Gość: gru IP: *.play-internet.pl 10.12.11, 15:17 Jak nie pomoże to Panie z Krytyki Politycznej sprowadzą do Krakowa bojówki niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr_romano Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem 10.12.11, 15:21 Pani Olgo: "Sieć MDK-ów ma przestać istnieć - i na jej gruzach ma powstać nowa, lepsza struktura. Kto i w jaki sposób ma ją zbudować - nie wiadomo. Nie ma w Polsce do tej pory żadnej placówki, która - funkcjonując jako organizacja pozarządowa - analogicznie do Młodzieżowego Domu Kultury, zapewniałaby stałe zajęcia pozaszkolne dla tysięcy - nie dziesiątek, nie setek, tylko tysięcy - dzieci." Z całym szacunkiem - Siemacha, pozwolić tylko jej się rozwijać - nie przeszkadzać, to raz. Dwa - szkoły zamkną gdyż za mało dzieci mamy czyli niż demograficzny (ogólnie - jestem ojcem piątki czyli poprawiam średnią dla tego kraju ;) ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 15:43 Siemacha jest, być może potrzebna, ale źle by było gdyby została monopolistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Panie Doktorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 10:01 Pan chyba nieuważny. Proszę może przeczytać raz jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.11, 15:59 brawo Olga Szpunar! tak trzymać, nie dać się tym oszołomom, w Krakowie nic nie może się udać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oby-watel Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.aster.pl 10.12.11, 16:03 Brawo Pani Szpunar!! dziekuję za to, że i Pani nie bala się napisać prawdy w twarz ludziom z Krytyki Politycznej, którym wydaje się, że sie na wszystkim znają i wiedzą jak miasto pracuje i współpracuje z ngo'sami... w swoim tekście są tak samo żałośni jak ci dorośli, którzy popychali sześciolatków z transparentami do wznoszenia okrzyków...też byłem i widziałem! jeszcze raz brawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Emocje są złym doradcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 14:45 Polecam dla przypomnienia ; forum.gazeta.pl/forum/w,410,131357580,,MDK_i_Gwizdy_i_transparenty_pod_magistratem.html?v=2 "Krytyka Polityczna " to kto? coś mi przypomina zaangażowanie 11.11.11 i udostepnianie lokalu jako schronienia dla.... forum.gazeta.pl/forum/w,904,130604321,,Oswiadczenie_Krytyki_Politycznej_.html?v=2 eugeniuszsendecki.nowyekran.pl/post/37793,krytyka-polityczna-warszawa-ul-nowy-swiat-63-lokal-ideowy-czy-jaskinia-zbojcow www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,10633119,_Baza_bandytow___Krytyka_Polityczna__Nikogo_w_lokalu.html?str=3_9991867/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: administracja Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 16:07 Do pani Olgi - otóż jestem pracownikiem administracyjnym w MDK, zarabiam niewiele ponad tysiąc złotych miesięcznie, mam wykształcenie pedagogiczne i w tej placówce zajmuję się nie jak to Pani sobie wyobraża pracą za biurkiem, lecz wykonywaniem niezbędnych działań, aby zorganizować i przeprowadzić szereg imprez dla dzieci i młodzieży, m.in. konkursów, koncertów, wystaw, oprócz tego promuję swoją placówkę i wydarzenia przez nią organizowane, wykonuję materiały graficzne, szukam sponsorów, itd., itp. Czy to jest według pani przerost administracji? Chętnie podjęłabym drugą pracę, ale wymiar 40 godzin tygodniowo mi na to nie pozwala. Pracuję zresztą zawsze więcej niż 40 godzin i nikt mi za to więcej nie płaci, a to, że chcę nadal pracować w tej placówce to jest mój wybór, ponieważ wiąże się z moją osobistą satysfakcją. Szczególnie wtedy, gdy młodzie ludzie, z którymi się stykam odnoszą sukcesy większe i mniejsze. Osobiście obojętne dla mnie czy będę pracować pod kulturą czy edukacją, chcę po prostu pracować i robić to co umiem najlepiej, wiem jednak, że MDK-i jako stowarzyszenie (i pewnie każdy to wie, kto zetną się w sposób bezpośredni z MDK-ami) nie mają racji bytu. Zamiast edukować dzieci i zająć się pogłębianiem ich talentów i pasji, zaczęlibyśmy zarabiać pieniądze, bo przecież musielibyśmy się utrzymać. W naszym MDK-u działa stowarzyszenie wspierające placówkę i proszę mi uwierzyć, pozyskanie jakichkolwiek pieniędzy na naszą działalność jest bardzo trudne. A powoływanie się na sukces SIEMACHY jest śmieszne, to stowarzyszenie pozyskuje ogromne pieniądze od Miasta Krakowa, m.in. od pana prezydenta. Tak proszę pani Olgo, chcemy rozmów z panią wiceprezydent, bo jak na razie wszystkie rozmowy dzieją się w obecności dyrektorów, którzy nie potrafią sprecyzować, co obiecuje nam pani Okońska. Nie potrafią tego powtórzyć, bo projektu szczegółowego nie ma. Nikt nie powinien niszczyć czegoś co dobrze funkcjonuje, a jeśli coś źle funkcjonuje, to zmiany wprowadza się sukcesywnie. MDK-i prezydentowi wydają się najłatwiejsze do likwidacji, tu najszybciej i najłatwiej sięgnąć po pieniądze, wszak po co jesteśmy potrzebni, pójdziemy na bezrobocie i Państwo będzie nas żywić :) Mówi Pani, że osoby uczestniczące w pikiecie nie były kulturalne, no cóż rozumiem, że kiedy demonstrują jacyś ludzie, to nikt z zewnątrz się do nich nie przyłącza (wystarczy spojrzeć na Marsz Niepodległości w Warszawie 11 listopada tego roku, kiedy tz. kibole palili wozy transmisyjne). Poza tym niech pani spojrzy "obiektywnie", pani wiceprezydent wychodzi i mówi, że przyszliśmy dlatego, że manipulują nami nasi dyrektorzy, którzy mówią na nieprawdę o obecnym stanie... śmiech na sali. Przychodzimy jak te barany na rzeź i nie mamy własnego zdania... a wyzwisk nie słyszałam proszę Pani mimo, iż stałam niedaleko pani wiceprezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonb Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.ghnet.pl 10.12.11, 16:08 "Ani zarabiający poniżej średniej krajowej pracownicy MDK-ów, ani rodzice dzieci, których nie stać na bardziej kosztowne zajęcia pozalekcyjne - nie wywołali kryzysu." ulżyło mi, naprawdę. idac tym tropem to kryzys nie powinien dotykać nikogo z moich znajomych bo nikt z moich znajomych tez go nie wywoływał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus1975 Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 16:11 1) Najpierw zajmijmy się nadmierną ilością etatów w UM, szczególnie tych przy Prezydencie. 2) Więcej pieniędzy na bezsensowne kładki nad Wisłą. 3) Więcej pieniędzy na dofinansowanie stadionów, bo przecież właściciele nie mają grosza na ich wybudowanie, choć z Ligii trzepią kapuchę, aż miło. Ja tam nie jestem przeciwko zmianom w MDK-ach, ale najpierw trzeba szukać oszczędności na własnym podwórku Panie Prezydencie Nieudaczniku Majchrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 16:12 Pani Olgo dramat co pani napisała.... byłam tam i wiem jak było. nie było wyzwisk ani chamstwa, prosze nie mijac sie z prawdą. i nie obrażąć rodziów a wpłat na komitet nie płacilam po 30 zł. wiec nie wiem skad ta kwota. zajęcia kosztuja góra 5-6zł w moim MDK. wiec proszę o wiecej żetelności w pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 16:48 Zlikwidować wszystko dla ludzi. Zwiększyć pensje v-prezydentów, dorzucić radnym. Najapierw ma byc koncepcja czym zastapić MDKi, a potem działanie. Ale tutaj zawsze na odwrót. To przecież nie dzieci profesury AGH chodzą do MDKów. Siemacha jest bardzo mocno dotowany przez miasto Kraków. Proszę poczytać ile co roku pieniędzy dostaje z kasy miasta, jak to kościólkowa organizacja. Ta przynajmniej robi dobrą robotę. I nie opowiadać, że oni sami na siebie zarabiają. Regułą jest w świecie: żadna instytucja oświatowa nie jest w stanie na siebie zarobić, od złobka po uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 16:50 Bez robienia wody z mózgu czytelnikom - jest kryzys, trzeba oszczędzać koniec ciepłych posadek na karcie nauczyciela panie i panowie !!! Do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 21:46 ZUPEŁNIE SIĘ ZGADZAM Z PANIĄ WICEPREZYDENT ...ZA DUŻO NAUCZYCIELI W MDK W WCALE NIE TAK DUŻO DZIECI .....NAPRAWDĘ NAUCZYCIELE SIĘ W TYCH MDK NIE PRZEPRACOWYWUJĄ .....NIE PRZESADZAJMY Z LICZBAMI ,BO TO CHOLERNA BZDURA . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 11:11 Pisząc o "ciepłych posadkach" masz na myśli oczywiście tę babę i resztę pasożytów z ekipy Machlojkowskiego? Zgadzam się, należy zwolnić 50% tego syfu, a reszcie obniżyć płace o połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ooooo Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 06:53 "Nauczyciele rujnują budżety polskich gmin. Samorządy mają dość płacenia nauczycielom coraz wyższych pensji. Chcą, by robił to budżet państwa. Domagają się też likwidacji Karty nauczyciela." www.dziennikpolski24.pl/pl/aktualnosci/kraj/1197006-nauczyciele-rujnuja-budzety-polskich-gmin.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna nikt Inspiro Podłęże IP: *.fiberway.pl 10.12.11, 16:58 Chcecie pozytywnego przykładu proszę bardzo. Pod Krakowem w miejscowości Podłęże ( ilość mieszkańców 2 tys. osób), Dom Kultury prowadzi stowarzyszenie INSPIRO. Tygodniowo przewija się tam 500 osób ( również z Krakowa) Ilość i zakres zajęć taka że nie znajdziecie ich w żadnym domu kultury w Krakowie ( budowa i programowanie robotów dla dzieci od lat 5 do 14, fizyka dla smyka dla 5 i 6 latków, warszaty architektoniczne od 5 lat, spotkania z przyrodą od 5 lat, są nawet zajęcia dla dzieci od 1,5 roku, balet, joga i wiele innych). Przy dofinansowaniu z Gminy można jeszcze bardziej zejść z cenami. Rozumiem że wiele osób boi się stracić swoje ciepłe posadki ( etaty) ale czy utrzymywanie tego stanu jest najlepszym rozwiązaniem dla dzieci uczęszczajcych na zajęcia ? Proponuje Pani Oldze aby napisała artykuł o tym Stowarzyszeniu i pokazała że można tylko nie trzeba się bać i trzeba mieć chęci i pasje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Re: Inspiro Podłęże - z pasją i za darmo prawie :) IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.11, 17:35 www.dkinspiro.nazwa.pl/newsite/viewpage.php?page_id=18 Prawdziwa pasja! Nie dość, że panna nikt, to jeszcze dowcipna :) Taniocha z Podłeżą www.dkinspiro.nazwa.pl/newsite/viewpage.php?page_id=18 A ile dokłada gmina do tych opłat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Inspiro Podłęże - z pasją i za darmo prawie : IP: *.net.autocom.pl 10.12.11, 20:15 ceny są za semestr więc 10 PLN za jedne zajęcia na miesiąc to chyba nie tak dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhh Re: Inspiro Podłęże - z pasją i za darmo prawie : IP: *.play-internet.pl 10.12.11, 21:03 A świstak zawija w papierki SPOTKANIA Z FIZYKĄ - Poniedziałek godzina 17.10 - 18.10 (karnet miesięczny / 4 godziny / 60 zł) BUDOWA I PROGRAMOWANIE ROBOTÓW - Środa godzina I grupa 15.00 - 17.00 oraz II grupa 17.15 - 19.15 (karnet miesięczny / 8 godzin / 120 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: Inspiro Podłęże - z pasją i za darmo prawie : IP: *.net.autocom.pl 15.12.11, 18:43 no niektóre za 15 - to tak drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 17:46 Szanowna Pani Olgo Nie wiem skąd Pani bierze informacje o wpłatach DOBROWOLNYCH na Radę Rodziców Centrum Młodzieży ( a nie MDK jak Pani Pisze) im. dr. H. jordana, ale zajścia , które prowadzę wpłata DOBROWOLNA na Radę Rodziców naszej placówki wynosi 20,00 zł za ROK SZKOLNY nie za MIESIĄC. Jezeli rodzic dziecka jej nie zapłaci to dziecko nadal uczestniczy w zajęciach. Co w sytuacji sprywatyzowania takich zajęć nie będzie możliwe. Pracownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HLK Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.aster.pl 10.12.11, 17:48 Szkoda czasu na gadanie . Pytanie jwst jedno .Czy gminę obecnie stać na zajęcia tzw. pozalekcyjne dlaniewielkiej grupy osób czy nie .Jeżeli pieniądze są potrzebne dla realizacji celów obejmujących wszystkich mieszkańców Krakowa to trzeba MDKi zamknąć a nie pieprzyć się z jakimiś przekształceniami i mydlić oczy pracownikom . A MDKowcy muszą zrozumieć ,że ich działalność jest pożyteczna ale pieniądze publiczne powinny służyć ogółowi społeczeństwa a nie garstce osób realizujących swoje pasje . Takie samo zdanie mam w sprawie budowy za prawie miliard stadionów dla kilku tysięcy kibiców zamiast wydać te pieniądze na poprawę bytu wszystkich mieszkańców Krakowa , redukcję szkodliwych emisji itd. To były wydatki karygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 18:01 Brawo dla Pani Szpunar Udało się Pani przekonać część społeczeństwa Krakowa, że MDK-i są niepotrzebne. Potem zrobi Pani "karierę" pisząc o skutkach społecznych takich decyzji. Brawo. Kariera ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.xdsl.centertel.pl 10.12.11, 18:09 Od dłuższego czasu śledzę artukuły Pani Szpunar dotyczące sprawy MDK-ów - i mam wrażenie jakby były one pisane nie przez redaktora "Gazety", ale redaktora na etacie UMK (czyżby była jakaś "dotacja" z UM dla Gazety?). Przydałoby się przynajmniej trochę dziennikarskiego obiektywizmu - proszę poczytać teksty z konkurencyjnych gazet. Tam jakoś zauważono, że okrzyki zrozumiane przez p. Okońską jako "chamstwo, chamstwo" były w rzeczywistości okrzykami "kłamstwo, kłamstwo" - trudno się dziwić takiej reakcji, skoro na wstępie p. wiceprezydent w swojej wypowiedzi zasugerowała zebranym że protest zorganizowany jest przez pracowników MDK, choć skoro tak doskonale jest zorientowana w temacie, to powinna wiedzieć że organizatorami pikiety były Rady Rodziców z MDK-ów (patrz www.rrmdkdh.pl). Co do "precz z tą panią", to w zupełności rozumiem protestujących - trudno by witali ją oklaskami. Co do "podpinania się" do protestu partii politycznych i związkowców - nikt nie może im tego zabronić, bo demokracja polega na tym że każdy ma prawo poprzeć czyjś protest, jak również ma takie samo prawo potępić. Do tej pory uważałem "Gazetę" za bardzo obiektywną, jednak "działalność" p. redaktor Szpunar ten obiektywny wizerunek "Gazety" dość mi zepsuła. Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Dać MDK-i na własność księżom i kościołowi! 10.12.11, 18:33 Wtedy miasto i radni nie poskąpią dotacji, Siemacha jest finansowana w dużej mierze przez miasto Kraków. Tylko wtedy wszyscy pracownicy będą musieli przedstawiać świadectwa chrztu, bierzmowania, ślubu, biada tym, którzy nie mają kościelnego. I dzieci będą odpowiednio indoktrynowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dać MDK-i na własność księżom i kościołowi! IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 20:35 Ciekawe tylko dlaczego niewierzacy pchaja sie drzwiami i oknami do katolickich szkół.... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem 10.12.11, 20:22 Nic na to nie poradzę, ale nazwisko p.Olgi Szpunar kojarzy mi sie coraz bardziej negatywnie. Potwierdzaja to niestety liczne wypowiedzi na temat jej demagogii, mijania sie z prawda, przekręcania faktow itd, a wszystko po to aby przeforsowac swoją kiepska ideę. Ilość mieszkańcow w Polsce kurczy sie, bo jedną z głównych tego przyczyn sa narastające koszty posiadania dzieci. Chyba mało ktory, o ile w ogole jest jakis cywilizowany kraj, ktory obcina budzet na wykształcenie, dokształcanie czy w ogole wychowanie dzieci, ktore sa przeciez m.in. przyszłościa narodu, o czym szumnie mówia politycy w swoich przemówieniach. Zajęcia pozalekcyjne sa dla niektorych polityków sola w oku (tak jakby nie dotyczyło to ich dzieici) , ale to są nie tylko faneberie rodziców, ale konkretne zyski poprzez rozbudzanie uzdolnien, kształtowanie umiejetności wspólpracy, a byc może przede wszystkim przez swoje profilaktyczne dzialanie przeciw wynaturzeń społecznych (przestepczość, narkomania itp). Przedwojenna YMCA (jej nastepcami są MDK czy tp struktury) stworzona dla kształtowania i wychowywania dzieci i młodziezy, a teraz, zamiast rozwijać tego typu działalność chce sie ja zburzyc, bo reorganizacja, to jak zwykle nadbudowa administracji, stworzenie nowych miejsc pracy dla "swoich", podrozenie kosztów i...zmniejszenie dostepności dla biedniejszych, czyli najbardziej potrzebujących. Fatalnie p.Olgo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKJKJL Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.aster.pl 10.12.11, 23:43 Dziękuje za wykład ,ale on nic nie wnosi do sprawy oprócz obrony niematerialnych wartości osób nawiedzonych sferą doznań ,których im nikt nie broni . Nie rozumiesz ,że w państwie prawa nikt tego nie broni ,tylko pracujące na podatki społeczeństwo nie dostaje nic a tutaj pasjonaci zajęć w MDK korzystają z publicznych pieniędzy zamiast z pieniędzy rodziców . Rodzice myślą jak zadać szyku bo nie muszą się martwić o koszty edukacji swoich dzieci które ponoszą inni . Każdy niech płaci za siebie . Ja kosztem własnych wyrzeczeń płaciłam za lekcje językowe dzieci bo aby dostać się na studia lekcje w szkole średnie nie wystarczą . A to przecież podstawowa edukacja dziecka po toaby podjąć pracę .Wobec tego uważam ,że uczciwe jest to ,aby koszty zajęć pozalekcyjnych powinni ponosili rodzice a MDKi finasowane z budżetu publicznego powinny zostać zlikwidowane .Znam kilka bardzo zamożnych kobiet ,które przywożą ze swoich willi z basenami dzieci na zajęcia do MDK , po czym na kawace oddają się plotkom mając czas wolny od dzieci. Przyznam ,że żadne moje dziecko nie korzystało z darmowych zajęć w MDK a mając tyle lat na grzbiecie i wrodzoną uczciwość po pierwsze niggdzie nie widziałam reklamy usług MDK co w mojej ocenie świadczy o tym ,że z tych zajęć korzystała tylko wybrana znajoma grupa osób . Jestem za całkowitą likwidacją MDKów oraz uważam ,że żądania ich utrzymania wyrażane m.in. na forum są niesprawiedliwe.Zróbmy inaczej , zróbmy referendum i zapytajmy , czy mieszkańcy Krakowa wolą płacić na MDKi czy wolą płacić na domy spokojnej starości ,domy opieki dla osób ułomnych , poprawę jakości powietrza , lepszakomunikację itd. chodzi mi o interes wszyskich mieszkańców Krakowa a nie tylko gartski pasjonatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 20:34 dokładnie się z Panią zgadzam ....z wielu powodów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.centertel.pl 15.12.11, 19:06 Nie widziała Pani ofert MDK ale zna Pani zamożne kobiety, które chodziły na kawkę umieszczając wcześniej dzieci na zajęciach? One to Pani mówiły, czy podglądała je Pani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exra Przecież to proste IP: 213.134.163.* 10.12.11, 20:39 To nie ważne, jakie są argumenty pracowników MDKów. Ważne jest, że podczas pikiety poparł ich otwarcie PiS - wredny, reakcyjny i głęboko niesłuszny, zatem przedstawicielka gazety, reprezentującej linię jedynie słuszną i światłą, choćby chciała, to i tak nie może pisać o pikietujących inaczej niż jak o dziczy wypełzłej prosto z Mordoru i zagrażającej wszystkiemu, co dobre, słuszne i światłe. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Przecież to proste IP: *.xdsl.centertel.pl 11.12.11, 07:19 Zwróć uwagę że deklaracje PIS w obronie MDK pojawiły się gdziś koło 30 listopada, a artykuły p. Szpunar (cały czas w tym samym - jednostronnym tonie) zaczęły pojawiać się już 2 tygodnie wcześniej. Dlatego przypuszczam że wtym przypadku nie tyle chodzi o politykę, co o jakieś dodatkowe wynagrodzenie p. red. Szpunar lub powiązania towarzyskie z kręgami UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.7-4.cable.virginmedia.com 10.12.11, 20:57 wszystkim zainteresowanym losem MDK-ów polecam wywiad z Mieczysławem Czytajło, dyrektorem MDK "Dom Harcerza": www.krytykapolityczna.pl/Serwissamorzadowy/CzytajloCzysprawiedliwoscspolecznajestwtedygdyniktnicniema/menuid-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norma pieniadze "leza" na ziemi tylko trzeba to widziec. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 21:40 prawdziwy gospodzarz szuka najpierw oszczednosci u siebie, tak wiec prosze zaproponowac zalozenie termostatow w przegrzanych budynkach szkol i przedszkoli, zmniejszyc o polowe zuuzycie ogrzewania i straszliwych rachunkow placonych do MPEC!!!to tylko jeden przyklad, jest ich wiecej ale nie bede sprzedawac bo podobno sa tegie glowy od myslenia w magistracie. Wyrzucane pieniadze leza na ziemi tylko najprosciej siegnac i robic burde i przykrosc ludziom ktorym sie jeszcze CHCE!!!o kasie wyrzuconej na stadion Wisly nawet nie wspomne bo krew sie gotuje. Pilkarzy mamy najgorszych na swiecie wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skosem Re: pieniadze "leżą" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 03:46 to prawda. Są jednak placówki, które oszczędzają, mają pomysły i je realizują. Pierwsza rzecz to okna, powinien być bezwzględny nakaz wymiany okien i montażu czujników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 11:23 Szanowna Pani Szpunar, Niezależnie od tego, czy będzie Pani sobie to nazywać "racjonalizacją", czy jeszcze ładniej, rzeczywistość wygląda tak, że im mniej tego typu placówek na krakowskich osiedlach, tym więcej agresywnych dresiarzy wałęsających się po ulicach Krakowa. Ci dresiarze mogą kiedyś połamać kości albo posiekać twarzyczkę maczetą Pani lub Pani dzieciom, czego z okazji zbliżających się Świąt i Nowego Roku serdecznie Pani życzę, bo do tak zdegenerowanych osobników jak Pani żadne inne argumenty, jak widać, nie przemawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POIMJ Re: Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.aster.pl 11.12.11, 12:23 Mylisz się strasząc dziennikarkę . Gdy się okaże ,że dresiaże zaczną zagrażać ludziom należy zmienić prawo tak aby każdy uczciwy człowiek mógł mieć dostać bez zbędnych ceregieli broń i wsytrzelać dresiarzy gdy go zaatakują.I nie żadna tam równowaga zagrożenia czyli jak on nożem to ty też a nie możesz pistoletem tylko za każdy atak można dresiarza zastrzelić .Jest to sprawiedliwe bo przecież uczciwi ludzie nie atakują nikogo a gnój niech się nauczy ,że może bez sądu iść do piachu za bandyctwo. I wcale nie potrzeba MDKów aby zlikwidować patologie która była jest i będzie bez względu na to czy są MDKi czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzaga41 Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem 11.12.11, 12:25 Zgroza.Te MDK-i to w tej chwili jedyne miejsca gdzie dzieci mogą rozwijać swoje zainteresowania i talenty.Zanim coś wymyślicie, to najpierw odbierzecie,a po tym tylko gruzy i dymy. Fajnie, będzie więcej 12-latkó uciekających z domów i włóczących się jak te ostatnio po hostelach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.xdsl.centertel.pl 11.12.11, 13:20 a ileż to pani zaoszczędzi na tych etatach administracyjnych ,jak oni tam zarabiają po 1200-1500, p Okońska mówi że można firmami z zewnątrz zastąpić pracowników admi nistracji, a firmy z zewnątrz jak wiemy pracują za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Emocje są złym doradcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 15:05 Dla przypomnienia ; forum.gazeta.pl/forum/w,410,131357580,,MDK_i_Gwizdy_i_transparenty_pod_magistratem.html?v=2 "Krytyka Polityczna " to kto? coś mi przypomina zaangażowanie 11.11.11 i udostepnianie lokalu jako schronienia dla.... forum.gazeta.pl/forum/w,904,130604321,,Oswiadczenie_Krytyki_Politycznej_.html?v=2 eugeniuszsendecki.nowyekran.pl/post/37793,krytyka-polityczna-warszawa-ul-nowy-swiat-63-lokal-ideowy-czy-jaskinia-zbojcow www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,10633119,_Baza_bandytow___Krytyka_Polityczna__Nikogo_w_lokalu.html?str=3_9991867/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Listy. Krakowscy "oburzeni" przed magistratem IP: *.60.citypartner.pl 11.12.11, 19:27 Co do Siemachy i MDK, fakty są takie, że faktycznie Siemacha jest dotowana przez miasto, pozyskuje też sama sponsorów. Utrzymanie Siemachy (jednej placówki) jest trzykrotnie tańsze niż MDK, oferuje niejednokrotnie wyższy poziom zajęć , żywi oraz ubiera. Odpowiedz Link Zgłoś