oryginal 22.06.04, 16:42 Bardzo proszę o wszelkie opinie o firmie PROINS... Czy na forum są może osoby, które planują kupić lub kupiły od nich mieszkanie na Obozowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ruczaj Re: Proins IP: 195.116.22.* 22.06.04, 18:24 no ja bede mieszkal na Obozowej.. w tym wiekszym budynku, srodkowa klatka Na razie wszystko idzie bardzo ladnie, mieli troszke opoznienia przez zime, ale teraz praca wre. Dzialaja na rynku od ponad 14 lat... i co wazne sa deweloperem a rownoczesnie wykonawca, wiec w przypadku usterek nie ma zrzucania winy na podwykonawcow. Maja tez bardzo fajny zapis w umowie, pozwalajacy placic raty z 40 dniowym opoznieniem bez zadnych konsekwencji finansowych. Jedyna wada.. ale to moze juz samej Obozowej, jest brak bezposredniego polaczenia autobusowego z centrum, byc moze kiedys sie to zmienii, ale na razie pozostaje kilka autobusow jadacych do Lagiewnik, mozna tez w miare latwo zlapac busy jadace ze Skawiny do centrum. sorki, ze nie mam nic negatywnego..;] Ja jestem bardzo zadowolony - szczegolnie podoba mi sie okolica (bardzo spokojnie i zielono), ale moze ktos ma inna opinie pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Proins IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 11:00 Solidna firma jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 23.06.04, 17:27 To bardzo się cieszę, że negatywów brak bo w moim przypadku też ich jeszcze nie znalazłam. To znaczy na szukanie i tak za późno bo mieszkanie już moje więc...Rzeczywiście problemem jest komunikacja miejska ale być może jakoś się to zmieni i na Kobierzyńskiej pojawi się jakiś autobus jadący prosto do centrum. Wygląda zatem na to, że będziemy sąsiadami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Re: Proins IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 17.09.04, 23:22 A jak sprawa wygląda obecnie? Czy termin oddania się przedłużył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Re: Proins IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.09.04, 20:53 Wszystko zgodnie z planem, mieszkanko wygląda przepięknie, na razie stan surowy, ale jesteśmy bardzo, bardzo zadowoleni! Zaskoczyli mnie możliwością zmiany w projekcie (ustawienie wewnętrznych ścianek, instalacji). Naprawde jest doskonale. Ostatnio dostali nominacje w konkursie na dewelopera roku. dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/09.08/Dom/23/23.html pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Re: Proins IP: 5.5R4D* / *.delphi.com 21.09.04, 12:57 A jak wygląda sprawa terminu. W planach był grudzień 2004. Tak na pierwszy rzut oka wygląda że raczej nie ma szans na zachowanie tego terminu. Czy mógłbyś mi podać swój adres mailowy aby zapytać o szczegóły dot. miedzy innymi umowy itp.? mój adres (torchę dziwny)johnjohnson@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Re: Proins IP: 195.116.22.* 21.09.04, 15:59 czy ja wiem.. Z tego co wiem, nie powinno byc żadnych problemów. Dach jest już prawie położony, byłem jakis czas temu to montowali okna. Ścianki działowe są gotowe w całym budynku, pozostaje tynkowanie, izolacja dokonczenie robót instalacyjnych. Dwa tyg. temu rozmawiałem z p. szefem budowy, mówił, że nie będzie żadnych problemów z terminami. Co do umowy to raczej nic Ci nie pomogę, w sumie jedyne co zmieniłem, to dodanie ograniczenia w zmianie wielkości lokalu (w umowie był określony jedynie cennik za dodatkowe metry, ale jakoś nie gwarantowała, że mieszkanie nie będzie miało 5 metrów więcej, np. :) Reszta wyglądała dobrze. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze współpracy. Jeśli masz jakies pytania.. dawaj na forum.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pppxxx Re: Proins IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 22:00 Z moich obserwacji z wizyty na budowie w poprzednim tygodniu wynika, ze termin zostanie dotrzymany, ale zobaczymy. Pozdrawiam przyszlych sasiadow ul. Obozowej Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 02.10.04, 14:14 Jak na mój gust, to stawiam, że mieszkanka odbierzemy w styczniu. Ja osobiście, póki co, z wszystkiego jestem zadowolona. Ścianki postawione tak jak chciałam, w sprawie instalacji wodnej i elektrycznej dzwonią, żeby się upewnić itd... Co do umowy, to wprowadzałam parę kosmetycznych zmian, ale generalnie umowa jest ok (konsultowałam ją z prawnikiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj tiaa IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.10.04, 17:58 no coz.. ja jestem nadal bardzo zadowolony, zrobili mi wszystkie poprawki o które prosiłem.. mieszkanie mam praktycznie gotowe, brakuje tylko wylewki i tynku na suficie:) No i ten cudowny widok na ogród :D (ale to już bardziej samo miejsce, a nie firma) Troszke rozczarował mnie standard białego montażu i kuchenki elektrycznej (będę musiał sporo dopłacić, żeby mieć coś sensownego), no ale takie są efekty, jeśli nie określi się czegoś jasno w umowie. Co do dalszej rozbudowy, słyszałem, że stworzą osiedle z prywatną drogą i szlabanikiem (nie będzie przejazdu w kierunku Borku), więc powinno być bardzo spokojnie (coś w stylu Szuwarowej). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: tiaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:20 Czesc, Na ile jest to sprawdzona informacja, że nie będzie połączenia ul.Obozowej z Borkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj hmm.. IP: 195.116.22.* 08.10.04, 16:32 No na tyle, że takie zapewnienie dostałem od sprzedawcy. Możesz do nich zadzwonić i się dopytać. Docelowo fajnie by było postawić jakiegoś ochroniarza przy bramie, ale to już pozostaje w naszej gesti. Całe osiedle będzie składało się z 6 budynków, 2 po prawej stonie (I etap) i 4 po lewej + jakiś sklepik. pozdrawiam serdecznie Obozowa rulez! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: hmm.. 09.10.04, 23:25 No to ja otwieram listę chętnych na pana ochroniarza. Jestem na liście pierwsza :) A co do połączenia ulic i obiecanek Proinsu...to hmmm...mnie pracujący tam pan obiecał, że jeszcze z dwa lata będę miała widok na łąkę przez okno, a tymczasem już niedługo zaczną tam budować bloki...ech...ale i tak się nie złoszczę tylko z WIELKĄ radością patrzę jak to coraz bardziej zaczyna być moje, moje, moje! (no i banku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Proins IP: 195.116.22.* 11.10.04, 14:05 Macie może jakież plany sytuacyjne tych nowych bloków na Obozowej, wizualiazacje? Na stronie Proinsu jest tylko wizualizacja budynku,ale nie wiadomo jak jest on usytuowany względem innych budynków w tej okolicy, dróg itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiab10 Re: Proins 11.10.04, 17:46 Wszystkie 4 bloki będą ustawione w linii prostej, prostopadle do ul. Obozowej.Za blokami Soboli, równolegle do nich. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Proins IP: 195.116.22.* 12.10.04, 11:59 Gosiu - dzięki za list. Jak widziałam wykopane fundamenty pod kolejny blok to widziałam coś w kształcie litery L, gdzie krótszy bok jes włąsnie równoległy do bloków Sobola a dłużyszy równoległy do Obozowej. Ale to wygąda na fundamenty pod jeden blok - a gdzie drugi. Druga sprawa - czy te bloczki Proinsu będa dochodzić aż do tego zagajniczka, który jest przy przyszłej Obozowej? Czy drogi dojazdowe do garaży Proinsyu będą od strony południowej ( tzn od strony "sobolowej") czy od północnej? Mieszkam właśnie w jednym z sobolowych bloków i zastanawiam się, jak to wszystko będzie wyglądać i co będę mieć bezpośrednio przed oknem. A może wiesz coś nt. placów zabaw itp.w Proinsie. Wiem, że pytań sporo - będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
gosiab10 Re: Proins 12.10.04, 17:09 Czyli tych bloków ma być 4, wszystkie w linii prostej, prostopadle do ul. Obozowej.Tak do końca, aż do tej tzw. Nowoobozowej (równoleglej do Obozowej), czyli na tym obszarze ogrodzonym. Wjazdy do garażu nie będą od strony Soboli, tylko jakby przed tymi blokami proinsu(ich strony pdn). A co do placów zabaw, zagospodarowaniu jeszcze dokładnie nic nie wiem. Pozdrawiam.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Proins IP: 195.116.22.* 13.10.04, 08:34 Dzięki z liscik. W takim razie czekam, aż bloki urosną. Chyba trudno będzie dojeżdżać do domu mieszkańcom tych nowych bloków, jeśli nie zrobią tej Nowoobozowej albo jakiego innego dojazdu do KObierzyńskiej. No cóż - zobaczymy. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 26.10.04, 19:32 No i jak tam sąsiedzi? Ja niestety nie miałam ostatnio czasu by wpaść na "budowisko" ale była tam dzisiaj znajoma architekt i jest zachwycona tynkowaniem mieszkań no i oczywiście jego efektem!!! Mówi, że tak dobrej roboty dawno nie widziała! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiab10 Re: Proins 29.10.04, 10:56 Czy posiada ktos najnowsze informacje na temat postępów z budowy tych 4 bloków z II etapu? Dlaczego Proins nie buduje wszystkich 4 tylko 2 pierwsze, natomiast 2 pozostałe firma podwykonawcza? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 24.11.04, 15:28 Po długiej nieobecności, byłam dziś na budowie i niestety utonęłam w błocie no i w dodatku nie zobaczyłam swojego mieszkanka bo akurat wylewkę robili na klatce schodowej :) Aczkolwiek jeden z budowlańców zaproponował, że skrzydła mi pożyczy :) W każdym razie z plotek, które mi panowie przekazali, wychodzi na to, że w połowie grudnia powinni oddawać mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Re: Proins IP: 195.116.22.* 24.11.04, 16:15 no jest dosyć księżycowo, nie da się ukryć :D No dokładnie to samo słyszałem od pani w biurze Proinsu. Obiecywała, że bezwzględnie do końca roku wszystko powinno być gotowe. pozdrowienia dla sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 20.01.05, 15:01 Coraz blizej oddania i zaczyna wychodzić cała prawda o tej inwestycji. Zapewne podobnie jak ja kupowaliście mieszkanie na osieldu zamkniętym na działce nr 243. To jest to co mieliśmy w umowie. Zapytajcie dzisiaj w dziale sprzedaży czy nadal będziecie mieli udziały w działce nr 243, zapytajcie również czy przez "nasze" osiedle nie będzie przebiegała jakaś droga (wydzielona z naszej działki). Tak to właśnie pryska czar naszej małej enklawy. Nie ma chyba gorszego rodzaju naiwności niż ufanie deweloperom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada z Raciborskiej Re: Proins IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:34 Witajcie! Kupowalam mieszkano od firmy Proins na ul. Raciborskiej i jestem bardzo zadowolona:) naprawde rzetelny dewelpoer, jedyne co to ialam zastrzezenia co do polat w kacie notraialnym, byly dosc wyskoie ale nie mialam czasu dowiadywac sie o innych notariuszy, radze wczesniej dopytac sie ile bedzie to kosztowalo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 20.01.05, 22:23 A można prosić o jakieś szczegóły bo szczerze mówiąc, pierwsze taką kwestię słyszę. Z tego co wiem, osiedle ma być zamknięte, a droga która tam ma przebiegać to wewnętrzna droga osiedlowa, kończąca się przy ostatnich blokach, które Proins zaczyna budować. Ale może jestem niedoinformowana bo mam ostatnio wrażenie, że ilekroć tam dzwonię, to coś kręcą (a może po prostu irytuje mnie fakt, że jeszcze nie mam mieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 20.01.05, 22:56 No tak, droga osiedlowa do następnych 3 budynków, tyle, że jak kupowałem mieszkanie to nikt mi nie mówił, że pod oknem będę miał jakąś drogę (zawsze to kilkanaście samochodów wiecej). Ogólnie spoko jest. Świetne jest to osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 21.01.05, 13:52 No właśnie tobie pokazali jakąś makiete! Ja dostałem mapkę na której pomiędzy budynkami 41 i 41a (1 etap) miałbyć parking, osiedle kończyć się miało zaraz za tym parkingiem. Co szczerze powiedziawszy bardzo mi odpowiadało, nie ma jak malutkie, kameralne, chronione osiedle na 2 niezbyt duże budynki. Ale tak naprawdę nadal uważam, że jest super, tyle że troszkę zabolało mnie, że dowiaduje się o tym od jakiegoś gościa na budowie, a nie przed podpisywaniem umowy. Nie mogę się doczekać kiedy wreszcie skończą. Byłem wczoraj na budowie i zapewniali, że najpóźniej do 10 lutego wszystko będzie gotowe. Dzisiaj mieli zacząć robić drogę (musi być jakaś wzmocniona, bo tedy właśnie jeździć będzie sprzęt na budowę tych 3 bloków). pozdrowienia dla sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 21.01.05, 14:12 Hmmm... Tak naprawdę makietę zobaczyłam tylko dlatego, że wiedziałam, że muszą takie coś mieć i sama zobaczyłam. Prawda jest taka, że w tej firmie jest parę osób, z którymi lepiej nie rozmawiać bo tylko mydlą oczy... Mnie powiedziano, że odbiór ok. 15. Już się nie mogę doczekać, mówiąc szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 21.01.05, 14:35 No właśnie ja miałem pecha, że kontaktowałem się tylko panem Andrzejem, a jak i on jest to chyba każdy już zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyssiaa Re: Proins IP: *.pl / 212.244.43.* 22.01.05, 14:42 kupiłam mieszkanie od firmy proin...jako jedna z niewielu osób nie dałam sie oszukać..inni żyja w błogiej nieświadomosci i ciesza sie ze maja fajne mieszkanko... Mieszkam na ulicy raciborskij.... bardzo mi sie tu podoba... ale musze powiedzieć że Proins chciał wprowadzic mnie w błąd... Oferując mi "za darmo" udział we współwłasności parkingów... zapewniam... nie ma nic za darmo. Jeżeli interesuja pana szczegóły....prosze o pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 22.01.05, 16:11 Parking to ciekawa kwestia, ostatnio dowiedziałem się, że cześć naszych parkingów umieszczona będzie na drugiej działce. Ciekawe jak będzie z udziałami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada z Raciborskiej Re: Proins IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:30 pewnie tak jak na Raciborskiej, udzialy w dzialkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada z Raciborskiej Re: Proins IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:31 hmm, cco masz na mysli? tez mam mieszkanko na Raciborskiej i nie przypominam soobie zebym cos wiecej doplacala.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyssiaa Re: Proins IP: *.pl / 212.244.43.* 27.01.05, 14:56 jasne... teoretycznie udzialy we współwłasnosci parkingu mamy za darmo...a w praktyce ?.... tzw..." Opłata przyłączeniowa i koszt dokumentacji powykonawczej"... nie ma za to faktur...a dziwne jest to ...że jeżeli dodasz sume tych "darmowych" działek + różnica ceny calości mieszkania z umowy przedwstępnej i ceny z Aktu notarialnego to wychodzi dokładnie taka kwota jaka mielismy dopłacic w ramach tej oplaty przyłączeniowej itd.... ja żądałam na to rachunków...nikt jednak nie umial mi ich pokazać.... jedyne co udalo mi sie ustalic to to że jednak chodziło o .."korekte gruntu'... czyli jednak te dzialki nie sa darmowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polana_zyw Re: Proins IP: *.cust.tele2.fr 27.01.05, 18:15 Witam przyszłych sąsiadów. To jeszcze ja dorzucę że firma proins jest naprawdę rzetelna. Kilka lat temu kupiłam od niej mieszkanie na ulicy Raciborskiej i naprawdę nie było żadnych problemów, dlatego też postanowiłam kupić następne mieszkanie od Proinsa właśnie na Obozowej. Mam nadzieję, że będzie nam się dobrze razem mieszkało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Re: Proins IP: *.autocom.pl 27.01.05, 18:50 fajnie, że są rzetelnii, gdyby tylko nie kazali sobie płacić 1400zł "opłaty podłączeniowej" - extra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polana_zyw Re: Proins IP: *.cust.tele2.fr 27.01.05, 19:39 to fakt ale poza tym nie mam zastrzeżeń Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 30.01.05, 21:05 Ale ja nie do końca rozumiem co to jest opłata podłączeniowa? Bo jeśli to jest to samo co opłata przyłączeniowa (wydaje mi się, że miało być 1200zł.) to z góry mnie poinformowano, że taka opłata będzie. W dodatku tak samo jest i u innych developerów. Ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 30.01.05, 21:35 no ja dostałem właśnie rozliczenie i jest to: 1424 zł opłata przyłączeniowa + 348 zł vat od gruntu + 214 zł dokumentacja powykonawcza + rewaloryzacja, więc jest tego całkiem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polana_zyw Re: Proins IP: *.cust.tele2.fr 31.01.05, 11:28 No to mnie zaskoczyłeś Nowy Jakbyś mógł to napisz mi czy Proins dokończył już budowę i na kiedy planuje oddanie naszych mieszkanek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 31.01.05, 15:56 Ja narazie dostałam rozliczenie związane ze zmianami jakie wprowadzałam w mieszkaniu. Opłata przyłączeniowa obowiązuje u każdego developera i nie jest włączana w koszt mieszkania. O tym to mnie nawet i słynny Andrzej poinformował, zresztą informacja ta jest i w umowie, którą podpisywaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polana_zyw Re: Proins IP: *.cust.tele2.fr 31.01.05, 16:25 Orginal mam prośbę czy mógłbyś mi powiedzieć jak mniej więcej kształtują sie opłaty za zmiany w mieszkaniu i ile kosztuje biały montaż. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 31.01.05, 21:20 Rozliczenia mają kilkanaście stron i mnóstwo w nich różnych rzeczy (samochody dostawcze i takie tam:), których nie rozumiem ale generalnie wyszło mniej więcej tak... O zmiany w ustawieniu ścian itp. poprosiłam Proins zaraz gdy zaczęli budować więc tak naprawdę nic nie burzyli tylko od razu budowali wg. mojego projektu. Ze zmian jakie oprócz ścian wprowadziłam, to dodatkowe punkty elektryczne czy jak to tam zwą, no i trochę poprzesuwałam wyjścia rur wodno- kanalizacyjnych...I generalnie nie muszę nic za to dopłacać. Bodajże chyba w rozliczeniu wyszło ok. 80 zł :) Jeśli natomiast chodzi o biały montaż, to zrezygnowałam ze wszytkiego oprócz drzwi wejściowych - zwrot za to to ok. 1900 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polana_zyw Re: Proins IP: *.cust.tele2.fr 31.01.05, 21:38 Dziekuję orginal. Zrobiłam podobne zmiany więc myślę,że również nie zapłacę za wiele. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 08.02.05, 19:47 Nie mając od dłuższego czasu informacji od Proinsu (nie wliczając w to przypadkowego spotkania z panem Andrzejem), postanowiłam do firmy zadzwonić. Okazało się, że rozmowy z panem Andrzejem to niebo a ziemia w porównaniu z tym co miałam przyjemność usłyszeć dzisiaj. I pierwszy raz w związku z moim mieszkaniem okrutnie ale to okrutnie się wkurzyłam. Na pytanie - co z mieszkaniami i kiedy będą oddawane, usłyszałam długie milczenie, potem pan (niestety nie wiem jak się nazywał bo się nie przedstawił) zapytał koleżanki, a potem odpowiedział... oczywiście może pani już odbierać. Jak to odbierać? To już wszystko gotowe? Oczywiście. To dlaczego państwo o niczym nie informujecie? Gdybym nie zadzwoniła, to nie uzyskałabym tej informacji? No planujemy wysłać jakieś zawiadomienia, czy zadzwonić... Ale kiedy? No za jakiś czas. A odbiór techniczny bloku już jest? A co pani przez to rozumie? No wydaje mi się to proste. Czy Nadzór Budowlany odebrał blok? Nie. To dlaczego pan mówi, że mieszkania są do odbioru? Bo są. Czyli jest już zgoda na ich użytkowanie? Nie. I tak dalej, i tak dalej... Generalnie nie dowiedziałam się kiedy tak naprawdę blok będzie oddany i kiedy mogę bezpiecznie odebrać klucze... Może ktoś mnie oświeci? Bo ja strasznie zezłoszczona jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 08.02.05, 21:17 ja wiem :) Mieszkania można już odbierać (ja mam na przykład odbiór w tym tygodniu). Mam dostać klucze i w ogóle. To pod warunkiem, że nie będzie żadnych znaczących usterek, bo wtedy na pewno niczego im nie podpisze. Tyle, że na razie nie można mieszkać, za to można zacząć sobie je urządzać - co na pewno zaraz zacznę robić. Z samym oficjalnym zamieszkaniem niestety musimy się wstrzymać, kiedyś udało mi się 'przydusić' pewnego pana na budowie (wydawał się sensowny) i dowiedziałem się, że realny termin oddania całego budynku to 15-25 marca. I tak to kurcze wygląda. Jak masz wszystko już zapłacone, zadzwoń do Proinsu po numer do kierownika budowy i z nim już ustalasz termin. Pozdrowienia dla sąsiadów - strasznie nas tu mało :( w porównaniu z innymi inwestycjami. Czyżby reszta to 'komunalni' (niestety mamy conajmniej 20 takich mieszkań na osiedlu). Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re:do Nowego 08.02.05, 22:07 Nowy czy wiadomość o mieszkaniach komunalnych na naszym osiedlu jest pewna? Jak ta to może wiesz czy te 20 mieszkań jest tylko w jednym bloku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 08.02.05, 22:32 No właśnie. A mnie wszyscy doradzają, żeby nie odbierać mieszkania tak długo jak nie ma odbioru technicznego budynku. Sama sie na tym zupełnie nie znam i mnie wystraszyli, że lepiej nie odbierać... Ach my samotne, zagubione kobiety :) Na panu w Proinsie się dziś wyżyłam ale nadal uważam, że mam rację bo straszne bzdury opowiadał. A te komunalne to na proinsowym osiedlu czy ogólnie na Obozowej? Bo jak ogólnie to nie ma się co denerować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 08.02.05, 22:48 z tego co wiem to na Proinsowym, w 1-st etapie. Dokładnie chodzi o przesiedleńców z jakiejś kamienicy (na Floriańskiej o ile dobrze pamiętam). Ktoś kupił całą kamienice (część starych mieszkań komunalnych) i zaproponował ludzią przeprowadzkę na Obozową, więc raczej normalnii ludzie, raczej:) Pożyjemy zobaczymy, w każdym razie jak wspomniałem o tej sprawie pani ze sprzedaży proinsu to kobiecina milczała ładne kilka sekund. Upierała się przy wersji, że w naszym budynku będzie tylko 10 takich mieszkań - ale coś jej nie wierze, jak zresztą całej tej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 08.02.05, 22:58 A w Proinsie mówiono mi, że jedno piętro w tym małym bloku kupił jakiś amerykanin ponoć bardzo bogaty i zależało mu na ogromnym mieszkaniu. Ciekawe ile w tym prawdy. Od początku powątpiewałam w te bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 08.02.05, 23:02 Szczerze mówiąc, im bliżej oddania mieszkań, tym więcej mam wątpliwości co do Proinsu i kompetencji pracujących w tej firmie osób. A na początku byłam taka entuzjastyczna... A tymi mieszkaniami komunalnymi to jestem bardzo zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 08.02.05, 23:27 Orginal jestem zaskoczona nie mniej niż Ty ponieważ ja mam mieszkać nad tym wykupionym piętrem. Kiedy kupowałam mieszkanie na Raciborskiej nie było żadnych problemów i dlatego zdecydowałam się na zakup mieszkania od Proinsa a tu mam co chwila nowe rewelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Proins IP: *.autocom.pl 08.02.05, 23:35 a które by to miało być piętro? Co do Amerykanina kamienice kupił obcokrajowiec, więc może o Amerykanina chodziło. Piętro może faktycznie kupił, ale na pewno nie dla siebie. Pocieszne jest, że większość mieszkań to kawalerki i M2, więc rodziny wielodzietne odpadają - chociaż kto wie... mam coraz większą ochote zrobić krzywdę sprzedawcy A. Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 08.02.05, 23:56 Wspomnianemu Amerykaninowi mieszkania zostały sprzedane na pierwszym piętrze, na którym są dwa mieszkania trzypokojowe 61metrowe i chyba dwa dwupokojowe lub jedno dwupokojowe i jedno jednopokojowe. A jeżeli chodzi o rodziny wielodzietne to nie byłabym taka pewna ponieważ jednemu członkowi rodziny mieszkającego w mieszkaniu komunalnym należy się chyba 8m2. Tak więc w mieszkaniu 30 metrowym może mieszkać rodzina czteroosobowa. Coprawda to nie jest rodzina wielodzietna ale już w mieszkaniu 50 metrowym rodzina taka pomieści się bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Re: Proins 09.02.05, 09:00 To bardzo ciekawe, bo np. ja mam mieszkanie na pierwszym pietrze, więc te 20 mieszkań to może być np. 1 i 2 piętro i jeszcze coś (na piętrze jest 9 mieszkań) - jeśli to prawda to byłoby więcej niż połowa naszego budynku i o "dobrym" osiedlu możemy zapomnieć. Jeśli to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 09.02.05, 10:08 Ale jesteście pewni, że to chodzi o pierwszy etap? Bo mnie się wydaje, że w tym większym bloku z pierwszego etapu nie było kawalerek i chyba nawet nie było M2. Ale może źle zapamiętałam. A czy wiadomo w której klatce miałyby być te komunalne? Pan A., jak to pan A., wykazywał duże oburzenie, że w okolicy mają być bloki komunalne. A o komunalnych w naszych blokach nic nie wspomniał... Ale jesteście na sto procent pewni??? Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Proins 09.02.05, 10:47 Znaczy się to nie będą komunalni (czy socjalni), ale normalni mieszkańcy jakiejś kamienicy, którzy zgodzili się przenieść na Ruczaj. Powiedzmy, że płacąc tyle kasy miałem nieco inne wyobrażenie o moich przyszłych sąsiadach (jak i całej okolicy :( ). Oj panie Andrzeju niezły z pana sk.. ! Pożyjemy zobaczymy. Skąd wiesz, że chodzi o pierwsze piętro? Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 09.02.05, 13:01 Ruczaju X z tego co napisałeś rozumiem, że mieszkańcy z kamienic dostali mieszkania własnościowe hipoteczne. Jeżeli się mylę to proszę wyjaśnij mi jaki status mają te mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Proins 09.02.05, 13:39 proszę nie nazywać mnie: Ruczaju X ... bo zacznę wołać Polano Zyw ;D Nie wiem dokładnie jaki był status mieszkań w kamienicy, ale z moich informacji wynika, że inwestor kupił nowe mieszkania w Proinsie i namówił (zapewne również finansowo:) ludzi do przeprowadzki - tyle (około sztuk 20). A więc mieszkania na naszym osiedlu będą hipoteczne. Być może jest tak, że uf tajemniczym inwestorem jest Proins - i to właśnie on chciał "pozbyć się" lokatorów z jakiejś kamienicy. W końcu po ich działaniach są w stanie sprzedać metr za 8 tys. zł :) (vide Krupnicza), a więc przekazanie iluś tam mieszkań (dla przesiedleńców) z własnej inwestycji wydaje się doskonałym interesem (koszt budowy m2 nie jest większy niż 2000zł/m2). o właśnie wymyśliłem świetny biznes:) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 09.02.05, 14:13 Dziękuję za informacje a za RuczajaX przepraszam. Wybierając sobie longin polana_zyw liczyłam się z tym, że będę tak nazywana więc jeśli życzyłby Pan sobie zwracać się do mnie polano_zyw nie mam nic przeciwko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Proins 09.02.05, 14:33 spoko.. ;) ja wybrałem logina zupełnie przypadkowo, i zupełnie nie liczyłem się z tym, że będę musiał tak szaleć po tym (i nie tylko tym) forum :) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Re: Proins 09.02.05, 10:57 No w sumie racja, ten mniejszy budynek był od początku sprzedany tam jest 12 mieszkań, w naszym dodatkowe kilka. Szkoda, że nie wspomnieli o tym jak sprzedawali mi mieszkanie na pierwszym pietrze. :`~ Ten śmieszny sprzedawca ciągle wspomniał o jakiś gościach z TVN, oj naiwny człowiek, naiwny. Ciekawe to ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 09.02.05, 12:37 Nowyy w tym mniejszym bloku jest 16 mieszkań i nie od początku były wszystkie sprzedane. Podpisywałam umowę w styczniu 2004 i wówczas było zajęte tylko pierwsze piętro i dwa mieszkania na drugim piętrze. Chciałam zapytać o jakich 12 mieszkaniach mówisz (czyżby o komunalnych w tym małym bloku). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Re: Proins 09.02.05, 13:50 > w tym mniejszym bloku jest 16 mieszkań i nie od początku były wszystkie > sprzedane. Podpisywałam umowę w styczniu 2004 i wówczas było zajęte tylko > pierwsze piętro i dwa mieszkania na drugim piętrze. Mój błąd, zdawało mi się, że w mniejszym budynku jest 12 mieszkań. Jak podpisywałem umowe w marcu, cały mniejszy budynek był już sprzedany, podobnie jak wszystkie (nielicząc parteru i poddasza) mieszkania w 41a (większy budynek). > Chciałam zapytać o jakich 12 mieszkaniach mówisz (czyżby o komunalnych w tym > małym bloku). Nie no to nie mają być chyba komunalnii, tylko przesiedleńcy :) chyba ;) Będzie dobrze! Za miesiąc oddanie inwestycji, wszystko zależy od drogi i parkingów, niestety przez ten mróz nie mogą tego teraz skończyć. Które jest twoje mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 09.02.05, 14:24 Zupełnie mi nie pasuje odebranie mieszkania za miesiąc. Zaplanowałam sobie przyjazd do Krakowa końcem lutego licząc, że do tego czasu Proins skończy inwestycję. I znowu mam kolejny problem. Moje mieszkanie jest w tym małym budynku na drugim piętrze strona północno- zachodnia. A gdzie jest reszta sąsiadów, jakoś nas tutaj jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 10.02.05, 12:05 Ja też miałam cichą nadzieję, że szybciutko się będę urządzać, że szybciutko zamieszkam...a tu...bryndza :( Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 10.02.05, 12:11 Właśnie otrzymałam pismo, że mieszkania będą przygotowane do odbioru na 28 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Re: Proins 10.02.05, 13:19 e tam kręcą jak zwykle ;) Byłem dzisiaj oglądać mieszkanie i wytykać usterki. w sumie nie było tego za wiele: - źle wykończone puszki elektryczne (troszkę za bardzo wystają ze ściany) - konieczność regulacji okna i drzwi zewnętrznych - znalazłem jedno pęknięcie wylewki i tyle. Usterki mają być usunięte na poniedziałek, wtedy też odbieram klucze do mieszkania. Najzabawniejsze, że w jednym mieszkaniu na pierwszym pietrze, ktoś już zaczął mieszkać :) więc na upartego się da ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 10.02.05, 13:52 Ha, to ciekawe :) Bo mnie powiedzieli, że mieszkania będą gotowe ale 28 marca :) Ja ostatnio nie byłam na budowie ale był mój tata i też mi właśnie powiedział, że widać, że w niektórych mieszkaniach już ostro pracują i że koniec końców zostanę "nieodebrana" tylko ja i będę uprzykrzać życie sąsiadom. Oni sobie będą spokojnie mieszkać, a ja zacznę wiercić :) hihi Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Re: Proins 10.02.05, 14:00 zapraszam tutaj :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=20454601 Odpowiedz Link Zgłoś
polana_zyw Re: Proins 10.02.05, 17:10 Orginal ja zacznę wiercić dopiero w lipcu, za co wszystkich sąsiadów serdecznie przepraszam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Proins 12.02.05, 21:20 Ufff... czyli nie będę jedyną długo wiercącą i młotkiem stukającą :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Andrzeju 11.02.05, 20:26 Przepraszam, jeśli poczułeś się urażony. Może faktycznie troszkę przesadzam.Jednak (jak za pewne już zauważyłeś) bardzo wkurza mnie jak ktoś wielokrotnie wprowadza mnie w błąd, zwłaszcza w tak poważnej sprawie! Sam sobie jesteś winien. Mam nadzieje, że koleżanka z T...N jeszcze Cie nie udusiła :D buahaha pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżanka z... Re: Andrzeju IP: *.ramtel.com.pl 12.02.05, 21:28 Nie udusiłam, nie udusiłam i nie uduszę :) Tak sobie myślę, że właściwie dobrze się stało, że tych parę gorzkich słów się tu pojawiło. Też jak sama to czytam teraz, to wiem, że może i przesadziłam, nawet na pewno tak jest ale... Internet ma to do siebie, że człowiek zaczyna wypluwać z siebie co ma na sercu no i czasem nie pomyśli, że zainteresowani to też czytają :) Więc ja jeszcze raz też przepraszam ale utrzymuję to co powiedziałam przez telefon :) A dobrze się stało w tym kontekście, że... hmmm... przynajmniej Proins wie, że parę rzeczy nas boli. Nie wiem czy będzie to miało jakikolwiek oddźwięk no ale... Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Re: Andrzeju 12.02.05, 21:43 no dokładnie:) pozdrawiam serdecznie już z kluczami do przecudnego mieszkanka!! naprawdę przepiękna okolica! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Proins IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:20 Nie wiem jak na osiedlu przy Obozowej, ale w Waszym bezpośrednim sąsiedztwie miasto planuje budowę osiedli mieszkań gminnych - potocznie nazywa się to mieszkaniami komunalnymi (od czasu do czasu prezydent zapewnia że nie bedzie tam mieszkań socjalnych, po czym zmienia zdanie). Mieszkań tych będzie ok. 1000 - 1500 (ich liczba często ulega zmianie). Więcej na stronie prywatnym forum Gazety Wyborczej Nasz Ruczaj oraz na www.ruczaj.org.pl (mam nadzieję, że doby adres podaję bo ostanio się zmienił). Więc w ogóle koniec spokojnej okolicy, nie tylko osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Proins 09.02.05, 10:51 tak, tak wiem coś o tym :) z tym powiniśmy się uporać, za kilkanaście dni powinna zostać przyjęta uchwała zmieniająca politykę mieszkaniową miasta... później już nie będą mieli za bardzo możliwość tworzenia takich osiedli... w sumie rozgrywa toczy się o te 300 mieszkań przy Magnolii, inne osiedla to już chyba przeszłośc :) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nowyy1 Przepraszam pana Andrzeja K. z firmy Proins 11.02.05, 21:48 Przepraszam pana Andrzeja K. oraz firmę Proins za niesłuszne pomówienia. Zaszło nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cristo_ma Re: Proins IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 21:57 Witam, przymierzam się do zakupu mieszkania na parterze (podobno osiedle ma być ogrodzone i monitorowane) w budynku 3, 4 lub 5. Czy ktoś wie coś na temat tych trzech budynków które mają być do oddania w wakacje? Jak bardzo posunięta jest ta budowa? Czy jest to realny termin otrzymania kluczy? Pytam forumowiczów, bo wy śledziliście pewnie swoje budowy i jesteście bardziej wiarygodni niż deweloper - chociaż z tego co czytałem, to ten i tak to bajka ;) Ktoś z was wspomniał, że te budynki ma budować podwykonawca, a nie Proins - wiecie coś więcej na ten temat? Pozdrawiam gorąco was wszystkich (być może przyszłych sąsiadów) cristo_ma Odpowiedz Link Zgłoś
kemx Re: Proins 13.02.05, 22:07 no czesc firma jest spoko,zwlaszcza jesli chodzi o wykonastwo, z obsluga niestety roznie bywa, ale firma solidna . termin wakacyjny brzmi dosc rozsadnie. Nasz bloczek niestety ma obsuwe:( wiec mamy w plecy 2,5 msc zainteresuj sie droga ktora ma biec przez wasze osiedle (kraza plotki ze ma byc przelotowa, wiec zainteresuj sie gdzie bedziesz miec okno) ogolnie super osiedle . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cristo_ma Re: Proins IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:58 Dzieki za info, jak bede cos wiedzial, dam znac - jutro sprobuje sie chociaz telefonicznie dowiedziec co i jak z ta droga ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kemx Re: Proins 14.02.05, 22:04 nie ma sprawy. Jednak na Twoim miejscu przeszlabym sie na budowe i tam sie dowiedziala co i jak. Nie wierz nic na slowo, umiesc sobie ostateczny ksztalt osiedla w umowie, to pomaga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cristo_ma Re: Proins IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 22:11 KEMX, a moze masz wzor jakiejs umowy, z zaznaczonym planem, lub cos podobnego? Nie wiesz, czy da sie z nimi negocjowac tresc umow? moj mail k_ma@o2.pl Apropos, czy Ty tam masz juz mieszkanie, czy dopiero sie rozgladasz? pozdr cristo_ma Odpowiedz Link Zgłoś