Dodaj do ulubionych

Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ...

• Gość: asdf Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.ip.netia.com.pl 07.11.11, 14:28
      A na ulicy Szybkiej (obok placu Bieńczyckiego) w Nowej Hucie Straż i Policja ślepa jest nie widzi jak samochody niezgodnie ze znakami drogowymi parkują
    • Gość: Piotr Główny cel mandaty, a gdzie wartość dodana IP: *.bph.pl 07.11.11, 14:43
      Przykład z ostatniego weekendu. W Krakowie odbywały się Targi Książki. Przyjeżdżało wielu mieszkańców, rodziny z dziećmi, aby skorzystać.
      W około obiektu Targów zatrzęsienie mundurowych ze Straży Miejskiej, wydawać by się mogło: impreza publiczna, będą pomagać, kierować ruchem i organizować dojazd mieszkańcom. Ale nie - poustawiali się w grupkach - dowcipkują, papieroski i .... polowanie na mandaty za parkowanie.
      Przecież nie o to chodzi - SM opłacana jest z naszych podatków, misją jest pomoc mieszkańcom, a nie tylko polowanie na mandaty.
      Jestem zniesmaczony, wstyd.
    • Gość: chr Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: 213.25.91.* 07.11.11, 14:48
      (... Zaapelowali więc do radnych, by zlikwidowali tę formację. I radni podzielili ich opinię...)
      i to jest słuszna koncepcja
      jeszcze tylko zlikwidować psiarnię i będzie święty spokój.
    • Gość: night proponuje jeszcze policje rozwiazac IP: *.psychz.net 07.11.11, 14:49
      tez wlepia mandaty i generalnie utrudnia zycie... po co to...
    • iwano19 Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... 07.11.11, 14:50
      Uwielbiam Straż Miejską!Kiedyś zawezwałem"dzieci Kapitana Klossa"do łajz które paliły na placu zabaw,połamane wcześniej ławki.Przyjechali,a jakże,samochodem,we trzech/do komendy mają przecież 300m/i zaczęli interwencję od uściśnięcia,na powitanie,rączek podpalaczom.Po chwili rozmowy,podpalacze,zaczęli z zainteresowaniem,przyglądać się oknom mojego bloku.To skandal czy samorządność?
    • Gość: Paweł Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.106.c68.petrotel.pl 07.11.11, 14:52
      brawo RADA, pieniądze przekazać policji, coś przynajmniej z tego będzie, nie dać się chłopaki przekabacić mniejszości.
    • Gość: badziewiak66 Oby więcej takich mądrych decyzji , razem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:05
      wspólnie możemy więcej. Doskonały przykład jak można wykorzystać demokrację i jaką siłą w demokracji jest zorganizowane i zgodne działanie obywateli. Pomyślcie , gdybyśmy tak w sprawach naszego państwa potrafili świadomie i mądrze działać jak w tym przypadku. Moglibyśmy góry przenosić.
    • Gość: gość warszawa - straż miejska IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 15:12
      ja też nie rozumiem, czemu straż miejsca zajmuje się w ogóle kierowcami, rozumiem, że to jest łatwa kasa dla miasta, ale została stworzona w innym celu! Mieszkam w Warszawie od urodzenia, straż miejska powinna zajmować się psami srającymi gdzie popadnie i ich właścicielami którzy po swoich pupilach nie sprzątają, to samo dotyczy kotów, chodzą i szczą gdzie popadnie, powinna zajmować się również wszelkiego rodzaju żulernią pod sklepami, na placach zabaw, psami latającymi bezpańsko ulicach, do lasu nie można wejść bo tam właściciele czworonogów puszczają bez smyczy i kagańca pieski, a te skaczą na kogo popadanie...
      ok, kierowcami również za parkowanie w miejscach niedozwolonych ale tylko i wylącznie tym!!
      Ps. Pozdrawiam Panią Prezydent Warszawy, brawo w piątek skorkowała Pani już całą Warszawę, powrót do domu zajął mi 5 godzin - 25km!!!
      • Gość: Acro Re: warszawa - straż miejska IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.12.11, 13:47

Straż Miejska to instytucja nastawiona na zysk, a nie na poprawę bezpieczeństwa czy porządku. Ich interesuje tylko utarg, a ten najłatwiej zrobić na źle zaparkowanych autach czy babciach handlujących jajkami. Bandziorów udają że nie widzą.

Zlikwidować a etaty przekazać policji
    • Gość: JoteM Re: Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:18
      straż miejska powinna POMAGAĆ! za to dostaje pieniądze od ludzi. od karania jest policja (choć i ta powinna pomagać również). straż to nieroby karające ludzi którzy się spieszą, zapomną, sa roztargnieni. i od razu buch - mandat! kiedyś widziałem jak uśmiechnięci szli z metrówką mierzyć odstęp między samochodem a ogrodzeniem. czy aby kierowca zbyt blisko nie zaparkował. a jak widać nie byli tego pewni więc wzięli metrówkę. szmaciarze
    • Gość: Konserwatysta Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.um.krakow.pl 07.11.11, 15:21
      Brawa dla mieszkańców gminy za słuszną inicjatywę, i radnym za mądrą, zgodną z oczekiwaniami wyborców decyzję! Straż miejska w wielu miastach to pasożytnicza formacja skupiająca się nie na bezpieczeństwie mieszkańców, z podatków których jest utrzymywana, ale narzędzie szykan i represji wobec nich. Szemrana formacja sfrustrowanych na ogół nieudaczników, którzy chcieliby pracować w Policji ale mają na to zbyt niskie kwalifikacje. Mieszkam w Krakowie i to wspomniane wyżej problemy widać jeszcze wyraźniej niż w Rabie Wyżnej. Dzielni inaczej funkcjonariusze SM zajmują się polowaniem na kierowców nieprawidlowo parkujących lub wjeżdżających do tzw. strefy ograniczonego ruchu, najchętniej tych w samochodach z obcymi rejestracjami. Nie uświadczysz ich wieczorami w miejscach słynących z pijackich burd, czy na oddalonych nieco od centrum ulicach, gdzie samochody parkują nniemalże na skrzyżowaniach lub przejściach dla pieszych, stwarzając REALNE niebezpieczeństwo kolizji i wypadków, a zgloszenia tekich nieprawidłowości wywołują u nich wzruszenie ramion. Niestety obecne władze miasta, mimo katastrofalnej sytuacji budżetu gminy zapewne nie zdecydują się na rozwiązanie tej bezużytecznej instytucji. Pozostaje mieć nadzieje, że prezydent rządzący Krakowem w przyszlej kadencji będzie miał jaja i rozwiąże ten problem wysyłając panów i panie strażniczki na zieloną trawkę, a zaoszczędzone fundusze przeznaczając choćby w części na doposażenie lokalnej policji, czego sobie i wszystkim mieszkańcom życzę z całego serca.
    • Gość: Krzysiek Radary służą wyłącznie nabijaniu kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:25
      Radary nie poprawiają bezpieczeństwa, są ustawiane zawsze tam, gdzie można kogoś złapać a nie tam gdzie jest niebezpiecznie. To biznes, wyciąganie pieniędzy od ludzi. Bezpieczeństwo poprawiają bezkolizyjne skrzyżowania, szerokie drogi. Swoją drogą radary często wychwytują kierowców minimalnie przekraczających prędkość np. o 5 km/h. Jadąc autem mam patrzeć na licznik czy na drogę?
    • Gość: wkurzony bezpieczeństwo czyt. okradanie obywateli IP: 194.165.48.* 07.11.11, 15:26
    • Gość: tomi_78 Brawo Raba, precz z urzedasami w mundurach IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.11, 15:34
      Rzeczywiscie, Straz tylko wlepia mandaty, za zle parkowanie, poluje na pieszych, co przechodzą na czerwonum świetle i goni babcie, co sprzedają jabłka przy ruchliwych ulicach, po przecież opłatę targową trzeba płacić, nawet sobie do emerytury dorobić nie mogą. Ciekawe ile w Rabie wydawali na pensje dla strazy plus ogrzewanie budynków plus paliwo, na pewno więcej jak 125 tysięcy, bo to tylko po 10 tyś na miesiąć.
    • a_weasley Najtrudniejszy pierwszy krok 07.11.11, 15:38
      Oby za nimi poszli inni.
    • Gość: Ada. Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:38
      Ale odkrycie .
    • Gość: kloss Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:47
      Pamiętam jakim szokiem było dla mnie kiedy jakieś 2 lata temu byłem służbowo w Atlancie i w nocy tuż przed miastem zepsuł mi się samochód. Przejeżdżał akurat tamtędy patrol policji, który zatrzymał się i jeden z funkcjinariuszy zapytał co się stało itp. Kiedy im wytłumaczyłem co pomogli mi zepchnąć auto na pobocze i zaoferowali, że podwiozą mnie do hotelu - i to juz wywołało u mnie zdziwienie. Ale to nic. Kiedy z nimi jechałem odebrali zgłoszenie, że jakieś auto jedzie pod prąd na jednej z ulic a ponieważ było to niedaleko nas pojechaliśmy tam na interwencję. Policjanci zatrzymali to auto, cos tam pogadali z kierowcą (kobietą), wrócili do radiowozu i ten zatrzymany jeep pojechał za nami. Kiedy wyprowadziliśmy go już tak, że mógł jechać prawidłowo zatrzymalismy się, a kobieta przejechała obok nas i jeszcze pomachała ręką na dowidzenia. No to ja się zapytałem - a gdzie jakis mandat albo coś w tym stylu - przecież oni nawet nic nie spisali, a oni zdziwkienie - a dlaczego? przecież kobieta miała prawo się zgubić, przyjechała z innego miasta, zapętliła się w tych jednokierunkowych i stąd jej kłopoty, więc ich obowiązkiem było jej pomóc! dla mnie był (i nadal jest) to szok po prostu, że tak można!! U nas dostałaby pewnie mandat na 500 zł i sporo punktów karnych - a tam otrzymała pomoc..
    • Gość: ramzes Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 15:52
      Pierwotnie mieli pomagać mieszkańcom rozwiązwywać bieżące problemy sąsiedzkie związane między innymi z istnieniem wspólnot mieszkaniowych, kwestie ciszy nocnej, parkowania, zaśmiecania, wywozu śmieci w miejsca niedozwolone itp. Ale gminy zaczeły odczuwać brak gotówki więc wysłały ich na ulice by ściągali haracz od kierowców. To dla gmin najłatwiejszy pieniądz. I tak na naszych oczach powstaje druga policja i rodzi się nam zamiast przyjazdnego państwo policyjne . Im póżniej podniesiemy głos w tej sprawie, tym więcej będzie nas to kosztować!
    • Gość: balusz Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.ists.pl 07.11.11, 19:12
      Kiedy zlikwidujemy straż wiejską w krakowie ?Podobne lenie jak w Rabie.
      60% ich zajęć to wlepianie mandatów. Odkąd nie mają fotoradarów, to wlepiają mandaty za parkowanie w niewłaściwym miejscu na osiedlach. Niestety durnowaci posłowie dali im taką możliwość poprzez wprowadzenie strefy ruchu.
      W dobie długów majchrowskiego, czarni pojawiają się w nocy (mniejsza szansa ze ich mieszkańcy pogonią) i uzupełniają kasę miasta mandatami.
      ZLIKWIDOWAĆ
    • Gość: xyz Popieram likwidację SM. Zbędna formacja IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.11, 20:50
      darmozjadów. Powinno się zlikwidować w całej Polsce!
    • Gość: Kazek Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.dynamic.mm.pl 07.11.11, 21:46
      No ale w Rabie Wyżnej mieszkają rozsądni ludzie. Pochodzi stamtąd chociażby Stanisław Dziwisz.
    • Gość: noone Sm - nie nadaje się do niczego IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.11, 21:50
      Nie zdarzyło się żeby przyjechali wieczorem uspokoić wyjących kiboli pod blokiem.
      Wiele razy widziałem jak na widok grupki dresów pijących piwo pod blokiem szybciutko skręcali w ulicę obok. Ale małolata który nie posprzątał po psie to od razu.

Widziałem jak kasowali jakąś dziewczynkę w wieku około 12 lat że jej jamnik narobił a ona nie posprzątała. Piesek był na smyczy i nawet miał kaganiec. Przechodziłem akurat obok a za mną kilku łysych z dwoma biegającymi luzem dobermanami.

Oczywiście zapytałem dlaczego się niemi nie zajmą - odpowiedź była że 'właśnie prowadzą interwencję'

Zrobiłem im dwa zdjęcia - było widać ich, dziewczynkę, dresów i dobermany luzem.
      Podszedłem jeszcze raz, pokazałem im te zdjęcia i zażądzłem podania numerów służbowych.
      Zaczęli się rzucać do mnie - a ja powiedziałem że pracuję w telewizji i postaram się całą sprawę opisać.

Dali spokój dziecku.

Myślicie pewnie że pogoniki za dresami?

Gdzie tam. Wyszli z parku.

noone

• Gość: A Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.12.11, 00:38

To instytucja nastawiona na utarg i zysk. Zlikwidować a etaty przekazać policji!
      • Gość: ktosiek Re: Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandat IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 23:42
        najlepiej na takiego jak ty ...... e szkoda pisać ha ha ha
    • Gość: bokser80 Na co mieszkańcom taka straż, co tylko mandaty ... IP: *.skawsoft.com.pl 20.04.12, 16:08
      zgadzam sie z opinią straż miejska jest organem który jako urzędnik państwowy w mundurze z orzełkiem na czapce w koronie to co robi jest niegodne noszenia munduru jak widzę goniacych strazników babcie ,emerytki,które chca sobie dorobić do nedznej renty -emerytury to mnie szlag trafia dlatego jako obywatel RP. domagam się likwidacji tego organu sa to ludzie bezwzględni bez żadnych skrupułów apeluje do Radnych MIASTA KRAKOWA I PREZYDENTA i apeluje do internautów o poparcie natychmiastowa likwidacje STRAZY MIEJSKIE a fundusze przekazać POLICJI i bedzie w Kraju spokój Ład i Porządek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka