Dodaj do ulubionych

Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontannami

IP: *.fdk.abpl.pl 26.11.11, 10:14
Żaden z pokazanych projektów nie przedstawia pomysłu na rewitalizację. REWITALIZACJA oznacza OŻYWIENIE, a nie jak się tu przedstawia odnowienie, czy też zmiana wyglądu.

Ożywienie, czyli próba stworzenia takiego KLIMATU, aby mieszkańcy, młodzież, studenci, chcieli tu przyjechać i spędzić wieczór. A więc...?
Przede wszystkim muszą powstać obiekty służące do spędzania wolnego czasu, zarówno w dzień jak i wieczorem. Kluby, restauracje.
Najlepiej, jakby powstała w okolicy jakaś uczelnia, lub filia istniejących. To jest WARUNEK konieczny i w zasadzie wystarczający tego, aby centrum Nowej Huty ożyło.
Obserwuj wątek
    • Gość: mika ogólnie masakra IP: *.fdk.abpl.pl 26.11.11, 11:04
      Widać że architekci posługują się samymi stereotypami o Hucie i nic o niej nie wiedzą...

"Architekci dokonali niełatwej sztuki sprowadzenia postprzemysłowego miasta, przepełnionego monumentalizmem socrealistycznych budowli do poziomu człowieka."
      Ciekawe że w tej niby monumentalnej socjalistycznej zabudowie ludzie czują się zdecydowanie lepiej niż w tych waszych współczesnych klockach ponoć "na poziomie człowieka", chyba totalnego aliena...

"Projekt, w którym główny nacisk położono na zmianę wizerunku centrum Nowej Huty za pomocą roślin, drzew i krzewów"
      Komuś się chyba pomyliło z wizerunkiem blokowisk z nowej części Huty, w Starej Hucie zieleń od zawsze była jej podstawowym elementem...

"Jednym z założeń ich pracy było nadanie alei Róż i placowi Centralnemu charakteru pieszej promenady. Co dla wielu może zdawać się nieprawdopodobne, na całej długości placu wyeliminowano ruch kołowy i po przeniesieniu go na niższy poziom nadano mu charakter miejskiego rynku"
      Wydaje mi się że układ urbanistyczny Nowej Huty jest wpisany do rejestru zabytków.
      Huta jest miastem świetnie zaprojektowanym. Tego co dobre się nie zmienia.
      I kto będzie chodził po tej promenadzie i po co? Rewitalizacja to nie posadzenie kilku krzaczków i położenie chodnika... przeczytajcie sobie co napisał w poście wyżej jasio_torpeda

Jeszcze o tej kolumnadzie jednego z projektów, wyobrażam sobie jakby mogło to wyglądać po realizacji; mówiąc krótko nie ma szans żeby dobrze... totalna rzeźnia
      • Gość: k Re: ogólnie masakra IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 11:18
        Zgadzam się w 200% z dwoma powyższymi postami.
        Projekty fatalne. Brak podstawowej znajomości charakteru i potrzeb tego miejsca. Z takimi pomysłami to niech spadają na ruczaj, zamiast niszczyć ostatni dobrze zaprojektowany kawałek Krakowa...
        • Gość: wsx [...] IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 13:13
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: sasanka Re: ogólnie masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 09:32
        Ty ze swoimi dziećmi będziesz chodził po promenadzie. A wiesz po co? Żebyś nam do Krakowa nie przyjeżdżał.
        • Gość: nh Wielka mi atrakcja IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 08:56
          Wielka mi artrakcja, Kraków. Zasrane trawniki, bezdomni i ciasnota. Już lecę...
    • Gość: Piotr Re: Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontann IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 11:08
      Lepiej niech zostawią plac i aleję tak jak teraz są. Jest mnóstwo innych rzeczy do zrobienia w całej Hucie, a nie tylko w miejscu centralnym.
      Ludziom potrzeba prostych chodników, zadbanych zieleńców, BEZPIECZEŃSTWA, dobrych warunków do uruchamiania własnych biznesów, czystego powietrza (zwłaszcza zimą gdzie mnóstwo osób pali w domach śmieciami), odpowiednich miejsc dla dzieci i młodzieży.
      ZRÓBCIE COŚ Z TYM!
      A dopiero na koniec miasto może wystawić sobie pomnik w postaci odpicowanego placu centralnego.
      • Gość: Jan Akuratny Re: Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontann IP: *.lipska.net.74.13.83.in-addr.arpa 26.11.11, 11:24
        Alej Róż kiedyś była aleją róż, dopiero później postawiono pomnik Lenina i wybetonowano całą przestrzeń przy placu centralnym. Moim zdaniem OŻYWIENIE to klimat jaki można temu miejscu nadać tak by spełniał funkcję Rynku lub Kazimierza czyli miejsc gdzie mieszkańcy chętnie spędzą wolny czas. I nie widzę w takiej koncepcji nic złego, wręcz uważam że od dawna brakuje takiego miejsca w Hucie. To nie powinien być pomnik w postaci odpicowania ale miejsce do spędzenia wolnego czasu. Jest już NCK brakuje całej reszty.
    • Gość: nh Loegler? CO?! IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 11:17
      Można narzekać, że Huta trochę podupadła i została zapomniana, ale jeszcze pożałujemy, że sobie ktoś o niej przypomniał. Chcą poprawiać po ludziach, którym nawet butów pastować nie mogą. A Loegler? Po tym co zrobił na Centrum E (pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Krakow-os_Centrum_E_panorama.jpg&filetimestamp=20091110221124) powinien mieć dożywotni zakaz wjazdu do Nowej Huty i zakaz startowania we wszelkich konkursach z nią związanych.
      • Gość: pc Re: Loegler? CO?! IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 16:51
        Też tak uważam. Zgadzam się z kilkoma pierwszymi postami. "Starą" Nową Hutę powinno się zostawić taką jaka jest i tylko zadbać o to, by było czyściej, bezpieczniej. Wystarczą naprawdę drobne poprawki, pielęgnacja tego co już jest.

Ten konkurs architektoniczny, to kolejny sposób na przekazanie publicznych w ręce pseudoartystów-architektów. Nie mieści mi się w głowie, dlaczego od lat tak hołubią Loeglera. Nie znam się na architekturze, ale mam pewne poczucie estetyki, i gdy widzę Osiedle Centrum E, mam ochotę wymiotować. A przecież Loegler, to jeszcze Opera Krakowska i kilka innych brzydactw. W moich oczach on jest architektonicznym psychopatą, samozwańcem, mordercą estetyki. Nawet dziecko potrafi stwierdzić, że to co on wymyśla, pasuje do otoczenia jak pięść do nosa.

• Gość: kokakola NIE dla partacza Loeglera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 20:33
          Zgadzam się z przedmówcami - dosyć mam dyktatury (SR)Atelier Loegler i kolesiostwa obecnego w werdyktach konkursów. Co przedstawia wygrany projekt?! Był robiony w nocy, na laptopie?! Pan Loegler niszczy Kraków swoimi projektami, czy nie widzi tego P. Wyżykowski?! Jak długo jeszcze będą wygrywać banalne, nic nie wnoszące do przestrzeni, przestarzałe projekty?! Może warto spojrzeć na sposób, w jaki rewitalizuje się tkankę miejską u naszych sąsiadów - tych z zachodu i południa? Panie Profesorze Wyżykowski: więcej obiektywizmu w ocenach - zwłaszcza swoich dobrych kolegów.
        • Gość: voxpopuli1 Re: Loegler? CO?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 11:18
          ale teraz pan Loegler zabiera się za nowe studium TO DOPIERO BĘDZIE MASAKRA
      • Gość: nh Gdyby ktoś miał wątpliwości co do osiągnięć Pana L IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 14:25
        Pod tym adresem można podziwiać bryłę osiedla Centrum E w Nowej Hucie: photo.bikestats.eu/zdjecie,44294,centrum-e-nh-krakow.html . Prawda, że ładne? Kolorystyka... i ta linia, pięknie komponująca się z neoklasycystyczną zabudową Centrum D (w tle, szare budynki). Napiszcie z czym Wam się to kojarzy... Więzienie, rzeźnia przemysłowa, obóz koncentracyjny?
    • Gość: Paskudny Stary Ron Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontannami IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.11, 11:20
      Architektom udało się odnowić te miejsca? Czyli co? Że jak pojadę teraz na Plac Centralny to zobaczę go już w nowej formie...? Ach nie to tylko projekty, a wszystko wygląda tak jak zawsze. Czy te projekty zostaną zrealizowane -nie wiadomo bo może nie być pieniędzy. Więc po co pisać, że coś tam zostało zrobione?
      • Gość: ? czyli już po kryzysie ??? IP: 77.236.16.* 26.11.11, 12:39
        czyli już po kryzysie :-)
    • Gość: atosatos1 Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontannami IP: *.187.237.158.ip.abpl.pl 26.11.11, 13:40
      Zieleni nigdy nie brakowało Nowej Hucie, ta dzielnica Krakowa jest nieżle zaprojektowana, blok nie stoi w odległości 10-15 m od drugiego bloku jak to jest na nowych osiedlach krakowskich, sąsiedzi nie zaglądaja sobie przez okna niefortunnie wybudowanych ( za blisko ).Każde osiedle jest otoczone dużą ilością trawników, drzew, nie ma tej ciasnoty , którą widać na każdym nowym osiedlu w Krakowie.
      A fontanny przestaną działać po 2-3 miesiącach, nie starczy pieniędzy na ich utrzymanie i sadzenie 2-3 razy w roku sezonowych kwiatów. Zadbajcie raczej o pracę dla ludzi.
    • eminey Moje pomysly na rewitalizacje Nowej Huty 26.11.11, 14:08
      Oto one:
      - Zachowanie czystosci (smieci, brud)
      - Pielegnowanie zieleni
      - Naprawa zniszczonych chodnikow
      - Odnowienie kamienic (ale pstrokatych tynkow i zaslaniania ich styropianem)

Zalety:
      - (Poza ostatnim) Bardzo tanie
      - Zachowany zostanie charakter Huty
      - Poprawiona estetyka

Mozna? Mozna!

Nie ma co sie ludzic, ze projekty architektow dadza lepszy efekt.
      Wiekszosc z nich jest kosztowna, a miasto nie ma pieniedzy. Poza tym efekty sa watpliwe.
      Popatrzmy:

Wyroznienie 1: Jakies dziwaczne zygzaki w centralnej czesci placu, usunieta zostaje stamtad zielen (sic!), usuniete zostaja drogi i tory tramwajowe (sic!) czyli wiekszosc mieszkancow starej Huty odcieta jest od miasta. Z gory wyglada to kiepsko...a realizacja zawsze jest gorsza od renderu.

III miejsce: Kolumnada na placu centralnym i alei roz...po co? Nie wiem. Przeczucie mi jednak mowi, ze bedzie wygladalo to conajmniej kiepsko. Zatem niepotrzebne i brzydkie...wiec czemu nie budowac? Na alei roz wiecej zieleni, niz teraz. To plus...tylko, ze teraz o zielen nie dba sie, jak trzeba. Jak bedzie wygladal Ogrod Rozany, jak wszystko uschnie?
      Ratusz na koncu Alei Roz. Niestety jest to kosztem ulicy i kawalka parku - wiec dla mieszkancow zysk to przecietny.
      Centrum kultury i biblioteka...aha...a za czyje pieniadze? Miasto chce likwidowac domy kultury. No chyba, ze to dobra przykrywka, zeby pozniej ulokowac tam bank...

II miejsce: trudno ocenic, bo trudno powiedziec, gdzie co jest. Pewnie sam architekt mialby problem z umiejscowieniem tych renderow. No ale jak sie projektuje z rozmachem, to po co sie przejmowac tym, co jest tam teraz, prawda? :)
      Zapytam tylko, gdzie tam jest komunikacja? (np tramwaje)

Wyroznienia II wole nawet nie komentowac (pagorki na rynku glownym :) )

Nie od dzis wiadomo, ze architekci sa oderwani od rzeczywistosci. Gorzej, gdy to samo chca zafundowac mieszkancom - bo conajmniej surrealistyczne jest np lidkwidowanie tramwajow na pracu centralnym...
      • Gość: Obserwator Re: Moje pomysly na rewitalizacje Nowej Huty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.11, 15:49
        Zanim zaczniesz komentować idź i zapoznaj się z projektem, a nie po jednym obrazku oceniasz. Np. w II pracy tramwaje są pozostawione tak jak obecnie, a komunikacja kołowa i duży parking przeniesiony na poziom podziemia.
        Co do wyróżnień nie dostali ich za dobre pomysły tylko za wypracowanie prac.
        Będzie wystawa warto przyjść, obejrzeć i wypowiedzieć się , zwłaszcza mieszkańcy, a nie tylko wypisywać jak to źle jest.
        • Gość: nh Pan L. IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 16:23
          Pan L. = szkodliwość dla przestrzeni publicznej. To co zrobił na Centrum E jest niewybaczalne. Z całym szacunkiem dla ludzi, któzy tam mieszkają, należy zrównać szkaradę z ziemią.
        • eminey Re: Moje pomysly na rewitalizacje Nowej Huty 28.11.11, 18:26
          Mozesz powiedziec cos wiecej o wystawie?
          • Gość: Obserwator Re: Moje pomysly na rewitalizacje Nowej Huty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 16:10
            Od wtorku (29 listopada) czynna będzie wystawa pokonkursowa - prace będzie można oglądać w siedzibie Miejskiego Ośrodka Wspierania Inicjatyw Społecznych, os. Centrum C10.W najbliższym czasie odbędzie się także pokonkursowa debata z udziałem mieszkańców oraz ekspertów.
            • eminey Re: Moje pomysly na rewitalizacje Nowej Huty 29.11.11, 17:20
              Dzieki :)
              • Gość: PLM Re: Moje pomysly na rewitalizacje Nowej Huty IP: *.blast.pl 29.11.11, 23:26
                Wkrótce (najprawdopodobniej od czwartku) będzie dostępna także ankieta dla mieszkańców przygotowana przez Dialog Społeczny i stow. Przestrzeń-Ludzie-Miasto, w której wszyscy będą mogli ocenić na ile przedstawione projekty odpowiadają potrzebom i problemom dzielnicy. Ankieta dostępna będzie na stronie stowarzyszenia, portalu Dialog Społeczny UMK, stronie dziennika polskiego, podczas debaty o projektach i najpewniej w miejscu wystawy.
    • aarvedui kłamliwy nagłówek, dalej też nie jest dobrze 26.11.11, 16:53
      "Architektom udało się to, co nie wyszło socjalistycznym autorom Nowej Huty. Plac Centralny zmieniono w rynek, a aleję Róż w miejską promenadę ze szpalerami fontann i ozdobnych krzewów."

widać "aŁtor" nie bywa zbyt często w rejonie Placu Centralnego, a i z historią NH sie nie zapoznał...

projekt centrum jest projektem niezrealizowanym do końca ze względu na...różne czynniki.
      niemniej - każdy kto zna historię Huty, wie, że jest to koncepcja niepełna, a sami autorzy koncepcji nie mieli możliwości jej dokończyć.

sama skala urbanistyczna i architektoniczna została dobrana bardzo dobrze w oryginalnym projekcie, widać to do dziś, wystarczy się przejść i zobaczyć na miejscu.
      niestety "aŁtor" woli wciskać standardowe pierdoły, które warunkowo wbito mu krzywym drewienkiem do główki w szkole -
      "przepełnionego monumentalizmem socrealistycznych budowli do poziomu człowieka" - wiekszej pierdoły dawno nie czytałem.
      czy "aŁtor" proponuje zrównać z ziemią np, większość Paryża, XIX wieczne centrum Londynu, La Defense, Manhattan, etc - bo tam także mamy skalę "monumentalną" a budowle nie na "poziomie człowieka" ?
      innymi słowy - walisz "ałtorze" straszliwe smuty, pierdoły i tanią propagandówkę z seriali dla gospodyń domowych i drobnomieszczańskiej, tępej, ćwierćinteligencji z wielkimi aspiracjami.

warto wspomnieć o konkursie Biennale z 2002, którego tematem był właśnie Plac Centralny i "odświeżenie" tej części miasta, gdzie było dużo więcej lepszych pomysłów, m. innymi "molo" czy inne formy rozbudowy w kierunku południowym, gdzie powinna powstać funkcja rekreacyjna o wysokiej jakości.

niestety artykuł w nawale prymitywnej propagandy sukcesu gubi najważniejszy fakt - otóż nie wyłoniono w konkursie zwycięzcy, ponieważ ogólny poziom prac był po prostu straszliwie słaby !

dominuje "rewitalizacja po polsku" czyli "upiększanie" - kostka brukowa betonowa, jakieś drzewko i kiczowata fontanna.

i to powinno być nagłówkiem artykułu - słaby poziom,brak zwycięzcy konkursu.
      zamiast tego "aŁtor" usilnie lansuje Atelier Loegler - nie wiedzieć czemu, bo Loegler stworzył w Krakowie tyle dobrych realizacji, co straszliwych knotów (vide, Opera)
      płacą ci "aŁtorze" za reklamę Leoglera, czy co ?
    • Gość: jar Znowu Pan L? To szkodnik przestrzeni publicznej IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 17:08
      Ale ustosunkowany.
    • zablokowany-obrazliwy-nick tak, chcemy fontanny, 26.11.11, 22:59
      a wszędzie wokoło tylko banki, szmateksy, apteki oraz puste lokale. kuźwa nie ma gdzie wypić kawy, zjeść ciastka itd
    • bierfreund Pogubilem sie... 27.11.11, 08:10
      Obejrzalem sobie te kilka "projektow" i jestem pod wrazeniem.
      Ci "architekci" i "projektanci" chyba w jakims matrixie zyja...
      Jestem prostym czlowiekiem, nie studiowalem na ASP, ale wlos mi sie jezy na glowie jak to widze.
      Co wam Plac Centralny tak przeszkadza? Zly jest? Najpierw chcieliscie zmienic nazwe, potem nam kuklinskiego "podarowac", teraz jakies megalomanskie wizje pryszczatych nerdow z laptopami.
      Ludzie, czego was ucza na tych studiach? Kazdy normalny czlowiek wie, ze nie trzeba psuc dobrych rzeczy. Nowa Huta dziala i ma sie dobrze. Jest piekna i funkcjonalna. Jesli chcecie ja poprawic, to ja ODNOWCIE zamiast ZMIENIAC wedlug waszych spaczonych "wizji na miare XXI wieku".

P.S.: Dziekuje bogu, ze Krakow jest finansowo na kolanach, bo jesli mialby sie lepiej jeszcze by sie pieniadze na to znalazly...
      • Gość: Birkut Re: Pogubilem sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 09:41
        "Nowa Huta jest piękna" - większej głupoty dawno nie słyszałem. Nie wiem, jak będąc przy zdrowych zmysłach można coś takiego napisać
        • eminey Re: Pogubilem sie... 27.11.11, 12:25
          - napisal Pan, ktory nigdy w Hucie nie byl...
        • Gość: Gromek Re: Pogubilem sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 12:26
          Ja jestem przy zdrowych zmysłach i powtórzę za przedmówcą:
          NOWA HUTA JEST PIĘKNA. Dodam, ze jak mało które osiedle. Nie wiem, jak będąc przy zdrowych zmysłach można tego nie zauważyć.

P.S. Bo, Szanowny Panie Birkut (Mateuszu?), piękno nie oznacza tylko kamieniczek i kościółeczków z XV i XVII wieku. Mówimy o architekturze socrealistycznej, która przez fatalne skojarzenia budzi w ludziach niechęć i subiektywną ocenę. Dodając jeszcze do tego niewiedzę i ignorancję architektoniczno-urbanistyczną, wszystkie budynki z lat 1945-1989 są skazane na niesprawiedliwą opinię jako "pokraczne twory minionej epoki". Li tyle.
        • Gość: nh Spoko, spoko IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 09:01
          Nie gorączkuj się. Jak człowiek ma pojęcie o urbanistyce, architekturze i wzornictwie... a na dodatek odrobinę smaku to mu się Huta podoba. Jest też cała rzesza ludzi takich jak Ty, dla których najpiększniejsze są cepeliane chatki w Zakopanem stylizowane na Bóg wie co, nowobogackie wille w Zielonkach z wieżyczkami i gipsowymi lwami, a szczytem mażeń karta podarunkowa do supermarketu - macie do tego prawo.
        • Gość: beksa Re: Pogubilem sie... IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 12:04
          Jest naprawdę piękna, zajawiłam się tak, że kupiłam tu mieszkanie. Mam nadzieję że miasto zajmie się remontem chodników a nie budową tuneli pana Loeglera.
    • Gość: Janko Niemowa Pozostałem prace warto zobaczyc! IP: *.51.classcom.pl 27.11.11, 10:51
      Jest wystawa w muzeum inzynierii miejskiej, warto sie wybrac i obejrzec wszystkie prace, a nie tylko wyroznione. Bylo naprawde kilka swietnych pomyslow...skoda,ze wygraly jak zwykle znajomosci.
    • Gość: :) redaktorek hajok, chyba o czyms zapomnial... IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.11, 21:12
      "Architektom udało się to, co nie wyszło socjalistycznym autorom Nowej Huty. Plac Centralny zmieniono w rynek, a aleję Róż w miejską promenadę ze szpalerami fontann i ozdobnych krzewów." noz sie w kieszeni otwiera gdy czyta sie te bzdury i to od razu we wstepie do artykulu! Jednym slowem ktos tu pisze pierdoly. Dla hajoka celem przypomnienia nh.socjum.pl/galeria/foto/540 www.ryszardy.pl/strona951.html
      Moja rada pierwsze sprawdz zanim napiszesz bzdury albo bierz d*** i w*** z GW!!
    • Gość: Pedro Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontannami IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 29.11.11, 08:46
      ""Architekci dokonali niełatwej sztuki sprowadzenia postprzemysłowego miasta, przepełnionego monumentalizmem socrealistycznych budowli do poziomu człowieka." - Boże czytasz a nie grzmisz. KTO TO PISAŁ??? Chyba jakaś ofiara reformy edukacyjnej.
      Założenia arichitektoniczne NH nie sa monumentalne, wręcz przeciwnie, są idealnie dobrane do zwyczajnego życia. Jest przestrzeń, zieleń, porządek architektoniczny. Druga sprawa że to wcale nie jest taki znowu socrealizm gdy np niektóre osiedla wybudowano według projektów przedwojennych a podstawowa koncepcja NH czyli jednostka sąsiedzka wywodzi się z USA.
      Problemem NH nie jest architektura, ręce precz! Problemem jest brak miejsc w których można spędzić czas. Większość sklepów pozamieniała się w tanią odzież. Kiedyś miejsce kwitło, gdy kwitł kombinat, teraz żeby ożywić NH trzeba by tam otworzyć coś co znowu stanie się sercem i napędzi życie.
      Mimo wszystko fanatykiem NH nie jestem, szczerze powiedziawszy żałuję że zlikwidowano tak cenne rolniczo tereny ale jak już stoi to można by ją ożywić a nie przebudowywać bo to nic nie da.
      • Gość: architektura nh Re: Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontann IP: *.blast.pl 29.11.11, 23:29
        No więc właśnie architektura nie jest problemem - ręce precz krakówku, sami sobie ją zje*iemy! Co widać niestety na niemal każdym osiedlu Nowej Huty - bloki puchną pod styropianowymi pierzynkami, zasłaniany jest detal, który w najlepszym przypadku nieudolnie się odtwarza, zabijana jest tektonika i faktura fasad...
    • Gość: frm Re: Plac Centralny jak rynek, Aleja Róż z fontann IP: 78.133.179.* 30.11.11, 14:38
      zgadzam się z twoją opinią:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka