Dodaj do ulubionych

Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim K...

IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.06.04, 13:15
sezon wakacyjny się zaczyna...
Obserwuj wątek
    • Gość: Franek Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim K... IP: *.miechow.com / *.miechow.com 15.06.04, 13:16
      • Gość: Pepperoni A co na to Andrzej Osęka?????? IP: 149.156.184.* 16.06.04, 18:32
        Przypomnę tylko, że swego czasu (połowa lat 90-tych) czołowy autorytet GW w
        dziedzinie sztuki, autor cotygodniowych felietonów, pan redaktor Andrzej Osęka,
        perorował, że graficiarstwo jest przejawem swobodnej działalności artystycznej
        młodych, wrażliwych twórców. Nie należy ich zatem karać ani potępiać.
        Społeczeństwo musi znosić tę formę działalności artystycznej, bowiem jej
        zabronienie czy nawet werbalne potępienie pachnie faszyzmem. Czyżby te poglądy
        były już nieaktualne? Co za czasy! Dawniej można było czytać "Prawdę" i być ze
        zmianami w obowiązującej linii na bieżąco, dziś człowiek czyta GW i nagle
        zaskakują go takie rzeczy ;(
        • Gość: realista Re: A co na to Andrzej Osęka?????? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.06.04, 14:05
          Jeśli dobrze pamiętam, własnie Andrzej Osęka wypowiadał sie w swoich
          felietonach przeciwko tolerowaniu na murach haseł faszystowskich i
          antysemickich.
    • Gość: Basia Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim K... IP: *.local.pl / 80.53.173.* 15.06.04, 13:29
      Wielka szkoda, ze nie potrafimy tak wychowac mlodego pokolenia by pojelo,
      jaka wartosc ma zycie i godnosc kazdego czlowieka.To naprawde jest zenujace,
      ze w naszym kraju dochodzi do tak skandalicznych zachowan.Bardzo mnie bola
      takie przejawy rasizmu i glupoty bo jestem prawdziwa Polka, pielegnujaca
      najwieksze wartosci mojego narodu: milosc blizniego i tolerancje.
    • peteen Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim 15.06.04, 13:53
      takie samo durne bydło jak na rynku...
      dorwać, sprać, obciążyć kosztami - nie pomaga, skazać...
      a jeśli gówniarz, pojechać po rodzicach za kiepskie dzieci wychowanie
      :c(
      • Gość: Krakowianin. Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:58
        W tym przypadku zgadzam się z Tobą całkowicie, mimo różnic zdań w innych
        tematach. Za czyny niepełnoletnich karać i to dotkliwie, najlepiej finansowo
        należy rodziców. Oni już po takiej kosztownej edukacji wezmą się ochoczo za
        edukację dzieci. Dziwne, że do tej pory nikt na to nie wpadł i nie stosuje tak
        prostych a zarazem skutecznych metod. Ukarany finansowo tatuś za czyny
        gówniarza nie mogąc kupić połówki spuści mu taki wp...dol, że najlepszy
        wychowawca w szkole czy klecha na rekolekcjach nie uzyska takich efektów
        wychowawczych. W ten to oto prosty i mało kosztowny sposób zniknie dresiarstwo,
        chamstwo i chuligaństwo na ulicach oraz przestępstwa popełniane przez
        młodocianych. Policja do roboty, robić wnioski do sądów grodzkich o ukaranie
        rodziców, będących odpowiedzialnymi za czyny niepełnoletnich ratorośli.
        • peteen Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim 17.06.04, 09:54
          ani ze mnie takie bydło, ani z ciebie taki zomolek...

faktem jest, że są świętości, których tykac nie wolno: parę lat temu dotkliwa
          jkarę poniósł troglodyta, ktory "zgraficił" kościólek św. wojciecha, pomogło na
          parę lat... niestety, wyrosło nowe pokolenie bezmózgich, którzy nie wiedzą, że
          nie sra się do własnego gniazda, że co innego (choć czy na pewno ?) blokowiska
          huty i kurdwanowa, a co innego sukiennice, czy synagoga tempel...
          z nimi trzeba tak samo jak z kibolami - strzelać, tyle że wtedy te wszystkie
          cioty, które dziś nie robią nic, żeby było normalnie, zorganizują kolejny marsz
          milczenia, przeciwko brutalności policji...
        • Gość: realista Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.06.04, 14:07
          Gość portalu: Krakowianin. napisał(a):

> W tym przypadku zgadzam się z Tobą całkowicie, mimo różnic zdań w innych
          > tematach. Za czyny niepełnoletnich karać i to dotkliwie, najlepiej finansowo
          > należy rodziców. Oni już po takiej kosztownej edukacji wezmą się ochoczo za
          > edukację dzieci. Dziwne, że do tej pory nikt na to nie wpadł i nie stosuje
          tak
          > prostych a zarazem skutecznych metod.

Wpadł i stosuje. Odpowiedzialność cywilną (majątkową) za podobne wybryki
          ponoszą własnie rodzice. Nie budzi to najmniejszych watpliwości.

> Policja do roboty, robić wnioski do sądów grodzkich o ukaranie
          > rodziców, będących odpowiedzialnymi za czyny niepełnoletnich ratorośli.

Sądy grodzkie nie orzekają w takich sprawach.

• kapitan.kirk Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim 15.06.04, 13:54
      No ale przecież w Polsce ni ma, jak wiadomo, żadnego antysemityzmu, no skąd...
      To ani chybi masońscy syjoniści sami sobie namalowali, żeby tylko zrobić nam na
      złość!
    • Gość: Krzysztof K. Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 15.06.04, 14:40
      Za zrabowanie komórek kilku osobom dostaje sie w Krakowie nadzór kuratora
      (autentyczne!). Za takie napisy przewidziano zapewne karę pogrożenia palcem
      przez panią sędzię.
      W tym wypadku należy dążyć do znalezienia sprawców i w momencie ich wykrycia
      podać personalia do publicznej wiadomości. Jeżeli nie można karać, to
      przynajmniej należy zawstydzać takie tchórzliwe kanalie i ich rodziny.
      • Gość: DJ Re: podać nazwiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 15:02
        nie wiem czy podanie nazwisk coś da. Dla takich ludzi to jednak rozglos. A
        czczego to teraz ludzie nie zrobią dla "sławy".
        • Gość: Krzysztof K. Re: podać nazwiska IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 15.06.04, 20:22
          Panie DJ! To podaj Pan jakiś inny pomysł. Może niech ci "graficiarze"
          własnoręcznie zamalowują graffiti pod nadzorem na terenie Krakowa. Może ich
          wsadzić do jakiejś klatki i pokazywać na Rynku.
          Sądy dla nieletnich to są rzewne kpiny, proszę mi wierzyć. Złapanie takich
          klarnetów nie jest niczym chyba specjalnie trudnym dla Policji, ale właściwie
          po co to robić skoro sąd dla nieletnich i tak ich puści wolno.
          Warto by rozpocząć jakąś poważną dyskusję na ten temat - może z udziałem
          młodych prawników, na starsze pokolenie chyba nie ma już co liczyć. Prawo musi
          być bardziej skuteczne. Zwłaszcza, że w tym przypadku znowu wszyscy będziemy
          sie musieli tłumaczyć przed całym światem z polskiego antysemityzmu.
          • Gość: maksymalnie wkurzo Re: podać nazwiska IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.06.04, 14:14
            Gość portalu: Krzysztof K. napisał(a):

> Sądy dla nieletnich to są rzewne kpiny, proszę mi wierzyć. Złapanie takich
            > klarnetów nie jest niczym chyba specjalnie trudnym dla Policji, ale właściwie
            > po co to robić skoro sąd dla nieletnich i tak ich puści wolno.

Tak, oczywiście, twoim zdaniem sądy dla nieletnich działalyby prawidłowo, gdyby
            za kazdy wybryk automatycznie wsadzać do ukończenia 21 lat do poprawczaka. A
            potem społeczeństwo ponosiłoby koszty takiego wyhodowanego tam przestępcy.
            Brawo, jesteś geniuszem.

> Warto by rozpocząć jakąś poważną dyskusję na ten temat - może z udziałem
            > młodych prawników, na starsze pokolenie chyba nie ma już co liczyć.

Taka dyskusja toczu się przez cały czas - wystarczy się tym zainteresować,ale
            to dla ciebie stanowczo za dużo.
      • Gość: realista Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.06.04, 14:11
        Gość portalu: Krzysztof K. napisał(a):

> Za zrabowanie komórek kilku osobom dostaje sie w Krakowie nadzór kuratora
        > (autentyczne!).

I słusznie. Umieszczenie takiego gnojka w poprawczaku daje niemal pewność, że
        za kilka lat wyjdzie zawodowy przestępca. Nadzór kuratora jest w takich
        wypadkach bez porównania skuteczniejszy i bez porównania tańszy.

> Za takie napisy przewidziano zapewne karę pogrożenia palcem
        > przez panią sędzię.

Nie, nie przewidziano takiej kary. Nie przewidzino też za samo babranie po
        murach umieszczenia w poprawczaku, z powodów powyżej wskazanych. Chyba, że z
        własnej kieszenie chcesz za to płacić, bo ja sobie nie zyczę, żeby za moje
        podatki hodowano przyszłych przestępców.
        Twoja głupota jest koszmarna.
    • hm_tak Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim 16.06.04, 01:31
      W takich chwilach myślę sobie, czy nie należałoby wstąpić do koła łowieckiego?
      Mam oczywiście na myśli dewizowe polowania na naczelne. I oczywiście
      obowiązkowa odsprzedaż trofeów.
      I podkarmianie w zimie. Najlepiej lizawki z solą. I paśniki . I co by tu
      jeszcze...może przynęta zrobiona z piłki nożnej? Nocne sesje na
      ambonie...romantyzm myśliwski...nowe czasopisma...opowieści przy ogniskach:
      - ...a mój kibol to był taaaaaaaaki głupi, i taaaaaki długi, o jak stąd dotąd!
      No żebym tak skonał!!
      - hm, chyba Pan przesadził Panie Kazimierzu...takich długich kiboli już nie
      ma...ostatniego odłowiono podczas derby Wisły z Cracovią w 2034 roku, kiedy
      Wisła spadła do II ligi...sprzedalismy go do Niemiec na rozpłód, bo oni tam
      mieli bardzo marnych kiboli...
      - Co Pan powie, Panie Zdzisławie, czy to było w Parku Narodowym im. Cupiala?
      - Nie , nie to było polowanie rok wcześniej, w rezerwacie Komarchu...na
      specjalne rządowe zezwolenie.

i tak dalej
    • hm_tak Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim 16.06.04, 01:34
      I polecam koniecznie tekst w ostatnim Newsweek-u. Kibiolstwo się rozpasa, nie
      przez nieuwagę, ale przez złociutkie interesy, jakie się na kibolstwie robi.
      A jeśli nie wiadomo o co chodzi...
      • Gość: kubapowiatowy Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 09:29
        Ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale tam w pobliżu podobno jest
        komisariat. A może trzeba założyć stały monitoring, bo takie incydenty mogą się
        teraz nasilać.
    • Gość: starsza pani Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: 81.21.194.* 16.06.04, 10:47
      Faktem jest, że nasza podróż na Zachód zaowocowała rozpasaniem "wolności".
      Teraz wolno byc antysemitą, faszystą, złodziejem, bandytą i wystarczy mieć
      poniżej 16-tu lat ..... "i co mi kto zrobi?"
      Fakt 1-szy.
      Stoję na przystanku autobusowym pod Politechniką: elegancko ubrana, ani za
      gruba ani za chuda, ani za brzydka starsza pani. Przechodzi koło mnie małolat,
      tak na oko ze 13-cie, i konfidencjonalnym szeptem robi mi propozycję: "zabić
      cię?". Nie powiem, że nie osłupiałam. Wyglądał na całkiem normalnego.
      Fakt 2-gi
      Idę ulica Garncarską. Koło kościoła Sercanek rzędem zaparkowane samochody. W
      moja stronę zmierza młoda para... około 16-naście. Ona wiotka wisi mu u lewego
      ramienia, on wygolony i byczkowaty prawą ręką pozbawia trzy kolejne samochody
      lusterek. Wystarczyło mu jednego uderzenia na każde lusteko ku zachwytowi lubej
      i kompletnemu niezainteresowaniu przytomnych.
      Fakt 3-ci
      Jadę miejskim autobusem. Siedzę zwrócona plecami do ulicy. Tłok. Nagle na
      poziomie moich oczu widzę jak wsuwa się do torebki dziewczyny czyjaś ręka.
      Patrząc wyżej stwierdzam, ze ręka należy do przystojnego chłopaka koło 20-tki.
      Podnoszę głos i mówię: proszę sprawdzić swoje torebki jedzie z nami złodziej
      (nie mam odwagi złapac złodzieja za ręke - jestem tylko starszą panią). Publika
      w autobusie patrzy na mnie jak na wariatkę, a złodziej komentuje: "upadła baba
      na głowę"
      No i to by było na tyle. Jak to dobrze, ze jestem starszą panią i za pare lat
      już mnie tu nie będzie!
    • m-p Re:Jak i kogo chcecie karać??? 16.06.04, 12:41
      Musielibyście zacząć od góry - od panów Doerre i Twaroga z LPR i Wszechpolaków.
      Dać w d... całej Wiesłce i jej kibolom, gdzie w/w panowie szukają swoich zwolenników i pałkarzy.
      Zwróćcie uwagę, że neonazistów w LPR popiera pośredni nawet Majchrowski...
      bez szans

• Gość: Krakowianin. Re:Jak i kogo chcecie karać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 12:48
        Trzeba zacząć od rodziców wychowujących swoje wypierdki, bo jaki rodzic taki
        knot.Według polskiego przysłowia, które wszystko wyjaśnia "czym skorupka za
        młodu nasiąknie, tym na starość trąci" powinno się wyciągnąc wnioski.
    • Gość: turysta EDUKACJA!!!! przedewszystkim,tylko idioci moga cos IP: *.acn.pl 16.06.04, 13:30
      takiego zrobic,
    • Gość: MW Re: Mlodziez Wszechpolska znow sie popisala IP: *.ists.pl / *.ists.pl 16.06.04, 13:33
      Mlodziez Wszechpolska nie chce synagog w Polsce!
      • Gość: Alexandra Re:XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX IP: *.client.comcast.net 16.06.04, 17:09
        Zyje w kraju w ktorym na codzien spotykam ludzi z calego swiata, na
        uczelniach , w sklepach itd.Jest to dla mnie normalne, zyje tu juz dwadziescia
        lat. Rozmawiam z tymi ludzmi niezaleznie od tego czy jest szary,czarny,zolty,
        murzyn ,chinczyk, japonczyk, czech rosjanin, zyd, polak,
        hiszpan...itd. Nie zastanawiam sie nad tym jak on wyglada, tylko co mowi do
        mnie na temat mnie interesujacy.I tak chyba powinno byc tak tu , po tej stronie
        kuli ziemskiej, jak i tam w Polsce. Urodzilam sie po wojnie wiec dotyczy mnie
        juz inna historia. Nienawisc ludzi czy tez pogarda dla zydow zawsze mnie
        gleboko zastanawia.DLACZEGO?!! jaka jest tego konkretna przyczyna, no chyba nie
        biblijna historia. Mamy juz XXI-wiek!!
        Karanie rodzicow, kary pieniezne, to sa srodki ktore nigdy nie usuna problemu
        Trzeba tych wszystkich ktorzy okazuja nienawisc o dokladne wyjasnienie przyczyn
        i ich osobistych opinii. Nie bez znaczenia bylyby tutaj rozmowy tej mlodzezy
        z odpowiednio przygotowanym do tego tematu psychologiem. Opinie te trzeba
        skrzetnie zbierac, gromadzic wymieniac doswiadzczenia z tych rozmow , by miec
        material do zastanowienia sie jak usunac przyczyny tej niecheci, lub wrecz
        nienawisci.
        Czesciej poruszac temat w mediach, wlasnie o tych domniemanych przyczynach
        takich zachowan zwlaszcza naszej mlodej czesci spoleczenstwa.
        • Gość: ilur PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:33
          Nie trzeba przecież daleko szukać prawdziwych sprawców tych napisow: są to ci,
          którzy jak na zmiłowanie potrzebują nowe dowody polskiego (czytaj: LPR'owskiego)
          antysemityzmu, faszyzmu, homofobii itp. Sama treść napisu ("Arbeit macht frei")
          zdradza rękę, która go namalowała! Chodzi o maksymalny efekt w mediach żydowskich.

W Krakowie mamy teraz festiwal kultury żydowskiej, będą goście z zagranicy, więc
          odpowiednie organizacje potrzebują odpowiednie "dowody" wciąż żywego zagrożenia
          ze strony "ultranacjonalistycznych katolików", aby móc dalej przekonywać Żydów,
          że są w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Tymczasem Żydzi są o wiele bardziej
          bezpieczni w Polsce niż w krajach Europy zachodniej!

Te napisy świadczą o tym, że po eurowyborach pewne koła w Polsce widzą dla
          siebie śmiertelne zagrożenie ze strony LPR. Należy się spodziewać dalszych
          prowokacji w tym stylu.
          • kapitan.kirk Re: PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI 16.06.04, 17:36
            No i mówiłem przecież, że nic jaśniejszego - to sami Żydzi się obrażają, żeby
            gojom na złość zrobić. A przed wojną przebierali się za studentów z ONR i sami
            sobie wybijali szyby. Niektórzy byli na tyle perfidni, że sami się nawet
            zagazowali podczas wojny, tylko po to, żeby teraz wyciągać swoje cuchnące
            czosnkiem łapska po odszkodowania od niewinnych esesmanów.
            • Gość: prorok Re: PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 18:21
              Najarałeś sie, czy naczytałeś Bendera?
            • Gość: berg Re: PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:16
              Uderz w stół a nożyce się odezwą!

Nie sami Żydzi to zrobili, tylko płatne pachołki z Gazety Wyborczej!
            • Gość: offca Re: PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.06.04, 09:53
              :)
              wlasnie. ja to sama siebie sie boje :)

a swoją drogą to przerażające. bo za bramą "arbeit macht frei" nie tylko Żydzi
              byli mordowani. katowani byli tam też i Polacy, Cyganie...

tak krótka pamięc w kraju naznaczonym taką tragedią...

dla mnie przez dlugie lata znak swastyki był jakimś tabu. był obrzydliwy i
              zakazany. bo kojarzył się z najgorszymi rzeczami. teraz - jakies nadęte debile
              używają go jak krzyża.

przerażające.
            • Gość: leutnant. Re: PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:04
              To dobre co piszesz, szkoda jednak, że takich podczas wojny nie było więcej, oj
              szkoda.
          • Gość: kubasprawiedliwy Re: PRAWDZIWI SPRAWCY i GRUBE NICI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 18:23
            Ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale czy za każdego kretyna w tym kraju
            musi od razu odpowiadać LPR? To niesprawiedliwe!
    • Gość: offca Re: Antysemickie hasła na synagodze na krakowskim IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.06.04, 09:56
      nawet jak ich złapią... a co było z księgarnią "Antyk"??? tu tez będzie pewnie
      wyrażanie własnych poglądów w duchu troski o ojczyznę...

poza tym naewt jesli - to czyn o niskiej szkodliwości społecznej.
      co jest absurdem - właśnie takie czyny mają ogromną szkodliwość społeczną.

dobrze, ze są ludzie, którzy się oburzają...
      ale i tak np. napis na Dominikańskiej "ŻYDZI JEDZĄ DZIECI" baaardzo długo sobie
      był. aż w końcu dzięki akcji zamalowywania zniknął.
      choć fakt, ze napis był na takim poziomie absurdu, że prawie Monty Python się
      kłaniał :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka