Gość: Jan Winnicki IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 07:19 Oj znów kwilenie bidulek z Gotyku. A wymeldujcie się z Krakowa i płaćcie podatki w wioskach z których pochodzicie. Żadna strata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krakus Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.03.12, 07:19 Popieram pomysł .... do radnych bezradnych tylko świadomość uciekających pieniędzy przemówi zikiT jest do rozwiązania -Moloch zatrudniający pociotków - Brak nadzoru przez Panią Niedziałkowską nad księgową - 5 mln , wynajem biura na Kalwaryjskiej - dla Strefy Parkowania -za gigantyczne pieniądze pytam się dlaczego nie można wynająć pomieszczeń w Nowej Hucie -taniej dwa reklamacji przyznania mandatu nie można złożyć telefonicznie , , brak oświetlenia Krakowa od godz 1745 -18 15 - stwarzanie zagrożenia dla mieszkańców Kolejna sprawa Pani Okońska - bezsensowna likwidacja szkół podstawowych - likwiduje się szkołę na ul.Wyciąże - jak wyobraża sobie Pani Prezydent 6 latka jadącego codziennie 2 godziny do szkoły na oś na Skarpie ? Szkoły na obrzeżach Krakowa są miejscem także organizowania dla okolicznych dzieci zajeć dodatkowych OJ Panie Majchrowski Obudż Się bo ludzie mają coraz bardziej dość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munio Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.183.159.165.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.03.12, 08:14 Witam Protest porusza kilka kwestii. Deweloper wybudował tam bloki bo miasto pozwoliło mu tam go wybudować. I proszę nie szczekać bo miasto powinno zapewnić im sprawną komunikację. Inna sprawa że widziały gały co brały. Nowi mieszkańcy to nowe możliwości dla miasta. Moim zdaniem Kraków powinien się rozwijać. Dziwi mnie szczekanie zgorzkniałych krakusów. Patrząc po nickach widzę że udzielają się ci sami ludzie którzy piszą o korkach w Krakowie. Macie jedna z przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I love podkarpacie Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.28.65.198.coditel.net 17.03.12, 08:49 Jakie nowe możliwości? Gdzie ty to do cholery widzisz? Bo ja przez takich pasożytów z Podkarpacia i innych subregionów Krakowa, widzę tylko zagrożenie dla naszego miasta. Nie chcąc płacić podatków tutaj, popełniacie po prostu zamach na rdzennych mieszkańcach tego miasta. Gdyż to właśnie przez 'słoiki' stoimy wiecznie w korkach, bo nie potraficie jeździć i kurczowo trzymacie się lewego pasa, blokujecie skrzyżowania, wiecznie nie mamy gdzie zaparkować, bo jakiś RMI musi zaparkować oczywiście nieekonomicznie na dwóch miejscach (czy w ogóle na Podkarpaciu uczą was wrażliwości na drugiego człowieka? korzystania z dobra publicznego?). Nie chcę już nawet wspominać o tym, jak zupełnie nie potraficie się zachować w blokowej wspólnocie mieszkańców, jacy jesteście brudni i jak brudzicie, hałasujecie (kiedy do was w końcu dotrze, że nie mieszkacie już przy oborze, co?!). Jesteście także grabarzami krakowskiego rynku pracy, popełniacie zwyczajnie dumping na krakowskich stawkach, gdyż godzicie się na zarobki, które nie dają możliwości utrzymania się w tym mieście, poza oczywiście kiblowaniem po kilka osób w kołchozach dla napływowych, jak Ruczaj i inne zabetonowane do granic możliwości osiedla. Cieszę się, że jesteście uziemieni tymi kredytami na 30 lat lub więcej (i to najlepiej we franku, żeby było ciekawiej!), spłacajcie ten swój luksus - czterdziestometrowe mieszkanie z widokiem na kuchnie sąsiada, z zakorkowanym dojazdem do centrum (podpowiem wam - płaćcie dalej te podatki na wioskach, to będzie jeszcze bardziej zakorkowany!). Jestem nawet skłonny odmawiać sobie niektórych przyjemności, żeby tylko kupić wam bilety w jedną stronę, żeby zapełnić wami autobusy do Jasła, Krosna i innych podkarpackich metropolii, żeby was, nędznych szczekaczy, w końcu stąd DEPORTOWAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.rwd.prospect.pl 17.03.12, 10:17 W Krakowie musi być jakieś promieniowania bo zanik mózgów u "rodowitego" buractwa krakowskiego nie może postępować ot tak po prostu bez powodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samuel Trol IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 10:19 Myśle, że takie opinie wygłasza jedna, może dwie osoby, bo ilekroć pojawia się temat napływowych, to widze te same nicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.03.12, 11:16 I love podkarpacie, Masz w większości racje. Miasto najlepiej wygląda na święta i w weekendy gdy słoiki jadą po nową dostawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z podkarpacia u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie aktywa? IP: *.fiberway.pl 17.03.12, 11:30 pochodzę z Rzeszowa, zarabiam 10 tys. brutto. Do tego 150 metrowy dom pod Krakowem (Modlniczka) na 8 arowej działce i zero kredytów ! Pakiet papierów wartosciowych za 100 tys. zł. A jak ty i twoje dzieci sobie radzą krakusie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja2 Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.03.12, 11:37 Kogo to obchodzi ile zarabiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I love podkarpacie Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.28.65.198.coditel.net 17.03.12, 11:41 I właśnie taki z Podkarpacia wraca na te swoje ziemie wschodnie i potem opowiada, jaką on tu karierę robi, staje się wręcz dumą całej wioski, ale prawda jest taka, że mama z babcią z gardła muszą sobie wyciągać, żeby pociecha mogła się utrzymać w tym sparaliżowanym m.in przez niego mieście. Zrozumcie w końcu tłumoki przyjezdne, że niebawem w tym mieście będzie tylko darmopraca. I oczywiście prestiż życia w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.fiberway.pl 17.03.12, 18:45 rodzina posiada b. dużą firmę i nie było nigdy problemów z pieniędzmi w Rzeszowie. Ale zapytam - jak ty sobie radzisz krakusie ? Bo jak widać rzeszowiak bardzo dobrze. I powiem więcej - nie znam krakusa który jest kompetentny. Wszyscy mają załatwianą pracę, przeważnie w urzędzie, przeważnie słabo płatną. Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Jeśli miałeś 17.03.12, 22:41 takie wspaniałe życie w Rzeszowie to po jaka cholerę tu przyjechałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERA Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 15:06 MAM JUŻ DOŚĆ TYCH WIEJSKICH PRZYDUPASÓW KTÓRZY ZA CENE BYCIA W KRAKOWIE ........ZROBIĄ WSZYSTKO CO NIGDY BY MI DO GŁOWY NAWET NIE PRZYSZŁO .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a10 W Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 13:45 W Rzeszowie wysokość uposażeń na wszystkich robi kolosalne wrażenie. Taki sposób na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedek Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 11:44 Chamstwo podkarpackie tak właśnie rozumie kulturę rozmowy na forum JO MOM PINIONDZ, JO ZOROBIOM, JO PŁOCE... PON Z MODLNICZKI. czapki z głów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwalipięta Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.agh.edu.pl 17.03.12, 12:20 Ja pochodzę z podrzeszowskiej wioski i zarabiam więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERA Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 15:08 MNIE SZLAK TRAFIA BO NIE MAM PRACY A JESTEM TAKA WYKSZTAŁCONA ALE ĆWOKI WIEJSKIE MI ,,PODEBRAŁY,, PRACĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: u mni doskonale a u ciebie krakusie? jakie ak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.12, 13:42 Jak jesteś taki bogaty wieśniaku to wypier... do siebie. Moje dzieci radzą sobie świetnie tylko nie krzyczą o tym na całą wioskę, ale Ciebie tak nauczyli rodzice podczas wieczornych rozmów przy wywalaniu gnojuz obory więc trzeba ci wybaczć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I'L szkielecczyzne Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.ksi-system.net 17.03.12, 12:58 P O P I E R A M !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.aster.pl 18.03.12, 03:32 Masz rację. Kraków był zawsze hermetyczny, ksenofobiczny, wsobny. Tę tradycję trzeba utrzymać. Im bardziej się to miasto zamknie w sobie, tym lepiej dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:49 jasne, zlikwiduj zikit i zrób wszyko sam. ludzie, kiedy zdacie sobie sprawę z tego, że ktoś tę robot musi zrobic? czy się bedzi enazywał zikit, didit, srypyd, to ktoś będzie musiał odwalać tę robotę. mam wrażenie, że cokolwiek działobysię w tym mieście, to będzieci narzekać. jak mają być lepsze drogi bez remontów? jak ma nie być korków, skoro są te remonty? życzę cierpliwości - i rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:51 a po co chcesz wozić 2 godziny dziecko do szkoły? naokoło krakowa w kółko będzieszjeździc? nota bene - ja wożę dzieci na drugi koniec krakowa - bo tam jest jedna z najlepszych szkół. i daje radę w godzinę - przez całe miasto Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Czy on napisał 17.03.12, 22:46 że dziecko będzie woził. Jazda komunikacją z ulicy Wyciąskiej do osiedla Na Skarpie dzieciakowi zajmie z wyjściem z domu do godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiy Do Zielonek ich ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 07:44 Niech idą do Zielonek,i niech Zielonki budują imdrogi ,szkole czy przedszkole.Nie chcą płacić na Krakow to niech mieszkają w Zielonkach.Autobusem tez niech jeżdżą do Zielonek. moze im Zielonki tez tramwaj wybudują ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Do Zielonek ich ! IP: *.tukw.qwest.net 17.03.12, 07:56 Zielonki to akurat też fatalna gmina. Ponoć bogata gmina, ale chyba licząc po statusie majątkowym urzędników, bo po drogach tego nie widać - dziury, brak chodników, komunikacja miejska do Krakowa też zrobiona na odwal. Jakoś w Bibicach potrafią zbudować chodniki (tym łatwiejsze, że za unijne dotacje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Przyjezdni mieszkańcy grożą ... IP: 31.187.13.* 17.03.12, 07:50 ... że wymeldują się do swoich wsi, to niech przy okazji się przeprowadzą. Nikt, naprawę nikt, nie kazał kupować mieszkań na Górce Narodowej. Dojazdu nie było, poza drogą na Warszawę, i prawdopodobnie dłuuuugo nie będzie, a deweloperzy pewnie wciskali przysłowiowy kit, że taka wspaniała lokalizacja 15 minut od Rynku ;). Wróćcie Drodzy Państwo na swoją wieś, tam są chodniki, drogi alternatywne i elegancka komunikacja zbiorowa. I na pewno znajdziecie pracę. Zresztą i tak spora część z Was płaci tam podatki, co widać chociażby po rejestracjach samochodów. Stąd znikomy, bo 120-o osobowy odzew na akcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieti Re: Przyjezdni mieszkańcy grożą ... IP: *.tktelekom.pl 17.03.12, 08:01 Czyli że co? Wina wszystkich mieszkańców tylko nie włodarzy? Super. Gratuluję włodarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Przyjezdni mieszkańcy grożą ... 17.03.12, 08:31 > . Zresztą i tak spora > część z Was płaci tam podatki, co widać chociażby po rejestracjach samochodów. > Stąd znikomy, bo 120-o osobowy odzew na akcję. Co ma piernik do wiatraka? Ja płacę podatki w Krakowie a samochodu i tak nie mogę tu zarejestrować i muszę jeździć do rodzinnego miasta. Wolałabym rejestrować w Krakowie, bo szkoda mi czasu na jeżdżenie 100 km w jedną stronę, oczywiście w godzinach pracy urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra ... a przemeldować się to nie łaska ? IP: 31.187.13.* 17.03.12, 08:57 ... a przemeldować się to nie łaska ? pewnie nie, bo i składka za ubezpieczenie byłaby pewnie wyższa.... Ale i tak podziwiam wyjątek płacący podatki w Krakowie, bo rozumiem, że na rocznej deklaracji PIT wpisany jest krakowski adres zamieszkania, a nie zameldowania ;) Tak czy inaczej trafiłem, że narzekają przyjezdni, inaczej nazywani napływowymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: ... a przemeldować się to nie łaska ? IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 23:44 Ale w czym masz problem, ze ktos ma rejestrację z innego miasta, skoro tutaj płac podatek? A może jeździ nie swoim autem? O. C kampanii takim, jak Ty, bo ńie ogarniam? Jestem przyjezdny, mam rejestrację spoza krk, płace tu podatki z pracy na etacie i prowadzonej własnej firmy - gdzie masz ze mną problem? Ze mam auto nie na kr i płace niższe ubezpieczenie? I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciuciu Re: ... a przemeldować się to nie łaska ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 10:22 Otóż cieciu trafiłeś kulą w płot. Jesteś prymitywny i przynosisz wstyd temu miastu. Dla jasności kupiłem mieszkanie na tym osiedlu bo takie miałem PRAWO, urodziłem się i mieszkam w Krakowie. budowa osiedla w takim miejscu była "klepnięta" przez władze Krakowa. Więc nie pitolić że teraz żądamy czegoś wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Re: ... a przemeldować się to nie łaska ? IP: 31.187.13.* 18.03.12, 18:53 A może by tak trochę kulturalniej ? Naprawdę jest mi przykro, że macie "wąskie gardło" oraz bardzo ograniczoną i zatłoczoną komunikację miejską. Na pewno było przyjemniej sprawnie wyjeżdżać w kierunku Kielc, Radomia, Warszawy, a dla samego bezpieczeństwa mieszkańców Górki Narodowej mieć przynajmniej dwie w miarę przejezdne drogi dojazdowe. Nie jest to problem tylko tego osiedla - popatrzcie co się dzieje na ul. Radzikowskiego. ZGROZA !!!! Wąskie, wyboiste, zastawione samochodami uliczki dojazdowe do zamkniętych miniosiedli. Strach pomyśleć jak wyglądałaby ewentualna ewakuacja mieszkańców, czy chociażby gaszenie pożaru... Rozumiem problem, ale czy niepłacenie podatków w Krakowie cokolwiek tutaj pomoże - osobiście mocno w to wątpię. Zresztą jak ktoś ma możliwość płacenia podatków w innej gminie, to raczej z Krakowa nie pochodzi - może jest to moje znaczne uproszczenie, ale jaki poziom artykułu, takie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Przyjezdni mieszkańcy grożą ... IP: *.home.aster.pl 17.03.12, 09:00 Nie ma możliwości by wszyscy mieszkańcy Krakowa mieszkali w "starych" dzielnicach. Jak sobie to wyobrażasz, rozwój miasta bez budowy nowych osiedli? Nie mieszkam na Górce Narodowej ale patrząc na mapę jest to dobra lokalizacja do zamieszkania: blisko do wylotówki na Warszawę, tuż obok trzecia obwodnica, w linii prostej niedaleko do centrum miasta. Problemem nie jest to, że developerzy budują tam mieszkania, problemem jest to że władze miasta wydając zgodę na budowę kolejnych osiedli ignorują potrzeby mieszkańców i nie zapewniają rozwoju infrastruktury w takich miejscach. Jakoś dawniej dało się zaplanować miejsca pod inwestycje mieszkaniowe, jednocześnie rozwijając w tych miejscach ciągi komunikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Re: Przyjezdni mieszkańcy grożą ... IP: 31.187.13.* 17.03.12, 09:25 Lokalizacja blisko wylotówki na Warszawę.... 280 km i już jesteśmy w Jankach gdzie postoimy 1,5 godziny do wjazdu do stolicy. Niestety, wyznaję zasadę, widziały gały co brały. Pojęcie "dawniej" dotyczy okresu sprzed 1989 roku, ale wtedy wszystko było niczyje czyli państwowe czyli wspólne (niewłaściwe skreślić), w skrócie planowane centralnie, ale przynajmniej budowano całe osiedle z pełną infrastrukturą. Nie jestem tylko pewien czy Kraków potrzebuje tych tysięcy niewolników pracujących w firmach outsourcingowych, spłacających niebotyczne wręcz kredyty za klity na peryferiach (przyznajmy to uczciwie) miasta. Dodatkowo prezydent JM, wywodzący się z Sosnowca, dbający tylko o dojazd (most, tramwaj, autobusy) do swojej szkoły. Trzeba zmienić władze, planować z głową i samemu może też podejmować bardziej przemyślane decyzje. Później to już można sobie tyko ponarzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: Przyjezdni mieszkańcy grożą ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 11:09 A czego twoim zdaniem potrzebuje Kraków? Pozostania takim jak 1oo lat temu? Bycia skansenem? Czy to się nostalgia za młodością odzywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Re: Przyjezdni mieszkańcy grożą ... IP: 31.187.13.* 17.03.12, 11:55 Kraków takim swoistym skansenem jest i między innymi tu pojawia się problem. Do tego skansenu lgną jak muchy do lepu różnej maści "napływowi", kupują klity na peryferiach miasta i żądają dróg i komunikacji miejskiej, a jak nie dostaną to grożą, że podatki oddadzą rodzinnym mieścinom. Na coś trzeba się zdecydować - albo są tu albo tam. A tak to całe życie w rozkroku, mieszkają w Krakowie, pracują w Krakowie, zameldowani są poza, psioczą na to, że się sfrajerowali kupując parędziesiąt metrów kwadratowych od cwanego dewelopera na osiedlu z praktycznie zerowym dojazdem. Co ciekawe do wypasionego biurowca, w którym pracują (świadczą usługi outsourcingowe dla tzw. zagranicznej korporacji za średnią krajową, albo i nie) zapewne też dojeżdżają polną drogą i tak koło się zamyka. Kraków był taki trochę zaściankowy, wolniej się tutaj żyło i zawsze miało czas na kawę i plotkowanie. Nie zmienimy tego. Co do nostalgii za młodością - cóż - do emerytury to mam jeszcze dobre 30 lat... Droga Jadziu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xsw na Krowodrzy Górce to tramwaje akurat są... IP: *.aster.pl 17.03.12, 08:00 na Krowodrzy Górce to tramwaje akurat są... w tym jeden tzw. szybki (50) i zwykłe (3,5,7,19), więc niech Pani redaktor przestudiuje mapę komunikacji miejskiej... owszem tramwaje nie dojeżdżają dalej, do Górki Narodowej, ale Krowodrza Górka to w tej chwili jedno z najlepiej skomunikowanych osiedli w Krakowie, bo poza ww. tramwajami jest jeszcze sporo autobusów: 102, 194, 138, 118, 120, 168 i cała masa podmiejskich. Ba, nawet nocne są dwa: 604 i 610, o czym mogą pomarzyć mieszkańcy innych części miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ird Re: na Krowodrzy Górce to tramwaje akurat są... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 09:13 ale tak jest jeśli za artykuł bierze się osoba nie mającą kompletnie pojęcia o czym pisze... bo cóż może wiedzieć o podróżowaniu komunikacja miejską żona pana radnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makatka Kto zatrudnia nieuka? IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 13:45 Krowodrza Górka, to jedno z lepiej skomunikowanych miejsc w Krakowie. Pani Wantuch, niech mąż zamontuje pani kamerę w sztucznej sowie, to może pani czegoś się dowie o mieście w którym mieszka. Zupełny brak profesjonalizmu... Żałość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapa Re: Kto zatrudnia nieuka? IP: *.66.AWIST.PL 17.03.12, 14:26 nie obrażaj , ona pisze o białym i czerwonym prądniku bo kuźnica to biały a meiera i felińskiego to osiedle gotyk pod czerwony należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makatka Czytaj ze zrozumieniem IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 22:16 "ona" pisze: " Linii tramwajowych nie ma w całej północnej części Krakowa, nie ma na Prądniku Białym, wzdłuż ul. Opolskiej ani na Krowodrzy Górce" I co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek Re: na Krowodrzy Górce to tramwaje akurat są... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 11:14 Żeby tramwaj liczyć jako "szybki" to musi on jechać podobno przynajmniej 28km/h. Linia 50 wyciąga według rozkładu 22.9km/h i tego kryterium nie spełnia. Dla porównania, metra w wielu krajach mają średnią prędkość 35-40km/h, czyli są blisko dwa razy szybsze niż linia 50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.12, 08:06 To jest przykre, że są jeszcze tacy ludzie, którzy wypisują takie brednie np. wyprowadź się do do Zielonek i tam płac podatki albo trzeba mieć źle w głowie żeby tam mieszkać ! Wątpię czy są to prawdziwi Krakowianie - chyba, ktoś ma w tym interes i specjalnie puszcza tyko takie wpisy ! To się w głowie nie mieści, żeby w środku Europy istniała jeszcze taka ciemnota !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlak Podajcie nazwiska - ujawnić twarze zdrajców IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 09:09 Podajcie nazwiska zdrajców którym się Kraków tak bardzo nie podoba, że plują na jego majestat! Znalazło się paru cwaniaków wichrzycieli, którym się myśli że się im należy bo pobudowali sobie luksusowe zamknięte osiedla na zadupiu i co i reszta mieszkańców ma się im składać na już na dzisiaj i ma jaśnie państwu może doprowadzić estakadę z rynku pod domki i może kolej napowietrzną ? Luksusów się zachciewa - filmiki się nagrywa w których się lży ciężką dolę naszego przewoźnika? Nie róbcie sobie jaj i nie bądźcie skrajnie bezczelni - tak jak macie akurat w tej części miasta podobnie jest w innych położonych na obrzeżach. Jak kupowaliście tam mieszkania - lub swoje luksusowe domy to nie widzieliście że nie ma infrastruktury odpowiedniej? Przecież nawet nasi radni nie są tacy wspaniali żeby wam cichaczem zwinąć asfalt w nocy albo rozkopać drogę bitą !!! no ludzie ! Wszystko w realiach zrównoważonego rozwoju ma swój czas, miasto planuje tramwaj w rejon Górki narodowej - w okolicy 2015 roku więc na co tak bezczelnie ujadacie? Chcecie większy autobus - proszę pisać pismo do ZIKITu - ewidentnie widać że ten co jest nie wystarcza na pokrycie marszrutyzacji - jak dodadzą autobus to więcej zarobią - z tym nie ma problemu!!! Poza tym, trzeba spojrzeć w swoje oczy drodzy państwo czy tam przypadkiem nie tkwi jakaś belka... czy jak kupowaliście swoje luksusowe domy i ekstra fajne mieszkania - teleportowaliście się ze statku kosmicznego w miejsce gdzie deweloper wam pokazywał że one staną - czy też brnęliście przez wertepy w swoich BMKach 5 tkach ciesząc się że macie survival ? No proszę o odrobinę samokrytyki i mniej narzekania. Jednakże za to że dopuściliście się profanacji majestatu Krakowa, i nawołujecie do sprzeniewierzenia pieniędzy z Krakowa (co jest samo w sobie nie skuteczne) - to odejdźcie stąd, nikt was tu nie chce - nie znajdziecie już zrozumienia w Krakowie. Wszyscy tu cierpimy mniej lub bardziej, ale kochamy nasze miasto - albowiem to jest Kraków - miasto w Polsce najprzedniejsze !!! Niech żyje Kraków!!! Hańba buntownikom i zaprzańcom z Górki Narodowej - ujawnić nazwiska i twarze zdrajców !!! Dość warcholstwa ono już kiedyś zgubiło ten kraj !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poLAK Re: Podajcie nazwiska - ujawnić twarze zdrajców IP: *.centertel.pl 17.03.12, 09:32 "dopuściliście się profanacji majestatu Krakowa" - profanacji majestatu Krakowa dopuścił się prezydent Majchrowski, niejednokrotnie. A ja jestem za tym, żeby właśnie przy ostatniej sprawie przedszkoli zagrozić niepłaceniem podatków. Ja sobie nie życzę, żeby moje pieniądze były tak marnotrawione przez niego, choćby na kibolowe stadiony, setki milionów na to poszły. I kolejne zabawki, a to hala, a to estakada 3 razy większa niż potrzeba, bo Majcher miał ambicje mieć największą w Polsce. Wniosek o odwołanie już się szykuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adiunkt Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 09:26 Mieszkam na Marczynskiego i nie chciałbym aby ta ,jednak moim zdaniem, głupia akcja obrocila się przeciwko takim jak ja mieszkańcom.Płacić podatki trzeba a jeżeli ktoś chce demonstracyjnie zmienić miejsce to jego sprawa.Nie chce żeby reszta mieszkańców Krakowa myślała ,ze na Górce mieszkają sami tacy zwolennicy.Na osiedlu mieszka 2- 3 tysiące mieszkańców i raczej walczylbym o pokazanie ze potrafimy na Górce zebrać jak najwiecej nowych podatników.To jest wyzwanie a nie kolejny głupi protest.Mnie podoba się ta akcja ze zwiększa jem ilości podatników. Popieram to i paru sąsiadów do tego zachęcam.I protestujących tez do tego zachęcam.Tu,w pozytywnych działaniach pokazcie swoją skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 10:17 Zobacz to, a zmienisz zdanie! www.youtube.com/watch?v=eXUl3biSZec Gdzie tu normalność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: 217.153.173.* 17.03.12, 09:29 Najwięcej do powiedzenia mają "rodowici" Krakowianie, których rodzice po metrykę muszą jechać 2 dni pociągiem i 3 dni wołami. Prawdziwy Kraków kończy się na alejach. Kto pochoddzi spoza ścisłego centrum jest takim samym "wieśniakiem" jak Ci którym ubliża. Pragnę też zauważyć, że osoby mieszkające na obrzeżach czy w okolicznych wsiach są konsumentami, którzy wydają w centrum Krakowa pieniądze na fryzjera, w sklepach czy restauracjach. A poza tym Panowie "Krakowianie" w pierwszym czy drugim pokoleniu jeżdżą do babci pod Miechów po buraki i ziemniaki - a zamknąć siódemkę w Węgrzcach i brać myto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: 31.187.13.* 17.03.12, 09:34 chciałbyś,koko żeby tak było... ;), jak piszesz. postawmy rogatki - jestem za !! Warunek konieczny bycia Krakowianinem to minimum dziadkowie (a może już pradziadkowie) pochowani na Rakowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pazuzu Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 09:42 Gość portalu: JacekKra napisał(a): > Warunek konieczny bycia Krakowianinem to minimum dziadkowie (a może już pradzia > dkowie) pochowani na Rakowicach. a może być Podgórski? ps. pasożyty z wiosek wracajcie do siebie, wtedy wasz problem sam się rozwiąże: kupując mieszkanie należy wziąć pod uwagę jego dostępność komunikacyjną, więc sami sobie jesteście winni drodzy "oburzeni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirohito Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 10:18 Wlaśnie przez takich buraków z miasta jak ty, płace podatki u siebie. Mam mieszkanie w krakowie, dobrze zarabiam ale wystarczy ze wydaje tutaj swoje pieniadze, wiecej kasy ode mnie nie dostaniecie. Mozemy sobie stac razem w korkach na Ruczaju, ja kase na paliwo mam, ty mozesz sie gniezdzic w autobusie 124, zaraz obok smierdzacego menela. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych 17.03.12, 12:04 Gość portalu: Hirohito napisał(a): > Wlaśnie przez takich buraków z miasta jak ty, płace podatki u siebie. Mam miesz > kanie w krakowie, dobrze zarabiam ale wystarczy ze wydaje tutaj swoje pieniadze > , wiecej kasy ode mnie nie dostaniecie. spoko spoko imć pasożycie, znajdzie się pała na twój tyłek, to tylko kwestia czasu, ja zacząłbym od pobierania opłat od samochodów z rejestracjami innymi niż KR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirohito Na szczęscie nie tobie o tym decydować IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 13:23 Na szczęscie nie tobie o tym decydować, bo pomysł godny pożalowania. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Na szczęscie nie tobie o tym decydować 17.03.12, 14:17 Gość portalu: Hirohito napisał(a): > Na szczęscie nie tobie o tym decydować, bo pomysł godny pożalowania. godne pożałowania jest pasożytnictwo i życia na koszt innych, jeśli powstają takie inicjatywy jak "nie płacę podatków w Krakowie" to i szybko w kontrze urodzą się pomysły mające utrudnić życie pieczeniarzom twojego pokroju ps. wielokrotnie pisałem tutaj, że nie mam nic przeciwko (wręcz jestem za) osobom, które przyjeżdżają mieszkać w Krakowie pod warunkiem, że płacą tu wszystkie podatki i rejestrują swoje samochody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirohito brednie IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 15:03 brednie pleciesz, życie na koszt innych ? jak narazie to zarabiam na siebie i swoja rodzine, płace podatki i ZUS, który idzie również na twoja babcie, więc równie dobrze moge powiedzieć, że to ona żyje mój koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: brednie 17.03.12, 15:21 Gość portalu: Hirohito napisał(a): > brednie pleciesz, życie na koszt innych ? jak narazie to zarabiam na siebie i s > woja rodzine, płace podatki i ZUS, który idzie również na twoja babcie, więc ró > wnie dobrze moge powiedzieć, że to ona żyje mój koszt. moja babcia nie pobiera emerytury, bo już nie żyje - to raz dwa: żyjesz na koszt innych krakowian, bo za darmo korzystasz z miejskiej infrastruktury nic nie dokładając się do jej utrzymania i jeszcze masz czelność się tym chwalić, mnie byłoby wstyd twoje dzieci nie chodzą zapewne do przedszkola/szkoły w Koziej Wólce gdzie masz US, a zgadnij z czyjej kasy są pensje dla nauczycieli którzy uczą twoje dzieci? a potem będzie narzekał jeden z drugim, że kupił mieszkanie na wygwizdowie i miasto, które sam okrada nie chce mu drogi podciągnąć i autobusiku klimatyzowanego zapewnić - chcecie mieć jakiekolwiek prawa do decydowania o miejskiej kasie to się do niej dokładajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: Na szczęscie nie tobie o tym decydować IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 23:53 Z ciekawości: o co chodzi z tym rejestrowaniem samochodów w Krakowie? Wytłumacz mi to proszę, bo o ile rozumiem kwestie płacenia tutaj podatku (robię to i z etatu, i z własnej firmy), o tyle nie kumam kwestii pyszczenia o mojej niekrakowskiej rejestracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pazuzu Re: Na szczęscie nie tobie o tym decydować IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 09:21 Gość portalu: Zdziwiony napisał(a): > Z ciekawości: o co chodzi z tym rejestrowaniem samochodów w Krakowie? Wytłumacz > mi to proszę, bo o ile rozumiem kwestie płacenia tutaj podatku (robię to i z e > tatu, i z własnej firmy), o tyle nie kumam kwestii pyszczenia o mojej niekrakow > skiej rejestracji... a co tu tłumaczyć? słyszałeś o podatku od środków transportu, opłatach rejestracyjnych i zróżnicowaniu cen ubezpieczeń na terenie kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: Na szczęscie nie tobie o tym decydować IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 21:08 No ale co Tobie do tego? Skąd wiesz czy tylko tu jeżdżę? Skąd wiesz ile % czasu spędzam w krk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spazman Wiesz co zrób julian ? IP: *.centertel.pl 18.03.12, 18:23 Zorganizuj punkty poboru oplat na wszystkich drogach wjazdowych, filtruj samochody po rejestracjach KR i wszystkim innym zabraniaj wjazdu albo każ płacić. Nieważne, czy ruch tranzyutowy czy nie. Albo najlepiej weź sie zamknij w swoim zasciankowym krakowku, nie wpuszczaj przyjezdych, turystow ani nikogo, bo jeszcze beda korzystac z twojej infrastruktury a nawet gorzej, bo beda oddychac twoim powietrzem. Ze w krakowie zdzieraja kase na kazdym kroku to wiem. Widocznie za malo im dwoch stadionow, bo jeszcze podatki chca wyciagac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domel Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: 217.96.89.* 17.03.12, 09:52 jestem właśnie takim krakusem z prapradziadkami nawet na rakowicach chowanymi i wstyd mi za to co pozwalamy robić sprawdzonemu w tym mieście. wszystko to układy i układziki - prezydentowi nie chce się już nic ale jest zakładnikiem układu. nie ma dla niego żadnej alternatywy, a ktoś interesu musi pilnować. poparłbym akcję niepłacenia podatków miastu bo widzę jak na każdym kroku są one rozkradane - i to w dużej mierze przez rodowitych krakowian. miasto rozbudowuje się - taka jest kolei rzeczy, ale drogi buduje tylko w tych kierunkach gdzie mieszkają włodarze - wystrczy sprawdzić gdzie mieszkają. rada miasta jest leniwa i przekupna - vide co robią teraz radni którzy klepneli budżet miasta w 2010 roku. podpowiem że ci co odeszli z PO wtedy teraz pracują na stanowiskach samorządowych z pogwałceniem wszystkich zasad konkursowych. jeden z nich właśnie przymierza się do prywatyzacji "swojego" mdk-u. zatem jesli nadal będziemy tak głosować jak dotychczas to nic to nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciuciu Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 10:28 Brawo za te słowa!! moi dziadowie też na Rakowicach, a nie przysłania mi to wstydliwej prawdy o tym mieście! Precz z czerwonym kapusiem dbającym tylko o szkołę żony! Precz z karierowiczem-harcerzykiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meadow Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.ghnet.pl 17.03.12, 14:01 A ja się z Śródmieścia przeprowadziłem (konkretnie z Łobzowskiej gdzie mieszkałem od urodzenia). Faktycznie - jest tam pięknie, obdrapane ściany, cuchnące szczyną klatki kamienic, korków nie ma bo skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do_Jan_Winnicki Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 10:01 Panie Janie, udziela się Pan często przy okazji takich tematów. Zawsze podobała mi się Pańska kultura wypowiedzi i cierpliwość, z jaką tłumaczy Pan innym swój punkt widzenia. Co się z Panem stało, gorszy dzień? Po pierwsze, skąd możemy mieć pewność, że na takiej Górce mieszka tylko ludność napływowa? Przecież tam mogą być równie dobrze dzieci rodowitych krakowian, które przecież nie mogą do śmierci mieszkać z rodzicami na Oficerskim czy na Alejach. Ale to już nawet nie o to chodzi. Coraz bardziej przeraża mnie pogarda dla osób pochodzących spoza Krakowa. Czy sam fakt urodzenia w obrębie granic tego miasta ma stanowić o wartości człowieka? Co w takim razie powiemy o Janie Nowickim czy Marku Grechucie - wszak obaj nie urodzili się w Krakowie, a ile dali miastu! Znam wiele osób spoza Krakowa, które dostały się na prestiżowe kierunki studiów, bo zwyczajnie byli lepsi, niż absolwenci renomowanych krakowskich liceów. Uczciwie zapracowali na indeks najlepszych krakowskich uczelni. Znaleźli pracę; nie są darmozjadami, jak wielu pseudorencistów - cóż z tego, że urodzonych w Krakowie? Dlaczego mają czuć się źle z tym, że urodzili się w Sanoku czy Mielcu? Czy są przez to gorsi? Poza tym, rzeczywiście, odnoszę czasami wrażenie, że największy kompleks na punkcie urodzenia mają Ci, których rodzice sami przyjechali do Krakowa z różnych części Polski. Dla jasności - każdy, kto pracuje i mieszka w Krakowie, powinien zameldować się tu na pobyt stały i płacić podatki na rzecz naszego miasta. To powinno się egzekwować. Ale pogardliwe wypowiadanie się o osobach urodzonych poza Krakowem jest oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.aster.pl 18.03.12, 03:50 Ależ nie jest oburzające. To jest po prostu słynna na całą Polskę krakowska kultura. W Krakowie obawa przed obcymi i niewybredna krytyka czyjegoś niekrakowskiego pochodzenia należy do elementarnych zasad savoir-vivre'u, bon-tonu krakowskich elit. Kraków powinien odbudować jak najszybciej zburzone mury miejskie, odtworzyć fosy i mosty zwodzone. Można byłoby wprowadzić myto na rogatkach, wydawać przepustki zamiejscowym. Tak będzie najlepiej dla tej mieściny i jej mieszkańców. Obcy raus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość To jest wynik budowy bloków na WZ'kach!!! IP: *.multi-play.net.pl 17.03.12, 10:01 To jest właśnie wynik braku planu zagospodarowania i budowy osiedli na WZ'kach. W rezultacie tworzą się korki, które kosztują więcej niż plan zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 10:03 Jaki gospodarz takie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Jeszcze nikt nie nazwał mnie warchołem :) IP: *.60.citypartner.pl 17.03.12, 10:14 Szanowni Państwo, Mieszkam na Górce Narodowej i zapewniam - jestem rodowitą Krakowianką z dziada pradziada. Podatki od ZAWSZE płaciłam w Krakowie. Najbardziej podoba mi się opinia o "warchołach" którzy pokupowali mieszkań na Górce Narodowej i teraz chcą mieć dojazd. Doprawdy wyborne. Przecież wiadomo, że wszyscy powinni byli kupić mieszkania na Alejach Trzech Wieszczów i może jeszcze w Podgórzu. Miasto się szczyci tym, że jest centrum biznesowym, że wciąż otwierane są nowe firmy z branży Outsourcingu i zatrudniają wiele osób, ale zapomina że ci pracownicy muszą gdzieś mieszkać. Wiem, że fakt, że ludzi stać na zakup własnego mieszkania to powód do wystarczającej zazdrości i obrzucania ludzi wyzwiskami, ale czy na pewno do tego dążymy? Mieszkańcy Górki Narodowej nie proszą o cud, wielkie inwestycje, proszą o absolutne minimum - więcej składów autobusów, poprawienie komunikacji, ucywilizowanie gruntowego odcinka Meiera. Chcemy żeby zaczeło się dziać cokolwiek! Na tym forum wiele osób głośno krzyczy że samochody powodują korki, ze ludzie powinni korzystac z komuniakcji miejskiej, tymczasem tej komunikacji zwyczajnie nie ma! Mam samochód, stać mnie na niego i nim jeżdżę ale chyba nie tędy droga. Prezydent mówi, ze powodem korków jest zbyt duża ilosc samochodów - Panie Prezydencie mam złą wiadomość! Bedzie ich jeszcze więcej! Bo nie ma alternatywy. Utyskiwanie na nadmierną ilośc smaochodów nie sprawi że ludzie przestaną się przemieszczać - muszą się przemieszczać a skoro nie mają alternatywy muszą to robić samochodem. I dosyć mam słuchania o tym że widziały gały co brały - oczywiście, ze widziały :) Dlatego kupiły sobie tyle samochodów żeby wystarczyło dla wszystkich. Mieszkańcy Górki Narodowej to nie warcholstwo. To w ogromniej większości wykształceni ludzie, których stać jest na zakup mieszkań i smaochodów, zeby do nich dojeżdżać. Ale skoro nie mają alternatywy dla samochodu to niech nikt się nie dziwi, ze samochody "rozjeżdżają" Kraków. Jak inaczej ludzie mają się przemieszczac? Prezydent mówi, ze inwestycje są realizowane tylko po kolei. Prosze mi więc wskazać jaka miejska inwestycja została zrealizowana w tym rejonie i które w kolejce są następne. Poproszę o konkretne informacje - kiedy i co jest planowane. Nalezy zastanowić się, co sprawia że w niektórych krajach ludzie chcą płacić podatki a w niektórych nie. Po prostu są miejsca, gdzie ludzie wierzą że ich podatki są sensownie wykorzystywanie i służą wspólnemu dobru. Pani Prezydencie, może należy się zastanowić dlaczego mieszkańcy nie mają zaufania i wiary w to co dzieje się z ich podatkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Jeszcze nikt nie nazwał mnie warchołem :) IP: 217.153.173.* 17.03.12, 10:33 Dziękuję za głos rozsądku. Dlaczego nie można zrobić tramwaju na szynach - np. Słomniki - Dworzec Główny i np. w Batowicach parkich Park& Ride. Warszawa ma WKD, a Kraków nie potrafi dorobić się sensownej kolei podmiejskiej. Tory już są. Na marginesie - oburzamy się na Holendrów, a tymczasem niniejsze forum przeradza się w portal, gdzie rdzenni mieszkańcy Krakowa (podejrzewam, że dopiero w pierwszym albo drugim pokoleniu - to wniosek z moich osobistych doświadczeń) narzekają na "pasożyty" z innych części Polski. Po prostu wstyd. Może przydałaby się na ten temat debata w Parlamencie. Myślałam dotąd, że w Polsce Polacy mają prawo mieszkać gdzie im się podoba, tymczasem okazuje się, że Kraków tylko dla Krakowian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a10 Pani Dominiko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 12:23 Czy Pani sobie naprawdę wyobraża,że prezydent miasta zawraca sobie głowę takimi drobiazgami jak zmartwienia obywateli? Odrobina trzeźwości (c: Przykład z Górki: kiedy JM pierwszy raz startował na prezydenta (po Gołasiu) to starł się z Józefem Lassotą i wygrał. 1450 głosami. Sam te głosy liczyłem - to wiem. Podział tortu był wtedy taki, że deweloper, P. Chmura popierał Józefa Lassotę, a firma "Zbawiciel" - Pana JM. (przyda się słownik polsko-łaciński. Może być z google) Po wygranych wyborach nadszedł czas rozliczeń. Gmina miejska Kraków ZAKUPIŁA od firmy "Zbawiciel" świeżo wybudowane bloki na mieszkania komunalne - i same mieszkania też zakupiła, w innych blokach. W ten sposób powstała wylęgarnia przestępczości zorganizowanej (kradzieże, rozboje, morderstwa, handel narkotykami, kradzieże samochodów, spacery po dachach okolicznych budynków, awantury kibicowskie, malowanie fasad, wypalanie traw) przy ul. Marczyńskiego. Pół dzielnicy wyrzucono do śmieci. Nie apelowałbym na Pani miejscu do prezydenta. Szkoda czasu. Oczywiście zapomniałem dodać, że następne wybory JM też ma w kieszeni, bo lemingi z Huty znów pokornie pójdą głosować na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui coś kiepsko z tym wykształceniem i wyobraźnią 17.03.12, 13:23 coś kiepsko z tym wykształceniem i wyobraźnią - przecież widać, że jeśli deweloper planuje osiedle na kilka tysięcy np. z jednym wyjazdem to każdy "wykształcony" jest w stanie sobie wyobrazić że nawet jeśli tylko 1/3 skorzysta z samochodu to będzie mega-korek. wszyscy rzucili się na jakiekolwiek mieszkania i nabili tym kabzę deweloperom. idiotyczne jest obwinianie i wymaganie tylko od jednej strony, kiedy wina jest po trzech. deweloper kierował się chciwością. (nieraz ponad 100% czystego zysku na inwestycji) kupujący kierował się własną głupotą. (kupić cokolwiek gdziekolwiek - podejście powoduje obniżenie standardów dewelopera) urzędnik miejski - chciwość i/lub głupota.(komentarza nie trzeba) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Re: Jeszcze nikt nie nazwał mnie warchołem :) IP: *.citypartner.pl 17.03.12, 20:16 Dokładnie! Urodziłam się w Krakowie, mieszkałam : na Kazimierzu, Grzegórzkach, Olszy, a teraz Górce Narodowej. Wiedziałam gdzie się przeprowadzam. Podobało mi się to miejsce. Mieszkam w miejscu (w bloku) gdzie wokół jest przestrzeń, zieleń i jest czym oddychać. Podobało mi się tu, więc kupiłam tu mieszkanie. Jeżeli miasto dało pozwolenia na budowę mieszkań i nadal wydaje takowe, to mamy prawo wymagać choćby minimum , o którym wspomina moja przedmówczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poysdorf Odwrotny efekt takiej akcji IP: *.ip.netia.com.pl 17.03.12, 10:45 Taka akcja z nie placeniem podatku moze przynieść skutek odwrotny. Mniej podatników to niej wyborców .A mniej wyborców to mniejszy wpływ na decydentów. Wszyscy walczą o pieniądze wiec wiekszy wplywmaja cico ich wiecej .Szukałbym wiec wiecej podatników niż groził ze bedzieich mniej.To głupie i nieodpowiedzialne a przede wszystkim szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 11:29 Problemem w Polsce jest to że developer buduje bloki w szczerym polu nie myśląc jak osoby dojada nawet pod blok i gdzie zaparkują. U nich liczy się tylko sprzedane mieszkanie i zarobek. Pierwsze powinna być infrastruktura a potem dopiero osiedle, bo potem okazuje się że nie ma miejsca na drugi pas, tramwaj lub ścieżkę rowerową. Wiedzieliście Państwo jakie mieszkania i gdzie kupujecie. Przed zakupem mogliście Państwo sprawdzić w odpowiednich urzędach o plany infrastruktury dla tych ulic, jeśli ich nie było wiadome było że szybko się nic nie zmieni. A to że Państwo kupiliście mieszkanie w szczerych polach bez drogi dojazdowej lub drogi która ma mała przepustowość, więc możecie mieć pretensje sami do siebie, a nie do urzędników. Dla pocieszenia podobno są już wstępne projekty na tramwaj na Górkę Narodową, niestety nie ma pieniędzy. Korki zapewne zmniejszyły by się gdyby rząd nie blokował pieniędzy na obwodnicę S7 - ale to inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.xdsl.centertel.pl 17.03.12, 12:16 No tak, ale problem jest taki, że w planach miasta jest np. ulica Iwaszki, SKM, Meiera-Węgrzecka. Więc niby infrastruktura powinna być. Podobnie jak trasa galicyjska czy obwodnica północna.. Skąd tylko kto miał przypuszczać że dla miasta ważniejszy jest dojazd do podrzędnej szkoły typu KSW (to nie jest UJ) czy jakiś stadion którego WIsła nie chce wynajmować, niż droga odciążająca północ Krakowa? Czy ty jeden z drugim mieszkańcu Ruczaj czy Bieżanowa czy innej dziury wiesz czy miasto zrobi ulicę którą masz na planie koło swojego osiedla? Cieszysz się z ekranów na Bobrzyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ced Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 11:40 A po co budować linie tramwajowe, jak "sprawdzony prezydent" wolał przeznaczyć 500mil złotych na siedlisko przestępczości i chamstwa, przy błoniach. Linia tramwajowa na biały prądnik miała kosztować około 60mil, a plany rozpoczęto robić w latach 90 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogsc Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 13:17 Trzeba było krytykowac budowe stadionu , przed euro, majchrowski chcial wybudowac jeden stadion to go radni na czele z obecnym pos. rasiem zablokowali,co do trasy do plaszowa to plany zrobil p. Lasota, most i dojazd wbudował p. Gołas,metoda BUDOWNICZYCH OSIEDLI NA PERYFERIACH to musza wiedziec WSZYSCY MIESZKANCY KRAKOWA TO KUPIC TANIO TEREN WYBUDOWAC DROGO A DOJAZDY I RESZTE ZWALIC NA MIASTO, ARADNI I W TYM POMAGAJA SWIADOMIE LUB NIE , NP. RAD. maliszewska nie zna ustawy o gosp. nieruchomosciami. Co do podatków to ich podatki moga nie wywtarczyc na wykup nieruchomosci pod nowa droge, nich nie płaca bedzie o jeden problem mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoza Red. Wantuch pisze głupoty IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 13:34 "Linii tramwajowych nie ma w całej północnej części Krakowa, nie ma na Prądniku Białym, wzdłuż ul. Opolskiej ani na Krowodrzy Górce" Na Krowodzry Górce nie ma tramwaju? Chyba wczoraj zlikwidowali. Kto zatrudnia takich debili jak ta pani "dziennikarka"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 13:55 Wstyd mi. Wygląda na to, że być może i urodziłeś się w Krk, ale kultury za grosz. Jako urodzonemu w tym mieście krakusowi od wielu pokoleń robi mi się głupio i nie wiem czy mam się do tego przyznawać. Obawiam się, że Ty akurat jesteś mieszkańcem tego miasta góra od dwóch pokoleń. Dodam tylko jeszcze, że 95% mieszkańców naszego kraju pochodzi ze wsi. Taką mamy tradycję i kulturę. Ale trzeba pamiętać, że kultura osobista nie jest cechą zależną od miejsca urodzenia, ale od wychowania ,wartości i... inteligencji. Tej zabrakło Ci zdecydowanie. Wstyd. Obawiam się jednak, że tego nie pojmiesz. Ale tak jak nie wszyscy muszą być bogaci, nie wszyscy muszą mieszkać w Krakowie tak nie wszyscy muszą być inteligentni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus z północy Majchrowskiemu dziekujemy IP: *.66.AWIST.PL 17.03.12, 14:19 Preziowi Majchrowskiemu od 3 kadencji ja osobiście dziekuje głosując przeciw tej najgorszje kandytaturzez z Sosnowca . niestety starsze panie nabierają sie na pseudo tytuły tego pana. A radnym jak będa tak głupio gadać , zwłaszcza jak widze te nazwiska od 2-3 kadencji wybierane i co ...mamy płacić a wy dalej nic , udajecie ze nie ma tematu . to jakby nie patrząc wizytówka gospodarza jaki ma wjazd do domu ....ale radny widać raczje nie ma wstydu - proponuje w czerwcu blokować drogę przechodząc przez pasy jak będą jechać kibice na euro ....może wstyd preziowi i radnym bedzie jak stacje tv z europy będa sobie filmować sznur samochodów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nix Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 14:27 Ale o co chodzi? Zadaniem dewelopera jest budować mieszkania, a zadaniem władz miasta - zapewnić infrastrukturę tam, gdzie deweloperom pozwolono na budowę. A co do podziału na "rodowitych" i "nierodowitych", i haseł typu "wracajcie do swoich wiosek", to pozwolę sobie zauważyć, że w Polsce wybrano drogę rozwoju opartą na kilku wielkich miastach, które będą zyskiwać na znaczeniu i stawać się jeszcze większe, a prowincję skazano praktycznie na zagładę. Jeżeli Kraków chce utrzymać się w tej pierwszej grupie, to musi dbać o swój rozwój i nowych mieszkańców. Inaczej trafi do tej samej kategorii, co Kielce lub Częstochowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Determin Ogrodzić, przekazać do Michałowic , niech mają ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 15:26 Śmierć i podatki to jedyne pewne rzeczy jakie nas w życiu spotkają. Więc jak mam płacić to tam gdzie mieszkam.Jak ktoś tego nie rozumie,to jego problem.Jak chce mniej do wspólnej kasy i jeszcze żeby mu wybudować,to jest głupi.Jak jest głupi to niech cierpi.Ogrodzić to towarzystwo na Narodowej Górce,przekazać do Michałowic.Niech im Michałowice zrobią tramwaj i co tam jeszcze chcą.Takich Krakusów,antypatriotów lokalnych to ja nie chcę.Od Krakowa im wara... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnoc kraka głupiś IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 18:45 a może głupku powiesz gdzie tu nie jest coś nie tak ? ...skoro władza w osobie prezydenta 3 kadencje , radnych min 3 kadencje , ja osobiscie w 2001 r widzialem mamy z narysowanym tramwajem , obejscie drogowe w siewną , nawet osiedle blociane gniazdo deweloepr zaprojektowal jako akran akustyczny przed pociagiem i przyszlą droga i co ..mija 11 lat i dalej dupa a w miedzy czasie powstało coś czego nie było planach 11 lat temu : przystanek pod ksw a potem by sie to uwuarygodnić podciągnoł na mały płaszów , 500 baniek na nikomu potrzebny antystadion ....żeby on choć ładny był wrrr, cholera wie ile na muzeum pod rynkiem z wiecznymi problemami szczelności , obecnie idą cieżkie miliony na nastepny pomnik majchra pt chala widowskiowa ..oczywiscie najwiekrza tylko ciekawe kto to utrzyma , juz maja problem z wyborem oberatora bo nikt sie nie kwapi bo ci co sie na tym znają widzą kiche i dziwisz sie że ludzi w końcu wnerwili sie że płaca podatki a gmina ma ich głeboko w dupie ?ty byś płacił ..cierpliwosc ludzka ma swoje granice i zdaje sie ze północ krakowa nie zaglosuje na majchra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieżanowski syf Re: Ogrodzić, przekazać do Michałowic , niech maj IP: *.xdsl.centertel.pl 17.03.12, 20:49 I jeszcze wyłączyć światła na Meiera/Alejach. Balusz się będzie cieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vinci Pani redaktorów Wantuch żona jednego z radnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 16:27 Czy to prawda ze pani Dominika Wantuch to żona jedego z radnych z tamtego rejonu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siema Re: Pani redaktorów Wantuch żona jednego z radnyc IP: 31.61.2.* 17.03.12, 16:39 Czy to prawda ? .Jeżeli tak to jest kompromitacja Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Re: Pani redaktorów Wantuch żona jednego z radnyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 18:44 Rzeczywiście tak jest ? . I Państwo Wańtuchowie gdzieś tam mieszkają ?. No to jest ciekawy aspekt tej dziwnej sprawy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a niech se ibedzie Re: Pani redaktorów Wantuch żona jednego z radnyc IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 18:49 a niech se bedzie , i czemu dziwnej sprawy ...tu mieszka lekko licząc paredziesiąt tysiecy ludzi , ile codziennie sie przemieszcza to nawet licho nie wie , skoro pisze o problemi swoim i 50-150 tyś ludzi co z tej strony krakowa żyje to co w tym złego ...nie pisała by zapewne gdybyśmy mieli dobrego gospodarza w postaci prezydenta i radnych a skoro mamy pana z sosnowca , miernote nad miernotami i randych nie poradnych ..to nie piszą o tym ..wątpie by ci ludize sie zawstydzili ...ale kto wie ..niezbadane sa wyroki boskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joy Re: Pani redaktorów Wantuch żona jednego z radnyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 22:16 Jak nie chcą płacić w Krakowie to ogrodzić bajoków i przekazać do Wieliczki.Na pewno wszystko tam im wybudują.Kretyni! Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.mis Re: Pani redaktorów Wantuch żona jednego z radnyc 17.03.12, 20:44 Witam Pani Dominika jest Żoną Radnego ale nie z tego rejonu. pozdrawiam Rafał Miś Przewodniczący Rady i Zarządu Dzielnicy III Prądnik Czerwony biuro: ul. Dobrego Pasterza 6, 31-416 Kraków tel./fax 012 412 49 13 mail: rafal.mis@gazeta.pl Gość portalu: Vinci napisał(a): > Czy to prawda ze pani Dominika Wantuch to żona jedego z radnych z tamtego rejon > u ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muska24 Miś, to powiedz jej, żeby nie kłamała IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 22:23 "Linii tramwajowych nie ma w całej północnej części Krakowa, nie ma na Prądniku Białym, wzdłuż ul. Opolskiej ani na Krowodrzy Górce" Do Krowodzry Górki dochodzi kilka linii tramwajowej w tym szybki tramwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 17.03.12, 17:32 Pomysł zapewne nie do zrealizowania w dzisiejszych realiach, ale... wybudowanie stacji kolejowej - w rejonie skrzyżowania ulicy Felińskiego i Meiera wraz z przejściem do ulicy Powstańców. Dotarcie do centrum w kilka minut - myślę, że pasażerów by nie brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Dlaczego mam finansować dojazd do każdej wiochy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 17:41 koło Krakowa? Wystarczy, że idą setki milionów na kiboli i Cupiała. Odpowiedz Link Zgłoś