinno się respektować, jak w normalnych zakładach pracy, wyłącznie zwolnienia lekarskie, plus może w drodze taryfy ulgowej zostawiać pewną pulę dni wolnych do swojej dyspozycji - np. czternaście w skali roku lub dwa na miesiąc (wiadomo - różne są sytuacje w życiu). I TO WSZYSTKO! To chyba nie są żadne szykany, tylko uczciwe, uważam, postawienie sprawy. Nie trzeba było by się bulwersować, tylko przyjąć pełnoletniość z prawami ALE I ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ za SWOJE decyzje.

Powinno się to uregulować na poziomie ministerialnym - kończy 18 i automatycznie przechodzi na system dorosły, dostaje w/w pulę dni proporcjonalnie do pozostałego okresu nauki, i tyle - żadnych oświadczeń rodziców, bo i o czym - że zgadzają się na pełnoletniość dziecka?

Źle by było?
      • Gość: usia Re: Zwolnienia wypisywane??? a po co??? IP: *.play-internet.pl 31.03.15, 11:12
        To wlasnie nie bylo by zle. Bo jak mowisz, rozne sytuacje sie zdarzaja. Nie kazde zdarzenie losowe mozna usprawiedliwic zwolnieniem lekarskim. I mysle ze wlasnie w takich zdarzeniach jest problem. Bo np ja kazda nieobecnosc z powodu choroby mam usprawiedliwiona dlatego ze chodze do lekarza i co za problem skoro przy powazniejszej infekcji lekarz sam wypisuje zwolnienie na okreslona liczbe dni? Zaden problem. Chodzi o sytuacje w ktorych np diwiadujesz sie w niedziele ze umarl ci ktos bliski lub co gorsza ktores z rodzicow ktore dodam nie utrzymuje cie bo jestes na swoim. Jednak to rodzina. A smierc to nie katar. Niedyspozycji psychicznej nie usprawiedliwisz zwolnieniem lekarskim a masz prawo nie byc w stanie funkcjonowac normalnie i gdyby taki dorosly uczen mial do wykorzystania kilka dni w roku na takie wlasnie sytuacje losowe wszystko bylo by ok,ale nie. W naszym panstwie to nie mozliwe bo ludzi sa bezduszni i nie maja sumienia. Jak tylko dorwa sie do wladzy to im sie we lbach przewraca. A co gdy taki uczen juz nie ma rodzicow albo nie utrzymuje z nimi kontaktow? Ma takie prawo a nie ma oobowiazku tylko dlatego ze sie uczy na sile przebtwac z ludzmi ktorzy sie nad nim np znecaja... Tak sie zdarza ale przeciez latwiej zamiesc pod dywan i powiedziec ze sobie chce sam usprawiedliwiac bo wagaruje... No gratulacje
    • Gość: ojapierdziu Re: Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczni IP: *.net.autocom.pl 08.09.11, 10:23
      A głosować mogą sami czy też mają się pytać rodziców? ;) I przed sądem też odpowiadają rodzice? (chyba jednak nie)
    • tanczacy.z.myslami Jak widać - 70% jest :) 08.09.11, 10:24
      "Od jednej z nauczycielek dowiadujemy się, że gdy w szkole przez pewien czas respektowano wypisywane przez uczniów zwolnienia, na lekcje chodziło zaledwie 30 proc. klasy.
      - Można powiedzieć, że to ich sprawa. Są dorośli, najwyżej będą niedouczeni. Ale potem przychodzi matura, a z jej wyników oceniany jest nie tylko uczeń, ale również nauczyciel. A kogo tu dobrze uczyć, jak sala świeci pustką? - pyta.
      "

To proste. Jak dyrektor/ka ew. mamusia lub tatuś tej "dorosłej" osoby przyjdzie z pretensją bo się pociecha poskarżyła że matury nie zdała, to pokazać im listę nieobecności pociechy, usprawiedliwionych przez samą pociechę.
      A argumenty, że "lekcje nie były ciekawe" nie mają tu zastosowania. Jeśli nie chce się uczyć to nie musi. Matury też nie musi mieć, to nie jest przecież obowiązek.
      • Gość: Bartosz Klimek Re: Jak widać - 70% jest :) IP: *.deltavista.pl 08.09.11, 10:33
        To jest jeszcze prostsze. Rodzic osoby pełnoletniej powinien otrzymać w szkole informację, że nie przysługuje mu prawo do wglądu w sprawy tej osoby. Jedynie ona sama lub pełnomocnik ma takie prawo. Tak jest wszędzie, nie widzę powodu, żeby szkoła była wyjątkiem.
        • zablokowany-obrazliwy-nick Re: Jak widać - 70% jest :) 08.09.11, 21:34

> To jest jeszcze prostsze. Rodzic osoby pełnoletniej powinien otrzymać w szkole
          > informację, że nie przysługuje mu prawo do wglądu w sprawy tej osoby.
          Rodzic musi wiedzieć czy jego dorosła pociecha chodzi do szkoły czy nie, jesli już nie jest uczniem nie MUSI łożyć na jego utrzymanie, Skąd sie dowie gdy nauczyciel nie będzie mógł rodzica poinformować o statusie pociechy.
    • caperucita Nie jesteśmy dziećmi. Bunt pełnoletnich uczniów 08.09.11, 10:25
      I dobrze, powinno się wprowadzić limit dni chorobowych bez zwolnienia lekarskiego, jak w pracy albo na studiach.
      A jeżeli uczniowie unikają szkoły, to świadczy to chyba źle o rodzicach i szkole
    • Gość: basta A czy nie wystarczy regulamin szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 10:28
      A czy nie wystarczy regulamin szkoły, w którym będzie napisane, że do jej ukończenia - niezależnie od wieku - uczniowie nie mogą sami zwalniać się z zajęć i nie mają wyłączności na wgląd do ocen? Problem byłby rozwiązany, a ci którym się to nie podoba wybieraliby inne liceum.
      • Gość: lol Re: A czy nie wystarczy regulamin szkoły IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 10:54
        a czy regulamin szkoły może być sprzeczny z ważniejszymi według prawa przepisami?
        • idiomka.blog.pl Re: A czy nie wystarczy regulamin szkoły 08.09.11, 13:05
          A który z tych ważniejszych przepisów mówi o tym, że obywatel może sobie sam usprawiedliwiać swoje nieobecności?
          • Gość: kas Re: A czy nie wystarczy regulamin szkoły IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:33
            polskie prawo mówi, że 18latek nie musi chodzić do szkoły a szkoła podobnie jak szpital, w przypadku zastrzeżenia przez 18latka, że nie chce, aby przekazywać rodzinie informację o nim, nie ma prawa tego robić i już
      • Gość: usia Re: A czy nie wystarczy regulamin szkoły IP: *.play-internet.pl 31.03.15, 11:17
        A szkola byla by wowczas zmuszona sie sama zamknac z powodu lamania praw czlowieka i konstytucji :) czemu nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka