Dodaj do ulubionych

Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G...

19.03.12, 09:20
Taksówkarze to dobry początek. Potem pośrednicy nieruchomości, notariusze, potem szlachetny zawód komornika i wszelkie zawody prawnicze.

Jestem częścią tego rynku, który wciąż otwarcia pragnąc wiecznie widzi kolesi i korporacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: bobik Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... IP: *.zax.pl 19.03.12, 09:20
      Egzamin z topogafii nie czyni jeszcze taksówkarza taksówkarzem. Żeby móc legalnie pracować to po pierwsze trzeba zdać egzamin (również z topografii), po drugie - zdobyć licencję którą wydaje urząd a ten wydaje ich określoną ilość - pulę rocznie. To jakaś paranoja!

To tak jakby zdawać egzamin na prawo jazdy a dokument uprawniający otrzymywać dopiero wtedy jak urząd komunikacji będzie miał "wolną" pulę dokumentów które może wydać.
      • Gość: xxx nie podoba sie taryfa ? na budowe cegły nosić IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 09:43
        Gowin najlepszy minister PO
      • Gość: taksówkarz bobik zderegulowany IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 13:23
        Panie bobik takie są właśnie efekty jak wszyscy mogą robić wszystko-Ty możesz pisać a inni mogą czytać.Szkoda,że piszesz kłamstwa które ktoś może potraktować jak prawdę....nie ma limitów licencji taxi i każdy kto spełni wymogi formalne(w tym egzamin z topografii )otrzymuje ją w urzędzie "od ręki".
    • Gość: kleks Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... IP: 136.173.162.* 19.03.12, 09:27
      kto jezdzi na taksowkach? banda chamow, prostakow i nierobow, ktorzy poza prowadzeniem samochodu niczego innego nie potrafia w zyciu robic. Byli przestepcy i ex-SBcy. Biada im wszystkim.
      • Gość: rysiek Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: 78.133.245.* 19.03.12, 09:40
        w dużej części masz rację
      • Gość: Urzędnik Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 09:58
        Tak, tak... byli przestępcy jak do otrzymania licencji taxi wymagane jest zaświadczenie o niekaralności...
        • Gość: bb Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 15:52
          o niekaralności za co? napisz jak wiesz! a nie półprawdy
      • Gość: NAUCZYCIELKA Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 18:30
        kto jeżdzi taksówkami ?????????? prostak i cwaniaczek ...taka jest większość taksówkarzy ....nie ma co bronić się przed reformą cwaniaczki tylko mord...a w k.....eł i pracować uczciwie to nikt wam nie zagrozi .....złodziejstwo
    • spokojny.zenek Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra 19.03.12, 09:48
      Wszelkie prawnicze? Na początek sędziego i prokuratora?
    • Gość: wewerwer Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.mobistar.be 19.03.12, 09:48
      Najlepsze jest to, że egzaminu z topografii nie mają kierowcy pogotowia ratunkowego ani straży pożarnej ;-) A przecież w ich przypadku przejazd najkrótszą możliwą trasą chyba każdemu wydaje się ważniejszy niż taxi. Pracowników jednak można weryfikować na różne sposoby, niekoniecznie krajową regulacją, która polega tak jak egzamin teoretyczny na prawo jazdy "Tym bardziej że nierzadkie były przypadki taksówkarzy z licencją, którzy przychodzili do nas do pracy i nie potrafili wskazać określonych ulic. A mieli zdany egzamin z topografii. Tymczasem okazało się, że podczas tego egzaminu losuje się pytania z zamkniętego zestawu, więc często kandydaci na taksówkarza po prostu uczą się na pamięć poprawnych odpowiedzi" haha a oni tlumacza ze to dla naszego dobra ;) To zeby cena przejazdu nie byla wyzsza przez nieznajomosc topografii przez taksowkarza tez jest do zrobienia, np icar podaje cene przejazdu z gory, przed wejsciem do taksowki i jakos nie jest ANI drozszy ANI stratny na swoich uslugach. Da sie? Da :) I wszyscy zadowoleni (oprocz taksowkarzy- naciagaczy).
      • Gość: taksówkarz Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 11:53
        widze,że polemikę będę prowadził tylko z Tobą...więc egzamin z topografii miasta ma za każdym razem inne pytania -niektóre powtarzają sie z różnych poprzednich-chciałbym poznać kogoś komu udało sie je wszystkie nauczyć na pamięć......
        • Gość: wewerwer Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.mobistar.be 19.03.12, 12:13
          Ale problemem nie jest to, ze niektore pytania sie powtarzaja a niektore nie. Dziennikarz wyjasnia jedynie, ze taki egzamin nie gwarantuje klientowi lepszej uslugi w postaci niekluczenia po miescie, nieobjezdzania jednokierunkowych wskazanych przez gps itd miedzy innymi dlatego ze w egzaminie nie wystepuja nawet wszystkie punkty stale a co dopiero zmiana organizacji czy roboty drogowe (sic!) na ktore powoluje sie w artykule przedstawiciel taksowkarzy. Wlasnie o to chodzi - ze topografie mozna znac albo nie znac, miec miasto objezdzone lub nie - i ten egzamin nic do tego nie ma w gruncie rzeczy.
          Fajnie sobie dyskutujemy ;) Ale tak naprawde nie wiem o co Ci chodzi. Ze nie chcesz zeby inni, bez nieprzydatnego w zyciu egzaminu, nie mogli mnie wozic po Krakowie za moje pieniadze? Ze jestes za tym zeby to panstwo decydowalo o tym? Bo naprawde nie rozumiem. Moge dac pieniadze bezrobotnemu sasiadowi zeby nie zawiozl tu i tam i on to zrobi, tyle ze bez zadnej umowy. I popelniamy strrrrraszne przestepstwo podatkowe. Bez sensu. Daj ludziom pracowac i tyle.
    • Gość: jerzy Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 09:49
      niech sobie korporacje robią własne egzaminy i selekcje przy zatrudnianiu kierowców. Ci spoza korporacji to z reguły banda chamów usiłująca na różne sposoby oszukać pasażera... mam okazję dość często przechodzić koło postoju na którym stoją "prywaciarze" - strach słuchać tych bluzgów. Nie twierdzę ze wszyscy są na takim poziomie ale spora część to po prostu półświatek.
    • c.t.k [...] 19.03.12, 09:53
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • biedron78 Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... 19.03.12, 10:30
      jeśli przyjąć za dobrą monetę tezę o egzaminie jako warunku koniecznym sprawnego poruszania się po mieście, to bądźmy konsekwentni:
      panowie taksówkarze - powinniście zdawać egzamin co pół roku.
      przecież jeśli większość z was zdawała średnio 3 lata temu, to wtedy jeszcze nie było ROK, trasy płaszowskiej, wielu uliczek na Ruczaju. inna była też organizacja ruchu na Kazimierzu. wasze egzaminy są nieaktualne tak jak wiedza topograficzna. jesteście jak dzieci we mgle i albo wozicie na około albo wjeżdżacie pod prąd!
      zgłaszam wniosek do ministra Gowina. utrzymać egzaminy i nakazać zdawanie co 6 miesięcy. oczywiście przed egzaminem obowiązkowy kurs doszkalający.
      • Gość: wewerwer Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.mobistar.be 19.03.12, 10:40
        Albo co tydzień - przecież w artykule wyraznie wskazuja, ze egzamin jest potrzebny bo gps nie pokazuje np aktualnych robot drogowych. A przeciez na ich egzaminie sprzed lat tez nie bylo aktualnego remontu na drodze x ;) Ale dalo sie o tym dowiedziec bez egzaminu? Zdaja sie nie dostrzegac tej niescislosci ;)
    • Gość: taksówkarz przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 10:42
      jestem taksówkarzem od 7 lat.lubie swoją prace i staram sie ją wykonywać jak najlepiej.1-co do gps-a to pozwole sobie przytoczyć pare"zamówień"co do pkt docelowego jaki zażyczyli sobie klienci:-najbliższy sor szybko , najbliższy burdel kolego , kwiaciarnie(godzina 2 w nocy), ten hotel z czerwonym dachem,czy choćby 3 osoby w różne miejsca tak by było najkrócej.....życzę powodzenia ludziom bez znajomości miasta.....2-media piszą o uwolnieniu zawodu....zawód taksówkarza jest już dawno uwolniony i każdy kto chce może nim zostać tylko trzeba trochę chęci by zdać egzamin który pozwala pózniej być trochę zorientowanym(bo do profesjonalizmu droga jeszcze daleka-sam o sobie bym tak nie śmiał powiedzieć....) 3 -ceny-nie wiem jak to liczą specjaliści ale rynek taxi jest dość specyficzny -klient wsiadając do taxi ma pewną niewiadomą-nie wie czy w aucie pachnie czy śmierdzi czy kierowca jest za PiS czy PO i jakiego radia słucha....gdy mu(klientowi) coś sie nie spodoba w wykonanej(lub nie...)usłudze najczęściej"obraża sie"na korporacje w której jest zrzeszony dany kierowca i wybiera inną-tylko,że w innej jest dokładnie to samo i z tej innej przychodzi jakiś inny klient....jest rotacja ale pozostaje mniej więcej na tym samym poziomie ilościowym tj 5 klientów odejdzie 4 przyjdzie,3 odejdzie 6 przyjdzie i tak w kółko-już nie mówiąc,że w tym samym czasie korporacje może zmienić kierowca.....każda sieć sie stara ale każda ma tzw wtopy....tak było jest i będzie ....w każdym mieście jest ograniczona ilośc kursów np 100000 jeżeli na tą liczbe kursów przypada 6000 taksówek a później 12000 to pytanie jak one mają stanieć?liczba kursów jest w miare stała i spadek lub zwyżka ceny o 10,20 procent nie sprawi,że tych kursów będzie o 10,20 proc więcej a koszty o nazwie zus czy opłata abonamętowa jest stała....jestem uczciwy nie kradne,rzeczy które znajde oddaje i nie robie wycieczek krajoznawczych po mieście ale Bóg mi świadkiem,że jak taksówek będzie więcej i nie będe mógł zarobić to moje ceny wzrosną a nie zmaleją bo mam dzieci które jedzą i nikt mi na to jedzenie rabatu nie daje-nie boje sie- ja dam sobie rade- to nie jest żal który tu próbuje wypłakać- próbuje tylko pokazać kto za to finalnie zapłaci...i uwierzcie ktoś kto sie spieszy,turysta i pijany o 3ej rano nie wczytuje sie w cennik.... a przy wysiadaniu....ja zarobie.Teraz są jeszcze ceny maksymalne ustalone przez gmine ale jak uwolnić rynek to chyba razem z cennikiem prawda-wolny to wolny konsekwentnie-zresztą nawet jak nie uwolnią to podwyższą bo kalkulacje gmina musi posiadać -skoro więcej aut to mniej kursów,amortyzacja ,koszty realnie przejechanego km itd....uważajcie czego chcecie i czy za to nie zapłacicie.....ja sobie dam rade...:) straci klient i zus bo wszyscy tak zaczną kombinować by go nie płacić tj Litwa lub umowy zlecenia(tak jak robią chłopaki w przewozach....).
      • Gość: wewerwer Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.mobistar.be 19.03.12, 11:18
        Dopóki icarowi się opłaca, za nizsze stawki, podajac stawke z gory i bez egzaminu z topografii, caly ten wywod nie ma sensu. Pan moze sobie podniesc ceny, ja za moje uslugi sobie tez moge podniesc - efekt taki ze nikt za nie nie zaplaci, trudno. Mnie przeszkadza tylko, ze taksowkarze probuja wymusic brak konkurencji w postaci przewozow osobowych uzywajac argumentow ktore nie maja logicznego sensu.
        • Gość: taksówkarz Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 11:44
          icarowi opłaca sie na pewno -gorzej jeżeli chodzi o kierowców którzy tam jeżdzą-ostatnio paru przeszło do megi(raczej nie dlatego,że tak świetnie zarabiają.....)ale to tylko na marginesie...Widzi Pan różnica jest taka,że Pan może podnieść sobie stawki i mieć lub nie klientów a ja nie bo ograniczają mnie limity ceny za km-pytam gdzie tu wolny rynek?może chce sobie kupić leksusa i wozić klienta biżnesowego który nie chce jeździć 14 letnim złomem-a nie mogę bo takie auto nigdy przy tych stawkach mi sie nie zamortyzuje...-zresztą bez względu na to co chce to czy hydraulik maustalone ile może wziąć za godzine pracy? mechanik?kafelkarz? Nie-nikt im nie mówi ile może sobie zażyczyć za usługę...jest dobry-naprawde dobry liczy sobie więcej -jest marny nie ma klientów liczy sobie mniej tak?Pytam dlaczego ja jestem traktowany inaczej?Płace zus,podatki,wydaje paragony potwierdzające wykonanie usługi to dlaczego jestem jako podmiot gospodarczy traktowany inaczej?
          • Gość: wewerwer Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.mobistar.be 19.03.12, 12:07
            No przecież rzecz jasna ze gorne limity cen są niesprawiedliwe i niesluszne tylko jedno pytanie sie klania: dlaczego nigdy nie protestujecie przeciwko wlasnie temu zapisowi tylko porusza sie go przy okazji mowienia o zniesieniu limitow taksowek, zniesieniu egzaminow itd ;)
            Przypominam tez, ze limity cen zostaly wprowadzone dzieki oszustom, ktorzy wykorzystywali nieznajomosc terenu przez cudzoziemcow i wozili ich za taaaakie stawki...i wcale nie dlatego, ze ich model biznesowy opieral sie na przewozie bogatych, swiadomych klientow limuzynami. Chodzilo o zwykle oszustwo.
            • Gość: taksówkarz Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 13:56
              Dlatego,że większość taksówkarzy zdaje sobie sprawę z tego co sie stanie jak ceny zostaną uwolnione.Nie łudź się,że nie pojawią sie taksówki po 10,20 czy 30 zł za km.Teraz pytanie czy oni będą oszustami?Alma to oszust bo w tesco jest taniej?wierzynek oszust bo siux ma taniej? adidas bo w ccc.....?Zrozum,że taxi to nie sklep i twój wybór jest w dużej mierze przypadkowy...ok możesz wybrać markę auta,możesz sieć ale nigdy nie wiesz na kogo trafisz(chyba,że masz nr pryw do jakiegoś jednego kierowcy).Wykonuje dla Ciebie usługę z której nie jesteś zadowolony-i co robisz?zmieniasz sieć-tak?ja akurat też znów sie spotykamy(szansa jedna na 10000000.....)i co znów zmieniasz sieć?ok zmieniaj tylko,że nawet jak nie zmienisz szansa,że sie spotkamy jest minimalna a takich jak Ty(nie zadowolonych) może być tysiące a rynek tego nie zweryfikuje...Uważam,że klient powinien wiedzieć ,że wsiada do kogoś"zweryfikowanego"spełniającego pewne standardy bo jeżeli już zostanie dopuszczony do wykonywania zawodu to tak naprawde nic ani nikt go nie zweryfikuje(będziesz sobie zapisywał marki aut?nr rejestracyjne?zanim wsiądziesz sprawdzał czy nie ma go na liście ???-naprawdę nie wiem jak Ty sobie to wyobrażasz......).Powiedz czy to tylko taksówki Cie tak kolą w oczy czy również przewodnicy,ochroniarze czy instruktorzy ?
              • Gość: wewerwer Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.mobistar.be 19.03.12, 14:15
                Dlaczego drozszy sklep nie jest oszustem? Bo dobrze wiem, ile zapłacę i za co. Mam wybór zanim kupię. Nawet więcej. Uznając, że towar nie jest wart swojej ceny mogę odłożyć go na półkę i wyjść z nienaruszonym portfelem. Oszustwo taksówkowe o którym mówię jest porównywalne do działalności np fryzjera w sytuacji, gdzie usługa x kosztuje wszędzie w okolicach 40-90 złotych, wchodzisz do salonu który niczym nie sugeruje zeby mial byc luksusowy, zwykła klitka z panią w fartuchu i po wykonaniu usługi dowiadujesz się, że masz zapłacić 400 złotych. Owszem, moja wina, mogłam dopytać wcześniej. Ale oszusci taksowkowi zbyt czesto (jedynie?) polują na turystów i dlatego to ich miasto "przycina" limitami bo ryzyko nadszarpnięcia statusu i wizerunku miasta i kraju jest zbyt duże.
                Podsumowując: jak pisałam wcześniej jestem ZA uwolnieniem cen, za tym żeby usługi i towary mogły mieć różne grupy docelowe, bogatsze, biedniejsze itd. I kolą mnie w oczy wszystkie próby nadmiernego dbania o mnie przez państwo, za moje pieniądze. Im mniej politycy grzebią w życiu obywateli tym lepiej. A jak sobie wyobrażam weryfikacje? To nie jest życiowa kwestia. W tej sprawie nic się nie może specjalnego stać. Dowiezie mnie na miejsce za umówioną kwotę? W porządku. Nie dowiezie? Zadzwonie po inna. To nie lekarz pogotowia!
                • Gość: taksówkarz Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 15:58
                  każda taksówka ma cennik na drzwiach więc zanim wejdziesz to możesz zapoznać sie z cennikiem-więc wydaje mi sie że nazywać oszustem takiego człowieka jest delikatnie mówiąc nadużyciem... no chyba,że nie miał cennika lub miał inny niż wskazania taksometru....Wykonuje ten zawód więc tu mimo,że staram sie patrzeć bezstronnie pewnie wpływa to na mój pkt widzenia-ale rzecz wg mnie nie rozbija sie o taksówki lecz o widzenie tego państwa-wybacz ale nie przekonuje mnie powrót by urzędnicy sądowi mieli średnie wykształcenie-wprowadzono wyższe pracownicy z 10,15 baa nawet 20 letnim stażem robili specjalnie studia,młodzi wymarzyli sobie taki zawód też poszli na administracje a teraz okazuje sie,że wystarczy mieć średnie(tj profesjonalizacja?)uważaj,żeby przy tak wolnym rynku młoda zdolna osoba z wykształceniem kierunkowym nie dostała tego miejsca pracy...-BO DOSTANIE JĄ ZNAJOMA lub RODZINA Prezesa sądu---super zmiana 2-notariusze-nie wiem jak Ty ale ja bym nie chciał by obsługiwał mnie notariusz który założył sobie kancelarie bez żaaadnej praktyki. 3 przewodnik -jego też rynek wyreguluje-jak?obcokrajowcy po powrocie z wakacji będą sprawdzać czy prawdę im przewodnik mówił?a jak nie to co?ochrona-zmiana zapisu,że nie będzie mógł go wykonywać pracownik przeciwko któremu toczy sie postępowanie -super-a gdzie domniemanie niewinności?jesteś ochroniarzem nie lubie Cie to Ci wytaczam sprawe cywilną-3,4 mc pracy masz z głowy-super nie?
              • wypisz-wymaluj Re: przeczytaj i sie zastanów..... 19.03.12, 14:49
                Polecam zapoznać się wyrokami sądu ws. kierowców przewozu osób, którzy wielokrotnie zawyżali stawki. Podpowiem, że cała sprawa nie zakończyła się dla nich pomyślnie.
        • Gość: tx3 Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.2-0.pl 19.03.12, 12:25
          Jak będziesz jechał icarem to pociągnij kierowce za język jak to dokładnie jest z tą opłacalnością,może Ci coś opowie.W artykule wypowiada się Pan Czerwiec który jest za uwolnieniem zawodu,tylko dlatego że kierowcy icara którzy zrobili licencje uciekają do innych sieci taksówkowych.Wcześniej nie mieli jak zmienić sieci.Pan Czerwiec boi się że braknie chętnych do jazdy w icarze,a każdy kierowca przynosi co miesiąc 500 pln razy 500 kierowców to sobie policz komu potrzebna jest deregulacja zawodu.
          • Gość: wewerwer Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.mobistar.be 19.03.12, 12:40
            Kazdego w Polsce jak pociagniesz za jezyk to opowie ci ze jest biedny, chory, uciskany, niezaleznie czy to bedzie taksowkarz czy lekarz, czy ktokolwiek inny. Taka mentalnosc.
            Rozumiem ze ty wierzysz ze ci wszyscy ktorzy nie przeniesli sie do innych sieci tylko jezdza icarem, robia to za frico, nie zarabiaja na tym? To milo z ich strony. Gdyby uwierzyc;
            • Gość: tax Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 14:31
              ci co jeźdzą w icarze jako przewóz mają podpisane umowy zlecenia na 100 czy 200 mc więc na dzień dobry są o zus do przodu po za tym większość to traktuje jako dorobienie tj drugie zajęcie więc nawet jak mają 300 mc to są do przodu....
      • wypisz-wymaluj Re: przeczytaj i sie zastanów..... 19.03.12, 12:34
        > 1-co do gps-a to pozwole sobie przytoczyć pare"zamówień"co do pkt docel
        > owego jaki zażyczyli sobie klienci:-najbliższy sor szybko , najbliższy burdel k
        > olego , kwiaciarnie(godzina 2 w nocy), ten hotel z czerwonym dachem

No i co? Na egzaminie wymagana jest znajomość lokalizowania hoteli po kolorze dachu?

> Bóg mi świadkiem,że jak taksówek będzie więcej i nie będe m
        > ógł zarobić to moje ceny wzrosną a nie zmaleją bo mam dzieci które jedzą i nikt
        > mi na to jedzenie rabatu nie daje

A podwyższaj sobie ceny. Znajdą się inni, chcący zarobić na chleb, którzy utrzymają ceny na dotychczasowym poziomie. I to z ich usług będę korzystał, a nie twoich.

> Teraz są jeszcze ceny maksymaln
        > e ustalone przez gmine ale jak uwolnić rynek to chyba razem z cennikiem prawda-
        > wolny to wolny konsekwentnie

Ceny maksymalne zostały wprowadzone przeciw oszustom. Zresztą o czym my tu mówimy. W Krakowie cena maksymalna w I taryfie wynosi 2,80 zł/km, a taki Barbakan wozi za 1,84 zł!
        • Gość: tax Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 16:17
          teraz wozi-pytanie czy jak kierowcy nie będą po 1,84 wyrabiać na koszty czy ceny spadną czy wzrosną.Dlaczego twierdzisz,że taksówkarz z ceną wyższą niż najniższa na rynku to oszust? Egzamin to jedyny już pkt weryfikacji,że ten człowiek sie do niego nadaje-zanegowałeś tylko pytanie o dach-ja podałem więcej przykładów ,rozumiem,że przy innych przyznałeś mi racje a jak chcesz więcej to sie postaram jeszcze podać :hotel novotel-zawsze pytam który,myślisz,że jak ktoś nie zna Krakowa to wpadnie na to żeby spytać który?gps nie podpowie....pod całodobowy na oświecenia ...tak naprawde tych przykładów może być tysiące
          • wypisz-wymaluj Re: przeczytaj i sie zastanów..... 19.03.12, 16:41
            Skoro jeżdżą po 1,84 zł a nie np. po 2 zł, to znaczy, że im się to opłaca. Rzadko spotyka się taksówkę z najwyższą stawką - 2,80 zł. Jeśli po uwolnieniu zawodu okaże się, że koszty takiej korporacji jak Barbakan wzrosną, chociażby z powodu konieczności przeprowadzania dodatkowych egzaminów, to niech się tak stanie. Chcę mieć wybór: pojechać renomowaną korporacją drożej czy u kogoś innego za 1,50 zł/km.

Idąc do fryzjera spodziewam się że cena będzie się kształtowała na odpowiednim poziomie. Jeśli po trwającej 15 minut usłudze obcięcia włosów ktoś zażąda 500 zł ode mnie, to nazwę go oszustem. Rozumiemy się?

Czy na egzaminie pytają o monopolowy na Oświecenia? Egzamin nie gwarantuje tak naprawdę nic, poza ograniczeniem dostępu do zawodu - i wyłącznie o to wam chodzi. Trzeba to głośno powiedzieć.
            • Gość: tax Re: przeczytaj i sie zastanów..... IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 19:50
              szczerze to chyba sie nie rozumiemy......jeżeli idziesz do fryzjera który jest np tak znany,dobry ,uznany w środowisku to ma prawo powiedzieć sobie za usługe nawet 1000zł-on oprócz tego,że jest fryzjerem jest również przedsiębiorcą i to on powinien tak kalkulować żeby mu sie opłacało-może ma zakład w bardzo drogim ekskluzywnym miejscu i nie może mieć cen takich jaj Pani Józia przyjmująca u siebie w domu.....dla Ciebie jest oszustem-pytam dlaczego?bo gdzie indziej jest taniej?bo Cie nie stać?Ja Cie nie zmuszam,żebyś korzystał z jego usług-ale pytam dlaczego nazywasz go oszustem?Jeżeli chodzi o tzw"ograniczenie"zawodów to również chyba sie nie rozumiemy.....ograniczenie jest wtedy gdy spełniasz wymogi a okazuje sie,że ci nie wolno podjąć pracy bo ktoś wymyślił limit np,że w mieście może być800 fryzjerów i ani jednego więcej-wolność jest wtedy gdy każdy spełniając wymogi może podjąć prace-np kończysz szkołę lub kurs fryzjerstwa bo zawsze o tym marzyłeś i podejmujesz prace w zawodzie na którym sie znasz i co chcesz robić- a to o czym Ty piszesz to jest już anarchia gdzie każdy może robić wszystko i na niczym sie nie znać.Nie idź do szkoły bo po co skoro jej nigdzie nie wymagają -właśnie dla takich nieudaczników próbują zrobić miejsca pracy bo nie są w stanie spełnić żadnych wymogów-nikt ich nie chce zatrudnić bo nic nie potrafią to do wolnych zawodów- niech nam psują opinie...prawda? Wracając do taksówki dodam,że cenę ustalają korporacje więc może je też "zdelegalizować" bo ograniczają wolny rynek?Podpowiem Ci,że kontrolerzy biletów mają testy psychologiczne-to też ogranicza rynek-zlikwidować prawda?Tylko nie dziw sie potem jak przeczytasz w gazecie,że jakiś"kanar"pobił pasażera bo mu biletu nie chciał pokazac... i miej świadomość,że to TY jesteś za takim (nie)ładem w kraju.
    • Gość: polak Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 12:50
      dramatem Polski jest brak zakładów pracy produkujących przemysłu ,żyjemy z turystyki, i z usług ,rolnictwa ,emigrantów , kraj usług i siły roboczej na to potężna armia urzędników .Rzady nie maja pomysłu na gospodarkę wybudowali stadiony na następne 50lat ,może Polacy to naród piłkarzy? a gdzie liberalizacja prawa budowlanego ?bez tanich mieszkań,pracy , nie ma dzieci to chyba oczywiste szkoda ze chcą tylko władzy, a brak ambicji ratowania narodu który wymiera dopełnia ten smutny obraz
      • Gość: svmsdklvsml Re: Taksówkarze bronią się przed reformą ministra IP: *.zax.pl 19.03.12, 19:36
        Precz z dyktaturą ciemnych, tęptch wąsaczy

Prawie Każdy Taksówkarz to złodziej i oszust!!
    • Gość: ruski miesiąc Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 21:00
      Już Lenin odkrył, ze chwytliwe są te hasła, które kogoś obnażają - jako straszliwego wroga ludu. Więc do dzieła! Dołoj gospod!
    • Gość: bb Taksówkarze bronią się przed reformą ministra G... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 15:47
      a może co roku weryfikacja egzaminem dotychczas prowadzących taksówki?
      czemu nie gablociarzu odpadniesz i dasz miejsce lepszemu, który lepiej zaliczy egzamin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka