saqigar 07.05.12, 10:40 Ostatnio mnie jedna taka wyprzedzala z prawej jak parkowalem (majac oczywiscie zawczasu wlaczony prawy kierunkowskaz). Rowerzysci powinni miec obowiazek posiadania prawa jazdy, jak juz chca jezdzic drogami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k. Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 10:49 A mają to inny wybór, niż jeździć drogami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b tak, chodnikami IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 11:08 100 razy bardziej bezpieczne dla nich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: tak, chodnikami IP: *.aster.pl 07.05.12, 11:20 Ale nie dla przechodniów geniuszu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: tak, chodnikami IP: *.home.aster.pl 07.05.12, 11:24 Mi nie przeszkadzają rowerzyści na chodniku. Pod warunkiem, że zadzwonią dzwonkiem, jeśli nadjeżdżają z tyłu a nie ma zbyt dużo miejsca na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: tak, chodnikami IP: 149.156.173.* 07.05.12, 11:44 Ja z kolei uważam dzwonienie na ludzi na chodniku za wyjątkowo niegrzeczne. Rowerzysta jest tam gościem, a dzwonienie to coś jakby "Z drogi, bo jadę!". Gdy jadę po chodniku i nie mam możliwości ominięcia pieszych, to zsiadam i idę za nimi, aż taka możliwość się pojawi. Ale nie dzwonię! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: tak, chodnikami 07.05.12, 11:47 Otóż to. Dzwonienie na chodniku na pieszego to tak jak trąbienie na pieszego przechodzącego na zielonym świetle po pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gherb Re: tak, chodnikami IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 13:18 Nie masz racji - to ostrzeżenie, że nadjeżdzam i żeby pieszy mi nagle nie wskoczył pod koła. Nawet jak będę jechał zaledwieerb 10 km/godz, a pieszy wejdzie prosto pod koła, to rower nie zatrzyma się w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: tak, chodnikami 07.05.12, 14:58 Chodnik jest dla pieszego, Ty jesteś tam intruzem. Jeśli już tam jesteś zachowuj się jak gość, czyli Ty ustępuj pieszym, a nie dzwoń jeszcze na nich aby Ci ustąpili. To nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: tak, chodnikami IP: *.home.aster.pl 07.05.12, 11:48 Czy ja wiem. Jako pieszy wolę usłyszeć dzwonek i puścić takiego rowerzystę, schodząc bliżej krawędzi chodnika. Bo mam na myśli sytuację, gdy idą pojedynczy piesi, nie gdy chodnik jest pełny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: tak, chodnikami IP: *.multi-play.net.pl 07.05.12, 16:47 Nie masz racji. Nie wolno dzwonić. Rowerzysta jest gościem na chodniku, jak nie jest pewny jak zachowa się pieszy zsiada i go mija ten kawałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: tak, chodnikami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.12, 12:36 100% zgoda. Też jeżdżę na rowerze, chodników unikam, ale czasem się zdarza, to jadę grzecznie za ludźmi, czasem ktoś zauważy i się odsunie to podziękuję. Dzwonek na chodniku to chamstwo wg mnie, a co najmniej brak taktu. Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Re: tak, chodnikami 07.05.12, 15:47 Gość portalu: MB napisał(a): > Ja z kolei uważam dzwonienie na ludzi na chodniku za wyjątkowo niegrzeczne. Na chodniku wystarczy glosne "przepraszam", a dzwonek prewencyjny tylko przy wyjezdzie zza rogu. A jak pieszych duzo, to tylko technika obunoznej hulajnogi lub zejscie z roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Chodnikami? A PoRD znasz? IP: *.free.aero2.net.pl 07.05.12, 12:15 Polecam zapoznanie się z art 33 pkt 5. A najlepiej z całością PoRD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: tak, chodnikami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.12, 12:34 Ostatnio zgoniłem z chodnika jakieś dziewczę, bo idę z rodzina na spacer, pcham wózek, żona trzyma za rękę drugie dziecko, a tu z tyłu nadjeżdża jakaś pańcia i jeszcze dzwoni... i gada, że ulica jednokierunkowa, to że ona chodnikiem. A won. Niech sobie inną trasę wybierze. Było to na Łobzowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobbystiles Re: tak, chodnikami IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 13:25 Miała rację. A z ciebie wyjątkowy złośnik. Zadzwoniła, zwolniła - co by ci się stało, jakbyś się grzecznie usunął? Ale ty wolałeś drzeć mordę na bogu ducha winną dziewczynę. Ja i jeżdżę samochodem i rowerem i oczywiście chodzę po chodnikach. Zawsze górą jest uprzejmość. Zatrzymam się i przepuszczę rowerzystę przed samochodem, ominę na rowerze pieszego, a jak idę to po prawej i nie wchodzę złośliwie pod rower. Zapamiętaj to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnikSzuwarek Re: tak, chodnikami IP: *.tktelekom.pl 07.05.12, 13:38 nobby \ czyżbyś zaliczał się do grona pedałozwolenników teorii że chodnikiem można jechać ulicą jednokierunkową pod prąd ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: tak, chodnikami IP: *.multi-play.net.pl 07.05.12, 16:51 To uprzejmie ze strony tej dziewczyny byłoby, że zsiada z roweru mija rodzinkę mówiąc "przepraszam" i jedzie dalej., a nie dzwoni... Chodnik jest przede wszytskim dla pieszych. Zdarza mi sie jeździć chodnikiem i nigdy nie wymuszam niczego na pieszych, z reguły są uprzejmi i sie usuwają, zebysmy wszyscy mogli się zmieścic, wiec uprzejmość ma działać w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: tak, chodnikami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.12, 18:23 Nie darłem się. Wyjaśniłem jasno i zwięźle, że nie powinno jej być na chodniku, a jak jest, niech nie dzwoni, tylko zajmie miejsce w szeregu odpowiednio do swego statusu na tej przestrzeni, gdzie pierwszeństwo mają piesi. A dzwoniła będąc może 1m za moimi plecami, więc w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: tak, chodnikami IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 18:49 Rowerzyści wam na chodniku przeszkadzają, a jak samochody zostawiają 15cm na przejście to jest ok? Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: tak, chodnikami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.12, 14:23 Wtedy dzwonię do SM. I o dziwo, muszę przyznać, że to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
krakuska.pl Re: tak, chodnikami 07.05.12, 16:04 No i bardzo dobrze zrobiłeś. Oby więcej tak reagujących, bo niedługo jaśnie rowerzyści będą nas, pieszych na jezdnię wypędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: tak, chodnikami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.12, 18:26 Ja też rowerzysta. W mieście przede wszystkim. No może z racji odległości do pracy najwięcej km pokonuję po Krakowie tramwajem. Potem pewnie jest rower (7 dni w tygodniu, 365 dni w roku), potem pieszo, a potem auto. Odpowiedz Link Zgłoś
krakuska.pl chodnik 07.05.12, 16:00 A jak uważasz, do czego służy chodnik ? Geniuszu z "Koziej Wólki". Juz jeden taki pajac na rowerze prawie mnie rozjechał ... na CHODNIKU , po którym szłam. Nienawidzę rowerzystów, którzy właśnie na chodnikach urządzają sobie rajdy i uważają, że mają pierwszeństwo przed pieszymi ! Na tej samej zasadzie, to może samochody wpuścmy na chodniki . Jak pieszy zdąży uciec, to jego szczęście. Jak nie, to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Jak nie ma którędy jeżdzić, to się nie jeździ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 12:49 To rowerzysta ma się dostosować do warunków, a nie warunki do rowerzysty. Już widzę, co by się działo, gdyby kierowca samochodu jechał po ścieżce rowerowej, bo nie ma innej drogi! Nie ma ulicy, to nie jedzie. Nie ma warunków do jazdy na rowerze, to nim nie jeździsz! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jak nie ma którędy jeżdzić, to się nie jeździ 07.05.12, 14:57 >Już widzę, co by się działo, gdyby kierowca samochodu jechał po ścieżce rowerowej, bo nie ma innej drogi! Otóż to. I jeszcze trąbił na rowerzystów aby go przepuścili :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gieekaa Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 11:10 Czy pani rowerzystka była w sukience i szpilkach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bm Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 13:13 Bezpieczeństwo na drodze nie zależy od butów i ciuchów , ale od znajomości przepisów ruchu drogowego. A chcąc się właczyć w jakąkolwiek dyskusję należy posługiwać się intelektem a nie szowinizmem. Życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej 07.05.12, 11:20 Źle to czytacie. To nie rowerzysta spowodowała wypadek - to system z którym muszą walczyć! Brak ścieżek, przepisy an drodze preferujące kierowców nie rowerzystów. Rowerzysta nigdy nie jest winien, tylko wszyscy i wszystko wokół... Oczywiście ironia aż ze mnie kipi, bo do tego rowerowego terroru powoli zaczynam mieć dość. Jak kierowca zaparkuje na ścieżce bo mu wygodniej niż zaparkować po drugiej stronie ulicy i przejście kawałek to by go zlinczować chcieli, ale jak rowerzysta jedzie ulicą, a ma ścieżkę pod drugiej stronie na którą nie chce mu się zjechać (bo po drugiej stronie ulicy musi nadkładać 5 metrów drogi!) to jest to dyskryminowana droga społeczna, ścieżka budowana nie po ich myśli, terror kierowców, zła wola zarządców drogi wiec rowerzysta jako grupa ucisku może wszystko. A argumentacja "ba ma bliżej" dokładnie taka sama jak kierowcy parkującego na ścieżce który wzorem rowerzysty też mógłby narzekać ze mu parkingu nie wybudowano tam gdzie by chciał. Banda rowerowych hipokrytów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 12:04 Wolę tego rowerzystę na chodniku niż samochód. Zajmuje 10 razy mniej miejsca, nie niszczy chodnika i nie smrodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teges Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 13:28 Eee tam, czasami jak jest stromy podjazd, to puszczają bąki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buu Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.12, 15:14 Albo gdy rowerzystka z grubym tyłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ped Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 12:57 masz racje , też kiedyś jadę Armii Krajowej a tu przede mną środkiem dwupasmówki zasówa buc na rowerze a 2 metry obok równolegle ma skó...el wyasfaltowaną drogę rowerową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.12, 13:09 a ty kierowco nigdy nie rozmawiales przez tel podczas jazdy i zawsze jezdzisz 50 km/h w ter. zabudowanym, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 13:30 Sam jesteś buc, w dodatku na bakier u ciebie z ortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodzę piechotą Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 13:24 "To nie rowerzysta spowodowała wypadek - to system z którym muszą walczyć! Brak ścieżek, przepisy an drodze preferujące kierowców nie rowerzystów" co ty bredzisz "Kobieta nie ustąpiła pierwszeństwa samochodowi osobowemu na skrzyżowaniu ulic Królewskiej i Galla" Od dziś jak jakiś kretyn/kretynka zadzwoni na chodniku to odwracam się i daję w mordę - zaczyna walkę z "systemem" braku informacji o zasadach ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 13:32 Ty, chellodynamiczny! A od kiedy jest zakaz dzwonienia na chodniku? Ty chyba jakiś kibol Wisły albo innej Cracovii jesteś, skoro tak lubisz walić ludzi w mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodnikowiec Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 14:10 Joanno nie dzwoń, nie rozbijaj się po chodnikach, poczytaj przepisy: "Art. 33 ust. 1a.*W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni. 2.*Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę. 3.*(...) 5.*Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:) 1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub 2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów. 6.*Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Trafna diagnoza IP: *.ists.pl 07.05.12, 18:00 jak tak obserwuję rowerzystów to większość wygląda na takich co z czymś musi walczyć Odpowiedz Link Zgłoś
pan_sam_ochodzik Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 11:21 ale jak to? parkowałeś tyłem kopertę i Cię omijała z prawej? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej 07.05.12, 11:48 Za drugim razem ustąpi już pierwszeństwa i będzie o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej 07.05.12, 12:07 Trudno o interpretacje zdarzenia, bo brak jakichkolwiek szczegółów wypadku. Czy jechała podporządkowana ul.Galla po ulicy? Czy przejezdzała(!?) przejściem DLA PIESZYCH co jest nie tylko niezgodne z przepisami, ale zawsze stanowi ryzyko wypadku. Rowerzysta jadąc rowerem NIE MA pierwszeństwa na przejściu dla pieszych, natomiast rowerzysta prowadzący rower ma pierwszeństwo. I ta zasada jest dość rygorystycznie przestrzegana w krajach tradycyjnie rowerowych, ale u nas dziwnie lekceważona przez strażników i policjantów. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 12:57 ja tam wolę, jak przejeżdżają przejściami dla pieszych - po pierwsze trwa to krócej, niż jak przeprowadzają rower, po drugie dalej jadą chodnikiem, co również mnie cieszy, bo mnie nie wpieprzają na jezdni :) dobrze, że nikt ich za to szczególnie nie goni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selos Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 13:34 W tych krajach kierowca zawsze przepuści rowerzystę, nawet jak nagnie on przepisy. Po prostu tam jest większa kultura jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
fukai Mam nadzieję,że wyjdzie z tego bez kłopotu 07.05.12, 12:17 światła,światłami a oczy przede wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 12:53 saqigar napisał: > (majac oczywiscie > zawczasu wlaczony prawy kierunkowskaz). Nie kłam! Nie widziałem takiego dziwota już chyba z 10 lat. Ewentualnie daj znać, jak następnym razem będziesz parkował, chętnie popatrzę i powspominam stare czasy, kiedy jeszcze się używało tej dziwnej wajchy po lewej stronie kierownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 14:06 Kto teraz pokryje koszty naprawy auta ? Czy nie warto wprowadzić obowiązkowego OC dla rowerzystów na ulicach ? P.S. Dobrze, że kobiecie nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 14:16 Chyba roweru? Samochód raczej nie uszkodzony, bo i jak? Za to rower z pewnoścą tak - koło scentrowane, szprychy do wymiany, a może i widelec skrzywiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.multi-play.net.pl 07.05.12, 17:00 Jak to jak? Kpisz? Wystarczy, że porysowała nadkole i jego malowanie to czesto wiecej niz koszt całego roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.free.aero2.net.pl 07.05.12, 14:18 > Kto teraz pokryje koszty naprawy auta ? Czy nie warto wprowadzić obowiązkowego > OC dla rowerzystów na ulicach ? Spora część rowerzystów ma ubezpieczenie OC nawet o tym nie wiedząc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.12, 15:18 Gość portalu: ed napisał(a): > Kto teraz pokryje koszty naprawy auta ? Czy nie warto wprowadzić obowiązkowego > OC dla rowerzystów na ulicach ? P.S. Dobrze, że kobiecie nic się nie stało. Rowerzystka pokryje. Wystarczy złożyć przeciwko niej sprawę do sądu - zapłaci z własnej kieszeni, może nawet weźmie kredyt jak naprawa jest większa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nielans Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 14:27 zgaduje, ze ow rowerzystka pochodzi z nowomodnej grupy "rowerzystow krakowskich" ktorzy zamiast obdartych jeansow (jak pisala GW) jezdzi w szykownych strojach :D moze kiecke jej wciaglo do lancucha i... bumm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej IP: *.kpg.pl 07.05.12, 15:12 Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających. Odpowiedz Link Zgłoś
wynick Nareszcie! 07.05.12, 15:32 Ten pierwszy potwierdzony i tak szeroko nagłośniony wypadek rowerzysty (ki) potwierdza słuszność uporczywej walki naszych dzielnych polucjantów z rowerzystami (patrz: kładka Bernatka) a także zbytnią łagodność przepisów pozwalających wsadzić bandytę na rowerze za jazdę po alkoholu zaledwie na 2 (słownie: dwa) lata więzienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 15:35 a dlaczego straż m. nie tępi azotoksem debili rowerowych na wiślanych bulwarach ?? jeżdżą jak chcą , a jakbym ja wjechał autem na ścieżkę to dopiero byłoby larum !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.60.citypartner.pl 07.05.12, 16:06 Bo to Polska. Właśnie wróciłem z normalniejszego kraju i zostałem prawie dwa razy rozjechany przez auto na pasach. Nikt nie miał nawet ochoty zwolnić gdy ja już byłem na pasach. Kierowcy tu jeżdżą jak szaleni - ostatnio się śmiałem z filmiku z Rosji, gdzie kolesie wpychali się z prawego pasa i zajeżdżali drogę - a jeden groził pistoletem. W Polsce jest już bardzo podobnie. Rowerzyści też nie lepsi. Slalomy na kolarzówkach między autami. Jak na drodze czerwone to hyc na chodnik i między przechodniami i znowu na drogę... Masakra pany, masakra...Meksyk w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzibzia Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: 195.150.11.* 07.05.12, 16:17 A lusterka w samochodzie posiadasz? To korzystaj z nich. Nie wystarczy siedzieć na miejscu kierowcy. Trzeba przede wszystkim myśleć i pewne sytuacje przewidywać. Jeżeli nie potrafisz - nie siadaj za kierownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 21:18 Nie wstyd ci tak wprost popisywac sie ignorancja, czy po prostu nie jestes swiadoma? Istnieje cos takiego jak kodeks drogowy i jak wlaczam kierunkowskaz w prawo, to nikt za mna nie ma najmniejszego prawa omijac mnie z prawej strony. To nie jest kwestia spojrzenia w lusterko, bo w takim przypadku nawet nie jestem do tego zobowiazany. Cale szczescie patrze w to lusterko i nie wjechalem w pania na rowerze. Ale predzej czy pozniej ktos ja na ulicy patraci. To nie ja powinienem sie czuc zawstydzony ta sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 21:47 saqigar napisał: > Nie wstyd ci tak wprost popisywac sie ignorancja, czy po prostu nie jestes swia > doma? > Istnieje cos takiego jak kodeks drogowy i jak wlaczam kierunkowskaz w prawo, to > nikt za mna nie ma najmniejszego prawa omijac mnie z prawej strony. To nie jes > t kwestia spojrzenia w lusterko, bo w takim przypadku nawet nie jestem do tego > zobowiazany. Cale szczescie patrze w to lusterko i nie wjechalem w pania na row > erze. Ale predzej czy pozniej ktos ja na ulicy patraci. > To nie ja powinienem sie czuc zawstydzony ta sytuacja. primo -lepiej miej nawyk patrzenia do lusterek - przyda ci sie, jak bedziesz skrecal w prawo i przecinal droge dla rowerow.. secundo - skoro rowerzysta wyprzedzala cie z prawej, znaczy, ze nie jechales zgodnie z przepisami mozliwie blisko prawej krawedzi jezdni.. a pasy ruchu moga byc oznakowane lub nieoznakowane.. to oznacza, ze wjechales na "nieoznakowany pas ruchu" po ktorym jechala rowerzystka. wlaczenie prawego kierunku nic w tej kwestii nie zmienia... tak samo, jak sady i policja uznaja wine rowerzystow, gdy ci skrecaja w lewo, sygnalizujac manewr, mimo, ze sa w obrebie oznakowanego pasa ruchu.. Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 22:22 Jednopasmowa ulica jednokierunkowa, nawet za waska na pasy nieoznaczone, parkowalem przodem na ukos. Nie, nie jestem w stanie wjechac w koperte z pozycji 5cm od parkujacych samochodow. To co napisales, to juz gleboka filozofia, na ktora na ulicy i w ruchu nie ma miejsca i powinien miec to na uwadze zarowno jadacy samochod, jak i kierowcy za nim. Nawet jesli droga mialaby tzw. pasy nieoznaczone, to widzac wlaczony kierunkowskaz kierowca za takim pojazdem powinien zachowac szczegolna ostroznosc zanim zacznie manewr wyprzedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smugler Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej IP: *.ghnet.pl 07.05.12, 16:20 według mnie wystarczy zachować zdrowy rozsądek a nie szukac problemów. Ja poruszam się po drodze rowerem, jak muszę to chodnikiem i nigdy nie miałem spiny z nikim. Wystarczy myśleć jak się jeździ. A ta rowerzystka sama sobie winna, nie była ostrożna i wyszło jak wyszło. Tak na marginesie przydałoby się więcej ścieżek rowerowych, ale to już tylko czcze życzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowa Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 16:34 Rowerzyści to święte krowy. Idąc ostatnio Łobzowską mozna było zobaczyc trzech rowerzystów jednocześnie łamiących przepsisy drogowe - a kazdy z nich robił to w inny sposób... Ale oni uważają, że nic wielkiego sie nie dzieje, kiedy stwarzają zagrożenie dla siebie i dla innych. Prawo jazdy dla rowerzystów i rejestracje na rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 16:51 > Co za naród? Skąd Wy wszyscy anty-rowerzyści macie tyle jadu w sobie, że nie um > iecie spokojnie, rzeczowo, a przede wszystkim bez inwektyw i gorączkowego ujada > nia wyrazić swojego zdania. Dlaczego rowerzyści, zwolennicy rowerów czy nawet l > udzie, którym rower jest obojętny potrafią kulturalnie wyrazić opinię nikogo ni > e obrażając? Aktywiści rowerowi trochę nam odstąpili jadu ;-) A tak na poważnie przeczytaj uważnie jeszcze raz wypowiedzi obu stron i pytanie kto kogo wyzywa na forum od głupków, idiotów, czy nawet faszystów i hitlerowców (odnoszę to ogólnie do wątków poświęconych rowerzystom na forum). > Rowerzyści - mają bezwzględny obowiązek uważać na pieszych (w sytuacjach zgodn > ych z przepisami oRD i w sytuacji dopuszczającej jazdę po chodniku) i ustępować > im pierwszeństwo. Piesi - nie chodźcie po ścieżkach rowerowych i pilnujcie dzi > eci by nań nie wbiegały. > Szanujmy się wzajemnie. Pełna zgoda ! Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 07.05.12, 18:28 Ach ta Królewska, zresztą bardzo niebezpieczna i podstępna ulica, na której trzeba wiedzieć i uważać na wszystko co się dzieje. Moja historyjka z rowerzystą, jadę Królewską w kierunku Biprostalu, przede mną rowerzysta w szaliku, widząc mnie co robi, ano jedzie środkiem pasa i zwalnia, celowo zwalnia, żeby pokazać tzw. blachosmrodowi, kto tu na ulicy rządzi. A rządzi styl i szyk, szaliczek, rowerek, a w gruncie rzeczy brak wyobraźni i taka czysto ludzka bezinteresowna złośliwość. A poza tym to rowerzyści powinni mieć oczywiście przywileje, przywilej jazdy po użyciu alkoholu, bo przecież nie powodują wypadków i kolizji, nie powinni stosować się do znaków, bo przecież nie powodują wypadków i kolizji, przywilej nie posiadania polisy OC, bo przecież nie powodują żadnych zdarzeń na drogach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Rowerzystka spowodowała wypadek na ul. Królew 09.05.12, 15:36 Cóż za mrożąca krew w żyłach historia! Faktycznie, Królewska to pułapka dla kierowców. Na pewno zupełnie nie miałeś miejsca, żeby ją wyprzedzić; to bardzo wąska droga przecież. Szkoda, że nie miałeś na dachu armatki wodnej, miałbyś pełne prawo z niej skorzystać w tamtej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś