ziemniakk 25.05.04, 18:14 gdzie w krakowie mozna studiowac genetyke?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjb84 Re: genetyka??? 25.05.04, 20:21 ziemniakk napisała: > gdzie w krakowie mozna studiowac genetyke?????? specjalizacja z genetyki jest na biologii na UJ. poza tym sa biotechnologie (czesto uwazaja genetyke i biotechnologie za synonimy, blednie). samej genetyki jako tkaiej studiowac nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
mjb84 Re: genetyka??? 26.05.04, 14:25 tzw. zwykli ludzie. czesto jak mowie, ze studiuje biotechnologie, to robia wielkie oczy i potem musze im objasniac, ze to m.in. genetyka, klonowanie, inzynieria genetyczna. lepiej brzmi od produkcji piwa :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.mol.uj.edu.pl 27.05.04, 17:40 a studiujesz "produkcje piwa"? - (czyt. politechnika)- czy biologie molekularna ukryta za szumnym terminem "biotechnologia"? Odpowiedz Link Zgłoś
mjb84 Re: genetyka??? 28.05.04, 21:31 To drugie, nawet na tej samej uczelni (jak domyslam sie z Twoich postow). Rzeczywiscie chyba wprowadzam w blad, ale nie chce mi sie za kazdym razem tlumaczyc, ze to 'szeroka dziedzina wiedzy wykorzystujaca osiagniecia genetyki, biologii molekularnej, biochemii, biofizyki, informatyki, bioinformatyki, immunologii, nauk biomedycznych, inzynieryjnych, modelowanie molekularne, etc. do ulepszania i produkcji organizmow o pozadanych cechach', zbyt leniwy jestem :). Chyba, ze nie jest to kurtuazyjna rozmowa i rozmowca jest zainteresowany tematem, wtedy tlumacze dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 29.05.04, 01:12 no to mow - biologie molekularna - bo ta "biotechnologia" to wiecej zlego niz dobrego przynosi - kolejne idiotyczne dopasowania programowe do miedzynarodowego standardu wyksztalcenia - nic poza tym.. 84 - to 2-gi rok? Odpowiedz Link Zgłoś
mjb84 Re: genetyka??? 30.05.04, 21:47 o prawo studiowania na drugim roku wlasnie walcze. hehe, przypomina mi sie, ze 'w matematyce to definicje i zrozumienie pojec sa najwazniejsze' ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 30.05.04, 22:20 matematyka - sama przyjemnosc - poczekaj do wspomnianej tu juz gdzies Biochemii ;-) - fajnie masz - wszystko przed Toba - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.mol.uj.edu.pl 27.05.04, 17:42 tak sobie mysle, ze to wlasnie Ty wprowadzasz "zwyklych ludzi" w blad - bo skoro robia "wielkie oczy" a Ty im rzucasz "genetyka" - to potem jest to dla nich tym samym... czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: genetyka??? IP: *.icpnet.pl 27.05.04, 14:16 można jeszcze robić specjalizację z genetyki po medycynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 25.05.04, 23:24 tzn co? - klasyczna czy molekularna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: genetyka??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 16:25 Polecam biotechnologie na UJ. Wprawdzie samej genetyki to tam tak sporo nie ma, ale na pewno wiecej niz na jakimkolwiek innym kierunku. Ale za to biochemia biochemia i jeszcze raz biochemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 29.05.04, 01:09 eeee tam - ktos tu nie ma szczescia do wyborow chyba - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 30.05.04, 22:26 to bylo pytanie zamkniete - dopuszcza jedna z dwoch odpowiedzi - no i, oczywiscie, nie mialo nic wspolnego z poruszana przez Ciebie medycyna - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: genetyka??? IP: *.icpnet.pl 30.05.04, 23:39 dla ciebie nie ma bo laikiem jesteś i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.cyf-kr.edu.pl 31.05.04, 17:53 pytanie brzmialo - "klasyczna czy molekularna" - czytanie ze zrozumieniem oszczedza bardzo duzo czasu w czasie przygotowan do egzaminow - pomysl nad tym, "specjalisto" - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: genetyka??? IP: *.icpnet.pl 31.05.04, 21:11 Przede wszystkim nie pisałem do ciebie tylko do ziemniaka, który pytał gdzie można studiować genetykę. To chyba logiczne, że kliniczna jest pomieszaniem molekularnej i klasycznej!...ale widocznie nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 31.05.04, 21:44 nie, to nie jest logiczne - to jest sztuczny zlepek dwóch słów, który może znaczyć wszytsko i nic... poza tym - to nie jest kierunek studiow - nie rob z siebie kogos, kim nie jestes - odpowiedz w Twoim watku byla na moje pytanie - (a wlasciwie nie byla to odpowiedz, ale komentarz) - jezeli nie piszesz "do mnie" nie naciskaj "odpowiedz" po przeczytaniu mojego postu ... i juz Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Ad rem 31.05.04, 19:41 nie ad personam, to mniej złej krwi będzie, a więcej się może zainteresowany dowie w kwestii studiowania genetyki ;o _________________________________ Bądź altruistą - szanuj egoizm innych! Wirusy - bo gdzieś się muszę reklamować ;o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Ad rem IP: *.markom.krakow.pl 31.05.04, 21:49 a nie dowiedzial sie? - AR - biotechnologia (+spec. genetyka zwierzat na zootechnice), UJ - biotechnologia, PK - biotechnologia - rozne ujecia tego samego tematu - kazdy sie ociera o szeroko (i wasko) pojeta genetyke - cos ten Twoj link nie dziala... Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Aha ;) 01.06.04, 09:53 Czyli wytykacie sobie dla zasady? ;P To już się nie wtrącam. Kurcze, u mnie działa :( _________________________________ Bądź altruistą - szanuj egoizm innych! Wirusy - bo gdzieś się muszę reklamować ;o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: Ad rem IP: *.icpnet.pl 01.06.04, 18:03 czyli też żaden kierunek tylko specjalizacja... dla mnie tam lepiej zajmować się ludźmi niż ulepszać roślinki i zwierzątka, poza tym ci z biotechnologii i tak połowę badań robią na AMie, znam nawet jedną której się marzyło, że dostanie za to tytuł lek. med. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Ad rem IP: *.markom.krakow.pl 02.06.04, 01:24 blablabla - totalna bzdura - egoscentros medycyny jest wrecz powalajace - znam kazda jedna osobe z UJ- towskiej biotechnologii - mozesz mi te osobe (tzn. "taka jedna") zapodac "nazwiskowo"? - skoro ja znasz (wystraczy zreszta imiennie - bo tylko jedna robi badania na CMUJu i to z grantu UE)? - poza tym NIKT nie zajmuje sie genetyka ludzi bardziej niz na modelach komorkowo- zwierzecych - nie wciskaj kitu - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: Ad rem IP: *.icpnet.pl 02.06.04, 15:30 Znowu mylisz pewność siebie z arogancją:) Nie pisałem że z UJ, znam dziewczę z Rolniczej w Poznaniu ,nazwiskami rzucał nie będę, robiła doktorat na AM. Myślałem, że też jesteś z AR, uniwerek ma biotechnologię medyczną więc tam sprawy inaczej wygladają, niemniej samej genetyki jako kierunku na żadnym uniwerku nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Ad rem IP: *.markom.krakow.pl 02.06.04, 22:12 bo genetyka bez innych elementow nie istnieje - a skoro znasz jedno dziewcze z Poznania - nie generalizuj prosze "Ci z biotechnologii" - - wiem czym jest arogancja - pisalam o egocentryzmie - to 3-cie pojecie - nierownowazne dom pozostalym - jezyk polski takze znac trzeba .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: Ad rem IP: *.icpnet.pl 03.06.04, 14:05 Bez znajomości polskiego da się żyć... i to na porządnym poziomie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemniakk Re: genetyka??? 31.05.04, 22:08 dzieki :) nie wiedzialam, ze na PK i AR tez jest biotechnologia... :) to dobrze, bo na UJ wszyscy sie pchaja i moglabym sie przypadkiem oczywiscie nie dostac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: genetyka??? IP: *.markom.krakow.pl 31.05.04, 22:38 dostaniesz sie - ;-) powodzenia, eM Odpowiedz Link Zgłoś