Dodaj do ulubionych

Nowe Budowy w Krakowie

IP: *.polkomtel.com.pl 04.06.04, 13:34
Czy ktoś widział inwestycje, które mają pozwolenie na budowę z tego roku. Bo
ja jak na razie nie, a specjalnie zatrzymije się pod tablicami, aby zobaczyć
ją. Z tego co wiem, to właśnie budownictwo najszybciej i najlepiej zmniejsza
bezrobocie. Nie ma jak walka z bezrobociem.
Obserwuj wątek
    • Gość: toya Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 00:23
      Wydział Architektury wydał w tym roku ok. 20 WZiZT (słownie dwadzieścia) przez
      ponad 5 miesięcy działalności. Dodam że dziennie spływa ok. 20 wniosków, więc
      jeśli ten urząd będzie miał takie tempo to dziś można go zamknąć bo roboty mają
      na ładne kilkadziesiąt lat. Z tego co wiem to urzędasy zatrzymały w Krakowie
      inwestycje developerów na ok. 1,5 mld zł, co pozwoliłoby dać prace ok. 100 tys
      ludzi bo popyta na mieszkania w pierwszej połowie tego był spory i nadal jest
      niezły (znam developerów którzy mają listy chętnych na mieszkania w nowych
      budynkach, mają tereny i fundusze na budowe ale nie mają pozwoleń ot co). Tak
      trzymać panowie urzędnicy!
      • Gość: Ruczaj Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: 213.134.172.* 06.06.04, 00:40
        aauuuaaa... skad takie bolesne informacje (20???!!!!), ja na wlasne oczy widzialem kilka pozwolen na budowe wydanych w tym roku (np. ul. Obozowa Proins, jak rowniez budynek mieszkalny obok..) a za duzo nie szukalem
        • Gość: toya Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 11:53
          to że pozwolenie jest z tego roku nie oznacza że WZiZT było wydane w roku
          bierzącym. Z danych z początku maja tego roku wynikało że wydano +/- 20 WZiZT.
          Osobiście znam dewelopera, który stara się o WZiZT blisko 1,5 roku i nie jest
          to nowicjusz na krakowskim rynku.
      • o13y JEDNYM SŁOWEM 07.06.04, 07:03
        zebrali pieniądze na budowę od przyszłych lokatorów z całą premedytacją i
        świadomością, że prędko nie zbudują? I na tej podstawie wydział architektury ma
        się pośpieszyć? W rezultacie sfrustrowani i nic-nie-mogący klienci tychże
        developerów rwą włosy z głowy na tym forum.
        Oczywiście praca rzeczonego wydziału to temat sam w sobie, ja tu o ostatniej
        argumentacji za przyspieszeniem wydawania pozwoleń...
        • Gość: toya Re: JEDNYM SŁOWEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 22:22
          Nie mogę odpowiadać za wszystkie firmy w Krakowie, napewno są i takie które
          grają nieuczciwie, ale to klient powinien sobie sprawdzić firmę czy ma stosowne
          wymogi spełnione, papierki itp, a nie dać złapać na ładny folder i eleganckie
          stoisko na targach w hali sokoła.
    • hm_tak Re: Nowe Budowy w Krakowie 06.06.04, 17:28
      Bardzo ciekawy punkt widzenia.
      Ale rodzi znane pytanie: Nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa?
      Czy nalezy budować wiele, byle co i gdzie popadnie - tylko po to , by
      zmniejszyc bezrobocie i nabić kabzę zarozumiałym architektom?
      Masowy pobór do armii zmniejsza bezrobocie jeszcze szybciej niż budownictwo.
      Na przykład. Albo zniesienie wiz do USA.
      Ogladanie przez Cię tablic - nawet uważne - nie daje prawdy. Prawdę daje
      dokumentacja WAiB. Oczywiście, że są pozwolenia z tego roku i to liczne.

Gość portalu: kris1106 napisał(a):

> Czy ktoś widział inwestycje, które mają pozwolenie na budowę z tego roku. Bo
      > ja jak na razie nie, a specjalnie zatrzymije się pod tablicami, aby zobaczyć
      > ją. Z tego co wiem, to właśnie budownictwo najszybciej i najlepiej zmniejsza
      > bezrobocie. Nie ma jak walka z bezrobociem.
      • Gość: toya Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 20:20
        lepiej nie budować mimo że są chętni na zakup mieszkań?
        • Gość: jano Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.04, 21:03
          jak ktos wie jakie pozwolenia na budowe zostaly wydane w tym roku niech je
          wymieni na pewno zainteresuje to ludzi czekajacych na mieszkanie
          • Gość: toya Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 22:42
            a ktoś z Was kupił mieszkanie w firmie która nie ma pozwolenia na budowę?
            jeśli tak to gratuluje lekkomyślności...
            • Gość: jano Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.emu.int.pl / *.int.pl 06.06.04, 23:20
              ktos??? ty chyba nie masz pojecia jaka jest obecnie sytuacja na rynku nowych
              mieszkan w Krakowie
              • Gość: toya Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 22:18
                Wiem jaka jest sytuacja, podziękujcie urzędnikom, ale ja mimo wszystko bym nie
                kupił mieszkania u kogoś kto nie ma pozwolenia, mógłbym rezerwacje zrobić i
                wpłacić ze 2 tys, ale umowy bym nie podpisał napweno.
      • krzychut Re: Nowe Budowy w Krakowie 06.06.04, 21:49
        To jest jescze ciekawszy punkt widzenia. Idąc dalej twoim sposobem rozumowania
        najlepiej byloby, gdyby wydzial Architektury i czegoś tam jeszcze wydal zakaz
        budowania czegokolwiek w Krakowie a zarozumialych architektów i deweloperów
        karal więzieniem za lamanie tego zakazu.
        :-)
        • Gość: urzędnik Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.spine.pl 06.06.04, 22:25
          kochani , czy wy zdajecie sobie sprawę jak teraz wygląda praca urzednika
          architektury krakowskiej. Paranoiczna atmofera pracy, paraniczne ustawy ( nie
          ma WZiZT tylko WZ trybem nowej ustawy bo w Krakowie nie ma planu
          zagospodarowania)itd. Prczecież w wiekszości są to starzy urzednicy którzy
          w "dobrych" dlabudownictwa czasach" wydawali setki decyzji w miesiącu. Komu
          była potrzebna utrata ważności planów w 75 pocentach kraju,w tym w Krakowie,
          kto dopuścił do uchwalenia bezsensownej ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym
          ( zwłaszcza kompletnie bezsensowne rozporządzenie według którego wykonuje się
          tzw analizy urabnistyczno - architektoniczne do wz-tek). Urzednik architekt lub
          urbanista wykonujący taką analizę i sporządzający indywudualną decyzję wz
          powinien sobie zaszyć kieszenie , bo uznaniowośc tu ogromna. To m.innymi
          dlatego tak mało WZ-tek zapewne, bo strach przed posądzeniem o łapówę ogromny a
          każdy może powiedzieć że dał w łapę itd itd... paranoja
          • Gość: toya Re: Nowe Budowy w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 22:41
            tu akurat masz bardzo wiele racji, prawo budowlane w takim stanie jakim jest
            nie ułatwia pracy ani inwestorm ani urzędnikom, ale też na ten przykład MKUA
            mogłaby się częściej zbierać...
    • Gość: JacekKra Prepraszam, chyba nie wiecie co się w Kraku dzieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.04, 23:35
      Tak naprawdę to Wydział Architektury zablokował wszystko. Dostanie WZiZT istotnie jest niemożliwe, chyba, że jest to temat prezydencki. Sprawy leżą od zeszłego roku i na ich załatwienie w najbliższym czasie nie ma szans !! Przy tym tempie prac, jak już obliczyli dziennikarze Dziennika Polskiego, trzeba poczekać do października 2026 roku. Prywatni inwestorzy nie czekająć na WZiZT zlecają wykonanie projektu i zaczynają budować. Paradokslanie taka budowa nie jeste samowolą budowlaną, bo nie ma .... WZiZT. ;) Jak można zamykać budowę czegoś, czego tak naprawdę w planie zagospodarowania nie ma ? I mam dziwne wrażenie, że długo jeszcze planu zagospodarowania nie będzie. Obecna dziura prawna pozwala na budowanie tego co jest na sąsiednich działkach. Jak obok hiper to można postawićhiper, jak dom to dom, nie daj Boże jak dookoła pole. Wtedy "umarł w sandałkach". Na braku planu paru znanych krakowskich architektów i inwestorów skorzystało ;) Co do MKAiU - "fachowcy" wybierani z klucza partyjnego po linii Jaśnie Panującego JM. Ha, ha, ha ;) Całe szczęsćie, że urzędnicy nie mogą oceniać projektów pod względem wizualnym !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka