Dodaj do ulubionych

Miejski budżet. Krakowska kultura na postojowym

IP: *.aster.pl 05.12.11, 07:44
W ogóle nie wiem co to za festiwale .Nigdy na nich nie byłem .Nie znam wykonawców .Nikt z moich znajomych też . To jest wszystko nastawione na wąską grupę odbiorców w odniesieniu do ogólnej ilości mieszkańców Krakowa .Kultura nie zarabia na siebie i zawsze pochłania bezpowrotnie środki budżetowe . Nigdy nie byłam w Teatrze Ludowym i dokładnie nawet nie wiem gdzie się mieści i ile ludzi tam przychodzi ,jaka jest przydatność ogólnospołeczna tego typu instytucji.Słyszałam tylko w mediach swego czasu o jakiś nowatorskich działaniach gdy kierował nim obecny poseł .Natomiast pierwszym krokiem w kryzysie jest redukcja zatrudnienia a w urzędzie jest odwrotnie .Ludzi zostaje tyle samo (ponad 3 tysiące ) a zadań o połowę mniej .Więc jak to jest z tym kryzysem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: AC Prowokocja? IP: *.kki-bci.pl 05.12.11, 08:00
      "W ogóle nie wiem co to za festiwale .Nigdy na nich nie byłem .Nie znam wykonawców .Nikt z moich znajomych też. (...)" Nigdy nie byłam w Teatrze Ludowym i dokładnie nawet nie wiem gdzie się mieści

To prowokacja? Jeśli nie, to naprawdę nie ma się czym chwalić. Na pani miejscu nie rozgłaszałabym na prawo i lewo, że nie ma pani zielonego pojęcia o festiwalach i teatrach w mieście, gdzie mieszka.
      • Gość: arff Re: Prowokocja? IP: *.aster.pl 05.12.11, 08:56
        Dobrze , zróbmy badania wśród Krakowian .W mentalności ludzi budżet miasta to nie są ich odczuwalne pieniądze .Tak jest jak ktoś pracuje w budżetówkach a w Krakowie to ogrmona rzesza osób (szkolnictwo , administracja) ludzie ci nigdy nie musieli mśleć jak zarobić pieniądze ,które po prostu są i tyle ,więc ich nie boli na co zostają przeznaczone ich podatki.Wówczas się dowiemy czy na festiwal czy też na lepsze drogi ,sprawną komunikację i czyste powietrze .To pierwsze służy niektórym to drugie wszystkim i skoro nie ma i na to i na to trzeba wybierać . Moje zdanie nie jest więc prowokacją a Twoja uwaga dotycząca wiedzy z zakresu obecnie organizowanych festiwali lub działalności Teatru Ludowego jest głupkowata .Intersuje się muzyką i sztuką ale nie taką jaką promuje teraz urząd i ludzie z nim związani ,którzy za publiczne pieniądze realizują zainteresowania własne i swojego otoczenia . Co do zasady to samo dotyczy budowy stadionów piłkarskich .Ogromne środki publiczne wydatkowano po to aby kilka tysięcy kibiców ,czyli kropelka w skali Krakowa mogła oglądać to czym się interesują a prywatne spółki piłkarskie zarabiać . Ciekawe co by było gdyby wszyscy uczestniczyli w festiwalach lub siedzieli w teatrach , kto zarobi na te wszystkie wydatki bo wbrew temu co myśli wiele osób pieniądze nie pochodzą z drukarni czy z banku lecz ktoś je musi zarobić .
        • Gość: AC Re: Prowokocja? IP: *.kki-bci.pl 05.12.11, 09:28
          "Tak jest jak ktoś pracuje w budżetówkach a w Krakowie to ogrmona rzesza osób (szkolnictwo , administracja) ludzie ci nigdy nie musieli mśleć jak zarobić pieniądze ,które po prostu są i tyle ,więc ich nie boli na co zostają przeznaczone ich podatki."

Może boli, a może nie boli - w każdym razie wiele z tych osób na pewno chciałoby wydawać swoje podatki na kulturę, żeby naród do reszty nie schamiał i zdziczał.

"Intersuje się muzyką i sztuką ale nie taką jaką promuje teraz urząd i ludzie z nim związani ,którzy za publiczne pieniądze realizują zainteresowania własne i swojego otoczenia"

Podobno nie znasz w ogóle festiwali, do których dokłada się samorząd, i nigdy nie byłaś w Teatrze Ludowym... Skąd w takim razie wiesz, co oferują? Na jakiej podstawie stwierdzasz, że są do niczego?

"Ciekawe co by było gdyby wszyscy uczestniczyli w festiwalach lub siedzieli w teatrach , kto zarobi na te wszystkie wydatki"

Jakby wszyscy uczestniczyli w festiwalach lub siedzieli w teatrach, to znaczyłoby, że mamy inteligentne, kulturalne, obyte społeczeństwo. Daj Boże, żeby taki czas kiedyś nastał.
          • Gość: arff Re: Prowokocja? IP: *.aster.pl 05.12.11, 16:18
            Nie proś o to bo te czasy nigdy nie nastaną .Polska nigdy nie miała zamorskich kolonii z niewolnikami ,jedynie byli pańszczyźniani chłopi ,którzy i tak smi się wyzwolili więc niby kto ma pracować na zabawy , przedstawienia ,koncerty Towarzystwa. Ktoś tu chyba z matematyki miał pałę w szkole i dalej myśli ,że pieniądze biorą się z drukarni .Poza tym rozumujesz nielogicznie .Skoro nie znam wykonawców festiwali to znaczy się nimi nie interesuje bo gdybym się interesowała ich muzyką to bym poznała . Skoro piszę ,że nie wiem gdzie jest Teatr Ludowy to logiczne ,że nie znam jego reperuaru i tylko kiedyś gdzieś czytałam o tym co się tam działo ,o czym mówię .ZatemTwoje uwagi nie dość ,że głupkowate to jeszcze świadczą o braku zrozumienia dla pisanego tekstu prostego jak drut.
        • Gość: lol Re: Prowokocja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 09:32
          co to za stek bredni? w czym finansowanie instytucji kulturalnych stoi na przeszkodzie w posiadaniu sprawnej komunikacji? budżet nie jest z gumy, ale takie myślenie - dadzą na teatr, to nie dadzą na mpk, to już jest zwykła głupota. a nad podejściem "nigdy nie słyszałam o tym teatrze, więc niech nie dają na niego pieniędzy", to już tylko można się załamać widząc poziom ignorancji.
          • Gość: arff Re: Prowokocja? IP: *.aster.pl 05.12.11, 16:28
            A jednak są tacy którzy myślą ,że dodrukuje się pieniędzy i będzie na teatry i na komunikację . I na wianki i na Sylwestra na Rynku i na festiwale i na podwyżki pensji i na wiele innych rzczy i na psychiatrę itd.
    • Gość: krakauer Miejski budżet. Krakowska kultura na postojowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.11, 08:29
      no cóż będziemy mieli drugi Sosnowiec...w Krakowie
      • Gość: Krakauer Re: Miejski budżet. Krakowska kultura na postojow IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.12.11, 09:52
        W takim wypdku osoba odpowiedzialna z kulturę powinna przedstawić pomysł na działanie , a widzę ze pomysłem jest ocalenie Art Boom w którym Pani Sroka ma osobisty interes...
        Czy zrobione są badania do kogo kierować festiwale , jaki maja odnieść skutek ? Brak pozyskania środków z UE , brak współpracy z mediami, zrozumiałość i bufonada wsród urzędników ... Popatrzcie co osiągnął Wrocław w tak krótkim czasie!
    • Gość: Wladek Miejski budżet. Krakowska kultura na postojowym IP: *.bj.uj.edu.pl 05.12.11, 08:50
      Kryzys najlepiej przespac. Zamknac sie. Wygasic swiatlo. Wylaczyc ogrzewanie itp.
      malo zuzywac wszystkiego,nie oddychac pelna piersia....najwyzej rozaniec do reki..
    • Gość: takisiaki Uwaga!!! Artykuł sponsorowany! IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.11, 08:56
      A gdzie biblioteki, domy kultury? Gdzie? Znowu manipula.
    • Gość: gosc Miejski budżet. Krakowska kultura na postojowym IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.11, 10:53
      Mieszkańcy potrzebują domów kultury, bibliotek itp, nie festiwali Misteria Paschalia i Sacrum Profanum, Art Boom, Boska Komedia, Selector Festival i Off Plus Camera, na które bilety są tak drogie, że widzami są ci, którzy dostali darmowe zaproszenia... Ludzie jeden koncert Opera Rara kosztuje 500 tys zł!!!!!!
      • Gość: mi_ma Re: Miejski budżet. Krakowska kultura na postojow IP: *.xdsl.centertel.pl 05.12.11, 12:11
        I tyle powinien kosztowac biorac pod uwage jakich gosci wykonawcow (acha, pewnie Panstwo nigdy nie slyszeli, to przepraszam). Natomiast finanse tego wydarzenia na pewno bylyby lepsze gdyby magistrat nie rozdawal 60% biletow miedzy krewnych i znajomych krolika ktorzy przed koncertem wystaja pod drzwiami filharmonii zwracajac sie sie do wchodzących - "bilecik sprzedac"?
    • Gość: Palant Re: Miejski budżet. Krakowska kultura na postojow IP: *.ghnet.pl 05.12.11, 10:58
      Jeśli uważasz, że pierwszym krokiem w kryzysie są zwolnienia, to znaczy że jesteś ekonomicznym debilem.
      • Gość: KKK Re: Miejski budżet. Krakowska kultura na postojow IP: *.aster.pl 05.12.11, 16:24
        Rozwijaj ,rozwijaj swoją teorię .Chętnie się dowiem co zrobić z prawie setką pracowników ,bo kończy mi się kontrakt 31.12. o czym dopiero co się dowiedziałem .Przetarg wygrał ktoś inny . Wcześniej zwolnić nie mogłem bo bym nie mógł startować w przetargu . Jakiś pomysł ? Dasz kasę na wynagrodzenia dla pracowników . Zaznaczam ,że jestem przedsiębiorcą a nie budżetosępem .
        • Gość: czytelnik Re: Miejski budżet. Krakowska kultura na postojow IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.11, 17:44
          „arff“ i „KKK“ to ta sama osoba (na 99,9%, 0,1% można przydzielić przypadkowi), ten sam czas wpisów, ta sama napastliwa narracja, ta sama (dziwna, zapewne autorska) interpunkcja.
          A tak na marginesie: po co używać dwóch różnych pseudonimów, bo wróg czuwa?
    • Gość: Hala Widowiskowo-S skandal !!!! IP: *.tktelekom.pl 05.12.11, 11:55
      jestem w szoku...

mój operator - Krakowskie Biuro Festiwalowe

ma mieć obcięte fundusze :-)

Hala Widowiskowo-Sportowa
    • Gość: ja Kraków ma to, na co zasłużył IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.11, 12:53
      Kulturę przez lata mieliście w dupie i teraz zostaliście w tyle za Warszawą, przede wszystkim Wrocławiem, a nawet Włocławkiem. Tak trzymać, Majchrowski, ty buraku.
      • Gość: :? Re: Kraków ma to, na co zasłużył IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.12.11, 21:04
        Niestety amatorzy robiący w kulturze skupieni na wzajemnym zagryzaniu! Dobre produkty nagłośniona medialnie same niosą za sobą sponsorów ! A spaślaki patrzą tylko na swoje malutkie interesiki... Machlojski postawił na bierność ale wierność .
        Zobaczcie, promocje lepszą ma Wrocław , odpadają hale na 5000 osób !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka