Dodaj do ulubionych

będzie lepiej w centrum?

09.03.02, 15:18
dzisiejszy artukuł w wyborczej wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?
xx=732845&dzial=krk010100 daje pewne nadzieje na to, że w obrębie pierwszej
obwodnicy, czyli samym centrum krakowa będzie wreszcie chociaż w części tak jak
być powinno. czyli komunikacja zbiorową będzie miała wydzielone pasy, a
samochody wjazd bardzo ograniczony.
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 09.03.02, 20:38
      Nic nie powiem, dopóki nie przeczytam artykułu :)))
      • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 09.03.02, 20:48
        to przeczytaj:
        wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=732845&dzial=krk010100
    • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 09.03.02, 21:37
      Ten pomysł, uważam za dobre rozwiązanie. Wreszcie w obrębie Plant komunikacja
      publiczna będzie się sprawniej poruszała, a do ściśłego centrum będą mogły
      wjechać tylko osoby z identyfikatorem. Niezbędne jest także ograniczenie ich
      wydawania ( jeden na jedno mieszkanie, bo teraz jedna osoba bierze nawet po
      kilkanaście !!!, ograniczyć wydawanie ident. dla osób niepełnoprawnych - tak,
      by mogli z nich skorzystać napradę upośledzeni ruchowo, a nie ich zdrowa
      rodzina). Dobrym pomysłem, jest też próba wpuszczenia komunikacji publicznej
      m.in na św. Tomasza i Mały Rynek ( ułatwi to dojazd starszym ludziom, którzy
      nie mają samochodów).
      Gazeta niestety nie omieszkała napisać tego artykułu w negatywnej dla pomysłu
      tonacji, co stwierdzam z przykrością. Ujawnia się tu niekonsekwencja Gazety ( z
      jednej strony promocja zachodniego stylu i naszej kultury i dziedzictwa, a z
      drugiej niedostrzeganie, iż w centrach wielkich zachodnich metropoli obowiązuje
      zakaz poruszania się samochodami i nikomu to nie przeszkadza). A jeśli takowe
      zakazy jeszcze nie istnieją, to są właśnie wprowadzane pod wpływem organizacji
      ekologicznych. Ale cóż, szkoda słów :(
      Poza tym myślę, że pod wpływem negatywnej reakcji mediów i innych organizacji,
      te plany nie wejdą w życie albo zostaną tak okrojone, że stracą sens.
      • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 09.03.02, 22:15
        Ja też oczywiście uważam ten pomysł za słuszny, tylko mam wątpliwości, czy aby
        tak znaczne ograniczenia nie spowodują korków w innych miejscach, a wtedy
        mijałoby się takie działanie z celem. Ale ogólnie jestem za i chyba czas zacząć
        to stopniowo wprowadzać w życie. A autobusy na Mały Rynek - też bardzo dobry
        pomysł, ułatwi to dojazd do centrum, i może dzięki temu więcej osób zrezyguje z
        samochodów. Natomiast nie powinno się ograniczać rodzinom ilości
        identyfikatorów do jednego, bo czasem w rodzinie potrzebne są dwa samochody, i
        co wtedy? Ewentualnie jeden identyfikator na jedną osobę, a nie jedną rodzinę.
        • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 09:08
          kuba203 napisał(a):

> Ja też oczywiście uważam ten pomysł za słuszny, tylko mam wątpliwości, czy aby
          > tak znaczne ograniczenia nie spowodują korków w innych miejscach, a wtedy
          > mijałoby się takie działanie z celem.

Mam nadzieję, że nie, bo zauważ, że ruch z centrum ma być wyprowadzany przez
          ulice, po których nie będzie jeździć komunikacja miejska

Ale ogólnie jestem za i chyba czas zacząć
          >
          > to stopniowo wprowadzać w życie. A autobusy na Mały Rynek - też bardzo dobry
          > pomysł, ułatwi to dojazd do centrum, i może dzięki temu więcej osób zrezyguje z
          >
          > samochodów.
          Natomiast nie powinno się ograniczać rodzinom ilości
          > identyfikatorów do jednego, bo czasem w rodzinie potrzebne są dwa samochody, i
          > co wtedy? Ewentualnie jeden identyfikator na jedną osobę, a nie jedną rodzinę.

To jest sprawa dyskusyjna. W każdym razie trzeba wykluczyć przypadki, gdy osoby
          ( firmy) mają zezwolenie na wjazd kilkunastoma pojazdami naraz. Trzeba też
          kontrolować osoby z tabliczkami zaopatrzenie, gdyż w wielu przypadkach są to
          imprezowicze, którzy z zaopatrzeniem nie mają nic wspólnego.

• mikolaj7 Re: będzie lepiej w centrum? 09.03.02, 23:36
      ciekaw jestem jak to bedzie wygladac...

jakie to beda te strefy, gdzie mieszkancy beda mogli
      parkowac? np. w okolicach Grodzkiej to gdzie? na placu
      wszystkich swietych i na stolarskiej, ale gdzie jeszcze?

'Po głównych ulicach, które prowadzą do Plant, poruszać się
      będą' - co to za ulice? chodzi o takie jak Westerplatte, czy
      takie, jak Poselska?

'Jakie to będą pojazdy? Gdzie będą mieć swoje trasy
      końcowe? - na razie nie wiadomo. - Te szczegóły ustalimy
      przed przetargiem.' - po co tu przetarg? chyba sa takie
      nieduze autobusy, z ktorych korzysta mpk, wiec kupic ich 10
      wiecej i po klopocie. moze banalizuje problem, ale ostatnio
      wszelkie przetargi kojarza mi sie z korupcja i okazja do
      pieprzenia inwestycji/projektu

w ogole jestem za ograniczeniem ruchu w cemtrum, ale juz
      widze, ze nic z tego projektu nie wypali... bo gdzie sie
      upchnie te samochody?

no i jeszcze odnosnie malego rynku, jak sie tam wrzuci
      autobusy to trzeba bedzie zmniejszyc parking, a chyba nie
      najlepszy to pomysl... ja bym wprawdzie bardzo chcial,
      zeby parkingu tam nie bylo, tylko jakas kawiarnia, czy cos,
      pare drzewek, ot taki 'zielony' rynek, kolo rynku, z
      przystankiem dla busow, ale trzeba byc realista - gdzie oni
      upchna te samochody wszystkie?
      • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 09:04
        Mikołaj - jeśli dobrze zrozumiałem autora artykułu, to chodzi o to, by ludzie z
        poza strefy nie mogli tam wjeżdżać ( lub posiadać identyfikator, którego
        zdobycie będzie z pewnością trudniejsze), a stali mieszkańcy mogli na
        dotychczasowych zasadach ( zapewne z ograniczeniami, które podałem wyżej). Jak
        sam wiesz, obecnie zdecydowana większość samochodów parkujących w strefie nie
        należy do jej mieszkańców lub też jest zarejestrowana na nich, a w
        rzeczywistości użytkowana przez znajomych, rodzinę, "niepełnosprawnych".
        Chodzi głównie o to, by takie przekręty wyeliminować lub w najgorszym przypadku
        zminimalizować.
      • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 09:27
        mikolaj7 napisał(a):

> ciekaw jestem jak to bedzie wygladac...
        >
        > jakie to beda te strefy, gdzie mieszkancy beda mogli
        > parkowac? np. w okolicach Grodzkiej to gdzie? na placu
        > wszystkich swietych i na stolarskiej, ale gdzie jeszcze?

Moim zdaniem chodzi o to, żeby mieszkańcy Grodzkiej mogli parkować tylko na
        Grodzkiej, a mieszkańcy Wiślnej tylko na Wiślnej itd. Faktycznie zmniejszyłoby to
        ilość przekrętów typu "zarejestruję na siebie samochód kolegi, to on też będzie
        mógł do centrum wjechać".
        >
        > 'Jakie to będą pojazdy? Gdzie będą mieć swoje trasy
        > końcowe? - na razie nie wiadomo. - Te szczegóły ustalimy
        > przed przetargiem.' - po co tu przetarg? chyba sa takie
        > nieduze autobusy, z ktorych korzysta mpk, wiec kupic ich 10
        > wiecej i po klopocie. moze banalizuje problem, ale ostatnio
        > wszelkie przetargi kojarza mi sie z korupcja i okazja do
        > pieprzenia inwestycji/projektu

No właśnie - jeśli to mają być jakieś prywatne busy, to ja protestuję. NIE CHCĘ
        ŻADNYCH PRYWATNYCH BUSÓW W CENTRUM (i nie tylko), chyba, że ich kierowcy najpierw
        nauczą się przepisów.
        >
        > w ogole jestem za ograniczeniem ruchu w cemtrum, ale juz
        > widze, ze nic z tego projektu nie wypali... bo gdzie sie
        > upchnie te samochody?
        >
        > no i jeszcze odnosnie malego rynku, jak sie tam wrzuci
        > autobusy to trzeba bedzie zmniejszyc parking, a chyba nie
        > najlepszy to pomysl... ja bym wprawdzie bardzo chcial,
        > zeby parkingu tam nie bylo, tylko jakas kawiarnia, czy cos,
        > pare drzewek, ot taki 'zielony' rynek, kolo rynku, z
        > przystankiem dla busow, ale trzeba byc realista - gdzie oni
        > upchna te samochody wszystkie?

To tylko teoria, ale jeśli mniej aut będzie mogło tam wjechać, to będzie
        potrzebne mniej miejsca na nie.
        • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 09:40
          Żeby była jasność: JA TEŻ POPIERAM PROJEKT WPROWADZENIA AUTOBUSÓW DO CENTRUM
          WTEDY I TYLKO WTEDY, GDY BĘDĄ TO POJAZDY MPK !!!
          • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 09:51
            malopolanin napisał(a):

> Żeby była jasność: JA TEŻ POPIERAM PROJEKT WPROWADZENIA AUTOBUSÓW DO CENTRUM
            > WTEDY I TYLKO WTEDY, GDY BĘDĄ TO POJAZDY MPK !!!

No właśnie.
            • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 11:47

> > Żeby była jasność: JA TEŻ POPIERAM PROJEKT WPROWADZENIA AUTOBUSÓW DO CENTR
              > UM
              > > WTEDY I TYLKO WTEDY, GDY BĘDĄ TO POJAZDY MPK !!!

a ponieważ szansa że mpk kupi w najbliższym czasie małe autosany jest bardzo
              niewielka, a i tak nie jestem za bardzo zwolennikiem że jeszcze jakiekolwiek
              dodatkowe pojazdy samochodowe jeździły w samym centrum, to ogólnie całeme
              projektowi z wprowadzaniem autobusów jestem przeciwny.

• geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 11:59
                to w okolice Plant w ogóle nie prowadzi żadna linia MPK?? a nie możecie puścic małych autobusów (niekoniecznie busów) na trasie do "centrum" ? Odrobine ozdobione i będa nawet atrakcja turystyczna - taka linia turystyczna, a przy okazji mieszkańcy tez skorzystaja...
                • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 12:07
                  wokół Plant oczywiście tramwaje jeżdżą, ale żeby np. niepełnosprawni mogli
                  jeszcze bliżej rynku dojechać, to jest projekt żeby małe autobusy puścić na mały
                  rynek, czyli jakieś 100m od samego rynku.
                  • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 12:18
                    ale czy zwykłe "krótkie" autobusy nie mogłyby obsługiwac wytyczonych tam linii? Przecież taka linia nie musi często jeździc, może na przykład obsługiwac ja jedne autobus na krótkiej trasie, no i wtedy wyeliminujemy problrmy z mijaniem na waskich uliczkach...
                    • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:20
                      geograf napisał(a):

> ale czy zwykłe "krótkie" autobusy nie mogłyby obsługiwac wytyczonych tam linii?
                      > Przecież taka linia nie musi często jeździc, może na przykład obsługiwac ja je
                      > dne autobus na krótkiej trasie, no i wtedy wyeliminujemy problrmy z mijaniem na
                      > waskich uliczkach...

W zasadzie mogłyby, tylko trzeba by dobrze zaprojektować im trasy, bo gdyby
                      musiały gdzieś skręcać, to mogłyby się nie wyrobić pod bardzo małym kątem, bo
                      ulice na Starym Mieście przecinają się pod kątem prostym i są wąskie, czyli
                      skrzyżowania są bardzo ciasne.
                      • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:28
                        ale przecież tu chodzi tylko o komunikacje
                        dla inwalidów i innych ludzi, którzy chca się
                        przetransportowac wewnatrz Plant, zamkniętego terenu.

Przeież moga jeździc jedna ulica prosto, w jednym kierunku,
                        a później za Plantami odwrót i tak dalej...
                        • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:38
                          Niestety, system organizacji ruchu jest taki, że właściwie istnieje tylko jedna
                          taka prosta trasa - wspomniana w artykule na Mały Rynek, na wszystkich innych
                          ulicach jest tak, że nie da się przejechać całkiem na wprost bez wjeżdżania w
                          strefę ruchu pieszego lub w ulicę jednokierunkową pod prąd. Tyle, że jak dla
                          mnie ta trasa na Mały Rynek zupełnie wystarczy, i tam mogą jeździć zwykłe
                          autobusy.
                          • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:46
                            no i mamy to o czym mówiłem :) (a w Krakowie nie byłem od 5 lat:))
                            • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 17:08
                              geograf napisał(a):

> no i mamy to o czym mówiłem :) (a w Krakowie nie byłem od 5 lat:))

Upss, ale chyba rozumiesz w zarysie, o co mi chodzi...?
                              • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 17:10
                                rozumiem, rozumiem ..... plan miasta pod ręka sie ma :))
                          • mikolaj7 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:54
                            kuba203 napisał(a):

Tyle, że jak dla
                            > mnie ta trasa na Mały Rynek zupełnie wystarczy, i tam mogą jeździć zwykłe
                            > autobusy.

zwykle autobusy? bez przesady, te mniejsze wersje to
                            dobre roziwazanie, ale wieksze to juz przegiecie.
                            • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:57
                              no przecież my dyskutowaliśmy tylko o krótkich wersjach autobusów....:)))
                              • mikolaj7 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 17:10
                                geograf napisał(a):

> no przecież my dyskutowaliśmy tylko o krótkich wersjach autobusów....:)))

ja jestem ograniczony i dla mnie 'zwykly autobus' to taki,
                                jak np ten:

www.komunikacja.krakow.pl/foto/autobusy/ps141-
                                bs150/ps141[1].jpg

(mam andzieje, ze dalem dobre zdjecie...)
                                • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 17:12
                                  jeżeli on ma 12 metrów, to ja własnie o nim mówiłem mówiac "krótki" autobus
                                  :)
                                  • mikolaj7 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 17:19
                                    geograf napisał(a):

> jeżeli on ma 12 metrów, to ja własnie o nim mówiłem mówiac "krótki" autobus
                                    > :)

to moze ja jestem naprawde nienormalny? ja dziele
                                    autobusy na przegubowe; troche krotsze, ktore sa dlugosci
                                    2/3 tych przegubowych i te krotkie, ktore nie maja trzech
                                    podwojnych drzwi... o wlasnie, chyba w ten sposob. dla mnie
                                    krotkie autobusy ocieraja sie juz o busy wielkosciowo...
                                    • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 17:25
                                      a ja dzielę, na długie, przegubowce, 15 metrowe - 2/3 "przegubowców" i 12 metrowe. :)
                                      Czyli obaj mówiliśmy o tym samym, tylko inaczej nazywaliśmy:))

Bo te 12 metrowe, które nie maja trzech par drzwi, powinny wg nas jeździc po zamkniętym obszarze:))

Teraz rozumiesz ;)
                                      • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 19:04
                                        Ekhm, moim skromnym zdaniem normalnie te linie powinny być obsługiwane małymi
                                        autobusami, jak np znane nam autosany H6
                                        www.psmkms.ipx.pl/autobusy/autosan.htm
                                        z tym, że trasy powinny być takie, żeby "zwykły" autobus, jak np krótka Scania,
                                        zmieścił się tam w razie czego, gdyby na Rynku była jakaś impreza masowa czy
                                        coś takiego, albo jako rezerwa, gdyby się Autosan zepsuł. To by było tak
                                        optymalnie...
                                        • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 20:27
                                          Tylko jest pewin problem - linie obsługiwane przez H-6 musiałyby być krótkie. W
                                          innym przypadku bowiem Autosany nie sprostałyby potrzebom przewozowym ( np. na
                                          trasie CAHTS - Mały Rynek :)) )
                                          • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 07:40
                                            malopolanin napisał(a):

> Tylko jest pewin problem - linie obsługiwane przez H-6 musiałyby być krótkie. W
                                            >
                                            > innym przypadku bowiem Autosany nie sprostałyby potrzebom przewozowym ( np. na
                                            > trasie CAHTS - Mały Rynek :)) )

No tak - nikt jeszcze się nie zastanawiał, gdzie ten autobus z Małego Rynku
                                            mógłby pojechać. Ale masz rację.
                  • mikolaj7 Re: będzie lepiej w centrum? 10.03.02, 16:07
                    _hektor napisał(a):

> wokół Plant oczywiście tramwaje jeżdżą, ale żeby np. niepełnosprawni mogli
                    > jeszcze bliżej rynku dojechać, to jest projekt żeby małe autobusy puścić na mał
                    > y
                    > rynek, czyli jakieś 100m od samego rynku.

tarmawaje juz jezdza przez plac wszystkich swietych, a
                    stamtad jest nawet blziej na rynek niz z malego rynku...

ja jestem jak najbardziej za jakas linia malych autobusow
                    (turystyczna, czy nie, nie chce, zeby to byly jakies
                    przegubowce!), ktora by dojezdzala pod polnocne rejony
                    rynku... bo od strony wawelu i grodzkiej wszystko jest
                    dobrze zorganizowane.
                    • Gość: OLO I Re: będzie lepiej w centrum? IP: 212.244.59.* 10.03.02, 20:02
                      Czytam to i nie wierzę. Najpierw chce się ograniczyć ruch w obrębie Plant i
                      stworzyć tam strefę pieszego ruchu podając za argument, że można wszędzie dojść
                      pieszo, z czym się zgadzam, a potem wychodzi się z pomysłem wpuszczenia
                      autobusu na Mały Rynek, żeby inwalidzi mieli bliżej do Rynku Gł. Jako przykład
                      podajecie Grodzką i Pl. Wszystkich Świętych - tak ale to jest szeroka, prosta,
                      przelotowa trasa i obsługiwana przez tramwaje, a nie napędzane dizlem busy
                      (ekologia?), dojazd zaś do M. Rynku jest bardziej skomplikowany, a ulice węższe
                      (Szpitalna czy Mikołajska?). Dodatkowo jest tam b. duży ruch pieszy, w który
                      będzie się pakował autobus (czemu nie autobus całą Grodzką spod Wawelu do Rynku
                      albo przez Sławkowską do Pl. Szczepańskiego - równie bezsensowne!). Ponadto
                      taki autobus bedzie wjeżdzał prawie na Rynek Gł. przy placu Mariackim - gdzie
                      tu konsekwencja??

PS: dla niekrakowian - tu nie chodzi o kilometrowe odległości. Dojście spod
                      Poczty Głównej (przystanek w okolicy) to raptem ok. 400 metrów, tylko 300 m
                      dalej i za wyjątkiem Pl Wszystkich Swiętych odległości są podobne, a Mały Rynek
                      to ścisła zabudowa Sterego Miasta bezpośrednio przy Rynku Gł..
                      • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 07:52
                        Przecież o niebo lepszy jest jeden autobus, niż kilkadziesiąt prywatnych
                        samochodów wjeżdżających do centrum. Na Szpitalnej ruch jest duży, ale
                        samochodów, gdyby ich trochę stamtąd wyrzucić, to by się zaraz zrobiło luźniej.
                        Swoją drogą, nikt nie protestował, kiedy na sam Rynek (róg św Anny i Wiślnej)
                        wjeżdżały prywatne busy, które usunięto stamtąd dopiero przed pół roku, a teraz
                        protestują przeciw MPK, które chyba budzi większe zaufanie, niż prywaciarze
                        (przynajmniej jak chodzi o mnie). W wielu miastach (np w Wiedniu) w ścisłym
                        centrum są linie autobusowe, obsługiwane zwykle mniejszymi pojazdami, i tam
                        system ten się sprawdza, skoro istnieje już od wielu lat i nikt nie myśli tego
                        likwidować.
                        • Gość: OLO I Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.chello.pl 11.03.02, 09:03
                          A czy ja źle mówię - oprócz ograniczenia ruchu samochodów nie powinno się tam
                          również wpuszczać MPK - po co??
                          • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 17:47
                            przed chwila ci wytłumaczył- skoro samochody maja PO CO wjeżdżac w tamto miejsce,
                            to chyba busy tez będa miały po co wozic ludzi. Tak przynajmniej ja sadzę....
                            • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 19:19
                              geograf napisał(a):

> przed chwila ci wytłumaczył- skoro samochody maja PO CO wjeżdżac w tamto miejsc
                              > e,
                              > to chyba busy tez będa miały po co wozic ludzi. Tak przynajmniej ja sadzę.

O to mi właśnie chodziło. Dzięki ;))
                            • Gość: OLO I Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.chello.pl 11.03.02, 21:52
                              To źle sądzisz. Jeżeli MPK ma jeżdzić tylko dlatego, że gdzieś chodzą ludzie,
                              to moja prosba do MPK o linie: Olszewskiego-Wiślna-Empik-Grodzka-Pub Popularny-
                              Sławkowska, bo nie jestem w stanie tego obejść. A kolejna: dookoła Plant
                              alejkami - bo mi się nie chce spacerować. I jeszcze ode mnie z uczelni do
                              kiosku z obwarzankami. Panowie, wasz busoentuzjazm i spaliny zagrażają
                              zabytkowemu miastu, a tego mamy przecież unikać. Hej, ekolodzy wy może byście
                              się odezwali - co wy na to? Wpuścicie śmierdziela co kwadrans do Rynku?
                              • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 21:55
                                :)))))))))))))
                              • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 22:01
                                Olo - a na poważniej - priorytetem jest ograniczenie ruchu w obrębie Plant.
                                Natomiast autobusy w centrum to sprawa ciekawa, acz niekonieczna. W każdym
                                razie warta przemyślenia.
      • Gość: holender Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 12.03.02, 12:00
        Mikolaju,

samochody pod ziemie. w kazdym zdatnym do tego celu miejscu, glownie pod juz
        istniejacymi placami (szczepanski, ducha, maly rynek...) powinny powstac
        parkingi podziemne nawet wielopoziomowe. za malo mamy miejsca w Kkowie zeby
        piekne place ktore na prawde moga i winny byc inaczej wykorzystane oddawac
        samochodziarzom do stawiania ich wozkow. kazdy kraj ktory ceni swoje
        dziedzictwo (wlochy, francja, niemcy, holandia...) wprowadza drakonskie
        ograniczenia dla ruchu samochodowego w historycznych centrach - i ludzie to
        akceptuja, przyzwyczajaja sie, zas miasta zaczynaja byc wreszcie dla ludzi a
        nie tylko fanow motoryzacji (ile to razy na ulicy tomasza przy zaulku o
        milimetry mijam sie na waskim chodniku z rozpedzonym drechem w zespawanej z
        szesciu innych beemce). przy odpowiedniej organizacji transportu publicznego
        poruszanie sie w obrebie historycznego centrum jest sprawniejsze i mniej
        uciazliwe niz z samochodami wszedzie.

Moj postulat - wlaczyc do tego systemu takze Kazimierz.

PZDR forumowiczow
        • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 12.03.02, 13:52
          Gość portalu: holender napisał(a):

> Moj postulat - wlaczyc do tego systemu takze Kazimierz.
          >
          Kazimierz - też dobry pomysł.

• mikolaj7 Re: będzie lepiej w centrum? 12.03.02, 13:55
          Gość portalu: holender napisał(a):

> Mikolaju,
          >
          > samochody pod ziemie. w kazdym zdatnym do tego celu miejscu, glownie pod juz
          > istniejacymi placami (szczepanski, ducha, maly rynek...) powinny powstac
          > parkingi podziemne nawet wielopoziomowe.

wiadomo, ze to by byl szczyt marzen, ale jest jedno wielkie
          ale: co jest pod takim np. malym rynkiem? a jak tam sa
          jakies dajmy na to katakumby kosciola maroackiego to juz
          nici z budowy, zreszta caly teren trzebab by rozorac i
          pozniej na powierzchni wszytsko robic od poczatku... wtedy
          maly rynek na pewno zostanie zmieniony i watpie, zeby na
          lepsze. poza tym to sa gigantyczne pieniadze.

za malo mamy miejsca w Kkowie zeby
          > piekne place ktore na prawde moga i winny byc inaczej wykorzystane oddawac
          > samochodziarzom do stawiania ich wozkow. kazdy kraj ktory ceni swoje
          > dziedzictwo (wlochy, francja, niemcy, holandia...) wprowadza drakonskie
          > ograniczenia dla ruchu samochodowego w historycznych centrach

wiem. ale Krakow nie ma warunkow na takie ograniczenia.
          w wakacje, we wloszech zostawilismy samochod na
          parkingu podziemnym niemal w srodku miasta, bez problemu
          miescili sie tam wszyscy, ale gdzie takie wielkie cos walnac
          w Krkowie, w centrum, zeby nie szpecilo i w ogole bylo
          mozliwe? chyba tylko na placu szczepanskim (o ktorym
          jakos dotad nie bylo mowy)

- i ludzie to
          > akceptuja, przyzwyczajaja sie, zas miasta zaczynaja byc wreszcie dla ludzi a
          > nie tylko fanow motoryzacji (ile to razy na ulicy tomasza przy zaulku o
          > milimetry mijam sie na waskim chodniku z rozpedzonym drechem w zespawanej z
          > szesciu innych beemce).

to jest w ogole dziwna ulcia. moglbi ja zamknac dla ruchu
          samochodowego od razu, i tak nikomu by to nie
          przeszkadzalo, bo miedzy jana a wislna nikt nie mieszka (a
          jesli juz to blizej kosciola i auto zostawi na jana), zrezta
          miedzy jana i slawkowska tez chyba jest tylko hotel i kina.

przy odpowiedniej organizacji transportu publicznego
          > poruszanie sie w obrebie historycznego centrum jest sprawniejsze i mniej
          > uciazliwe niz z samochodami wszedzie.

ale ciekawe jak ktos to wszystko zorganizuje i to z
          sensem? na forum ledwo dochodzimy do cos-niosacych
          wnioskow w zwiazku z ruchem w obrebie plant, to jak maja
          sobie radni z tym poradzic? ;-)))

>
          > Moj postulat - wlaczyc do tego systemu takze Kazimierz.

a to juz nie moja dzialka...
    • Gość: mtq Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 13:39
      No cóż.... nie załapałem się, aby przeczytać artykuł i mam za swoje,
      teraz jest tam artykuł o krakowskich alkoholikach.

Ale czytając wątek, chciałbym się ustosunkować: Jestem zdecydowanie
      przeciwny wszelkim autobusom w obrębie plant, ale popieram z
      całego serca tramwaj '0'. Czy ktoś wyobraża sobie piękny, niebieski,
      smrodzący autobus (nieklimatyzowany) podążający ulicą Mikołajską
      czy Poselską? Bo mnie się to w głowie nie mieści. A co do
      ograniczonego ruchu samochodów mam pewne wątpliwości - trzeba
      wziąć pod uwagę mieszkańców ścisłego centrum,którzy nie mogą
      nawet spokojnie podjechać pod dom, aby zabrać zakupy z bagażnika
      lub przyjechać w nagłym wypadku do domu. Nawet jeśli nie mają
      wspomnianych problemów, to i tak za każdym razem muszą zap.. do
      samochodu wciśniętego gdzieś parę ulic dalej.

pozdrawiam
      • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 11.03.02, 16:13
        mtq - to ograniczenie ma dotyczyć tylko przyjezdnych z innych dzielnic, przez
        co mieszkańcom ułatwi to nawet parkowanie ( zwolni się część miejsc
        parkingowych). Artykuł wciąż jest, tylko pod innym linkiem:
        wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=734419&dzial=krk010108
        Czytaj jednak uważnie, bo ten artykuł jest napisany stronniczo.
    • geograf Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 15:53
      A ja mam inne pytanie:
      dlaczego hektor jest zaznaczony na forum? i dlaczego pojawiły się kropki przy tytule watku??:))))))))))))))))))

pozdrawiam
      (czy my o czymś nie wiemy??)
      • kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 16:29
        No właśnie? Czy my o czymś nie wiemy?
        • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 19:28
          ja też nie wiem o co z tym chodzi.

• Gość: mtq Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 10:23
            A ja chyba wiem - to dzieło janusa z gazety, tak jak w wątku o Forumolandii :-))
    • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 20:18
      dzisiejszy list pewnego architekta wydrukowany w wyborczej:
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=475843&dzial=krk0110

może więc my wysłalibyśmy naszą opinie o tym projekcie, żeby było wiadomo że
      jego zwolennicy też są. co o tym sądzicie?
      • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 20:40
        Tak wysyłajmy !
        • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 20:48
          bo tylko chyba mamy rozbieżne zdania odnośnie tych autobusów na mały rynek, ale o
          tym można w ogóle nie pisać, bo cały projekt ogólnie wszyscy popierają.
          • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 20:50
            Tak, tym bardziej, że ta opinia pana architekta, a włażściwie wnioski z niej
            płynące są wyssane z palca.
            • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 20:55
              no i może jakoś redakcja sprostuje swój stronniczy arykuł od razy potępiający
              tego typu zmiany, a przynajmniej będzie wiec że nie wszystkim może takie coś
              wciskać.
              • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 21:10
                _hektor napisał(a):

> no i może jakoś redakcja sprostuje swój stronniczy arykuł od razy potępiający
                > tego typu zmiany, a przynajmniej będzie wiec że nie wszystkim może takie coś
                > wciskać.

Tak, dobrze powiedziałeś. Niestety podteks tego artykułu jest wyraźnie
                nieprzyjazny tym ograniczeniom. Pojawia się tu niekonsekwencja Gazety ( z jednej
                strony wspieranie ruchu rowerowego i odnowy najważniejszych ulic/ kamienic w
                centrum, a z drugiej prawie jawne sprzeciwianie się pomysłom ograniczeniom ruchu
                w centrum ( choć nie będzie to dotyczyło mieszkańców strefy, lecz przyjezdnym, a
                w wypadku uruchomienia autobusów komunikacja z Rynku wręcz się polepszy,
                szczególnie dla straszych ludzi, którzy są schorowani i nie mają samochodów).
                Ale pisałem to już wiele razy a Gazeta swoje... :(

• _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 21:20
                  tak więc piszemy list w odnosieniu do artukułu gazety, a nie do listu architekta,
                  tak?
                  • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 21:24
                    Zastanawiam się . Można te dwa połączyć razem np w pewnym momencie nawiązać do
                    wypowiedzi tego Pana.
                    • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 21:28
                      tylko żeby gazeta nie dała tego potem jako list do listu tylko list do artukułu.
                      • malopolanin Re: będzie lepiej w centrum? 13.03.02, 21:34
                        Musimy to wyraźnie zaznaczyć : nie ustosunkowujemy się do listu Pana
                        architekta, lecz do stronniczo naszym zdaniem przedstawionych przez Gazetę
                        koncepcji.
                  • malopolanin Początek 13.03.02, 21:32
                    Szanowna Gazeto !

Z niepokojem obserwujemy prawie zawsze negatywne nastawienie Redaktorów do
                    pomysłu ograniczenia ruchu w mieście. Takowe działania mają służy nie tylko
                    mieszkańcom terenów, na których mają zostać wprowadzone ograniczenia, ale
                    również ludziom z Krakowa i licznie przyjeżdząjącym do naszego miasta turystom.

Pragniemy zauważyć, że przedstawiony przez Was projekt ograniczeń poruszania
                    się po centrum samochodem ma służyć głównie zmniejszeniem ilości wjazdów na ten
                    odszar aut nie- mieszkańców strefy.
                    Jeśli chodzi więc o mieszkańców , to liczba miejsc parkingowych wręcz się
                    zwiększy, bo będzie mniej "obcych " samochodów.

Inną sprawą jest, że takie ograniczenia pozwolą sprawniej poruszać się po
                    mieście środom komunikacji publicznej, która normalnie ma problemy z
                    przedzieraniem się przez gąszcz samochodów.

ITD...
                    • _hektor Re: Początek 13.03.02, 21:42
                      malopolanin napisał(a):

> Szanowna Gazeto !
                      >
                      > Z niepokojem obserwujemy prawie zawsze negatywne nastawienie Redaktorów do
                      > pomysłu ograniczenia ruchu w mieście. Takowe działania mają służy nie tylko
                      > mieszkańcom terenów, na których mają zostać wprowadzone ograniczenia, ale
                      > również ludziom z Krakowa i licznie przyjeżdząjącym do naszego miasta turystom
                      > .
                      >
                      > Pragniemy zauważyć, że przedstawiony przez Was projekt ograniczeń poruszania
                      > się po centrum samochodem ma służyć głównie zmniejszeniem ilości wjazdów na ten
                      >
                      > odszar aut nie- mieszkańców strefy.
                      > Jeśli chodzi więc o mieszkańców , to liczba miejsc parkingowych wręcz się
                      > zwiększy, bo będzie mniej "obcych " samochodów.
                      >
                      > Inną sprawą jest, że takie ograniczenia pozwolą sprawniej poruszać się po
                      > mieście środom komunikacji publicznej, która normalnie ma problemy z
                      > przedzieraniem się przez gąszcz samochodów.
                      >
                      zmiany zaprojektowane w projekcie będą więc próba dostosowania zasad poruszania
                      się w krakowie do sytuacji w innych cywilizowanych miastach europy i powinno one
                      być przez dziennikarzy miejskich jak najbardziej wspierane, a nie odwrotnie jak
                      to się dzieje teraz i co doskonale jest widoczne w charakterze ostatniego
                      artukułu i ww. projekcie.

jeszcze coś czy wysyłamy???
                      • malopolanin Re: Początek 13.03.02, 21:47
                        _hektor napisał(a):

> malopolanin napisał(a):
                        >
                        > > Szanowna Gazeto !
                        > >
                        > > Z niepokojem obserwujemy prawie zawsze negatywne nastawienie Redaktorów do
                        >
                        > > pomysłu ograniczenia ruchu w mieście. Takowe działania mają służy nie tyl
                        > ko
                        > > mieszkańcom terenów, na których mają zostać wprowadzone ograniczenia, ale
                        > > również ludziom z Krakowa i licznie przyjeżdząjącym do naszego miasta tur
                        > ystom
                        > > .
                        > >
                        > > Pragniemy zauważyć, że przedstawiony przez Was projekt ograniczeń poruszan
                        > ia
                        > > się po centrum samochodem ma służyć głównie zmniejszeniem ilości wjazdów n
                        > a ten
                        > >
                        > > odszar aut nie- mieszkańców strefy.
                        > > Jeśli chodzi więc o mieszkańców , to liczba miejsc parkingowych wręcz się
                        > > zwiększy, bo będzie mniej "obcych " samochodów.
                        > >
                        > > Inną sprawą jest, że takie ograniczenia pozwolą sprawniej poruszać się po
                        > > mieście środom komunikacji publicznej, która normalnie ma problemy z
                        > > przedzieraniem się przez gąszcz samochodów.
                        > >
                        > zmiany zaprojektowane w projekcie będą więc próba dostosowania zasad poruszania
                        >
                        > się w krakowie do sytuacji w innych cywilizowanych miastach europy i powinno on
                        > e
                        > być przez dziennikarzy miejskich jak najbardziej wspierane, a nie odwrotnie jak
                        >
                        > to się dzieje teraz i co doskonale jest widoczne w charakterze ostatniego
                        > artukułu i ww. projekcie.
                        >
                        > jeszcze coś czy wysyłamy???

Uwagi podałem Ci w poście niżej, Zastanawiam, się też czy nie warto poczekać na
                        Kubę i MTQ.
                        I tak jutro tego już nie wydrukują.
                        • _hektor Re: Początek 13.03.02, 21:51
                          ok, więc z wysyłaniem czekamy na kube, mtq i innych ewentualnie.
                          • malopolanin Re: Początek 13.03.02, 21:53
                            No i na Geografa :)

Oczywiście trzeb ato wszystko jeszcze przeredagować.
                            • geograf Re: Początek 13.03.02, 22:12
                              no! bo już myślałem, że będę musiał wam przypominac o mojej skromnej osóbce...:))

Pozdrawiam i pamiętajcie o mnie! Jak coś to zawsze służę pomoca,
                              anóż się uda....:))
                              • malopolanin Re: Początek 14.03.02, 08:20
                                Pamiętamy :)
    • malopolanin Co jeszcze, moim zdaniem, trzeba napisać w petycji 13.03.02, 21:46
      1. Napisać o ekologi, preferencjach dla transportu publicznego
      2. tendencjach światowych ( wycofywanie ruchu z centrum - mamy szanse nie
      powielać blędów Zachodu, który najpierw rozwinął sieć parkingów w okolicach
      centrum ( ale nie w centrum !!!) , a teraz z tego się wycofuje
      3. Wizerunek miasta w oczach turystów bez korków w centrum ze sprawnie i szybko
      działającą komunikacją pupliczną, możliwość zwiedzania bez przeciskania się
      przez wąskie chodniki lecz przez ulice dostępne tylko dla samochodów mieszkańców

4. No i oczywiście postulat ograniczenia eydawania indentyfikatorów do jednego/
      dwóch na mieszkanie ( teraz wydaje się nawet po kilkanaście).
      • Gość: mtq Re: Co jeszcze, moim zdaniem, trzeba napisać w petycji IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 22:49
        malopolanin napisał(a):

> 1. Napisać o ekologi, preferencjach dla transportu publicznego
        > 2. tendencjach światowych ( wycofywanie ruchu z centrum - mamy szanse nie
        > powielać blędów Zachodu, który najpierw rozwinął sieć parkingów w okolicach
        > centrum ( ale nie w centrum !!!) , a teraz z tego się wycofuje
        > 3. Wizerunek miasta w oczach turystów bez korków w centrum ze sprawnie i szybko
        >
        > działającą komunikacją pupliczną, możliwość zwiedzania bez przeciskania się
        > przez wąskie chodniki lecz przez ulice dostępne tylko dla samochodów mieszkańcó
        > w
        >
        > 4. No i oczywiście postulat ograniczenia eydawania indentyfikatorów do jednego/
        >
        > dwóch na mieszkanie ( teraz wydaje się nawet po kilkanaście).

... no nie wiem. Ja w ogóle jestem przeciwny wszelkim autobusom w obrębie plant. tam po prostu nie ma na
        to miejsca i niebieski busik nie pasuje W OGOLE do starych kamienic, wiec tego nie popre. Natomiast
        moglibyśmy napisać o tramwaju '0' przez Rynek.....:-)))
        Ale faktem jest, że Gazeta od razu ustosunkowała się negatywnie do propozycji i cały czas trzyma takie
        stanowisko. Mogli by napisać ten artykuł obiektywnie.
        A może coś o jednokierunkowości ulic? Macie jakieś pomysły?
        • malopolanin Re: Co jeszcze, moim zdaniem, trzeba napisać w petycji 14.03.02, 08:26
          Gość portalu: mtq napisał(a):

>
          > ... no nie wiem. Ja w ogóle jestem przeciwny wszelkim autobusom w obrębie plant
          > . tam po prostu nie ma na
          > to miejsca i niebieski busik nie pasuje W OGOLE do starych kamienic, wiec tego
          > nie popre. Natomiast
          > moglibyśmy napisać o tramwaju '0' przez Rynek.....:-)))
          > Ale faktem jest, że Gazeta od razu ustosunkowała się negatywnie do propozycji i
          > cały czas trzyma takie
          > stanowisko. Mogli by napisać ten artykuł obiektywnie.
          > A może coś o jednokierunkowości ulic? Macie jakieś pomysły?

Już z Hektorem ustaliliśmy. Skoro nie ma wśród nas zgody co do autobusów w Rynku
          to chodzi o to, by zwrócić uwagę Redakcji, że od razu negatywnie ustosunkowuje
          się do pomysłów OGRANICZENIA RUCHU W CENTRUM. O autobusach po prostu nic nie
          wspomnimy.
          Zawsze Gazeta sprzeciwiała się ograniczeniom w ruchu pod pretekstem ochrony
          mieszkańców, ich miejsc parkingowych. Teraz takiego asa nie będzie mieć, bowiem
          planowane ograniczenia nie będą dotyczyć mieszkańców.

• Gość: mtq Re: Co jeszcze, moim zdaniem, trzeba napisać w petycji IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 10:21
            malopolanin napisał(a):

> Gość portalu: mtq napisał(a):
            >
            > >
            > > ... no nie wiem. Ja w ogóle jestem przeciwny wszelkim autobusom w obrębie
            > plant
            > > . tam po prostu nie ma na
            > > to miejsca i niebieski busik nie pasuje W OGOLE do starych kamienic, wiec
            > tego
            > > nie popre. Natomiast
            > > moglibyśmy napisać o tramwaju '0' przez Rynek.....:-)))
            > > Ale faktem jest, że Gazeta od razu ustosunkowała się negatywnie do propozy
            > cji i
            > > cały czas trzyma takie
            > > stanowisko. Mogli by napisać ten artykuł obiektywnie.
            > > A może coś o jednokierunkowości ulic? Macie jakieś pomysły?
            >
            >
            > Już z Hektorem ustaliliśmy. Skoro nie ma wśród nas zgody co do autobusów w Rynk
            > u
            > to chodzi o to, by zwrócić uwagę Redakcji, że od razu negatywnie ustosunkowuje
            > się do pomysłów OGRANICZENIA RUCHU W CENTRUM. O autobusach po prostu nic nie
            > wspomnimy.
            > Zawsze Gazeta sprzeciwiała się ograniczeniom w ruchu pod pretekstem ochrony
            > mieszkańców, ich miejsc parkingowych. Teraz takiego asa nie będzie mieć, bowiem
            >
            > planowane ograniczenia nie będą dotyczyć mieszkańców.
            >

OK - w takim razie PISZEMY! Ktoś to tylko musi zredagować i tu opublikować, aby było fachowo napisane.
    • malopolanin Petycja - proszę o uwagi i zakończenie petycji 14.03.02, 11:44
      Szanowna Gazeto !

pomysłu ograniczenia ruchu w mieście. Takowe działania, wyprowadzające ruch z
      centrum, będą przecież służyć nie tylko mieszkańcom terenów, na których mają
      zostać wprowadzone ograniczenia, ale również ludziom z Krakowa korzystającym z
      komunikacji publicznej i licznie przyjeżdząjącym do naszego miasta turystom.
      Pragniemy też przypomnieć, że zdecydowana większość podróżujących do centrum
      wybiera wspomniane środki komunikacji publicznej, co jest i powinno być zgodne
      z polityką transportową aglomeracji miejskich. Zwłaszcza, co jeszcze raz
      pragniemy podkreślić, że planowane działania nie mają na celu utrudnienia
      wjazdu na te tereny mieszkańcom, lecz "przyjezdnym". Jest to zgodne z trendami
      światowymi, postulatami ekologów.

Jeśli chodzi więc o mieszkańców Starego Miasta , to liczba miejsc parkingowych
      dla nich wręcz się zwiększy, bo będzie mniej "obcych " samochodów.

mieście środkom komunikacji publicznej, która obecnie ma problemy z

Zmiany zapisane w projekcie będą więc próba dostosowania zasad poruszania
      się w Krakowie do sytuacji w innych cywilizowanych miastach Europy i powinno
      one być przez dziennikarzy miejskich jak najbardziej wspierane, a nie
      odwrotnie, jak to się dzieje teraz i co doskonale jest widoczne w charakterze
      ostatniego artukułu . A w każdym razie nie powinny być z góry poddane krytyce.

Wspomniane ograniczenia wpłyną też pozytywnie na wizerunek miasta w oczach
      turystów, gdyż sprawniej działająca komunikacja publiczna ( tzn. nie stojąca w
      korkach), pozwoli szybciej przemieszczać się przez centrum z jednego krasńca
      Krakowa na drugi.

Na koniec, jak wspomnieliście, coś o drogach jednokierunkowych,
      wyprowadzających ruch w kierunku Alej i podkreśleniu, że nie mamy naturalnie
      nic przeciw budowie dróg, byleby, o ile to możliwe, wyprowadzały ruch z
      centrum, a nie generowały dodatkową ilość samochodów w Starym mieście

• _hektor Re: Petycja - proszę o uwagi i zakończenie petycji 14.03.02, 14:27
        nie wiem, ale może jeszcze w jednym końcowym zdaniu wyrazić nasze zdecydowane
        poparcie dla całego projektu, chyba że to dość widocznie wynika z całego listu.
        • malopolanin Re: Petycja - proszę o uwagi i zakończenie petycji 14.03.02, 16:23
          Więc czekam na zredagowanie. :)
    • malopolanin NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 16:54
      Bo wypadałoby wysłać to dzisiaj, tak, by ewentualnie w sobotę wydrukowali.
      Trzeba to jednak tak skonstruować, by Gazeta nie mogła się przyczepić do
      żadnego fragmentu petycji i oponować. Dlatego trzeba coś jeszcze dodać o
      ulicach jednokierunkowych.
      • kuba203 Re: NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 17:05
        Wg mnie to jest wszystko w porządku. Co do ulic jednokierunkowych, to z mapki w
        gazecie wynikało, że są dobrze zaprojektowane, bo faktycznie wyprowadzą ruch z
        centrum i nie będzie możliwe jeżdżenie z jednego miejsca centrum do innego.
        • Gość: mtq Re: NIkt nie ma propozycji ? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 19:42
          Według mnie też jest w porządku, ale - Hektor - ja nie popieram projektu do końca, więc może
          wymyślić jakieś inne podsumowanie, np. że jest on *prawie* doskonały i że Gazeta niedobrze robi od
          razu stosunkując się negatywnie do *całego* planu.
          • _hektor Re: NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 20:22
            myśle że chodzi o to, że w tym liście poprzeć ogólnie całą idee. jak też (np.
            jeżeli chodzi o te autobusy na mały rynek) nie zgadzam się do końca, ale żeby
            widocznie przedstawić nasze poparcie dla tego typu zmina, proponuje nie
            pisać 'prawie'. poprawki kosmetyczne będzie można wprowadzać, jeżeli cały projekt
            nie zostanie zjedzony przez np. negatywnie nastawionych dziennikarzy, a żeby tak
            się nie stało, głośny głos poparcia musi być widoczny.
            • malopolanin Re: NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 20:26
              Hektor - mógłbyś więc przeredagować całą petycję ( napisz ją w kształcie, w
              którym, Twoim zdaniem, będzie się gotowa do wysłania, ok ?
              • _hektor Re: NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 20:29
                więc redaguje.
                a ty zajrzyj to wątku 'poprawki na skrzyżowaniach - petycja' ok? :)
              • _hektor Re: NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 20:36
                Szanowna Gazeto !

światowymi, postulatami ekologów.

Krakowa na drugi.

Na koniec, jak wspomnieliście, coś o drogach jednokierunkowych,
                wyprowadzających ruch w kierunku Alej i podkreśleniu, że nie mamy naturalnie
                nic przeciw budowie dróg, byleby, o ile to możliwe, wyprowadzały ruch z
                centrum, a nie generowały dodatkową ilość samochodów w Starym mieście

Popieramy więc przedstawiony przez władze miasta projekt i tymbardziej z
                niepokojem przyglądamy się na nie tylko brak poparcia gazety dla tych
                rozwiązań, ale wręcz ich od samego pocztku potępianie. liczymy na bardziej
                obiektywne i przyjazne dla miasto podejście.
                z wyrazami szancunku!

może tak być?
                • malopolanin Re: NIkt nie ma propozycji ? 14.03.02, 20:37
                  Zobacz na mój projekt. Wydaje mi się, że całą petycję "upłynniłem".
    • malopolanin Napisałem 14.03.02, 20:36
      Szanowna Gazeto !

światowymi, postulatami ekologów...

Krakowa na drugi.

Co do ulic jednokierunkowych - tu również proponujemy przyglądnąć się takowym
      pomysłom w innych miastach europejskich. Biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, iż
      ulice, aż do Alej, są wąskie, taki pomysł wydaje się podwójnie trafiony.
      Tym bardziej, że obecnie trudno jest wyminąć się samochodom na dwukierunkowych
      ulicach Śródnieścia. Takowe rozwiązanie przyczyni się też do zmiejszenia ilości
      stłuczek na omawianych obszarze.

Nie twierdzimy, że pomysły przedstawione przez ZDiK są idealne. Niewątpliwie
      wymagają one społecznej konsultacji i rozpropagowania, przy jednoczesnym
      wyjaśnieniu mieszkańcom omawianego terenu, iż nie są przeciw nim wymierzone.

W każdym razie, jeśli chcemy promować Kraków jako miasto przyjazne mieszkańcom
      i turystom, to przy obecnym układzie ulic w Centum przedstawione propozycje są
      bliskie ideału.

Z wyrazami szacunku

• _hektor Re: Napisałem 14.03.02, 20:44
        ok, niech będzie. wysyłamy dziś?
        • malopolanin Re: Napisałem 14.03.02, 20:48
          Jeśli nie ma błędów ortograficznych, sprawdzę. Mam nadzieję, że KOba Geograf i
          Mtq też to wyślą.
          • Gość: mtq Re: Napisałem IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 20:55
            3 akapit od końca: "pozwoli przemieszczać się z jednego krasńca na drugi" jednego KRAŃCA!
          • _hektor Re: Napisałem 14.03.02, 20:57
            ok.
            dzisiejszy dyżurujący: magdalena.kursa@krakow.agora.pl
        • Gość: mtq Re: Napisałem IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 20:52
          wysyłamy TERAZ!
    • malopolanin Wersja ostateczna 14.03.02, 20:58
      Szanowna Gazeto !

światowymi, postulatami ekologów...

Wspomniane propozycje wpłyną też pozytywnie na wizerunek miasta w oczach
      turystów, gdyż sprawniej działająca komunikacja publiczna ( tzn. niestojąca w
      korkach), pozwoli szybciej przemieszczać się przez centrum z jednego krańca
      Krakowa na drugi.

Co do ulic jednokierunkowych - tu również proponujemy przyglądnąć się takowym
      pomysłom w innych miastach europejskich. Biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, iż
      ulice w Krakowie, aż do linii Alej, a często i dalej, są wąskie, taki pomysł
      wydaje się podwójnie trafiony.
      Tym bardziej, że obecnie trudno jest wyminąć się samochodom na dwukierunkowych
      ulicach Śródmieścia. Ulice jednokierunkowe więc, to większa przepustowość i
      minimalizacja ryzyka stłuczek.

Nie twierdzimy, że pomysły przedstawione przez ZDiK są idealne. Niewątpliwie
      wymagają one społecznej konsultacji i rozpropagowania, przy jednoczesnym
      wyjaśnieniu mieszkańcom omawianego terenu, iż nie są przeciw nim wymierzone.

Zaznaczamy też, że nie jesteśmy przeciw rozwojowi komunikacji samochodowej,
      lecz chodzi o to, że specyficzny plan centrum naszego miasta zobowiązuje
      każdego z nas do pewnych wyrzeczeń.

W każdym razie, jeśli chcemy promować Kraków jako miasto przyjazne mieszkańcom
      i turystom, to przy obecnym układzie ulic w Centum przedstawione propozycje są
      bliskie ideału.

Z wyrazami szacunku

• _hektor Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 20:59
        ok, wysyłamy!!!
        • malopolanin Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 21:01
          Zarówno na adres dyżurującego, jak i ogólny:
          redakcja@krakow.agora.pl
          • Gość: mtq Re: Wersja ostateczna IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 21:03
            wysłalem na oba adresy
            • _hektor Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 21:08
              autorem teog stronniczego artukułu jest Jerzy Kłeczek więc prawdopodobnie ma
              adres jerzy.kleczek@krakow.agora.pl może do niego też wysłać?
              • malopolanin Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 21:10
                Możemy.
                • _hektor Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 21:12
                  to wysyłamy, niech wie co inni myślą na temat stronniczości jego wspaniałego
                  artukułu.

• geograf Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 21:22
                    a że tak się spytam: jaki tytuł mam nadac temu listowi???

:)) podacie tylko temat i już wysyłam na trzy wskazane adresy!!:))

pozdrawiam:)
                    • Gość: mtq Re: Wersja ostateczna IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 21:25
                      do Jerzego Kłeczka też wysłałem
                      ale już chyba wystarczy.
                      • geograf Re: Wersja ostateczna 14.03.02, 21:59
                        ok, już wysłem na wszystkie trzy adresy...

pozdrawiam
      • mikolaj7 panowie... 14.03.02, 23:15
        o czym Wy tu mowicie? juz jakies petycje? moze mi ktos
        powiedziec do czego doszliscie? nie chce mi sie czytac 50
        wypowiedzi, a chcialbym sie wlaczyc w uzdrawianie
        centrum Krakowa...
        • malopolanin Re: panowie... 15.03.02, 07:32
          mikolaj7 napisał(a):

> o czym Wy tu mowicie? juz jakies petycje? moze mi ktos
          > powiedziec do czego doszliscie? nie chce mi sie czytac 50
          > wypowiedzi, a chcialbym sie wlaczyc w uzdrawianie
          > centrum Krakowa...

W podtytule Wersja ostateczna jest co, co wysłaliśmy do Gazety.
          Adresy

redakcja@krakow.agora.pl
          jerzy.kleczek@krakow.agora.pl
          i do dziś dyżuryjącego redaktora
          krzysztof.fijalek@krakow.agora.pl
          • mikolaj7 Re: panowie... 15.03.02, 22:12
            malopolanin napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
            >
            > > o czym Wy tu mowicie? juz jakies petycje? moze mi ktos
            > > powiedziec do czego doszliscie? nie chce mi sie czytac 50
            > > wypowiedzi, a chcialbym sie wlaczyc w uzdrawianie
            > > centrum Krakowa...
            >
            > W podtytule Wersja ostateczna jest co, co wysłaliśmy do Gazety.
            > Adresy
            >
            > redakcja@krakow.agora.pl
            > jerzy.kleczek@krakow.agora.pl
            > i do dziś dyżuryjącego redaktora
            > krzysztof.fijalek@krakow.agora.pl

tez poslalem, chyba nie macie nic przeciwko, w koncu troche
            do dyskusji wnioslem...
            • geograf Re: panowie... 15.03.02, 22:14
              jak ktoś powiedział:
              każdy głos się liczy:)))))
    • Gość: *K* Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 23:16
      Pomysł drastycznego ograniczenia ruchu poza Plantami to kolejna próba
      utrudnienia życia wielu ludziom - jednym słowem to nie jest metoda na
      uspokojenie ruchu w centrum miasta. Natomiast pomysł wprowadzenia
      komunikacji na takie ulice jak np. Jagiellońska czy Sienna jest jeszcze głupszy.
      Należy prawie całkowicie wyeliminować ruch w obrębie Plant, natomiast na
      ulicach poza Plantami wprowadzić jakieś rozsądne rozwiązania komunikacyjne,
      a nie zabraniać ludziom poruszania się samochodami.
      Mam nadzieję (jestem pewien) że projekt ten nie wejdzie w życie, czego sobie
      i wielu Krakusom życzę. Jest już wiele poronionych pomysłów, więc kolejny nie
      jest już potrzebny.

• kuba203 Re: będzie lepiej w centrum? 15.03.02, 15:42
        Gość portalu: *K* napisał(a):

> Należy prawie całkowicie wyeliminować ruch w obrębie Plant, natomiast na
        > ulicach poza Plantami wprowadzić jakieś rozsądne rozwiązania komunikacyjne,
        > a nie zabraniać ludziom poruszania się samochodami.

To są właśnie rozsądne rozwiązania. Denerwuje mnie, że tramwaje na takiej np
        Basztowej muszą stać w korku, a teraz jest szansa to wyeliminować. Wyobrażasz
        sobie, co by teraz było, gdyby kilkanaście lat temu nie zabroniono wjazdu
        samochodem na Rynek?
    • malopolanin Kuba 15.03.02, 15:35
      Wysłałeś petycję ? :)))
      • kuba203 Re: Kuba 15.03.02, 15:43
        Zaraz wyślę, dopiero pierwszy raz dziś jestem :)
        • kuba203 Re: Kuba 15.03.02, 15:53
          Wysłane.
          • _hektor Re: Kuba 15.03.02, 18:05
            > Wysłane.

• kuba203 Pomocy! 15.03.02, 21:32
              Ekhm, i tu wychodzi moja mała znajomość komputera. Nie wiem, czy Wy też, ale ja
              dostałem właśnie odpowiedź redaktora, żeby z powodów technicznych wysłać mu to
              jeszcze raz w pliku rtf. Więc pytam mądrych_ludzi, CO TO JEST RTF? I czym to
              się je?
              • malopolanin Re: Pomocy! 15.03.02, 21:35
                Niestety nie wiem. Trzeba się śpieszyć, bo może chcą jutro wydrukować.
                • kuba203 do mądrych_ludzi 15.03.02, 21:38
                  Kto wie, co to rtf? Proszę o pomoc!
                  • malopolanin W Łodzi... 15.03.02, 21:44
                    W Łodzi coś wiedzą !!!
                    • kuba203 Re: W Łodzi... 15.03.02, 21:45
                      Widziałem, może wyjaśnią bliżej, to zaraz będziemy mogli wysłać. :)
                      • malopolanin Re: W Łodzi... 15.03.02, 21:50
                        Jest taki format w Zapisz jako.
                        • kuba203 Re: W Łodzi... 15.03.02, 21:56
                          Uffff, wysłane. Miejmy nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłem...
                          • malopolanin Re: W Łodzi... 15.03.02, 21:57
                            OK :))
                            Co za tempo, napięcie, stres ...
                            • kuba203 Re: W Łodzi... 15.03.02, 22:00
                              Właśnie, ale adrenalina skacze :))
                            • geograf Re: W Łodzi... 15.03.02, 22:04
                              i to się dopiero nazywa high-life :))))))))))
                              • kuba203 Re: W Łodzi... 15.03.02, 22:05
                                No nie?
                                • geograf Re: W Łodzi... 15.03.02, 22:10
                                  ciekawe co się z tego urodzi.....
                                  • kuba203 Re: W Łodzi... 16.03.02, 09:34
                                    Za jakąś godzinę będę miał Wyborczą, ciekawy jestem, czy wydrukowali dzisiaj.
                                    • malopolanin W Krakowie 16.03.02, 10:15
                                      Niestety Cię rozczaruję.

W takim przypadku są dwie możliwości :
                                      1. Nasz tekst jest nie po ich myśli
                                      2. Wydrukują w poniedziałek, a przez weekend cały sztab pracuje nad tym, by dać
                                      nam "niezłą" odpowiedź
                                      • kuba203 Re: W Krakowie 16.03.02, 12:21
                                        Skoro prosili, żeby im wysłać jeszcze raz, to chyba chcą wydrukować, pojawiły
                                        się tam jakieś dziwne cyferki, ale bez problemu można było się zorientować, o
                                        czym był list.
                                        • malopolanin Re: W Krakowie 16.03.02, 12:43
                                          To w takim razie na 100 % przez weekend piszą ripostę.
                                          • geograf Re: W Krakowie 16.03.02, 16:14
                                            ciekawe tylko jak bardzo skrytykują tą petycję.....

robimy zakłady?
                                            • malopolanin Re: W Krakowie 16.03.02, 20:16
                                              Możemy się zakładać.
                                              Ja obstawiam, że zupełnie wyśmieją nasz pomysł. Ale dobrze, że inni o nim
                                              usłyszą.
                                              • kuba203 Re: W Krakowie 16.03.02, 22:20
                                                Ja w zasadzie powinienen postawić na to samo...
                                                • Gość: mtq Re: W Krakowie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 13:59
                                                  W każdym razie będzie ciekawie...ja już wysiadam (moje serce znaczy się...;-)
    • Gość: mch Re: będzie lepiej w centrum? IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 19:05
      O, a jak to się stało, że jesteś "czerwony"? Co Ty z redakcji?
      A w Łodzi się nie ujawniałeś w tej postaci. :-)

Pozdrowy z Łodzi :-)
      • _hektor Re: będzie lepiej w centrum? 19.03.02, 14:38
        nie jestem z redkacji;)
        zrobili czerwony "żeby wątek był bardziej widoczny", bo jest odnośnie artukuły w
        wyborczej.
        kraków także pozdrawia!

• _hektor list do gazety jeszcze raz 23.03.02, 14:46
      skoro gazeta olewa nasze listy odnośnie wiadomo jakiego artukułu, to może by go
      umieścić na forum głownym kraków z krótkim komentarzem że gazeta olewa tego
      typu opinie forumowiczów. co Wy na to?
      • malopolanin Re: list do gazety jeszcze raz 23.03.02, 14:48
        Albo wysłać do konkurencji.
        • _hektor Re: list do gazety jeszcze raz 23.03.02, 14:51
          możnaby dać na forum i także wysłać do konkurencji, ale oni chyba tego nie
          wydrukują, w koncu to jest odnośnie artukułu w gazecie. chyba żeby za to sami
          napisali swój obiektywny artukuł. w każdym razie można spróbować.
          • mikolaj7 Re: list do gazety jeszcze raz 23.03.02, 16:43
            nie pomysleliscie, ze ta petycja zawierala za malo
            konretow. nie czytalem jej calej, przegladnalem tylko, ale
            tam nie bylo duzo naprawde konkretnych propozycji, jak co
            rozwiazac... sugestie... takie napomkniecia to malo...
            • kuba203 Re: list do gazety jeszcze raz 23.03.02, 16:47
              Tak, ale konkrety to są w planie przygotowanym przez władze miasta, opisanym i
              skrytykowanym przez "GW". A w tym liście chodziło o to, że my ten plan właśnie
              popieramy.
              • geograf Re: list do gazety jeszcze raz 23.03.02, 17:16
                osobiście uważam, że o tym należałoby napisac na ogólnym i wysłac do konkurencji (o czym już kiedyś wcześniej napomknałem...). Jednak, jak już zauważono, trzebaby było dodac kilka konkretów (żeby redaktorzy nie pomyśleli, że gadfamy od rzeczy:)))

pozdrawiam z chwilowo słonecznej Łodzi:))))
                • Gość: Werner Ciekawe pomysły IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 19:22
                  Byłem wczoraj na dyzurze jednego radnego ze Śródmiescia i zapytałem o co chodzi
                  w tym projekcie.I dobrze trafiłem bo okazało się ,że to jeden z pomysłodawców.
                  Wg niego sprawa ma sie nieco inaczej.Otóż jak wiecie na kilku ulicach na Starym
                  Mieście zakazano ruchu.I mieszkańccy zaczęli protestowac.I powstał pomysł
                  stopniowego wygaszania ruchu w Śródmieściu.Elementami tego programu jest
                  wprowadzenie ruchu jednostronnego na ulicach w starym mieście,zmiana
                  organizacji ruchu na 1 obwodnicy czyli stworzenie tzw Ringu wokół Plant,
                  stworzenie poprzez to wielkiej ilości miejsc parkingowych. Jak facet mi to z
                  zacięciem opowiadał to nawet mi sie podobało.I co ważne - wszelkie zmiany będą
                  konsultowane wcześniej i wrażane przy rocznym wyprzedzeniu aby firmy i
                  mieszkańcy mogli sie przygotować.I co najważniejsze - chodzi o zmianę koncepcji
                  naszego Starego Miasta - więcej turystów,więcej gastronomii i innych
                  atrakcji,więcej handlu.Wreszcie ktoś zaczął myśleć perspektywicznie.Hej!
                  • Gość: mtq Re: Ciekawe pomysły IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 21:50
                    Gość portalu: Werner napisał(a):

> Byłem wczoraj na dyzurze jednego radnego ze Śródmiescia i zapytałem o co chodzi
                    >
                    > w tym projekcie.I dobrze trafiłem bo okazało się ,że to jeden z pomysłodawców.

To milo, ze sie zainteresowales i zadzialales :-)

> Wg niego sprawa ma sie nieco inaczej.Otóż jak wiecie na kilku ulicach na Starym
                    >
                    > Mieście zakazano ruchu.I mieszkańccy zaczęli protestowac.I powstał pomysł
                    > stopniowego wygaszania ruchu w Śródmieściu.

Ale tylko dla obcych, tak? Bo ja sie nie zgadzam na zakaz wjazdu dla mieszkancow!

Elementami tego programu jest
                    > wprowadzenie ruchu jednostronnego na ulicach w starym mieście,

tez dobry pomysl, sa na tyle waskie ze az nie ma sesnu robic ich dwukierunkowymi

zmiana
                    > organizacji ruchu na 1 obwodnicy czyli stworzenie tzw Ringu wokół Plant,

Ooo...i to jest idealny pomysł, kiedyś też o tym sobie myslalem i takie cos naprawde ma sens

> stworzenie poprzez to wielkiej ilości miejsc parkingowych. Jak facet mi to z
                    > zacięciem opowiadał to nawet mi sie podobało.I co ważne - wszelkie zmiany będą
                    > konsultowane wcześniej i wrażane przy rocznym wyprzedzeniu aby firmy i
                    > mieszkańcy mogli sie przygotować.

Mieszkancy? Do czego? Im tez nie pozwola wjezdzac? To dla kogo te miejsca parkingowe?

I co najważniejsze - chodzi o zmianę koncepcji
                    > naszego Starego Miasta - więcej turystów,więcej gastronomii i innych
                    > atrakcji,więcej handlu.Wreszcie ktoś zaczął myśleć perspektywicznie.Hej!

ale takie powazne zmiany zbyt szybko nastapic nie moga. poza tym jak to ma wygladac tak jak sprawa z
                    nowym miastem, to ja juz dziekuje.
                • _hektor list jest na ogólnym 24.03.02, 11:12
                  właśnie dałem nasz list na forum ogólne

• Gość: koliber Re: będzie lepiej w centrum? IP: 149.156.12.* 07.09.02, 22:17
      Czyli raczej jak być nie powinno, bo przy braku wystarczającej liczby parkingów
      i odwodnic będą tylko korki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka