Dodaj do ulubionych

Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004

IP: *.acn.pl 07.06.04, 22:51
Wszystkie propozycje baaaardzoooo słuszne, ale brakuje mi ostrzegawczej Archi-
Szopy dla projektu "Die
Weisswuerstmitsauerkrautundsenfdazumitzweibierundkornschnapsscheiseeinkaufgall
erie" zdigitalizowanego przez IMB Atelier (powinno być więc IBM Atelier) i
nazywane roboczo "Galerią Krakowską", zlokalizowanego w miejscu
projektowanego dawniej "Nowego Miasta". Juz im pan wojewoda pozwolił to
budowac, wiec jemu też się należy ostrzeżenie !
Lajkonik ostrzegawczy
Obserwuj wątek
    • Gość: Koziołek Matołek Pytanie do estetów! IP: 149.156.184.* 07.06.04, 23:03
      Wszyscy wybrzydzają na Sheratona, ale jeszcze nie usłyszałem żadnego
      konkretnego argumentu. Więc jako Koziołek Mądra Głowa pytam: a cóż jest w nim
      takiego ohydnego? Proszę o wyjaśnienia trzymające się konkretu (na niski, za
      długi, za czerwony, za mało czerwony, za dużo szkła, za płaska fasada, za mało
      szkła itd.) a nie pięknoduchowskiego epitety w rodzaju "nie szanuje
      przestrzeni". Z góry bardzo serdecznie dziękuję
      • Gość: panfred Re: Pytanie do estetów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 23:12
        Popieram. Coroczne ględzenie na brzydką architekturę jest NUDNE!!! Znamienne,
        ze najpierw była archiszopa, a dopiero potem wyrósł konkurs na godne
        naśladowania budynki. Czyli tradycyjne polsko-krakowsko-wyborcze narzekanie,
        że "panie, w tym kraju to już nic się nie da".
        • Gość: panfred Re: Pytanie do estetów! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.06.04, 23:15
          Szczegolnie żenujące jest nominowanie Kauflanda. Ludzie, toż to supermarket.
          Połowa z nas mieszka w gorszych archiszopach (blokowiska). Czasy gdy stragany
          stawały sie zabytkami (vide: Sukiennice) już minęły.
        • Gość: le_lutki Re: Pytanie do estetów! IP: *.net.external.hp.com 08.06.04, 11:36
          Popieram.
          Poza tym nominacje tegoroczne wydaja mi sie dziwne. Aha, i jakie dokladnie sa
          kryteria zakwalifikowania do "archi-szopy"? Czy to, ze ktos nie lubi czerwonego?
          To, ze sklep jest plaskim wielobokiem wydaje mi sie dosyc normale jesli
          spojrzec na wiekszosc supermarketow. Dla mnie i tak najohydniejsze beda bloki
          na os Widok i tyle.
          Pozdrawiam
      • Gość: Koza Re: Pytanie do expertów ! IP: 192.168.2.* / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 23:20
        Całkowita zgoda. Myślę, że tymi opiniami kieruje jak zwykle w Krakowie zawiść zawodowa. Trudno tu porównywać kontener Kaulandu z Sheratonem.
      • Gość: behemot Re: Pytanie do estetów! IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 07:21
        A moze by tak czytac uwaznie??
        100 razy pisalem (i nie tylko ja) co jest z sheratonem nie tak. To wlasnie pochwaly skupiaja sie na stwierdzeniach, ze jest "nowoczesny" bez sprecyzowania w czym niby ta "nowoczesnosc" sie przejawia
      • Gość: Pe Estetyka podmieścia IP: *.crowley.pl 08.06.04, 08:12
        Oj, przespał pan dyskusję, albo nieuważnie czytał.
        1. Sheraton taki całkiem brzydki nie jest - świetnie pasowałby do zabudowy ul.
        Zakopiańskiej, Opolskiej, Wielickiej... Jego "nowoczesność" formy pasowałaby
        np. do budynków fabryki Kabla, albo budynku Poczty Polskiej w Płaszowie.
        2. W zakolu Wisły pod Wawelem ten hotel jest: za długi, za płaski, za szklany,
        za czerwony, za-byle-jaki...:))
        3. W tym miejscu mógł powastać na prawdę ciekawy budynek, pasujący do
        otoczenia,szanujący sąsiedztwo, o ciekawej fasadzie, niebanalnej bryle.
        4. Wszystkich wielbicieli Sheratona zapraszam na Zwierzyniecką - popatrzcie,
        pokontemplujcie...
        5. "Nowoczesność" Sheratona przeminie jak paskudna moda noszenia przez
        nastolatkizamiast butów - prktycznych żelazek: na prowincji wciąż się nimi
        zachwycają:))
        • Gość: edgar_pop Re: Estetyka podmieścia IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 08.06.04, 08:51
          jesli chodzi o Sheratona proponuje mały eksperyment wszytkim tym co nie widza
          nic nie słysza nic .Prosze najpierw pojsc na wawel tam "pokonteplowac przez
          pare godzin.nastepnie prosze pojsc i obejrzec budynek manggha i takze
          pooknteplowac ,zobaczyc jaka jest relacja pomiedzy Wisła wawelem a manggha a
          potem spojrzec na sheratona....I co ?
          pzdr

• Gość: Pe Ta mała różnica IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 08.06.04, 10:19
            Otóż to. Manggha jest kapitlnym połączeniem dobrej, nowoczesnej bryły z
            kontekstem otoczenia. Cieakwa bryła, interesujące materiały. Nie jest nachalna,
            ale równocześnie wnosi coś do krajobrazu.
            Pudełko Sheratona to sztampa, banał. Jeżeli uważasz, że pasuje w miejscu, w
            którym zostało umieszczone - pasowałoby zatem wszędzie, czyli nigdzie.
      • Gość: nikt Re: Pytanie do estetów! IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 08.06.04, 09:35
        No niestety mieszkamy w popieprzonym mieście Kraków, gdzie durni nigdy nie
        brakowało. Dlatego Kraków ma opinie miasta zaściankowego, skąd uciekają
        inwestorzy.
        A wystarczy popatrzeć na Paryż, gdzie wśród starej zabudowy stoją
        ultranowoczesne budynki (nie którym sie nawet to nie śni - szczególnie naszym
        pojebanym architektom miasta, czy jak to sie tam nazywa). W Luwrze na środku
        postawiono szklaną piramidę i nikogo to nie razi. Ale.... jesteśmy sto lat za
        murzynami więc nie ma sensu sie tu rozwodzić.
        A nawiasem mówiąc cała ekipa UMK i wszystkich sztucznych stanowisk typu
        architekt, konserwator i inne do WYLOTU!!
        • Gość: behemot Re: Pytanie do estetów! IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 12:37
          NO I??
          W Krakowie tez jest kilka nowoczesnych budynkow (Manggha, Radio Krakow, Bank Handlowy) i tez nikogo nie raza. Raza budynki, ktore sa prosta kontynuacja "arcydziel" socjalizmu takich jak Jubilat, zmienily sie standardy wykonczenia ale nie architektura. To ze cos powstalo przedwczoraj nie znaczy ze jest nowoczesne, a jeskli juz cos swiadczyc mialoby o zasciankowosci to wlasnie budynki w stylu Sheratona.
    • balsen Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 08.06.04, 00:59
      O co ci chodzi Lajkoniq z tą białą kiełbasą, kapustą kiszoną i... powtarzasz to
      już z dziesiąty raz na forum...???
      • Gość: Lajkonik Re: o co mi chodzi ? IP: *.acn.pl 08.06.04, 21:40
        Lajkonik tylko przypomina konsekwentnie oryginalną ECEowską nazwę tego, co w
        Gazecie nazywane jest zwykle Galerią Krakowską i co ma być zbudowane na miejscu
        planowanego niegdyś Nowego Miasta. A w tym konkretnym wątku Lajkonikowi chodzi
        o to, że projektowi tejże wspomnianej "Die
        Weisswuerstmitsauerkrautundsenfdazumitzweibierundkornschnapsscheisseeinkaufgalle
        rie" należałoby przyznać tytuł Archiszopy wyprzedzająco, zanim zostanie
        zbudowana, a nie dopiero po zbudowaniu, bo wtedy "mleko już się wyleje".
        Przecież projekt Sheratona był znany przed zbudowaniem i co ? wtedy się
        podobał, a teraz już nie ?
        Czy teraz to już jasne o co mi chodzi, czy po raz kolejny przekroczyłem swoim
        postem średni próg percepcji uczestników tego forum ?
        Lajkonik
        • hm_tak Re: o co mi chodzi ? 15.06.04, 13:33
          Naturalnie - wszyscy wiemy o co Ci chodzi. Głownie dzięki obcowaniu z Tobą.
          Czego nie zamieniłbym na byle co.
          Chodzi Ci o to, zeby regulamin Archi-szopy nagiąć do Twoich poglądów.
          Przypuszczam, że to nie jest możliwe.Ale próbuj.
          Chodzi o to, że nie podoba Ci się galeria proponowana zamiast Nowego Miasta.
          Mając do wyboru pomiędzy nią i zagłębiem budek z Cyganami, klamerkami do włosów
          i ciepłą colą i kieszonkowcami płacącymi łapówki PKP za spokojną pracę - zawsze
          będę wolał tę galerię. Stanie się ona jednak(nawet w najlepszej z możliwych
          form)pomnikiem polskiego nieudacznictwa i szkodzenia samym sobie, korupcji i
          prób korupcji, centralizmu warszawskiego, podkopywania jednych architektów
          przez drugich - i tak dalej. Oczywiście stanie się nie dlatego, że powstanie,
          ale, że zamiast niej nie powstanie Nowe Miasto.
          Udzielałem Ci już nie raz w tej sprawie obszernych wyjaśnień. Ale jako człowiek
          zawzięty widzisz lub pamiętasz jedynie to, co chcesz.
          HT

PS: nie wiem, komu projekt Sheratona podobał się "wtedy". Mnie nie. Zaś pod
          hasłem "należałoby to-i-to" widzę pobożne życzenia. Ogłoś więc może jakiś
          własny konkurs? Albo zostań członkiem Jury?
          HT

Gość portalu: Lajkonik napisał(a):

> Lajkonik tylko przypomina konsekwentnie oryginalną ECEowską nazwę tego, co w
          > Gazecie nazywane jest zwykle Galerią Krakowską i co ma być zbudowane na
          miejscu
          >
          > planowanego niegdyś Nowego Miasta. A w tym konkretnym wątku Lajkonikowi
          chodzi
          > o to, że projektowi tejże wspomnianej "Die
          >
          Weisswuerstmitsauerkrautundsenfdazumitzweibierundkornschnapsscheisseeinkaufgall
          > e
          > rie" należałoby przyznać tytuł Archiszopy wyprzedzająco, zanim zostanie
          > zbudowana, a nie dopiero po zbudowaniu, bo wtedy "mleko już się wyleje".
          > Przecież projekt Sheratona był znany przed zbudowaniem i co ? wtedy się
          > podobał, a teraz już nie ?
          > Czy teraz to już jasne o co mi chodzi, czy po raz kolejny przekroczyłem swoim
          > postem średni próg percepcji uczestników tego forum ?
          > Lajkonik
      • hm_tak Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 15.06.04, 13:14
        Z grubsza chodzi - przypuszczam - o to, że jak się długo rzuca, to coś się
        wreszcie przyklei. Wolałbym poczekać na efekty, zamiast antycypować "co by
        było, gdyby było". A że ECE to nie Tishman? Oczywiście, że nie. Było brać, jak
        była okazja. A teraz będzie ECE.
        Przypominam, że chodzi o społeczeństwo przyszłych użytkowników, które wybrało
        sobie własnie Bogdana Pęka do Parlamentu Europejskiego. Czy potrzebne są jakieś
        komentarze?
        • Gość: behemot ECE IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 13:57
          Trudno postulowac przyznanie Archiszopy niezbudowanej jeszcze galerii ALE:
          -poki co to tak naprawde nie wiadomo jak bedzie wygladac, szczegolnie od strony peronow i od polnocy -moze sie okazac ze rownie "ciekawie" jak kaufland albo i gorzej
          -nie wiadomo jak bedzie wygladala komunikacja z Placu Kolejowego na tzw. dworcowy, zaplanowano dwa pasaze, mozna wiec przypuszczac ze nie beda za szerokie (Tishman planowal w tym miejscu przeszklona ULICE -nawet "roboczo" nadano jej nazwe -Nowojorska) Moze sie okazac ze zeby dostac sie na PKS czy PKP trzeba bedzie obejsc Galerie, bo np. pasaze beda zamykane o 22.
          -spokojnie mozna "wydusic" od ECE te elementy inwestycji ktore mialy jej nadac jako tako miejski charakter -fontanne/slizgawke przed dworcem. przeszklony pawilon oranzerie, czy Plac Florianski
          Czekanie na "efekty" moze sie odbijac czkawka przez lata, ale niestety wazniejszy okazal sie "zabytkowy" neon
    • Gość: LULU BRONIĘ SHERATONA IP: 195.82.165.* 08.06.04, 07:56
      Tym co twierdzą , że Sheraton paskudzi - przez swoją bliskość i niedopasowanie
      do kontekstu - WAWEL, powiem tak:
      WAWEL sam sie paskudzi przez tolerowanie ARCHISZOPY gubernatora Franka, która
      jest stodołą w formie i odciskiem faszystowskiego buta w treści
      • Gość: Pe Lulu na moście IP: *.crowley.pl 08.06.04, 08:23
        Co ma Sheraton do ...?
        Uwaga natury logicznej: szpetota budynków poaustirackich (bo te widać spod
        wzgórza) nie p r z e c z y szpetocie Sheratona.
        Stań, Lulu, na moście Dębnickim lub Grunwaldzkim, wpatrz się w perpektywę
        Wisły. Gniot Sheratona pasuje do paskudnego Jubilata, ale na pewno nie - do
        Wawelu, kopuły kościoła śś. Piotra i Pawła, wież mariackich...
        Takie realizacje określają kierunek, w jakim podąża Kraków: zatęchłej
        prowincji, małej mieściny, w której osiągnięciem staje się poprawne ułożenie
        kostki brukowej na głownym placu miasta a ambicje mieszkańców określa możność
        dojechania własnym autkiem na każdą ulicę w zabytkowym centrum.
        Aspiracje wciąż bliższe Bochni niż Pragi, z którą lubimy się, nie wiedzieć
        czemu, porównywać...
        • Gość: LULU z Katowic Re: Lulu na moście IP: 195.82.165.* 08.06.04, 08:31
          Lazaret widoczny z mostu to nie buda herr Franka (wiemy o czym mówimy?)
          oczywiście jednak Sheraton ładniejszy od Jubilata jest i basta
          Fakt, że obok Wawelu można coś było wysmażyć ciekawszego - tu mi się narzuca
          hotel Hiltona (??) wśród zabytków Budy (Budapest)
        • evonea Re: Lulu na moście 08.06.04, 13:54
          Kraków prowincjonalny wiadomo od dawna. Według mnie nie ma sensu czepiać się
          Sheratona. Jasne, że chcielibyśmy widzieć w tym miejscu coś ciekawego,
          nowoczesnego - co w rozumieniu krakowskim zawsze oznacza: kontrowersyjne czyli
          złe. Kto wydałby na to pozwolenie? Czy firmie Sheraton, która chce przecież
          zarabiać pieniądze, chciałoby się latami walczyć o projekt? Ogólnie mogło być
          jeszcze gorzej, a Sheraton mnie osobiście ani nie zachwyca, ani też przesadnie
          nie razi. Czyli dla rady miasta w sam raz, choć trochę to smutne.
      • Gość: behemot Re: BRONIĘ SHERATONA IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 08:27
        A co proponujesz?Zburzyc?zbudowac szklane pudlo?
        Dawne kuchnie sa byc moze najwiekszym problemem konserwatorskim w Polsce. Glownie ze wzgledu na to ze jego remont czy przebudowa (a nalezaloby go obnizyc, tak zeby przywrocic historyczna bryle, skuc szare, grube tynki i polozyc dopasowane do reszty zamku, oczyscic calkiem ladna bo wzorowana na portalach mistrza Benedykta, kamieniarke). Tylko jak znalezc gore pieniedzy na remont poniemieckiego budynku (nie takiego znow paskudnego, niemcy widac mieli lepszy gust niz niejeden dzisiejszy architekt), skoro sypia sie znacznie cenniejsze?
        a idac tropem twojego myslenia na dziedzincu Wawelskim zapewne nalezaloby postawic blaszak. Co tam, jak szalec to szalec!
      • Gość: góral Re: BRONIĘ SHERATONA IP: *.lurgi.pl 08.06.04, 13:09
        Proszę jaśniej bo nie rozumię (nie jestem z Krakowa)...
    • Gość: inżynier Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 12:16
      A mnie brakuje nazwisk architektów, którzy projektowali nominowane obiekty. To
      nie obiekty powinny się wstydzić że są brzydkie, ale ich autorzy. Przed wojną
      architekci umieszczali swoje nazwiska na frontowych ścianach.Dziś uwiecznijmy
      je choć w internecie.
    • Gość: Lajkonik Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.lurgi.pl 08.06.04, 13:04
      Jury zwariowało albo nie wie w jakim konkursie nominuje. Krytykowanie hotelu
      Sheratona jest kpiną. Ludzie popatrzcie na te wszystkie odrapane, śmierdzące
      kamieniece w centrum miasta. Tam nominujcie do najbardziej syfiatej kamienicy
      Krakowa. Sheraton jest piękny nie narzuca się swoją architekturą, nie odwraca
      uwagi od Wawelu. Poza tym, jak można nominować całe osiedle?! Żałosna krakowska
      twórczość konkursowa. Chyba zaraz zwymiotuję......
      • Gość: behemot Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 13:19
        To chyba ty zwariowales nazywajac to cos "pieknym". Gratuluje gustu. I nie pobrudz sobie ubrania.
      • Gość: monty Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.ipartners.pl 08.06.04, 13:27
        Przez pośpiech przestawiłeś szyk zdania. Chciałeś chyba napisać: "Sheraton NIE
        jest piękny (-) narzuca się swoją architekturą, (-) odwraca uwagę od Wawelu".
      • Gość: Lajkonik prawdziwy nie podszywaj się ! IP: *.acn.pl 08.06.04, 21:33
        Trochę oryginalności człowieku ! Czy nie widzisz, żę nawet w tym wątku kilka
        postów wyżej, a na tym forum od lat już ktoś używa tego nicka ?!
        Lajkonik
    • Gość: góral Mam pytanie: kiedy zburzą hotel Forum?? IP: *.lurgi.pl 08.06.04, 13:14
    • Gość: sasiadka Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.kfunigraz.ac.at 08.06.04, 14:56
      czy jest jakakolwiek nadzieja ze te potworne bloki na kantora zostana
      wyburzone??? mam watpliwa przyjemnosc ogladac je codzienie z mojego okna...moze
      tytul archi-szopy cos zmieni
      • Gość: monty Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.ipartners.pl 08.06.04, 15:24
        Gość portalu: sasiadka napisał(a):

> czy jest jakakolwiek nadzieja ze te potworne bloki na kantora zostana
        > wyburzone??? mam watpliwa przyjemnosc ogladac je codzienie z mojego okna...

Szczególnie dzisiaj musisz je dobrze widzieć.
    • Gość: Konrad Re: Pięć nominacji do Archi-Szopy 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 20:40
      no i czemu czepiacie się szeratona ? z całą pewnością jest lepiej wkomponowany
      niż inne nowe budynki w okolicy. To co można mu zarzucić to nieśmiałość
      projektu no ale gdy sobie wyobrażę co by było gdyby tam postawić takie coś jak
      np wieza Eiffla...
      • Gość: życzliwy KONRAD DO BIBLIOTEKI ! IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 14.06.04, 22:14
        Konrad, przeczytaj głupku poprzednie opinie i przyjmij do wiadomości. Kup sobie
        jakąś książkę na temat sztuki i architektury. Dokształć sie matole i wtedy
        zacznij zabierać głos. Polecam to również innym kompanom Konrada!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka