Gość: tom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 17:13 Czy ktoś coś wie o INWESTYCJI NA ULICY SZWAI??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 20:29 no ja tam kupilam mieszkanie wiec pytaj o co chcesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
agagacek2 Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 22.06.04, 23:31 Ja tez chciałabym sie dowiedziec czegos wiecej bo mam zamiar kupic tam mieszkanie ale dopiero w ostatnich etapach inwestcyji. Tylko zastanawia mnie ta niska cena. I ponoc zawiera sie w niej piwnica, kom.lokatorskie a nawet kuchenka elektryczna. Czy to nie jest troche podejrzane? Napisz jak to wyglada z bliksa i jak z płatnościami: wpłaca sie 15% czy 35% wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 01:19 cena w sumie nie jest az taka niska-salwator sasiedni bierze 2850,zadworze-2900 jedynie europejskie i bre locum kolo 3100zl za m2,wiec nie jest to az taka drastyczna roznica w cenie.W cenie jest komorka lokatorska,kuchenka takze oraz bialy montaz-tak wiec zostaje polozyc podlogi i pomalowac sciany,fajnym bonusem sa tez na parterze dosc duze ogrodki(wlasnosciowe!!).Wplata jest 15% wkladu budowlanego a reszta raty,dalej czekaja na pozwolenie na budowe.umowa wstepna jest bardzo jasna i klarowna-podkreslony wyraznie jest zwrot kosztow w razie nieotrzymania pozwolnia na budowe.Z mieszkaniem nieradze czekac-w tej okolicy mieszknia sa juz wykupione zanim zacznie sie budowa i podobnie jest na szwai-z tych pierwszych budynkow na czerwiec 2005 zostalo rapttem jakies 9 mieszkan(z 90).Osobiscie polecam serdecznie-okolica przepiekna,atutem jest polozenie dzialki na wzgorzu nieco dalej od ulicy i zaslonietej drzewami,dojazd jest zarowno od kobierzysnkiej jak i od bobrzynskiego,do 3 lat ma byc szybki tramwaj,a w przyszlym roku zaraz pod osiedlem bedzie sklep.przystanek mpk 2 kroki od osiedla.serdecznie polecam-okolica piekna a i projekt osiedla bardzo ladny-elementy drewniane.jak cos czekam jescze na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bip Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.tbg.net.pl 21.08.04, 21:53 Mam zamiar w najbliższych dniach podpisać umowę. Czy nie ma w niej przypadkiem jakichś niejasnych sformułowań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 01:23 ..a no i rozne sa opinie apropo spoldzielni ktora to buduje ...ale czy znacie czlowieka w 100% zadowolonego z czegokolwiek??ja uwazam ze jest ok-sprawdzilam ich w urzedzie miasta-niemaja zadluzen i dzialka tez jest prawnie ok.bylam na dzialce z geodeta o grunt jest w porzadku i niepodmokly. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 23.06.04, 09:00 ale w tamtych okolicach praktycznie żadna działka nie jest podmokła , w szczególności te na których powstają nowe osiedla to są super suche :)))............. A co do SM - to raczej w Urzędzie Miasta nie udzielają informacji na temat przekrętów wobec klientów panów Ł. i J. ( zresztą nie tylko wobec klientów).I rownież o sprawach sądowych toczących sie przeciwko nim.... I rację muszę przyznać - nie znam człowieka w 100 % zadowolonego z tej SM akurat, i cieszy mnie to,że nie jestem wyjatkiem w tej mojej "sypmatii" ,bo moi sąsiedzi jakąś żarliwą miłością do naszej SM również nie pałają. Ale w sumie dobry PR SM dmd ma odbębniony... Tylko tak dalej i troche więcej kreatywności trzeba by zacząć wykazywać.;))) Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 00:59 Otoz sie mylisz, ja jestem zadowolona!!!!!! A sprawa sadowa toczy przeciwko bylemu prezesowi spoldzielni. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 08:03 Otóż nie tylko.... Bywałaś na zebrabiach grup członkowskich i innych takich ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.crowley.pl 23.06.04, 17:51 a i jeszcze jedno. Jaki jes standard wykonania??? I czy poprzednie iwestycje zakończyły się w przewidywanym terminie, czy były opóźnienia??? Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 08:06 na Obozowej były opóźnienia i to w przypadku każdego z bloków ... Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 25.06.04, 15:37 ale cos to jest 20 dni opoznienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 16.07.04, 22:32 Czy ktoś dysponuje umową zasadniczą i mógłby przesłać ją na adres ewa7232@wp.pl. Zarezerwowałam mieszkanie przy Szwai i wpłaciłam 15% a za kilka dni bede podpisywać umowę zasadniczą i chciałabym ją na spokojnie prześledzić za nim podpiszę. Czy ktoś może zmieniał coś w umowie i na co powinnam zwrócić uwagę? Oststnie pytanie: zasady finansowania inwestycji - jak wygląda harmonogram spłat. Z góry dziękuję miłym przyszłym sąsiadom. ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojona Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 17.07.04, 09:56 Oj, mam ten sam problem. Czeka nas podpisanie umowy a jesteśmy "prawnie" zieloniutcy. Może ktoś coś podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:15 aha,firma juz dostala pozwolenie na budowe!!!z mieszkan na czerwiec 2005 zostaly juz tylko 2 mieszkania a nasrepne beda na grudzien 2005 i tez ich jest niewiele.tyle co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.crowley.pl 23.06.04, 16:31 No moim zdaniem różnica w cenie pomiędzy ofertą SM a konkurencji jest jesdnak bardzo duza biorąc pod uwagę to co dają w standardzie pytanie tylko kto się pomylił w obliczeniach. skoro spóldzielnia dopiero dostała pozwolenie na budowę to dopiero będzie wybierać wykonawcę i tu moze się zdziwić ceną jaką będzie chciał dostac wykonawca za wybudownie budynków (wszyscy ostatnio trąbią ze ceny stali poszły drastycznie w górę). Ale przezcież teraz to nikogo nie przeraza z tych bardzo chętnych na tak "tanie i piękne mieszkania". Zdziwią się dopiero jak dostaną rozliczenie powykonawcze po wybudowaniu tych budynków (jesli do tego dojdzie), Oby potem nie musieli płacic drugie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:57 hahaha!bo cie pewnie wlasnie ktos tak wyruchal na kase i masz jakis uraz...ej ale to nieznaczy ze tak jest wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.dyn.optonline.net 23.06.04, 17:35 Hej, Karina gratuluje slownictwa...... Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 00:56 najdrozsze sa: dzilka, pozwolenia na budowe i uzbrojenie dzialki. Sama budowa bloku niewiele kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 08:13 Otóż to !!!! na początku jest fajnie, ale po zakończeniu inwestycji juz nie jest tak różowo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.crowley.pl 23.06.04, 17:47 zamierzam kupić na Szwai mieszkanie. Troche boję się o cenę. W spółdzielni mowią że poprzednie dwie inwestycje ktore realizowali byly w cenie ustalonej w umowie. Czy ktoś może to potwierdzić???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.crowley.pl 23.06.04, 18:19 ostre słowa się pojawiły ale chyba nieuzasadnione, jakis mocno emocjonalny stosunek do sprawy a raczej do Spółdzielni. Nieczęsto zdarzają się tak lojalni klienci ;-) (chyba ze to nie klienci tak bronią honoru a np pracownicy). A z ciekawosci zerknęłam we wczesniejsze posty dotyczące Spóldzielni i polecam takie z wrzesnia 2003 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARINA Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:03 nieno pracownikiem to ja niejestem(troche wyzej sie cenie)a prawda taka ze na kazdym osiedlu jakiejkowliek firmy zawsze sie cos znajdzie by sie doczepic..a narzekania za wczas cholernie nielubie bo udowadnia mi jaka jest mentalnosc polakow-wiecznie wszystko zle,napewno oszusci zlodzieje itp.spokojnie..piczekamy zobaczymy-ja bylam dzisiaj na tej dzialce i tak jak obiecali-jeszcze tego samego dnia kiedy dostaja pozwolenie na budowe-dzwigi i koparki beda stac-i stoja,nawet pracuja.przestanmy wreszcie narzekac!!! a co do mnie-chyba mam prawo dobrze pisac skoro wszystko narazie idzie super(a nie jest to tylko gadanie bo mam znajomosci i wszystko co sie dalo sprawdzilam). Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 08:30 Tu nie chodzi o mentalność Polaków i skłonność do narzekania. Po prostu jeśli można kogoś przed czymś lub kimś ostrzec , to czemu nie zrobic tego ??? Wkurzające jest raczej bezkrytyczne podchodzenie do super-tanich-ofert-i- napewno-sprawdzonych-na-wszystkie-strony... SM czy developerzy nigdy nie przyznają się przyszłym klientom do problemów , które mieli wczesniej na innych inwestycjach. Nasze władze miejskie i ich odpowiednie slużby też specjalnie nie sa zainteresowane przekrętami "budowniczych". A co do obiecywania - to może poczekaj waśnie na odbiór mieszkania i wtedy pogadamy . ps. jesli masz tyle znajomości, to na odbiór mieszkania polecam zabrać fachowca ... I życze powodzenia mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 24.06.04, 00:51 Tak, moge to potwierdzic, kupilam na Obozowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agagacek Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 24.06.04, 22:17 A ja troche z innej strony: czy mozna odstapic od umowy po wpłaceniu 15% wartości? I jakie sie z tym wiążą konsekwencje? Czy w ogóle mozna myslec o zwrocie tej kwoty? Czy jest na to jakis zapis w umowie? Bede wdzieczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 23:25 w umowie przedwstepnej zaznaczone jest za mozna odstapic i w ciagu 2 tyg zwracja cale koszty wlozone.jak jest przy umowie koncowej nieiwme bo w poniedzialek bede podpisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:25 W końcu rozpoczeli budowe :):):):):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARINA Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:22 NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO:) A MASZ JUZ KUPIONE TAM MIESZKANIE?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 21:14 kupione jeszcze niee!!ale zamówione jak najbardziej !!!!!! Jest tylko jeden problem .... Maja pozwolenie na budowe ale bez pieczątki : (..... Zobaczymy kiedy bedzie pieczatka .......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojona Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 08.07.04, 08:49 Jak to pozwolenie bez pieczatki? To w koncu jest to pozwolenie, czy go nie ma???? A juz myslalam, ze moge spac spokojnie. Mnie nic o tym nie powiedzieli, jak dzwonilam ostatnio... Mowili Ci dlaczego nie ma i kiedy bedzie?? I czy wogole bedzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 08.07.04, 11:29 to dla nich całkiem normalne ....................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 19:42 Dzisiaj dzwoniłem do Spóldzielni i poinformowali mnie ze pozwolenie juz maja z pieczatka wiec mysle ze wszystko jest ok:) Mam nadzieje ze z terminem tez sie wyrobia .......no i żeby cena nie podskoczyła ale pożyjemy zobaczymy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojona Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 08.07.04, 19:59 uff!!! To jednak mogę spać spokojnie:)) Miałam tam dzwonić i się dopytywać... Masz zamiar "bywać" na budowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 22:28 jak najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojona Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 09.07.04, 07:46 i ja też :)) A właściwie już "bywam", ale na razie nudy... Choć kopara pracuje... Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.07.04, 11:51 jeśli macie watpliwości co do "istnienia " rzeczonej pieczątki to po prostu poproście o kopię pozwolenia - mają obowiązek wydać Wam taki dokument (chociażby np. do banku jesli macie kredyty na mieszkanie zaciągnięte ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojona Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 09.07.04, 12:19 Tak też zrobimy. Przecież nie podpiszemy umowy zanim nie zobaczymy wszystkich dokumentów z wszelkimi koniecznymi pieczątkami, podpisami i aktualną datą ważności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Ja mam pytanie z innej beczki.. IP: 195.116.22.* 09.07.04, 12:47 Macie moze jakis pomysl gdzie w okolicy bedzie mozna posylac dzieciaki do szkoly.. tak patrze jak w kolo powstaja kolejna duze i piekne osiedla - ale nie ma nadal szkoly podstawowej. Ciekawe jak to bedzie wygladalo w przyszlosci - macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogłoszenie Nowe Forum IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.02.05, 22:53 Nowe forum dla obecnych i przyszłych mieszkańców SM Dom Dla Młodych: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 08.02.05, 09:55 Mam mieszkanie w II etapie, klatkaIX,czy wiecie kiedy będzie pozwiolenie na budowę, no i kiedy to wszystko ruszy wreszcie, panie w spółdzielni powiedziały,że w lutym,ale już przedtem miało być w XII, czy coś jest nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.net / 80.50.167.* 08.02.05, 12:26 Witam Wczoraj w biurze powiedziano mi ze pozwolenie ma byc w tym tygodniu, jeszcze nie maja go u siebie ale podobno wiedza ze juz jest. Potem jeszcze 2 tygodnie az sie uprawomocni i zaczynaja budowe. To jest oczywi?cie ich wersja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 08.02.05, 12:55 A nie wiesz kto ma budować II etap, czy ta sama firma co pierwszy i co z ceną. Czy wzrośnie, jak tam najnowsze wiadomości?Czekam na wszystkie wiarygodne informacje, bo nie wiem czy czekać na to mieszkanie czy szukać gdzie indziej. Cena jest konkurencyjna, ale czy realna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.robikom.com.pl 08.02.05, 16:38 Podobno (wg informacji w DDM)umowa na wykonanie osiedla była podpisana od poczatku na calość, wszystkie segmenty, ma to wykonac 1 firma wg jakiegoś obliczeń które daje właśnie średni koszt wybudowania 1 m2 = 2600. Spółdzielnia nie buduje dla zysku więc tą sama cenę jest oferuje kupującym. Podobno wszystko wzięto pod uwagę przy podpisywaniu umowy z podwykonawcą również czas trwania inwestycji i ewentualne zmiany cen materiałów. Tak mówią i zapewnija ze cena nie wzrośnie. Ale zapis w umowie nie jest jednoznaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.02.05, 19:00 Pani ze spółdzielni mówiła że na II etap musza rozpisać przetarg, jak sie tylko uprawomocni pozwolenie na budowe, ale jej zdaniem "na pewno" wygra ta sama firma bo juz maja tam ( na budowie ) zorganizowane zaplecze. Z doswiadczenia jednak radzę pani z biura nie ufac i wszystko sprawdzac po dwa razy. Najlepiej wszystkiego rządac na piśmie. Póki co maja tylko drobne wpadki, ale lepiej trzymać ręke na pulsie. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 11:07 Po zakończeeniu inwestycji nastąpi w pełni rozliczenie kosztów budowy. Spółdzielnia ma wliczone około 5% tzw. kosztów zarządu i albo podwyższy cenę albo utrzyma cenę na 2600 za m2 godząc się by te tzw. koszty zarządu były mniejsze niż 5%. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI IP: *.autocom.pl 09.02.05, 11:26 Dzwoniłem do spółdzielni .Na moje pytanie czy moje mieszkanie będzie wybudowane w 2006 roku, pania powiedziała myślę , że tak . Ona ma nadzieję że tak, a przy ppodpisywaniu umowy była pewna że tak. IX klatka,pierwszy budynek II etapu, czy macie jakies pewniejsze informacje odnośnie tego terminu.Z góry dzięki za wszelkie informacje.2007 rok mi nie odpowiada i muszę wiedzieć na czym stoję Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 11:39 Nigdy nie bedziesz mial tej pewnosci :-( Na rynku mieszkaniowym jest tylu chetnych, ze jesli Ty zrezygnujesz to natychmiat sie pojawi pieciu innych (zwlaszcza za taka cene). Slyszalem o spoldzielniach/deweloperach, ktorzy maja ponad roczne opoznienia. Na pocieszenia moge tylko napisac, ze "Dom Dla Mlodych" z I etapem RACZEJ sie wyrobi (oceniam wizualnie). To juz cos. Pamietajmy jednak, ze pani Gluszek caly czas mowila o koncu czerwca 2005 natomiat w umowach jest zapis o III kwartale 2005, wiec o wiele bezpieczniejszy (dla spoldzielni oczywiscie). Prawda jest taka, ze jesli SM sie nie wyrobi to mozna jedynie czekac cierpliwie (albo zrezygnowac, ale o tym juz pisalem wyzej - jest obecnie niemal niemozliwe kupic w rozsadnej cenie juz wybudowane nowe mieszkanie o "standartowej wielkosci). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 11:42 A jesli chodzi o ceny to mam wielka NADZIEJE, ze dla I etapu cena sie nie zmieni. Natomiat jest raczej nieprawdopodobne, zeby kolejny etap zmiescil sie w 2,6 kzl/m2. Nie przy obecnym popycie... Cena pewnie i tak bedzie w miare atrakcyjna, ale wszystko zalezy od rozstrzygniecia przetargow. pamietajmy, ze w SM nie kupujemy mieszkania za "okreslona kwote" tylko wspolfinansujemy jego budowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 11:59 II etap będzie w tej samej cenie tj 2600 za m2. Wynika to z stąd, że rozliczenie całej budowy następuje po jej zakończeniu. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 12:18 Sprawdze. W kazdym razie ja w to watpie. Jak I etap moze byc rozliczany po zakonczeniu obydwu etapow, skoro ja juz od dawna bede mial prawo odrebnej wlasnosci dla swojego mieszkania z I etapu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Cena IP: *.comarch.pl 09.02.05, 12:21 No właśnie, w umowie jest zdaje się zapis, że ostateczne rozliczenie musi nastąpić do 30 dni po odbiorze mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 12:32 Jest taki zapis, bo Spółdzielnia nie będzie zmieniać ceny. Zarówno I jak i II etap bedzie w cenie 2600 zł/m2 i w związku z tym nikt nic nie bedzie dopłacał. Spóldzielnia raczej a może i na pewno zgodzi się na mniejszy udział procentowy w rozliczeniu kosztów budowy tzw. kosztów zarządu i bedzie to na pewno mniej niż 5%. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 12:54 Gdzie jest zapisane, ze SM nie zmieni ceny? To sa tylko wstepne szacunki... Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 13:09 Masz rację. Cena może ulec zmianie po rozliczeniu całej inwestycji, ale przy realizacji poprzednich inwestycji Spółdzielni było podobnie i cena nie uległa zmianie. Inwestycja jest realizowana na całej działce przy Szwai. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: Cena IP: *.comarch.pl 09.02.05, 13:21 Czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli cena może ulec zmianie dopiero po rozliczeniu całej inwestycji (realizowanej na całej działce przy Szwai), to wtedy taka zmiana nie obchodzi właścicieli mieszkań z I etapu. Oni mają już przecież wtedy od dawna prawa odrębnej własności swoich lokali - zgodnie z umową spółdzielnia jest zobowiązana przenieść to prawo maksymalnie po 3 miesiącach od odbioru mieszkania, czyli grubsza do końca 2005. Więc może jednak każdy etap będzie rozliczany oddzielnie? Na miejscu prezesów tak bym zrobił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 13:26 Rozliczenie powinno nastapic oddzielnie... Posiadajac prawo oddzielnej wlasnosci z I etapu nie beda mnie obchodzily rozliczenia spoldzielni w 2007 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 13:31 a umowa gwarantuje mi to prawo odrebnej wlasnosci (tak jak bylo wspomniane - mniej wiecej do konca roku) Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 13:33 Może i tak bedzie jak piszesz, ale myślę że będzie inaczej. Po pierwsze I i II etap to jeden budynek, czyli jedna nieruchomość. Po drugie Uchwała Rady Nadzorczej o możliwości przekształcania w prawo odrębnej własności najlogicznej powinna dotyczyć całego budynku, a nie jego części. Po trzecie co można zrobić na drodze prawnej w przypadku nie dotrzymania przez Spółdzielnię 3 miesięcznego terminu przeniesienia na właściciela mieszkania prawa odrębnej własności, wydaje mi się, że praktycznie nic. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Cena IP: *.autocom.pl 09.02.05, 13:38 no własnie, przecież droga dojazdowa,parkingi sa wspólne i moga być rozliczone dopiero po zakończeniu całej inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 13:40 Jezeli SM nie dotrzyma tego terminu to moze sie spodziewac fali spraw sadowych, bo mnostwo ludzi wzielo na te mieszkania kredyty i ustanowienie odrebnego prawa wlasnosci jest w niemal kazdej umowie z bankiem. Trudno zakladac, ze SM od poczatku swiadomie i z premedytacja oszukiwala ludzi - az taki numer nie przejdzie. Nawet w Polsce. Rozlicznia powinny byc wiec dokonane po zakonczeniu I etapu - nie za bardzo widze inna mozliwosc. Co nie zmienia oczywiscie faktu, ze kupujacym mieszkania w II etapie zycze utrzymania ceny (sobie zreszta rowniez :-) ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 13:43 A przetarg na drogi dojazdowe itp juz jest rozstrzygniety. Stad mozliwosc rozliczenia z koncem I etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: Cena IP: *.comarch.pl 09.02.05, 13:45 Nie orientuję się wystarczająco w Statucie, więc to tylko spekulacje: czy uchwała Rady Nadzorczej będzie tu w ogóle potrzebna? Wydaje mi się, że nie będzie tu żadnego przekształcania spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w prawo odrębnej własności. Pani Głuszek stwierdziła niedawno, że jak dotąd NIKT nie zdecydował się na spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, wszyscy wybierają odrębną własność. A co do ewentualnego niedotrzymania przez Spółdzielnię terminu przeniesienia prawa własności: pomijając inne kwestie, byłbym zmuszony do dłuższego opłacania ubezpieczenia kredytu, więc mógłbym domagać się sądownie zwrotu tej opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 14:12 O ile ja wiem to dla mieszkania z własnościowym prawem spółdzielczym można zakładać księgę hipoteczną a także zaciągać pod to mieszkanie kredyt. Tak że pozwy byłyby pezpodstawne. Po drugie banki narzucają w swych umowach prawo odrębnej własności dla swojej wygody. Myślę, że nikt nie powinien ograniczeć mojego wyboru pomiedzy spółdzielczym prawem własnosciowym a prawem odrębnej własnosci. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: Cena IP: *.comarch.pl 09.02.05, 14:20 Miałem na myśli pozew o zwrot opłat za dodatkowe ubezpieczenie kredytu. Bank żąda opłacania takiego ubezpieczenia do momentu wpisu hipoteki w KW. Jeśli z winy spółdzielni nastąpiłoby przekroczenie trzymiesięcznego terminu na przeniesienie prawa własności i co za tym idzie niemożliwy byłby wpis do KW, miałbym duże szanse na odzyskanie od spółdzielni opłaty za dodatkowe ubezpieczenie kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 14:23 Ubezpieczenie krydytu znika w momencie hipotecznego zabezpieczenia kredytu, a to wydaje mi się można również dokonać na spółdzielczym własnościowym mieszkaniu. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: Cena IP: *.comarch.pl 09.02.05, 14:34 Racja, spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu umożliwia wpis do hipoteki i zakończenie ubezpieczania. Tyle że mnie nie interesuje spółdzielcze własnościowe, tylko odrębna własność. Tak samo zresztą, jak do tej pory wszystkich nabywców mieszkań w I etapie, więc ta forma własności musi być wyraźnie lepsza. Napisałeś gdzieś, że będzie można zgodzić się na uzyskanie "od ręki" spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, albo czekać na uchwałę Rady Nadzorczej i prawo odrębnej własności. Jaki interes miałaby Rada w odwlekaniu tej uchwały i łamaniu trzymiesięcznego terminu? (o ile uchwała jest niezbędna, pisałem o tym gdzie indziej) Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 14:37 Nie ma żadnego interesu. Wątpliwości tylko budzi fakt, że uchwała po zakończeniu I etapu dotyczyłaby tylko części bydunku, a nie całości. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Prawo spółdzielcze i odrębna własność 11.02.05, 10:28 Dokładnie jest to uchwała Zarządu. Najpierw jesteśmy powiadomieni. Potem przez 2 tygodnie propozycja uchwały o ustanowianiu praw odrębnej własnościjest do wglądu i można wnosić poprawki. Po uchwaleniu potrzeba 60 dni na uprawomocnienie i potem można umawiać się u notariusza na przeniesienie prawa odrębnej własności. Uchwała jest konieczna gdyż do momentu przeniesienia na mieszkańca prawa odrębnej własności mieszkanie jest własnością Spóldzielni i musi ona o możliwości ustanawiania prawa odrębnej własności zadecydować uchwałą tu Zarządu. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Prawo spółdzielcze i odrębna własność 11.02.05, 11:23 Jakos tak to faktycznie wyglada... Chyba nawet na stronach SM bylo ogloszenia w aktualnosciach o podobnej uchwale dla budynku przy ul.Kordiana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: Prawo spółdzielcze i odrębna własność IP: *.comarch.pl 11.02.05, 14:59 No tak, tylko ten budynek przy ul. Kordiana ma już chyba parę lat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Prawo spółdzielcze i odrębna własność 11.02.05, 15:27 I jeszcze stoi - mysl pozytywnie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 14:22 Nikt tego prawa nie ogranicza - tylko uswiadamiamy, ze nie jest mozliwe, zeby spoldzielnia uzalezniala rozliczenie calej "inwestycji" od ukonczenia dwoch zupelnie niezaleznych etapow prac prowadzonych na podstawie odrebnych pozwolen na budowe. Mamy zagwarantowane w umowie dosc szybkie ustanowienie prawa odrebnej wlasnosci iprzynajmniej ja nie mam zamiaru z tego rezygnowac. To wsjo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 14:25 Czy aby jesteś pewny/a że to są dwa oddzielne pozwolenia na budowę a nie jedno pozwolenie z kolejnym wnioskiem o rozszerzenie zakresu tego pozwolenia. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Cena 09.02.05, 14:31 A ty jestes pewien? :-) Ja tak naprawde opieram sie na zapisach umowy, ktore sa dosc jednoznaczne. I nie sadze, zeby SM zawierajac umowe bezczelnie wiedziala juz, ze jej nie dotrzyma. A jesli tak to musi sie liczyc z pozwami (Ciekawe ile ludzi zrezygnuje wtedy z kupna mieszkania w II etapie? Mysle, ze w wypadku procesow - sporo) Tak wiec tak naprawde mnie osobiscie nie interesuje tak bardzo status tych pozwolen (na pewno w kazdym razie sa osobne przetargi a to ma decydujacy wplyw na cene). Nie bedzie problemu z rozliczeniem drog, placow itp poniewaz przetarg juz jest zakonczony. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Cena 09.02.05, 14:26 I chciałbym aby tak było i tak też życzę. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 12:28 Aby uzyskać prawo odrębnej własności musi być wpierw uchwała Rady Nadzorczej, a tej nie będzie zanim nie nastąpi rozliczenie inwestycji. Wszyscy którzy kupią mieszkanie będą mogli czekać aż będą mogli uzyskać prawo odrębnej własności, albo zgodzą się na spółdzielcze własnościowe prawo do mieszkania, które potem przekształcą w prawo odrębnej własności. Ze względu na opłaty związane z księgami wieczystymi i notariuszem, tańsza droga do uzyskania prawa odrębnej własności jest poprzez spółdzielcze prawo własności, ale nie ma tutaj żadnego przymusu, każdy może wybrać drogę, którą chce. Polskie prawo jak narazie preferuje własność spóldzielczą we wszystkich opłatach w porównaniu z własnoscią prywatną, .. również w cenie za m2 jest tylko 7% stawka podatku VAT od mieszkań spółdzielczych, ale to nie ma już nic wspólnego z prawem odrębnej własności. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: SM.DOM DLA MŁODYCH UL.SZWAI 09.02.05, 12:32 Moim zdaniem rozliczenie bedzie nastepowalo odrebnie dla kazdego etapu - zreszta dla kazdego z nich jest ODDZIELNE POZWOLENIE NA BUDOWE (w swietle prawa jest to wiec odrebna inwestycja). Ale oczywiscie jak juz pisalem - sprawdze. Jest to bodajze uregulowane w umowie, ktorej nie mam przy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Umowa IP: *.comarch.pl 09.02.05, 12:38 Nie mam tu umowy, ale jeśli dobrze pamiętam spółdzielnia zobowiązuje się w niej do przeniesienia prawa własności najpóźniej w 3 miesiące po odbiorze mieszkania. O co chodzi z tym VATem? Przecież VAT wynosi 7% nie tylko na mieszkania spółdzielcze, ale również na te od developera. Odpowiedz Link Zgłoś
annafl Re: Umowa 09.02.05, 12:44 Dokladnie tak, maja 3 miesiace na ustanowienie odrebnej wlasnosci. Co do VATu to chodzi tu moze o VAT od oplaty notarialnej. Nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Umowa 09.02.05, 12:46 Vat i tak jest w cenie brutto za m2, czyli jest wliczony w kwotę 2600 zł/m2. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Umowa 09.02.05, 12:52 Z tego co mi wiadomo to końca 2007 r. VAT na gotowe mieszkania i usługi będzie wynosić 7 proc. nie ma to wiec raczej nic wspolnego ze SM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock KW, notariusz IP: *.comarch.pl 09.02.05, 12:51 Mógłbyś przybliżyć, dlaczego dwuetapowa droga uzyskania prawa odrębnej własności (przez spółdzielcze własnościowe) jest tańsza od jednoetapowej (i o ile)? Nie znam konkretnych stawek notarialnych i dla ksiąg wieczystych. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: KW, notariusz 09.02.05, 13:05 Aktualnych stawek też nie znam. Zależą one od wartości mieszkania. Przy przekształceniu ze spółdzielczego własnościowego w prawo odrębnej własności jest inny algorytm naliczania opłat notarialnych. Nie jest to reklama, ale Spółdzielnia współpracują z następującą kancelarią: Not. GRUSZCZYŃSKI WOJCIECH s.c. z KATARZYNĄ GRUSZCZYŃSKĄ Kancelaria Notarialna ul. ul. Karmelicka 29, 31-131 Kraków tel. tel. (0-12) 6329165, 6324277, fax. (0-12) 6329726 E-mail: wojciech.gruszczynski@kin.pl Oczywiście wybór kancelarii jest dowolny, ale w związku ze współpracą Spółdzielnia umawia się na podpisywanie umów własnie w tej kancelarii. Ja napewno wybiorę inną kancelarię. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: KW, notariusz 09.02.05, 13:11 Jedno male pytanie: skoro nie znasz stawek, to skad wiesz jaki sposob jest tanszy (inny algorytm jeszcze nic nie rozstrzyga)??? Zreszta w moim przypadku i tak bank nie zostawia mi wyboru, ale to juz zupelnie inna historia :-p Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: KW, notariusz 09.02.05, 13:15 Stawki są ustalone procentowo w stosunklu od wartości mieszkania i ich nie pamietam. Zresztą procenty zmieniają się również w zależności jaka jest wartość mieszkania. Do niczego nie namawiam, podaję tylko informacje. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: KW, notariusz IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 09.02.05, 13:18 Mam pytanie do ciebie - co ma bank do wyboru notariusza? ja tez mam kredyt ale nie słyszałam nic o tym. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: KW, notariusz 09.02.05, 13:22 Chodzilo mi oczywiscie o wybor formy wlasnosci a nie notariusza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Termin oddania II etapu IP: *.comarch.pl 09.02.05, 12:30 To jest właśnie zabawne: pani Głuszek "wydaje się że będzie gotowe" np. w sierpniu 2005, ale na umowie jest już III kwartał 2005. Transze kończę płacić w sierpniu. A co, jeśli mieszkanie będzie do odbioru w czerwcu? :-) Termin oddania pierwszej klatki II etapu możesz przewidzieć, patrząc na obecne postępy na budowie. Łopatę wbito chyba w czerwcu 2004, i przy odrobinie szczęścia niektórzy będą mieli gotowe mieszkania około rok później. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Termin oddania II etapu 09.02.05, 12:44 Niestety Spółdzielnia zadbała tylko o swój interes. Oczywiście wykonawcy za opóźnienia w terminach będą płacić Spóldzielni kary. Niestety dla osób kupujących mieszkania nie przewidziano, żadnych rekompensat. Można sobie też sobie wyobrazić, że wykonawcy spiesząc się by oddać prace w terminie będą robić niedokładnie. Co prawda na inwestycje budowlane jest rękojmia 3 letnia na usuwanie wad, ale dla osób już mieszkających będzie to uciążliwe. Na os. Europejskim obok, z ich forum wynika że pękają im sciany. Może się też zdarzyć że i tynki będą odpadać nie na meble mam nadzieję, bo Spółdzielnia nic w tym przypadku nie zwróci dobrowolnie. Nawet jak pojawi się grzyb pod zainstalowanymi meblami kuchennymi trzeba mieć rachunki do przedstawienia, by cokolwiek od Spóldzielni się domagać. Najlepiej jest od razu ubezpieczeć mieszkanie zaraz po jego odbiorze od Spółdzielni jak i wszelkie ruchomości w nim pozostawione (brać na wszystko co się kupuje rachunki). Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk link do forum - notariusz IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 09.02.05, 13:19 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=656 Odpowiedz Link Zgłoś