Dodaj do ulubionych

Zróbcie miejsce dla myślących kierowców

IP: *.xdsl.centertel.pl 10.04.12, 15:06
Wydaje mi się że pasa nie można zmieniać dopiero od momentu pojawienia się linii ciągłej... Do puki linia jest przerywana, zmiana pasa jest zgodna z przepisami więc czemu miałoby służyć proponowane rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tofik ale wymyślił !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.12, 15:39
      Efektem ustawienia separatora na odcinku 80m od ronda Grzegórzeckiego byłoby blokowanie lewego pasa nie tuż przed skrzyżowaniem a 80m od niego - efekt jeszcze gorszy niż obecnie.

Kiedy jadę od Powstania Warszawskiego w kierunku mostu Grzegórzeckiego a jest wielki korek, to ustawiam się na lewym pasie (do skrętu w lewo) i mam dwa wyjścia:
      1) wjeżdżam na rondo wciąż na lewym pasie i jeśli tylko jest miejsce pomiędzy samochodami na środkowym pasie - zmieniam pas na środkowy (do jazdy na wprost) - do czego uprawnia mnie przerywana linia od mojej strony. Ponieważ niemal połowa polskich kierowców, stojąc i klnąc na korek przed skrzyżowaniem, zapomina o jego przyczynach kiedy już dojedzie do świateł i rusza, gdy poprzedzający ich samochód jest już 20-40 metrów dalej, to wspomniany przeze mnie manewr jest łatwy i bezpieczny
      2) jeśli ajkimś cudem, nie ma szans na bezpieczną zmianę pasa z lewego na środkowy, to obejżdżam rondo w kółeczko - co i tak zajmuje znacznie mniej czasu niż 4-5 zmian świateł, które musiałbym czekać na pasie na wprost.

To drugie rozwiązanie stosuję czasem na rondzie Grunwaldzkim, jadąc od strony Matecznego, gdy w tunelu jest olbrzymi korek a ja muszę dojechać w okolice Jubilata. W ten sposób, nie łamiąc przepisów (a znaki zakazują nieuprawnionym pojazdom jazdy na wprost górą ronda Grunwaldzkiego) zaoszczędzam trochę czasu.
    • Gość: andrzej Świata bracie nie zmienisz IP: *.fema.krakow.pl 10.04.12, 15:40
      a chamstwo mamy we krwi. Oduczyć nas mogą kamery zapisujące nasze zachowanie na jezdni.
    • Gość: Makro Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.12.nat.oswirus.krakow.pl 10.04.12, 15:44
      podobnie jadąc z Opolskiej w 29 Listopada. Prawy pas stoi do skretu w prawo a cwaniacy z jazdy na wprost co chwila w prawo. Jeżdze wiele lat a policjanta tam nie widziałem
      • Gość: TM Re: Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.aster.pl 10.04.12, 19:46
        stoi bo wszyscy wjeżdżają w 1 pas na al 29 listopada a mają do dyspozycji 2 pasy.
        Sami się blokują co tez jest wykroczeniem, a do tego powodują korki.
        Co do chamstwa, chamstwem tez jest podejsc jest "nie wpuszczę za żadne jak ktoś moze być przede mną"

Inna sytuacja w Krakowie
        Skrzyżowanie Gertrudy, Św Idizego, Stradom i Bernardyńska.
        Ze wzgleu na miejsce zamieszkanie codziennie przejeżdżam tamtędy kilkakrotnie. Wyjeżdżając z Gertrudy w lewo w św. Idziego można zająć dowolny pas wewnętrzny lub zewnętrzny który po 100 metrach kończy się przy Grodzkiej. Wjeżdżając w na lewy czy prawy pas samochody jadące z Gertrudy mają pierwszeństwo przed samochodami Jadącymi z Bernardyńskiej w św. Idziego. Większość kulturalnych kierowców zajmuje zewnętrzny pas żeby nie blokować kierowców jadących z Bernardyńskiej na środku skrzyżowania. Czasem znajduje sie tam prostak który zostanie wpuszczony w ten sposób, potem jeszcze naciskając klakson nie chce wpuścić na zwężeniu swojego dobroczyńcy na zakładkę ( nie piszę na zamek bo jakiś inteligent mógłby pomyśleć że o Wawel chodzi). NIektórzy nie potrafią jeździć , nie znają przepisów jeżdża na pamięć. Zatrzymują sie na środku skrzyżowania i jeszcze machają rękami i sie odgrażają w trakcie jazdy.
        Ale zauważam coraz więcej dobrych przyzwyczajeń i nawyków kierowców. Coraz więcej miłych gestów.
    • Gość: koko Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.giment.net 10.04.12, 15:44
      Jeśli chodzi o skrzyżowanie al. 29 Listopada z Powstańców to tam dwa pasy powinny być na Warszawę i za skrzyżowaniem powinny przechodzić w jeden. Dodatkowo oznakowanie w tym miejscu jest tak fatalne, że większość kierowców którzy nie znają tego skrzyżowania jadą prawym pasem i zmieniają go na lewy bo znak na Warszawę jest na wysokości stacji BP. Rozwiązaniem byłoby ustawienie bramownicy ze znakiem na Warszawę nad lewym pasem zaraz za skrzyżowaniem z ul. Dobrego Pasterza a nad prawym np ze znakiem na Czerw. Prądnik lub którąś z sąsiednich wiosek na przedłużeniu ul. Powstańców. Dodatkowym elementem korkującym to skrzyżowanie jest skręt w ul. Siewną gdzie ludzie wypuszczają samochody z bocznej drogi gdzie stoją 2-3 przed skrzyżowaniem a główna jest zakorkowana na dł. kilkuset metrów.
      • Gość: pixel Re: Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 21:41
        > Rozwiązaniem byłoby ustawienie bramownicy ze
        > znakiem na Warszawę nad lewym pasem zaraz za skrzyżowaniem z ul. Dobrego Paster

dokładnie!

Dodatkowym elementem korkującym to skrzyżowanie
        > jest skręt w ul. Siewną gdzie ludzie wypuszczają samochody z bocznej drogi gdz
        > ie stoją 2-3 przed skrzyżowaniem a główna jest zakorkowana na dł. kilkuset metr
        > ów.

no ba
    • Gość: Grzegorz Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: 89.174.214.* 10.04.12, 15:54
      Na rondzie pasy sa tak szerokie, ze wjezdzajac tam, ustawiam sie _obok_, zamiast _za_ stojacymi tam juz autami, robiac miejsce tym za mna, po zmianie swiatel wypuszczajac tego, ktory byl wczesniej. I dziwie sie, dlaczego inni tak nie robia... choc wlasciwie nie, nie dziwie sie, na to juz jestem za stary. Czekam az sie naucza.
    • paszcz Zróbcie miejsce dla myślących kierowców 10.04.12, 16:02
      Nie widzę powodów, dla których chamstwem jest nazywane prawidłowe zachowywanie się kierowców. Jest linia przerywana, to można zmieniać pas. Rozumiem, że autor listu, pan Marcin, dzielnie blokuje prawy pas już na wysokości Dobrego Pasterza?
      Proponuję, żeby Pan Marcin zatrzymał się i poobserwował ruch w tamtym miejscu, bo to, co wydaje mu się cwaniactwem kierowców wzmaga płynność ruchu. Samochody mające nie 50 metrów, tylko 300 metrów na zmianę pasa płynniej wpasowują się w wolne miejsca na lewym pasie. Wystarczy przyglądnąć się, jak kieruje ruchem policja w Niemczech, Włoszech itp. w przypadku korka. Policjanci każą podjeżdżać do samego końca blokowanego pasa i dopiero tam, na zasadzie zamka błyskawicznego, wjeżdżać na pas nieblokowany. Robią tak, bo dzięki temu ruch jest bardziej płynny.
      Wystarczyłoby popatrzeć trochę na ten fragment drogi, żeby wiedzieć, że korki w tym miejscu powodowane są przez światła przy skrzyżowaniach z Kuźnicy Kołłątajowskiej i Powstańców.
      • Gość: Ździś Re: Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 17:28
        No to właśnie sobie kolego poobserwuj. Kierowcy jadąc pasem do skrętu potrafią wjeżdżać na tarczę ronda by tam wryć się na pas do jazdy na wprost. Może po prostu nie jeździsz autem, albo jesteś jednym z tych cwaniaków z komórką przy uchu i nie używających kierunkowskazów. Pan Marcin ma rację skoro ludzi zapomnieli po co jest linia ciągła trzeba im przypomnieć.
        • Gość: Anna Re: Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 18:48
          Nie ma racji, jak ktoś jest kapelusznikiem bojącym się zmieniać pasy to jego strata.
          • aarvedui Re: Zróbcie miejsce dla myślących kierowców 10.04.12, 21:18
            Gość portalu: Anna napisał(a):

> Nie ma racji, jak ktoś jest kapelusznikiem bojącym się zmieniać pasy to jego st
            > rata.

rozumiesz, niewiasto, pojęcie oznaczenia poziomego "linia ciągła" ?

jeśli, nie daj borze, twoja umysłowość jest bardzo w kolorze blond, to wytłumaczę - linii ciągłej nie wolno przekraczać, jest to łamanie przepisów.

poza tym sam wpis poprzedni dotyczył debili, którzy wpychają się na skrzyżowanie i tam wymuszają wpuszczenie ich na pas poprzez zajeżdżanie drogi.
            tego rodzaju postępowanie kwalifikuje się tylko do ostrzegawczego strzału w głowę.
            • paszcz Re: Zróbcie miejsce dla myślących kierowców 10.04.12, 21:34
              Ja też zaproponuję Ci czytanie ze zrozumieniem. Nie wypowiadałem się na temat ronda, tylko na temat 29Listopada/Powstańców i propozycji użycia separatora.Poniżej jest link do materiału TVP Kraków, ok. 6 minuty jest wyjaśnienie metody zamka byłyskawicznego.
    • Gość: Bronio Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.cable.net-inotel.pl 10.04.12, 16:36
      www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/bledy-kierowcow-na-rondzie-grzegorzeckim-przypomnienie-zasady-zamka-blyskawicznego-18-xii-2011/5950364
      Warto sie zapoznać.
    • Gość: Boss8000 A to historia :) Weź naucz poloków jeździć, to IP: 213.134.163.* 10.04.12, 17:27
      dostaniesz nagrodę nobla albo jeszcze lepiej.
    • leartios Zróbcie miejsce dla myślących kierowców 10.04.12, 17:28
      No to podejmę się rozwiać wątpliwości. Rozumiem, że jazdę zaczynamy na moście Grunwaldzkim i zamierzamy skręcić w lewo w stronę Ronda Matecznego. Na moście jedziemy lewym pasem i pierwszy odcinek ronda Grunwaldzkiego pokonujemy również lewym pasem. Następnie skręcamy w lewo i tu mamy do dyspozycji zewnętrzny i środkowy pas. Sam jestem świadkiem, że często faktycznie pas zewnętrzny pozostaje pusty. Ale cóż zrobić, niektórzy mają prawo jazdy za czapkę gruszek.
    • Gość: szafir Pamiętajmy o przyjezdnych IP: *.tktelekom.pl 10.04.12, 17:42
      Jeśli doszło by do takiej zmiany, daj Boże, pamiętajmy tylko o przyjezdnych nieznających miasta i odpowiednim oznakowaniu kierunków jazdy na wszystkich pasach, z odpowiednim wyprzedzeniem oczywiście
    • Gość: ja Rowerzyści są BE! IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 17:45
      Zróbcie miejsca dla niemyślących rowerzystów!
      • Gość: jajaja Re: Rowerzyści są BE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 18:50
        Emigrujmy, zostawmy ten kraj rowerzystom
        • Gość: aaa Re: Rowerzyści są BE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 21:02
          Tylko pamiętajcie, żeby na wschód emigrować :P
    • Gość: wściekły gość Zróbcie miejsce dla myślących kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 15:36
      Często szlag mnie trafia kiedy nie mam miejsca żeby wjechać na rondo, bo stoją auta z takimi odległościami od siebie jakby pierwszy raz do auta wsiedli. Ludzie, nie tylko WY jesteście użytkownikami drogi. Myślenie nie szkodzi.

Plus dla autora listu za spostrzeżenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka