Dodaj do ulubionych

Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań

IP: *.extreme-net.one.pl 18.02.12, 07:28
dlaczego mieszkańcy sami nie kupią czujników? kosztują mniej niż 100 zł
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 08:43
      To jedna sprawa, mam dwa takie czujniki w mieszkaniu, jeden w lazience, drugi w sypialni. Druga rzecz to taka, zeby zawsze podczas pracy piecyka gazowego, w mieszkaniu bylo otwarte okno. Gdy biore kąpiel w wannie, najpierw nalewam wodę, zakręcam i dopiero wtedy wchodze do wanny, nigdy nie wolno dolewać wody będąc już w wannie.
      Dodam, że również mieszkam w blokach budowanych ~30 lat temu (os. Widok), w zeszlym roku byly tutaj juz zatrucia czadem, nie pamietam czy śmiertelne czy nie.
      Trzeba stosować się do pewnych reguł, gdy się używa piecyka gazowego, nie ma wyjścia. A tłumaczenie, że jest zimno od wietrzenia .... lepiej być przeziębionym niż martwym.
      • Gość: Ja Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.zax.pl 18.02.12, 09:06
        To zupełnie nie tak... komin ma funkcjonować normalnie, a nie tylko przy otwartym oknie. Co innego jak ludzie sami szkodzą (zasłanianie kratek, montowanie pełnych drzwi, montowanie całkowicie szczelnych okien), ale jesli ktoś ma kratki, kratki w drzwiach i na dodatek nieszczelne stare okna, to wentylacja powinna działać. A nie działa, bo są stare kominy, które wymagaja remontu.
        A inna sprawa, że czujnik za 100 zł można kupic w sklepie albo zamówić chocby na Allegro i miec na drugi dzien.

Pozdrawiam
        • Gość: mgr wentylacji Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 09:40
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> To zupełnie nie tak... komin ma funkcjonować normalnie, a nie tylko przy otwart
          > ym oknie.

a jak ma funkcjonować skoro powietrze nie ma skąd napłynąć? jeśli wentylacja grawitacyjna ma działać prawidłowo, to okna muszą mieć przynajmniej regulowane wywietrzniki - za komuny problemu nie było, bo w drewnianych oknach były szpary na palec

później ludzie zamontowali plastikowe okna, które są bardzo szczelne, a jak mróz, to oczywiście zamknięte na 100 spustów i tragedia gotowa
          • Gość: Ja Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.zax.pl 18.02.12, 19:57
            Nie ma to jak zacytowac fragment i odniesc się do niego żeby pokazac jakim sie jest madrym... a zdanie dalej jest to samo.... tylko tą część z cytatu już sie wykasowuje.
      • Gość: Dawid Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.aster.pl 18.02.12, 18:26
        a jeśli ktoś ma prysznic to gdzie ma nalać wody Człeniu?
        • Gość: vvv Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.ists.pl 19.02.12, 08:57
          jak ma prysznic to albo go nie używa albo montuje bojler elektryczny albo podłącza się do ciepłej wody miejskiej albo kąpie się przy otwartym oknie
    • Gość: kominiorz dziwolągi IP: *.multi-play.net.pl 18.02.12, 12:47
      haha inteligencja... miesięczny koszt dojazdu pewnie przekracza dla jednej osoby koszt czujnika... gratuluje myślenia!
      • Gość: xx Re: dziwolągi IP: *.aster.pl 18.02.12, 18:34
        sam jesteś dziwoląg.., bo co z czujnika jeśli wszyscy z domowników śpią w nocy?? ciekawy jestem jak usłyszą,, sygnał nie jest zbyt słyszalny
        • Gość: kominiorz Re: dziwolągi IP: *.multi-play.net.pl 18.02.12, 19:31
          jak nie jest słyszalny? drze się tak ze umarłego obudzi, chyba ze masz na myśli jakaś chińszczyznę a nie np kidde
        • Gość: kika Re: dziwolągi IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 22:01
          Oj słyszalny także całą kamienicę obudzi.
          Oczywiście, że zarzadca ma obowiązek utrzymać drożne kominy i przewody, ale zasada ograniczonego zaufania powinna działać- ponieważ w razie czego płaci się własną śmiercią to czujnik firmowy z certyfikatem poniżej 100zł z przesyłką na allegro nie jest dużym wydatkiem. Od czasu jak dziecko znajomego zatruło się czadem kupiłam i mam. U nich jakoś to dziwne te zatrucie- mieli pozamykane okan były koszmarne upały i podobno dlatego była cofka-nowy blok wszystko sprawne... nie znamy dnia ani godziny
    • Gość: Dawid Re: Ze strachu przed czadem uciekają z mieszkań IP: *.aster.pl 18.02.12, 18:27
      co tu pomogą czujniki.., wentylacja musi być sprawna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka